Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kabal1337

#52051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Dozer wrote: 01/09/2025 19:43
kabal1337 wrote: 01/09/2025 19:16 Mercedes u ovoj situaciji nema sta da prati, i da pusta nekog. Kombi nije obracao paznju oduzeo je prvenstvo vozilu u vanjskoj traci.

Mercedes da nije pratio nabio bi ga prednjom karambolkom u sredinu njegovih vrata dok je kombi poprijecen i opet je kombi oduzeo prvenstvo.

Mrzim pustace u KT, ako vidis da se ne mozes iskljuciti iz unutrasnje napravis krug, ne zaustavljas cijeli tok saobracaja da bi se iskljucio. Znaci da si papak.
Dobra logika...i koliko ces krugova tako napraviti u spici? 20? 50? 250? :lol:

Gdje pise da onaj u vanjskoj traci ima prvenstvo kretanja kroz KT?
Kad si toliko pametan, napravi udes pa nam javi kako su ti napisali kaznu.
vjeshalica

#52052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 11:48 Meredes poslusao moj savjet i vozio vanjskom. Spasio se od oduzimaca prava prvenstva iz unutrasnje. Nevjerovatno koliko degena misli da ima pravo prvenstva na taj nacin. Steta sot nemam losije auto da se na prakticnom primjeru pokaze :D

Image
Cuj oduzimo prvenstvo :lol:
Kako je oduzeo prvenstvo? Gdje je znak prvenstva prolaza vanjske trake? Znas li uopste sta znaci "prvenstvo prolaza" i gdje pise precizno u zakonu to?
ZOBSBIH, je samo na jednom mjestu pomenuo kruzni tok i to na nacin da se saobracaj uredi tako sa vozila UNUTAR KRUZNOG toka imaju prvenstvo prolaza u odnosu na one koji se ukljucuju u kruzni tok, i pri tome na ulazu stoji jebeni trokut koji to i precizira.

Sad pitanje tebi gdje je jebeni trokut unutar kruznog koji je odredio da unutrasnja traka nailazi na vanjsku i da ona (vanjska)ima prvenstvo prolaza nekakvo?

Oduzimanje prvenstva je da se neko ukljuci retardirano U KRUZNI tok, dok SU U NJEMU vozila uveliko i nekoga upropasti. Tada mozes reci da je oduzeo prvenstvo, jer taj jebeni znak sto stoji pred kruznim tokom, vrijedi za sve trake unutra a ne samo za vanjsku jer se taj jebeni put tako prostire cijeli a ne vanjska samo traka.

Razmeces se nekim izrazima kojima i ne znas znacenje.

Cuj jebeno prvenstvo prolaza vanjske u odnosu na unutrasnju.....jebeno prvenstvo, trokutovi neki kurci tu stoje po kruznom. Cuj jebeno prvenstvo fkt....
canvra888

#52053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

Rijetke su dame sa ovako elokventno-vulgarnim vokabularom :mrgreen:
Ateista

#52054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

:lol:

Ali je u pravu, nema ni jedna traka prednost u odnosu na drugu traku, vec prednost ima onaj ko ostaje u svojoj traci.
Samo sto se vanjska traka presijeca kod izlaska iz unutrasnje, dok se unutrasnja nikad ne presijeca kod izlaza jer su izlazi desno, ali se svejedno neko moze prestrojiti i u unutrasnju traku, tada logicno prednost ima onaj u unutrasnjoj ko ostaje u svojoj traci.
Iako vjerujem da je to "prednost vanjske" vise greska u nacinu na koji se neko izrazi, ali svejedno.
drug_profi

#52055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Samo da iscrtaju horizontalnu drugačije i da vanjska vodi samo do prvog izlaza, mnoge stvari bi se rijesile po pitanju kruznog.
kakaljin

#52056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 02/09/2025 09:04 Samo da iscrtaju horizontalnu drugačije i da vanjska vodi samo do prvog izlaza, mnoge stvari bi se rijesile po pitanju kruznog.
Ma iz bez toga svako normalan ce to uraditi da sto prije izadje iz kruznog.
1Dante1

#52057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

drug_profi wrote: 01/09/2025 21:45 A mozda kad bi se naucilo voziti i pratiti saobracaj, postovati druge ucesnike...
Znam ja koja sam ja budala, no nazalost ne znam druge koji su vecina.

Pokusao, odustao.
drug_profi

#52058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

1Dante1 wrote: 02/09/2025 09:21 Pokusao, odustao.
To je stvar karaktera. Ja mogu odsutati samo od loše navike.
Od ispravnog odustati neću.
Dozer

#52059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 02/09/2025 00:32
Dozer wrote: 01/09/2025 19:43
kabal1337 wrote: 01/09/2025 19:16 Mercedes u ovoj situaciji nema sta da prati, i da pusta nekog. Kombi nije obracao paznju oduzeo je prvenstvo vozilu u vanjskoj traci.

Mercedes da nije pratio nabio bi ga prednjom karambolkom u sredinu njegovih vrata dok je kombi poprijecen i opet je kombi oduzeo prvenstvo.

Mrzim pustace u KT, ako vidis da se ne mozes iskljuciti iz unutrasnje napravis krug, ne zaustavljas cijeli tok saobracaja da bi se iskljucio. Znaci da si papak.
Dobra logika...i koliko ces krugova tako napraviti u spici? 20? 50? 250? :lol:

Gdje pise da onaj u vanjskoj traci ima prvenstvo kretanja kroz KT?
Kad si toliko pametan, napravi udes pa nam javi kako su ti napisali kaznu.
Majstore, za 34 godine vozackog staza (imas li toliko godina?) nisam napravio udes, pa mi ne pada na pamet ni sad. Za to ste "zaduzeni" vi pametolozi.
kabal1337

#52060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.

Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
madesa

#52061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by madesa »

2025 godina ljudi i dalje misle da ovi mogu iz unutrasnje presjecati ovim iz vanjske :lol: :lol:
laik1981

#52062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

madesa wrote: 02/09/2025 10:54 2025 godina ljudi i dalje misle da ovi mogu iz unutrasnje presjecati ovim iz vanjske :lol: :lol:
U sustni bi trebalo da mogu ako su ranije usli u kruzni nego ovaj sto je u vanjskoj, bar ako gledamo bukvalno. Kod nas su kruzni postali nauka. Rijetko ko postuje i vertikalnu i horizontalnu signalicaciju. Kruze ljudi vanjskom jer im je tako sigurnije i prave cepove. Lose je to kod nas rijeseno generalno. Vise se koristi neka vozacka solidarnost i snalazenje nego sama pravila koja vecina ocigledno ne poznaje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#52063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by izvrsni direktor »

desilo mi se u bosni, i samo u bosni, dva puta da me zamalo udari auto iz desne trake tokom mog prestrojavanja. sreca pa sam prilagodljiv, vise nikako ne ulazim u unutrasnju traku kruznih tokova na podrucju bih :D
ZoomZoomKiwi

#52064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.

Ljudi vam bukvalno nacrtali s kojom trakom ulazite u kružni i nastavljate kretanje kako bi se isključili na kojem izlazu.

BUKVALNO NACRTANO

I plus još član zakona (ne sjećam se broja) koji kaže da se mora pravilno prestrojiti prije ulaska u raskrsnicu (bila to obična raskrsnica ili ona sa kružnim tokom saobraćaja).

Ovi što uđu u vanjsku s namjerom da izađu na trećem ili kasnijem izlazu bukvalno rade ISTO kao da na glavnoj džadi iz srednje trake skreću lijevo.

Ovdje završava sva daljnja rasprava oko kružnih tokova.
Ateista

#52065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.

Ljudi vam bukvalno nacrtali s kojom trakom ulazite u kružni i nastavljate kretanje kako bi se isključili na kojem izlazu.

BUKVALNO NACRTANO

I plus još član zakona (ne sjećam se broja) koji kaže da se mora pravilno prestrojiti prije ulaska u raskrsnicu (bila to obična raskrsnica ili ona sa kružnim tokom saobraćaja).

Ovi što uđu u vanjsku s namjerom da izađu na trećem ili kasnijem izlazu bukvalno rade ISTO kao da na glavnoj džadi iz srednje trake skreću lijevo.

Samo sto je koliko sam upratio na svim KT kod nas horizontalnom signalizacijom naznaceno da se iz vanjske moze i na prvi i na drugi izlaz, tako da i kad se ista postuje to ne znaci puno onome u unutrasnjoj jer bi morao gledati gdje neko ulazi, jer postoji opet mogucnost da neko ode na drugi izlaz.

U principu bi najbolje rjesenje bili turbo KT ili oni hibridi sa drugacije ocrtanim linijama, gdje bi oni koji kruze vanjskom u stvari morali da se prestroje i ne bi imali prednost.
kakaljin

#52066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kabal1337 wrote: 02/09/2025 10:43 onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.

Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
najbolje je biti ja i samo ja briga me za ostale ucesnike u saobracaju.

Zato nam je nekultura u saobracaju ovako velika
kakaljin

#52067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

madesa wrote: 02/09/2025 10:54 2025 godina ljudi i dalje misle da ovi mogu iz unutrasnje presjecati ovim iz vanjske :lol: :lol:
Moze li objesnjenje zasto je napravljen kruzni sa vise traka i zasto postoji vise izlaznih traka. Jeli to radi estetike ili da se ubrza kretanje u kruznom i brze izlazak iz kruznog?
ZoomZoomKiwi

#52068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 02/09/2025 11:31
ZoomZoomKiwi wrote: 02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.

BUKVALNO NACRTANO

Samo sto je koliko sam upratio na svim KT kod nas horizontalnom signalizacijom naznaceno da se iz vanjske moze i na prvi i na drugi izlaz, tako da i kad se ista postuje to ne znaci puno onome u unutrasnjoj jer bi morao gledati gdje neko ulazi, jer postoji opet mogucnost da neko ode na drugi izlaz.

U principu bi najbolje rjesenje bili turbo KT ili oni hibridi sa drugacije ocrtanim linijama, gdje bi oni koji kruze vanjskom u stvari morali da se prestroje i ne bi imali prednost.
Jest, samo što ti ni u vanjsku ne smiješ ući u KT ako ćeš pritom omesti nekog ko je u KT pa makar on bio i u unutrašnjoj. Jer u slučaju da se u isto vrijeme on prestrojava iz unutrašnje u vanjsku, a ti hoćeš da uđeš u tu istu vanjsku, on ima prednost. On se nalazi na cesti s pravom prvenstva.

Isto je i kad se uključuješ na glavnu džadu, po mrtvom slovu zakona ne bi smio ući dok god ima neko pa makar on bio i u krajnjoj lijevoj, a ti ideš u krajnju desnu. Jer u slučaju prestrojavanja on ima prednost. Njegovo je da gleda da li iza njega u toj traci ima neko, a ne hoće li se neko uključiti.

Naravno zdrav razum i pravovremena signalizacija to fino poslože pa ne moraš čekati dovijeka.
Dozer

#52069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 02/09/2025 10:43 onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.

Ako sam ja u unutrasnjoj i ispred tebe koji si u vanjskoj, dajem zmigavac da se iskljucujem prema izlazu i pocnem tu radnju, a ti se zabijes u mene - ko je kriv?
Dozer

#52070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

BUKVALNO NACRTANO

:thumbup:
Al' hajd ti to objasni nasim Laudama :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#52071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by izvrsni direktor »

BUKVALNO NACRTANO

neznanje plus bezobrazluk i drskost, i dobijes desetogodisnju raspravu ko je u pravu u kruznom toku, pri cemu se svih 10 godina ignorise zakon, pravila, zdrav razum i logika..ali jbg, imaju ljudi misljenje
Dozer

#52072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

To je to. Ko ovo ne konta, neka ne ulazi u KT.

Image

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...
Optimus09

#52073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimus09 »

Vanjska bi se trebala koristiti za prva 2 izlaza,unutrasnja za ostale.
S tim sa se covjek zezne pa kruzi vanjskom :D
madesa

#52074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by madesa »

kakaljin wrote: 02/09/2025 11:35
Moze li objesnjenje zasto je napravljen kruzni sa vise traka i zasto postoji vise izlaznih traka. Jeli to radi estetike ili da se ubrza kretanje u kruznom i brze izlazak iz kruznog?
to je druga prica , govorimo ko je kriv kad dodje do sudara
kakaljin

#52075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Dozer wrote: 02/09/2025 11:54 To je to. Ko ovo ne konta, neka ne ulazi u KT.

Image

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...
Ne moze ocitije nacrtano
Post Reply