a tek od ovogasimpozijum delirijum wrote:kiky wrote: '
a Americki piloti i dan -danas imaju traume iz zracnih bitki iznad Vijetnama
doduse imaju i kinezi i moze se preko turske isto dosta stvari da nabavi.
a tek od ovogasimpozijum delirijum wrote:kiky wrote: '
a Americki piloti i dan -danas imaju traume iz zracnih bitki iznad Vijetnama
itekako ima bosna veze sa desavanjem oko iranazambaklija wrote:gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao
de malo to prosirnije objasni ako nije neki problem.ljiljan89 wrote:itekako ima bosna veze sa desavanjem oko iranazambaklija wrote:gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao
ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?liberty02 wrote:de malo to prosirnije objasni ako nije neki problem.ljiljan89 wrote:itekako ima bosna veze sa desavanjem oko iranazambaklija wrote:gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao
ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?simpozijum delirijum wrote:de malo to prosirnije objasni ako nije neki problem.liberty02 wrote:
itekako ima bosna veze sa desavanjem oko irana
izvinjavam se zbog skretanja sa teme ali moram prokometarisati ovooridjidji wrote:
Harač, kod Arapa muslimana i nemuslimana riječ "Al-lah" znači bog. Druga riječ pandan toj je Rabb ili Gospodar. Allah je lingivstički nastalo od Al i lah, što znači jedini bog. Drugo mišljenje govori o tome da je Allah riječ ponikla u arapskom jeziku, a znaći skriveni bog, onaj koji je nevidljiv, svemoguć i nije ga moguće spoznati, koji upravlja apsolutno svime. Alihe je množina za božanstva u arapskom jeziku. Lingvisti su se razišli u mišljenju da li je riječ Allah nastala iz harfova l-h ili w-l-h. Ovo se odnosi na dva harfa koja grade riječ Allah.Što se tiće mišljenja da je Allah drevni arapski bog mjeseca, tačnije božica , to je laž koja se potura, zbog simbola koji su bili susretljivi na pojedinim kipovima i pločama iskopanim u Palestini na spomenicima božice mjeseca koji uopšte nemaju veze sa arapskom predislamskom paganskom vjerom.
i u Njemackoj je poskupilo litar 1,70 Eura prije 2 sedmice bilo 1,49liberty02 wrote: ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?
imali direktne veze ?
glupi CNN kaze ima neke veze kako je Iran zavrnuo pipu Britancima i Francuzima
a sta ako pocne rokacina ?
pa ?
vozacemo bicikle, a benzin cemo sipati kasicicom i ja u USA a i vi u BiH
Samo mi ukratko reci. Jel on to opet o gusterima.tesanj wrote:http://www.ivantic.net/Dejvid%20Ajk%20i ... _znali.htm Ako koga interesuje interesantno
šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe..severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...
ma ja,zato po svijetu imaju milioni Perzijaca koji se nedaju nazivati Irancima,izbjegli su nako,čisto radi promjene klime.....kratak_spoj wrote:šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe..severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...![]()
zato je bio dobar...
kratak_spoj wrote:šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe..severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...![]()
zato je bio dobar...
Kur`an spominje ova tri božanstva:Teea wrote:izvinjavam se zbog skretanja sa teme ali moram prokometarisati ovooridjidji wrote:
Harač, kod Arapa muslimana i nemuslimana riječ "Al-lah" znači bog. Druga riječ pandan toj je Rabb ili Gospodar. Allah je lingivstički nastalo od Al i lah, što znači jedini bog. Drugo mišljenje govori o tome da je Allah riječ ponikla u arapskom jeziku, a znaći skriveni bog, onaj koji je nevidljiv, svemoguć i nije ga moguće spoznati, koji upravlja apsolutno svime. Alihe je množina za božanstva u arapskom jeziku. Lingvisti su se razišli u mišljenju da li je riječ Allah nastala iz harfova l-h ili w-l-h. Ovo se odnosi na dva harfa koja grade riječ Allah.Što se tiće mišljenja da je Allah drevni arapski bog mjeseca, tačnije božica , to je laž koja se potura, zbog simbola koji su bili susretljivi na pojedinim kipovima i pločama iskopanim u Palestini na spomenicima božice mjeseca koji uopšte nemaju veze sa arapskom predislamskom paganskom vjerom.
u Kuranu 53:19,20 se spominju 3 boginje u koje su vjerovali predislamski arapi Meke , al-Lat kako vrhovna boginja ili bozija kci al-Uzze i al -Menat kao njene pratilje
19 Šta kažete o Latu i Uzzau
20 i Menatu, trećoj najmanje cijenjenoj?
Al-Lat je zenski rod boginja a Al-lah je muski rod bog.
al-lat spominje i u tefisru ibn kesira koji navodi 3 tumacenja za znacenje ove rijeci medju kojima je i da je to bila vrhovna boginja u koju su vjerovali .Doduse u prevodu iz kojih razloga ne znam pise samo Lat bez al.
U puno historijskih knjiga se spominju ove 3 boginje, licno citala, i opisuju a evo nadjo ih i na wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/All%C4%81t
ciji ti je ovo prevod u muskom rodu?oridjidji wrote: Kur`an spominje ova tri božanstva:
„Šta kažete o Latu i Uzzau i o Menatu,trećem, najmanje cijenjenom?“ el-Nedžm, /19/,/20/.
Kako mozete zabarnuti u ovakve stvari, i rec poslije; "Ne bitno...".Teea wrote:
Al nebitno uostalom ti imas svoje vidjenje i tumacenje i ok je.Ne zelim da ti ga mijenjam.
Govorim o tome kako su se ti ajeti protumacili u ibn Kesirovom tefsiru. A svakako da bi se i ja i ti time još više trebali zabaviti da bi odgonetnuli kako je uopšte to vjerovanje u Lata, Uzza i Mennata nastalo i dali je to bio kult ženskim anđelima ili božicama koje su pripisane Allahu ili su prvenstveno nastale kao kult nećemu drugom koji se vremenom pretvorio u kult božicama. Osim što ih je Kur`an spomenuo, šta ti pored toga znaš više o tome? Govorim ti kako su ti ajeti protumačeni od strane onih koji su imali prilike da budu svjedoci tome vjerovanju.Teea wrote:ciji ti je ovo prevod u muskom rodu?oridjidji wrote: Kur`an spominje ova tri božanstva:
„Šta kažete o Latu i Uzzau i o Menatu,trećem, najmanje cijenjenom?“ el-Nedžm, /19/,/20/.
19Šta kažete o Latu i Uzzau
20 i Menatu, trećoj najmanje cijenjenoj?
21 Zar su za vas sinovi, a za Njega kćeri?!
Korkut prevodi u zenskom
http://www.bangladesh2000.com/quran/ebo ... Korkut.htm
Mlivo prevodi u zenskom
http://www.islamcomplex.com/qurantext/q ... surahid=53
takodje pise zenski rod
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/
ovdje takodjer
http://www.el-tewhid.com/usluge/prevod- ... ba&show=10
jos ni jedan nisam vidjela da prevodi u muskom.I ako su ti rodovi (zenski i muski ) u arpaskom poznati pise zenski rod.Ocito taj sto je preveo izvrnuo da bi mu se uklopilo u njegovo tumacenje.21 ajet ti jasno govori da se radi o bozijim cerkama jer pita zar su za vas sinovi a za Njega (Boga) kceri...Ukljuci svoj mozak i skontaces da ono tumacenje koje si naveo nema veze sa vezeom.
Al nebitno uostalom ti imas svoje vidjenje i tumacenje i ok je.Ne zelim da ti ga mijenjam.
izvinjam se ! pitanje zadnje cu postaviti na religija " Kuranski ajeti i teme za razmisljanje".Sorry jos jednom.tesanj wrote:Ovo je tama o Iranu, otvorite novu temu i raspravljajte do mile volje