Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HAVANA

#501 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by HAVANA »

Eki to.
ultima_palabra

#502 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ultima_palabra »

Uzman wrote:
pemanapemani wrote:Sve monoteističke religije propagiraju da su svi ljudi sestre i braća, te da smo svi isti pred Stvoriteljem. Zašto onda zabranjuju ljubav između dvoje ljudi koji su različite religije? Malo je nelogično. Ovamo, ljubav sve u šesnaest, a na drugoj strani zabrane i kazne ako zavoliš nekoga ko nije sljedbenik knjige koji ti slijediš.

Ko ti je reko da je to tako? Nismo svi isti,ali imamo jednake šanse,svakome je data mogućnost da ispuni minimum uslova potrebnih za vječnu sreću.U osnovi, Islamska Ulema dozvoljava brak sa ehlu-kitabijkom (sljedbenicom knjige, krscanskom i Jevrejkom).
Allah, dzelle sanuhu, je dozvolio muslimanima da jedu hranu ehlu-kitabija i da se zene od njih. To je sadrzano u jednom ajetu koji je objavljen medju posljednjim ajetima Kur’ana. Kaze Uzviseni Allah: “...i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vasa jela su njima dozvoljena, i cestite vjernice su vam dozvoljene, i cestite kceri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjencane darove njihove date s namjerom da se njima ozenite, a ne da s njima blud cinite i da ih za prileznice uzimate...” (Kur’an, V/5) Naravno ovaj brak je dozvoljen pod određenim uslovima.Srbi nisu sljedbenici knjige a ni Hrvati jer oni čine širk(pripisuju Allahu druga) tako da s njima nije dozvoljen brak.
Pa ko su onda sljedbenici Knjige? Smatra se da kršćani (kakvi Srbi i Hrvati :-) )čine širk jer pripisuju druga Allahu dž.š. i pokoravaju se svom sveštenstvu u tom pripisivanju... ali im se nigdje ne poriče da su sljedbenici Knjige.
nosara

#503 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by nosara »

Uzman wrote:
pemanapemani wrote:Sve monoteističke religije propagiraju da su svi ljudi sestre i braća, te da smo svi isti pred Stvoriteljem. Zašto onda zabranjuju ljubav između dvoje ljudi koji su različite religije? Malo je nelogično. Ovamo, ljubav sve u šesnaest, a na drugoj strani zabrane i kazne ako zavoliš nekoga ko nije sljedbenik knjige koji ti slijediš.

Ko ti je reko da je to tako? Nismo svi isti,ali imamo jednake šanse,svakome je data mogućnost da ispuni minimum uslova potrebnih za vječnu sreću.U osnovi, Islamska Ulema dozvoljava brak sa ehlu-kitabijkom (sljedbenicom knjige, krscanskom i Jevrejkom).
Allah, dzelle sanuhu, je dozvolio muslimanima da jedu hranu ehlu-kitabija i da se zene od njih. To je sadrzano u jednom ajetu koji je objavljen medju posljednjim ajetima Kur’ana. Kaze Uzviseni Allah: “...i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vasa jela su njima dozvoljena, i cestite vjernice su vam dozvoljene, i cestite kceri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjencane darove njihove date s namjerom da se njima ozenite, a ne da s njima blud cinite i da ih za prileznice uzimate...” (Kur’an, V/5) Naravno ovaj brak je dozvoljen pod određenim uslovima.Srbi nisu sljedbenici knjige a ni Hrvati jer oni čine širk(pripisuju Allahu druga) tako da s njima nije dozvoljen brak.
Da li dozvoljeno muslimanki da se uda za muskarca druge vjere...?
maksi

#504 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by maksi »

nosara wrote:Da li dozvoljeno muslimanki da se uda za muskarca druge vjere...?

Ne, nije dozvoljeno. Muškarac u braku dominira i djeca su očeve vjere (uglavnom, ali ima i izuzetaka), kad se muslimanka uda za nemuslimana njeni potomci su druge vjere dok je situacija obrnuta kada se musliman oženim ehlulkitabijkom, njegovi potomci ostaju u njegovoj vjeri.
Great Cornholio

#505 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Great Cornholio »

maksi wrote:

Ne, nije dozvoljeno. Muškarac u braku dominira i djeca su očeve vjere (uglavnom, ali ima i izuzetaka), kad se muslimanka uda za nemuslimana njeni potomci su druge vjere dok je situacija obrnuta kada se musliman oženim ehlulkitabijkom, njegovi potomci ostaju u njegovoj vjeri.
A gdje je tu ravnopravnost polova, ili misliš da je normalno da muškarac dominira ?
nosara

#506 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by nosara »

maksi wrote:

Zanimljiva politika...
kecher II

#507 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by kecher II »

pa ok sta pise u religijskim knjigama, a zasto se vi onda religiozni ljudi ne drzite toga, zasto imate razlicita tumacenja ako je tamo tacno receno sta i kako da se radi, eto u krscanstvu ima hiljade nekih tumacenja biblije a mescini da ni tumacenje kurana nije jedinstveno, eto jedan od primjera su i ovi kod nas danas sto ih zovu vehabijama, znaci imaju drugacije tumacenje kurana od ''domacih'' muslimana, pa nisu valjda tada ti nepismeni ljudi (ili jedan covjek) toliko komplikovano pisali da i dan danas se isto to tumaci na razne nacine i to tako da ta religija umjesto da je kako vi rekoste u naslovu teme put ka dobrocinstvu je put ka razdoru medju ljudskom vrstom.
ljubav_aha

#508 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

kecher II wrote:pa ok sta pise u religijskim knjigama, a zasto se vi onda religiozni ljudi ne drzite toga, zasto imate razlicita tumacenja ako je tamo tacno receno sta i kako da se radi, eto u krscanstvu ima hiljade nekih tumacenja biblije a mescini da ni tumacenje kurana nije jedinstveno, eto jedan od primjera su i ovi kod nas danas sto ih zovu vehabijama, znaci imaju drugacije tumacenje kurana od ''domacih'' muslimana, pa nisu valjda tada ti nepismeni ljudi (ili jedan covjek) toliko komplikovano pisali da i dan danas se isto to tumaci na razne nacine i to tako da ta religija umjesto da je kako vi rekoste u naslovu teme put ka dobrocinstvu je put ka razdoru medju ljudskom vrstom.
zato postoji misticni dio islama
ljubav_aha

#509 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

maksi wrote:

jah,kao da potmoci kasnije ne biraju svoju ne/religijsku orijentaciju :D
kecher II

#510 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by kecher II »

ljubav_aha wrote:zato postoji misticni dio islama
zasto, da zbunjuje sljedbenike i daje im mogucnost ili ovako ili onako, pa samim tim dovodi do razdora medju ljudima sljedbenicima jedne knjige a sta onda reci za sljedbenike drugih knjiga,

da li je moguce onda da je religija svjesno proturena da bi na planeti uvijek vladao razdor i nesklad medju ljudima zbog kojekakvih interesa i da se upravo za to i koristi, jer jako je izrazena religijska netrpeljivost od samog njenog postanka na zemlji
ljubav_aha

#511 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

kecher II wrote:
ljubav_aha wrote:zato postoji misticni dio islama
zasto, da zbunjuje sljedbenike i daje im mogucnost ili ovako ili onako, pa samim tim dovodi do razdora medju ljudima sljedbenicima jedne knjige a sta onda reci za sljedbenike drugih knjiga,

da li je moguce onda da je religija svjesno proturena da bi na planeti uvijek vladao razdor i nesklad medju ljudima zbog kojekakvih interesa i da se upravo za to i koristi, jer jako je izrazena religijska netrpeljivost od samog njenog postanka na zemlji
abrstaktna filozofija,i nije za svakoga,iskreno receno,nije cak ni neophodna za zivot puke kriticne mase,zivot je ionako dovoljno komplikovan bez istrzavianja i otkrivanja nemoguceg

svaka relgija insistira da ljudi pomazu jedni drugima,to je osnova zivljenja,relgija vjenicima daje smisao zivota,i tu bi se trbalo zdrazati na licnom nivou,ali relgija je ,izmanispulisana u tu je nastao problem

da nije bilo relgija,bilo bi nesto drugo,jer ljudi su nevjerovatne zivotinje :D
kecher II

#512 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by kecher II »

ljubav_aha wrote:abrstaktna filozofija,i nije za svakoga,iskreno receno,nije cak ni neophodna za zivot puke kriticne mase,zivot je ionako dovoljno komplikovan bez istrzavianja i otkrivanja nemoguceg

svaka relgija insistira da ljudi pomazu jedni drugima,to je osnova zivljenja,relgija vjenicima daje smisao zivota,i tu bi se trbalo zdrazati na licnom nivou,ali relgija je ,izmanispulisana u tu je nastao problem

pomaganje ljudima propagira i religija, kao sto i oni koji nisu religiozni pomazu ukoliko osjete potrebu da pomazu a propagira im to njihovo moralno nacelo, dakle da religija nije i nuzno pomaganje ljudima jer se to radi i bez religije,

ja sam pitao zasto se religiozne knjige, koje su napisane kao jasne svima i treba da su dostupne i razumljive svima od nepismenih do genija tumace razlicito i dovode do razdora medju ljudima?
religija je svakako zloupotrijebljena ali zasto se sljedbenici religije onda ne trznu i ne kazu "e halo mi smo zloupotrijebljeni, de da ispravimo stvari i slijedimo put koji tamo pise u knjizi koju slijedimo'' mozda bi tad i bila put do dobrocinstva a ovako sa hiljdama raznih tumacenja tesko da ce,
ljubav_aha

#513 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

kecher II wrote:
ljubav_aha wrote:abrstaktna filozofija,i nije za svakoga,iskreno receno,nije cak ni neophodna za zivot puke kriticne mase,zivot je ionako dovoljno komplikovan bez istrzavianja i otkrivanja nemoguceg

pomaganje ljudima propagira i religija, kao sto i oni koji nisu religiozni pomazu ukoliko osjete potrebu da pomazu a propagira im to njihovo moralno nacelo, dakle da religija nije i nuzno pomaganje ljudima jer se to radi i bez religije,

ja sam pitao zasto se religiozne knjige, koje su napisane kao jasne svima i treba da su dostupne i razumljive svima od nepismenih do genija tumace razlicito i dovode do razdora medju ljudima?
religija je svakako zloupotrijebljena ali zasto se sljedbenici religije onda ne trznu i ne kazu "e halo mi smo zloupotrijebljeni, de da ispravimo stvari i slijedimo put koji tamo pise u knjizi koju slijedimo'' mozda bi tad i bila put do dobrocinstva a ovako sa hiljdama raznih tumacenja tesko da ce,
iskreno receno,ni meni nije jasno zasto su jako tesko razumljive,mislim da niko ne zna tacan razlog/uzrok tome :!:

iskreni vjernici ne mogu kontrolisati zloupotrebljavanje religije

kao sto rekoh,da relgija ne postoji,ljudi bi nasli nesto drugo kao predmet zloupotrebe
strongwoman

#514 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Evo vam malo svima redom (krenuvsi od mene, pa nadalje), pogledajte, procitajte... i dajte da ucinimo nesto konkretno

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=82597
wild roses

#515 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by wild roses »

strongwoman wrote:Evo vam malo svima redom (krenuvsi od mene, pa nadalje), pogledajte, procitajte... i dajte da ucinimo nesto konkretno

Čula sam da se otvara dm prodavnici u Marijin Dvoru i da će u terminu od 13,00 do 15,00 sati u subotu, 18. decembra 2010. godine, na kasi biti načelnik Općine Centar i sav novac koji "zaradi" u tom periodu dati će se za operaciju malog Muhameda Ibrahimovića, koji će sa svojom majkom također biti prisutan. Pa ko treba ići u nabavku neka sačeka subotu. :-D

ne znam smijem li ovo reklamirati, valjda se neće ljutiti, ali ova humanitarna akcija je po mom mišljenju odlična
strongwoman

#516 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

wild roses wrote:
strongwoman wrote:Evo vam malo svima redom (krenuvsi od mene, pa nadalje), pogledajte, procitajte... i dajte da ucinimo nesto konkretno

Čula sam da se otvara dm prodavnici u Marijin Dvoru i da će u terminu od 13,00 do 15,00 sati u subotu, 18. decembra 2010. godine, na kasi biti načelnik Općine Centar i sav novac koji "zaradi" u tom periodu dati će se za operaciju malog Muhameda Ibrahimovića, koji će sa svojom majkom također biti prisutan. Pa ko treba ići u nabavku neka sačeka subotu. :-D

ne znam smijem li ovo reklamirati, valjda se neće ljutiti, ali ova humanitarna akcija je po mom mišljenju odlična
Naravno da smijes :thumbup:
arte.fakt

#517 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

wild roses wrote:

:thumbup: :thumbup:

Ovo je za svaku pohvalu ...
Miki90

#518 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Miki90 »

ljubav_aha wrote:iskreno receno,ni meni nije jasno zasto su jako tesko razumljive,mislim da niko ne zna tacan razlog/uzrok tome :!:

iskreni vjernici ne mogu kontrolisati zloupotrebljavanje religije

kao sto rekoh,da relgija ne postoji,ljudi bi nasli nesto drugo kao predmet zloupotrebe
Religija je zloupotreba i ona zloupotrebljava ljude.
Ona je cista laz u svrhu manipulacije ljudima i pametni ce se uvijek kloniti iste.
Post Reply