European Superleague

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Podržavate li formiranje Super Lige

Da
34
16%
Ne
150
69%
Svejedno mi je
32
15%

Total votes: 216

MUNAFIK

#501 Re: European Superleague

Post by MUNAFIK »

madner wrote: 19/04/2021 17:42 Amerika ovako funkcionise, tako da nade o propasti nisu previse realne. Liga koja ce imati najbolje talente i ugovore ce sigurno dominirati.
Tesko je to izgurat bez baze, tj ako nemas nacionalnu ligu iza sebe...
deogest

#502 Re: European Superleague

Post by deogest »

Znaci UEFA prijeti nestankom fudbala zato sto im ovi top klubovi ne zele zaradjivati milijarde eura godisnje, kako su to radili do sada? :lol:
UEFA president Ceferin leaves the door open for clubs to return to their comps: They are not banned from European football forever, but the way they acted was wrong, even without a big IQ, people know it.

Adds: the threat of the Super League is a strange way of negotiating
Jaka UEFA. :lol: :lol:
Last edited by deogest on 19/04/2021 17:45, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#503 Re: European Superleague

Post by jeza u ledja »

MUNAFIK wrote: 19/04/2021 17:31 Oni koji porede stvaranje LP prije 70tak godina sa ovom 'super ligom' su neki jako zaglupljeni ljudi koji ne vide dalje od nosa.

Kreiranje LP je je bio nastavak cijelog sistema nacionalnih liga tako da se najbolji u tij sezoni takmice sa najboljima iz drugih zemalja, iza svega toga stoji cijeli sistem takmicenja, napredovanja i borbe kroz sezone i sezone, a sta je ovo?

Ovo je zloupotreba godina i godina truda i ulaganja u klubove koje sad kapitalisti kupuju i onda ih prodaju u nekakvoj super ligi napravljenoj samo za te bogate... Bez sistema, bez takmicenja, bez hostorije bez ocega... Ovo je cista kradja bogatog nasljedja gradjenog godinama da bi se zaradilo para...
"Zaglupljeni"?? Mozda da pripazis na jezik?

Ako ne znas historiju fudbala nije problem, ali ne znaci da trebas iz cista mira biti bezobrazan.

Liga sampiona je napravljena kao kompromis jer su tada, krajem 80-ih i pocetkom 90-ih veliki klubovi vec prijetili pravljenjem svoje zatvorene lige. Nisu htjeli da igraju sa Fljamurtarijima i slicnim i nisu htjeli knock-out sistem gdje mogu lako ispasti. Prije toga su uvedeni nosioci jer je i to stitilo vece klubove koji nisu htjeli da nalete na jake ekipe. I poslije toga, svakih par godina, se Liga sampiona sirila da bi se dozvolio veci broj timova iz velikih liga, pocecavao se broj utakmica da bi se zaradilo vise od TV prava, mijenjala se pravila koja su u 90% slucajeva isla u korist bogatih i velikih. Konstantno se pravio kompromis, a glavni cip u rukama velikih je bio davanje kolaca UEFA-i. I ovo sto gledamo zadnje dvije decenije je povuci-potegni izmedju UEFA i velikih klubova. Napravili su sranje od takmicenja (trenutna CL) u kom svakako mali klubovi ne mogu mnogo. U nacionalnim prvenstvima se desava slicno gdje su isti klubovi sampioni za redom po 7-8 godina.

Ukratko kreiranje LP iskljucivo ima veze samo sa istom ovom zeljom za velikim klubovima za vecom zaradom i "superligom".
deogest

#504 Re: European Superleague

Post by deogest »

MUNAFIK wrote: 19/04/2021 17:40
deogest wrote: 19/04/2021 17:36 Cuj ovih "metuzalema", joj di su ona vremena kad je Ronaldo debeli pijan trenirao i vozao sviju. :lol: A tek Zico sta je radio? Mi na plocniku, bambuca, Tito nam predsjednik. Milina. :lol: :lol:

Nije sve prije bolje- nego ste vi omatorili pa vam se ne da ustat iz kreveta. :lol:

Kako ovo covjeku koji voli gledat dobre ekipe, jedva ceka utorak i srijedu da pogleda Real Madrid- United, moze biti lose? Pa zivi bili i vidjeli, pa se citiramo onda za jedno godinu dana da vidite koliko ste bili u krivu. :kiss: :bih:
Ma ti nemas pojma sta je sport i takmicenje i borba za plasman...

Car dobrog derbija je i u tome sto se ne igra svake sedmice... Sve u zivotu sto vrijedi i sto je slatko ne desava se cesto kolko god ti bogati kapitalisti lagali marketingom drugacije...
To mi malo lici na romantiku, ali romantika nestaje kad ne platis racune. :lol:

Kokuzi je izmislili, rekose. :-)

To isto da ti kazes, necu steak svaki dan da jedem, morat cu malo i graha, pa da me zelja mine opet za steakom. Bas me zanima jel razmislja neko tako ko ima 300k sedmicno. :kiss:
MUNAFIK

#505 Re: European Superleague

Post by MUNAFIK »

deogest wrote: 19/04/2021 17:46
deogest wrote: 19/04/2021 17:36 Cuj ovih "metuzalema", joj di su ona vremena kad je Ronaldo debeli pijan trenirao i vozao sviju. :lol: A tek Zico sta je radio? Mi na plocniku, bambuca, Tito nam predsjednik. Milina. :lol: :lol:

Nije sve prije bolje- nego ste vi omatorili pa vam se ne da ustat iz kreveta. :lol:

Kako ovo covjeku koji voli gledat dobre ekipe, jedva ceka utorak i srijedu da pogleda Real Madrid- United, moze biti lose? Pa zivi bili i vidjeli, pa se citiramo onda za jedno godinu dana da vidite koliko ste bili u krivu. :kiss: :bih:

Car dobrog derbija je i u tome sto se ne igra svake sedmice... Sve u zivotu sto vrijedi i sto je slatko ne desava se cesto kolko god ti bogati kapitalisti lagali marketingom drugacije...

To isto da ti kazes, necu steak svaki dan da jedem, morat cu malo i graha, pa da me zelja mine opet za steakom. Bas me zanima jel razmislja neko tako ko ima 300k sedmicno. :kiss:
Naravno da razmislja...

Samo fukara misli da neko puca najskuplje bifteke svaki dan jer ima para. Vole ljudi i grah pojest vjeruj mi (ili nesto pandan grahu)... Pare ne kupuju sve u životu... Pare ne kupuju najvažnije stvari.
ANamelessGhoul

#506 Re: European Superleague

Post by ANamelessGhoul »

Kako iko sa zdravim razumom ovo moze podrzavat je nerealno. Liverpulovi navijaci i njihova reakcija sve govori
deogest

#507 Re: European Superleague

Post by deogest »

Zato i nemas te pare. Takvo razmisljanje sigurno ne voli niko, ko je imalo ambiciozan. Zivimo u 21 stoljecu. :lol:

Bogatas jede sta mu se taj dan jede.
MarlboroGold

#508 Re: European Superleague

Post by MarlboroGold »

Superligu jedino sami igrači mogu zaustaviti bojkotom, ali to ujedno znači da bi se morali odreći puno većih primanja i vjerujem da mnogi neće htjeti pristati na to. Ne pomaže tu ni bojkot navijača. Korona je dobro prodrmala fudbal, ali su bogataši skontali da bi mnogo većim novcem od TV prava i takmičenja koje bi išlo direktno njima mogli ostvarivati profite bez obzira na ogromne plate igrača i odsustvo navijača.

Glavni problem i jesu ogromne plate. Ako sami igrači nisu spremni na smanjenje plata tu bi se trebala provesti reforma da svaki igrač ne može dobijati fiksno preko određenog procenta plate svake sedmice (recimo preko 50%), a da ostalo bude vezano isključivo za razne bonuse koji zavise od samog doprinosa igrača na utakmicama. Recimo bilo je bezveze što je jedan Ozil zadnju godinu u Arsenalu dobijao oko 300k eura sedmično, a presjedio skoro cijelu sezonu na tribinama ili kod kuće. To treba mijenjati pod hitno. Da je to rađeno na vrijeme danas vjerovatno ne bi ni bilo riječi o ovoj Superligi.
darius_maximus

#509 Re: European Superleague

Post by darius_maximus »

avetinja wrote: 19/04/2021 17:24
Stvar je u tome što je ovo liga za bogate gazde. Evo prvi navijači Liverpoola se bune. Dobit ćeš nekoliko ekstremno bogatih timova i neće biti Leicestera, osim ako to ne bude zarad kladionice. Milan ne može nekoliko godina da izbori Ligu šampiona i sada bi ušao u kolo da se namlati para i stvori monopol, dok će Atalanta, Napoli, Roma koja su kvalitetniji od njih u zadnjih nekoliko sezona ispaštati i to samo zato što nisu dio velike priče. Oni će igrati to svoje takmičenje bez obzira na sve i nacionalna liga će ispaštati zbog toga. Nemam više živaca objašnjavati čemu ovo vodi, jer se svakako ponavljam. Ko hoće da podržava, neka podržava. Ja nikada neću.
Ti moraš razumjeti da je meni ovo ni u džep, ni iz džepa, što bi se reklo.
Ja ništa ne podržavam, samo govorim kako jeste.

Ti navijači Liverpoola nisu bojkotovali klub kada je prodan Amerima?
Pa onda Klopp, pa trofeji, pa ovo-ono?
Ili Manchester, kada je prodan (doduše, znam da su ovi osnovali onaj neki "paralelni" Manchester)?
City je arapski, Chelsea ruski, Milan kineski.
Šta su tačno navijači mislili da će se desiti na kraju, kada oni hoće sve više, brže i bolje.
Daj talenata i novih igrača, daj da otresemo rivala, pa makar nas kupio i šejh crni.
Hoćemo i ligu i kup i Ligu prvaka.
Onda dođe Corona, nema gledalaca, a klubovi će živjeti od sadake.
Što narod ne plaća ulaznice, bez dolaženja na utakmice, da opstane klub?

Opet, nama je ovo manje-više svejedno.
Ko ima Telemach Cloud nekad će nešto možda pogledati.
Ostali na divljim streamovima i svijet će se i dalje vrtjeti.
Sanjarko

#510 Re: European Superleague

Post by Sanjarko »

Al ovi iz EU s*ru o razlicitosti i inkluziji Europe, pa i njenog sporta. Pa jb-te nisu migrante iz raznih naroda i rasa mogli prihvatit i integrisati u svoje kulture i ostalo, Tursku u EU primit iako je davno nekad kad je EZ nastajala odmah predala zahtjev za clanstvo.

Namjerno kazem integrisat, a ne asimilirat jer su to dva razlicita pojma i procesi, nego ih getoizirali, istina nesto oni svojim nemarom, nesto i sto mnogi migranti nisu htjeli, i sto je to dug i skup proces.

Sad se misevi javljaju i s*ru i vade se.
Last edited by Sanjarko on 19/04/2021 17:55, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#511 Re: European Superleague

Post by MUNAFIK »

jeza u ledja wrote: 19/04/2021 17:45
MUNAFIK wrote: 19/04/2021 17:31 Oni koji porede stvaranje LP prije 70tak godina sa ovom 'super ligom' su neki jako zaglupljeni ljudi koji ne vide dalje od nosa.

Kreiranje LP je je bio nastavak cijelog sistema nacionalnih liga tako da se najbolji u tij sezoni takmice sa najboljima iz drugih zemalja, iza svega toga stoji cijeli sistem takmicenja, napredovanja i borbe kroz sezone i sezone, a sta je ovo?

Ovo je zloupotreba godina i godina truda i ulaganja u klubove koje sad kapitalisti kupuju i onda ih prodaju u nekakvoj super ligi napravljenoj samo za te bogate... Bez sistema, bez takmicenja, bez hostorije bez ocega... Ovo je cista kradja bogatog nasljedja gradjenog godinama da bi se zaradilo para...
"Zaglupljeni"?? Mozda da pripazis na jezik?

Ako ne znas historiju fudbala nije problem, ali ne znaci da trebas iz cista mira biti bezobrazan.

Liga sampiona je napravljena kao kompromis jer su tada, krajem 80-ih i pocetkom 90-ih veliki klubovi vec prijetili pravljenjem svoje zatvorene lige. Nisu htjeli da igraju sa Fljamurtarijima i slicnim i nisu htjeli knock-out sistem gdje mogu lako ispasti. Prije toga su uvedeni nosioci jer je i to stitilo vece klubove koji nisu htjeli da nalete na jake ekipe. I poslije toga, svakih par godina, se Liga sampiona sirila da bi se dozvolio veci broj timova iz velikih liga, pocecavao se broj utakmica da bi se zaradilo vise od TV prava, mijenjala se pravila koja su u 90% slucajeva isla u korist bogatih i velikih. Konstantno se pravio kompromis, a glavni cip u rukama velikih je bio davanje kolaca UEFA-i. I ovo sto gledamo zadnje dvije decenije je povuci-potegni izmedju UEFA i velikih klubova. Napravili su sranje od takmicenja (trenutna CL) u kom svakako mali klubovi ne mogu mnogo. U nacionalnim prvenstvima se desava slicno gdje su isti klubovi sampioni za redom po 7-8 godina.

Ukratko kreiranje LP iskljucivo ima veze samo sa istom ovom zeljom za velikim klubovima za vecom zaradom i "superligom".
Iza svega stoji i dalje sistem takmicrnja i mogucnost da se pobjede i veliki... To sto ti govoris je korekcija sistema koji ide od naniže lige do LP, ali cjelovotog sistema i to s emoze mjenjati i moze se i najvecim davati prilika da budu nosioci itd... Ali ave to nije ni slicno kreiranju neke nove lige samo za bogate...
Romanista 101%

#512 Re: European Superleague

Post by Romanista 101% »

Za sve je kriv Figo i njegov prelazak iz Barce u Real. To je bio pocetak modernog fudbala. Ovo danas je samo kulminacija i rezultat svega toga.
Last edited by Romanista 101% on 19/04/2021 17:59, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#513 Re: European Superleague

Post by MUNAFIK »

deogest wrote: 19/04/2021 17:51 Zato i nemas te pare. Takvo razmisljanje sigurno ne voli niko, ko je imalo ambiciozan. Zivimo u 21 stoljecu. :lol:

Bogatas jede sta mu se taj dan jede.
Tako je jede sta mu se jede dok ima apetita... Kad nestane apetita ide druga prica...
Rob_Atl

#514 Re: European Superleague

Post by Rob_Atl »

Image
:D
Sanjarko

#515 Re: European Superleague

Post by Sanjarko »

MUNAFIK wrote: 19/04/2021 17:50
deogest wrote: 19/04/2021 17:46

Naravno da razmislja...

Samo fukara misli da neko puca najskuplje bifteke svaki dan jer ima para. Vole ljudi i grah pojest vjeruj mi (ili nesto pandan grahu)... Pare ne kupuju sve u životu... Pare ne kupuju najvažnije stvari.
+1
Nemoze se sve parama kupit i nadoknadit.
deogest

#516 Re: European Superleague

Post by deogest »

Joj sta vi pisete, a sve pod sredstvom nostalgije. :-)

Kako ne kontate da gubi samo UEFA i FIFA koje su dokazano mafijaske organizacije, pola uprave im je vec i robijalo.

Svi ostali dobijaju. Cak i manji timovi koji kroz uspjeh u domacim takmicenjima mogu da udju tu i dobiju veliku finansijsku injekciju. Zar to nije motivacija? Isto tako, ove igrace sad recimo sto napravi Valencija i takvi timovi, moci ce da traze duplo vise para za njih da bi ih prodali Cityu, Realu, Barceloni i tako ce da zaradjuju.

A tek kakav spektakl ocekuje navijace. Klubovi ce zaraditi veliki novac. Svi osim UEFE, s time i ova pompa i negodovanje.
Logovan

#517 Re: European Superleague

Post by Logovan »

Rob_Atl wrote: 19/04/2021 17:58 Image
:D
:lol: :lol: Al' malo se već počelo pretjerivati. :D
jeza u ledja

#518 Re: European Superleague

Post by jeza u ledja »

Ljudi te pitaju o godinama zbog tvog nacina diskutiranja.
deogest

#519 Re: European Superleague

Post by deogest »

Zanimljivo, kad nema neko odgovor na argumente, onda pocinje standardno pitanje o godistu. Kad se sjetim koliko se pisalo, kao bjezi ova djeca, pocela za Barcelonu navijat od Ronaldinha, prije nisu znali za klub. :lol:

Pa moralo se poceti od nekad lol. A sad ta djeca imaju minimalno 25 godina, zamisli. Leti vrijeme. 8-) :lol:
invincible1921

#520 Re: European Superleague

Post by invincible1921 »

deogest wrote: 19/04/2021 18:01 Joj sta vi pisete, a sve pod sredstvom nostalgije. :-)

Kako ne kontate da gubi samo UEFA i FIFA koje su dokazano mafijaske organizacije, pola uprave im je vec i robijalo.

Svi ostali dobijaju. Cak i manji timovi koji kroz uspjeh u domacim takmicenjima mogu da udju tu i dobiju veliku finansijsku injekciju. Zar to nije motivacija? Isto tako, ove igrace sad recimo sto napravi Valencija i takvi timovi, moci ce da traze duplo vise para za njih da bi ih prodali Cityu, Realu, Barceloni i tako ce da zaradjuju.

A tek kakav spektakl ocekuje navijace. Klubovi ce zaraditi veliki novac. Svi osim UEFE, s time i ova pompa i negodovanje.
Ljudino ...ja sam kontra svake nostalgije i ona me posebno iritira..tipa kad se pise da je zida bolji od mesija itd..ALI

..ovo je rusenje samih temelna fudbala, ti ako ovo podrzvas vjerovatno ti je vrhunac fudbala bacit koju fife na plejci..
avetinja

#521 Re: European Superleague

Post by avetinja »

darius_maximus wrote: 19/04/2021 17:52 Ti moraš razumjeti da je meni ovo ni u džep, ni iz džepa, što bi se reklo.
Ja ništa ne podržavam, samo govorim kako jeste.

Ti navijači Liverpoola nisu bojkotovali klub kada je prodan Amerima?
Pa onda Klopp, pa trofeji, pa ovo-ono?
Ili Manchester, kada je prodan (doduše, znam da su ovi osnovali onaj neki "paralelni" Manchester)?
City je arapski, Chelsea ruski, Milan kineski.
Šta su tačno navijači mislili da će se desiti na kraju, kada oni hoće sve više, brže i bolje.
Daj talenata i novih igrača, daj da otresemo rivala, pa makar nas kupio i šejh crni.
Hoćemo i ligu i kup i Ligu prvaka.
Onda dođe Corona, nema gledalaca, a klubovi će živjeti od sadake.
Što narod ne plaća ulaznice, bez dolaženja na utakmice, da opstane klub?

Opet, nama je ovo manje-više svejedno.
Ko ima Telemach Cloud nekad će nešto možda pogledati.
Ostali na divljim streamovima i svijet će se i dalje vrtjeti.
Rekao bih da anketa mnogo toga govori.
Ovo je više pitanje pogleda na svijet i društvo.
Sreća pa ne navijam za ove "odabrane" klubove, tako da mi je u startu lakše, čak šta više moji klubovi bi mogli profitirati ako se ovi izbace iz nacionalnog prvenstva.
Neka prvo svako od sebe krene i stavi se u sličnu situaciju pa neka onda kaže svoje mišljenje. Ti i kolega ste konkurenti za napredak na poslu. Tvoj kolega je sin oca bogataša i on je unaprijeđen na veću funkciju samo iz toga razloga, a ti si čak i bolji od njega. Isto tako bi se Milan mogao uzdići iznad Atalante samo zato što je dio te velike ekipe, a godinama je predmet ismijavanja. Gubi se smisao rada i takmičenja, pogotvo sa ovim zatvorenim sistemom. I da, ne navijam za Atalantu.
Toliko od mene.
deogest

#522 Re: European Superleague

Post by deogest »

invincible1921 wrote: 19/04/2021 18:05
deogest wrote: 19/04/2021 18:01 Joj sta vi pisete, a sve pod sredstvom nostalgije. :-)

Ljudino ...ja sam kontra svake nostalgije i ona me posebno iritira..tipa kad se pise da je zida bolji od mesija itd..ALI

..ovo je rusenje samih temelna fudbala, ti ako ovo podrzvas vjerovatno ti je vrhunac fudbala bacit koju fife na plejci..
Neke stvari trebaju uvijek da se mijenjaju, pa makar bile na gore. Revolucija je na pomolu. Tako je to u zivotu. Zasto svako malo izlazi update za aplikacije? Pa upravo da bi se rijesili bugova i da ljudima ne bi bilo monotono i dosadno, uvodis nesto novo.

Ta ista UEFA nista nije ucinila od 2004 godine, ostalo potpuno isto takmicenje, dok su uzimali 95 % kolaca. Pa jadno je da finalista dobije 15M eura u Ligi Prvaka a ovi zaradili milijardu. Hajde reci da nije tako? Sto je dosta-dosta je.
MUNAFIK

#523 Re: European Superleague

Post by MUNAFIK »

deogest wrote: 19/04/2021 18:04 Zanimljivo, kad nema neko odgovor na argumente, onda pocinje standardno pitanje o godistu. Kad se sjetim koliko se pisalo, kao bjezi ova djeca, pocela za Barcelonu navijat od Ronaldinha, prije nisu znali za klub. :lol:

Pa moralo se poceti od nekad lol. A sad ta djeca imaju minimalno 25 godina, zamisli. Leti vrijeme. 8-) :lol:
:-)

Jos samo reci da svi oni koji su protiv idiotarija koje prodaje TIK TOK su ustvari metuzalemi koji su protiv napretka ljudske rase i zakucaj za danas.
jeza u ledja

#524 Re: European Superleague

Post by jeza u ledja »

MUNAFIK wrote: 19/04/2021 17:54
Iza svega stoji i dalje sistem takmicrnja i mogucnost da se pobjede i veliki... To sto ti govoris je korekcija sistema koji ide od naniže lige do LP, ali cjelovotog sistema i to s emoze mjenjati i moze se i najvecim davati prilika da budu nosioci itd... Ali ave to nije ni slicno kreiranju neke nove lige samo za bogate...
Moja poenta je bila je da je kreiranje LP bio jedan od prvih kompromisa UEFA-e naspram bogatih klubova. Danasnja UEFA koja obrce tolike pare je stvorena parama tih velikih klubova i njihovim konstantnim zahtjevima za zgrtanjem jos vise para. UEFA je tu bila samo aparat za bogacenje tih klubova, njihovih vlasnika i igraca.
Hocu reci da UEFA nije usporediva sa grupom bogatih klubova. UEFA je samo struktura, i to struktura u kojoj su glavnu rijec vodili ti klubovi.

I naravno kad toliko para unose u fudbal da ces stvoriti vazala u vidu birokrata u UEFA-i koji isto tako samo rade za profit.

Sto se mene tice, nek dekretom ukinu sve i jedan ovaj klub, razbiju ih kao monopol. Svakako to vise nisu klubovi, vec globalne korporacije. Ili im jednostavno oduzeti sva prrava koja imaju u zemljama u kojim su bazirani. Glazeri i slicni su svakako vec navikli na sistem u kom klubovi slobodno mijenjaju gradove domacine. Prenesi jebeni Man United u Boston pa tamo igraj.

Ovo ako budu stvarno gurali zavrsice na sudovima, a onda ce biti svega.
jeza u ledja

#525 Re: European Superleague

Post by jeza u ledja »

deogest wrote: 19/04/2021 18:04 Zanimljivo, kad nema neko odgovor na argumente, onda pocinje standardno pitanje o godistu. Kad se sjetim koliko se pisalo, kao bjezi ova djeca, pocela za Barcelonu navijat od Ronaldinha, prije nisu znali za klub. :lol:

Kakve argumente?
Post Reply