Sviđa mi se ovaj stav nauke.As we compiled our findings, the NAS issued a booklet encouraging the teaching of evolution in public schools.... The booklet assures readers, 'Whether God exists or not is a question about which science is neutral'.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#5101 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Mohamad Sissoko
#5102 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad imaš svijet koji postoji i kojeg smo dio a tvrdiš da ga niko nije kreirao onda ima smisla i da dokažeš da njegovo postojanje ne zahtjeva kreatora. Zapravo naučnici ateisti(ovi agresivni) slomiše se da to dokažu ostalim "zaluđenim ovcama" otrovom vjerovanja ili religije.MyTao wrote: Pa sta? Jeli tebi ima smisla dokazivati da nesto NE postoji?
Pogotovo kad unutar svijeta za sve je potreban uzrok al eto za sam svijet uzrok ne treba
- MyTao
#5103 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A gdje to Ateisti tvrde da niko nije kreirao svijet? Stav ateizma po tom pitanju je jednostavan, NEZNA se kako je sve ovo nastalo, ali to nije razlog da vjerujem u odgovore bez dokaza.Mohamad Sissoko wrote:Kad imaš svijet koji postoji i kojeg smo dio a tvrdiš da ga niko nije kreirao onda ima smisla i da dokažeš da njegovo postojanje ne zahtjeva kreatora.MyTao wrote: Pa sta? Jeli tebi ima smisla dokazivati da nesto NE postoji?
Pogotovo kad unutar svijeta za sve je potreban uzrok al eto za sam svijet uzrok ne treba
Ateizam ne nudi odgovore, ateizam samo ne prihvata odgovore bez dokaza. Vrlo jednostavno.
- MyTao
#5104 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Gdje i kako se to nauka oglasila po tom pitanju? kojim jezikom prica nauka?S4mpion wrote:Sviđa mi se ovaj stav nauke.As we compiled our findings, the NAS issued a booklet encouraging the teaching of evolution in public schools.... The booklet assures readers, 'Whether God exists or not is a question about which science is neutral'.
- S4mpion
#5105 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htmMyTao wrote:Gdje i kako se to nauka oglasila po tom pitanju? kojim jezikom prica nauka?S4mpion wrote: Sviđa mi se ovaj stav nauke.
National Academy of Sciences
-
Mohamad Sissoko
#5106 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I većina vjernika vjeruje, ne tvrdi da zna, po tom pitanju i ateisti su poprilično isti iako mnogi se prave da imaju odgovore, kako rekoh prema ovim novim agresivnim ateistima. Ako ateist ne zna kako je sve nastalo, koji k onda vjernicima likovi poput Dawkinsa, Denneta i sl. nameću da su glupi ili zaluđeni a i on sam NE ZNA.MyTao wrote:A gdje to Ateisti tvrde da niko nije kreirao svijet? Stav ateizma po tom pitanju je jednostavan, NEZNA se kako je sve ovo nastalo, ali to nije razlog da vjerujem u odgovore bez dokaza.Mohamad Sissoko wrote:Kad imaš svijet koji postoji i kojeg smo dio a tvrdiš da ga niko nije kreirao onda ima smisla i da dokažeš da njegovo postojanje ne zahtjeva kreatora.MyTao wrote: Pa sta? Jeli tebi ima smisla dokazivati da nesto NE postoji?
Ateizam ne nudi odgovore, ateizam samo ne prihvata odgovore bez dokaza. Vrlo jednostavno.
Na kraju krajeva, to je stvar različitog worldview-a, običnom čovjeku presudno je pitanje, što smo mi ovdje i koja je svrha postojanja a odgovore na ta pitanja nauka ne može dati, s toga ljudi u velikom broj kroz istoriju okreću se teologiji ili filozofiji.
-
Mohamad Sissoko
#5107 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htmMyTao wrote:Gdje i kako se to nauka oglasila po tom pitanju? kojim jezikom prica nauka?S4mpion wrote: Sviđa mi se ovaj stav nauke.
National Academy of Sciences
- MyTao
#5108 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da veliki broj vjernika NE ZNA, ali vjeruje da bog postoji, znaci tvrde nesto na osnovu "osjecanja" ili cega vec... Mnogi Ateisti isto tako NE ZNAJU, ali bar ne tvrde da nesto postoji. Ne moze neko biti Ateista a tvrditi da zna odgovore za koje nema dokaze. to je paradoks. Ne mozes reci ja ZNAM da nema boga. Jer u tom slucaju bi morao dokazati da ga nema, jer iznosis tvrdnju. Vjernici to rade non stop, oni ili ZNAJU ili VJERUJU da bog postoji, a dokaz im je neka knjiga koju je napisao neki Arapski trgovac prije 1400 godinaMohamad Sissoko wrote:I većina vjernika vjeruje, ne tvrdi da zna, po tom pitanju i ateisti su poprilično isti iako mnogi se prave da imaju odgovore, kako rekoh prema ovim novim agresivnim ateistima. Ako ateist ne zna kako je sve nastalo, koji k onda vjernicima likovi poput Dawkinsa, Denneta i sl. nameću da su glupi ili zaluđeni a i on sam NE ZNA.MyTao wrote:
Ateizam ne nudi odgovore, ateizam samo ne prihvata odgovore bez dokaza. Vrlo jednostavno.To se kosi sa zdravim razumom.
Ti ne kapiras bas najbolje sta je to ateizam, sta je vjera a sta je gnostik i agnostik.
- sigh
#5109 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali znas u cemu je problem. Evo spominjes Dawkinsa. Tip je vrh sto se tice evolucije i tip zna na osnovu dokaza da kreacionisticke price religije nisu tacne. Normalno da ce im nametati da su glupi i zaludjeni.Mohamad Sissoko wrote:
I većina vjernika vjeruje, ne tvrdi da zna, po tom pitanju i ateisti su poprilično isti iako mnogi se prave da imaju odgovore, kako rekoh prema ovim novim agresivnim ateistima. Ako ateist ne zna kako je sve nastalo, koji k onda vjernicima likovi poput Dawkinsa, Denneta i sl. nameću da su glupi ili zaluđeni a i on sam NE ZNA.To se kosi sa zdravim razumom.
Na kraju krajeva, to je stvar različitog worldview-a, običnom čovjeku presudno je pitanje, što smo mi ovdje i koja je svrha postojanja a odgovore na ta pitanja nauka ne može dati, s toga ljudi u velikom broj kroz istoriju okreću se teologiji ili filozofiji.
- nasa
#5110 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazete
a kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee 
- MyTao
#5111 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mohamad Sissoko wrote:
I većina vjernika vjeruje, ne tvrdi da zna, po tom pitanju i ateisti su poprilično isti iako mnogi se prave da imaju odgovore, kako rekoh prema ovim novim agresivnim ateistima. Ako ateist ne zna kako je sve nastalo, koji k onda vjernicima likovi poput Dawkinsa, Denneta i sl. nameću da su glupi ili zaluđeni a i on sam NE ZNA.To se kosi sa zdravim razumom.
Pa samo budala moze vjerovati u odgovore BEZ DOKAZA, samo zato sto pravih odgovora nema. To je cijela poenta vjera. Nekada se nije znalo zasto pada kisa i zasto sijeva, pa su to pripisali bogu i vjerovali da se Zeus naljutio
-
Mohamad Sissoko
#5112 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Praviš u startu ogromnu grešku, prvo jer govoriš da je vjerovati isto što i tvrditi.MyTao wrote:Da veliki broj vjernika NE ZNA, ali vjeruje da bog postoji, znaci tvrde nesto na osnovu "osjecanja" ili cega vec... Mnogi Ateisti isto tako NE ZNAJU, ali bar ne tvrde da nesto postoji. Ne moze neko biti Ateista a tvrditi da zna odgovore za koje nema dokaze. to je paradoks. Ne mozes reci ja ZNAM da nema boga. Jer u tom slucaju bi morao dokazati da ga nema, jer iznosis tvrdnju. Vjernici to rade non stop, oni ili ZNAJU ili VJERUJU da bog postoji, a dokaz im je neka knjiga koju je napisao neki Arapski trgovac prije 1400 godinaMohamad Sissoko wrote:I većina vjernika vjeruje, ne tvrdi da zna, po tom pitanju i ateisti su poprilično isti iako mnogi se prave da imaju odgovore, kako rekoh prema ovim novim agresivnim ateistima. Ako ateist ne zna kako je sve nastalo, koji k onda vjernicima likovi poput Dawkinsa, Denneta i sl. nameću da su glupi ili zaluđeni a i on sam NE ZNA.MyTao wrote:
Ateizam ne nudi odgovore, ateizam samo ne prihvata odgovore bez dokaza. Vrlo jednostavno.To se kosi sa zdravim razumom.
![]()
Ti ne kapiras bas najbolje sta je to ateizam, sta je vjera a sta je gnostik i agnostik.
Mnogi ateisti tvrde da Bog ne postoji štoviše šikaniraju druge koji vjeruju, da su ludi ili u zabludi. Kako neko može reći da je neko drugi u zabludi vezano za nešto a i on sam ne zna 100% da li to nešto postoji ili ne postoji.MyTao wrote:ali vjeruje da bog postoji, znaci tvrde nesto na osnovu "osjecanja" ili cega vec
Drguo, svi ljudi koji vjeruju da postoji nešto što nas je kreiralo nisu sljedbenici arapskog trgovca, čak štoviše većina takvih uopšte ne slijedi tog Arapa, jeftina generalizacija.
- MyTao
#5113 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
SVI komunisti su Ateisti, to je valjda jasno svima ko zna ista o komunizmu.nasa wrote:Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazetea kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee
Problem je sto neke zlocine koje su pocinili komunisti pripisujete ateizmu. Nije isto kada Staljin pobije pola svojih generala zbog izgubljene bitke, i kada se neki islamista raznese u Dzemiju u ime Allaha.
- S4mpion
#5114 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazetea kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee
-
Mohamad Sissoko
#5115 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
MyTao wrote:Mohamad Sissoko wrote:
Na kraju krajeva, to je stvar različitog worldview-a, običnom čovjeku presudno je pitanje, što smo mi ovdje i koja je svrha postojanja a odgovore na ta pitanja nauka ne može dati, s toga ljudi u velikom broj kroz istoriju okreću se teologiji ili filozofiji.![]()
![]()
Pa samo budala moze vjerovati u odgovore BEZ DOKAZA, samo zato sto pravih odgovora nema. To je cijela poenta vjera. Nekada se nije znalo zasto pada kisa i zasto sijeva, pa su to pripisali bogu i vjerovali da se Zeus naljutioEh tako ti je danas sa vjernicima, oni ce radije prihvatiti laz i vjerovati u tu laz, samo da nebi morali prihvatati da se nesto ne zna.
By the way mnogi vjernici prihvataju da nešto ne znaju, zato i na kraju krajeva vjeruju. Opet miješaš znanje i vjerovanje. Mješaš nauku i religiju(teologiju), kao što mnogi ateisti rade nazor praveći nekakav rat do istrebljenja između to dvoje.
- NIN
#5116 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I meni, bez zezanja jer to je bas tako i zato volim nauku! Uvijek bilo.S4mpion wrote:Sviđa mi se ovaj stav nauke.As we compiled our findings, the NAS issued a booklet encouraging the teaching of evolution in public schools.... The booklet assures readers, 'Whether God exists or not is a question about which science is neutral'.
-
Lopov-eliminator
#5117 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti si među zadnjim na ovom forumu ko bi nekoga smio okvalificirati lažovom s obzirom da si ti već bio uhvaćen u laži. Tvoje mrzilačko biće okarakteriziralo me je sad i da sam lopov, otkud sad to, jesam li šta ukrao?Edouard wrote:I nije ti dovoljno biti samo lopov, već i lažov.Lopov-eliminator wrote: Tako je NiN. Ovo je sorta ljudi poput pinokia i Edouarda koji su žrtve mržnje koju su im drugi dali u ruke kao igračku.
Ti bi bio presretan da kažem ono što mi nije ni na kraj pameti, nad čime se zgražam, tj. da nekog mrzim, da mrzim ateiste.
Otkuda ti ta potreba? Čudna si neka sorta.
Ja bih bio presretan kad bi ljudi poput tebe prestali biti ispunjeni mržnjom. Možeš se ti pretvarati koliko hoćeš da se lafo zgražavaš nad tim da nekoga mrziš ali te djela odaju. Možeš ti to umotavati u celofan koliko god hoćeš ali taj celofan popuca kad se malo razmašeš. Moja malenkost ne očekuje od tebe da kažeš da mrziš ateiste, nema potrebe jer si svojim djelima to već pokazao a i dalje pokazuješ.
Tebi jesam čudna sorta jer ti je neobjašnjivo kako mogu postojati ateisti koji se ne uklapaju u ateiste iz priča kojima su te filovali drugi a u kojima su predstavljeni kao neka čudovišta koja treba istrijebiti. Da ne spominjem gomilu pitanja na koja mi ti nisi smio odgovoriti, kao ni na razotkrivanje tvojih mrzilačkih stavova.
Last edited by Lopov-eliminator on 21/12/2014 21:15, edited 1 time in total.
- MyTao
#5118 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa normalno da ne moze... to sam i ja rekao, postojanje boga se ne moze dokazati. Ni vjernici a ni Ateisti ne mogu dokazati dali bog postoji ili ne... Ali je glupo VJEROVATI da on postoji samo zato sto se ne moze dokazati njegovo postojanje. Ne moze nauka dokazati dali u mom podrumu zivi kasper, ali bi me svi ismijali ako bi ja to tvrdio. Nauka ne moze dokazati nista sto nije materijalno, sto nema patern... takvih stvari je bezbroj, koliko god imas maste toliko je i tih metafizicnih ideja, ali to opet nije razlog da vjerujes u nesto bez dokaza. Po defaultu NISTA ne postoji dok se ne dokaze.Mohamad Sissoko wrote:MyTao wrote:Mohamad Sissoko wrote:
Na kraju krajeva, to je stvar različitog worldview-a, običnom čovjeku presudno je pitanje, što smo mi ovdje i koja je svrha postojanja a odgovore na ta pitanja nauka ne može dati, s toga ljudi u velikom broj kroz istoriju okreću se teologiji ili filozofiji.![]()
![]()
Pa samo budala moze vjerovati u odgovore BEZ DOKAZA, samo zato sto pravih odgovora nema. To je cijela poenta vjera. Nekada se nije znalo zasto pada kisa i zasto sijeva, pa su to pripisali bogu i vjerovali da se Zeus naljutioEh tako ti je danas sa vjernicima, oni ce radije prihvatiti laz i vjerovati u tu laz, samo da nebi morali prihvatati da se nesto ne zna.
mnogi naučnici ateisti tvrde da nauka na ta pitanja ne može dati odgovore, jer se ista njima i ne bavi. Koja to naučna disciplina daje ili pokušava dati odgovor "zašto svijet postoji", "koja je svrha postojanja života na zemlji", fizika? Biologija?
![]()
By the way mnogi vjernici prihvataju da nešto ne znaju, zato i na kraju krajeva vjeruju. Opet miješaš znanje i vjerovanje. Mješaš nauku i religiju(teologiju), kao što mnogi ateisti rade nazor praveći nekakav rat do istrebljenja između to dvoje.
-
Lopov-eliminator
#5119 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mohamade, ti ne razlikuješ pojmove ateizam i antiteizam, kao ni pojmove ateizam i evolucionizam. Zar ti je naučiti to razlikovati zaista neka viša matematika? I ovakvi dođu na temu da nekog u nešto ubjeđuju...Mohamad Sissoko wrote:Kad imaš svijet koji postoji i kojeg smo dio a tvrdiš da ga niko nije kreirao onda ima smisla i da dokažeš da njegovo postojanje ne zahtjeva kreatora.MyTao wrote: Pa sta? Jeli tebi ima smisla dokazivati da nesto NE postoji?
-
Mohamad Sissoko
#5120 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@mytao Naveo sam ti razloge što ljudi vjeruju i što im je potrebna vjera a nauka i dokazivanje naučnim putem sa tim nema nikakve veze niti može dati ikakve odgovore na prethodno postavljena pitanja iako kako rekoh neki ateisti slomiše se da naprave rat između to dvoje.
Dobro ja poznajem te pojmove, a nisam ni došao da tebe ili nekog ubjeđujem, nisam u svetoj misiji.Lopov-eliminator wrote:Mohamade, ti ne razlikuješ pojmove ateizam i antiteizam, kao ni pojmove ateizam i evolucionizam. Zar ti je naučiti to razlikovati zaista neka viša matematika? I ovakvi dođu na temu da nekog u nešto ubjeđuju...Mohamad Sissoko wrote:Kad imaš svijet koji postoji i kojeg smo dio a tvrdiš da ga niko nije kreirao onda ima smisla i da dokažeš da njegovo postojanje ne zahtjeva kreatora.MyTao wrote: Pa sta? Jeli tebi ima smisla dokazivati da nesto NE postoji?
- MyTao
#5121 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa znam ja sta je potreba za vjerovanje, i ja sam ti to lijepo objasnio... Ljudi vjeruju jer ne mogu da prihvate NE ZNAM za neko pitanje, oni moraju imati odgovor ma kakav taj odgvor bio. Ja nemam potrebu za tim, ja se odlicno slazem da odgvori za neka pitanja ne postoje i nikada ih necemo imati, ja sam OK s tim. Eh to ti je ateizam in a nut shell...Mohamad Sissoko wrote:@mytao Naveo sam ti razloge što ljudi vjeruju i što im je potrebna vjera a nauka i dokazivanje naučnim putem sa tim nema nikakve veze niti može dati ikakve odgovore na prethodno postavljena pitanja iako kako rekoh neki ateisti slomiše se da naprave rat između to dvoje.
Argument ateizma nije da NEMA boga, argument ateizma je da nema dokaza za njega... to su dvije razlicite stvari.
-
Lopov-eliminator
#5122 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zanimljivo da si samo rekao da ih poznaješ, a nisi rekao da ih razlikuješ... Hajde kad već tvrdiš da ih poznaješ, kaži da li su ateizam i antiteizam isti pojam ili različiti pojmovi? Isto pitanje i za pojmove ateizam i evolucionizam.Mohamad Sissoko wrote:Dobro ja poznajem te pojmove, a nisam ni došao da tebe ili nekog ubjeđujem, nisam u svetoj misiji.Lopov-eliminator wrote: Mohamade, ti ne razlikuješ pojmove ateizam i antiteizam, kao ni pojmove ateizam i evolucionizam. Zar ti je naučiti to razlikovati zaista neka viša matematika? I ovakvi dođu na temu da nekog u nešto ubjeđuju...
- NIN
#5123 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja necu jer ima veze s ateizmom, indeed. Ali, ruku na srce, ocigledna je razlika jer se naucnici bave naukom da nadju odgovore na mnoga pitanja i poduce svijet, prosire vidike, dok su se komunisticki zlocinci (nekih sistema, ne svih) bavili upravo oprecnim stvarima - da suzbiju svaku informaciju puku koja bi im bila na ustrb, namecuci samo ono sto oligarhiji godi, bas kao i u teokratiji, ne bi li ih sto bolje kontrolisali. To je cinjenica.nasa wrote:Dobro, vecina naucnika su ateisti, i to vam ocigledno godi cim se slomiste da dokazetea kad ja sad kazem vecina komunista su bili ateisti vi cete oprati ruku od neslavnih primjeraka i reci to nema nikakva veze s ateizmom itd. eeeeeeee
I da, vecina komunista su bili deklarativno ateistima, sto je cinjenica i cega se svi jako dobro sjecamo nakon pada komunizma, osim onih koji su se rodili odmah pred rat i tokom rata (bobuljicavi dzamijasi kojih je forum pun), dok su naucnici ateisti de facto koji su ili imali predispoziciju skepticizma pa otisli u nauku ili ih je nauka ucinila takvima. Dakle, skeptici u pravom smislu te rijeci.
-
Mohamad Sissoko
#5124 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U doba google-a i neta stvarno me pitaš suvišne stvari.Lopov-eliminator wrote:Zanimljivo da si samo rekao da ih poznaješ, a nisi rekao da ih razlikuješ... Hajde kad već tvrdiš da ih poznaješ, kaži da li su ateizam i antiteizam isti pojam ili različiti pojmovi? Isto pitanje i za pojmove ateizam i evolucionizam.Mohamad Sissoko wrote:Dobro ja poznajem te pojmove, a nisam ni došao da tebe ili nekog ubjeđujem, nisam u svetoj misiji.Lopov-eliminator wrote: Mohamade, ti ne razlikuješ pojmove ateizam i antiteizam, kao ni pojmove ateizam i evolucionizam. Zar ti je naučiti to razlikovati zaista neka viša matematika? I ovakvi dođu na temu da nekog u nešto ubjeđuju...
Meni moje tebi tvoje, smorila me malo ova rasprava danas, pa cu sa ovim zavrsit, pozdrav.
-
Lopov-eliminator
#5125 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zato te i pitam, doba je Googlea i neta a tebi ova pitanja i dalje predstavljaju nešto na šta je teško odgovoriti.Mohamad Sissoko wrote:U doba google-a i neta stvarno me pitaš suvišne stvari.Lopov-eliminator wrote: Zanimljivo da si samo rekao da ih poznaješ, a nisi rekao da ih razlikuješ... Hajde kad već tvrdiš da ih poznaješ, kaži da li su ateizam i antiteizam isti pojam ili različiti pojmovi? Isto pitanje i za pojmove ateizam i evolucionizam.
Meni moje tebi tvoje, smorila me malo ova rasprava danas, pa cu sa ovim zavrsit, pozdrav.