Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Mohamad Sissoko

#5126 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:@mytao Naveo sam ti razloge što ljudi vjeruju i što im je potrebna vjera a nauka i dokazivanje naučnim putem sa tim nema nikakve veze niti može dati ikakve odgovore na prethodno postavljena pitanja iako kako rekoh neki ateisti slomiše se da naprave rat između to dvoje.
Pa znam ja sta je potreba za vjerovanje, i ja sam ti to lijepo objasnio... Ljudi vjeruju jer ne mogu da prihvate NE ZNAM za neko pitanje, oni moraju imati odgovor ma kakav taj odgvor bio. Ja nemam potrebu za tim, ja se odlicno slazem da odgvori za neka pitanja ne postoje i nikada ih necemo imati, ja sam OK s tim. Eh to ti je ateizam in a nut shell...

Argument ateizma nije da NEMA boga, argument ateizma je da nema dokaza za njega... to su dvije razlicite stvari.
Fino si to objasnio.
Mada neki drugi ateisti tvrde da nema Boga i one koji vjeruju da ima nazivaju ludim i slicno, sa tim ja licno imam problem.Da stvar bude gora ti koji tvrde da su ovi drugi ludi ni oni sami nemogu da dokazu da za nastanak svijeta nije bio potreban kreator ili nesto takvo.Pozdrav
Lopov-eliminator

#5127 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Mohamad Sissoko wrote: Fino si to objasnio.
Mada neki drugi ateisti tvrde da nema Boga i one koji vjeruju da ima nazivaju ludim i slicno, sa tim ja licno imam problem.Da stvar bude gora ti koji tvrde da su ovi drugi ludi ni oni sami nemogu da dokazu da za nastanak svijeta nije bio potreban kreator ili nesto takvo.Pozdrav
Ne zaboravi da se isto može pripisati ovim velikim vjernicima. Tvoj post, samo drukčije postavljen. BTW i ja imam problem s takvim ateistima.

"Mada neki drugi vjernici tvrde da ima Boga i one koji ne vjeruju da ima nazivaju ludim i slično, sa tim ja lično imam problem.Da stvar bude gora, ti koji tvrde da su ovi drugi ludi ni oni sami ne mogu da dokažu da je za nastanak svijeta bio potreban kreator ili nesto takvo."
NIN

#5128 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Antiteist je onaj koji jebe sve po spisku onima koji vjeruju, po svaku cijenu, bez da se informisu, nesto kao vehabije, cetalji, samo obrnuto. :lol: Dakle, ignoranti. Ateiste boli ona stvar za te stvari jer ne vjeruju u ono u sto dzamijasi vjeruju i u njihovim drustvenim ritualima vide potvrdu u evoluciji. :D Dok skeptici sumnjaju u sve, i u jedne i u druge, trece, cetvrte, nebitno, pa i u naucne teorije i teze ih osporiti, naravno, prakticno, sto je poenta nauke i njenog metoda.

Ja sam ovaj drugi koji tezi ovom trecem al, ... sta cu... :D I ne volim, ma kakvi ne volim, mrzim pomodarstvo, pogotovo u religiji i nacionalizmu. E tu bi se mogao uklopit u ovu prvu kategoriju. :D
drug_profi

#5129 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ja sam antiteista samo kad me teista pocne ubjedjivat da sam ja budala a on pametan jer ne vjerujem u ocigledno, a ne shvata da za mene i njega ocigledno nije isto.
Meni je ocigledno da je on budala jer vjeruje u bajke i tu ti se mi pomarisemo... :D

Inace sa ljudima koji drze do svoga i ne diraju u moje, nemam nikakvih problema.
nasa

#5130 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

NIN wrote:
nasa wrote:Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazete :D a kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee :D
Ja necu jer ima veze s ateizmom, indeed. Ali, ruku na srce, ocigledna je razlika jer se naucnici bave naukom da nadju odgovore na mnoga pitanja i poduce svijet, prosire vidike, dok su se komunisticki zlocinci (nekih sistema, ne svih) bavili upravo oprecnim stvarima - da suzbiju svaku informaciju puku koja bi im bila na ustrb, namecuci samo ono sto oligarhiji godi, bas kao i u teokratiji, ne bi li ih sto bolje kontrolisali. To je cinjenica.

I da, vecina komunista su bili deklarativno ateistima, sto je cinjenica i cega se svi jako dobro sjecamo nakon pada komunizma, osim onih koji su se rodili odmah pred rat i tokom rata (bobuljicavi dzamijasi kojih je forum pun), dok su naucnici ateisti de facto koji su ili imali predispoziciju skepticizma pa otisli u nauku ili ih je nauka ucinila takvima. Dakle, skeptici u pravom smislu te rijeci.
Pa, gledaj, ja stvarno jesam pravo skepticna prema anketama jer danas izadje jedna u roku mjesec druga koja demantuje prvu itd.Vrlo lako je "navoditi" odgovore i sigurna sam da ti to znas.Ali...cak i vjerujem da se dosta naucnika izjasnjava ateistima I inace skolovanih ljudi jer prvo osjetljivo je zbog prirode posla, da ne obrazlazem ponovo,a drugo je da ti ljudi sigurno bolje promisle to pitanje odnosno ako odgovaraju iskreno onda je to definitivan stav dok mase pitanje vjere uzimaju ponekad toliko nepromisljeno da me ne bi cudilo da miley cyrus kaze da je krscanka....

Naravno, jasno je da mnogo komunista jesu bili i vjernici isto kao sto danas fakat niz onih koji odrzavaju i vode zemlje koje su religijski orjetirane nisu vjernici ali rasprave na forumu su takve da se postavlja crno-bijelo... takve stvari, kada svedemo na pojedinca, jako tesko mozemo znati osim ako isti nije bas izrazeno se zalagao za nesto...
Uzmi recimo Staljina, covjek vodi drzavu i najistaknutiji je predstavnik u svijetu komunisticke ideologije kojoj je krscanstvo zakleti neprijatelj, sta da je on i promjenio svoj stav tokom zivota vezano za vjeru, da li bi to rekao.....cisto sumnjam, mogli bi mozda naslutiti kroz neke poteze ali to bi ostala spekulacija...ili s druge strane pape kroz historiju, apsurdno ali neki su djelovali suprotno nacelima vjere....
Vrlo tesko je na taj nacin ocijeniti i ateizam i vjeru, pogotovo ako to zelimo predstaviti kao dokaz ili primjer. Vjera i nevjera bez razlike su uvijek, iskljucivo primjeri pojedinaca i njihovog odnosa prema tom pitanju u javnosti, cak niti prava istina niti odraz onog sto su zaista mislili....
Pokusaj posmatrati s ove strane,
Ebu Bekr-covjek koji je presudno pomogao Muhamedu, morao je znati da li Muhamed govori istinu, zajedno su od samog pocetka....a sta ako su ateisti upravu, sta ako Muhamed i njegovi prijetelji jesu s najboljom namjerom obmanjivali, znaci Ebu Bekr je primjer covjeka koji ne vjeruje u Boga, shvatas... eh..... tako da sam ja davno skontala da se tesko sta osim zanimljivosti moze otkriti u primjerima licnosti....ne znamo, najcesce...
Edouard

#5131 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote: Da ne spominjem opstepoznatu cinjenicu da Hitler nije bio ateist, bio je gorljivi katolik sto je u mnogo svojih govora i pokazao, i da je Staljin odgojen u duhu pravoslavlja, pohadjajuci pravoslavnu duhovnu skolu u Tbilisiju. :lol:
Je li to kakvi sakazam?
A kakav je stvarno bio Hitler je to pokazao logorima, a ne svojim govorima.
Suvišan je svaki komentar kad znamo da je od Hitlerovog režima 2600 svećenika ubijeno u Dachau, a preko 3000 u Poljskoj.
Edouard

#5132 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Inače, s informacijskog stanovišta ateizam po svojoj prirodi podiže nivo entropije u svemiru.
MyTao

#5133 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

NIN wrote:Antiteist je onaj koji jebe sve po spisku onima koji vjeruju, po svaku cijenu, bez da se informisu, nesto kao vehabije, cetalji, samo obrnuto. :lol: Dakle, ignoranti. Ateiste boli ona stvar za te stvari jer ne vjeruju u ono u sto dzamijasi vjeruju i u njihovim drustvenim ritualima vide potvrdu u evoluciji. :D Dok skeptici sumnjaju u sve, i u jedne i u druge, trece, cetvrte, nebitno, pa i u naucne teorije i teze ih osporiti, naravno, prakticno, sto je poenta nauke i njenog metoda.

Ja sam ovaj drugi koji tezi ovom trecem al, ... sta cu... :D I ne volim, ma kakvi ne volim, mrzim pomodarstvo, pogotovo u religiji i nacionalizmu. E tu bi se mogao uklopit u ovu prvu kategoriju. :D
Ne slazem se s tim... Antiteista je neko ko prepoznaje opasnost religije i bori se protiv iste. I obicno su informisani... tesko mi svatiti da neko kao Hitchens nije informisan, i da je covjek kao on spreman ubiti da bi sprecio sirenje vjere... nesto sto vjernici rade za vjeru.
MyTao

#5134 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

Edouard wrote:
NIN wrote: Da ne spominjem opstepoznatu cinjenicu da Hitler nije bio ateist, bio je gorljivi katolik sto je u mnogo svojih govora i pokazao, i da je Staljin odgojen u duhu pravoslavlja, pohadjajuci pravoslavnu duhovnu skolu u Tbilisiju. :lol:
Je li to kakvi sakazam?
Suvišan je svaki komentar kad znamo da je od Hitlerovog režima 2600 svećenika ubijeno u Dachau, a preko 3000 u Poljskoj.
Pa i u logorima je pokazao da je vjernik (katolik ili sta vec)
Lopov-eliminator

#5135 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Vezivanje masovnih zlocina za neko vjersko (ne)opredjeljenje je jako zlonamjerno.

Vidim spominjao se Hitler, ajmo redom. Kako li je glasila zakletva Hitleru? Na njemackom pa na engleskom:

Die Vereidigung der Wehrmacht auf Adolf Hitler, 2.8.1934

"Ich schwöre bei Gott diesen heiligen Eid, daß ich dem Führer des Deutschen Reiches und Volkes Adolf Hitler, dem Oberbefehlshaber der Wehrmacht, unbedingten Gehorsam leisten und als tapferer Soldat bereit sein will, jederzeit für diesen Eid mein Leben einzusetzen."

The Wehrmacht Oath of Loyalty to Adolf Hitler, 2 August 1934

"I swear by God this sacred oath that to the Leader of the German empire and people, Adolf Hitler, supreme commander of the armed forces, I shall render unconditional obedience and that as a brave soldier I shall at all times be prepared to give my life for this oath."

Zakletva SS-ovaca

Eidformel der Schutzstaffel, 9.11.1935

"Wie lautet Dein Eid ?" - "Ich schwöre Dir, Adolf Hitler, als Führer und Kanzler des Deutschen Reiches Treue und Tapferkeit. Wir geloben Dir und den von Dir bestimmten Vorgesetzten Gehorsam bis in den Tod. So wahr mir Gott helfe !"

"Also glaubst Du an einen Gott ?" - "Ja, ich glaube an einen Herrgott."

"Was hältst Du von einem Menschen, der nicht an einen Gott glaubt?" - "Ich halte ihn für überheblich, größenwahnsinnig und dumm; er ist nicht für uns geeignet.

Loyalty oath of the SS, 9 November 1935

"What is your oath ?" - "I vow to you, Adolf Hitler, as Führer and chancellor of the German Reich loyalty and bravery. I vow to you and to the leaders that you set for me, absolute allegiance until death. So help me God !"

"So you believe in a God ?" - "Yes, I believe in a Lord God."

"What do you think about a man who does not believe in a God ?" - "I think he is arrogant, megalomaniacal and stupid; he is not one of us."

Toliko o tome.
NIN

#5136 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:
Je li to kakvi sakazam?
jok

...he spoke, unashamedly, about God, fanaticism, idealism, dogma, and the power of propaganda. Hitler held strong faith in all his convictions. He justified his fight for the German people and against Jews by using Godly and Biblical reasoning. Indeed, one of his most revealing statements makes this quite clear:

"Hence today I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord."
http://www.nobeliefs.com/hitler.htm

:D
5 0 5

#5137 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa

#5138 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Prvo, Hitler je lazov i manipulator, njegove izjave ne vrijede nizasta osim psiholozima da nagadjaju o kakvoj licnosti se radi.
Drugo, nacizam je imao "nekakav" stav prema krscanstvu, kazem nekakav jer tu je vrlo tesko pratiti dosljednost osim da se stav nacista, a i samog Hitlera nije podudaro sa zvanicnim crkvenim vidjenjem stvari....Uglavnom, drzali su da treba stvoriti nacionalnu crkvu, da je Isus bio arijevac itd. sto samo po sebi govori da oni nisu imali namjeru raditi za crkvu vec pretvoriti crkvu u jos jednu instituciju koja ce raditi za njih....

Ako cemo po svemu sto je Hitler izjavio onda najblaze receno otkriva veliki skepticizam spram postojanja Boga jer ja koliko znam neke od njegovih izjava sui da je krscanstvo izum bolesnih umova, pa da ne moze covjek koji poznaje prirodne zakone vjerovati u ono sto crkva propovjeda itd.

PSNaravno, stav prema krscanstvu je razradjen u program nacista i ne treba izmisljati toplu vodu, a vala ni puno logike da se skonta da se radi o cistom opurtunizmu, a nikakvoj predanosti crkvi I Bogu
MyTao

#5139 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

Nije poenta jeli Hitler bio ateista, ili vjernik... to je nevazno, jer nije ubijao ni u ime religije, a ni u ime ateizma... tako da se tu nema sta reci.
MyTao

#5140 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

5 0 5 wrote:
:thumbup:
NIN

#5141 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

nasa wrote:Prvo, Hitler je lazov i manipulator, njegove izjave ne vrijede nizasta osim psiholozima da nagadjaju o kakvoj licnosti se radi.
Prvo, Hitler je vjerovao u ono sto je pricao, to je istoriografski dokazano i njegove izjave itekako vrijede jer kako drugacije analizirat genezu zla nego kroz njegovu licnost! Upravo bi trebali njegov primjer koristiti za analizu ovih danasnjih pacenickih islamista i kako ih zaustaviti, kako edokuvati normalan svijet da ih se prepozna i marginalizuje te spodobe.

A ako cemo mak na konac, da te priupitam, oni koji su skupljali hadise nisu manipulatori i lazovi!? :lol: Isto ti je to, makijavelizam per se! :D
nasa

#5142 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

My Tao
Pa nesto jeste bio to je sigurno ali naravno da je nevazno kad vi ne mozete da skontate ni korijen sopstvene price, a to je da su po vasoj verziji price npr.

Isus I Muhamed dokazani ateisti.

To su, po vama, ne samo ljudi koji nisu vjerovali u Boga vec su toliko bili sigurni u Njegovo nepostajanje
da su Ga uzimali samo kao lajtmotiv u prikladnoj pricici....

I sta sad ima da idemo dalje od Hitlera do Staljina, kad su po ateistickoj verziji ustvari ateisti sve i zakuhali.
MyTao

#5143 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

nasa wrote:My Tao
Pa nesto jeste bio to je sigurno ali naravno da je nevazno kad vi ne mozete da skontate ni korijen sopstvene price, a to je da su po vasoj verziji price npr.

Isus I Muhamed dokazani ateisti.

To su, po vama, ne samo ljudi koji nisu vjerovali u Boga vec su toliko bili sigurni u Njegovo nepostajanje
da su Ga uzimali samo kao lajtmotiv u prikladnoj pricici....

I sta sad ima da idemo dalje od Hitlera do Staljina, kad su po ateistickoj verziji ustvari ateisti sve i zakuhali.
Po cijoj to prici? To dali je Muhamed vjerovao u ono sto je pricao zna samo on. A o Isusu se nista ne zna, cak ne znamo dali je postojao uopste, ali isto stoji i za njega, ko ce ti znati sta su oni stvarno vjerovali. Mozda je Muhamed stvarno cuo neke glasove u pecini... i danas ljudi imaju glasove u glavi, obicno imaju institucije za njih.
A isto tako ima i ljudi koji razumiju potrebu za "odgovorima" na velika pitanja, pa to koriste tako sto izmisljaju stvari... To sta je Muhamed bio, se ne zna i tesko da se moze dokazati.
Last edited by MyTao on 22/12/2014 00:32, edited 2 times in total.
nasa

#5144 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

NIN wrote:
nasa wrote:Prvo, Hitler je lazov i manipulator, njegove izjave ne vrijede nizasta osim psiholozima da nagadjaju o kakvoj licnosti se radi.
Prvo, Hitler je vjerovao u ono sto je pricao, to je istoriografski dokazano i njegove izjave itekako vrijede jer kako drugacije analizirat genezu zla nego kroz njegovu licnost! Upravo bi trebali njegov primjer koristiti za analizu ovih danasnjih pacenickih islamista i kako ih zaustaviti, kako edokuvati normalan svijet da ih se prepozna i marginalizuje te spodobe.

A ako cemo mak na konac, da te priupitam, oni koji su skupljali hadise nisu manipulatori i lazovi!? :lol: Isto ti je to, makijavelizam per se! :D
Vazno je ono sto je bilo posljedica, slicno kao pitanje da li je Princip radio za Apisovu ideju Velike Srbije ili za Jugoslaviju, nama je to bitno jer se volimo glodjat oko krvnih zrnaca dok u svijetu je to sporedno pitanje jer je jasno sta su posljedice njegovog cina..

E tako je i ovo pitanje Hitlerove vjere, obicno natezanje oko covjeka koji nije drzao ni do kakvih vrijednosti osim sopstvenih i ako ista njegova licnost otkriva onda je to jedino sigurno, a dalje predstavio je i svoje vidjenje crkve u program sopstvene stranke pa jos dalje u praksi nikakve veze njegovog djelovanja s krscanstvom te, tek na kraju lanca mi nalazimo pojedine svestenike koji ce pruziti podrsku nekim nacistima....

Ako je vjerovao u ono sto je pricao, onda: svestenicu su gmazovi, boljsevizam je kopile krscanstva itd.su takodjer njegove izjave.

Nije da imam neki razlog braniti krscanstvo ali stvarno ne vjerujem ni sekunde da je Hitler bio vjernik, mozda budala koja je umislila da je bog.Druga prica je odnos nekih svestenika i podrska nekim liderima nacizma itd.

A hadisi :D , ako su lagali i to su onda ljudi koji su bili ateisti i radi promocije licnih ideja pripisivali rijeci nekom drugom :D
GAU8

#5145 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
m_l

#5146 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

GAU8 wrote:Image
Jes' ovo ti fotosopirao?
drug_profi

#5147 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Na zapadu antiteisticka prpaganda nije rijetkostt. Ali za slicno bi istocno letile glave.
GAU8

#5148 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

drugi profil wrote:Na zapadu antiteisticka prpaganda nije rijetkostt. Ali za slicno bi istocno letile glave.
Da li je po tvom mišljenju to OK?
Megiddo

#5149 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Megiddo »

GAU8 wrote: Da li je po tvom mišljenju to OK?
Nije ok da lete glave. :mrgreen:

Nego čitam članak na klix i pade mi na pamet, ako vjernici vjeruju da je raj odnosno ahiret bolji svijet zašto onda odmah ne idu tamo, zašto žive na zemlji, tj. dunjaluku? :-D
GAU8

#5150 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Megiddo wrote:
GAU8 wrote: Da li je po tvom mišljenju to OK?
Nije ok da lete glave. :mrgreen:

Nego čitam članak na klix i pade mi na pamet, ako vjernici vjeruju da je raj odnosno ahiret bolji svijet zašto onda odmah ne idu tamo, zašto žive na zemlji, tj. dunjaluku? :-D
Ili ako tako čvrsto vjeruju, čemu tolika tuga i strah od smrti?
Locked