pa onda neka se ide na zatvorene liste i gotovo. ali za to se treba prvo promijeniti IZ.muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
Ovako kad mandati pripadaju iskljucivo pojedincima, uvijek se desi slucaj kupovanja papaka.
Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5001 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
- DrugaGimnazija
#5002 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Kandidat apsolutno mora zadržati mandat, inače ovo postaje oligarhija, jer većinom stranaka suvereno upravlja jedan čovjek.RunnerX wrote: ↑20/01/2020 22:17Zeznuta situacija, jer ipak sa druge strane nije u redu da poslanik uzme mandat sa sobom, obzirom da je stranka ipak uložila u njega i da su im zasluge recimo 50:50.Chmoljo wrote: ↑20/01/2020 22:07na listama za više nivoe od 7-8 prođe jedno, a uložio si u sve njih. samim tim i da nekim čudom prođe to, taj iznos bi bio mnogostruko manji jer svakom reklamom SBBa ti si reklamirao cijelu listu. ako si dao hiljadu maraka za reklamu, tu hiljadu valjda dijeliš sa cijelom listom, a ne samo sa izabranim.
Drugo je to što mi navijamo protiv Radončića i sve ovo nas previše ne pogađa, naprotiv.
Naravno, to stavlja naglasak na pažljiv izbor kandidata koji neće lako izdati principe i program stranke. Takođe, stranke bi trebale imati malo jače principe od uvlačenja u g***cu vlasniku stranke. Stranke koje same izigraju svoje principe i program i ne zaslužuju da zadrže mandate koje su osvojile na izborima.
- Kamper
#5003 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Nemoj zatvarati ziv bio.Chmoljo wrote: ↑21/01/2020 00:21pa onda neka se ide na zatvorene liste i gotovo. ali za to se treba prvo promijeniti IZ.muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
Ovako kad mandati pripadaju iskljucivo pojedincima, uvijek se desi slucaj kupovanja papaka.
Sta bi se tek onda Marica nakotilo po skupstinskim/parlamentarnim klupama.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5004 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Nije stranka nista ulozila u njega a ni bilo koga. Sve stranke su finansirane iz budzeta, tj javnim novcem. Te u skladu sa tim, stranke samo rasporedjuju dobijeni javni novacRunnerX wrote: ↑20/01/2020 22:17Zeznuta situacija, jer ipak sa druge strane nije u redu da poslanik uzme mandat sa sobom, obzirom da je stranka ipak uložila u njega i da su im zasluge recimo 50:50.Chmoljo wrote: ↑20/01/2020 22:07na listama za više nivoe od 7-8 prođe jedno, a uložio si u sve njih. samim tim i da nekim čudom prođe to, taj iznos bi bio mnogostruko manji jer svakom reklamom SBBa ti si reklamirao cijelu listu. ako si dao hiljadu maraka za reklamu, tu hiljadu valjda dijeliš sa cijelom listom, a ne samo sa izabranim.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#5005 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
izvrsni direktor wrote: ↑21/01/2020 00:30Nije stranka nista ulozila u njega a ni bilo koga. Sve stranke su finansirane iz budzeta, tj javnim novcem. Te u skladu sa tim, stranke samo rasporedjuju dobijeni javni novacRunnerX wrote: ↑20/01/2020 22:17Zeznuta situacija, jer ipak sa druge strane nije u redu da poslanik uzme mandat sa sobom, obzirom da je stranka ipak uložila u njega i da su im zasluge recimo 50:50.Chmoljo wrote: ↑20/01/2020 22:07na listama za više nivoe od 7-8 prođe jedno, a uložio si u sve njih. samim tim i da nekim čudom prođe to, taj iznos bi bio mnogostruko manji jer svakom reklamom SBBa ti si reklamirao cijelu listu. ako si dao hiljadu maraka za reklamu, tu hiljadu valjda dijeliš sa cijelom listom, a ne samo sa izabranim.
- Edin H.
#5006 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Poznavanje demokratije i prava u BiH nula bodovapici wrote: ↑21/01/2020 00:20a ljudi moji nemre pola-pola, mandat pripada izabranom zastupniku i stranacki je tu iz ubjedjenja, ideologije, vjere, nacije, itd itd... ako stranka odstupi od njegovih ubjedjenja on svoj mandat nosi u drugu stranku ili nezavistan postaje... to sto se sa tim trguje to je za suda i zatvora al ako dokazano i moralno prelazi iz nekog ubjedjenja il pobune, ne moze mu niko nista...muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
- eltroxin
#5007 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Iz clana 8 se vidi da je sve po sakonu! Ili je to finta ko' sa Esom? 
- HomeSweetHome
#5008 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Ovakav ugovor je protivustavan, nezakonit, nema nista zajednicko sa idejom parlamentarne demokratije. Mandat pripada individui koja je izabrana, a ne stranci. Inace, sto ne salju onda svaki put drugog zastupnika na sjednicu? Da svi rahat mogu na odmor, na umru, na skijanje...
Notar koji pristaje makar i ovjeriti potpis na ovakvom ugovoru bi trebao biti izbacen iz notarske komore i izgubiti licencu. Iako ova ovjera potpisa nije nezakonita, ona je nemoralna i po mom misljenju predstavlja podsticanje u izvrsenju krivicnog djela.
Sve ovo samo pokazuje kakva smo mi crna rupa. Crna rupa u kojoj mi finansiramo i stranke-kartele i nazovi politicare koji su spremni potpisati ovakav ugovor. Oni jedni drugima dodju nase pare!
Cijela ova zemlja je jebena mafija.
Notar koji pristaje makar i ovjeriti potpis na ovakvom ugovoru bi trebao biti izbacen iz notarske komore i izgubiti licencu. Iako ova ovjera potpisa nije nezakonita, ona je nemoralna i po mom misljenju predstavlja podsticanje u izvrsenju krivicnog djela.
Sve ovo samo pokazuje kakva smo mi crna rupa. Crna rupa u kojoj mi finansiramo i stranke-kartele i nazovi politicare koji su spremni potpisati ovakav ugovor. Oni jedni drugima dodju nase pare!
Cijela ova zemlja je jebena mafija.
- Chmoljo
#5009 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
sve ima svoje dobre i loše strane.Kamper wrote: ↑21/01/2020 00:28Nemoj zatvarati ziv bio.Chmoljo wrote: ↑21/01/2020 00:21pa onda neka se ide na zatvorene liste i gotovo. ali za to se treba prvo promijeniti IZ.muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
Sta bi se tek onda Marica nakotilo po skupstinskim/parlamentarnim klupama.
ne bi više bilo Pleha i jezičaka na vagi.
- Lakat Jebić
#5010 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
ne moze mandat pripadat stranici. to onda vise nije predstavnicka demokratija. ne kazem da nije demokratija uopste, al predstavnicka jok. zastupnici nisu predstavnici stranaka, nego predstavnici birackog tijela, koji su, teoretski, sticajem okolnosti okupljeni oko jedne stranke.Chmoljo wrote: ↑21/01/2020 00:21pa onda neka se ide na zatvorene liste i gotovo. ali za to se treba prvo promijeniti IZ.muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
kad bi imao situaciju da mandat pripada stranci, onda ti de facto ne treba parlament. na izbore izadjes, glasas za stranku, koje stranke u zbiru imaju 50%+ formiraju vladu, zakoni se donose aklamacijom stranackih centrala i to je to.
- Chmoljo
#5011 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
što je de facto stanje koje sada imamo.
mislim, da ne budem pogrešno shvaćen, razumijemo se. samo sam ironičan
mislim, da ne budem pogrešno shvaćen, razumijemo se. samo sam ironičan
-
weca89
#5012 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Pa kada su u pitanju notarske ovjere potpisa, notar ne ulazi sadržaj onoga na čemu ovjerava potpis. Već samo potvrđuje da je osoba koja ovjerava svoj potpis, priznala da je to njen potpis i da je u skladu s tim izvršena ovjera potpisa. A što se tiče sadržaja toga na čemu ta osoba ovjerava potpis, notar u to ne ulazi. Isto kao kada u opštini odneseš nešto da ovjeriš, tako i kod notara možeš i u tim smisku notarska i upštinska ovjera su u potpunosti izjednačene.
Da je u pitanju notarska obrada ugovora (to je ugovor koji notar sam napiše i ima snagu izvršne isprave), druga bi se priča pričala, ali ovako......
Ali ovdje je problem druge prirode. Kako je moguće da je notar ovjerio potpis osobe koja nije bila fizički tu? Dakle, notar garantuje da je neko pred njim, određeni potpis priznao kao svoj, ali evo izgleda da je taj neko bio u drugoj državi u tom trenutku. Eh tu treba pozvati na odgovornost notara. Ako je izvršeno vanjsko uredovanje, mora postojati zapisnik o vanjskom uredovanju i na njemu se treba vršiti vještačenje potpisa, a ne na ugovoru. Ako postoji uopšte zapisnik, a morao bi. Ako ne postoji, onda je posljedica ista.....
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#5013 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
arnaut je odlican pravnik i advokat i ako se odvazio na ovaj potez, a garantirano je znao za ugovor ili nagodbu, onda je jasno da ista i ne pije vode.
ne znam kako pojedinci nisu razmisljali o tome.
ne znam kako pojedinci nisu razmisljali o tome.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#5014 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
isto ne bi trebalo vaziti za kompenzacijske mandate, ali o tom po tom.Lakat Jebić wrote: ↑21/01/2020 00:57ne moze mandat pripadat stranici. to onda vise nije predstavnicka demokratija. ne kazem da nije demokratija uopste, al predstavnicka jok. zastupnici nisu predstavnici stranaka, nego predstavnici birackog tijela, koji su, teoretski, sticajem okolnosti okupljeni oko jedne stranke.Chmoljo wrote: ↑21/01/2020 00:21pa onda neka se ide na zatvorene liste i gotovo. ali za to se treba prvo promijeniti IZ.muzicar_iz_parka wrote: ↑21/01/2020 00:13 Neka bude pola pola, pola mandata pripada strankama pola pojedincima.
kad bi imao situaciju da mandat pripada stranci, onda ti de facto ne treba parlament. na izbore izadjes, glasas za stranku, koje stranke u zbiru imaju 50%+ formiraju vladu, zakoni se donose aklamacijom stranackih centrala i to je to.
- _Reds_
#5015 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Sve ovo isto vec godinama radi SDP, samo što su ovi otišli level više.
I još nešto, Arnaut je izabran sa kompenzacijske, ne dikektno od strane građana.
I još nešto, Arnaut je izabran sa kompenzacijske, ne dikektno od strane građana.
- no_sekirli
#5016 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Prve ovakve ugovore je smislio, napravio i koristio Jerko Lijanović još davno.
Svi poslije njega su samo mali miševi inovacija kako prevariti državu/uposlenika/familiju...
Svi poslije njega su samo mali miševi inovacija kako prevariti državu/uposlenika/familiju...
- _Reds_
#5017 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
I sve bi pilo vode, da nema vaznosti broj na listi.
Nego te stranka stavi na neki dobar broj gore ili na kompenzacijsku listu i prolazis kako god.
Priča o građanima, glasovima tada ne pije vodu.
Nego te stranka stavi na neki dobar broj gore ili na kompenzacijsku listu i prolazis kako god.
Priča o građanima, glasovima tada ne pije vodu.
- JThomas
#5018 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
ma naravno da veći broj u našoj stvarnosti prolazi radi stranke, a ne radi sebe strogo lično. sistem je takav, kao treći na listi sda bi prošao i ja i svako od nas. ali to ne čini ovakav ugovor manje nezakonitim po prinudnim propisima.
fahro je u odmaklom očaju, cilj je što reče da se prepadnu ostali. jer ne da se svakom suditi ni za mnogo benignije stvari sa benignijim protivnicima.
fahro je u odmaklom očaju, cilj je što reče da se prepadnu ostali. jer ne da se svakom suditi ni za mnogo benignije stvari sa benignijim protivnicima.
- duh_sa_sjekirom
#5019 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Haj' sad, majčin sine, budi mangup pa se učlani u SBB...
A Fahro još pride i ministar sigurnosti

A Fahro još pride i ministar sigurnosti
-
glockov kolac
#5020 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Ma Šćepo ih tuži da druge zaplaši da ne bježe...
- JThomas
#5021 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
al' što je učlanjivao novih učlanjivao je...
-
glockov kolac
#5022 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Revenge of Šćepo: Blood In, Blood Out
- muha_sa
#5023 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Nije laHko bit na poziciji
zajebaT nacin doc od kokuza do vlasnika nekretnina i pozamašnog konta.
- duh_sa_sjekirom
- Banksy
#5025 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Šta kaže Nenadić na ovo?
Ne mogu da vjerujem da i dalje, nakon svega, pristaje biti dio ove Fahrine SDA priče. Baš me zanima.
Ne mogu da vjerujem da i dalje, nakon svega, pristaje biti dio ove Fahrine SDA priče. Baš me zanima.