Klavikula wrote:
ja ne znam sta tebi nije jasno.
gubitak baze sigurno ce tesko pasti armiji, kao i gubitak radara, ali s druge strane, izvukli su se bez vecih gubitaka u ljudstvu i dosta tehnike su uspjeli sacuvati.
teroristi s druge strane, zauzeli bazu, odnosno natjerali vojsku na povlacenje, a kasnije u bombardovanju ostali bez velikog broja boraca. kako da ti kazem, jedno je kad izgubis 5-10-20-50-100 boraca, a drugo je kad ti pola od ukupnog broja angazovanih zijani. prema informacijama do kojih sam uspio doci bazu je napadalo 3000(slovima:tri hiljade) terorista.
zakljucak:
teroristi unistili aerodrom, ali time nisu osigurali da ih SAA ne napada iz zraka, izgubili 1500 boraca, nisu zaplijenili znacajnije tehnike.
Ma malo je to za Bešarove apetite. Vidio si ga u parlamnetu kako mu plješće bratilja. Podsjeti me na one scene iz filmova o nacistima koji energično lupaju rukom o sto na svaku provalu o Jevrejima. Helem, on se predstavlja kao neprikosnoveni lider zemlje, čovjek iza kojeg stoji narod. Čak ne želi da pregovara sa opozicijom van Sirije. Znači onaj komad kojeg je zagrizao u martu 2011. on smatra da ga još može sažvakati, niti jedne sekunde se ne dvoumi.
I mislim da je to ključni razlog zašto je vojna baza pala i plus ljudi izginuli i plus danima padala. Mogu misliti sa koliko pažnje su u Siriji sve to pratili ostali opozicionari. Ono nije fazon preuzeti nešto ostavljeno, fazon je danima opsjedati, namučiti se, i poslije sve to za jedan dan zgaziti. Neprocjenjivo.
Bešaru je teško shvatiti da se sve više suočava sa dobro organizovanim vojnim jedinicama. Borcima koji sa daleko više motiva ulaze u svaku akciju od njegovih vojnika (neki su zapravo i došli u Siriju samo da poginu). U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti Bešarov odgovor na sve ovo.
A te priče o 1500 poginulih, opozicionari jesu hrabri, ali nisu sigurno glupi da jurišaju u sigurnu smrt. Tom logikom ni jedan ne bi izdržao dva dana u Siriji, svi bi zalijepili u tamo nekoj pustari. Ljudi su ako su imalo bili pametni, a nadam se da jesu, mogli mirne ruke minobacačima, haubicama, i ostalom teškom artiljerijom bukvalno prerovati svaki centimetar aerodroma, onda polahko tenkovima na za Bešarove vojnike najtežem mjestu napraviti proboj i to je to.
Kakvi crnih 1500 poginulih.