Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
detroit-mercy

#501 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
SaraFina wrote:
Opet pises napamet.. Niti Rumunija, niti Bugarska nisu bolje od Hrvatske..
Nije problem jesu li bolje. Problem je koliki su iskorak napravile ove dvije drzave i kolikim koracima koracaju.
Opet, GDP per capita Rumunije je u par sa Hrvatskom. A gdje su bili jedni a gdje drugi. Rast Hrvatske ekonomije zadnjih desetak godina je minoran. Jebi ga, nisu iskoristili ulazak u EU izgleda ni za sta osim sam da pojacaju iseljavanje.
Joa ako uzmes da je Hrvatska turisticka velesila, jedna-dvije lose godine u turizmu i bila bi jebada :skoljka: .
vivaldi

#502 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:
General War wrote:
vivaldi wrote: na osnovu cega zakljucujem da je omjer otprilike 1:2? na osnovu najvaznijih makroekoomskih podataka (gdp, izvoz, prihodi od direretknih i indirektnih poreza). sve ostalo je samo stvar raspodjele. zasto otprilike? zato sto ne moze preciznije. zasto ne moze precizije? zato sto niko ziv u ovoj zemlji ne zna tacan broj stalno priustnog stanovnistva ni u entitetima ni u drzavi. niko danas tacno ne zna da li u rs-u zivi 1 ili 1,1 miliona ljudi ni da li fbih zivi 2 ili 2,2 miliona ljudi. znaci sve projekcije su +/- 10% pa samim tim ne mozes precizno izracunati nijedan per capita podatak. znas da je kod nas popis bio ispolitizovan i sada zbog toga trpi ekonomska statistika. ali bez obzira na to na +/-10% je sasvim dovoljno jer cak ni gornja granica od 10% ne predstavlja nikakvu razliku jer zivtni troskovi od grada do grada variraju znantno vise od 10%, ali to nije vazno nego da se osvrnem na ovo najbitnije sto si napisao.

vec smo imali jednom ovu raspravu prije par mjeseci ti i ja. ti zivis u najvecoj ekonomiji svijeta, u zemlji u kojoj postoji trziste kapitala itd. ali ovdje govorimo o bosni, a toga kod nas nema. kod nas berze postoje samo da se na njima prodaju drzavne hartije od vrijednosti jer osim toga nemaju drugog posla.

kamatne stope kod nas ne igraju nikakvu vaznu ulogu. kamatne stope su bitne u zemljama gdje se radi o par stotina milijardi eura ili dolara duga, ali ovdje govorimo o ukupno 5 milijardi i to maraka tj 2,5 milijarde eura. a cak ni to nisu pare koje su uzete u komadu vec kao sto sam napisao u to je uracunato doslovno sve - od prijeratnog duga pariskom i londoskom lubu koji se jos uvijek vraca, tu je uracunto i cca 700 milioan maraka po osnovu obveznica ratne stete i stare devizne stete, dugovi gradova, opstina, javnih oreduzcea, irb-, autoputeva, fondova socijalne sigurnosti, bolinica.....bukvalno sve je u uracunato u tih 5 milijardi, tacnije 5,2 milijarde maraka. to je bukavlno stotine raznih kreditnih partija za sve i svasta. da li je medju nekim tim kreditima kamatna stopa 1 ili 2% veca ili manja je poptuno beznacajno jer se tu radi o svega par milona maraka gore-dole. potenijalno daleko veci efekat od visine kamata ima kretanje dolara u odnosu na euro, ali ni to nema nikakvu znacajniju ulogu, a kamolu, gluho bilo, da to ima neku presudnu ulogu.

druga stvar, sasvim je i normlano da su kamate rs-u nesto vece nego u fbih jer rs ima veci dug (po glavi stanovnika) od fbih, a juce sam i napisao zasto je taj dug veci. sutra, prekosutra kada fbih poslije 15 godina price o bloku 7 konacno odluci da digne 1,5 milijardu maraka kredita ili kada krene opet sa izgradnjom puteva autoatski ce se i u dug poceti znacajno povecavati, a samim ti ce poceti da rastu i kamatne stope. to je prirodni slijed - veci dug - veci rizik - vece kamate.

poenta. ovdje ne postoji problem javnog duga, on postoji samo na forumu i kao kvaziarguemnt u ekonomskim rubrikama stranackih biltena.

problem ove zemlje je sto je u protkelih 20 godina imala u vrh glave 2-3 investicije vrijedne spomena. sve ostalo je pickin dim. ovdje se jednostavno ne desava ni miligam nade da bi za za 10-15 godina moglo biti malo bolje jer u ekonomsiji nista ne pada s neba niti dolazi preko noci. da bi za 10-15 godina bilo bolje, danas bi se kameni temeljci za fabrike trebali postavljat na sve strane, a postavlajmo kitu.
Mogu samo kao obicno i lajkovati i nista vise :thumbup:
I ja se mogu samo nasmijati i nista vise. Nisam odavno vidio vise pausalnih, a u isto vrijeme pogresnih, komentara (jer ovo nije ni analiza, ni procjena, da budem iskren, ne moze se nazvati ni realnim komentarom). Fakat ne znam odakle da krenem, apsolutno sve sto je napisano je totalno pogresno. Prvo omjer 1:2 u korist PC-a je u najmanju ruku obrnuto proporcionalan istini, po sve i jednom ekonomskom parametru. Primanja veca u Federaciji, direktna strana ulaganja 77/23% za Federaciju, odnos uvoz/izvoz ubjedljivo na strani Federacije, cijene nekretnina ne mogu ni u istu recenicu, budzet Kantona Sarajevo jednak buzdetu cijelog PC-a itd itd. Btw, imali smo i popis stanovnistva, znam da ti politicki ne odgovara, ali 95% se zna gdje ko zivi, nije to misterija.

To je bilo jednostavno, donekle poticki, ali u isto vrijeme razumljivo zasto navijas. Sada cemo preci na cirkus od teorija koje zastupas, a koje ne mogu biti dalje od istine.

- Kamatne stope ne igraju nikakvu vaznu ulogu - Sada kada malo bolje razmislim, htio sam ti rastaviti na proste faktore svaki argument, ali poslije ovoga fakat nemam sta vise reci. Vidjeh negdje komentar da si napisao da si ekonomista, ali realno nisi majstore, nemoj vise, ozbiljno ti kazem, napisao si jos mnogo nebuloza (btw, zaduzenje se ne mjeri po snazi ekonomije i velicini zemlje, nego po procentu duga u odnosu na GDP) koje bih mogao rasclaniti na detalje, ali poslije gore navedenog komentara o kamatnim stopama, fakat nema smisla.

A vi se tetosite i hvalite po forumima, znam da je to osnova propagande, ali ne ide majstore, obojica samo ispadate smijesni svima koji imaju barem osnovnu ideju o cemu pisete...

nadam se da se da si se do sada slatko ismijao..jel mogu ja sad postavljat pitanja?

molio bih da mi napises koliki je gdp rs, a koliko fbih i da odmah u nastavku pojasnis kako je vivaldi slagao da je taj odnos (oduvijek) otprilike 1:2?

molio bih da mi nakon toga napises i koliki je izvoz po entitetima i koliko su prihodi entitetskih poreskih uprava i da mi odmah u nastavku vrlo kratko napises kako je vivaldi slagao kada je napisao da je taj odnos otprilike 1:2?

nakon toga bih te molio da napises koliki je budzet ks, a koliki budzet rs, a odmah u nastavku da ukratko napises zasto lazes da su isti?

nakon toga bih te molio da mi ove strane investicije ukratko pojasnis, visinu i strukturu jer koristenje procenata u ovkavim situacijama dosta zgodno posto se iz njih ne moze naslutiti da li je u pitanju neka ozbiljna cifra ili sprdnja (ovo je malo teze pitanje pa cu ti malo olaksat linkom)

https://faktor.ba/vijest/da-li-su-kredi ... ije-307662

i da odmah kazem, ovo je forum, nije optuzenicka klupa i odvratno je sto ti se ovako obracam jer ja nisam zbog toga na forumu, ali posto si rekao da si se ismijao mom postu, indirektno mi rekao da lazem, ovo je jedini nacin da ti dokazem da sam u pravu.
General War

#503 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

blut plut wrote:
General War wrote:
blut plut wrote:Kako pobijediti u jadnost? Kako konačno i od praznika Bosne i Hercegovine napraviti nekakvu tradiciju i datume koji će buditi osjećaj pripadnosti kao što to rade Srbi u RS?
Gradjanski rat u americi bio prije 250 godina pa jos i dan danas imas masu konfederalnih zanosenjaka i svakakve bagre.
Bosni trebaju zakoni i ko ce provesti zakone, patriotizam se ne moze nametnuti. Kad nemas institucije niti politicara da kaze dosta je, onda se ovakve stvari desavaju sve cesce i cesce.
Tačno. Zašto nas 30k ne može izaći i obilježiti dan nezavisnosti? Ko nam brani? Što smo lijeni? Zašto ne možemo pristupiti tim važnim datutima srčanije i pokazati da je stalo?

Na neke druga važne datume itekako postoji organizacija, pa makar i finansirana iz raznih krugova, ali to liči na nešto, ima smisla, budi osjećaje.
Zato sto nismo pobjedili, vec se desio dejton...tj osjecaj ni tamo ni 'vamo.
animals

#504 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:
SaraFina wrote:
Nije problem jesu li bolje. Problem je koliki su iskorak napravile ove dvije drzave i kolikim koracima koracaju.
Opet, GDP per capita Rumunije je u par sa Hrvatskom. A gdje su bili jedni a gdje drugi. Rast Hrvatske ekonomije zadnjih desetak godina je minoran. Jebi ga, nisu iskoristili ulazak u EU izgleda ni za sta osim sam da pojacaju iseljavanje.
Joa ako uzmes da je Hrvatska turisticka velesila, jedna-dvije lose godine u turizmu i bila bi jebada :skoljka: .
Sad sam gledao..
Bugarska ima 8000 po glavi, Rumunija oko 10000, a Hrvatska 13000 dolara..
Ma ne koracaju niti Rumunija niti Bugarska nesto..
sta bi onda rekao za Italiju, Spaniju ili Portugal ili Grcku..
Rast biljeze one napredne zapadne zemlje koje su uvijek bile napredne..
i kod njih je usporen rast..
a ostali su uvijek na dnu..
detroit-mercy

#505 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
SaraFina wrote:
The Gross Domestic Product (GDP) in Croatia expanded 0.60 percent in the third quarter of 2018 over the previous quarter. GDP Growth Rate in Croatia averaged 0.43 percent from 2001 until 2018, reaching an all time high of 3.70 percent in the second quarter of 2005 and a record low of -4.60 percent in the first quarter of 2009.
Samo ovaj podatak, da je u Hrvatskoj GDP u zadnjih 17 godina rastao "u prosjeku" ispod pola % ti je dovoljan pokazatelj zasto se Hrvatska danas tako brzo prazni.
detroit-mercy

#506 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
animals wrote:
Sad sam gledao..
Pogledaj rast Poljske, Ceske i Slovacke. Eno sam ti gore postavio koliki je rast bio u prosjeku u Hrvatskoj. Smijesno.
Nikada ne poredi bogate zemlje, jer njihova polazna osnova je puno visa. Uvije gledaj na zemlje u razvoju i kolike stope rasta one biljeze.
animals

#507 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:
SaraFina wrote:
The Gross Domestic Product (GDP) in Croatia expanded 0.60 percent in the third quarter of 2018 over the previous quarter. GDP Growth Rate in Croatia averaged 0.43 percent from 2001 until 2018, reaching an all time high of 3.70 percent in the second quarter of 2005 and a record low of -4.60 percent in the first quarter of 2009.
Samo ovaj podatak, da je u Hrvatskoj GDP u zadnjih 17 godina rastao "u prosjeku" ispod pola % ti je dovoljan pokazatelj zasto se Hrvatska danas tako brzo prazni.
Ne vjerujem da ce ikada Hrvatska stici na nivo Austrije ili drugi bogati zemalja..
jer kako bi bogati napredovali da nema siromasni..
kome ce Njemacka prodavati robu, da se i u Hrvatskoj nesto proizvodi..
animals

#508 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

[quote="detroit-mercy"

U Poljsku , Cesku su ulozene velike pare..iskoristili su te fondove..
u Hrvatsku nisu..i ove navedene zemlje su daleko prije usle u EU od Hrvatske,
kad je se vise ulagalo u zemlje koje su pristupile..
sad je to stalo..
detroit-mercy

#509 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
animals wrote: Nije problem jesu li bolje. Problem je koliki su iskorak napravile ove dvije drzave i kolikim koracima koracaju.
Sad sam gledao..
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Plus bolji ti je ovaj pokazatelj jer uzima purchasing power parity, odnosno nije samo nominalni GDP vec su u kalkulaciju uracunati i troskovi zivota.
detroit-mercy

#510 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
animals wrote:
Ne vjerujem da ce ikada Hrvatska stici na nivo Austrije ili drugi bogati zemalja..
jer kako bi bogati napredovali da nema siromasni..
kome ce Njemacka prodavati robu, da se i u Hrvatskoj nesto proizvodi..
Sta mislis gdje Njemacka vise voli prodavati robu u bogatoj Kini, kojoj moze utusiti par miliona Mercedesa ili u siromasnoj Kini gdje moze utusiti par lonaca za kuhanje rize :mrgreen: .
detroit-mercy

#511 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:[quote="detroit-mercy"

U Poljsku , Cesku su ulozene velike pare..iskoristili su te fondove..
u Hrvatsku nisu..i ove navedene zemlje su daleko prije usle u EU od Hrvatske,
kad je se vise ulagalo u zemlje koje su pristupile..
sad je to stalo..
Ne, investicije nikada ne staju. Ovi su im stvorili bolje uslove za investiranje a sto, to pitaj stranku koja vec 20-30 godina zari i pali Hrvatskom :mrgreen: .
asker

#512 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

General War wrote:
asker wrote:
General War wrote: Kad je petlja, kad je karaula pustena i to dio?
Mislim da je oboje u te 4 godine koje navodis. Pazi, prdimahovina je to sve, al kad kazes ni lopata asfalta nije bas tacno.
Nije, vec za SDP-a,a i to se razvuklo...naravno da je prdimahovina nije vrijedna ni pomena.
Petlja? Ok. Karaula 2016.

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... 60927094#1
archi_a

#513 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

Na temu patriotizma i nacionalne svijesti. Nema tu puno pameti! Milorad je angažovao kusturicu baš iz tih razloga. Mislite da njihovo prijateljstvo datira zato što je kusturica drag miloradu? Uzajamna korist. Evo ti keš, stvaraj mi magiju. Iznajmljuje se produkcijska kuća da režira prenos sleta, dodjelu ordenja, pozdravljanja zastave, svečane akademije. Ljudi su napravili scenario, rade se vježbe, generalne probe, gdje ko stoji, kad ko šta kaže. Avala film dostavio 100 uniformi iz 1. svjetskog rata. Doveli konja i vježbali "projahavanje". Isprintalo se i podijelilo policajcima da nauče tekst pjesme koju će pjevati. Prave muziku, kreiraju tv produkciju, prave priču, privlače narod. Ništa se ne prepušta slučaju. 200.000 KM prošle godine lazaru ristovskom da kaže koju o pi si-ju! Zašto?!? Zato što je poznat glumac, kojeg znaju i stari mladi! Zato što, kad to kaže ristovski, računaju da to ima težinu! Ljudi kupuju prijatelje. Milorad je odriješio kesu i od govana pitu pravi.

Zašto?!?!! Zašto svaki grad u kojem su bošnjaci nema centralni glavni trg na kojem je veliki jarbol sa bosanskom zastavom, sa pločom na kojoj piše ime grada i dobrodošlica gostu u Bosnu i Hercegovinu! Zašto nema spomenik borcu ARBiH u prirodnoj veličini. Zašto nema stećak kao simbol, historija, znak hiljadugodišnje tradicije? Zašto nemamo "oltar domovine"? Zašto se organizovanije i uz podršku svih ne organizuju časovi historije, o Bosni, o borbi armije BiH i njenih heroja! Zašto se od strane predstavnika tog naroda ne pošalje svakom veteranu sa spiska bar po beretka, ako već ne mogu skuckati za uniformu veterana i svečana pozivnica na svečano postrojavanje za dan nezavisnosti ili dan državnosti ili dan armije? Zašto ih ne postrojiti i samo im reći hvala vam za sve što ste učinili?!? Vama to ništa ne znači a tim ljudima bi srce bilo puno! E, tako se između ostalog jača nacionalni naboj! Zašto se ne organizuje sajam vojne industrije i ostvarenja, na kojem bi se prezentovalo sve ono što je napravljeno i proizvedeno! I to daje osjećaj pripadnosti i snage. Morate gospodo malo poraditi na organizovanosti. Morate odriješiti kesu i platiti ljude koji to znaju napraviti za vas. Mora to izgledati "grandiozno" a ne na ho ruk i kao velika improvizacija. Ja znam da se puno radi i da ima dobrih stvari, ali prema javnosti to traljavo, neorganizovano izgleda. Znam, da kad bi se organizovalo kako treba, da bi ovo što su ovi "od govneta napravili" u poređenju bilo nešto od čega bi se u regionu treslo. Pitali bi se "patrioti" danima, kako su uspjeli. Klasični "nokdaun". I da, i tako se diže nacionalni naboj i stvara pripadnoat. Ali, hajde, može i bez toga. Ovo su promišljanja na temu. :D
I dalje mislim da se najveći naboj pravi poboljšanjem ekonomske klime, smanjenjem nameta firmama i otvaranjem novih radnih mjesta.
animals

#514 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

detroit-mercy wrote: Sta mislis gdje Njemacka vise voli prodavati robu u bogatoj Kini, kojoj moze utusiti par miliona Mercedesa ili u siromasnoj Kini gdje moze utusiti par lonaca za kuhanje rize :mrgreen: .
Kina..ima mozda 10 miliona bogatasa i milijardu i trista miliona bijede,
koja robuje tim bogatasima..Kina je se razvila samo zahvaljujuci jeftinij radnoj snazi..
ako je to mjerilo napredka, jebes takav napredak..
detroit-mercy

#515 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

archi_a wrote:Na temu patriotizma i nacionalne svijesti. Nema tu puno pameti! Milorad je angažovao kusturicu baš iz tih razloga. Mislite da njihovo prijateljstvo datira zato što je kusturica drag miloradu? Uzajamna korist. Evo ti keš, stvaraj mi magiju. Iznajmljuje se produkcijska kuća da režira prenos sleta, dodjelu ordenja, pozdravljanja zastave, svečane akademije. Ljudi su napravili scenario, rade se vježbe, generalne probe, gdje ko stoji, kad ko šta kaže. Avala film dostavio 100 uniformi iz 1. svjetskog rata. Doveli konja i vježbali "projahavanje". Isprintalo se i podijelilo policajcima da nauče tekst pjesme koju će pjevati. Prave muziku, kreiraju tv produkciju, prave priču, privlače narod. Ništa se ne prepušta slučaju. 200.000 KM prošle godine lazaru ristovskom da kaže koju o pi si-ju! Zašto?!? Zato što je poznat glumac, kojeg znaju i stari mladi! Zato što, kad to kaže ristovski, računaju da to ima težinu! Ljudi kupuju prijatelje. Milorad je odriješio kesu i od govana pitu pravi.

Zašto?!?!! Zašto svaki grad u kojem su bošnjaci nema centralni glavni trg na kojem je veliki jarbol sa bosanskom zastavom, sa pločom na kojoj piše ime grada i dobrodošlica gostu u Bosnu i Hercegovinu! Zašto nema spomenik borcu ARBiH u prirodnoj veličini. Zašto nema stećak kao simbol, historija, znak hiljadugodišnje tradicije? Zašto nemamo "oltar domovine"? Zašto se organizovanije i uz podršku svih ne organizuju časovi historije, o Bosni, o borbi armije BiH i njenih heroja! Zašto se od strane predstavnika tog naroda ne pošalje svakom veteranu sa spiska bar po beretka, ako već ne mogu skuckati za uniformu veterana i svečana pozivnica na svečano postrojavanje za dan nezavisnosti ili dan državnosti ili dan armije? Zašto ih ne postrojiti i samo im reći hvala vam za sve što ste učinili?!? Vama to ništa ne znači a tim ljudima bi srce bilo puno! E, tako se između ostalog jača nacionalni naboj! Zašto se ne organizuje sajam vojne industrije i ostvarenja, na kojem bi se prezentovalo sve ono što je napravljeno i proizvedeno! I to daje osjećaj pripadnosti i snage. Morate gospodo malo poraditi na organizovanosti. Morate odriješiti kesu i platiti ljude koji to znaju napraviti za vas. Mora to izgledati "grandiozno" a ne na ho ruk i kao velika improvizacija. Ja znam da se puno radi i da ima dobrih stvari, ali prema javnosti to traljavo, neorganizovano izgleda. Znam, da kad bi se organizovalo kako treba, da bi ovo što su ovi "od govneta napravili" u poređenju bilo nešto od čega bi se u regionu treslo. Pitali bi se "patrioti" danima, kako su uspjeli. Klasični "nokdaun". I da, i tako se diže nacionalni naboj i stvara pripadnoat. Ali, hajde, može i bez toga. Ovo su promišljanja na temu. :D
I dalje mislim da se najveći naboj pravi poboljšanjem ekonomske klime, smanjenjem nameta firmama i otvaranjem novih radnih mjesta.
Jest da nije " a imal mene tu" :mrgreen:
detroit-mercy

#516 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote: Sta mislis gdje Njemacka vise voli prodavati robu u bogatoj Kini, kojoj moze utusiti par miliona Mercedesa ili u siromasnoj Kini gdje moze utusiti par lonaca za kuhanje rize :mrgreen: .
koja robuje tim bogatasima..Kina je se razvila samo zahvaljujuci jeftinij radnoj snazi..
Varas se glede Kine, ali da ne zatrpavam temu :mrgreen: .
animals

#517 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
archi_a wrote:Na temu patriotizma i nacionalne svijesti. Nema tu puno pameti! Milorad je angažovao kusturicu baš iz tih razloga. Mislite da njihovo prijateljstvo datira zato što je kusturica drag miloradu? Uzajamna korist. Evo ti keš, stvaraj mi magiju. Iznajmljuje se produkcijska kuća da režira prenos sleta, dodjelu ordenja, pozdravljanja zastave, svečane akademije. Ljudi su napravili scenario, rade se vježbe, generalne probe, gdje ko stoji, kad ko šta kaže. Avala film dostavio 100 uniformi iz 1. svjetskog rata. Doveli konja i vježbali "projahavanje". Isprintalo se i podijelilo policajcima da nauče tekst pjesme koju će pjevati. Prave muziku, kreiraju tv produkciju, prave priču, privlače narod. Ništa se ne prepušta slučaju. 200.000 KM prošle godine lazaru ristovskom da kaže koju o pi si-ju! Zašto?!? Zato što je poznat glumac, kojeg znaju i stari mladi! Zato što, kad to kaže ristovski, računaju da to ima težinu! Ljudi kupuju prijatelje. Milorad je odriješio kesu i od govana pitu pravi.

Jest da nije " a imal mene tu" :mrgreen:
Prica o Bosnjacima..
ti si Bosanac..zali se Komsicu..
animals

#518 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:
Varas se glede Kine, ali da ne zatrpavam temu :mrgreen: .
Mozda..ima li Kina srednju klasu..
musicman80

#519 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by musicman80 »

Naporni ste više sa RS-om. Znam da postoji animozitet prema RS-u i Dodiku, ali brate, ovoliko tema je previše, pogotovo sada uoči 9. januara. Znamo da će svi srbi slaviti 9. ako ništa, onda iz inata bosnjacima, a svi znamo koliko srbi vole da se inate.

Drugo, realno govoreći, ne mozemo mi iz FBIH insistirati da RS postuje odluku Ustavnog suda o neustavnosti 9. januara, kada niko u BIH ne postuje odluke Ustavnog I drugih sudova. Sta je sa odlukama za Mostar ili famozni Sejdić-Finci? Polenta je da oba eniteta u BIH postuju samo one odluke sudova koje im odgovaraju, dok one koje im ne odgovaraju ignorisu I ne implementiraju.
vivaldi

#520 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote: Mislim da je Vivaldi napravio gresku u tipkanju, vazda tvrdi da je odnos 2:1 kao i odnos u stanovnistvu, sam marginalnom greskom od par procenata gore/dole.
ovo tek sad vidjeh.

nisam ja napravio nikakvu gresku u tipkanju (iako mi se to cesto desava jer brzo kucam a ne citam vec odmah udarim enter), vec je to neko izmislio jer ja to nisam napisao.

sve vrijeme pisem 1:2 i naravno da sam mislio u korist fbih jer je otprilike takav odnos stanovnistva . neko je to onda (a to uvijek rade u nedostatku argumenata) zlonamjerno intepretirao suprotno, a onda se ova radikalna klika na to nakaci pa oplete. njih ionako boli kurac za cinjenice vec samo za ono sto oni zele da cuju, a kad mi das podatak koji im se svidja, koliko god da je sulud nece te nikad ni u sali pitat za izvor jer im je poptuno svejedno da li si ga upravo izmislio ili je istinit.
asker

#521 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

Sve tacno od rijeci do rijeci.

Hrvati su bili prvaci u toj nekoj poztivnoj propagandi sebe i svoga poslije rata, mislim na Hrvatsku. Tih poslijeratnih godina apsolutno bez pokrica i bukvalno na koljenima kao i sve druge zemlje regiona. Ona vojna parada za vrijeme Tudjmana, mislim da su jos 90-e bile, kao da marsira Crvena Armija. Srbi ih u stopu prate vec dugo.
Obiljezavanja koje pominjes ima, mozda ne toliko grandiozno ali ima. Ima i trgova, i ljiljana, i Tvrtka, i stecaka ali nedovoljno.

Kao narod smo zajedljivi, ljubomorni, prepotentni jedni prema drugima.

Meni npr puno srce sto se Sarajevo razvija a zivim 120 km od Sarajeva i odem jednom u 2 godine. Svaki novi objekat mi je drag, napravio ga Fahro, Al Shidi ili ko god. A citaj komentare pametnjakovica na forumu.
Docek Nove Godine zadnjih par godina prelijepa stvar. I onda procitas Sanelu Prasovic Gadzo, sta ce Merlin, ko to placa, dajte mi dokaz da se isplati (evo i sad sa Harijem, samo drugi ljudi). Kad prodje koncert i valjda sve bude ok, onda ide moje drago Sarajevo, bez ijednog incidenta bla bla.
Mile se voza helikopterom, jednim drugim trecim, ovaj zadnji je jebacki full, kupio avion za vladu i ide s njim na rucak u St Petersburg i Srbima je to sasvim ok, drzavnik, nas, baja, velicina..............................Sebiju Skoda odvuce negdje gori Bosna.
Mile kaze ko ne glasa za nas dobice otkaz, aplauz u sali, kaze penzionerima ako ne glasate za nas vraticemo ovu jednokratnu pomoc, aplauz u sali, prije par godina borcima se obraca ako izadjete na proteste necete dobit nista, muk i tisina.

Kad sam nesto slicno na drugoj temi pisao jedan kolega forumas je pohitao da kaze sta je SDAovac, ti bi da i ovdje nema opozicije :roll:
Sta reci?

Zamisli vojnu paradu OS BiH, u glavnom gradu drzave i glavnom gradu entiteta, sasvim legalno. Pozvati sve komponente vojske, sad je Masovic na celu, recimo Pendes kao ministar odbrane ili ko ce je vec zamijenit, ima se sta pokazati a ti to najbolje znas. Uslijedilo bi opce ludilo, trosak, gorivo, ljutimo komsije, nema vode u tom i tom naselju, neradi sestosjed, puknuta sjedista u tramvaju, cuke na ulici a oni paradiraju :sad:

Srbe boli kurac za sestosjed i vodu.

Eto tu je razlika.
Leverage

#522 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Znači i mi trebamo da aplaudiramo ako Bakir kaže ko ne glasa za SDA dobiće otkaz. Tako se gradi država.

You live and learn.
asker

#523 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

Leverage wrote:Znači i mi trebamo da aplaudiramo ako Bakir kaže ko ne glasa za SDA dobiće otkaz. Tako se gradi država.

You live and learn.
Evo ljudi, ovakvi smo ko ovaj kolega. On je izabrao od svega napisanog jedan mali dio, mogao je i ono za Skodu.
Leverage

#524 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Ne postoji mjesto u Europi osim RS-a gdje se to tako radi. I ti nam savjetuješ da to radimo? Od Bošnjaka pokušavaš da napraviš divljake bez grama mozga.

Ne samo da takve budalaštine iz tvog posta ne dolaze u obzir nego će vam Bošnjaci poput mene biti najveća moguća kočnica za to.

Pravljenje SDA prćije ostat će vaš nedosanjani san. I ovo što ste napravili doći će na naplatu.
asker

#525 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

Leverage wrote:Ne postoji mjesto u Europi osim RS-a gdje se to tako radi. I ti nam savjetuješ da to radimo? Od Bošnjaka pokušavaš da napraviš divljake bez grama mozga.

Ne samo da takve budalaštine iz tvog posta ne dolaze u obzir nego će vam Bošnjaci poput mene biti najveća moguća kočnica za to.

Pravljenje SDA prćije ostat će vaš nedosanjani san. I ovo što ste napravili doći će na naplatu.

Sta lupetas covjece???
Ko savjetuje isto ponasanje kao Miletovo? Kako toliko lazes? Post na prethodnoj stranici svako moze procitati :lol: :lol: :lol:

Nabijem SDA na kurac, i Bakira i Sebiju u paketu!

Kakve su to SDP naocale da ste toliko militantni hebote i sve vidite drugacije? Ljudi pisu zasto Srbi velicaju, obiljezavaju a zasto mi kao narod Bosnjaci nemamo tog naboja. Kako ti skrenu na savjetovanje i pravljenje divljaka bez mozga?

Bolest u pm.
Locked