IRAN

Post Reply
liberty02

#5051 Re: IRAN

Post by liberty02 »

simpozijum delirijum wrote:
kiky wrote: '
a Americki piloti i dan -danas imaju traume iz zracnih bitki iznad Vijetnama
a tek od ovoga Image
doduse imaju i kinezi i moze se preko turske isto dosta stvari da nabavi.
tesanj

#5052 Re: IRAN

Post by tesanj »

Rusi su rekli da ce platiti odstetu za neispunjeni ugovor od 800 mil dolara za S-300 i ja mislim da su im dali neku tehnologiju za RV i PVO jer ne vjerujem da ce im bas dati toliku lovu u keshu ali sigurno imaju dovoljno tehnike na lageru da im isplate dug.
zambaklija

#5053 Re: IRAN

Post by zambaklija »

gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao :run:
severin

#5054 Re: IRAN

Post by severin »

sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...
ljiljan89

#5055 Re: IRAN

Post by ljiljan89 »

zambaklija wrote:gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao :run:
itekako ima bosna veze sa desavanjem oko irana ;-)
liberty02

#5056 Re: IRAN

Post by liberty02 »

ljiljan89 wrote:
zambaklija wrote:gluho ti bilo...zemlja tone li tone a nekog interesuje šta je sa iranom,hoće li dobiti s300 ili nešto drugo...hoćel ga amer poklopiti ili neće....izvinite al' sam morao :run:
de malo to prosirnije objasni ako nije neki problem.
simpozijum delirijum

#5057 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

liberty02 wrote:
ljiljan89 wrote:
ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?
imali direktne veze ?
glupi CNN kaze ima neke veze kako je Iran zavrnuo pipu Britancima i Francuzima
a sta ako pocne rokacina ?
pa ?
vozacemo bicikle :D , a benzin cemo sipati kasicicom i ja u USA a i vi u BiH
samo zamislite Balkanskih hahara kada jedva docekaju ( a sve pumpe su privatne ) da dignu cijene goriva u nebesa , kao i velike kompanije u svoj dzep a sirotinja neka guli
a druga stvar ? i sta ce biti i koliko ce se rokacina i belaj siriti regionom i koliko ce Iranskih izbjeglica preko Turske nagrnuti ka Evropi i preko BiH jasta , takodjer, te teroristi i bog te pita sta jos se moze desiti
e tako BiH moze nahebati..
samo malo teorije uz dodatno suskanje na Srbijanskim forumima da extremni Srbijanski militanti mogu krenuti na Kosovo dok je NATO i USA zauzet rokanjem sa velikim Iranom i eto , mi sljedeci na redu ( trebam li spomenuti sta ce uraditi Dodik tada sa RS !)
tako procitah na Srbijanskim vojnim forumima pa ? hocete li rat sa Iranom ?
teorije zavjere i lupetanje ?
ja licno ne bih provjeravao , i da iskusim sta se sve moze desiti ako i Kinezima pukne nerv
i zato PEACE !
liberty02

#5058 Re: IRAN

Post by liberty02 »

simpozijum delirijum wrote:
liberty02 wrote:
ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?
imali direktne veze ?
pa ?
samo zamislite Balkanskih hahara kada jedva docekaju ( a sve pumpe su privatne ) da dignu cijene goriva u nebesa , kao i velike kompanije u svoj dzep a sirotinja neka guli
a druga stvar ? i sta ce biti i koliko ce se rokacina i belaj siriti regionom i koliko ce Iranskih izbjeglica preko Turske nagrnuti ka Evropi i preko BiH jasta , takodjer, te teroristi i bog te pita sta jos se moze desiti
e tako BiH moze nahebati..
samo malo teorije uz dodatno suskanje na Srbijanskim forumima da extremni Srbijanski militanti mogu krenuti na Kosovo dok je NATO i USA zauzet rokanjem sa velikim Iranom i eto , mi sljedeci na redu ( trebam li spomenuti sta ce uraditi Dodik tada sa RS !)
tako procitah na Srbijanskim vojnim forumima pa ? hocete li rat sa Iranom ?
teorije zavjere i lupetanje ?
ja licno ne bih provjeravao , i da iskusim sta se sve moze desiti ako i Kinezima pukne nerv
i zato PEACE ![/quote]
-------------------------------------

doneklen si u pravu nema sta pogodio si.
ali moram reci da ima dosta panike i desinformacije.
jedini koji na svemu ovome zaradjivaju jesu oni na berzi sto igraju pokera.
tesanj

#5059 Re: IRAN

Post by tesanj »

Teea

#5060 Re: IRAN

Post by Teea »

oridjidji wrote:
Harač, kod Arapa muslimana i nemuslimana riječ "Al-lah" znači bog. Druga riječ pandan toj je Rabb ili Gospodar. Allah je lingivstički nastalo od Al i lah, što znači jedini bog. Drugo mišljenje govori o tome da je Allah riječ ponikla u arapskom jeziku, a znaći skriveni bog, onaj koji je nevidljiv, svemoguć i nije ga moguće spoznati, koji upravlja apsolutno svime. Alihe je množina za božanstva u arapskom jeziku. Lingvisti su se razišli u mišljenju da li je riječ Allah nastala iz harfova l-h ili w-l-h. Ovo se odnosi na dva harfa koja grade riječ Allah.Što se tiće mišljenja da je Allah drevni arapski bog mjeseca, tačnije božica , to je laž koja se potura, zbog simbola koji su bili susretljivi na pojedinim kipovima i pločama iskopanim u Palestini na spomenicima božice mjeseca koji uopšte nemaju veze sa arapskom predislamskom paganskom vjerom.
izvinjavam se zbog skretanja sa teme ali moram prokometarisati ovo
u Kuranu 53:19,20 se spominju 3 boginje u koje su vjerovali predislamski arapi Meke , al-Lat kako vrhovna boginja ili bozija kci al-Uzze i al -Menat kao njene pratilje

19 Šta kažete o Latu i Uzzau
20 i Menatu, trećoj najmanje cijenjenoj?

Al-Lat je zenski rod boginja a Al-lah je muski rod bog.

al-lat spominje i u tefisru ibn kesira koji navodi 3 tumacenja za znacenje ove rijeci medju kojima je i da je to bila vrhovna boginja u koju su vjerovali .Doduse u prevodu iz kojih razloga ne znam pise samo Lat bez al.

U puno historijskih knjiga se spominju ove 3 boginje, licno citala, i opisuju a evo nadjo ih i na wiki

http://en.wikipedia.org/wiki/All%C4%81t
Teea

#5061 Re: IRAN

Post by Teea »

liberty02 wrote: ja znam da je u USA galon benzina skocio 25 centi , e sada ?
imali direktne veze ?
pa ?
i u Njemackoj je poskupilo litar 1,70 Eura prije 2 sedmice bilo 1,49
snaga_znanja

#5062 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

tesanj wrote:http://www.ivantic.net/Dejvid%20Ajk%20i ... _znali.htm Ako koga interesuje interesantno
Samo mi ukratko reci. Jel on to opet o gusterima. :lol:
kratak_spoj

#5063 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...
šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe.. :-)
zato je bio dobar...
zambaklija

#5064 Re: IRAN

Post by zambaklija »

kratak_spoj wrote:
severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...
šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe.. :-)
zato je bio dobar...
ma ja,zato po svijetu imaju milioni Perzijaca koji se nedaju nazivati Irancima,izbjegli su nako,čisto radi promjene klime.....
amoninan

#5065 Re: IRAN

Post by amoninan »

kratak_spoj wrote:
zato je bio dobar...

Kolikogod njegova vladiavina imala mana, zahvaljući njemu moderna iranska vojna industrija je tu gdje jeste. To je jendotsavno fakt. I ako i na čemu onda mu na tome trebaju biti zahvalni što se sad busaju u prsa tim segmentom nacionalnog ponosa.
loxem

#5066 Re: IRAN

Post by loxem »

tesanj

#5067 Re: IRAN

Post by tesanj »

Ruske protibrodske rakete najvaca opasonost za sve koji napadnu Siriju i Iran. Moskva-italijanski Rinascita preko svog izvjestaca-prvog zapadnog novinara koji je uspjeo da ude u Siriju u oktobru-objavio je analizu prve od mnogobrojnih ozbiljnih prepreka na putu glasno najavljenih preventivnih vojni napada na Siriju spolja. http://www.vaseljenska.com/svet/jahont- ... /?lang=lat
oridjidji

#5068 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Teea wrote:
oridjidji wrote:
Harač, kod Arapa muslimana i nemuslimana riječ "Al-lah" znači bog. Druga riječ pandan toj je Rabb ili Gospodar. Allah je lingivstički nastalo od Al i lah, što znači jedini bog. Drugo mišljenje govori o tome da je Allah riječ ponikla u arapskom jeziku, a znaći skriveni bog, onaj koji je nevidljiv, svemoguć i nije ga moguće spoznati, koji upravlja apsolutno svime. Alihe je množina za božanstva u arapskom jeziku. Lingvisti su se razišli u mišljenju da li je riječ Allah nastala iz harfova l-h ili w-l-h. Ovo se odnosi na dva harfa koja grade riječ Allah.Što se tiće mišljenja da je Allah drevni arapski bog mjeseca, tačnije božica , to je laž koja se potura, zbog simbola koji su bili susretljivi na pojedinim kipovima i pločama iskopanim u Palestini na spomenicima božice mjeseca koji uopšte nemaju veze sa arapskom predislamskom paganskom vjerom.
izvinjavam se zbog skretanja sa teme ali moram prokometarisati ovo
u Kuranu 53:19,20 se spominju 3 boginje u koje su vjerovali predislamski arapi Meke , al-Lat kako vrhovna boginja ili bozija kci al-Uzze i al -Menat kao njene pratilje

19 Šta kažete o Latu i Uzzau

Al-Lat je zenski rod boginja a Al-lah je muski rod bog.

al-lat spominje i u tefisru ibn kesira koji navodi 3 tumacenja za znacenje ove rijeci medju kojima je i da je to bila vrhovna boginja u koju su vjerovali .Doduse u prevodu iz kojih razloga ne znam pise samo Lat bez al.

U puno historijskih knjiga se spominju ove 3 boginje, licno citala, i opisuju a evo nadjo ih i na wiki

http://en.wikipedia.org/wiki/All%C4%81t
Kur`an spominje ova tri božanstva:
„Šta kažete o Latu i Uzzau i o Menatu, trećem, najmanje cijenjenom?“ el-Nedžm, /19/,/20/.

Prema hadisima u Taifu pleme Sekif za koje se veže vjerovanje u boga Lat (neko će reći boginja), bilo je mnogobožačko pleme koje je prije pojave islama veže par hadisa o vjerovanju u boga Lata. U Taifu mjestu do tadašnje Meke i Kabe, jedan dobar čovjek i trgovac prodavao je robu mnogobošcima hodočasnicima Kabe na jednoj stijeni pored koje bi oni naišli. Sa smrču toga čovjeka, pleme Sekif je počelo obožavati toga čovjeka za koga su vjerovali da je njegov duh ušao u jednu stijenu. Tu su oni podigli vrt, izrezbarili stijene i podigli kult štovanja toga čovjeka.

Imam el-Fakihi je prenjeo od Ibnu Abbasa r.a., da je rekao da je Lat bio čovjek zbog kojeg je Amr b. Luhajj, kada je on umro, rekao: On nije umro već je ušao u stijenu – zbog čega svijet poče obožavati stijenu, koju još malo nadogradi.

Što se tiće Uzza, to je izvedenica iz rijeći El-Aziz. To božanstvo je prvo bilo drvo koje se nalazilo između Meke i Taifa. Njega je obožavalo pleme Kurejšija.

Što se tiće boga Menata, njega su obožavali mahom medinska plemena Evs, Hazredž i Huza. Kult ovoga boga nalazio se između Meke i Medine. Ovaj kip je donesen sa obala crvenog mora.

U tumačenju ovih ajeta Lat i Uzza se spominju kao izvedenice iz rijeći Al-ilah i Al Aziz. U objasnjenju toga ajeta Lat, Uzza i Mennat se pripisuju Allahu kao kčerke, što opet i ne mora biti tačno. Zašto? Zato što se za štovanje Lata veže i predanje o gore pomenutom čovjeku kojeg su počeli štovati nakon njegove smrti, a za Uzza predanje o drvetu.

Nigdje u tumačenju Kur`ana se ne govori da je Allah bio božica mjeseca. Iščitavanjem Kur`ana i hadisa može se saznati da Allah nije imao figurativnu formu tj. nije bio kip, već nevidljivo božanstvo. Otuda i ona priča da Allah i pored jedini Bog može da znači i skriveni. E sad kroz Kur`an možemo saznati da su Arapi pagani Allahu pripisivali žensku djecu, kao anđele koje je on stvorio za sebe, a njima podario mušku djecu, dali su to radili samo u vidu kipa ili ne, nemožemo upotpunosti znati, kao ni to da nisu svoju neželjenu žensku djecu pripisali bogu jer su dobijanje ženske djece smatrali sramotom, često ih s toga žrtvujući njemu. Međutim u svojoj paganskoj religiji Arapi su imali su kultove bogova i božica.

U navodima Menat se smatra ženom Hubala bog proricanja. Prema pretpostavkama, Lat, Uzza i Mennat bi mogli biti kipovi ženskih anđela ili boginja koje su se vremenom iz nekog drugog razloga pripisale Bogu kao Božije kčerke što se i u samom Kur`anu tim ajetom spominje. Iz prvospomenutih hadisa nigdje se ne navodi da je njihov kult bio kult koji je nastao prvenstveno kao kult vjerovanja u ženska božanstva. Prema nekim predanjima oni su nastali na gore pomenuti način.Koji su razlozi bili da se one pripišu Allahu kao i mnoga druga božanstva, morali bi istražiti studijama Kur`ana i Hadisa. Njihov nastanak u arapskoj paganskoj religiji ima više interpretacija gore je spomenuta samo jedna.

Ali odosmo s ovim u OFF.

Treba se naglasiti činjenica, da pagansko poimanje Allaha kao Boga nije isto kao i kod muslimana. Totalno se razlikuju...
Teea

#5069 Re: IRAN

Post by Teea »

oridjidji wrote: Kur`an spominje ova tri božanstva:
„Šta kažete o Latu i Uzzau i o Menatu,trećem, najmanje cijenjenom?“ el-Nedžm, /19/,/20/.
ciji ti je ovo prevod u muskom rodu?

19Šta kažete o Latu i Uzzau
21 Zar su za vas sinovi, a za Njega kćeri?!

Korkut prevodi u zenskom
http://www.bangladesh2000.com/quran/ebo ... Korkut.htm
Mlivo prevodi u zenskom
http://www.islamcomplex.com/qurantext/q ... surahid=53
takodje pise zenski rod
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/
ovdje takodjer
http://www.el-tewhid.com/usluge/prevod- ... ba&show=10
jos ni jedan nisam vidjela da prevodi u muskom.I ako su ti rodovi (zenski i muski ) u arpaskom poznati pise zenski rod.Ocito taj sto je preveo izvrnuo da bi mu se uklopilo u njegovo tumacenje.21 ajet ti jasno govori da se radi o bozijim cerkama jer pita zar su za vas sinovi a za Njega (Boga) kceri...Ukljuci svoj mozak i skontaces da ono tumacenje koje si naveo nema veze sa vezeom.

Al nebitno uostalom ti imas svoje vidjenje i tumacenje i ok je.Ne zelim da ti ga mijenjam.
AlienBiH

#5070 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Teea wrote:
Al nebitno uostalom ti imas svoje vidjenje i tumacenje i ok je.Ne zelim da ti ga mijenjam.
Kako mozete zabarnuti u ovakve stvari, i rec poslije; "Ne bitno...".
Ja ocekujem da otvorite novu temu, i raspravljate o ovim stvarima, jer me je zainteresovala.
Hvala!!!
oridjidji

#5071 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Teea wrote:
oridjidji wrote: Kur`an spominje ova tri božanstva:
„Šta kažete o Latu i Uzzau i o Menatu,trećem, najmanje cijenjenom?“ el-Nedžm, /19/,/20/.
ciji ti je ovo prevod u muskom rodu?

19Šta kažete o Latu i Uzzau
21 Zar su za vas sinovi, a za Njega kćeri?!

Korkut prevodi u zenskom
http://www.bangladesh2000.com/quran/ebo ... Korkut.htm
Mlivo prevodi u zenskom
http://www.islamcomplex.com/qurantext/q ... surahid=53
takodje pise zenski rod
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/
ovdje takodjer
http://www.el-tewhid.com/usluge/prevod- ... ba&show=10
jos ni jedan nisam vidjela da prevodi u muskom.I ako su ti rodovi (zenski i muski ) u arpaskom poznati pise zenski rod.Ocito taj sto je preveo izvrnuo da bi mu se uklopilo u njegovo tumacenje.21 ajet ti jasno govori da se radi o bozijim cerkama jer pita zar su za vas sinovi a za Njega (Boga) kceri...Ukljuci svoj mozak i skontaces da ono tumacenje koje si naveo nema veze sa vezeom.

Govorim o tome kako su se ti ajeti protumacili u ibn Kesirovom tefsiru. A svakako da bi se i ja i ti time još više trebali zabaviti da bi odgonetnuli kako je uopšte to vjerovanje u Lata, Uzza i Mennata nastalo i dali je to bio kult ženskim anđelima ili božicama koje su pripisane Allahu ili su prvenstveno nastale kao kult nećemu drugom koji se vremenom pretvorio u kult božicama. Osim što ih je Kur`an spomenuo, šta ti pored toga znaš više o tome? Govorim ti kako su ti ajeti protumačeni od strane onih koji su imali prilike da budu svjedoci tome vjerovanju.

E sad do ove rasprave nas nije dovelo to u šta su vjerovali Arapi, već ono šta danas drugi tvrde o paganskoj vjeri Arapa, a to je da je Allah drevni bog mjeseca što nije tačno. Čak ni na vikipediji koji svi smatraju validnijim izvorom nigdje se ne navodi da je Allah drevni bog mjeseca, već Sin ili Nanna. Isto tako nema validnih dokaza u kojim se on spominje u kipu forme.Nema arheoloških iskopina koje svjedoće tome. Čak i ova tri božanstva se zbog kur`anskog štiva vežu za Allaha kao djeca tj. kčerke božije, negdje kao anđeli. Čak se i u samom Kur`anu odbacuje to učenje ljudi o Allahu, naglašavajući se činjenica da je Allah čist od kčerki i džinna koji mu se pripisuju od strane ljudi. U jezičkom terminološkom ili vjerskom značenju rijeći Allah nigdje se ne dovodi sa bogom mjeseca.

Kur`an,Tefsir ibn Kesira, kao i hadiske zbirke Buharije, Muslima, Davuda, Tirmizija i drugih su ti dostupne na internetu. Skini ih pa eto traži unutar tih knjiga sve ono što te zanima o paganskoj vjeri Arapa u pojasu Hidzaza ili Meke i Medine ili o njihovome porijeklu i vjerskom pluralizmu.

Na kraju kad iščitaš barem dio toga, napiši ako želiš i knjigu o tome, ali opet nigdje nečeš pronaći da je Allah kako se tvrdi Bog mjeseca ili svjedočanstvo u kojem se govori o rušenju kipa Allaha.
oridjidji

#5072 Re: IRAN

Post by oridjidji »

IZVINITE ZBOG OVIH OFF POSTOVA KOJI NEMAJU VEZE SA IRANOM. :D
Teea

#5073 Re: IRAN

Post by Teea »

ne rece mi ciji ti je ono prevod sto si nam postirao u muskome rodu.?
tesanj

#5074 Re: IRAN

Post by tesanj »

Ovo je tama o Iranu, otvorite novu temu i raspravljajte do mile volje
Teea

#5075 Re: IRAN

Post by Teea »

tesanj wrote:Ovo je tama o Iranu, otvorite novu temu i raspravljajte do mile volje
izvinjam se ! pitanje zadnje cu postaviti na religija " Kuranski ajeti i teme za razmisljanje".Sorry jos jednom.
Post Reply