Mrzio bih sam sebe kada ne bih napisao i ovo.
Prelistavajuci danasnju sarajevsku dnevnu i periodicnu stampu bio sam penerazen sa koliko elana svi isticu akciju tuto kompleta kao nesto pozitivno, kao izrazavanje gnjeva i protesta mladih ljudi protiv aktuelne situacije u drzavi, kao pokretaca novog vala koji ce nam donijeti promjene u drustvu, nasuprot tome pripadnici SIPE se prikazuju kao zli, neprofesionalni, nesposobni.
Na zalost moram konstatovati da se na sarajevskoj drustveno politickoj i medijskoj sceni odavno primjenjuju dvostruki arsini za dogadjaje koji zasluzuju generalnu osudu.
Kada npr. navijaci na utakmici u Doboju, ponizavaju himnu BiH tako sto ostaju da sjede na svojim mjestima za vrijeme njezinog intoniranja ovaj cin naidje u Sarajevu na ogromnu osudu javnosti i medija, sto je i ispravno jer je u pitanju tezak incident.
Medjutim, kada u Sarajevu neko oskrnavi drzavne institucije i simbole, e onda to nije incident nego samo izraz nezadovoljstva mladih losom situacijom u zemlji, a umjesto osuda javnost i mediji organizatorima upucuju hvalospjeve i daju im podrsku u ovom sto su uradili. ( Preporucio bih svima da pogledaju fotografije kako je poslije ovog demokratskog izrazavanja nezadovoljstva izgledala BiH drzavna zastava – jadno i mizerno, isto kao da je neko ispovracao i ispljuvao)
Najtuznije da su u ovom kolu i mediji kojima sam ja do sada bespogovorno vjerovao.
Kada se na sportskim manifestacijama u RS izvikuju ogavne nacionalsovinisticke parole onda je opet sarajevska javnost jedinstvena u osudi, naravno osuda tih izraza mrznje je jedini ispravan put.
Medjutim kada se na kosarkaskoj utakmici u Sarajevu izvikuju takodjer ogavne nacional sovinisticke uvrede prema, ako nista, pripadnicima jednog od naroda koji vec vijekovima zive u zajedno sa nama u Sarajevu, a pri tome se ismijava nacin na koji su oni vecinom nestali sa sarajevskih ulica prije 60 godina, e onda vecina demokratske javnosti suti kao zalivena, a rijetki izrazi osude tog cina izgledaju kao kap u moru..
Nevjerovatno !
Ja sam svim srcem za to da ujedinjeni svim snagama, izvucemo ovu drzavu iz ralja nacionalista i napravimo ovaj prostor ugodnim za zivot, ali ako nam se kao alternativa boljeg zivota nudi to da ce svako ko je nezadovoljan necim moci izraziti svoje nezadovoljstvo skrnavljenjem drzavnih simbola uz podrsku demokratske javnosti, e onda ja sebe ne vidim ni u takvom drustvu.
I znate sta je jedino u svemu ovom pozitivno, bilo to licemjerno ili ne, u svrhu necega ili ne, pozitivno je sto je jedina osuda ovog djela koju sam procitao stigla iz Banja Luke kroz komentar Nezavisnih novina, koji se moze procitati i na Sa-X. (doduse uz dodatak, malu promociju Sredoja Novica) I dobro je da je tako.
Ako neko iz Banja Luke osudjuje napad na drzavne simbole to nam ipak daje nadu da ce jednog ponedjeljka i nama na vrata zakucati „pravna drzava“.
I to je jedini dobitak ovih dogadjaja predhodnih dana.
Da ne govorimo da smo iz banjaluckih, a ne sarajevskih medija mogli saznati da je nas heroj ulice bio u Njemackoj 5 godina na robiji.
Sve u svemu, mi gradjani Sarajeva smo, po ko zna koji put, dopustili da nam neko zbog svog licnog interesa i ciljeva, skrivajuci se iza nasih ledja zabije autogol na vlastitom terenu.