osa wrote:lijepa tirada, ma usmjerena u krivom smjeru, ne postoji kolektivna krivnja ni kolektivna odgovornost kao ni riječ ali iza bilo kog zločina. primjećujem , a već dugo sam na forumu, da jedna te ista ekipa, optužuje srbe i hrvate za zločine, a zločine bošnjaka pravda neorganiziranim pojedincima i ekscesima. ista ta ekipa osuđuje fašističke zločine a komunističke opravdava i dapače smatra da ih je bilo premalo.Vitez Koja wrote:Svako onaj ko kaze da se nije nesto desilo ili da se desilo radi neceg prije toga i sl... Svako od nas ima veliku,u tom slucaju, ima odgovornost da svojim stavovima se bori protiv takvih ljudi. Ne treba sutjeti, jer oni koji negiraju su glasni, uzasno mnogo glasni...Moramo to ciniti kako, radi tih glasnih, nebi postali kao oni.Koja je razlika, ako budemo sutjeli, od onih koji sute i onih koji govore. Tada, ispadne da se slazemo sa njima i da odobravamo svaku njihovu izgovorenu rijec. Ako, budemo sutjeli, onda postoji mogucnost, da opet se stvore uslovi za cinjenje novih zlocina. U tom slucaju, imamo itekako veliku odgovornost.osa wrote:kolektivna krivnja, kolektivna odgovornost, boagmi trebaće generacije da ekipa promijeni način razmišljanja dobijen obrazovanjem u totalitarnim društvima.....
postoji i nešto manje brojna ekipa, koja pravda fašističke a osuđuje komunističke zločine.
e vidiš u pricipu to je ista ekipa, samo im je vjerski i nacionalni predznak, nešto drukčiji....
Jedino ti ovdje vidis Hrvate i Srbe!!!! Nazalost, i zlocin je univerzalan. Zlocin, moze pociniti svako. Zlocine prije svega cine zlocinci!!!! S druge strane imas zrtve!!!! E,sada, ako postavis tako stvari, onda neces imati nikad problema, da u necemu vidis ni Srbe ni Hrvate ni Bosnjake i sl. Zar nismo prije svega ljudi!!!!? Ako, imas i dalje ljude koji podrzavaju one koji su cinili zlocine, koji su obicno glasni, a vecina sute... Na sta to teb lici!?
Mislim, da sam lijepo objasnio, ako sutimo sta se moze desiti. A, ako se desi, onda smo itekako odgovorni za sve ono sto se desi u buducnosti, jer smo sutjeli. Za sve je potrebna podloga, a sto je veca podloga, veci su zlocini...