Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Locked
dallton

#1 Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

Posto prica o ugrozenost Hrvata u Sarajevu traje vec nekoliko dana, mozemo otvoriti raspravu o tome. Za pocetak, evo teksta sa --- NO LINKS ---

Većina Hrvata želi da što prije proda imovinu i iseli se iz Sarajeva, jer su u ovom gradu građani drugog reda, izjavio je predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Josip Perić.

Perić za "Glas Srpske" rekao da je položaj Hrvata u Federaciji BiH /FBiH/ mnogo gori nego u Republici Srpskoj /RS/, jer im se čak ne daju ni prava koja imaju nacionalne manjine.

On je istakao da je nekoliko puta u ime Kluba tražio da se dostavi tačan broj zaposlenih Hrvata u institucijama vlasti FBiH, ali nikada nije dobio odgovor.

Prema njegovim riječima, u FBiH se vrši sistemska pljačka hrvatskih poreskih obveznika, od koje višestruku korist imaju samo Bošnjaci, a vlast ovog entiteta apsolutno ne zanima šta će se dogoditi sa državom, jer je guraju ka inflaciji i bankrotu.

Perić kaže da će se sve ovo odraziti na oba entiteta, jer ovakvim postupcima FBiH minira i RS.

Perić je rekao da mu je drago što je o ovome progovorio i kardinal Vinko Puljić, koji je pozvao hrvatske političare da zauzmu zajednički stav o perspektivi i jednakosti hrvatskog naroda u BiH.

Puljić je tada naveo da je rješenje u uspostavljanju državnog sistema u kojem nijedan narod neće biti majorizovan.

Delegat HDZ-a BiH Ivo Miro Jović rekao je da u Sarajevu nedostaje čak dvije trećine prijeratnog hrvatskog stanovništva i da u Sarajevu gotovo i nema Hrvata, zbog čega je potrebno napraviti novi ustav sa tri federalne jedinice kojim bi se osigurala jednakost sva tri naroda.

Gradonačelnik Sarajeva Semiha Borovac je rekla da Hrvati u Sarajevu nisu zanemareni i da iz budžeta jednako novca izdvajaju za sve narode.

"Trudimo se da se hrvatski narod osjeća ugodno u ovom gradu, pa prema tome tvrdnje kardinala Puljića o lošem položaju Hrvata nemaju osnova", dodala je ona.

E meni cijela rasprava ne smeta, ako Hrvati misle da su ugrozeni u Sarajevu onda hajdemo to mjenjati i to pod hitno. Ali ovakvi zakljucci kakve IMJovic izvodi su direktno idiotski: kao iz Sarajeva se iseljavaju Hrvati zbog cega je potrebno napraviti novu federalnu jedinicu kojom bi se osigurala jednakost tri naroda?! Kakve veze imaju prvo i drugo: kako bi pravljenje trece jedinice - za koju svi znamo da bi obuhvatala po snovima Hercegovaca Zapadnu Hercegovinu - zaustavila iseljavanje Hrvata iz Sarajeva ili iz Doboja ili Orasja ili Tuzle...?! :?: [/size]Kakve veze imaju prvo i drugo? To je kao kad bi rekli da zaustavimo iseljavanje Bosnjaka iz Doboja trebamo da stvorimo novu federalnu jedinicu u Bihacu?

Ako neko ima podatke o zastupljenosti Hrvata u vlasti u Sarajevu, molim neka postavi....

Misljenja?
Last edited by dallton on 14/08/2008 12:05, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#2 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by uvjek dobar gost »

Još samo malo i u ovoj zemlji obični ljudi, građani neće moći živjeti...

Nemam pojma ja sam neustavan i ne pripadam nitijednom od tri naroda i onako se osjećam....
homo_sapiens

#3 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by homo_sapiens »

Zar treba drukcije misljenje:

dallton :

Danas je 14/08/2008. 387 : 14 = 27 :shock: :lol: :lol:

Da je tema nesto novo, pa hajd' :roll:
jeza u ledja

#4 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jeza u ledja »

U Sarajevu je prije rata zivjelo oko 6.7% Hrvata (tacno 24,280)

Na zadnjim izborima je za izricito hrvatske stranke (HDZ, HDZ1990 i HSP) u 4 sarajevske opstine glasalo ukupno 2,686 - je li - Hrvata. To je 2.1% od ukupnog broja glasova u gradu. Znaci ima ih barem toliko.
Btw, ukupan broj glasaca na zadnjim izborima predstavlja otprilike trecinu ukupnog broja prijeratnih stanovnika Sarajeva. Tako ovaj broj od 2,686 komotno pomnozite sa 3 (dobije se 8,058 - dakle barem ovoliko Hrvata sigurno ima u Sarajevu, barem ovih 'pravih' :-) Hrvata, to je predratna trecina)

Dalje, za stranke gradjanske orjentacije (SDP, BOSS-SDU, NSRzB - koja btw se nekad predstavlja kao 'hrvatska', i niz manjih stranaka poput LDS, GDS, Penzioneri, Mladi, Zeleni itd.) glasalo je ukupno 47,322 glasaca. Od toga broja sigurno postoji bar nekoliko hiljada hrvatskih glasova. Potrebno je oko 5,000 glasaca od tog broja da bi zajedno sa onih 2,686 za HDZ dalo oko 7,700 sto bi bilo tacno predratnih 6.7% Hrvata.
Dakle IMJ vjerovatno racuna samo ove Hrvate koji glasaju za hrvatske stranke, pa po tome zakljucuje da ih ima tri puta manje.
E sad recite sami sebi - koliko znate Hrvata u Sarajevu i za koliko njih mislite da bi glasali za HDZ?

IMJ i ovaj Peric valjaju gluposti.

Po mojoj pretpostavci u Sarajevu zivi oko 20,000 Hrvata, nesto manje nego prije rata.
anes2008

#5 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by anes2008 »

Hrvati u Sarajevu, su ugrozeni kao Bosnjaci u Zagrebu. :bih:
mitarmiric

#6 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by mitarmiric »

Gdje nadje tih 6,7 % sabane sabanski. U kojoj statistici,molim lijepo?
Prije rata je u Sarajevu 19% gradskog grunta bilo hrvatsko.

I dan danas, iako Hrvata ima par procenata, glavni su znanstvenici, glumci, muzicari, akademici, profesori.

Dok bosnjaci gaje sibicare, malodobne delikvente, i one sto seksualno zlostavljaju 9 godisnjake i ubijaju nozem po tramvajima.

Srecom odoh uskoro iz SA, a vama neka Bog umnozi nafaku.
GandalfSivi

#7 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by GandalfSivi »

mitarmiric wrote:Gdje nadje tih 6,7 % sabane sabanski. U kojoj statistici,molim lijepo?

I dan danas, iako Hrvata ima par procenata, glavni su znanstvenici, glumci, muzicari, akademici, profesori.

Dok bosnjaci gaje sibicare, malodobne delikvente, i one sto seksualno zlostavljaju 9 godisnjake i ubijaju nozem po tramvajima.

Da se ne pobrise slucajno post. Halo administracija...
mitarmiric

#8 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by mitarmiric »

Ma nemoj, a kako niko ne brise postove raznih abdul-aziz-munafika koji po forumu iznose mini uputstvo za genocid u Vitezu.

E tu je problem, i tu se izmedju ostalog vidi ugrozenost.Ne mozes iznijet misljenje ako nije "zeleno" kao sarajevski trotoari.

No problem , cika mitar sam napusta forum....
ld

#9 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by ld »

mitarmiric wrote:Gdje nadje tih 6,7 % sabane sabanski. U kojoj statistici,molim lijepo?

auuuu,ovo je pravo domobranski bilo
jel ti sta susak u rodu???
Tomislav MO

#10 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Tomislav MO »

dallton wrote:Kakve veze imaju prvo i drugo: kako bi pravljenje trece jedinice - za koju svi znamo da bi obuhvatala po snovima Hercegovaca Zapadnu Hercegovinu - zaustavila iseljavanje Hrvata iz Sarajeva ili iz Doboja ili Orasja ili Tuzle...?! :?:[/b] [/size]Kakve veze imaju prvo i drugo? To je kao kad bi rekli da zaustavimo iseljavanje Bosnjaka iz Doboja trebamo da stvorimo novu federalnu jedinicu u Bihacu?

Ima velike veze, jer tri federalne jedinice trebaju ne samo zbog snažnije lokalne samouprave nego i zbog ravnoteže na razini države, jer bi se prava manjine osigurala na razini države.

Ovako kako je sad Bošnjaci nisu zainteresirani za prava Hrvata jer imaju prevlast u vladi Federacije. Svaku odluku mogu donijeti preglasavanjem i nemaju potrebe za dogovaranjem niti sluha za tuđe probleme. :oops:
Last edited by Tomislav MO on 14/08/2008 21:50, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#11 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jeza u ledja »

.
"Popis stanovnistva, domacinstava, stanova i poljoprivrednih gazdinstava u 1991. godini". (YU ISSN 0354-3846)

Izdanje Saveznog zavoda za statistiku, Beograd, 1991.

Procenat 6.7% ukljucuje 4 sarajevske opstine.

Mislim da imas ovakve podatke i na mnogim mjestima na internetu, odnosno opste su poznati. Potrazi sam, nauci nesto prije nego sto krenes u taj bijeli svijet.
jennisjoplin

#12 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jennisjoplin »

jeza u ledja wrote:
.
"Popis stanovnistva, domacinstava, stanova i poljoprivrednih gazdinstava u 1991. godini". (YU ISSN 0354-3846)

Izdanje Saveznog zavoda za statistiku, Beograd, 1991.

Procenat 6.7% ukljucuje 4 sarajevske opstine.

Mislim da imas ovakve podatke i na mnogim mjestima na internetu, odnosno opste su poznati. Potrazi sam, nauci nesto prije nego sto krenes u taj bijeli svijet.
da ne bi bilo zabune i koristili tuđe izvore (nazalost netočne) evo podataka iz popisa '91 zvaničnih od statistike R BiH:

stalno stanovništvo prema narodnosti
Ukupno 4 377 033

nacionalno se izjasnili:
hrvati 758 140
muslimani 1 902 956
srbi 1 366 104
u postotcima (%) nacinalno se izjasnili:
hrvati 17,4
muslimani 43,5
srbi 31,2

grad sarajevo (opštine: centar, hadžići, ilidža, ilijaš, novi grad, novo sarajevo, pale, stari grad, trnovo, vogošča)

ukupno 527 049

hrvati 37 843
muslimani 259 470
srbi 157 143

nadam se da je sada jasnije svima zašto tolika politička prepucavanja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
popajic

#13 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by popajic »

Svakih 10-ak dana osvane tema o ugrozenosti jednog od konstit. naroda :x .A nikako da dodje iz pozadine u glavu da smo najvise ugrozeni svi mi ,kao gradjani.
Ali,ako bi regovali zajednicki ,dakle kao gradjani,to bi se moglo dobro omlatit o glave svih nasih savremenih feudalaca.
Pa se isti lukavo dosjetise:Idemo ih razdvojiti po grupama(tzv. torovima),onda cemo ih nahuskavati jedne na druge.I dok se oni budu prepucavali medju sobom nece ni primijetiti da su im svima bazicna gardjanska prava konfiskovana.
Dakle,u danasnjoj temi su ugrozeni Hrvati,sutra Srbi,a prekosutra Bosnjaci.Bosance i Hercegovce i ne spominjem,njih ionako niko ne uzima za ozbiljno.
Sad ce izbori,moraju nas guzonje sto vise zavaditi da bi i dalje vladali.Prozirno doboga,ali pali.Ocigledno :x
dallton

#14 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

popajic wrote:Svakih 10-ak dana osvane tema o ugrozenosti jednog od konstit. naroda :x .A nikako da dodje iz pozadine u glavu da smo najvise ugrozeni svi mi ,kao gradjani.
Ali,ako bi regovali zajednicki ,dakle kao gradjani,to bi se moglo dobro omlatit o glave svih nasih savremenih feudalaca.
Pa se isti lukavo dosjetise:Idemo ih razdvojiti po grupama(tzv. torovima),onda cemo ih nahuskavati jedne na druge.I dok se oni budu prepucavali medju sobom nece ni primijetiti da su im svima bazicna gardjanska prava konfiskovana.
Dakle,u danasnjoj temi su ugrozeni Hrvati,sutra Srbi,a prekosutra Bosnjaci.Bosance i Hercegovce i ne spominjem,njih ionako niko ne uzima za ozbiljno.
Sad ce izbori,moraju nas guzonje sto vise zavaditi da bi i dalje vladali.Prozirno doboga,ali pali.Ocigledno :x
Nije mi bila namjera bilo nikakvo potpucavanje, ako mene pitas ja bi sve nacionalne stranke zabranio od sutra ujutro.
Skyfox

#15 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Skyfox »

dallton wrote: ako mene pitas ja bi sve nacionalne stranke zabranio od sutra ujutro.
a nacionalizam zakonom kaznjiv!
dallton

#16 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

Tomislav MO wrote:
dallton wrote:Kakve veze imaju prvo i drugo: kako bi pravljenje trece jedinice - za koju svi znamo da bi obuhvatala po snovima Hercegovaca Zapadnu Hercegovinu - zaustavila iseljavanje Hrvata iz Sarajeva ili iz Doboja ili Orasja ili Tuzle...?! :?:[/b] [/size]Kakve veze imaju prvo i drugo? To je kao kad bi rekli da zaustavimo iseljavanje Bosnjaka iz Doboja trebamo da stvorimo novu federalnu jedinicu u Bihacu?

Ima velike veze, jer tri federalne jedinice trebaju ne samo zbog snažnije lokalne samouprave nego i zbog ravnoteže na razini države, jer bi se prava manjine osigurala na razini države.

Ovako kako je sad Bošnjaci nisu zainteresirani za prava Hrvata jer imaju prevlast u vladi Federacije. Svaku odluku mogu donijeti preglasavanjem i nemaju potrebe za dogovaranjem niti sluha za tuđe probleme. :oops:
Izvini ali to je samo ono sto je IMJovic rekao ali drugim rijecima. Kakva ja veza izmedju trece "federalne" jedinice (samo da podsjetim BiH nije federacija), "manjina" (u ustavu postoje, ali se to sigurno ne odnosi na Hrvate) i osiguranja prava na nivou drzave? Skroz nepovezane stvari.
dallton

#17 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

Skyfox wrote:
dallton wrote: ako mene pitas ja bi sve nacionalne stranke zabranio od sutra ujutro.
a nacionalizam zakonom kaznjiv!
I to i to maksimalnom kaznom 45 godina - zakljucaj i baci kljuc. Ma uvijek zalim sto Tito nije prosirio kapacitete u ljetovalistu Goli Otok, gdje je romantika vladala.
jeza u ledja

#18 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jeza u ledja »

jennisjoplin wrote:
da ne bi bilo zabune i koristili tuđe izvore (nazalost netočne) evo podataka iz popisa '91 zvaničnih od statistike R BiH:

stalno stanovništvo prema narodnosti
Ukupno 4 377 033

nacionalno se izjasnili:
hrvati 758 140
muslimani 1 902 956
srbi 1 366 104
u postotcima (%) nacinalno se izjasnili:
hrvati 17,4
muslimani 43,5
srbi 31,2

grad sarajevo (opštine: centar, hadžići, ilidža, ilijaš, novi grad, novo sarajevo, pale, stari grad, trnovo, vogošča)

ukupno 527 049

hrvati 37 843
muslimani 259 470
srbi 157 143

nadam se da je sada jasnije svima zašto tolika politička prepucavanja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Izvini, ali nisi u pravu.

Podaci kojima raspolaze Federalni Zavod za Statistiku, koji je nasljednik Zavoda za statistiku RBiH i SRBiH nisu zvanicni. Popis stanovnistva je vrsen 1991-e i za njega treba nekoliko godina da se finalizira (ne sam popis vec obrada i ovjera podataka). Tako da su nadopune ovog popisa izlazile 92-e i 93-e. Jedini validan izvor je Savezni Zavod za Statistiku u Beogradu. Oni su jedini imali struku, kadar i sposobnost obrade i ovjere podataka i oni su ti koji daju zvanicne podatke u vidu Knjiga Popisa (izmedju ostalog).
Razgovaras sa nekim ko se upravo ovim bavi na akademskom nivou vec vise godina. ;) Kao takvim ja se samo mogu koristiti zvanicnim podacima.
Ja posjedujem CD sa detaljnim podacima o popisima stanovnistva u Jugoslaviji jos od 1921-e

U Sarajevu je 1991 zivjelo ukupno 525,980 stanovnika.

Po opcinama:
Sarajevo-Centar 79,005
Sarajevo-Hadzici 24,195
Sarajevo-Ilidza 67,438
Sarajevo-Ilijas 25,155
Sarajevo-Novi Grad 136,293
Sarajevo-Novo Sarajevo 95,255
Sarajevo-Pale 16,310
Sarajevo-Stari Grad 50,626
Sarajevo-Trnovo 6,996
Sarajevo-Vogosca 24,707
------------------------------------
Ukupno 525,980

Takodje, ni podaci za cijelu BiH ti nisu tacni, u BiH je po zvanicnom popisu stanovnistva, 1991-e zivjelo ukupno 4,364,649 stanovnika, znaci oko 13 hiljada manje nego sto si ti napisao (to su nezvanicni podaci koje posjeduje ZSFBiH)

Podatak od 6.7% Hrvata koji sam napisao vazi za 4 sarajevske opstine. Iskljucio sam Ilidzu i Vogoscu, nekad sastavne dijelove grada, a sad zasebne gradove, koliko mi je poznato.

Broj Hrvata po opstinama:

Sarajevo-Novi Grad 8,886
Sarajevo-Novo Sarajevo 8,786
Sarajevo-Centar 5,411
Sarajevo-Stari Grad 1,197
------------------------------------------
Ukupno 24,280 od 361,179 stanovnika 4 opstine, sto je oko 6.72%

U ostalim opstinama broj Hrvata je bio sljedeci:

Sarajevo-Ilidza 6,914
Sarajevo-Vogosca 1,074
Sarajevo-Hadzici 743
Sarajevo-Ilijas 1,713
Sarajevo-Pale 126
Sarajevo-Trnovo 17
--------------------------------
Ukupno 10,587

Znaci u cijelom sirem Sarajevu je zivjelo tacno 34,867 Hrvata, sto je od ukupno 525,980 stanovnika oko 6.63%.

Po tvom spisku ima cak 3,000 Hrvata vise i cine cak 7.1% stanovnistva sireg Sarajeva.
amrica

#19 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by amrica »

Neka me neko isparavi ako nisam u pravu, mislim da u FBiH u svim nivoima vlasti Hrvati imaju 50%, a u BiH 33% radnih mjesta u raznim organima vlasti.

U svakom drzavnom ministarstvu ministar je jedne nacije, a dva pomocnika druge dvije....

Znam da ljudi dolaze iz Srednje Bosne ovdje raditi po raznim drzavnim i federalnim institucijama jer nema dovoljno Hrvata ovdje, bar ne sa potrebnom strucnom spremom.

I znam da je bilo slucajeva da su primani Bosnjaci na neko radno mjesto na "odredjeno" vrijeme, dok se na nadje Hrvat sa potrebnom VSS....

Ko je tu ugrozen?

Grozim se sama sebe sto sam ovo napisala, jer se grozim podjele ljudi po nacijama, ali, nazalost, to je nama nas Dayton dao ....
dallton

#20 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

amrica wrote:Neka me neko isparavi ako nisam u pravu, mislim da u FBiH u svim nivoima vlasti Hrvati imaju 50%, a u BiH 33% radnih mjesta u raznim organima vlasti.

U svakom drzavnom ministarstvu ministar je jedne nacije, a dva pomocnika druge dvije....

Znam da ljudi dolaze iz Srednje Bosne ovdje raditi po raznim drzavnim i federalnim institucijama jer nema dovoljno Hrvata ovdje, bar ne sa potrebnom strucnom spremom.

I znam da je bilo slucajeva da su primani Bosnjaci na neko radno mjesto na "odredjeno" vrijeme, dok se na nadje Hrvat sa potrebnom VSS....

Ko je tu ugrozen?

Grozim se sama sebe sto sam ovo napisala, jer se grozim podjele ljudi po nacijama, ali, nazalost, to je nama nas Dayton dao ....
Nemam nikakve brojke da ovo potvrdim, ali je moj utisak isti...u koju god opcinu u Sarajevu odes, u policiju, u federalne sluzbe ovamo onamo to je prvo sto ces vidjeti - ako je sef bosnjak, hrvat je zamjenik ili obratno odmah se nadje i dovoljan broj srba pa makar da putuju s pala....evo zvuci odvratno kad se ovako napise, ali se izgleda sve svelo nato...je..m ti drzavu
jeza u ledja

#21 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jeza u ledja »

Nacionalni paritet treba da postoji kao privremeno, a ne stalno rjesenje. On je tu da bi 'izbrisao' eventualne posljedice ugnjetavanja ili diskriminacije na etnickom nivou za vrijeme ratnih zbivanja.
Takvi 'pariteti' postoje u mnogim zemljama, neko je ranije spomenuo Rome, ili crnce u Americi i Juznoj Africi, ili rasporedjenost administracije u Libanu, itd.

Naviknite se na to.
dallton

#22 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Nacionalni paritet treba da postoji kao privremeno, a ne stalno rjesenje. On je tu da bi 'izbrisao' eventualne posljedice ugnjetavanja ili diskriminacije na etnickom nivou za vrijeme ratnih zbivanja.
Takvi 'pariteti' postoje u mnogim zemljama, neko je ranije spomenuo Rome, ili crnce u Americi i Juznoj Africi, ili rasporedjenost administracije u Libanu, itd.

Naviknite se na to.
Ma evo navikavamo se, ko sto se mozes navici da pijes sirce svako jutro :D
Air Ramiz

#23 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

Glazbenici kolega, glazbenici :D
Sretno druze, ali nemoj onda pricat da si protjeran, reci da si otisao samovoljno jer ti se ne svidja da zivis sa bosnjacima koji su delikventni, sibicari i seksulani manijaci i ubice koje ubijaju Hrvate po tramvajima tako sto ih prije toga telepatski lociraju.
popajic

#24 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by popajic »

@dalton
Nije mi bila namjera bilo nikakvo potpucavanje, ako mene pitas ja bi sve nacionalne stranke zabranio od sutra ujutro.
Vjerujem,moj komentar i nije bio tebi licno upucen.
Ali ove etnicke ugrozenosti sto nicu kao gljive nakon kise,zaista iritiraju.Gradjanska svijest se svela na nacionalnu chauru.
eto i sad se prebrojavaju predratne i poslijeratne Sarajlije -po nacionalnim krvnim zrncima.
11.000 nas je stradalo.Sarajlija.Granate nisu pitale kojem etnosu pripadamo kad su pljustale po nama.
Za mene je jako uvrijedljivo tako se prebrojavati.10% ovih,30%onih...JA se osjecam ugrozenim kad me se gleda kroz postotke.Stvarno bljutavo.
Za mene su Sarajlije jos uvijek i jedino Sarajlije.I mrtve i zive.
dallton

#25 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

dallton wrote:
jeza u ledja wrote:Nacionalni paritet treba da postoji kao privremeno, a ne stalno rjesenje. On je tu da bi 'izbrisao' eventualne posljedice ugnjetavanja ili diskriminacije na etnickom nivou za vrijeme ratnih zbivanja.

Naviknite se na to.
Ma evo navikavamo se, ko sto se mozes navici da pijes sirce svako jutro :D
Zaboravio sam dodati, pariteti na duge staze nigdje nisu dobro zavrsili - procitao sam dosta knjiga o tome, i mada dosta ljudi navija za taj sistem kao rjesenje, svi se slazu da proizvodi jako puno problema (recimo crnci u Juznoj Africi su nakon pada aparthejda presli u drugu krajnost i poceli furati rasizam, sto je ironija, kakva je situacija u Libanu, mislim unutrasnja, svi znamo i tako dalje...).
Locked