SDP

Kikibombona

#50626 Re: SDP

Post by Kikibombona »

pemanapemani wrote:
nemampojma0 wrote:Slusaj derane, ja sam dio BH bloka i pritom sam i Bosnjak i Bosanac i zivo sam zainteresovan da opstane drzava BiH. I ono sto znam je da se sigurno vise za drzavu moze uciniti kad imas mehanizme vlasti, nego kad si opozicija. To sto je izborni rezultat takav kakav je, pa da se ne moze bez nekih stranaka nije moja volja. Rado bih ja da sam BH blok pravi vlast na svim nivoima, al moja masta je nesto drugo u odnosu na realno stanje stvari.
To sto si ti politicki kratkovid i sto mislis da ce stvari ostati uvijek iste, pa da imas prostora i vremena za eksperimente, je tvoj problem, ali to nije dovoljno da bi bio u pravu.
I evo, clanice BH bloka su bile opozicija cijelo vrijeme, sta su ucinile, unaprijedile, poboljsale iz te opozicije? Nista, naravno.
Dok je jedan Milan Dunovic sam ucinio vise nego cijela opozicija, jer je imao mehanizme vlasti koliko-toliko.
Uvijek su politicke neznalice najiskljucivije u svojim stavovima, a to kriju pod principijelnost.
Opet kazem, ako se radi o tome, ako nije neka skrivena namjera iza sve price. :wink:
Za početak, jebo te deran i taj kvazi autoritet prosipaj ukućanima.

Nije nikakav eksperiment ako si principjelna opozicija i podržavaš sve državotvorne ideje.
Taman da imamo koaliciju od 15 proBiH stranaka, oni će u vlasti dobiti samo pozicije koje pripadaju Bošnjacima, jer će SDA pristati da sve hrvatske idu HDZ, a sve srpske SNSD.
Dakle, koliko god bila široka koalicija sa SDA ona će dobiti isto pozicija kao da je SDA sama u vlasti.

Koalicija je potrebna SDA da bi nakon četiri godine imali nekoga na koga će svaliti odogvornost za sve loše.
Upravo tako. SDA zeli SDP samo da bi na njih prebacili svu krivicu za katastrofalnu situaciju u drzavi. Vec vidjeno u koalicijama sa SBiH, SDP, DF, SBB itd. Niko ne moze prezivjeti koaliciju sa SDA.

U SDP-u su toga svjesni samo je mnogima vaznija licna korist nego dobrobit drzave ili stranke. Nagon za foteljama i lakim parama je jak.

BH blok moze podrzati SDA kao opozicija kada se radi o dobrim inicijativama. Znaju to i SDA cobani. Njihovi spinovi su namijenjeni za maloumnike kakvih je nazalost previse kod nas.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#50627 Re: SDP

Post by Chmoljo »

:lol:
meme_machine

#50628 Re: SDP

Post by meme_machine »

Kikibombona wrote:
Ako u tzv. 'BH bloku' ima makar zrno dobre namjere nece uci u koaliciju sa SDA.

BH blok iz opozicije treba podrzavati SDA kada se radi o interesima BiH. Glasati u parlamentu za sve sto je interes BiH. Sudjelovati sa njima u pljacki drzave i naroda, u kriminalu, korupciji i nepotizmu - zakljuci sam da li je to dobro.
A kako ce se izabrati ministri, hoce li ta mjesta ostati upraznjena (iskreno pitanje, nisam sarkastican)? I hoce li ti ministri imati ikakvog autoriteta za sprovodjenje odluka parlamenta?
palermo

#50629 Re: SDP

Post by palermo »

Kikibombona wrote:
Upravo tako. SDA zeli SDP samo da bi na njih prebacili svu krivicu za katastrofalnu situaciju u drzavi. Vec vidjeno u koalicijama sa SBiH, SDP, DF, SBB itd. Niko ne moze prezivjeti koaliciju sa SDA.

U SDP-u su toga svjesni samo je mnogima vaznija licna korist nego dobrobit drzave ili stranke. Nagon za foteljama i lakim parama je jak.

BH blok moze podrzati SDA kao opozicija kada se radi o dobrim inicijativama. Znaju to i SDA cobani. Njihovi spinovi su namijenjeni za maloumnike kakvih je nazalost previse kod nas.
Može, ali neće. Jer kao što bi naš dobri, mladi SDP-ovac Leverage rekao, čim je od SDA nešto tu ne valja (parafraziram ga).

Zar nije dokaz tome evo ova inicijativa oko podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu za preispitivanje imena RS-a.
Leverage

#50630 Re: SDP

Post by Leverage »

Pa to je promašena inicijativa, ja sam se zalagao da se SDP javno ogradi od toga, ali prevladalo je ne talasaj razmišljanje.

Kad ponudite nešto dobro onda će biti i podržano. Nisam neki svjetski optimista da će se to i desiti.
Last edited by Leverage on 29/01/2019 13:04, edited 1 time in total.
cyprus

#50631 Re: SDP

Post by cyprus »

pemanapemani wrote:
cyprus wrote:
Palermo je ovdje upravu... Za koga god on glasao, sa druge strane će se nalaziti HDZ... I tu priča "mi nećemo da koaliramo sa nacionalistima" jednostavno ne pije vode... I ta mantra od strane mnogih lijevo i građanski orijentisanih glasača je po meni ništa drugo nego politički autizam...

Ja se slažem i čvrsto zalažem za to da se nacionalisti izbace gdje god je to moguće... Ali obzirom da nacionalisti čine većinu stanovnika Bosne i Hercegovine, na većini mjesta ih jednostavno nije moguće izbaciti ili zaobići... Ali to ne znači da im se zbog toga mora pokloniti 100% vlasti... Jesu većina, ali nisu ni izbliza 100%... Ja sam stava da lijeve političke partije, a tu naročito mislim na SDP (eto NS nek izigrava hipstera, treba neko i takav valjda), moraju iskoristiti svaku priliku da učestvuju u vlasti, sa udjelom koliko god je moguće zagrabiti... To je suština politike... A ne da nam ovi jebu mater deceniju za decenijom, a mi lijevo-liberalni ćemo se eto snebivat, iseljavat i dominirat na forumima... Zajebi to...
Zašto sa druge strane mora biti HDZ?

Zar se ne može glasačkim inženjeringom osigurati 6 proBiH Hrvata u Domu naroda, kada već HDZ ne razumije drugačije metode.

Isto kao što se moglo forsiranjem povratka osigurati barem trećina proBiH zastupnika u Skupštini manjeg entiteta.

To je politička borba, a ne pridruživanje kriminalcima u skladu sa brojem glasova.
E jebiga sad... Pa zar ti sam pojam 'glasački inžinjering' ne govori da je to ćorav posao? Btw, osim što je ćorav, zapravo je i neizvediv... Jer baš pokušaj takvog inžinjeringa je doveo do eliminacije svih konkurenata HDZ-u među hrvatskim glasačkim tijelom... Tako je HDZ postao nikad jači u ovom stoljeću...

Pravi put bi naravno bio donošenje neke ozbiljen strategije širenja građanskih stranaka u područjima gdje brojčano ne dominiraju Bošnjaci... Dug je to i mukotrpan posao, ali nije potpuno uzaludan... Siguran sam da je i kroz relativno kraći vremenski period, uz drugačiji pristup u takvim područjima moguće osvojiti bar 5-10% glasova, što bi bila odlična osnova za dalje... Al jebiga, trebaju muda, mudrost, vizija, strpljenje i živci za to... A oklen nam to? :-)
Last edited by cyprus on 29/01/2019 13:06, edited 1 time in total.
Leverage

#50632 Re: SDP

Post by Leverage »

cyprus wrote: Pravi put bi naravno bio donošenje neke ozbiljen strategije širenja građanskih stranaka u područjima gdje brojčano ne dominiraju Bošnjaci... Dug je to i mukotrpan posao, ali nije potpuno uzaludan... Siguran sam da je i kroz relativno kraći vremenski period, uz drugačiji pristup u takvim područjima moguće osvojiti bar 5-10% glasova, što bi bila odlična osnova za dalje... Al jebiga, treba muda, mudrost, vizija, strpljenje i živci za to... A oklen nam to? :-)
:thumbup:
Kikibombona

#50633 Re: SDP

Post by Kikibombona »

palermo wrote:
Kikibombona wrote:

Može, ali neće. Jer kao što bi naš dobri, mladi SDP-ovac Leverage rekao, čim je od SDA nešto tu ne valja (parafraziram ga).

Zar nije dokaz tome evo ova inicijativa oko podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu za preispitivanje imena RS-a.
Ja se tu slazem sa njim. SDA je kriminalna organizacija a od kriminalca malo sta valja. I kada zvuci dobro u pozadini se krije losa namjera. Imamo 20 godina gorkog iskustva sa njima.

Evo Magazinovic na N1 kaze da SDP treba biti opozicija. Sve sto je interes BiH podrzati iz opozicije. I to je to.

Neka SDA ide sama sa svojom bracom i neka preuzmu odgovornost za sve dobro i lose sto ce se desiti.
Control panel

#50634 Re: SDP

Post by Control panel »

cyprus wrote:... Ali obzirom da nacionalisti čine većinu stanovnika Bosne i Hercegovine...
Ovo nije tacno. Nacionalisti cine vecinu u vlasti ali nikako vecinu stanovnika.

Ovako. Registrovanih biraca u BiH ima 3.355.429
U f bih ih ima 2.093.784
U rs ih ima 1.261.645
Izaslo na izbore 53,36% ili 1.790.456 biraca.
Nije izaslo 1.564.972 biraca. Koji sigurno nisu nacionalisti.

Znaci SDA je osvojila svega 7,51% glasova registrovanih biraca, hdz 4,33, a snsd 7,77%. Sto je sve skupa 19,61% posto registrovanih biraca koji su dali glas nacionalistima.
Znaci 20% nacionalista handri 80% biraca koji nisu glasali za nacionalne stranke ili nisu izasli.
Leverage

#50635 Re: SDP

Post by Leverage »

Kikibombona wrote:Ja se tu slazem sa njim.
Ti si se sa mnom počeo slagati onog momenta kad si shvatio da nisam na fonu nekih interesno vezanih funkcionera.

A optuživao si me za sve i svašta u kampanji.
bunk

#50636 Re: SDP

Post by bunk »

Control panel wrote:
cyprus wrote:... Ali obzirom da nacionalisti čine većinu stanovnika Bosne i Hercegovine...

U f bih ih ima 2.093.784
U rs ih ima 1.261.645

Znaci SDA je osvojila svega 7,51% glasova registrovanih biraca, hdz 4,33, a snsd 7,77%. Sto je sve skupa 19,61% posto registrovanih biraca koji su dali glas nacionalistima.
Znaci 20% nacionalista handri 80% biraca koji nisu glasali za nacionalne stranke ili nisu izasli.
A ybmti.
Milion i po ljudi nije glasalo i ti garantujes da ne bi glasali za stranke sa nacionalnim predznakom.
Pa najpostenije je podijeliti popola
I opet imas isti rezultat :lol:
cyprus

#50637 Re: SDP

Post by cyprus »

Control panel wrote:

U f bih ih ima 2.093.784
U rs ih ima 1.261.645

Pa upravo zbog tog čistunstva ljevice 20% glasača handri sve ostale...

Ali nije ti baš računica neka... Možda bi pila vode kada bi samo te tri stranke bile nacionalističke... Mnogo je nacionalističkih stranaka, a nacionalisti postoje i u nominalno građanskim strankama... Plus što jedan dobar komad tih registrovanih birača više ne živi u Bosni i Hercegovini... Stvarni progresivni dio stanovništva Bosne i Hercegovine je bez sumnje u manjini... Ali je dovoljno velik da može donekle uticati na političke procese u Bosni i Hercegovini...
Last edited by cyprus on 29/01/2019 13:29, edited 2 times in total.
Digresija

#50638 Re: SDP

Post by Digresija »

Ma hajde bitno je da je KS poklopljen, svgudje drugo se moze i opoziciju.
Kikibombona

#50639 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote:
Kikibombona wrote:Ja se tu slazem sa njim.
Ti si se sa mnom počeo slagati onog momenta kad si shvatio da nisam na fonu nekih interesno vezanih funkcionera.

A optuživao si me za sve i svašta u kampanji.
Bio sam 90% siguran da pises iz centrale i da ces nestati sa foruma nakon izbora. :D

Malo sam se prevario.

Ipak, ne slazemo se oko mnogo cega, ali kada je u pitanju SDA tu potpisujem sve sto napises. Svako sa 2g mozga i zrnom dobre namjere ce priznati da je SDA zlo za BiH, Bosnjake i sve drugo sto cini ovu drzavu. Kriminalna organizacija.
palermo

#50640 Re: SDP

Post by palermo »

Kikibombona wrote:
Ja se tu slazem sa njim. SDA je kriminalna organizacija a od kriminalca malo sta valja. I kada zvuci dobro u pozadini se krije losa namjera. Imamo 20 godina gorkog iskustva sa njima.

Evo Magazinovic na N1 kaze da SDP treba biti opozicija. Sve sto je interes BiH podrzati iz opozicije. I to je to.

Neka SDA ide sama sa svojom bracom i neka preuzmu odgovornost za sve dobro i lose sto ce se desiti.
Drugim riječima, priča o tome kako će se uvijek podržati dobra inicijativa od strane SDA a koja je u interesu BIH, je šuplja. Jer, premisa je, ono što dolazi od SDA je automatski protiv interesa BiH.

To je legitiman politički stav. Al ga treba jasno iznijeti.
cyprus

#50641 Re: SDP

Post by cyprus »

Konkretno ova inicijativa o imenu RS-a je preglupa, i ne treba je podržat... Ne zato što je ispred SDA, nego zato što je glupa...
Leverage

#50642 Re: SDP

Post by Leverage »

Kikibombona wrote:
Bio sam 90% siguran da pises iz centrale i da ces nestati sa foruma nakon izbora. :D

Malo sam se prevario.

Ipak, ne slazemo se oko mnogo cega, ali kada je u pitanju SDA tu potpisujem sve sto napises. Svako sa 2g mozga i zrnom dobre namjere ce priznati da je SDA zlo za BiH, Bosnjake i sve drugo sto cini ovu drzavu. Kriminalna organizacija.
Ne slažemo se prije svega u slijedećem. Ti misliš da ovakvi poput mene ne mogu preuzeti poluge odlučivanja u SDP-u, a ja mislim da mogu. Ja tvrdim da je u SDP-u više mojih istomišljenika, a ti bi rekao da je više Bijedićevih.

Pa vidjećemo.
Kikibombona

#50643 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Digresija wrote:Ma hajde bitno je da je KS poklopljen, svgudje drugo se moze i opoziciju.
A SDA-ovci najvise kmece za Sarajevom.

Jbt, za Zenicu i Tuzlu nisu kukali, sasvim malo. Za Sarajevom plac, histerija, ocaj. Ako je opstina Centar vaznija od 10 drugih onda je Sarajevo vaznije od ostatka BiH..!???

SDA kartel se nikako ne miri sa gubitkom Sarajeva. Ne posustaje ofanziva na NS i NiP. I ti si dio historijske bitke za Sarajevo. :izet: :D
Kikibombona

#50644 Re: SDP

Post by Kikibombona »

palermo wrote:
Kikibombona wrote:

Drugim riječima, priča o tome kako će se uvijek podržati dobra inicijativa od strane SDA a koja je u interesu BIH, je šuplja. Jer, premisa je, ono što dolazi od SDA je automatski protiv interesa BiH.

To je legitiman politički stav. Al ga treba jasno iznijeti.
SDA i SDP su na istom fonu kada je u pitanju cjelovitost BiH. Na istom su fonu kada je u pitanju onemogucavanje formiranja Treceg i jacanja RS its. U tome ce SDP i sve druge stranke pruzati podrsku SDA. Bosnjaci su jedinstveni kada je u pitanju odbrana BiH.

Sto se tice ekonomskih pitanja, tu se SDP mora drzati sto dalje od SDA. Ako udju u biznis sa njima, propali su. Za BiH nece biti bolje ako SDP bude krao zajedno sa SDA.

Palermo, govorimo o kriminlnoj organizaciji. BiH je leglo kriminala i korupcije + SDA je sve vrijeme na vlasti = niko nije osudjen. Pametnom dosta.
Digresija

#50645 Re: SDP

Post by Digresija »

Kikibombona wrote:
Digresija wrote:Ma hajde bitno je da je KS poklopljen, svgudje drugo se moze i opoziciju.

Jbt, za Zenicu i Tuzlu nisu kukali, sasvim malo. Za Sarajevom plac, histerija, ocaj. Ako je opstina Centar vaznija od 10 drugih onda je Sarajevo vaznije od ostatka BiH..!???

SDA kartel se nikako ne miri sa gubitkom Sarajeva. Ne posustaje ofanziva na NS i NiP. I ti si dio historijske bitke za Sarajevo. :izet: :D
Hoces li mi dati broj dilera da vidim koju ti drogu prodaje kad si ovako energican, ili je ovo vise posljedica nabijenih kompleksa?

Ti vjerujes da ce ovo u Sarajevu opstati ako SDP i DF udju u koaliciju sa SDA u drugim kantonima i na ostalim nivoima? Mislis da ce moci funkcionisati na drugim mjestima, a u KS-u izjedati do kosti? Evo zove ih Gradjanski Blok u koaliciju u BPK. Pocelo je. Bolje ti je da nastupas malo smirenije inace bi entuzijazam mogao prerasti u razocarenje.
Kikibombona

#50646 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote:
Kikibombona wrote:

Malo sam se prevario.

Ne slažemo se prije svega u slijedećem. Ti misliš da ovakvi poput mene ne mogu preuzeti poluge odlučivanja u SDP-u, a ja mislim da mogu. Ja tvrdim da je u SDP-u više mojih istomišljenika, a ti bi rekao da je više Bijedićevih.

Pa vidjećemo.
Ja sam izgubio svako povjerenje u SDP.

Meni je SDP mrzi nego SDA iz sljedeceg razloga. Ideoloski sam blizak ljevici i socijaldemokratiji. Bilo bi prirodno da glasam za SDP. Vecina mojih drugara, ljudi sa kojima se druzim, su bili ili jesu glasaci SDP-a. Mnogi clanovi porodice su bili ili jesu glasaci SDP-a Ja licno, vjerovao ili ne, ne poznajem nijednog glasaca SDA. SDA je etno-vjerska stranka sa kojom nemam dodirnih tacaka. Oni me nisu razocarali jer u njih nisam polagao nade. SDP me razocarao i zbog toga negativan odnos.

Naravno da bi bilo dobro da SDP ozdravi i da objavi istinski rat kriminalu, korupciji i nepotizmu. Ja bih glasao za takav SDP.
palermo

#50647 Re: SDP

Post by palermo »

Kikibombona wrote: Pametnom dosta.
ali ti si ovo napisao, nisam ja
SDA je kriminalna organizacija a od kriminalca malo sta valja. I kada zvuci dobro u pozadini se krije losa namjera.
dakle, šta ovo znači.....ja zaista mislim da sa ovakvom premisom SDP ne smije niti treba ući u bilokakav odnos sa SDA......ali to treba jasno reći....
dakle, nećemo vas nikada podržati jer sve što od vas dolazi ne valja.....and that's it......

sve ostale priče k'o biva, ako treba tu smo da podržimo i tako to....ne piju vode..
Kikibombona

#50648 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Digresija wrote:
Kikibombona wrote:

Hoces li mi dati broj dilera da vidim koju ti drogu prodaje kad si ovako energican, ili je ovo vise posljedica nabijenih kompleksa?

Ti vjerujes da ce ovo u Sarajevu opstati ako SDP i DF udju u koaliciju sa SDA u drugim kantonima i na ostalim nivoima? Mislis da ce moci funkcionisati na drugim mjestima, a u KS-u izjedati do kosti? Evo zove ih Gradjanski Blok u koaliciju u BPK. Pocelo je. Bolje ti je da nastupas malo smirenije inace bi entuzijazam mogao prerasti u razocarenje.
Ne sekiraj se za mene.

Reci nam zasto SDA ovoliko kmeci za Sarajevom. Ima li to veze sa historijskom izjavom: 'opstina Centar je vaznija od deset drugih'.

Izgubili ste i smirite se malo. Vas plac, histerija i sta sve ne, nikako da splasne. Stav, Saff, Faktor i SB rade 24h dnevno. Ubijate po drustvenim mrezama i drugim medijskim platformama. Sarajevo, Sarajevo, Sarajevo...

Evo jedna izvrsna numera o Sarajevu da se opustis...

https://m.youtube.com/watch?v=hM
Kikibombona

#50649 Re: SDP

Post by Kikibombona »

palermo wrote:
Kikibombona wrote: Pametnom dosta.
ali ti si ovo napisao, nisam ja
SDA je kriminalna organizacija a od kriminalca malo sta valja. I kada zvuci dobro u pozadini se krije losa namjera.
dakle, šta ovo znači.....ja zaista mislim da sa ovakvom premisom SDP ne smije niti treba ući u bilokakav odnos sa SDA......ali to treba jasno reći....
dakle, nećemo vas nikada podržati jer sve što od vas dolazi ne valja.....and that's it......

sve ostale priče k'o biva, ako treba tu smo da podržimo i tako to....ne piju vode..
Kao prvo, nisam advokat SDP-a... stavise..... jedan sam od zescih kriticara...

Drugo, sa SDA se ne treba petljati tamo gdje ima novca. To je kao da sa lopovom ides u soping centar. Ili ce te povuci da ti ukrades, ili ces izgubiti postovanje jer si vidjen sa lopovom, ili... nista dobro uglavnom...

SDA nece izdati BiH i Bosnjake u srazu sa Srbima i Hrvatima. U to vjerujem. Oni su samo slabi na pare. Lopovi klasicni.
Digresija

#50650 Re: SDP

Post by Digresija »

Kikibombona wrote:

Ne sekiraj se za mene.

Reci nam zasto SDA ovoliko kmeci za Sarajevom. Ima li to veze sa historijskom izjavom: 'opstina Centar je vaznija od deset drugih'.

Izgubili ste i smirite se malo. Vas plac, histerija i sta sve ne, nikako da splasne. Stav, Saff, Faktor i SB rade 24h dnevno. Ubijate po drustvenim mrezama i drugim medijskim platformama. Sarajevo, Sarajevo, Sarajevo...

Evo jedna izvrsna numera o Sarajevu da se opustis...

https://m.youtube.com/watch?v=hM
A ovi sto su sad na vlasti nisu bili skloni kmecanju kad su bili u opoziciji? Otrijezni se covjece, valjas gluposti vece od Dodika. Svi kmece kad su u opoziciji, a ti se svezao za mjesec dana kmecanja SDA. Svi hoce KS jer je tu lova. Sreca pa nisi politicar, barem se nadam da nisi jer ti dalje od svog nosa ne vidis. Ubise te kompleksi.

Nemoj ti meni o Sarajevu, ja sam iz Sarajeva, zivim u njemu. Drzi se svoje Zenice.
Post Reply