Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Locked
jennisjoplin

#501 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jennisjoplin »

Klodovik wrote:quote]
mogu li kojim slucajem znati sta si "hrvat" "srbin" ili "bosnjak" i jeli zivis u sa?
rasppravljao sam na tu temu sa prijateljima da sam ja poslodavac
i pazi ovo
vecina tih "nacionalista" bi zaposlilo rodjaka na mjesto knjigovodje bez obzira zna li taj posao a ne bi zaposlio strucnu osobu
i gdje je tu zdravo razmisljanje
Živim u Sarajevu. Ostalo je privatna stvar, kako se već složismo. Ako čovjek ima svoju firmu, na njemu je da odlučuje o njoj i koga će zaposliti (naravno, u okviru zakona). Kad (i ako) padne i ubije se, vjerovatno će promijeniti razmišljanje. Ovaj primjer koji si naveo sigurno ne predstavlja zdravo razmišljanje.[/quote]

ne da je zdav razum ,već zdraviji ne može bit. u knjigovodstvu postoji dvostruko knjigovodstvo, naglasak je na ono dvostruko. jedno je zvanično za porezne inspektore a drugo nezvanično pravo. primjer jedan najočitiji. advokati. prijavljuju da ni kruha nemaju jesti, i cigan sa ulice bi im udijelio, a u životu voze skupe makine, o kućama da ne pričam, kafićima itd itd (čast izuizecima, oni potvrđuju pravilo). ali to je, nažalost svugdje u svijetu. najplaćenija roba na zapadu, za se koja je: pravnici i računovođe :mrgreen:
Klodovik

#502 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

jennisjoplin wrote:
mogu li kojim slucajem znati sta si "hrvat" "srbin" ili "bosnjak" i jeli zivis u sa?
i pazi ovo
vecina tih "nacionalista" bi zaposlilo rodjaka na mjesto knjigovodje bez obzira zna li taj posao a ne bi zaposlio strucnu osobu
Živim u Sarajevu. Ostalo je privatna stvar, kako se već složismo. Ako čovjek ima svoju firmu, na njemu je da odlučuje o njoj i koga će zaposliti (naravno, u okviru zakona). Kad (i ako) padne i ubije se, vjerovatno će promijeniti razmišljanje. Ovaj primjer koji si naveo sigurno ne predstavlja zdravo razmišljanje.
ne da je zdav razum ,već zdraviji ne može bit. u knjigovodstvu postoji dvostruko knjigovodstvo, naglasak je na ono dvostruko. jedno je zvanično za porezne inspektore a drugo nezvanično pravo. primjer jedan najočitiji. advokati. prijavljuju da ni kruha nemaju jesti, i cigan sa ulice bi im udijelio, a u životu voze skupe makine, o kućama da ne pričam, kafićima itd itd (čast izuizecima, oni potvrđuju pravilo). ali to je, nažalost svugdje u svijetu. najplaćenija roba na zapadu, za se koja je: pravnici i računovođe :mrgreen:[/quote]

Primijetimo samo da je faktor "vjere i nacije" sasvim isključen iz jednačine. Samo je lova bitna.
jazz001

#503 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jazz001 »

ja znam da u 3 federalna ministrstva gdje su minitri hrvatske nacionalnosti :twisted: radi 19 savjetnika ministara i da ni jedan nije iz sarajeva,,,svaki ima auto na raspolaganju kako za poslova tako i za privatna putovanja i imaju primanja oko 5 ooo Km svaki mjesec,,puta 4 godine koliko su na vlasti skontajte koliko to dodje drzavu koju mrze iznad duse,,,a ist pricaju kako su ugrozeni,,, :dance:
miroslav33

#504 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

jennisjoplin wrote:
i pazi ovo
Živim u Sarajevu. Ostalo je privatna stvar, kako se već složismo. Ako čovjek ima svoju firmu, na njemu je da odlučuje o njoj i koga će zaposliti (naravno, u okviru zakona). Kad (i ako) padne i ubije se, vjerovatno će promijeniti razmišljanje. Ovaj primjer koji si naveo sigurno ne predstavlja zdravo razmišljanje.
ne da je zdav razum ,već zdraviji ne može bit. u knjigovodstvu postoji dvostruko knjigovodstvo, naglasak je na ono dvostruko. jedno je zvanično za porezne inspektore a drugo nezvanično pravo. primjer jedan najočitiji. advokati. prijavljuju da ni kruha nemaju jesti, i cigan sa ulice bi im udijelio, a u životu voze skupe makine, o kućama da ne pričam, kafićima itd itd (čast izuizecima, oni potvrđuju pravilo). ali to je, nažalost svugdje u svijetu. najplaćenija roba na zapadu, za se koja je: pravnici i računovođe :mrgreen:[/quote]

To možda kod tebe u sarajevu:-). Socijalističko knjigovodstvo. Bilježenje samo proizvodnje i proizvođačkih usluga a direktori ispod ruke sebi rade vikendice po jadranu:-). Isti ti su se nakalemili na nešto što danas cvijeta ovdje na balkanu. Ne na zapadu nema tog jednog prikazivanja za drzavu a drugog za sebe:-)? Nema niti u onoj minilamnoj mjeri u kojoj ovdje ljudi stvaraju predstavu u glavi. To ima samo ovdje jer je sve divlje posađeno i raste na sve strane. Zato nisu krivi ni svijet niti neke urote nego mentalitet koji ti u par rečenica lijepo oslikavaš.
Knjigovodstvo na zapadu je tek dio nečeg širek što se zove upravljačko računovodstvo i računovođe na zapadu se ne mogu nikako uspoređivati s knjigovođama socijalističkog samoupravljanja:-).
Smješna je i tvoja percepcija dvostrukog računovodstva:-). E svašta:-)
Last edited by miroslav33 on 19/08/2008 15:04, edited 1 time in total.
zlajaBHF

#505 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by zlajaBHF »

miroslav33 wrote: U "istočnom" mostaru živi 50 (pedeset ljudi hrvatske nacionalnosti).
U "zapadnom" mostaru živi 15.000 bošnjaka (usred najžešćih sukoba armije i hvo taj broj nikad nije pao ispod 10.000).

Kako te nije stid tako nesto reci???

Iz "istocnog" dijela Mostara nijedan Hrvat nije protjeran!

Iz onog drugog dijela ne samo da su protjerali ljude, nego su ih zatvarali u logore i ubijali kako su stigli!

Ne razumijem da ljudi 15 godina nakon rata ne zele da vide istini u oci.... :x
miroslav33

#506 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

? Šta sam reko?
50 hrvata u istočnom mostaru
u zap 15.000 bošnjaka.
evo ponavljam?
naglasio sam u poruci da će mnogi pjeniti i stavljati mi u usta nešto što nisam reko.
kažeš kako te nije stid reć da su hrvate protjerali iz istočnog...
ja ništa ne tvrdim nego pišem statističke podatke
"copy paste" na neki način
o uzrocima neka svak sudi kako misli da je pravdeno
jennisjoplin

#507 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jennisjoplin »

miroslav33 wrote:
jennisjoplin wrote:
i pazi ovo
ne da je zdav razum ,već zdraviji ne može bit. u knjigovodstvu postoji dvostruko knjigovodstvo, naglasak je na ono dvostruko. jedno je zvanično za porezne inspektore a drugo nezvanično pravo. primjer jedan najočitiji. advokati. prijavljuju da ni kruha nemaju jesti, i cigan sa ulice bi im udijelio, a u životu voze skupe makine, o kućama da ne pričam, kafićima itd itd (čast izuizecima, oni potvrđuju pravilo). ali to je, nažalost svugdje u svijetu. najplaćenija roba na zapadu, za se koja je: pravnici i računovođe :mrgreen:
To možda kod tebe u sarajevu:-). Socijalističko knjigovodstvo. Bilježenje samo proizvodnje i proizvođačkih usluga a direktori ispod ruke sebi rade vikendice po jadranu:-). Isti ti su se nakalemili na nešto što danas cvijeta ovdje na balkanu. Ne na zapadu nema tog jednog prikazivanja za drzavu a drugog za sebe:-)? Nema niti u onoj minilamnoj mjeri u kojoj ovdje ljudi stvaraju predstavu u glavi. To ima samo ovdje jer je sve divlje posađeno i raste na sve strane. Zato nisu krivi ni svijet niti neke urote nego mentalitet koji ti u par rečenica lijepo oslikavaš.
Knjigovodstvo na zapadu je tek dio nečeg širek što se zove upravljačko računovodstvo i računovođe na zapadu se ne mogu nikako uspoređivati s knjigovođama socijalističkog samoupravljanja:-).
Smješna je i tvoja percepcija dvostrukog računovodstva:-). E svašta:-)[/quote]

hajde mali/a davno je prošlo laku noć djeco, a i crtani bogami. ako ne razumiješ sto je napisano valja tebi jos piti mlijeka dok ti zubici ne porastu da bi mogao/la gristi. ko je spominjao socijalističke knjigovođe? gdje ti viđe od '92 do danas da su završili socijalistički knjigovođe. a onda zasto čitaš na internetu (fala Bogu pa ga imamao) odjednom afera u siemensu, afera u americkoj banci, afera ovdje, afera ondje. zato sto postoji dvostruko knjigovodstvo, i to je bila moja poanta ali ti to čito ne shvataš. i jos nesto zapamti dobro: na zapadu legalno KRADEŠ. znači pravnici traže rupu u zakonu da neplaćaš porez i niko ti ništa nemere, a ovdje se KRŠI zakon i to prvenstveno oni koji trebaju da ga štite. ako i ovo ne razumiješ e, onda si gore bolestan/a nego naš nogomet :mrgreen: :run:
miroslav33

#508 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

"Ne razumijem da ljudi 15 godina nakon rata ne zele da vide istini u oci.... "

POTPISUJEM!
zlajaBHF

#509 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by zlajaBHF »

miroslav33 wrote:? Šta sam reko?
u zap 15.000 bošnjaka.
evo ponavljam?
naglasio sam u poruci da će mnogi pjeniti i stavljati mi u usta nešto što nisam reko.
Rekao si da je 10.000 Bosnjaka bilo na zapadnoj strani Mostara, tokom rata.

To je tacno ako se radi o svim onim ljudima koje je HVO drzao po logorima u Mostaru i okolici....
miroslav33

#510 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

PREPORUČAM DJELO BENEDIKTA KOTRULJEVIĆA IZ 15 VIJEKA. AKO JE ON ZNAO ŠTO JE BIT DVOSTRUKOG KNJIGOVODSTVA U ONO VRIJEME KAD PRAKTIČNO NIJE NI PAPIR NI ŠTAMPA ZAŽIVJEČA U EUROPI ONDA I ZA TEBE IMA NADE DA SHVATIŠ ŠTO JE BIT TOG POJMA:-).
IMAŠ STVAR S JEDNE STRANE. IZVOR JE DRUGA PROTUSTAVKA.
KOD OVIH BIVŠIH SOC.UPRAVLJAČA ČESTO SE NIJE ZNAO IZVOR A IMOVINU SU PRIJAVLJIVALI 10-TAK GODINA NAKON:-).
DANAS U TAJKUNIZMU ISTO TAKO POSTOJI "DIVLJE" TZV DVOJNO KNJIGOVODSTVO KOJE NIJE NITI JEDNIM NAČELOM ILI STANDARDOM DEFINIRANO OSIM ONIM "TVOJIM NAGLASKOM NA DVOJNOM":-).
NA ZAPADU POSTOJE MNOGE STVARI KOJE SE NE BI TREBALE RADITI KOJE NISU MORALNE OD USLUGA DO ORUŽJA ALI SU U OKVIRU ZAKONA. ONE SE SVE RAČUNOVODSTVENO ISPRATE I ULOGA RAČUNOVOĐA I POREZNIH SAVJETNIKA NIJE DA PRIKRIJU STVAR NEGO DA JE S ŠTO MANJE TROŠKA ZABILJEŽE I PRIKAŽU.
A TAMO NEMAJU ČAROBNE ŠTAPIĆE KAKO TI TO POKUŠAVAŠ PRIKAZAT JER DRŽAVA NIKOME NE OPRAŠTA MAJSTORE.
TI SI SIGURNO NEKE DRUGE STRUKE DOK VOLIŠ RAZGLABATI O ONOM O ČEM NEMAŠ BLAG VEZE:-) HEHE
miroslav33

#511 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

zlajaBHF wrote:
miroslav33 wrote:? Šta sam reko?
u zap 15.000 bošnjaka.
evo ponavljam?
Rekao si da je 10.000 Bosnjaka bilo na zapadnoj strani Mostara, tokom rata.

To je tacno ako se radi o svim onim ljudima koje je HVO drzao po logorima u Mostaru i okolici....

AJDE OVAKO EVO PRIHVATIĆEMO TVOJU TEZU DA JE SVIH 10.000 BOŠNJAKA ZA VR NAJŽEŠĆEG SUKOBA BILO U LOGORIMA U ZAP MOSTARU. EVO NEKA JE TO TAČNO.
AJMO SAD SE PREBACIT U SADAŠNJOST.
U SA NEMA HRVATA. U BANJALUCI NEMA HRVATA.
U MOSTARU TZV ZAP 15.000 BOŠNJAKA (10.000 JE IZAŠLO IZ LOGORA - 5000 SE PRIDODALO NAKON RATA).

PITAM TE UZ PRETOSTAVKU DA JE SVIH 10.000 BOŠNJAKA BILO PO USTAŠKIM LOGORIMA JELI NORMALNO STANJE DA U SA I BANJ NEMA HRVATA (UKLJUČUJUĆI ISTOČNI MOSTAR) A U ZAP MOSTARU IMA VELIKI BROJ I SRBA I BOŠNJAKA?
A BIH I VEĆINSKI NARODI U NJOJ TEŽE ISKRENOJ MULTIETIČNOSTI?
zlajaBHF

#512 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by zlajaBHF »

miroslav33 wrote:

AJDE OVAKO EVO PRIHVATIĆEMO TVOJU TEZU DA JE SVIH 10.000 BOŠNJAKA ZA VR NAJŽEŠĆEG SUKOBA BILO U LOGORIMA U ZAP MOSTARU. EVO NEKA JE TO TAČNO.
U MOSTARU TZV ZAP 15.000 BOŠNJAKA (10.000 JE IZAŠLO IZ LOGORA - 5000 SE PRIDODALO NAKON RATA).

PITAM TE UZ PRETOSTAVKU DA JE SVIH 10.000 BOŠNJAKA BILO PO USTAŠKIM LOGORIMA JELI NORMALNO STANJE DA U SA I BANJ NEMA HRVATA (UKLJUČUJUĆI ISTOČNI MOSTAR) A U ZAP MOSTARU IMA VELIKI BROJ I SRBA I BOŠNJAKA?
U SA nema Hrvata???

Mislim da je to u najmanju ruku pretjerivanje

U zapadni Mostar se vracaju Bosnjaci, ne zato sto im Hrvati pripremaju dobrodoslicu svaki put kada se neko odluci za to, nego zato sto Bosnjaci vise zapadnu obalu kao svoju, dok Hrvati ocigledno tako ne gledaju lijevu obalu.

Ono sto je bitno je to da Hrvate sa lijeve obale niko nije tjerao da idu (malo ih je bilo i prije rata), dok je na desnoj obali bila drugacija slika.
miroslav33

#513 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

zlajaBHF wrote:
miroslav33 wrote:

U SA nema Hrvata???

Mislim da je to u najmanju ruku pretjerivanje

U zapadni Mostar se vracaju Bosnjaci, ne zato sto im Hrvati pripremaju dobrodoslicu svaki put kada se neko odluci za to, nego zato sto Bosnjaci vise zapadnu obalu kao svoju, dok Hrvati ocigledno tako ne gledaju lijevu obalu.

Ono sto je bitno je to da Hrvate sa lijeve obale niko nije tjerao da idu (malo ih je bilo i prije rata), dok je na desnoj obali bila drugacija slika.
SVE POTPISUJEM ŠTO SI REKO.
OPET ĆEMO ISPOČETKA.
AKO JE STANJE TAKVO KAKVO JEST (SLAŽEM SE S UROCIMA O KOJIMA GOVORITE) DALI JE NORMALNO I PRAVEDNO I DUGOROČNO ISPLATIVO ZA MULTIETIČNU BIH ODRŽAVAT ISTO TO STANJE?
sekiracija

#514 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by sekiracija »

Gospodo preseliste iz sarajeva u Mostar koliko vidim.
Hocemo li to sad o ugrozenosti jednih i drugih u Mostaru na ovom topiku,ili cemo otvoriti novi?
:roll:
miroslav33

#515 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

Sarajevo se ne može danas uspoređivat s mostarom jer je duplo sređeniji i ljepši grad. Mostar je prljav i nesređen u svakom pogledu. To što u sa nema hrvata ne znači da taj grad zaostaje u nekim funkcionalnim stvarima. Ne. Mostar je kulturološki daleko iza sarajeva i to nema veze s nacijama koje u tim gradovima žive.
paratrooper

#516 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by paratrooper »

miroslav33 wrote:Židovi do u 7 koljeno guraju svoju krv. Oni se ne stide. U svim državama svijeta u svim sistemima ne zaborvljaju svoje. Pola rusije, ukrajine i gruzije su njihovi potomci oligarsi. Tako je u njemačkoj gdje njihov kapital drži 50% automobilske industrije. Tržišta dionica u svijetu su pod njihovom kontrolom. Oružje u cijelom svijetu se prodaje preko njih. Izrael je najveći vojni izvoznik u svijetu. Federalni biro za štamanje $ je u vlasništvu 6 židovskih banaka. U MMF-u su vodeći ljudi židovskih korijena.
Mogao bih nabrajati u nedogled. To je tako. I nikako drugačije. O nafti ne treba govoriti i british petroleumu i staroj arhaičnoj priči o kontroli bliskog istoka gdje mala skupina drži 1,5 milijardi ljudi u šaci:-).
E sad kad se ovakvi ljudi javljaju koje niko ništa ne pita o tom gdje bi kako bi i kod koga bi i još nadodaju da se stide sami sebe uvijek se po njima ispostavi da su drugi krivi. Ali krivi su su oni koji se stide samih sebe. Pa čovječe ko te pita brije li se vladika? Sam sebe ponižavaš dobrovoljno!? Globalizam je svijet doveo do tog da se ljudi ko pongvini sami nude na panj da im se odrubi glavuša!?:-(
zbog cega spominjes Jevreje, i gdje sam spominjao da neko treba da se stidi onog sto je? Napisao sam da je to 'privatna stvar' i da se ne tice drugih.

Trece, odakle ti informacije ko vlada Rusijom ili Gruzijom ili pak njemackim kapitalom. Mnoge od tih stvari kao sto je finansijski tok kapitala ili finansijske rezerve su regulirane trzistem i varijacijama potreba nekog drustva a ne kako si ti naveo. Tacno je da su mnoge banke u vlasnistvu 'jevreja' ali isto tako je tacno da su mnoge druge u vlasnistvu nekih drugih.
Izrael je najveći vojni izvoznik u svijetu.
Izrael nije najveci izvoznik oruzja.
O nafti ne treba govoriti i british petroleumu i staroj arhaičnoj priči o kontroli bliskog istoka gdje mala skupina drži 1,5 milijardi ljudi u šaci:-).
pokusavas da uvuces 'muslimanski' sentimentalizam u svoju demagogiju ?

britanski petroleum je 'akcionarsko drustvo'.
Treće zemlje su do grla u kreditima već jako dugo od strane te institucije.
da, pijancili i orgijali po svjetskim kasinima i kad treba placati dugove onda prica kako ih neko iskoristava.
Tržišta dionica u svijetu su pod njihovom kontrolom.
nisu, trziste dionica je pod kontrolom 'ponude i potraznje'
ETO_SAD

#517 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by ETO_SAD »

Ugrozen ovaj, ugrozen onaj, svi smo ugrozeni. Stvarno postaje monotono pricati o ugrozenosti Hrvata ili Srba. Činjenica je da je muslimanska populacija najbrojnija u Sarajevu, činjenica je da ima najviše islamskih bogomolja, a bilo ih je i prije. Činjenica je da u Sarajevu ima bezbroj hrvatskih firmi i da bez ikakvih problema vrlo dobro posluju i da ih niko ne bojkotuje. Ima ih dovoljno da zaposle sve i jednog Hrvata u Sa. medjutim posto treba ujednaciti i zadovoljiti nacionalne potrebe u vlasti, dobra vecina Hrvata radi u Ministarstvima i koje kakvih državnim organizacijama. Sto se tice podrske Hrvatima, siguran sam da bi je i vise nego imali, da se ne pljuje po bosanskoj zastavi, himni i svemu sto veze za Bosnu. Ponasanje dobrog djela Hrvata jednostavno budi revolt u ljudima. Koliko je ljudi do sada pitalo po kojem pitanju su Hrvati ugrozeni, pa evo postavljam i ja. Sta je to sto vam smeta da se proba pomjeniti. Smeta Vam sto Bosnjaka ima vise, Boze moj, tako je, smeta Vam selam koji se sve vise cuje, smeta vam veliki broj dzamija, smeta vam Bosanac, Bosnjak, Musliman, jeli tako. Znaci to vas ne ugrozava nego vam bode oci. Meni prvom ne smeta ni pomoz Bog, ni ovaj, ni onaj pozdrav, ne smeta mi ni jedna crkva, sto vise, sve sam ih obisao, ne smeta mi ni naglo iskroatizirani "hrvatski" jezik, kojeg ni Hrvat iz Hrvatske ne bi razumio. Meni smeta šahovnica u BiH, smeta mi navijanje protiv BiH, smetaju mi lazne ugrozenosti, smeta mi sto od zrtve hocete da napravite agresora. I da zavrsim, ako vam se ne svidja vi slobodno razgulite u lijepu Hrvatsku, "Nokia Srbiju", ali naravno u slucaju da oni hoce da Vas prime. Bjezite sto dalje od ovih koji Vas ugrozavaju i ne daju Vam zivjeti. Umaramo bez veze jedni druge. Cinjenica je da su nas podjelili, neka su, ali ne treba da mi sami jos veci jaz pravimo. Nabrojte te stavke po kojim ste ugrozeni, pa da pravimo neke peticije da vam se olaksa, da se borimo za ta vasa prava. Pola svijeta sam prosao, svugdje sam bio manjina, svugdje mi je bilo super jer sam ja htio da mi bude super. Da sam imao potrebu da ganjam ugrozenost sigurno bi nasao milion stvari, jer ovaj svijet je ugrozen. Znaci tamo sam negdje, nema dzamije, ne mogu na dzumu, malo dalje se cuje zvono od crkve i sta sad, JA UGROZEN. Nemam posao, treba da kazem Ja ugrozen...ma nisam, jer nisam htio da budem ugrozen. Zvali su me i ovako i onako, ali sam na kulturan nacin, objasnjavajuci ko sam i odakle dolazim razbijao predrasude. I z akraj najbolja je ona stara narodna: Pometi prvo pred svojim pragom. Prema tome hajmo mi svi da metemo, jer dok pokupimo nase smece proce nekih deset godina i niko nece imati vremena da primjeti sta onaj tamo radi. A za jedno deset godina ako Bog da mozda i skontamo da nismo ugrozeni.
paratrooper

#518 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by paratrooper »

Liska wrote:Evo npr. uspostavicemo sutra gradjansku drzavu u kojoj ce vrijediti jedan glas-jedan izbor. I normalno Bosnjaci ce biti na vecini funkcija, svugdje, od drzavnog do lokalnog nivoa, sem mozda u zapadnoj Hercegovini.
da to sto si postavio je kljucni problem. Postojanje tzv "nacionalnih" stranki koje "stite" interese izdvojenih kolektiviteta a ne drustva u cjelini jeste ozbiljan problem. To je stvar zbog koje drustvo stagnira dok "grupice" politickih varalica koriste za vlastite potrebe.

Stavio sam to stite pod navodnike jer u stvarnosti to nisu nikakve "nacionalne" stranke vec par manjih lobija koji suradjuju u "ciscenju" kapitala u vlastite djepove. Mislim da je to vec velikoj vecini trebalo biti jasno.
uvjek dobar gost

#519 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by uvjek dobar gost »

Građanin je pojedinac ne nužno pripadnik nečega il nekoga, svjestan, obrazovan, psihički stabilan (ne nužno) sve u svemu to je osoba koja nije podložna manipulaciji i pranju mozga...
Kvalitet dolazi iz kvantiteta (ne nužno), ali meni je pun qurac više podobnih na račun sposobnih, popunjavanja kvota i slične stvari, zar nam fakat nije više jasno da sve više tonemo u svakom pogledu...
Nije mi jasno koliko ljudi moraju biti gladni da bi skontali....??'
pored toga jeste ja jesam ugrožen ali u Bosni i Hercegovini danas 2008-me u 21 vijeku od strane naroda, narodnosti, vijernika, lopova, kriminalaca, papana, ratnih profitera.... i svih onih koji su od ove zemlje napravili jednu nazadnu, retrogradnu i dekadentnu baruštinu po svom ukusu....
jennisjoplin

#520 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jennisjoplin »

uvjek dobar gost wrote:Građanin je pojedinac ne nužno pripadnik nečega il nekoga, svjestan, obrazovan, psihički stabilan (ne nužno) sve u svemu to je osoba koja nije podložna manipulaciji i pranju mozga...
Kvalitet dolazi iz kvantiteta (ne nužno), ali meni je pun qurac više podobnih na račun sposobnih, popunjavanja kvota i slične stvari, zar nam fakat nije više jasno da sve više tonemo u svakom pogledu...
Nije mi jasno koliko ljudi moraju biti gladni da bi skontali....??'
pored toga jeste ja jesam ugrožen ali u Bosni i Hercegovini danas 2008-me u 21 vijeku od strane naroda, narodnosti, vijernika, lopova, kriminalaca, papana, ratnih profitera.... i svih onih koji su od ove zemlje napravili jednu nazadnu, retrogradnu i dekadentnu baruštinu po svom ukusu....
:thumbup: :bih:
SiSaJuMe

#521 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by SiSaJuMe »

ETO_SAD wrote:Ugrozen ovaj, ugrozen onaj, svi smo ugrozeni. Stvarno postaje monotono pricati o ugrozenosti Hrvata ili Srba. Činjenica je da je muslimanska populacija najbrojnija u Sarajevu, činjenica je da ima najviše islamskih bogomolja, a bilo ih je i prije. Činjenica je da u Sarajevu ima bezbroj hrvatskih firmi i da bez ikakvih problema vrlo dobro posluju i da ih niko ne bojkotuje. Ima ih dovoljno da zaposle sve i jednog Hrvata u Sa. medjutim posto treba ujednaciti i zadovoljiti nacionalne potrebe u vlasti, dobra vecina Hrvata radi u Ministarstvima i koje kakvih državnim organizacijama. Sto se tice podrske Hrvatima, siguran sam da bi je i vise nego imali, da se ne pljuje po bosanskoj zastavi, himni i svemu sto veze za Bosnu. Ponasanje dobrog djela Hrvata jednostavno budi revolt u ljudima. Koliko je ljudi do sada pitalo po kojem pitanju su Hrvati ugrozeni, pa evo postavljam i ja. Sta je to sto vam smeta da se proba pomjeniti. Smeta Vam sto Bosnjaka ima vise, Boze moj, tako je, smeta Vam selam koji se sve vise cuje, smeta vam veliki broj dzamija, smeta vam Bosanac, Bosnjak, Musliman, jeli tako. Znaci to vas ne ugrozava nego vam bode oci. Meni prvom ne smeta ni pomoz Bog, ni ovaj, ni onaj pozdrav, ne smeta mi ni jedna crkva, sto vise, sve sam ih obisao, ne smeta mi ni naglo iskroatizirani "hrvatski" jezik, kojeg ni Hrvat iz Hrvatske ne bi razumio. Meni smeta šahovnica u BiH, smeta mi navijanje protiv BiH, smetaju mi lazne ugrozenosti, smeta mi sto od zrtve hocete da napravite agresora. I da zavrsim, ako vam se ne svidja vi slobodno razgulite u lijepu Hrvatsku, "Nokia Srbiju", ali naravno u slucaju da oni hoce da Vas prime. Bjezite sto dalje od ovih koji Vas ugrozavaju i ne daju Vam zivjeti. Umaramo bez veze jedni druge. Cinjenica je da su nas podjelili, neka su, ali ne treba da mi sami jos veci jaz pravimo. Nabrojte te stavke po kojim ste ugrozeni, pa da pravimo neke peticije da vam se olaksa, da se borimo za ta vasa prava. Pola svijeta sam prosao, svugdje sam bio manjina, svugdje mi je bilo super jer sam ja htio da mi bude super. Da sam imao potrebu da ganjam ugrozenost sigurno bi nasao milion stvari, jer ovaj svijet je ugrozen. Znaci tamo sam negdje, nema dzamije, ne mogu na dzumu, malo dalje se cuje zvono od crkve i sta sad, JA UGROZEN. Nemam posao, treba da kazem Ja ugrozen...ma nisam, jer nisam htio da budem ugrozen. Zvali su me i ovako i onako, ali sam na kulturan nacin, objasnjavajuci ko sam i odakle dolazim razbijao predrasude. I z akraj najbolja je ona stara narodna: Pometi prvo pred svojim pragom. Prema tome hajmo mi svi da metemo, jer dok pokupimo nase smece proce nekih deset godina i niko nece imati vremena da primjeti sta onaj tamo radi. A za jedno deset godina ako Bog da mozda i skontamo da nismo ugrozeni.
Pa evo za pocetak, pa ti organiziraj peticiju da se to popravi:

Prvo smeta kad kazes ''Ako vam se nesvidja vi razgulite"
Drugo smeta Selamanje na svakom koraku (javne ustanove)
Trece smeta slovo H
Cetvrto smeta navijanje za Tursku
Peto smeta neravnopravnist (npr. pri zaposljavanju)
itd.........

e ovo vazi za naci zapisanu teritoriju muslimana, a ovo takodje vazi i za naci zapisane teritorije pod hrvatima i srbima samo malo obrnu uloge i formulisi pitanja.
popajic

#522 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by popajic »

A kruh/hljeb poskupio.Ma,sve poskupilo !
I to,zamislite SVIMA nama.
Bez obzira kojim jezikom govorimo.Bez obzira od kojih etnickih ameba smo nastali i bez obzira ciji naci-onalni vodja bolje izgleda (jer svi jedino "izgledaju"")
ONI poskupljenja ne primjecuju jer im sljedbenici dopustaju da se preko njihovih ledja bogate.I jos ih brane.
Trazili ste gledajte,dragi moji.O kakvim ugrozenostima pricate?
Pa,sta ako je sve poskupilo? Za 10 god ce nam ovo sadasnje izgledati jeftino. :x :x :x
ETO_SAD

#523 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by ETO_SAD »

SiSaJuMe wrote:
ETO_SAD wrote:Ugrozen ovaj, ugrozen onaj, svi smo ugrozeni. Stvarno postaje monotono pricati o ugrozenosti Hrvata ili Srba. Činjenica je da je muslimanska populacija najbrojnija u Sarajevu, činjenica je da ima najviše islamskih bogomolja, a bilo ih je i prije. Činjenica je da u Sarajevu ima bezbroj hrvatskih firmi i da bez ikakvih problema vrlo dobro posluju i da ih niko ne bojkotuje. Ima ih dovoljno da zaposle sve i jednog Hrvata u Sa. medjutim posto treba ujednaciti i zadovoljiti nacionalne potrebe u vlasti, dobra vecina Hrvata radi u Ministarstvima i koje kakvih državnim organizacijama. Sto se tice podrske Hrvatima, siguran sam da bi je i vise nego imali, da se ne pljuje po bosanskoj zastavi, himni i svemu sto veze za Bosnu. Ponasanje dobrog djela Hrvata jednostavno budi revolt u ljudima. Koliko je ljudi do sada pitalo po kojem pitanju su Hrvati ugrozeni, pa evo postavljam i ja. Sta je to sto vam smeta da se proba pomjeniti. Smeta Vam sto Bosnjaka ima vise, Boze moj, tako je, smeta Vam selam koji se sve vise cuje, smeta vam veliki broj dzamija, smeta vam Bosanac, Bosnjak, Musliman, jeli tako. Znaci to vas ne ugrozava nego vam bode oci. Meni prvom ne smeta ni pomoz Bog, ni ovaj, ni onaj pozdrav, ne smeta mi ni jedna crkva, sto vise, sve sam ih obisao, ne smeta mi ni naglo iskroatizirani "hrvatski" jezik, kojeg ni Hrvat iz Hrvatske ne bi razumio. Meni smeta šahovnica u BiH, smeta mi navijanje protiv BiH, smetaju mi lazne ugrozenosti, smeta mi sto od zrtve hocete da napravite agresora. I da zavrsim, ako vam se ne svidja vi slobodno razgulite u lijepu Hrvatsku, "Nokia Srbiju", ali naravno u slucaju da oni hoce da Vas prime. Bjezite sto dalje od ovih koji Vas ugrozavaju i ne daju Vam zivjeti. Umaramo bez veze jedni druge. Cinjenica je da su nas podjelili, neka su, ali ne treba da mi sami jos veci jaz pravimo. Nabrojte te stavke po kojim ste ugrozeni, pa da pravimo neke peticije da vam se olaksa, da se borimo za ta vasa prava. Pola svijeta sam prosao, svugdje sam bio manjina, svugdje mi je bilo super jer sam ja htio da mi bude super. Da sam imao potrebu da ganjam ugrozenost sigurno bi nasao milion stvari, jer ovaj svijet je ugrozen. Znaci tamo sam negdje, nema dzamije, ne mogu na dzumu, malo dalje se cuje zvono od crkve i sta sad, JA UGROZEN. Nemam posao, treba da kazem Ja ugrozen...ma nisam, jer nisam htio da budem ugrozen. Zvali su me i ovako i onako, ali sam na kulturan nacin, objasnjavajuci ko sam i odakle dolazim razbijao predrasude. I z akraj najbolja je ona stara narodna: Pometi prvo pred svojim pragom. Prema tome hajmo mi svi da metemo, jer dok pokupimo nase smece proce nekih deset godina i niko nece imati vremena da primjeti sta onaj tamo radi. A za jedno deset godina ako Bog da mozda i skontamo da nismo ugrozeni.
Pa evo za pocetak, pa ti organiziraj peticiju da se to popravi:

Prvo smeta kad kazes ''Ako vam se nesvidja vi razgulite"
Drugo smeta Selamanje na svakom koraku (javne ustanove)
Trece smeta slovo H
Cetvrto smeta navijanje za Tursku
Peto smeta neravnopravnist (npr. pri zaposljavanju)
itd.........

e ovo vazi za naci zapisanu teritoriju muslimana, a ovo takodje vazi i za naci zapisane teritorije pod hrvatima i srbima samo malo obrnu uloge i formulisi pitanja.
Zao mi je sto ti smeta Selamanje na svakom koraku, no to se zove demokratija, zahvaljujuci Srbima i Hrvatima, nastao je porast Selamanja uslijed golgote nad Bosnjackim narodom. Da nisu pokusali da istrijebe Bosnjake i dan danas bi bio dobar dan, a selamanja ne bi bilo ni na vidiku. No na srecu kada su poceli da kolju Bosnjake ovi skontase da ih kolju sto nose Muslimanska imena pa se vratise vjeri svojoj.Meni i dalje ne smetaju ostali vjerski pozdravi. Jer da se Bogdo drzimo propisa vjere bio bi vjecni mir. (SELAMU ALEJKUM - MIR S TOBOM)
Muslimani ubacili zaboravljeno jedno slovo H pa frka, meni i dalje ne smeta potpuno novi hrvatski jezik koji se ravnopravno koristi na medijima i Boze moj javnim ustanovama
Navijanje za Tursku je posljedica navijanja za Hrvatsku i Srbiju. Kada bude Bosna igrala 100% navijam za Bosnu u kojoj igraju Srbi, Hrvati, Bosanci i na cijem celu je Ciro, bez obzira s kim igramo.

I meni smeta ne ravnopravnost pri zaposljavanju, zavrsio fakultet ali ne mogu da dobije posao jer nisam ni u jedno stranci i ne vodim se ni po kojem nacionalnom kljucu.
I opet kome god se ne svidja, a to ukljucuje sve grupacije, RAZLIGU. Jer zbog tih kojima se ne svidja ja ne mogu normalno da zivim.

Prije rata najbolji drugovi mi bili Bojan (Srbin) i Igor (Hrvat), a ja blento nisam ni znao da sam Musliman. Bojan se ispalio prije nego ce zapucati, a Igor hvala Bogu radi u Banci i ima fin posao.

I dan danas imam puno dobrih drugova Hrvata (pardon katolika) svi hvala Bogu rade, i Srba ima, nesto manje ali ovi sto ih znam ok su. Ne smetaju mi dok god me ne diraju.

I na kraju konstatacija, vama vise smetaju Bosnjaci nego sto ste ugrozeni.
popajic

#524 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by popajic »

@Klodovik
U SFRJ se itekako vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti i dobro se znalo ko je ko. A to da tada nije bilo stranačke podobnosti (i podobnosti raznih druga vrsta) je u najmanju ruku neozbiljna izjava. Ima nas koji se (bar malo) sjećamo tog vremena. Naravno, problem u BiH je bio što se dugo vremena (praktično do desetak godina prije Titove smrti) čovjek nije mogao izjasniti ni kao Musliman (da ne spominjem izjašnjavanje kao Bošnjak, a posebno Bosanac ili Bosanac i Hercegovac). Znamo da je postojala i varijanta "neopredijeljen". Nije priča o jeziku, ali ja živih u BiH, a u školi me učili srpskohrvatski-hrvatskosrpski. Nigdje Bosne i Hercegovine na mapi u izjašnjavanjima i na jezičkom planu. I tako je bila mirna Bosna. Jer... kao nije se gledalo ko je ko.
Ne shvatam uporno poredjenje sa Jugom.Cisti pokusaj da se minimizira i kamuflira katastrofalno stanje ove sadasnje drzave.
A Bosna jeste bila mirna.Puno mirnija nego sad.I sigurnija za zivljenje.I tvoje i moje i svacije.
Kako mislis : nigdje nije bilo BIH na mapi u izjasnjavanjima ?
Zar nismo bili Republika kao i ostalih 5 ? I gdje god smo isli nazivali su nas Bosancima ili Hercegovcima.Nismo bili rascereceni na 3 + ostali.
Ti i mnogi drugi to 3+ostali smatrate osvjestenjem,slobodom...ja smatram tragicnim i za sebe licno,a i za drzavu.
tuzlak-x

#525 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by tuzlak-x »

jeste da se ne dogadja u saraj'vu, ali Heni Erceg kirurski izvlaci zakljucke kako razmislja hrvat u odnosu na manjinu.
:
Piše: Heni Erceg

Ne prođe tako dugo, a ispostavi se da svatko ima svoju Ruse, jednom su to Gruzijci stanovnicima Južne Osetije, drugi put Rusi Gruzijcima, jednom Srbi Bošnjacima, drugi put Hrvati Srbima, jednom Srbi kosovskim Albancima, drugi put... itd. itd.

A nije da se vlade raznih tih nesretnih državica, Hrvatske, Južne Osetije, Bosne, Gruzije, Abhazije... ne trude, trude se na razne, ma na sve moguće načine, vode one, kao, računa o svojim manjinama. Ali uzalud. Zato jer su ove, te manjine, naprosto nedokazive, pače, razmažene, pa stalno hoće još i još, nikada im dosta, mada ulažu znatne novce te središnje vlade, e kako bi omogućile povratak svojem izbjeglom stanovništvu, kojega su prije toga raznim Olujama i Uraganima, baš te iste ili slične vlade i politike, i natjerale u bijeg i zbjeg i emigraciju, sve zato jer su te manjine nekako i po nečemu drukčije, pa se ne uklapaju u željenu sliku nacionalne identičnosti.

Ne znam baš za Mihaila Saakašvilija i građane njegove Južne Osetije, ali znam pouzdano da je Ivo Sanader, hrvatski premijer, uložio značajna sredstva u obnovu kuća srpskih povratnika, dobro, ne baš iz svoga džepa, nego iz državnog proračuna, što znači da smo uložili svi mi, građani Hrvatske, no valja priznati kako se tamo na području bivše srpske krajine, po selima i zabitima gdje je do jučer carevao samo korov i spaljena zemlja, danas crvene krovovi novih ili obnovljenih kuća, kao rezultat akcije poduzete s demokratskim, humanim ciljem da se u Hrvatsku, u što većem broju, vrate njeni građani Srbi koje je HDZ–ova vlast jednom sasvim slučajno bila humano preselila.

Političke okolnosti su, jel'te, drugačije, stoga ulažu danas slijednici iste te vlasti značajan novac, pa na svako pitanje evropskih čangrizala imaju spreman odgovor: „Obnovili smo toliko i toliko kuća građanima srpske nacionalnosti, potrošili toliko i toliko para, ali oni nekako kao da se ne žele vraćati!“ Ili: „Ako se i vrate, radije prodaju te svoje kuće, koje smo mi obnovili, otkidajući od usta, nego da u njima žive, kao sav normalan svijet!“ „Tako da mi ne znamo“, poručuje hrvatska administracija tim evropskim zabadalima, „kako da ih prisilimo da ostanu tu, u Hrvatskoj, onako kao svoji na svome.“

I doista, kakav je to razmaženi svijet, ti pripadnici srpske manjine, nezahvalnici jedni, i što bi oni još htjeli? Dali smo im krov nad glavom, njivicu oko kuće, jest da stalno pažljivo brojimo koliko ih se vratilo, vodeći računa da brojka nikako ne pređe onih nekoliko procenata, sve preko toga moglo bi jednoga dana... ah, ne želimo ni misliti što bi se opet u Hrvatskoj moglo dogoditi ako bi se vratili baš svi koji su 1995. otišli.

Divljaštvo koje očigledno nitko ne sprječava eskaliralo je upravo zadnjih mjeseci i kao da je nova oluja opet poharala kuće onih koje je Oluja već jednom prognala iz njihovih sela. Naravno, sve je ovo tek nastavak priče o državi čije pravosuđe ovih dana benevolentno dopušta osuđeniku za teške ratne zločine Mirku Norcu uživanje u dvotjednom odmoru, što ga je, kažu, zaslužio zbog „dobrog ponašanja u zatvoru“.
Zato ovdašnja vlast marljivo radi na tome da se ničim ne poremeti stara matrica društvene netrpeljivosti prema građanima srpske nacionalnosti, te da, osim materijalnih izdvajanja kojima bi se imala zadovoljiti puka forma i uporni zahtjevi za obnovom masovno spaljenih i porušenih srpskih kuća koje pred vladu stavlja Evropska zajednica, ne implementira nikakvu realnu promjenu u svijest i savjest svojih građana. Pa zato oni Srbi koji se odluče za povratak čine to na vlastitu odgovornost, jer prijetnje i neugodnosti su stalne, ni batine nisu rijetke, a ozbiljne su i posljedice kontinuiranog rušenja, oštećivanja netom obnovljenih povratničkih kuća na području cijelog benkovačkog i ravnokotarskog kraja.

Sedamdeset sedmogodišnji Marko Lacmanović uselio se u svoju kuću koja mu je od 2003, kada je obnovljena, čak tri puta devastirana, pokradena, demolirana... U Lišanima Tinjskim živio je do Oluje, kada mu je kuća prvi put spaljena, a od povratka 2003. on i njegova supruga stalna su meta onima koji nikako ne žele da se Lacmanovići zauvijek smire u svome rodnom selu.

No i mimo vandala - o kojima policija kad tu i tamo svrati u sela tobože nema pojma, pa povratnike upućuje na sudske tužbe protiv nepoznatih osoba - tobože obnovljena kuća obitelji Lacmanović curi na sve strane, vjetar fijuče kroz zidove, a tu su dakako i upozoravajući natpisi tipa: „Je... vam majku četničku!“, pa gospođa Lacmanović kaže reporteru riječkoga Novog lista kako nije lako živjeti u strahu, ali da su, unatoč takvim prijetećim porukama, oni odlučili da iz Lišana Tinjskih više neće odlaziti.

Slika je, na žalost, ista i u brojnim drugim selima razbacanima po Ravnim kotarima i Bukovici, od mnogih kuća u koje su se vlasnici tek trebali vratiti opet su ostali tek šupljikavi krovovi i oštećeni zidovi, dok su unutrašnjosti potpuno devastirane, namještaj i sanitarije razbijeni, uništeni..., a primjenjuje se i vrlo sofisticirana metoda onemogućavanja povratka tako da su mnoge kuće povratnika, od kojih je u svaku inače uloženo oko 200.000 kuna, fino pretvorene u torove za ovce i koze. Divljaštvo koje očigledno nitko ne sprječava eskaliralo je upravo zadnjih mjeseci i kao da je nova oluja opet poharala kuće onih koje je Oluja već jednom prognala iz njihovih sela.

Naravno, sve je ovo tek nastavak priče o državi čije pravosuđe ovih dana benevolentno dopušta osuđeniku za teške ratne zločine Mirku Norcu uživanje u dvotjednom odmoru, što ga je, kažu, zaslužio zbog „dobrog ponašanja u zatvoru“; priča o državi pritajene nacionalne netrpeljivosti u kojoj je i odnos prema onodobnom etničkom čišćenju vlastitih građana, kao i odnos prema njihovom povratku, ovlaš definiran tek formalnom, licemjernom gestom hrvatskoga premijera koji će na proslavi pravoslavnog Božića uzviknuti: “Hristos se rodi!“

Od tada prošlo je mnogo Božića, i „naših“ i „njihovih“, hadezeovska vlast u Hrvatskoj potrošila je mnogo sapuna na umivanje vlastitoga lica, igra brojkama, tako popularna na ovim prostorima, i dalje traje, pa se službeno barata s inflatornom brojkom od 150.000 tisuća povratnika koja je u stvarnosti, međutim, trostruko manja. U stvarnosti, lišenoj kurtoazije i statističke šminke, čini se da bivši stanovnici, danas povratnici, mahom ostarjela, siromašna i nemoćna čeljad iz Lišana Tinjskih, Ceranja Donjih, Islama Grčkog, Pristega... ni skoro petnaest godina od kraja srpsko–hrvatskoga rata nikako da dočeka da se i njima neki Hristos konačno rodi.
Locked