ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HelaS

#5051 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

saimidin wrote: 23/07/2025 18:33 Ne postoji niti je ikada postojalo išta besplatno :izet:

Nije loša vlast, koliko je narod nepismen :evil:

Greška jeste što mi ne želimo da stvorimo društvo sa socijalnim balansom, tj ne znamo prerasporediti od onih koji imaju onima kojima treba jer ne mogu sebi pomoći

Mi imamo sistem gdje uzimamo od svih pomalo i dajemo tenderašima i uhljebima sa najboljom štelom, a i onima koji trebaju a ne mogu sebi pomoći neku siću bacimo, za ostalo neka se snalaze preko merhameta i pomoziba :bih:
Ne mogu da se sjetim, ti si takođe Dijaspora?
saimidin

#5052 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by saimidin »

Nisam, ali kakve veze to ima i sa čim :?

Šta od onog što sam napisao nije tačno
Naslovnica

#5053 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Naslovnica »

SuperHans wrote: 23/07/2025 16:58 Znaci mi kao viseclana porodica placat cemo vise. Bravo nerko gigante genije neopjevani. Lee Kuan Yew ti nije ravan koji si ti genijalac
kakabanja213 wrote: 23/07/2025 17:20
preludezalude wrote: 23/07/2025 16:49 Ovo je potpuno diskriminirajuca odluka o poskupljenju. Oni gledaju potrosnju po brojilu a ne po clanu domacinatva. Kod mene cetveroclana porodica a komsinica koja zivi sama u identixnom stanu i placamo razlicitu cijenu. Cetveroclano domacinstvo mora vise trosit struje od jednoclanog domacinstva. I kad podijelis tu struju po glavi domacinstva ispada da komsinica placa jeftiniju struju od mene. I jos jedan apsurd...kad bi uveo u svoj stan jos jedan prikljucak onda ispada da bi placao jeftinije struju iako je domacinstvo isto. Mozda se nadje koji advokat koji to pogura prema ustavnom sudu... Ajanovic iz Tuzle voli takve stvari.
Lazni socijademokrata, da je na forumu, bi ti rekao ako imas djecu i djeca hoce da se griju ili hlade, zaposli ih.
Neki bi vam savjetovali da se manje tuširate/kupate, a ne moraju se ni zubi prati svaki dan.
Eto uštede, ha ja!
kabal1337

#5054 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kabal1337 »

HelaS wrote: 23/07/2025 18:17
kabal1337 wrote: 23/07/2025 18:11
Spoiler
Show
drug_profi wrote: 23/07/2025 15:33 Ja ne vidim ovdje nikakvu katastrofu. Do sad plaćao između 60-70 maraka, sad ću plaćat između 65-75.
Telekom mi je digao pretplatu skoro 100% za par godina, telemah također, a tu su realno stvari bez kojih se može ako je dur guyici.
Bez struje i vode se ne može.

Da naglasim da sam ja zagovornik da elektroprivreda propadne i da se proda strancu. Kao i telekom.
I volio bih da ih je FERK odbio.
Poskupi ti hrana
Poskupi ti voda
Poskupi ti struja
Uvedu ti naplatu p. mjesta u mahali
Uvedu ti nove poreze
Poskupe JGP
itd.
A plate/ penzije cekaju u mjestu

Uopste se ne radi o socijali i socijalnim slucajevima, njih niko i ne spominje.
Zbog cega su sebi povisli plate za 600 KM, a penzioneru koji nekako prezivljava sa sitnisom.
Taj penzioner se sigurno ne rasipa.
Druze i ti sutra mozes doci u istu situaciju, Ne dao Bog da te pogodi neka genetska mahana, pa da za lijekove mjesecno izdvajas 200-300 KM. To nije malo pa i da imas penziju od 1500 KM ( ne mozes reci da ne bi osjetio).
Imali smo državu u kojoj je bilo besplatno... Hoću reći, sami smo htjeli da nam bude ovako. Premda, da nam je država privredom moćna, ekonomski jaka i takva stabilna, možemo od nje tražiti besplatno zdravstvo i liječenje s lijekovima, pa i drugo što treba biti besplatno, a nismo. Što znači - ne valja nam vlast, nijedna do sada, jer nam ne zna napraviti privredu i ekonomiju koja i kakva nam treba.
Ja samo znam da politicari nisu zasluzili povisenje plata od 600 KM pored ionako visoke plate, naspram penzionera koji prezivljavaju.
Jedni mogu itekako lijepo da zive, primjer politicara koji je bio los u matematici pa poslije radio na budzetu, pa mu proglasise diplomu nevazecom.... dok drugi prezivljavaju.

Ali eto ti, kao i ja, kao i naslovnica mozemo da presutimo jer nas direktno ne pogadja. Sto ne znaci da je OK ono sto rade.
HelaS

#5055 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by HelaS »

kabal1337 wrote: 23/07/2025 19:16
HelaS wrote: 23/07/2025 18:17
Spoiler
Show

Poskupi ti hrana
Poskupi ti voda
Poskupi ti struja
Uvedu ti nove poreze
Poskupe JGP
itd.

Zbog cega su sebi povisli plate za 600 KM, a penzioneru koji nekako prezivljava sa sitnisom.
Druze i ti sutra mozes doci u istu situaciju, Ne dao Bog da te pogodi neka genetska mahana, pa da za lijekove mjesecno izdvajas 200-300 KM. To nije malo pa i da imas penziju od 1500 KM ( ne mozes reci da ne bi osjetio).
Imali smo državu u kojoj je bilo besplatno... Hoću reći, sami smo htjeli da nam bude ovako. Premda, da nam je država privredom moćna, ekonomski jaka i takva stabilna, možemo od nje tražiti besplatno zdravstvo i liječenje s lijekovima, pa i drugo što treba biti besplatno, a nismo. Što znači - ne valja nam vlast, nijedna do sada, jer nam ne zna napraviti privredu i ekonomiju koja i kakva nam treba.
Ja samo znam da politicari nisu zasluzili povisenje plata od 600 KM pored ionako visoke plate, naspram penzionera koji prezivljavaju.
Jedni mogu itekako lijepo da zive, primjer politicara koji je bio los u matematici pa poslije radio na budzetu, pa mu proglasise diplomu nevazecom.... dok drugi prezivljavaju.

Ali eto ti, kao i ja, kao i naslovnica mozemo da presutimo jer nas direktno ne pogadja. Sto ne znaci da je OK ono sto rade.
Nije OK, slažem se s tvojim komentarom i mišljenjem :thumbup:
last mohicans

#5056 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2025 15:19
last mohicans wrote: 23/07/2025 14:49 Nabijem na splovilo sve koji ovo opravdavaju, a ovoga sto kaze da penzići ne zive tako loše nabijam na dva..Totalno odsustvo stida i empatije. Hiljade ljudi živi od 600 maraka mjesečno, sad će im Neka dati sadaku, ali će im odbiti od bubrega inflacijom i poskupljenjima. Nije oktobar 26te tako daleko, nahađijaj te se, pizda vam materina "socijalna" .Neka, nepismeni Vojin, malo pismeniji Dizdar da vode ekonomsku politiku, nastavnik sporta Delić :lol: Jedva čekam da uništim glasački listić, sa skenerom ili bez.. Stoko bezosjećajna.
Al ako ti smetaju cijene kod epbih zasto njih koristiš kao distributera električne energije, imaš jos provajdera električne energije koje dns mozes uzeti u Sarajevu
Čuj ako mi smeta, pa dobro je Neka, mogao si nas u RS poslati. Mojne nas još tući, samo bezobrazan ovo može pravdati, još penzionersku sadaku najave u isti dan, da ko biva manja šteta bude. Vojin da mi vodi ekonomsku politiku. Eno ga utovio se ko bizon kako je zaposjeo fotelju i tuaraga 3.0, mozda i 4.0. Ekonomski i ekoloski osvješteni. Smetaju mi sve napuhane cijene, osobito ovih lažnih socijaldemokrata. By the way, Dinine balije, ovaj put uz kojeg prosrba u vidu Vojina su samo Ɓošnjacima povećali cijene..
kabal1337

#5057 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kabal1337 »

ljudi brez obraza
drug_profi

#5058 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 23/07/2025 15:33 Ja ne vidim ovdje nikakvu katastrofu. Do sad plaćao između 60-70 maraka, sad ću plaćat između 65-75.
Telekom mi je digao pretplatu skoro 100% za par godina, telemah također, a tu su realno stvari bez kojih se može ako je dur guyici.
Bez struje i vode se ne može.

Da naglasim da sam ja zagovornik da elektroprivreda propadne i da se proda strancu. Kao i telekom.
I volio bih da ih je FERK odbio.
Poskupi ti hrana
Poskupi ti voda
Poskupi ti struja
Uvedu ti nove poreze
Poskupe JGP
itd.

Stvar je vrlo jednostavna. Struja je i dalje jeftina.
Neke druge stvari su skupe, neke nisu ni neophodne.
Sto se tice usuda, jaxsam vrlo svjestan da ce starost biti teska i siromasna.
Da struja sutra pojeftini, sve drugo bi i dalje poskupljivalo. Inflacija je normalna i pozeljna stvar kad se vrti oko 3-4%.
tramvajtrojka

#5059 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 23/07/2025 19:39
tramvajtrojka wrote: 23/07/2025 15:19
last mohicans wrote: 23/07/2025 14:49 Nabijem na splovilo sve koji ovo opravdavaju, a ovoga sto kaze da penzići ne zive tako loše nabijam na dva..Totalno odsustvo stida i empatije. Hiljade ljudi živi od 600 maraka mjesečno, sad će im Neka dati sadaku, ali će im odbiti od bubrega inflacijom i poskupljenjima. Nije oktobar 26te tako daleko, nahađijaj te se, pizda vam materina "socijalna" .Neka, nepismeni Vojin, malo pismeniji Dizdar da vode ekonomsku politiku, nastavnik sporta Delić :lol: Jedva čekam da uništim glasački listić, sa skenerom ili bez.. Stoko bezosjećajna.
Al ako ti smetaju cijene kod epbih zasto njih koristiš kao distributera električne energije, imaš jos provajdera električne energije koje dns mozes uzeti u Sarajevu
Čuj ako mi smeta, pa dobro je Neka, mogao si nas u RS poslati. Mojne nas još tući, samo bezobrazan ovo može pravdati, još penzionersku sadaku najave u isti dan, da ko biva manja šteta bude. Vojin da mi vodi ekonomsku politiku. Eno ga utovio se ko bizon kako je zaposjeo fotelju i tuaraga 3.0, mozda i 4.0. Ekonomski i ekoloski osvješteni. Smetaju mi sve napuhane cijene, osobito ovih lažnih socijaldemokrata. By the way, Dinine balije, ovaj put uz kojeg prosrba u vidu Vojina su samo Ɓošnjacima povećali cijene..
Image

Zivis u slobodnoj državi gdje od 2015e mozes birati svog snadbijevaca električnom energijom te ako mislis da je epbih preskupa fino pokucas i kod konkurencije i raspitas se za ponudu, niko te ne tjera niti obavezuje da budes korisnik epbih čak ti u Sarajevu snadbijevac el.energijom može biti i druga federalna firma pa ako mislis da je ona jeftinija od epbih zasto ne preci na nesto jeftinije :)
lutko

#5060 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by lutko »

U nastavku mail poslan prije 20 dana na adrese preko 20 snabdjevaca registrovanih u BiH. Nisam jos dobio nijednu ponudu, a dobio sam 5 kurtoaznih odbijenica.

Poštovani,

u skladu sa vazecim propisima u BiH i FBIH, tražim da mi, kao registrovani snabdjevaci na prostoru BiH, dostavite ponudu za tržišno snabdijevanje el. energijom mene kao fizičkog lica tj. kupca iz kategorije Domaćinstva u narednom periodu počevši od 01.09.2025. godine. Prihvatljiv mi je ugovor duzine od 12-28 mjeseci, za bilo koju dužinu trajanja u okviru navedenog da mi ponudite.

Trenutno sam kupac na javnom snabdijevanju JP Elektroprivreda BiH, prikljucen na distributivnu mrežu ODS-a ovog preduzeća sa lokacijom mjernog mjesta na adresi xxxxxx Sarajevo (Općina xxxxxx).

Razlog za prelazak na trzišno snabdijevanje je što želim da el. energiju kao i većinu drugih dobara i usluga koje koristim plaćati po tržišnim cijenama. Ujedno želim da provjerim ispravnost (ekonomsku i logičku) tvrdnji dijela struke, građana i medija kako je cijena el. energije koju trenutno plaćaju domaćinstva na javnom snabdijevanju kod JP Elektroprivreda BIH već skupa kao i da je nedavno zatraženo povećanje cijene javnog snabdijevanja EP BiH neopravdano. Također, ne zelim više da dan (24 sata) potrošnje el. energije plaćam manje nego što plaćam pola sata parkinga u Sarajevu ili nego što plaćam 1 cevap/buhtlu u obliznjoj cevabdzinici/pekari (gdje ne dobijem ni račun kad to kupim). To se ne uklapa u moj sistem vrijednosti i osjecam se loše kad znam da potrošnjom dobra nanosim finansijsku štetu nekom privrednom subjektu. Puno se priča da su javne elektroprivrede neefikasne i da "gule" domaćinstva na cijeni el. energije, pa evo idem da vidim/provjerim da li možda u poduzetnom privatnom sektoru ima neko ko može jeftinije el. energiju proizvesti i/ili nabaviti, ponuditi je meni i drugim građanima te tako cjenovno razbiti dominaciju javnih elektroprivreda na formalno odavno otvorenom tržištu.

Ovaj zahtjev nije nikakva provokacija/anketa, vec je iskren i ozbiljan. Spreman sam da zaista ugovorim tržišno snabdijevanje po dolje navedenim uslovima. Time bi postao prvi krajnji kupac u BiH koji je kao domaćinstvo prešao na tržišno snabdijevanje, a da nije prošla ni 11-a godina kako je tržište el. energije za domaćinstva formalno otvoreno. U maju 1961. godine su SAD započele program Apollo sa ciljem da čovjeka pošalju na Mjesec. To im je pošlo za rukom te su u julu 1969. godine Armstrong i Aldrin prohodali Mjesecom, što znači da je prošlo 8 godina i 2 mjeseca od početka Programa do ostvarenja primarnog cilja. Sa druge strane, evo ni nakon 10,5 godina nijedan kupac el. energije u BiH iz kategorije Domaćinstva nije uspio preći na tržišno snabdijevanje el. energijom.

Ako je vec struja kod EP BiH i drugih javnih snabdjevaca toliko skupa kao što se tvrdi/piše, čudi me kao diplomiranog ekonomistu sljedeće:
da niko iz kategorije domacinstava nije prešao kod nekog tržišnog snabdjevača za proteklih 10,5 godina od otvaranja tržišta (čak ne znam ni da je iko osim mene pokušao)
da još nisam vidio/čuo nijedan oglas / reklamu / ponudu privatnih snabdjevača u BiH za kupce domaćinstva da pređu kod njih sa "skupog" javnog snabdijevanja
da u BiH praktički nema ni drugih kategorija krajnjih kupaca (mimo domaćinstava) koji prelaze na tržišno snabdijevanje kod snabdjevaca koji nisu javna preduzeća, niti ima kakvih marketinških aktivnosti po tom pitanju (a to tržište je teško preko 1,5 mlrd KM godišnje, ako se ravnamo po tržišnim cijenama el. energije)
Inače, ovo je već 5. put da šaljem sličan zahtjev, (prvi put još u januaru 2022. godine) ali do sada nijednu ponudu nisam dobio ni od koga. Svaki put sam nudio da ugovorim i plaćam daleko veću cijenu el. energije od one koju sam imao kod svog javnog snabdjevaca . Par snabdjevaca se ljubazno zahvalilo na interesu te odgovorilo da se ne bave snabdijevanjem krajnjih kupca, a trebamo se zapitati zašto je to tako.

Na tržišno snabdijevanje presao bi od 01.09. 2025. godine. Imajuci u vidu trzisne cijene energije za septembar 2025, Q4 2025 te godine 2026 i 2027 (dostupno na www.hudex.hu ), pristao bi na cijenu energije u visini od 22,00 do 24,00 F/kWh na godisnjem nivou (8,18 F/kWh trenutno placam svom javnom snabdjevacu, a to bi od 01.09.2025. moguće bilo 9,08 F/kWh u zelenoj zoni, teško mogu stići do plave) i naknadu za snabdijevanje u iznosu do 4,50 KM/mjesecno (svom javnom snabdjevacu placam trenutno 3,05 KM/mjesecno, to je cijena koja se vuče još od 01.07.2011. godine).

Spreman sam ugovoriti i razumnu ugovornu kaznu za slucaj raskida ugovora sa moje strane. U prilogu je moj zadnji račun gdje mozete naći bitne podatke za ponudu. Moja uobicajena mjesečna potrošnja je oko 80-90 kWh mjesečno osim u ljetnim mjesecima kada se, zbog rada klima uređaja, penje do 130 kWh. Prihvatljivo mi je da ostanem na tzv. jednotarifnom brojilu. Mozete provjeriti da sam uredan platiša, a to namjeravam i ostati (cak i uz skuplju cijenu energije). Ne koristim el. energiju za grijanje.

Prihvatljive su mi obje opcije računa (zbirni i odvojeno snb + dis), cak i kraci rok plaćanja nego trenutno imam kod svog javnog snabdijevaca. Spreman sam vam pruziti i korisne informacije u vezi mog dijagrama potrosnje na dnevnom i sedmicnom nivou te u priličnoj mjeri prilagoditi svoju dnevnu i sedmicnu potrošnju, a kako bi vas trosak obezbjedjenja energije za moje snabdijevanje bio što manji. Spreman sam i za blok tarife i penale za odstupanja u količini potrošnje kako biste se pravno zaštitili za slučaj da svojom potrošnjom značajno odstupim od ugovorene te vam uzrokujem troškove debalansa.

Dakle, nudim da ugovorim i plaćam tržišno snabdijevanje koje je značajno skuplje od onog već imam i što bi imao kod EP BIH na javnom snabdijevanju. Ujedno vam, na štetu svog komoditeta i ekonomskog interesa, nudim i mnoge druge vaše pogodnosti (birate duzinu trajanja, kraći rok plaćanja, prilagođenje rezima potrošnje, infomisanje o dnevnom i sedmicnom dijagramu, penali,....) koje nemam ugovorene sa svojim postojećim javnim snabdjevačem. I što je bitno, snabdijevanje po ovim, meni prihvatljivim, uslovima ne bi bilo štetno po vas kao privredna društva.

Očekujem vasu ponudu i prijedlog ugovora koje mi mozete dostaviti na ovu mail adresu ili na adresu stana naznačenu na priloženom računu. U slučaju da mi ponuda i predloženi ugovor budu prihvatljivi, potpisani ugovor bi vratio u vrlo brzom roku kako bi se mogle preduzeti Zakonom propisane aktivnosti na promjeni snabdjevača.

Lijep pozdrav,

Xy

03.07.2025.godine
nauticamid

#5061 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

Ovo povecanje cijena i nacin obracuna su jednostavno daj sta das od strane EPBIH.
Ovo bi moglo vrlo lako pasti na sudu ukoliko neko pokrene kakvu tuzbu.

Umjesto da podignu cijene kao i zadnji put 10-15 posto, oni izmisljaju ove gluposti. Oni bi kao uzeli pare, ali kao ih stid.

Niti ce nesto podici prihode firme, rijesiti te probleme koje imaju, a navlace sav gnjev naroda na sebe.
Ci-Nick

#5062 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

lutko wrote: 23/07/2025 22:35 U nastavku mail poslan prije 20 dana na adrese preko 20 snabdjevaca registrovanih u BiH. Nisam jos dobio nijednu ponudu, a dobio sam 5 kurtoaznih odbijenica.

Poštovani,

u skladu sa vazecim propisima u BiH i FBIH, tražim da mi, kao registrovani snabdjevaci na prostoru BiH, dostavite ponudu za tržišno snabdijevanje el. energijom mene kao fizičkog lica tj. kupca iz kategorije Domaćinstva u narednom periodu počevši od 01.09.2025. godine. Prihvatljiv mi je ugovor duzine od 12-28 mjeseci, za bilo koju dužinu trajanja u okviru navedenog da mi ponudite.

Trenutno sam kupac na javnom snabdijevanju JP Elektroprivreda BiH, prikljucen na distributivnu mrežu ODS-a ovog preduzeća sa lokacijom mjernog mjesta na adresi xxxxxx Sarajevo (Općina xxxxxx).

Razlog za prelazak na trzišno snabdijevanje je što želim da el. energiju kao i većinu drugih dobara i usluga koje koristim plaćati po tržišnim cijenama. Ujedno želim da provjerim ispravnost (ekonomsku i logičku) tvrdnji dijela struke, građana i medija kako je cijena el. energije koju trenutno plaćaju domaćinstva na javnom snabdijevanju kod JP Elektroprivreda BIH već skupa kao i da je nedavno zatraženo povećanje cijene javnog snabdijevanja EP BiH neopravdano. Također, ne zelim više da dan (24 sata) potrošnje el. energije plaćam manje nego što plaćam pola sata parkinga u Sarajevu ili nego što plaćam 1 cevap/buhtlu u obliznjoj cevabdzinici/pekari (gdje ne dobijem ni račun kad to kupim). To se ne uklapa u moj sistem vrijednosti i osjecam se loše kad znam da potrošnjom dobra nanosim finansijsku štetu nekom privrednom subjektu. Puno se priča da su javne elektroprivrede neefikasne i da "gule" domaćinstva na cijeni el. energije, pa evo idem da vidim/provjerim da li možda u poduzetnom privatnom sektoru ima neko ko može jeftinije el. energiju proizvesti i/ili nabaviti, ponuditi je meni i drugim građanima te tako cjenovno razbiti dominaciju javnih elektroprivreda na formalno odavno otvorenom tržištu.

Ovaj zahtjev nije nikakva provokacija/anketa, vec je iskren i ozbiljan. Spreman sam da zaista ugovorim tržišno snabdijevanje po dolje navedenim uslovima. Time bi postao prvi krajnji kupac u BiH koji je kao domaćinstvo prešao na tržišno snabdijevanje, a da nije prošla ni 11-a godina kako je tržište el. energije za domaćinstva formalno otvoreno. U maju 1961. godine su SAD započele program Apollo sa ciljem da čovjeka pošalju na Mjesec. To im je pošlo za rukom te su u julu 1969. godine Armstrong i Aldrin prohodali Mjesecom, što znači da je prošlo 8 godina i 2 mjeseca od početka Programa do ostvarenja primarnog cilja. Sa druge strane, evo ni nakon 10,5 godina nijedan kupac el. energije u BiH iz kategorije Domaćinstva nije uspio preći na tržišno snabdijevanje el. energijom.

Ako je vec struja kod EP BiH i drugih javnih snabdjevaca toliko skupa kao što se tvrdi/piše, čudi me kao diplomiranog ekonomistu sljedeće:
da niko iz kategorije domacinstava nije prešao kod nekog tržišnog snabdjevača za proteklih 10,5 godina od otvaranja tržišta (čak ne znam ni da je iko osim mene pokušao)
da još nisam vidio/čuo nijedan oglas / reklamu / ponudu privatnih snabdjevača u BiH za kupce domaćinstva da pređu kod njih sa "skupog" javnog snabdijevanja
da u BiH praktički nema ni drugih kategorija krajnjih kupaca (mimo domaćinstava) koji prelaze na tržišno snabdijevanje kod snabdjevaca koji nisu javna preduzeća, niti ima kakvih marketinških aktivnosti po tom pitanju (a to tržište je teško preko 1,5 mlrd KM godišnje, ako se ravnamo po tržišnim cijenama el. energije)
Inače, ovo je već 5. put da šaljem sličan zahtjev, (prvi put još u januaru 2022. godine) ali do sada nijednu ponudu nisam dobio ni od koga. Svaki put sam nudio da ugovorim i plaćam daleko veću cijenu el. energije od one koju sam imao kod svog javnog snabdjevaca . Par snabdjevaca se ljubazno zahvalilo na interesu te odgovorilo da se ne bave snabdijevanjem krajnjih kupca, a trebamo se zapitati zašto je to tako.

Na tržišno snabdijevanje presao bi od 01.09. 2025. godine. Imajuci u vidu trzisne cijene energije za septembar 2025, Q4 2025 te godine 2026 i 2027 (dostupno na www.hudex.hu ), pristao bi na cijenu energije u visini od 22,00 do 24,00 F/kWh na godisnjem nivou (8,18 F/kWh trenutno placam svom javnom snabdjevacu, a to bi od 01.09.2025. moguće bilo 9,08 F/kWh u zelenoj zoni, teško mogu stići do plave) i naknadu za snabdijevanje u iznosu do 4,50 KM/mjesecno (svom javnom snabdjevacu placam trenutno 3,05 KM/mjesecno, to je cijena koja se vuče još od 01.07.2011. godine).

Spreman sam ugovoriti i razumnu ugovornu kaznu za slucaj raskida ugovora sa moje strane. U prilogu je moj zadnji račun gdje mozete naći bitne podatke za ponudu. Moja uobicajena mjesečna potrošnja je oko 80-90 kWh mjesečno osim u ljetnim mjesecima kada se, zbog rada klima uređaja, penje do 130 kWh. Prihvatljivo mi je da ostanem na tzv. jednotarifnom brojilu. Mozete provjeriti da sam uredan platiša, a to namjeravam i ostati (cak i uz skuplju cijenu energije). Ne koristim el. energiju za grijanje.

Prihvatljive su mi obje opcije računa (zbirni i odvojeno snb + dis), cak i kraci rok plaćanja nego trenutno imam kod svog javnog snabdijevaca. Spreman sam vam pruziti i korisne informacije u vezi mog dijagrama potrosnje na dnevnom i sedmicnom nivou te u priličnoj mjeri prilagoditi svoju dnevnu i sedmicnu potrošnju, a kako bi vas trosak obezbjedjenja energije za moje snabdijevanje bio što manji. Spreman sam i za blok tarife i penale za odstupanja u količini potrošnje kako biste se pravno zaštitili za slučaj da svojom potrošnjom značajno odstupim od ugovorene te vam uzrokujem troškove debalansa.

Dakle, nudim da ugovorim i plaćam tržišno snabdijevanje koje je značajno skuplje od onog već imam i što bi imao kod EP BIH na javnom snabdijevanju. Ujedno vam, na štetu svog komoditeta i ekonomskog interesa, nudim i mnoge druge vaše pogodnosti (birate duzinu trajanja, kraći rok plaćanja, prilagođenje rezima potrošnje, infomisanje o dnevnom i sedmicnom dijagramu, penali,....) koje nemam ugovorene sa svojim postojećim javnim snabdjevačem. I što je bitno, snabdijevanje po ovim, meni prihvatljivim, uslovima ne bi bilo štetno po vas kao privredna društva.

Očekujem vasu ponudu i prijedlog ugovora koje mi mozete dostaviti na ovu mail adresu ili na adresu stana naznačenu na priloženom računu. U slučaju da mi ponuda i predloženi ugovor budu prihvatljivi, potpisani ugovor bi vratio u vrlo brzom roku kako bi se mogle preduzeti Zakonom propisane aktivnosti na promjeni snabdjevača.

Lijep pozdrav,

Xy

03.07.2025.godine
Ti bi platio po tržišnoj cijeni?
Nije to u redu ako imas priliku da kupiš ispod proizvodne i uništiš proizvođača.
Evo ovdje mene neki okarakterisaše kao suvlasnika bez empatije, a isti ti ni riječi kritike na temi cijena stanova.
Ne smeta im što je cijena stana otišla sa 2000 na 5000.
Ne smeta im što investitori imaju 30% profitne marže.
Lakše je platiti stan 300.000 nego račun za struju od 50 maraka.
Prioritet je ušteda par maraka na struji i vodi a uredno snabdjevanje je u drugom planu.
Generacija koja se ne sjeća kako je započeti dan bez vode i struje. Za sedam dana bi promjenili mišljenje.
vanjki

#5063 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vanjki »

Uzasna odluka i sto mene najvise nervira nema ostavke managementa,koji je kriv za ovakvo stanje.Imas sada blok tarife ,gdje ce oni koji vise trose placati vise.Pa gdje je tu logika .Koliko imas penzionera da se griju na struju.
Haris.ba

#5064 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

nauticamid wrote: 23/07/2025 23:36
Niti ce nesto podici prihode firme, rijesiti te probleme koje imaju, a navlace sav gnjev naroda na sebe.
Samo oko tog gnjeva. Sta ima od tog gnjeva? Ima li sta da ce narod promjeniti?
skupljac_zeljeza

#5065 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

U RS-u je jednom palo zato što je sud utvrdio diskriminaciju...
"Ustavni sud je istaknuo da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

https://mondo.ba/info/Ekonomija/a128164 ... truje.html
bumerangss

#5066 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2025 15:30 I krize i bezrazloznog kukanja ima sasvim dovoljno.
Ima raja para

Niko nece motike

Na fb sponzoriran oglas Forino buregdžinica traži radnicu. Plata 2500 KM !!!!

Ima raja para samo se naucilo kukati
bumerangss

#5067 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

SuperHans wrote: 23/07/2025 16:58 Znaci mi kao viseclana porodica placat cemo vise. Bravo nerko gigante genije neopjevani. Lee Kuan Yew ti nije ravan koji si ti genijalac
Pataj isti Nermin vam je dao djeciji doplatak 190 KM
Ko ima troje djece to je 570 KM
Ci-Nick

#5068 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

skupljac_zeljeza wrote: 24/07/2025 09:42
U RS-u je jednom palo zato što je sud utvrdio diskriminaciju...
"Ustavni sud je istaknuo da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

https://mondo.ba/info/Ekonomija/a128164 ... truje.html
I kako se naplaćuje ?
nekome

#5069 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nekome »

bumerangss wrote: 24/07/2025 11:30
Pataj isti Nermin vam je dao djeciji doplatak 190 KM
Ko ima troje djece to je 570 KM
:thumbup:
1Dante1

#5070 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

kabal1337 wrote: 23/07/2025 20:16 ljudi brez obraza
To smo mi u Bosni i Hercegovini.
1Dante1

#5071 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2025 21:40 Zivis u slobodnoj državi gdje od 2015e mozes birati svog snadbijevaca električnom energijom te ako mislis da je epbih preskupa
Nije preskupa kada se gleda cijena struje u globalu. Za sve ostalo JESTE PRESKUPA! Rupa bez dna, koju svojataju kao nase, koja isplacuje razne gluposti i ima prioritet na svemu osim na struji, pozitivnom radu i ulaganju.

Isto kao voda, jako jeftnia, ali skupa jer tece ulicama, a to nadoknadjuju dizanjem cijene stanovnistvu.

E zato jeste skupa.

I da nabijem na qtu tvoje torjkase. Goris ste od sda horde botova koji se kunu u porodicu nasljednike. Daj uputite kritiku kada treba da se uputi!
Trappist

#5072 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Trappist »

Logika ovih botova i ljudi odvojenih od realnosti:
nije skupa struja --> treba postati skupa
i to je to, nece ni da pomenu stvarno razlog sto je struja skuplja i skuplja kod nas.
shape of despair

#5073 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by shape of despair »

Kad se samo sjetim prepiske na forumu oko spomenika ubijenoj djeci Sarajeva. Tomovi se ispisali, zaključilo se da izgled baca na kurac, sve palo u zaborav, pićimo dalje.
Koliko smo samo razjedinjeni, nemožemo se ni preko foruma. Sutra da nas nekoliko izađe na ulicu sa transparentima NEĆEMO POSKUPLJENJE STRUJE, samo bi nas ismijali a na ulici zaobilazili. Priča bi išla ili da smo budale (Hamo vidi mu glave) ili da je sve stranački orjentisano, piši propalo.
Sigurno niko nije za povećanje osim ovih lešinara iz EP i hobotnica koje će imati koristi ali se svi stide reći. Svi imamo neki neispravan prekidač u vugla koji nikako da upalimo.
Da nas izađe 100.000 i promjenili bi nešto.
Evo ja se borim sa jednim Ministarstvom, ko sa vjetrenjačama, ali se borim, odradio sam svoje, pisao, žalio se, nisu ni odgovorili, ali imaju to tamo negdje zabilježeno pa kad dođe vakat napomenut ću ih.
U VIK-u je raspad totalni, Telecom i EP se još drže jer vazda kapa para a i tamo je vjerujem slično, i tako je svuda.
Znam za djevojku, upala u PIO-MIO,iz privatnika. Odrađivala nekakvih zahtijeva desetak po danu, dok su ostali dva do tri. Odma su je spalili ko vješticu na lomači. Al plata ide, lagano, kopanje nosa i drkanje kurca na poslu, ko se skim jebe i jel bio regres.
Sad se trenutno, iako nije vezano za temu, peru pare na autoputu postavljanjem bukobrana, više miliona, na mjestima gdje nikad nisu bili ali eto sad trebaju.
Last edited by shape of despair on 24/07/2025 11:58, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#5074 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Botine samo prenose ono sto ljigavi Trenerko i "socijaldemokrati" misle.

Ima narod para, deri stoku.

Gamad ce odletiti na narednim izborima, vratice se oni ali makar od njih znam sta ocekujem. Ova gamad ce se naravno prilagoditi, uci u koaliciju sa SDA, botine ce tada hvaliti Fadila Bakira i Sebiju, jer to obraza nema.
Chloe
Photo mod

#5075 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

lutko wrote: 23/07/2025 22:35 U nastavku mail poslan prije 20 dana na adrese preko 20 snabdjevaca registrovanih u BiH. Nisam jos dobio nijednu ponudu, a dobio sam 5 kurtoaznih odbijenica.

Poštovani,

Lijep pozdrav,

Xy

03.07.2025.godine
Nijednom tom Sandbjevaču nisu interesantna domaćinstva, sve da mogu biti konkurentni EP BiH.
Bolje im je 2-3 firme tipa MADI, AC FOOD i slični velikih potrošača, nego 5000 domaćinstava.
Post Reply