Laplace wrote: ↑03/09/2024 13:07Nije do uprave nego do ministarstva - Ministarstvoi neće da plaća prekovremeno.menekse1992 wrote: ↑20/08/2024 18:43Neka se dobro zapitaju zašto je to tako i zašto ljudi odbijaju zamjene. Prema nastavnicima se uprava škola ponaša kao prema prosjacima i gradjanima drugog reda. Prihvatim zamjenu, pošteno i časno radim posao da opravdam povjerenje direktora. Ulazi mi na čas sa napravljenim rasporedom i govori da od sutra mijenjam još jednu kolegicu, dakle radim duplu smjenu. Odradim jedan dan, izlazim u susret. Pitam da li ću dobiti kakvo rješenje da mijenjam i drugu kolegicu i da li će mi to biti plaćeno jer je to prekovremeni rad. Dobijam odgovor da toga nema u prosvjeti i da je to “moba” i da mi neće platiti. Hvala, doviđenja i prijatno! Dabogda nikad nikog ne našli da radi u školi.
Btw, promijenio sam mnogo škola i uprava i nijedna se prema meni nije tako odnosila.
Ljudi neće raditi u prosvjeti jer je osnovna plata ispod federalnog prosjeka (bar u ZDK, a Šatorović se hvali da su u tom kantonu najviše plate prosvjetnih radnika). Još svako malo uvode inovacije koje posao nastavnika čine još neprivlačnijim. Sad su uveli "genijalnu inovaciju" koja ti de facto ne da da učeniku smajiš vladanje, ma šta on uradio.
Nije istina! To je do škole! U jednoj školi (doduše srednjoj) su me platili 4 casa koja sam mijenjala kolegicu pored svojih casova. Napravili rješenje, platili mi sto me sljeduje i to je to. Ja za dzaba da radim niti mogu niti hoću. Ionako kad ti istekne ugovor dobiješ nogu. Vidim ove školske godine mahom primili u radni odnos Inženjere elektrotehnike i masinstva da predaju matematiku i tehničko jer nema nastavnika. Kakav je to Inženjer da spadne na to da predaje djeci u osnovnoj?! Pod broj 2, ljudi niti imaju položenu pedagošku grupu predmeta niti su ušli u razred.