NIN wrote:nasa wrote:Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazete

a kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee

Ja necu jer ima veze s ateizmom, indeed. Ali, ruku na srce, ocigledna je razlika jer se naucnici bave naukom da nadju odgovore na mnoga pitanja i poduce svijet, prosire vidike, dok su se komunisticki zlocinci (nekih sistema, ne svih) bavili upravo oprecnim stvarima - da suzbiju svaku informaciju puku koja bi im bila na ustrb, namecuci samo ono sto oligarhiji godi, bas kao i u teokratiji, ne bi li ih sto bolje kontrolisali. To je cinjenica.
I da, vecina komunista su bili deklarativno ateistima, sto je cinjenica i cega se svi jako dobro sjecamo nakon pada komunizma, osim onih koji su se rodili odmah pred rat i tokom rata (bobuljicavi dzamijasi kojih je forum pun), dok su naucnici ateisti
de facto koji su ili imali predispoziciju skepticizma pa otisli u nauku ili ih je nauka ucinila takvima. Dakle, skeptici u pravom smislu te rijeci.
Pa, gledaj, ja stvarno jesam pravo skepticna prema anketama jer danas izadje jedna u roku mjesec druga koja demantuje prvu itd.Vrlo lako je "navoditi" odgovore i sigurna sam da ti to znas.Ali...cak i vjerujem da se dosta naucnika izjasnjava ateistima I inace skolovanih ljudi jer prvo osjetljivo je zbog prirode posla, da ne obrazlazem ponovo,a drugo je da ti ljudi sigurno bolje promisle to pitanje odnosno ako odgovaraju iskreno onda je to definitivan stav dok mase pitanje vjere uzimaju ponekad toliko nepromisljeno da me ne bi cudilo da miley cyrus kaze da je krscanka....
Naravno, jasno je da mnogo komunista jesu bili i vjernici isto kao sto danas fakat niz onih koji odrzavaju i vode zemlje koje su religijski orjetirane nisu vjernici ali rasprave na forumu su takve da se postavlja crno-bijelo... takve stvari, kada svedemo na pojedinca, jako tesko mozemo znati osim ako isti nije bas izrazeno se zalagao za nesto...
Uzmi recimo Staljina, covjek vodi drzavu i najistaknutiji je predstavnik u svijetu komunisticke ideologije kojoj je krscanstvo zakleti neprijatelj, sta da je on i promjenio svoj stav tokom zivota vezano za vjeru, da li bi to rekao.....cisto sumnjam, mogli bi mozda naslutiti kroz neke poteze ali to bi ostala spekulacija...ili s druge strane pape kroz historiju, apsurdno ali neki su djelovali suprotno nacelima vjere....
Vrlo tesko je na taj nacin ocijeniti i ateizam i vjeru, pogotovo ako to zelimo predstaviti kao dokaz ili primjer. Vjera i nevjera bez razlike su uvijek, iskljucivo primjeri pojedinaca i njihovog odnosa prema tom pitanju u javnosti, cak niti prava istina niti odraz onog sto su zaista mislili....
Pokusaj posmatrati s ove strane,
Ebu Bekr-covjek koji je presudno pomogao Muhamedu, morao je znati da li Muhamed govori istinu, zajedno su od samog pocetka....a sta ako su ateisti upravu, sta ako Muhamed i njegovi prijetelji jesu s najboljom namjerom obmanjivali, znaci Ebu Bekr je primjer covjeka koji ne vjeruje u Boga, shvatas... eh..... tako da sam ja davno skontala da se tesko sta osim zanimljivosti moze otkriti u primjerima licnosti....ne znamo, najcesce...