Ispravno poimanje pojma "novotarija" ili "bid'a" u islamu...
Za sve koje hvata sumnja zbog propovjeri pojedinih "daija"... Poslušajte...
Odlazak u Tekiju!
-
Mašinac
#502 Re: Odlazak u Tekiju!
Najbolji odgovori na ovo pitanje se mogu naći u knjizi Komentar Šejh Siribabine ilahije "Ako hoćeš derviš biti".
Izašla je pred Ramazan i ima je kupiti na Baščaršiji u knjižarama.
Izašla je pred Ramazan i ima je kupiti na Baščaršiji u knjižarama.
-
node1
#503 Re: Odlazak u Tekiju!
za ove vehanose, kultiste smrti, mogu reci da su najvece zlo koje se desilo muslimanima povijesnog islama.
za par desetljeca, kad ponestane saudima nafte i pretvore se u somaliju, oni ce se samoiskorijeniti. ko ima znanje zna da takva ideologija u sebi nosi samoukidajuci gen. zao mi je sto mi opoganjuju vrijeme takvi sektasi dok smo izazvani da u danasnjici damo odgovore, islamske odgovore, na sijaset izazova kojim su nosiva ova vremena.
kamo srece da je zivot tako pojednostavljen kako ga vehbosi predstavljaju, sve je tako crno-bijelo i jednostavno, sve se vec izdogadjalo, svako novo i od zamisljene doktrine odstupajuce misljenje treba priklati, utjerivanje straha i dzehennemske vatre u kosti...ali nije tako. pada mi na um ona; glave ce nam doci mangupi iz nasih redova. duh nadrasta tako rigidne oblike, odbacuje ih kao krastu, tako ce i oni otpasti, to je zakon vremena i zakon ljudskog duha.
isao sam u tekiju, imao bih zelju opet otici i cesce... smeta mi ono uzdizanje na pijadestal sejha, ljubljenje ruku isl..to je pogresno. ako neko ima adekvatan i uvjerljiv odgovor neka mi ga posalje na pp.
za par desetljeca, kad ponestane saudima nafte i pretvore se u somaliju, oni ce se samoiskorijeniti. ko ima znanje zna da takva ideologija u sebi nosi samoukidajuci gen. zao mi je sto mi opoganjuju vrijeme takvi sektasi dok smo izazvani da u danasnjici damo odgovore, islamske odgovore, na sijaset izazova kojim su nosiva ova vremena.
kamo srece da je zivot tako pojednostavljen kako ga vehbosi predstavljaju, sve je tako crno-bijelo i jednostavno, sve se vec izdogadjalo, svako novo i od zamisljene doktrine odstupajuce misljenje treba priklati, utjerivanje straha i dzehennemske vatre u kosti...ali nije tako. pada mi na um ona; glave ce nam doci mangupi iz nasih redova. duh nadrasta tako rigidne oblike, odbacuje ih kao krastu, tako ce i oni otpasti, to je zakon vremena i zakon ljudskog duha.
isao sam u tekiju, imao bih zelju opet otici i cesce... smeta mi ono uzdizanje na pijadestal sejha, ljubljenje ruku isl..to je pogresno. ako neko ima adekvatan i uvjerljiv odgovor neka mi ga posalje na pp.
-
staradis
#504 Re: Odlazak u Tekiju!
Ja bih da posjetim neku tekiju u Sarajevu.Moze li mi neko objasniti gdje su i kakve su?
- Kroksica
#505 Re: Odlazak u Tekiju!
Dje ces bola rec da su ljudi koji vjeruju u Allaha swt i njegove poslanike najvece zlo koje se desilo Muslimanima? U svakom zitu ima kukolja, al' ne valja suditi ljudima.node1 wrote:za ove vehanose, kultiste smrti, mogu reci da su najvece zlo koje se desilo muslimanima povijesnog islama.
-
underwater
#506 Re: Odlazak u Tekiju!
node1 wrote:za ove vehanose, kultiste smrti, mogu reci da su najvece zlo koje se desilo muslimanima povijesnog islama.
kamo srece da je zivot tako pojednostavljen kako ga vehbosi predstavljaju, sve je tako crno-bijelo i jednostavno, sve se vec izdogadjalo, svako novo i od zamisljene doktrine odstupajuce misljenje treba priklati, utjerivanje straha i dzehennemske vatre u kosti...ali nije tako. pada mi na um ona; glave ce nam doci mangupi iz nasih redova. duh nadrasta tako rigidne oblike, odbacuje ih kao krastu, tako ce i oni otpasti, to je zakon vremena i zakon ljudskog duha.[
Jes, lijepo si sve reko ....a moglo bi se reci da su i gori!
Al ne kontam na cemu baziras optimizam da ce odumrijet... men'se cini da su svaki dan sve jaci i da ce nadvladat.
Jer tim, koji upravljaju svijetom, idealno dodje da vehbosi budu default islam ...i oni ih polahko svudje dovode. To je lahko izvodivo jer muslimanske zemlje imaju instalirane vladare. Kako ih ti (mi) mozes sprijecit da recimo za reisa kod nas postave vehabiju?
Drustvo se ne moze oduprijet jer su se ljudi zabavili sobom, a a ulema se namnozila i brine za stomak prije svega. Opet ako pogledas koliko danas dobrih bosnjana ide u afganistan i irak prat usrane gace nato ubicama (a bome neki i pucat zajedno s njima) zasto sumnjat da ce kratkopantolonasima sutra usfalit topovskog mesa u bosni?
Samo snagom duha se mozemo oduprijet ...pa nadat se ...jer od Hakka je hidajet, sto no kazu.
A sto je pogresno ... mislim ako je cista ruka i cista usta?isao sam u tekiju, imao bih zelju opet otici i cesce... smeta mi ono uzdizanje na pijadestal sejha, ljubljenje ruku isl..to je pogresno. ako neko ima adekvatan i uvjerljiv odgovor neka mi ga posalje na pp.
- wild roses
#507 Re: Odlazak u Tekiju!
underwater wrote:A sto je pogresno ... mislim ako je cista ruka i cista usta?isao sam u tekiju, imao bih zelju opet otici i cesce... smeta mi ono uzdizanje na pijadestal sejha, ljubljenje ruku isl..to je pogresno. ako neko ima adekvatan i uvjerljiv odgovor neka mi ga posalje na pp.