NIN wrote:Mohamad Sissoko wrote:Naučno pismeni i naučno nepismeni

Scientific literacy is the knowledge and understanding of scientific concepts and processes required for personal decision making, participation in civic and cultural affairs, and economic productivity. It also includes specific types of abilities. In the National Science Education Standards, the content standards define scientific literacy.
http://www.literacynet.org/science/scie ... eracy.html
...al dobro, jasno mi je koliko su zakinuti ljudi koji ne znaju engleski u 21. vijeku.

Dobro ja znam engleski, al naučno pismeni i naučno nepismeni me jednostavno nasmijava, kao i ova gore definicija

. Nazor pravljenje posebne vrste ljudi s ciljem da se predstavi kao superioran na drugim.
Kako rekoh ranije, neko ko je dio "naučnog kruga" i dio univerziteta i sličnih institucija predstavlja se kao naučno superioran i inteligentniji nad nekim ko nije dio toga bez obzira da li je obrazovan ili ne, iako postoje milioni ljudi koji nisu dio "naučnog kruga" a inteligentni su i obrazovani iz raznih domena. Pravljenje šuplje elite da može drugima govorit šta da rade sa svojih života, ništa drugo, zabluda.
p.s. kako sam već pisao neko ko izučava dio fizike ili dio recimo biologije čitav život i dio je naučnog kruga, univerziteta ili nekih instituta, ništa više nije
naučno pismen od nekog ko pravi avio motore ili neke druge slične stvari. Ko da sad neki slikar nije dovoljno inteligentan da na isti način kao neki profesor biologije razumi stvari i razmišlja o nauci uopšte. Milioni ljudi su inteligentni i stvari rješavaju kao naučnici, samo šteta nisu ateisti možda pa nisu
naučno pismeni.