Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NIN

#5151 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Megiddo wrote:
GAU8 wrote: Da li je po tvom mišljenju to OK?
Nije ok da lete glave. :mrgreen:

Nego čitam članak na klix i pade mi na pamet, ako vjernici vjeruju da je raj odnosno ahiret bolji svijet zašto onda odmah ne idu tamo, zašto žive na zemlji, tj. dunjaluku? :-D
Zato sto im je receno kroz nauk da je dunjalucki svijet jedna vrsta testa.
drug_profi

#5152 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

GAU8 wrote:
drugi profil wrote:Na zapadu antiteisticka prpaganda nije rijetkostt. Ali za slicno bi istocno letile glave.
Da li je po tvom mišljenju to OK?
Na sta mislis? Pretpostavljam na propagandu. Jasno da je ok. Ako jedna strana moze javno govoriti sto nebi mogla i druga.

ovo drugo (dekapitacija) je specificno za ove neke miroljubive pedagoge. Ja nisam toliko miroljubiv da to mogu prihvatiti.
statixx

#5153 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Nego čitam članak na klix i pade mi na pamet, ako vjernici vjeruju da je raj odnosno ahiret bolji svijet zašto onda odmah ne idu tamo, zašto žive na zemlji, tj. dunjaluku? :-D
Evo malo sarkazma, a imas i odogovor na pitanje. :D

This morning there was a knock at my door. When I answered the door I found a well groomed, nicely dressed couple. The man spoke first:

"Hi! I'm John, and this is Mary."

Mary: "Hi! We're here to invite you to come kiss Hank's ass with us."

Me: "Pardon me?! What are you talking about? Who's Hank, and why would I want to kiss his ass?"

John: "If you kiss Hank's ass, he'll give you a million dollars; and if you don't, he'll kick the shit out of you."

Me: "What? Is this some sort of bizarre mob shake-down?"

John: "Hank is a billionaire philanthropists. Hank built this town. Hank owns this town. He can do what ever wants, and what he wants is to give you a million dollars, but he can't until you kiss his ass."

Me: "That doesn't make any sense. Why..."

Mary: "Who are you to question Hank's gift? Don't you want a million dollars? Isn't it worth a little kiss on the ass?"

Me: "Well maybe, if it's legit, but..."

John: "Then come kiss Hank's ass with us."

Me: "Do you kiss Hank's ass often?"

Mary: "Oh yes, all the time..."

Me: "And has he given you a million dollars?"

John: "Well no, you don't actually get the money until you leave town."

Me: "So why don't you just leave town now?"

Mary: "You can't leave until Hank tells you to, or you don't get the money and he kicks the shit out of you."

Me: "Do you know anyone who kissed Hank's ass, left town, and got the million dollars?"

John: "My mother kissed Hank's ass for years. She left town last year, and I'm sure she got the money."

Me: "Haven't you talked to her since then?"

John: "Of course not, Hank doesn't allow it."

Me: "So what makes you think he'll actually give you the money if you've never talked to anyone who got the money?"

Mary: "Well, he gives you a little bit before you leave. Maybe you'll get a raise, maybe you'll win a small lotto, maybe you'll just find a twenty dollar bill on the street."

Me: "What's that got to do with Hank?"

John: "Hank has certain 'connections.'"

Me: "I'm sorry, but this sounds like some sort of bizarre con game."

John: "But it's a million dollars, can you really take the chance? And remember, if you don't kiss Hank's ass he'll kick the shit of you."

Me: "Maybe if I could see Hank, talk to him, get the details straight from him..."

Mary: "No one sees Hank, no one talks to Hank."

Me: "Then how do you kiss his ass?"

John: "Sometimes we just blow him a kiss, and think of his ass. Other times we kiss Karl's ass, and he passes it on."

Me: "Who's Karl?"

Mary: "A friend of ours. He's the one who taught us all about kissing Hank's ass. All we had to do was take him out to dinner a few times."

Me: "And you just took his word for it when he said there was a Hank, that Hank wanted you to kiss his ass, and that Hank would reward you?"

John: "Oh no! Karl's got a letter Hank sent him years ago explaining the whole thing. Here's a copy; see for your self."

John handed me a photocopy of a handwritten memo on "From the desk of Karl" letterhead. There were eleven items listed:

From the desk of: KARL

1. Kiss Hank's ass and he'll give you a million dollars when you leave town.
2. Use alcohol in moderation.
3. Kick the shit out of people who aren't like you.
4. Eat right.
5. Hank dictated this list himself.
6. The moon is made of green cheese.
7. Everything Hank says is right.
8. Wash your hands after going to the bathroom.
9. Don't drink.
10. Eat your wieners on buns, no condiments.
11. Kiss Hank's ass or he'll kick the shit out of you.

Me: "This would appear to be written on Karl's Letterhead."

Mary: "Hank didn't have any paper."

Me: "I have a hunch that if we checked we'd find this is Karl's handwriting."

John: "Of course, Hank dictated it."

Me: "I thought you said no one gets to see Hank?"

Mary: "Not now, but years ago he would talk to some people."

Me: "I thought you said he was a philanthropist. What sort of philanthropist kicks the shit out of people just because they're different?"

Mary: "It's what Hank wants, and Hank's always right."

Me: "How do you figure that?"

Mary: "Item 7 says 'Everything Hank says is right.' That's good enough for me!"

Me: "Maybe your friend Karl just made the whole thing up."

John: "No way! Item 5 says 'Hank dictated this list himself.' Besides, item 2 says 'Use alcohol in moderation,' Item 4 says 'Eat right,' and item 8 says 'Wash your hands after going to the bathroom.' Everyone knows those things are right, so the rest must be true too."

Me: "But 9 says 'Don't Drink,' which doesn't quite go with item 2, and 6 says 'The moon is made of green cheese,' which is just plain wrong."

John: "There's no contradiction between 9 and 2, 9 just clarifies 2. As far as 6 goes, you've never been to the moon, so you can't say for sure."

Me: "Scientists have pretty firmly established that the moon is made of rock..."

Mary: "But they don't know if the rock came from the Earth, or from outer of space, so it could just as easily be green cheese."

Me: "I'm not really an expert, but I think the theory that the Moon came from the Earth has been discounted. Besides, not knowing where the rock came from doesn't make it cheese."

John: "Aha! You just admitted that scientists make mistakes, but we know Hank is always right!"

Me: "We do?"

Mary: "Of course we do, Item 5 says so."

Me: "You're saying Hank's always right because the list says so, the list is right because Hank dictated it, and we know that Hank dictated it because the list says so. That's circular logic. That's no different than saying 'Hank's right because he says he's right.'"

John: "Now you're getting it! It's so rewarding to see someone come around to Hank's way of thinking!"

Me: "But... oh, never mind. What's the deal with wieners?"

Mary blushes. John says: "Wieners, in buns, no condiments. It's Hank's way. Anything else is wrong."

Me: "What if I don't have a bun?"

John: "No bun, no wiener. A wiener without a bun is wrong."

Me: "No relish? No Mustard?"

Mary looks positively stricken. John shouts: "There's no need for such language! Condiments of any kind are wrong!"

Me: "So a big pile of sauerkraut with some wieners chopped up in it would be out of the question?"

Mary sticks her fingers in her ears: "I am not listening to this. La la la la la la la la."

John: "That's disgusting. Only some sort of evil deviant would eat that..."

Me: "It's good! I eat it all the time."

Mary faints. John catches her: "Well, if I'd known you where one of those, I wouldn't have wasted my time. When Hank kicks the shit out of you, I'll be there counting my money and laughing. I'll kiss Hank's ass for you, you bunless cut-wienered kraut-eater."

With this, John dragged Mary to their waiting car, and sped off.

Ketchup anyone? :)
m_l

#5154 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

m_l wrote:
GAU8 wrote:Image
Jes' ovo ti fotosopirao?
Mohamad Sissoko

#5155 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

nasa wrote:
E tako je i ovo pitanje Hitlerove vjere,
Hitlerova vjera je nešto poput pojedinih crvenih, malo se moli Bogu malo Titu, da pokupiš glasove. Samo još da odluče jel' Tito "Bog" ili je Bog Tito. :izet:
Dosta ljudi sa ateističkim stavom Boga su koristili kad im zatreba jer isti kod masa izaziva emocije pa su na emocijama i manipulisanjem istih svoje ciljeve ostvarivali. To je jedan od nižih nivoa na koji jedan ateista može spasti.
NIN

#5156 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

m_l wrote:Jes' ovo ti fotosopirao?
Nije - to je ateisticka kampanja u Velikoj Britaniji koju je, mislim, Dawkins inicirao.
NIN

#5157 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Mohamad Sissoko wrote:
nasa wrote:
E tako je i ovo pitanje Hitlerove vjere,
Hitlerova vjera je nešto poput pojedinih crvenih, malo se moli Bogu malo Titu, da pokupiš glasove. Samo još da odluče jel' Tito "Bog" ili je Bog Tito. :izet:
Dosta ljudi sa ateističkim stavom Boga su koristili kad im zatreba jer isti kod masa izaziva emocije pa su na emocijama i manipulisanjem istih svoje ciljeve ostvarivali. To je jedan od nižih nivoa na koji jedan ateista može spasti.
Isto rade i klerici sirom svijeta, da se razumijemo. Pa sta je religija nego institucija koja koristi ljudsku predispoziciju ka vjerovanju u apsolutni autoritet, dok su komunisticki sistemi isti samo spustili na zemlju. Eto, nije tesko uporediti - od zapovjedi, preinake altruizma u moral pa sve do grupnih, jasno odredjenih rituala.
GAU8

#5158 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

drugi profil wrote:
GAU8 wrote:
drugi profil wrote:Na zapadu antiteisticka prpaganda nije rijetkostt. Ali za slicno bi istocno letile glave.
Da li je po tvom mišljenju to OK?
Na sta mislis? Pretpostavljam na propagandu. Jasno da je ok. Ako jedna strana moze javno govoriti sto nebi mogla i druga.

ovo drugo (dekapitacija) je specificno za ove neke miroljubive pedagoge. Ja nisam toliko miroljubiv da to mogu prihvatiti.
Ma mislio sam na letenje glava...
GAU8

#5159 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#5160 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Voli me ili cu te muciti cijelu vjecnost: :-) :-)
Image
m_l

#5161 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

NIN wrote:
m_l wrote:Jes' ovo ti fotosopirao?
Nije - to je ateisticka kampanja u Velikoj Britaniji koju je, mislim, Dawkins inicirao.
Ovo je slogan Dawkinsove kampanje: 'There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life'.

Zato sam ga i pitala da li je ovaj fotosop njegov, ili je c/p?
NIN

#5162 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Evo malo ticano za moral kojeg mnogi prisvajaju i stavljaju pod krinku religije:

http://time.com/3643900/monkey-electrocution-india/
drug_profi

#5163 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Meni je Hank zakletva... :)
L u c i f e r

#5164 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Ateisti su napisali sopstvenu verziju deset zapovijedi, a riječ je o prijedlozima koji su izabrani u okviru takmičenja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart). Još u novembru, poznati "razbijač mitova" Adam Savadž najavio je da će biti sudija, a poznati voditelj je privukao toliki broj posjetilaca da su oborili zvaničnu stranicu takmičenja, prenosi vijesti.me.

Savadž je bio samo jedan od 13 sudija koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2.800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10.000 dolara.

Evo i novih deset zapovijedi:

1. Budite otvorenog uma i voljni da mijenjate svoja uvjerenja u skladu sa novim dokazima.

2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerovatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina.

3. Naučna metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta.

4. Svaka osoba ima pravo da kontroliše svoje tijelo.

5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život.

6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate da preuzmete odgovornost.

7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihov stav.

8. Naša je odgovornost da brinemo o drugima, a to uključuje i buduće generacije.

9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja.

10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli.

Leks Bajer i Džon Figdor stvorili su svoju listu "ne-zapovijedi" u knjizi koju su zajedno napisali "Atheist Heart, Humanist Mind", a Bajer dodaje da ga je rad na knjizi natjerao da razjasni i artikuliše svoja uvjerenje pa je pomislio da bi i drugi mogli da imaju koristi ako učine isto.

- Jeste li znali da statistike pokazuju da se čak 45 miliona Amerikanaca smatra nereligioznim? Taj je broj je u porastu, a trećina odraslih mlađih od 30 smatra se nevjernicima. Ateizam je za mnoge zamijenio religiji, a postavlja se pitanje: U šta ateisti vjeruju? Koristili smo filozofski pristup zasnovan na logici i dokazima kako bismo odredili kako živjeti razuman, etički i srećan život bez Boga i o tome smo napisali knjigu - objasnili su autori na Redditu.
:)
Lalena

#5165 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Ovo gore mi je jasno, samo ja ne bih navodila Amerikance kao neki uzor...

Jedno pitanje, koje mi je uvijek bilo nejasno, sta ateizam kaze za dusu? Sta je s potrebama duse? Mislim, da li uopste priznaje postojanje duse i kako se to uklapa u evoluciju?
Inace, mnoge od ovih stavki su skorz uskladu s mojim nacinom zivota, a nisam ateista... to su jednostavno neka osnovna moralna nacela s kojima se vecina ljudi radja...
drug_profi

#5166 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ja mislim da ono sto mi nazivamo dusom nije svojstveno samo ljudima.
Samo sto smo previse oholi da to priznamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5167 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

m_l wrote:
GAU8 wrote:Image
Jes' ovo ti fotosopirao?
Nije fotpsop nego Richard Dawkins Foundation :thumbup:
kerima1

#5168 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

drugi profil wrote:Ja mislim da ono sto mi nazivamo dusom nije svojstveno samo ljudima.
Samo sto smo previse oholi da to priznamo.
To je tačno :)
Edouard

#5169 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:Evo malo ticano za moral kojeg mnogi prisvajaju i stavljaju pod krinku religije:

http://time.com/3643900/monkey-electrocution-india/
Mislio sam da smo odavno savladali, ako ne kompleksne stvari, a ono barem abecedu, da je majmun životinja, da nema ni slobode pa ni odgovornosti, a time nikakve veze s moralom.
drug_profi

#5170 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Dapace, ja zivot zivotinje respektujem, kao i njene emocije. Mi se nismo udostojili da istrazimo nista od onoga sto bi nazvali dusom kod zivotinja.
A brojne vrsta pored osnovnih emocija, imaju i one vise, ljubav, prijateljstvo, empatiju... kao i inteligenciju koja bi zadivila neupucene.
Edouard

#5171 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
nasa wrote:Prvo, Hitler je lazov i manipulator, njegove izjave ne vrijede nizasta osim psiholozima da nagadjaju o kakvoj licnosti se radi.
Prvo, Hitler je vjerovao u ono sto je pricao, to je istoriografski dokazano i njegove izjave itekako vrijede jer kako drugacije analizirat genezu zla nego kroz njegovu licnost! Upravo bi trebali njegov primjer koristiti za analizu ovih danasnjih pacenickih islamista i kako ih zaustaviti, kako edokuvati normalan svijet da ih se prepozna i marginalizuje te spodobe.

A ako cemo mak na konac, da te priupitam, oni koji su skupljali hadise nisu manipulatori i lazovi!? :lol: Isto ti je to, makijavelizam per se! :D
Moderna nauka sve češće ukazuje da je holokaust ustvari najstrašniji rezultat 'europske kulture' i industrijskog razvoja, a poriv za istrebljenje drugih, pa tako i Židova, jednako ukorijenjen u mentalitet Starog kontinenta kao, primjerice, humanizam.
'Važno je razumjeti da je ova najgora noćna mora čovječanstva, jedan od rezultata europske kulture s kojom se identificiramo te da kao potpuno dehumanizirana instrumentalizacija razuma holokaust predstavlja krajnju aberaciju europske prosvjetiteljske misli', smatra profesorica ljubljanskog sveučilišta Cirila Toplak koja je doktorsku dizertaciju obranila na Sorbonnei.
'Bilo bi isuviše lako reći da su u nacističkom režimu bili samo psihopati te da je zbog toga došlo do genocida. Povjesničari koji se bave ovim fenomenom već konsenzualno misle da je holokaust bio gotovo predestiniran europskom kulturom i da se prije ili kasnije morao dogoditi', kazala je Toplak.
Svojim studentima stoga tumači da nacistička odluka o eliminaciji jednog cijelog naroda nije bila tek iracionalni plod bolesnog uma već hiper racionalna pojava koja je u glavama onih što su ga provodili, pa čak i tolerirali, imala više ili manje 'ozbiljno' opravdanje.
Edouard

#5172 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

drugi profil wrote:Dapace, ja zivot zivotinje respektujem, kao i njene emocije. Mi se nismo udostojili da istrazimo nista od onoga sto bi nazvali dusom kod zivotinja.
A brojne vrsta pored osnovnih emocija, imaju i one vise, ljubav, prijateljstvo, empatiju... kao i inteligenciju koja bi zadivila neupucene.
Kažeš da se nismo udostojali istražiti...., a onda navodiš kako imaju i one vise, ljubav, prijateljstvo, empatiju... kao i inteligenciju koja bi zadivila neupucene.
Jel to logično? Tko je to onda ipak istražio?
drug_profi

#5173 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Edouard wrote:
drugi profil wrote:Dapace, ja zivot zivotinje respektujem, kao i njene emocije. Mi se nismo udostojili da istrazimo nista od onoga sto bi nazvali dusom kod zivotinja.
Kažeš da se nismo udostojali istražiti...., a onda navodiš kako imaju i one vise, ljubav, prijateljstvo, empatiju... kao i inteligenciju koja bi zadivila neupucene.
Jel to logično? Tko je to onda ipak istražio?
Iznosim svoje misljenje zasnovano na vlastitom iskustvu i promatranju.
Poenta je da ja mislim da te zivotinje nisu samo bioloske masine pokretane bazalnim nagonima, vec da imaju i vise emocije, dok religijasi smatraju da su to niza bica stvorena da se mi koristimo njima.
I to je jedan od svjetonazora po kojem se razlikujemo po defaultu.
L u c i f e r

#5174 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Nepoznati muškarac svojim je vozilom naletio na više osoba koje su posjećivale božićni bazar u francuskom gradu Nantesu, javili su mediji u ovoj zemlji.
Drama u fancuskom gradu Nantesu: Vozilom pregazio više osoba, pa se izbo nožem

Foto: EPA
Najmanje 10 osoba je povrijeđeno u naletu vozila, javio je Reuters.

Pet ljudi zadobilo je teže povrede, među kojima i vozač, saopćio je zvaničnik.

Sudeći po lokalnim novinama Ouest France, koje su se pozivale na policajca i svjedoke s mjesta incidenta, vozač kombija je uzvikivao "Allahu Akbar" ("Bog je najveći" na arapskom) i potom se izbo nožem.
:|
nasa

#5175 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije to tako.Zivotinje jesu covjeku korisne i sluze mu kako kroz historiju tako i danas,to naprosto nema veze s religijama vec je to tako.Medjutim to ne znaci da se prema njima moze ophoditi lose i to je vrlo jasno istaknuto u islamu te, zivotinje imaju niz prava odnosno propisano su obaveze covjeku u ophodjenju prema zivotinjama, pravo na boraviste, pravo na cistocu, pravo na hranu, pravo na postovanje itd.
Locked