I ne samo to. Jedan covek je zaradio Dzennet time sto je napojio psa iz bunara.nasa wrote:Nije to tako.Zivotinje jesu covjeku korisne i sluze mu kako kroz historiju,to naprosto nema veze s religijama vec je to tako.Medjutim to ne znaci da se prema njima moze ophoditi lose i to je vrlo jasno istaknuto u islamu te, zivotinje imaju niz prava odnosno propisano su obaveze covjeku u ophodjenju prema zivotinjama, pravo na boraviste, pravo na cistocu, pravo na hranu, pravo na postovanje itd.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Towelie
#5176 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- NIN
#5177 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...sto ovaj video opovrgava!Edouard wrote:Mislio sam da smo odavno savladali, ako ne kompleksne stvari, a ono barem abecedu, da je majmun životinja, da nema ni slobode pa ni odgovornosti, a time nikakve veze s moralom.NIN wrote:Evo malo ticano za moral kojeg mnogi prisvajaju i stavljaju pod krinku religije:
http://time.com/3643900/monkey-electrocution-india/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5178 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pravo na prerezan grkljan u ime boga si zaboravilanasa wrote:Nije to tako.Zivotinje jesu covjeku korisne i sluze mu kako kroz historiju tako i danas,to naprosto nema veze s religijama vec je to tako.Medjutim to ne znaci da se prema njima moze ophoditi lose i to je vrlo jasno istaknuto u islamu te, zivotinje imaju niz prava odnosno propisano su obaveze covjeku u ophodjenju prema zivotinjama, pravo na boraviste, pravo na cistocu, pravo na hranu, pravo na postovanje itd.
- NIN
#5179 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Holokaust je posljedica mnogo faktora, izmedju ostalog, i onog krscanskog antisemitizma, kao i tehnoloskog razvoja, uz kompulzivnu birokratiju, koja je stvorila mogucnost nevjerovatno okrutnog genocida.Edouard wrote:Moderna nauka sve češće ukazuje da je holokaust ustvari najstrašniji rezultat 'europske kulture' i industrijskog razvoja, a poriv za istrebljenje drugih, pa tako i Židova, jednako ukorijenjen u mentalitet Starog kontinenta kao, primjerice, humanizam.NIN wrote:Prvo, Hitler je vjerovao u ono sto je pricao, to je istoriografski dokazano i njegove izjave itekako vrijede jer kako drugacije analizirat genezu zla nego kroz njegovu licnost! Upravo bi trebali njegov primjer koristiti za analizu ovih danasnjih pacenickih islamista i kako ih zaustaviti, kako edokuvati normalan svijet da ih se prepozna i marginalizuje te spodobe.nasa wrote:Prvo, Hitler je lazov i manipulator, njegove izjave ne vrijede nizasta osim psiholozima da nagadjaju o kakvoj licnosti se radi.
A ako cemo mak na konac, da te priupitam, oni koji su skupljali hadise nisu manipulatori i lazovi!?Isto ti je to, makijavelizam per se!
'Važno je razumjeti da je ova najgora noćna mora čovječanstva, jedan od rezultata europske kulture s kojom se identificiramo te da kao potpuno dehumanizirana instrumentalizacija razuma holokaust predstavlja krajnju aberaciju europske prosvjetiteljske misli', smatra profesorica ljubljanskog sveučilišta Cirila Toplak koja je doktorsku dizertaciju obranila na Sorbonnei.
'Bilo bi isuviše lako reći da su u nacističkom režimu bili samo psihopati te da je zbog toga došlo do genocida. Povjesničari koji se bave ovim fenomenom već konsenzualno misle da je holokaust bio gotovo predestiniran europskom kulturom i da se prije ili kasnije morao dogoditi', kazala je Toplak.
Svojim studentima stoga tumači da nacistička odluka o eliminaciji jednog cijelog naroda nije bila tek iracionalni plod bolesnog uma već hiper racionalna pojava koja je u glavama onih što su ga provodili, pa čak i tolerirali, imala više ili manje 'ozbiljno' opravdanje.
Ne znam samo da li ova mijesa kruske i jabuke ili ti izvlacis iz konteksta pa navodis humanizam i prosvjetiteljstvo u kontekstu konacnog rjesenja. Druga stvar je pojam evropske kulture koji je apstraktan i netacan pojam jer isti ne postoji. Ono sto postoji jeste mnostvo razlicitih kultura unutar evropskog prostora, a to vala nije tesko vidjeti na mnogim primjerima, pocevsi samo i od same religije.
Hitler prvenstveno nije volio nas Slavene sto se povezuje s njegovim ranim iskustvima u Austrougarskoj monarhiji, narocito u njenom glavnom gradu Becu. Kasnije ce svoju retoriku prebaciti na Jevreje, sto je bilo mnogo modernije. Pocetkom i pred sami rat imao je nekoliko stotina hiljada njemackih Jevreja kojima je oduzeo sva prava ali ne i zivote ali kada je osvojio Poljsku i kad je pod svojom cizmom odjednom nasao preko 3 miliona Jevreja i to onih sa slavenskim stihom, e tu je neastao problem s kojim se morao nostiti.
Nego, visoko rankirani nacisti su vecinom bili amateri, samouki oportunisti kojih je pruska skola i kultura prezirala, cak i u najvisim slojevima Vermahta. Ovo je bitno istaci da se vidi da Holokaustu nije vodila neka apstraktna ustogljenost, kultura i razum nego upravo obrnuto - amaterizam, neskolovanost, prizemnost i oportunizam. Pa ni sam Hitler nije zavrsio ni srednju kako treba.
Toliko o prosvjetiteljstvu, kulturi i evropskom humanizmu kad je rijec o Holokaustu. A vrijedi napomenuti i to da su Danci spasili skoro sve svoje Jevreje tokom nacisticke okupacije!
- sigh
#5180 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zanimljivo je meni npr. u Islamu. Mozda grijesim ali sam pokupio neki hadis koji kaze da je dozvoljeno imamu da ubije covjeka ako je izasao iz vjere. U kojem momentu prosjecni musliman, rodjen u muslimanskoj porodici, uopste prihvati vjeru ? Dalje, recimo takav imam bi po tom hadisu ( Buharija u svom Sahihu od Ibn Abbasa) hladno mogao ubiti covjeka ako "izadje" iz islama, uraditi nesto dobro u ocima svoje zajednice, a recimo s druge strane zrtva je mogla biti dobra osoba ali iz raznih razloga izasla iz vjere (npr. tip postao ateista, agnostik ili je prihvatio drugu vjeru). Ajd nek mi vjernici objasne jel to humano,moralno i da li je obaveza imama u slucaju izlaza iz vjere fakultativna ili je to duzan obaviti ? 
EDIT: evo pronasao sam odgovor. Ipak se ne mora odmah ubiti. Moze se ponuditi 3 dana da opet prihvati Islam dok je u "pritvoru". Ako tada odbije, definitvno se mora ubiti ili ?
EDIT: evo pronasao sam odgovor. Ipak se ne mora odmah ubiti. Moze se ponuditi 3 dana da opet prihvati Islam dok je u "pritvoru". Ako tada odbije, definitvno se mora ubiti ili ?
- Lalena
#5181 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete, svjetovi su poput vas (Kur'an, 6:38)drugi profil wrote:Ja mislim da ono sto mi nazivamo dusom nije svojstveno samo ljudima.
Samo sto smo previse oholi da to priznamo.
Ljudi koji su imali ljubimce najbolje znaju da zivotinje nisu bas tako proste i predvidive... razlikuju se po karakteru, i ponekad mi se cini da osjecaju vise nego prosjecan covjek danas...
Ne znam je li to dusa, ili nesto dr... ali slicnosti zaista ima
-
statixx
#5182 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Ovdje je sadrzano vise mudrosti nego u Kuranu i Bibliji zajedno.
- GAU8
#5183 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta je s onom činjenicom, da su sve životinje što danas vidimo zapravo preživjeli sa Nojeve arke?Lalena wrote:Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete, svjetovi su poput vas (Kur'an, 6:38)drugi profil wrote:Ja mislim da ono sto mi nazivamo dusom nije svojstveno samo ljudima.
Ljudi koji su imali ljubimce najbolje znaju da zivotinje nisu bas tako proste i predvidive... razlikuju se po karakteru, i ponekad mi se cini da osjecaju vise nego prosjecan covjek danas...
- skupljac_zeljeza
#5184 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nevjerovatno šta se sve ovdje može pročitati. Lijepo bi bilo radi sebe prethodno prikupiti bar nešto informacija. Recimo, početi malo slušati o onome što se ne zna. Nije sve za ateiste, ali se može probrati. Trenutno je ovo, a bit će poslije ovoga nešto drugo.

- GAU8
#5185 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ima li informacija o Aiši i koliko je imala godina kad je udata.
- skupljac_zeljeza
#5186 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve više dokazuješ da ti treba informacija iz ove oblasti, ali kako hoćeš.GAU8 wrote:Ima li informacija o Aiši i koliko je imala godina kad je udata.
- GAU8
#5187 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja imam gore navedenu informaciju, samo me zanima hoće li je biti i na ovim svečanostima.skupljac_zeljeza wrote:Sve više dokazuješ da ti treba informacija iz ove oblasti, ali kako hoćeš.GAU8 wrote:Ima li informacija o Aiši i koliko je imala godina kad je udata.
- skupljac_zeljeza
#5189 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-Još nešto?
-Žvake
-Koje?
-Orbit
-Koji?
-Plavi
-Koji plavi?
-Svjetlo
-Ovaj?
-Pored
-Ovaj?
-Iznad
-Profesional?
-U stvari hoću Airwaves
-Koji?
-Žvake
-Koje?
-Orbit
-Koji?
-Plavi
-Koji plavi?
-Svjetlo
-Ovaj?
-Pored
-Ovaj?
-Iznad
-Profesional?
-U stvari hoću Airwaves
-Koji?
harač wrote:![]()
- harač
#5190 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kod aiše nema zabune: 6. godina brak, 9. godina silovanje, tad bilo normalno, danas nije
- GAU8
#5191 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Čisto da izjavim, nije mi namjera da ikog vrijeđam, jer jasno je da je tada ovako nešto nije bilo tabu. Potpuno drugačije vrijeme, mjesto i kultura.harač wrote:kod aiše nema zabune: 6. godina brak, 9. godina silovanje, tad bilo normalno, danas nije
I svi se slažu da je upitanju velika vremenska distanca i razlike u poimanjima ponašanja i kulture.
Ali onda treba i sve ostalo iz svetih knjiga barem podvrgnuti analizi i prilagodbi.
- Lalena
#5192 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izvini, ono sto je tebi cinjenica, meni bas i nije poznato... Da, potop i Nuh a.s. se spominju u Kur'anu, i zivotinje od kojih je spaseno po par... pa po meni je to nesto pozitivno, ili nije?GAU8 wrote:Šta je s onom činjenicom, da su sve životinje što danas vidimo zapravo preživjeli sa Nojeve arke?Lalena wrote:Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete, svjetovi su poput vas (Kur'an, 6:38)drugi profil wrote:Ja mislim da ono sto mi nazivamo dusom nije svojstveno samo ljudima.
- sigh
#5193 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hoce li ijedan vjernik odgovoriti na moja pitanja ? Puni ste tog humanog i lijepog Islama, trebao bi onda i dobiti humano objasnjenje ? 
- Lalena
#5194 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, to si u pravu...GAU8 wrote:Čisto da izjavim, nije mi namjera da ikog vrijeđam, jer jasno je da je tada ovako nešto nije bilo tabu. Potpuno drugačije vrijeme, mjesto i kultura.harač wrote:kod aiše nema zabune: 6. godina brak, 9. godina silovanje, tad bilo normalno, danas nije
I svi se slažu da je upitanju velika vremenska distanca i razlike u poimanjima ponašanja i kulture.
Ali onda treba i sve ostalo iz svetih knjiga barem podvrgnuti analizi i prilagodbi.
Ustvari, Aisa r.a. je vec bila zarucena, u to vrijeme, za drugog covjeka, i ta vjeridba je mislim propala zbog Islama, tako da ljudim nije bilo sablasno tada sto se udala tako mlada, njima je to bilo ok...
I samo da naglasim, da ne bi ko osuo paljubu po meni, ne mislim da se nasa djeca trebaj udavati tako mlada, niti bi mogla nesto tako prihvatiti za sebe licno, naprotiv, mislim da je to do tadasnjeg vremena i kulture...
-
kerima1
#5195 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali islam je za sva vremena do konca svijeta kako pise.Dobro rece GAU8 treba onda islam prilagoditi ovom vremenu jer onda sto je bilo normalno,danas nije.Lalena wrote:Da, to si u pravu...GAU8 wrote:Čisto da izjavim, nije mi namjera da ikog vrijeđam, jer jasno je da je tada ovako nešto nije bilo tabu. Potpuno drugačije vrijeme, mjesto i kultura.harač wrote:kod aiše nema zabune: 6. godina brak, 9. godina silovanje, tad bilo normalno, danas nije
Ustvari, Aisa r.a. je vec bila zarucena, u to vrijeme, za drugog covjeka, i ta vjeridba je mislim propala zbog Islama, tako da ljudim nije bilo sablasno tada sto se udala tako mlada, njima je to bilo ok...
I samo da naglasim, da ne bi ko osuo paljubu po meni, ne mislim da se nasa djeca trebaj udavati tako mlada, niti bi mogla nesto tako prihvatiti za sebe licno, naprotiv, mislim da je to do tadasnjeg vremena i kulture...
-
Edouard
#5196 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.NIN wrote:...sto ovaj video opovrgava!Edouard wrote:Mislio sam da smo odavno savladali, ako ne kompleksne stvari, a ono barem abecedu, da je majmun životinja, da nema ni slobode pa ni odgovornosti, a time nikakve veze s moralom.NIN wrote:Evo malo ticano za moral kojeg mnogi prisvajaju i stavljaju pod krinku religije:
http://time.com/3643900/monkey-electrocution-india/
- Lalena
#5197 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
[quoteAli islam je za sva vremena do konca svijeta kako pise.Dobro rece GAU8 treba onda islam prilagoditi ovom vremenu jer onda sto je bilo normalno,danas nije.
][/quote]
Postoje stvari kje su osnova, farzovi, nepromijenjive... Npr. namaz. Tu nema kompromisa.
Zatim imas ostatak zivota koji mozes da uredis u skladu sa svojim odgojem, kulturom, pa i tradicijom sve dok ne kompromituju ove osnove.
Pola stvari koje se npr, u medijim pripisuju Islamu, nemaju veze sa samom vjerom.
Postoje stvari kje su osnova, farzovi, nepromijenjive... Npr. namaz. Tu nema kompromisa.
Zatim imas ostatak zivota koji mozes da uredis u skladu sa svojim odgojem, kulturom, pa i tradicijom sve dok ne kompromituju ove osnove.
Pola stvari koje se npr, u medijim pripisuju Islamu, nemaju veze sa samom vjerom.
-
Edouard
#5198 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nego vidim da si se sasvim korigirao, najvećim dijelom izbacio/izbrisao svoj izvorni post i ono o 'nepismenim idiotima'. I dobro si učinio.NIN wrote:Holokaust je posljedica mnogo faktora, izmedju ostalog, i onog krscanskog antisemitizma, kao i tehnoloskog razvoja, uz kompulzivnu birokratiju, koja je stvorila mogucnost nevjerovatno okrutnog genocida.Edouard wrote:Moderna nauka sve češće ukazuje da je holokaust ustvari najstrašniji rezultat 'europske kulture' i industrijskog razvoja, a poriv za istrebljenje drugih, pa tako i Židova, jednako ukorijenjen u mentalitet Starog kontinenta kao, primjerice, humanizam.NIN wrote:
Prvo, Hitler je vjerovao u ono sto je pricao, to je istoriografski dokazano i njegove izjave itekako vrijede jer kako drugacije analizirat genezu zla nego kroz njegovu licnost! Upravo bi trebali njegov primjer koristiti za analizu ovih danasnjih pacenickih islamista i kako ih zaustaviti, kako edokuvati normalan svijet da ih se prepozna i marginalizuje te spodobe.
A ako cemo mak na konac, da te priupitam, oni koji su skupljali hadise nisu manipulatori i lazovi!?Isto ti je to, makijavelizam per se!
'Važno je razumjeti da je ova najgora noćna mora čovječanstva, jedan od rezultata europske kulture s kojom se identificiramo te da kao potpuno dehumanizirana instrumentalizacija razuma holokaust predstavlja krajnju aberaciju europske prosvjetiteljske misli', smatra profesorica ljubljanskog sveučilišta Cirila Toplak koja je doktorsku dizertaciju obranila na Sorbonnei.
'Bilo bi isuviše lako reći da su u nacističkom režimu bili samo psihopati te da je zbog toga došlo do genocida. Povjesničari koji se bave ovim fenomenom već konsenzualno misle da je holokaust bio gotovo predestiniran europskom kulturom i da se prije ili kasnije morao dogoditi', kazala je Toplak.
Svojim studentima stoga tumači da nacistička odluka o eliminaciji jednog cijelog naroda nije bila tek iracionalni plod bolesnog uma već hiper racionalna pojava koja je u glavama onih što su ga provodili, pa čak i tolerirali, imala više ili manje 'ozbiljno' opravdanje.
Ne znam samo da li ova mijesa kruske i jabuke ili ti izvlacis iz konteksta pa navodis humanizam i prosvjetiteljstvo u kontekstu konacnog rjesenja. Druga stvar je pojam evropske kulture koji je apstraktan i netacan pojam jer isti ne postoji. Ono sto postoji jeste mnostvo razlicitih kultura unutar evropskog prostora, a to vala nije tesko vidjeti na mnogim primjerima, pocevsi samo i od same religije.
Hitler prvenstveno nije volio nas Slavene sto se povezuje s njegovim ranim iskustvima u Austrougarskoj monarhiji, narocito u njenom glavnom gradu Becu. Kasnije ce svoju retoriku prebaciti na Jevreje, sto je bilo mnogo modernije. Pocetkom i pred sami rat imao je nekoliko stotina hiljada njemackih Jevreja kojima je oduzeo sva prava ali ne i zivote ali kada je osvojio Poljsku i kad je pod svojom cizmom odjednom nasao preko 3 miliona Jevreja i to onih sa slavenskim stihom, e tu je neastao problem s kojim se morao nostiti.
Nego, visoko rankirani nacisti su vecinom bili amateri, samouki oportunisti kojih je pruska skola i kultura prezirala, cak i u najvisim slojevima Vermahta. Ovo je bitno istaci da se vidi da Holokaustu nije vodila neka apstraktna ustogljenost, kultura i razum nego upravo obrnuto - amaterizam, neskolovanost, prizemnost i oportunizam. Pa ni sam Hitler nije zavrsio ni srednju kako treba.
Toliko o prosvjetiteljstvu, kulturi i evropskom humanizmu kad je rijec o Holokaustu. A vrijedi napomenuti i to da su Danci spasili skoro sve svoje Jevreje tokom nacisticke okupacije!
Ali to prvo, ne znam što ti bi, lako gubiš živce.
A u tom mojem komentaru nema ništa mojega, već je objavljen na jednom prilično liberalnom portalu, te radi prilične količine teksta uzeo sam samo neke dijelove, da se vidi kako je čovjek općenito lako pokvarljiva roba, i onaj 'prosvijetljeni', da to nije 'privilegija' samo isilovaca.
Pa najveći filozof 20. vijeka Martin Heidegger bio je odan Hitlerovom režimu radi čega mu je bilo zabranjeno poslije rata javno djelovanje.
Po backgroundu profesorica Toplak čini se vrlo kompetentna, i ukoliko ti se ne uklapa ne bih rekao da miješa kruške i jabuke.
Ako te zanima cijeli članak:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... ojava.html
-
Mohamad Sissoko
#5199 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne možeš ti razumom protiv želje da neki budu životinje odnosno majmunovi rođaci.Edouard wrote:
Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.
-
Lopov-eliminator
#5200 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opet pojedini mrzitelji počinju provlačiti teze da nema morala bez religije, a kad se to fino demontira i ukaže na rupe u toj tezi koje ne znate kako zakrpiti onda se razbježite i ne smijete odgovoriti na prosta pitanja jer ne znate kako odgovoriti bez pokazivanja vaše prave, ekstremističke prirode koja uzrokuje pucanje celofana u koji je umotavate.