zabrana nikaba
- madner
#501 Re: zabrana nikaba
Ledenko druze
, slazes li se da bi zakoni trebali biti jednaki za sve? Ono kada te je spucam stocem da dobijem istu kaznu kao ti mene?
-
iceman2010
#502 Re: zabrana nikaba
Dvije žene u Bugojnu morale su skinuti nikab, jer su bile izložene strašnom pritisku sredine.
Jedna je glumica/novinarka svojevremeno hodala po Sarajevu pod nikabom i bilježila šta su joj sve ljudi dobacivali. Bilo je nevjerovatno čitati njene zabilješke.
Nađa Dizdarević, najpoznatija žena pod nikabom u BiH svakodnevno se susreće s otporom sredine u kojoj je rođena, jer hoda pokrivena.
Nađa ne preživljava samo uvrede, nego i fizičke nasrtaje uglavnom žena!
Da li je naš odnos prema pokrivenim ženama - fer?
Jesu li naše reakcije pretjerane ili se one, jednostavno, ne uklapaju u zapadni sistem vrijednosti koje ne samo Bošnjaci u BiH prakticiraju već jako dugo?
BiH se, očito, nalazi u stanju u kome su bile ili jesu zemlje koje su preživjele terorističke napade. To stanje karakterizira nesigurnost, koja se manifestira agresivnošću, netrpeljivost i podozrivost prema svima koji su iole "sumnjivi".
Nakon 11. septembra 2001. godine novine u SAD bile su prepune slučajeva u kojima su pretučene osobe ni krive ni dužne (uopće nisu bili muslimani!), ali sa "sumnjivom" bojom kože.
Treba li nama u BiH danas nikab?
Kratko i jasno - DA!
Za mene je nikab manifestacija svetog prava da je svaki čovjek slobodan da se izražava kako želi, sve dok svojom slobodom ne ugrožava slobodu drugog!
http://www.dnevniavaz.ba/izdvojene-kolu ... Nikab.html
Sada cu po sistemu nekih sa ovog foruma samo kao primjer da vide svoje stavove:
Dakle: "Svi ste vi ovakvi. Svi vi koji branite nikab nemate nimalo tolerancije. Vi ste netoleranti i spremni ste fizicki nasrtati na zene sa nikabom i verbalno ih vrijedjati, pljuvati i sl. Cinite im zivot nemogucim, a kofol se zalazete za njihova prava...."
Lako je generalizovati i sve trpati u isti kos zar ne!?
Jedna je glumica/novinarka svojevremeno hodala po Sarajevu pod nikabom i bilježila šta su joj sve ljudi dobacivali. Bilo je nevjerovatno čitati njene zabilješke.
Nađa Dizdarević, najpoznatija žena pod nikabom u BiH svakodnevno se susreće s otporom sredine u kojoj je rođena, jer hoda pokrivena.
Nađa ne preživljava samo uvrede, nego i fizičke nasrtaje uglavnom žena!
Da li je naš odnos prema pokrivenim ženama - fer?
Jesu li naše reakcije pretjerane ili se one, jednostavno, ne uklapaju u zapadni sistem vrijednosti koje ne samo Bošnjaci u BiH prakticiraju već jako dugo?
BiH se, očito, nalazi u stanju u kome su bile ili jesu zemlje koje su preživjele terorističke napade. To stanje karakterizira nesigurnost, koja se manifestira agresivnošću, netrpeljivost i podozrivost prema svima koji su iole "sumnjivi".
Nakon 11. septembra 2001. godine novine u SAD bile su prepune slučajeva u kojima su pretučene osobe ni krive ni dužne (uopće nisu bili muslimani!), ali sa "sumnjivom" bojom kože.
Treba li nama u BiH danas nikab?
Kratko i jasno - DA!
Za mene je nikab manifestacija svetog prava da je svaki čovjek slobodan da se izražava kako želi, sve dok svojom slobodom ne ugrožava slobodu drugog!
http://www.dnevniavaz.ba/izdvojene-kolu ... Nikab.html
Sada cu po sistemu nekih sa ovog foruma samo kao primjer da vide svoje stavove:
Dakle: "Svi ste vi ovakvi. Svi vi koji branite nikab nemate nimalo tolerancije. Vi ste netoleranti i spremni ste fizicki nasrtati na zene sa nikabom i verbalno ih vrijedjati, pljuvati i sl. Cinite im zivot nemogucim, a kofol se zalazete za njihova prava...."
Lako je generalizovati i sve trpati u isti kos zar ne!?
-
iceman2010
#503 Re: zabrana nikaba
Slazem. (Ima izuzetaka: pravo djeteta, osoba sa invaliditetom, retardiranih...... Za nas ne vaze pravila koja vaze za odredjene skupine koje zakon izdvaja a koje su po necemu drugacije od drugih). A zakon je zakon i ima da se postuje.madner wrote:Ledenko druze, slazes li se da bi zakoni trebali biti jednaki za sve? Ono kada te je spucam stocem da dobijem istu kaznu kao ti mene?
- madner
#504 Re: zabrana nikaba
Znaci, ili osobe imaju pravo da se potpuno maskiraju ili nemaju?iceman2010 wrote:Slazem. (Ima izuzetaka: pravo djeteta, osoba sa invaliditetom, retardiranih...... Za nas ne vaze pravila koja vaze za odredjene skupine koje zakon izdvaja a koje su po necemu drugacije od drugih). A zakon je zakon i ima da se postuje.madner wrote:Ledenko druze, slazes li se da bi zakoni trebali biti jednaki za sve? Ono kada te je spucam stocem da dobijem istu kaznu kao ti mene?
Nebitno koja vjera, spol itd? Jer nikom to na celu ne pise.
- xsk
#505 Re: zabrana nikaba
jesu bili u pratnji supruga pod nikabom - bila sam ja tamo. srecom smo otisli na vrijeme, sjeli u kafanu s druge strane miljacke, kad ubrzo dotetura nekakav krvav stranac - prebili ga. sta reci? enjoy bosnia.iceman2010 wrote:
Prije svega, koliko se ja sjecam tih izvjestaja, nisu bili u pratnji "supruga pod nikabom".
- xsk
#506 Re: zabrana nikaba
xsk wrote:jesu bili u pratnji supruga pod nikabom - neki od njih - bila sam ja tamo. srecom smo otisli na vrijeme, sjeli u kafanu s druge strane miljacke, kad ubrzo dotetura nekakav krvav stranac - prebili ga. sta reci? enjoy bosnia.iceman2010 wrote:
Prije svega, koliko se ja sjecam tih izvjestaja, nisu bili u pratnji "supruga pod nikabom".
- Obuca9
#507 Re: zabrana nikaba
O Reisaga, pa i ti nam na forum doš'o, neka mašala, dobro nam došaoAzamo wrote:komunisti su poslije toga,prvo zabranili feredžu,pa su počeli rušiti džamije i mektebe i maltretirati muslimane koji su išli u džamije itd
- Michun
#508 Re: zabrana nikaba
Auuu, sto lupa!hz__semir wrote:O Reisaga, pa i ti nam na forum doš'o, neka mašala, dobro nam došaoAzamo wrote:komunisti su poslije toga,prvo zabranili feredžu,pa su počeli rušiti džamije i mektebe i maltretirati muslimane koji su išli u džamije itd
Rusili dzamije i mektebe? Maltretirali muslimane?
U kojoj sam ja Yugi odrasla a u kojoj on
- xsk
#509 Re: zabrana nikaba
nekoliko puta se vec postavljalo pitanje o tome da vehabije & fam primaju pare za pokrivanje, pa gdje je broj telefona ili adresa na koju se to moze "provjeriti" (da, bas ce neko reci preko telefona da se to stvarno desava, mislimmm...iceman2010 wrote: Gdje si to procitala u mom postu. Samo ukazujem na vase licemjerje. Neka Selma vrca guzicom i pjeva "Sa ljepsom me prevari" i to ne dira vas dignitet, ali ste toboze zabrinute za ugrozena prava zena pod nikabom. Njih 30 do 40 maksimalno.
- madner
#510 Re: zabrana nikaba
Znaci tamo nam je pobjego, a jest vala brzo trco kao da ima motor u guzicixsk wrote:jesu bili u pratnji supruga pod nikabom - bila sam ja tamo. srecom smo otisli na vrijeme, sjeli u kafanu s druge strane miljacke, kad ubrzo dotetura nekakav krvav stranac - prebili ga. sta reci? enjoy bosnia.iceman2010 wrote:
- amiria
#511 Re: Nađa Dizdarević u PSBiH
+1Co0l wrote:Dobro je,necu sam bitxsk wrote:Co0l wrote:Haj' kad budete organizovali upad u parlament ali,ono,ko od majke rodjeni zovite i meneKad mogu oni iz PETE gologuzi hodat po ulicama mozemo i mi goli u nas parlament pa nek nas istjeraju ako mogu
Imal jos zainteresovanih
-
michio
#512 Re: zabrana nikaba
Prvih godina nakon drugog svjetskog dzamije su istina rusene u manjim mjestima sa vecinskim srpskim stanovnistvom. Npr Bosanski Petrovac.
- Mis mekinjas
#513 Re: zabrana nikaba
A što je otvorena ova tema, jel' zbog juče, gdje ono bi, neke žene u Vladi, čemu već?

-
realna do boli
#514 Re: Nađa Dizdarević u PSBiH
Mene samo zanima..kako i gdje ovi iz trenutne vlasti dogovarju nacine zaj... raje pred izbore. Ko im daje ideje..ovu su vjerovtno pokupili iz EU, trenutno moderna u svijetu...kruha i igara....referendum..stara tema ...bla... bla... bla...
Narod ovce, standardno.
Narod ovce, standardno.
- muha_sa
#515 Re: zabrana nikaba
šta te brigEEEEEEEEEERaščupana wrote:A što je otvorena ova tema, jel' zbog juče, gdje ono bi, neke žene u Vladi, čemu već?![]()
![]()
- xsk
#516 Re: Nađa Dizdarević u PSBiH
Levinsonov "Wag the Dog" (1997) http://www.imdb.com/title/tt0120885/realna do boli wrote:Mene samo zanima..kako i gdje ovi iz trenutne vlasti dogovarju nacine zaj... raje pred izbore. Ko im daje ideje..ovu su vjerovtno pokupili iz EU, trenutno moderna u svijetu...kruha i igara....referendum..stara tema ...bla... bla... bla...
Narod ovce, standardno.
-
simi5
#517 Re: zabrana nikaba
Katastrofa je da Srbi treba da spasavaju žene muslimanke od doživotne robije, ponižavanja, psihičke torture i mogućnosti da se prikriju znaci fizičke torture, a da moderni, obrazovani muškarci muslimani jedva čekaju moć koju bi im nikab dao nad njihovim ženama i decom koja će već sa 12-13 godina biti prisiljena da se povinuju svoj toj psihozi ponižavanja.
- muha_sa
#518 Re: zabrana nikaba
samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog 
-
Luisa
#519 Re: Nađa Dizdarević u PSBiH
ratata wrote:Njoj definitvno nije mjesto u Parlamentu tako da je ovo veliki propust osiguranja zgrade, ili provokacija nekih sivih celija
Dodo platio Nadji da udje? Da bi iz sumske imali materijala sta laprdati!
-
simi5
#520 Re: zabrana nikaba
Zato i kažem da je katastrofa što su vaše žene spale na to da ih vi tlačite dedo.muha_sa wrote:samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog
- ultima_palabra
#521 Re: zabrana nikaba
Ne kontaš ti to muha, to su oni čisto preventivno ono od 92-95muha_sa wrote:samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog
- nellington
#522 Re: zabrana nikaba
Što bi rekao Lučev u Na putu: Zato nam se genocid i desio, jer smo bili kjafiri!ultima_palabra wrote:Ne kontaš ti to muha, to su oni čisto preventivno ono od 92-95muha_sa wrote:samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog
- Mis mekinjas
#523 Re: zabrana nikaba
Lijepo ja upitah, što je otvorena ova temasimi5 wrote:Zato i kažem da je katastrofa što su vaše žene spale na to da ih vi tlačite dedo.muha_sa wrote:samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog
- muha_sa
#524 Re: zabrana nikaba
eeeeeeeeeesimi5 wrote:Zato i kažem da je katastrofa što su vaše žene spale na to da ih vi tlačite dedo.muha_sa wrote:samo nas nemojte vi branit-tak vam boga milosnog
-
gurabija78
#525 Re: zabrana nikaba
sta mi fali argumentu? ja okrenem glavu kad sad vidim nekoga pod nikabom, to je moj odgovor na nelagodu koju osjecam? a sto se tice tvog poredjenja, nigdje veze....SaMaster wrote:Pa cekaj malo...gurabija78 wrote: prvo: nisam pricao o vreci na glavi, nego o hodanju gologuz po gradu
drugo: sto se tice vikinga, nek murija ocijeni je li zamaskiran ili nije... sumnjam da takav ide na ispit na fakultet ili vozi auto
trece: dijete to nije moralo gledati, moze okrenuti glavu! na kraju, kome to smeta, nek otvori sebi temu.....
Ok za gologuz sam mozda pretjerao, ok. Ali vreca na glavi ili nika haman pa isto- ako govorimo o identifikaciji.
Zasto da murija odlucuje? Murija je izvrsna vlast a ne zakonodavna. A pojedinci ovdje na forumu glume zakonodavnu vlast. Ja ti kazem: Neki dan sud odbacio zahtjev dvojice srpskih poslanika za ukidanjem nikaba. U cemu je problem? To sto su oni trazili je narusavanje osnovnih ljudskih prava.
I trece: Zelim vidjeti kako ce tvoje dijete okrenuti glavu! Nisam ja protiv toga niti sam za to, samo ti dajem poredjenje izmedju nikaba i lezbijki. Ja isto tako mogu reci, ko nece da gleda ninje, nek okrene glavu. Kakav ti ej to argument?? I nemoj mi samo sad reci pa one ne ugrozavaju nikog za razliku od ninji...
a nisam ja za zabranu nikaba, ne mozemo ni ti ni ja zabraniti nekome da se oblaci i ponasa kako zeli, ali u okvirima koji su prikladni... o pederima, lezbejkama, cukama, macama, ne zelim polemisati... smatram da nikab nije prikladan na javnom mjestu i tacka. ko hoce da ga nosi u kuci, u krugu svoje porodice, nemam nista protiv....