Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
migulica

#5026 Re: Bášča

Post by migulica »

Mu'min wrote:Instalacija novog rješenja u mom vrtu.
Zalivanje putem kombinacije plastičnih flaša i aqua spikes.

Image

Mumine gdje ste nasli aqua spikes? Ja se ubi trazeci... Mislila sam preko ebaya naruciti one glinene ali su skupi....
migulica

#5027 Re: Bášča

Post by migulica »

Image
online photo sharing

Jel netko slučajno vidio ovako nesto u Sarajevu za kupiti? To su ti glineni čepovi za navodnjavanje...
Mu'min

#5028 Re: Bášča

Post by Mu'min »

migulica wrote:

Image

Mumine gdje ste nasli aqua spikes? Ja se ubi trazeci... Mislila sam preko ebaya naruciti one glinene ali su skupi....
Kupio direkt iz Kine preko ebaya:
Image
kerima1

#5029 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:Još ne zreli paradajz, sorta pelati.
Inače veliki problemi (kao i svake godine sa manjkom kalcija pa je tako puno plodova crnih na dnu).

Image
Zasto ne otkidas dodje suhe listove i travu ne cupas?ja sebi umislila da ti suhi listovi crpe biljku i rezem ih,a za travu mislim da paradajz ne voli da ga se dodiruje pa time niti trava.
Kod mene pronadjen prekjuce jedan mali paradajz pocrnio malo,garant napad plemenjace,srecom pa mi je taj dio paradajza malo dalje od velike grede paradajza.paradajzic sam eliminisala,ali..bojim se kise su svakodnevne,te poslije jako sunce Boze na hajr.
Mu'min

#5030 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Zasto ne otkidas dodje suhe listove i travu ne cupas?ja sebi umislila da ti suhi listovi crpe biljku i rezem ih,a za travu mislim da paradajz ne voli da ga se dodiruje pa time niti trava.
Kod mene pronadjen prekjuce jedan mali paradajz pocrnio malo,garant napad plemenjace,srecom pa mi je taj dio paradajza malo dalje od velike grede paradajza.paradajzic sam eliminisala,ali..bojim se kise su svakodnevne,te poslije jako sunce Boze na hajr.
Ne kidam grane:
- jer idem po 2-3 grane u 1 danu (manji razlog)
- jer nemam vremena (glavni razlog). :D
- istova važi za travu.

gdje ti je paradajz pocrnio, ispod ploda, ono kako visi plod pa ispod?
I da li je suho crno ili vodeno?

ms
Mu'min
kerima1

#5031 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Te uzmi i ubzir, da ja između paprika sadim začine, npr. bosiljak tako da iskoristim prostor.
Hvala na ideji,ja neki dan posijala malo sjemena bosioka to je niklo ko ludo,a isto sam paprike rjedje sadila doduse kako rastu supljine nestaju.Izmedju paprika sam jos presadjivala visak cvekle i korabice sve se fino slaze kako vidim i lijepa je dekoracija paprikama.
Kod mene od silnih kisa ima paradajza koji se rascvao-pukao od viska vode. :cry:
Last edited by kerima1 on 10/07/2013 10:27, edited 1 time in total.
kerima1

#5032 Re: Bášča

Post by kerima1 »

gdje ti je paradajz pocrnio, ispod ploda, ono kako visi plod pa ispod?
I da li je suho crno ili vodeno?
"Vas je pocrnio,nije samo po dnu znam sta je to manjak necega i kad sam ga otvorila noktima unutra je suh i modar.
Mu'min

#5033 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote: "Vas je pocrnio,nije samo po dnu znam sta je to manjak necega i kad sam ga otvorila noktima unutra je suh i modar.
Daj sliku toga kad opet budeš imala.
migulica

#5034 Re: Bášča

Post by migulica »

Mu'min wrote:
migulica wrote:

Image

Kupio direkt iz Kine preko ebaya:
Image
E super hvala vam Mumine mnogo
kerima1

#5035 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
kerima1 wrote: "Vas je pocrnio,nije samo po dnu znam sta je to manjak necega i kad sam ga otvorila noktima unutra je suh i modar.
Valjda nece bit prilike:)
Kod mene su stabljike prerasle davno kolce visine su preko metar i po,sta vi mislite da nekim vrhove odrezem mozda priej podju zreti?
Mu'min

#5036 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:
Mu'min wrote:
Valjda nece bit prilike:)
Kod mene su stabljike prerasle davno kolce visine su preko metar i po,sta vi mislite da nekim vrhove odrezem mozda priej podju zreti?
Jedna od stvari kojim se ne mogu načuditi a to da raja stavlja po 100 cm visok kočić kraj paradajza. :)
Rezanje vrhova je obično kad hoćeš da zaustaviš sadnicu i plodovima pomogneš da što prije uzriju. to je pametno na kraju sezone prije mrazeva.
Kako bi se ponašalo da sada odfikariš vjerovatno bi morala puštati tićeve i tako bi imala nižu al čupaviju sadnicu.
Čupavija sadnica = veća mogućnost bolesti.

Rješenje (moguće):
nek ti dragi udari 2 jaka koca na 2 strana i napraviš štrik sa željezno žicom a onda umjesto veša spuštaš špage koje omotaš oko sadnice i da rastu kao u plasteniku.
lady_di

#5037 Re: Bášča

Post by lady_di »

kerima1 wrote:Zasto ne otkidas dodje suhe listove i travu ne cupas?ja sebi umislila da ti suhi listovi crpe biljku i rezem ih,a za travu mislim da paradajz ne voli da ga se dodiruje pa time niti trava.
I ja sve što vidim na listovima da nije zeleno odma lomim, pa kud puklo da puklo, a isto travu ne stižem počupati a ima je...
Al bez obzira na sve kod mene vrlo malo ploda paradajza, ni blizu ovim Muminovim, ni po veličini ni po broju, ali ipak mi se čini da su se plodovi tek počeli formirati kad sam odlomila dobar dio donjih grana, i to sam uradila nakon što sam pročitala vaše postove shvatila sam da mi je paradajz sav od grana i lišća
I da, ova oluja od neki dan prelomila mi nekoliko sadnica a ima na njima cvijeta :sad: , hoću li ih ja dokrajčit i izvadit iz lijehe ili svezat za kočić, da li mogu "prerasti"?
Mu'min

#5038 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di wrote:Al bez obzira na sve kod mene vrlo malo ploda paradajza, ni blizu ovim Muminovim, ni po veličini ni po broju, ali ipak mi se čini da su se plodovi tek počeli formirati kad sam odlomila dobar dio donjih grana, i to sam uradila nakon što sam pročitala vaše postove shvatila sam da mi je paradajz sav od grana i lišća
Selam seko

ma mani ba Mu'mina. Sliko najljepšu grupu iz posebnog ugla pa "rodilo mašaAllah" :D
Bi će i u tebe. A nisu ni moje sve sorte isto vako lijepo rodile.
lady_di

#5039 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote: Selam seko

ma mani ba Mu'mina. Sliko najljepšu grupu iz posebnog ugla pa "rodilo mašaAllah" :D
Bi će i u tebe. A nisu ni moje sve sorte isto vako lijepo rodile.
Halali, nisam ništa loše mislila nego čisto radi usporedbe i na taj način očekujem komentar gdje griješim, to je sve ( a i nemam urokljive oči :lol: )
Nego ti meni odgovori za prelomljene sadnice
Mu'min

#5040 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di wrote: I da, ova oluja od neki dan prelomila mi nekoliko sadnica a ima na njima cvijeta :sad: , hoću li ih ja dokrajčit i izvadit iz lijehe ili svezat za kočić, da li mogu "prerasti"?
Nisam najbolje rauzmio šta bi htjela spasiti donji dio u zemljili gornji otkinuti.
Za gornji otkinuti mislim da nemam šta puno tu spašavati al donji svakako ostavi. za heftu dana najviši tić će preuzeti biljku i povesti je do plafona.
Ja sam tako odrezao zbog plemenjače sadnicu na pola i na samom vrhu izašao mali, tić koji sada vodi sadnicu.

Meni je prije 2 godine slomilo sadnicu od 200cm na 2 dijela a u gornjem dijelu kamara cvata, plodva. Držala samo kožica za 2 dijela. I ja to tako svežem. Vjerovala ili ne preko kožice dočekao kraj sezone, kamara trešnjevaca paradajzi bilo. :-D
kerima1

#5041 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Do mraka cu i ja uslikat svoje najbolje paradajze ima da vam bude muka od zavisti :-D :lol:
Mu"mine kod mene pritke graha blizu nekog preraslog paradajza pa cu ga privezat za nju:) Posto je ova godina kisna sve biljke su teske pa su meni mahune na jendoj motci odvalile pritku i zaklanja mi paradajze,a ja fino spagu svezem za jedno drvo i vratim motku na mjesto.Sve nesto prerasća u vis,srecom ima i plodova na svemu.
Senći

#5042 Re: Bášča

Post by Senći »

kladusanka wrote:@Senći, aferim. Bašta ti super izgleda, mašallah. Meni se činilo da sam grah rijetko posijala, a vidim da je kod tebe i rijeđi. Mislim da ga trebamo sijati gušće. Za ovu godinu od njega nema ništa, bar kod mene.
Kladusanka sjećaš li se ovoga evo sad pogledaj da nije rijetko posadjen.

Image
:-D
Ratarka

#5043 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:
I ja sve što vidim na listovima da nije zeleno odma lomim, pa kud puklo da puklo, a isto travu ne stižem počupati a ima je...
Al bez obzira na sve kod mene vrlo malo ploda paradajza, ni blizu ovim Muminovim, ni po veličini ni po broju, ali ipak mi se čini da su se plodovi tek počeli formirati kad sam odlomila dobar dio donjih grana, i to sam uradila nakon što sam pročitala vaše postove shvatila sam da mi je paradajz sav od grana i lišća
I da, ova oluja od neki dan prelomila mi nekoliko sadnica a ima na njima cvijeta :sad: , hoću li ih ja dokrajčit i izvadit iz lijehe ili svezat za kočić, da li mogu "prerasti"?
moje misljenje ti i nije bas mjerodavno, ali kako sam do sada vidjela paradajz kao biljka ima najvise slicnosti sa muskatlom (negdje se zove pelargonija, im ih iks vrsta)
njih kada se slome a bilja je velika prosto zalijepim hanzaplastom, elasticnim, na tom mjestu sraste, skinem traku i ostane malko grbavo ali ne osusi se biljka. nisam to (jos) probala na paradajzu, ali ako se koji slomi hocu ;)
safran

#5044 Re: Bášča

Post by safran »

to grbavo je kalus - i funkcioniše na paradajzu ali nemojte očekivati da plodonosi kao onaj koji ima zdravu stabljiku
Senći

#5045 Re: Bášča

Post by Senći »

evo malo sličica iz moje bašče

Image

Image

Image
Ratarka

#5046 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci basta ti je prelijepa, a imas i sunca, sto ovdje postaje rjetkost :)
Senći

#5047 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:senci basta ti je prelijepa, a imas i sunca, sto ovdje postaje rjetkost :)

Hvala Ratarka, a što se sunca tiče kako kad, ali ima dovoljno i kiše nemora se zalijevati.
Mrežu za krastavce moram još zategnuti.

Image

Ovo iznad krastavaca je "Žuta puterica"
Ratarka

#5048 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ne nadjoh ja ovu mrezu, mozda mi zato krastavice nisu ok, imam ukupno 3 ploda manja od filtera cigare, a vidim da svi pricaju o vec normalnim krastavicama.... biljke po sebi su velicine mikro minijaturne, tipa kutija cigara.... ne znam sta sam tu zeznula, nesto sigurno jesam.
putericu zutu ne znam ni da li imam, na ono malo mjesta sam buranija iks posijala, raznih, ako se ijedna pokaze kao zuta puterica to cu da ostavim kao sjeme, nju jako jako volim :)
migulica

#5049 Re: Bášča

Post by migulica »

Evo par i mojih slika... nesto mi je napalo paradajz i paprike(imam samo jednu :D ) pa evo saljem slike u prilogu ako mi netko moze pomoci bila bi vam jako zahvalna... uglavnom na paradajzu su listovi pocrnili, a jedna mala paprika koja je izasla je izbusena na dnu i pocrnila je.. :cry:

Image

Image

Image

Image
kerima1

#5050 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kod mene na istom stablu paradajza pocrnila jos dva ploda koje sma sve skupa otkinula.ne izgleda mi stablo bolesno pa se nadam da je manjak kalcija,mada mi lici na plamenjacu.Boze na hajr da me zakloni bolesti mojih paradajza :-D
Post Reply