archi_a wrote:Na temu patriotizma i nacionalne svijesti. Nema tu puno pameti! Milorad je angažovao kusturicu baš iz tih razloga. Mislite da njihovo prijateljstvo datira zato što je kusturica drag miloradu? Uzajamna korist. Evo ti keš, stvaraj mi magiju. Iznajmljuje se produkcijska kuća da režira prenos sleta, dodjelu ordenja, pozdravljanja zastave, svečane akademije. Ljudi su napravili scenario, rade se vježbe, generalne probe, gdje ko stoji, kad ko šta kaže. Avala film dostavio 100 uniformi iz 1. svjetskog rata. Doveli konja i vježbali "projahavanje". Isprintalo se i podijelilo policajcima da nauče tekst pjesme koju će pjevati. Prave muziku, kreiraju tv produkciju, prave priču, privlače narod. Ništa se ne prepušta slučaju. 200.000 KM prošle godine lazaru ristovskom da kaže koju o pi si-ju! Zašto?!? Zato što je poznat glumac, kojeg znaju i stari mladi! Zato što, kad to kaže ristovski, računaju da to ima težinu! Ljudi kupuju prijatelje. Milorad je odriješio kesu i od govana pitu pravi.
Zašto?!?!! Zašto svaki grad u kojem su bošnjaci nema centralni glavni trg na kojem je veliki jarbol sa bosanskom zastavom, sa pločom na kojoj piše ime grada i dobrodošlica gostu u Bosnu i Hercegovinu! Zašto nema spomenik borcu ARBiH u prirodnoj veličini. Zašto nema stećak kao simbol, historija, znak hiljadugodišnje tradicije? Zašto nemamo "oltar domovine"? Zašto se organizovanije i uz podršku svih ne organizuju časovi historije, o Bosni, o borbi armije BiH i njenih heroja! Zašto se od strane predstavnika tog naroda ne pošalje svakom veteranu sa spiska bar po beretka, ako već ne mogu skuckati za uniformu veterana i svečana pozivnica na svečano postrojavanje za dan nezavisnosti ili dan državnosti ili dan armije? Zašto ih ne postrojiti i samo im reći hvala vam za sve što ste učinili?!? Vama to ništa ne znači a tim ljudima bi srce bilo puno! E, tako se između ostalog jača nacionalni naboj! Zašto se ne organizuje sajam vojne industrije i ostvarenja, na kojem bi se prezentovalo sve ono što je napravljeno i proizvedeno! I to daje osjećaj pripadnosti i snage. Morate gospodo malo poraditi na organizovanosti. Morate odriješiti kesu i platiti ljude koji to znaju napraviti za vas. Mora to izgledati "grandiozno" a ne na ho ruk i kao velika improvizacija. Ja znam da se puno radi i da ima dobrih stvari, ali prema javnosti to traljavo, neorganizovano izgleda. Znam, da kad bi se organizovalo kako treba, da bi ovo što su ovi "od govneta napravili" u poređenju bilo nešto od čega bi se u regionu treslo. Pitali bi se "patrioti" danima, kako su uspjeli. Klasični "nokdaun". I da, i tako se diže nacionalni naboj i stvara pripadnoat. Ali, hajde, može i bez toga. Ovo su promišljanja na temu.
I dalje mislim da se najveći naboj pravi poboljšanjem ekonomske klime, smanjenjem nameta firmama i otvaranjem novih radnih mjesta.
Sve tacno od rijeci do rijeci.
Hrvati su bili prvaci u toj nekoj poztivnoj propagandi sebe i svoga poslije rata, mislim na Hrvatsku. Tih poslijeratnih godina apsolutno bez pokrica i bukvalno na koljenima kao i sve druge zemlje regiona. Ona vojna parada za vrijeme Tudjmana, mislim da su jos 90-e bile, kao da marsira Crvena Armija. Srbi ih u stopu prate vec dugo.
Obiljezavanja koje pominjes ima, mozda ne toliko grandiozno ali ima. Ima i trgova, i ljiljana, i Tvrtka, i stecaka ali nedovoljno.
Kao narod smo zajedljivi, ljubomorni, prepotentni jedni prema drugima.
Meni npr puno srce sto se Sarajevo razvija a zivim 120 km od Sarajeva i odem jednom u 2 godine. Svaki novi objekat mi je drag, napravio ga Fahro, Al Shidi ili ko god. A citaj komentare pametnjakovica na forumu.
Docek Nove Godine zadnjih par godina prelijepa stvar. I onda procitas Sanelu Prasovic Gadzo, sta ce Merlin, ko to placa, dajte mi dokaz da se isplati (evo i sad sa Harijem, samo drugi ljudi). Kad prodje koncert i valjda sve bude ok, onda ide moje drago Sarajevo, bez ijednog incidenta bla bla.
Mile se voza helikopterom, jednim drugim trecim, ovaj zadnji je jebacki full, kupio avion za vladu i ide s njim na rucak u St Petersburg i Srbima je to sasvim ok, drzavnik, nas, baja, velicina..............................Sebiju Skoda odvuce negdje gori Bosna.
Mile kaze ko ne glasa za nas dobice otkaz, aplauz u sali, kaze penzionerima ako ne glasate za nas vraticemo ovu jednokratnu pomoc, aplauz u sali, prije par godina borcima se obraca ako izadjete na proteste necete dobit nista, muk i tisina.
Kad sam nesto slicno na drugoj temi pisao jedan kolega forumas je pohitao da kaze sta je SDAovac, ti bi da i ovdje nema opozicije
Sta reci?
Zamisli vojnu paradu OS BiH, u glavnom gradu drzave i glavnom gradu entiteta, sasvim legalno. Pozvati sve komponente vojske, sad je Masovic na celu, recimo Pendes kao ministar odbrane ili ko ce je vec zamijenit, ima se sta pokazati a ti to najbolje znas. Uslijedilo bi opce ludilo, trosak, gorivo, ljutimo komsije, nema vode u tom i tom naselju, neradi sestosjed, puknuta sjedista u tramvaju, cuke na ulici a oni paradiraju
Srbe boli kurac za sestosjed i vodu.
Eto tu je razlika.