Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
General War

#501 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

hizo ramidovic wrote:
General War wrote: Aha, sad 91...vidis kako mozes lijepo odgovorit.
E sad, vojska 91 hoces da kazes da se odmetnula, nije slusala civilnu komandu?
Aferim i na tvom poznavanju ...tesko ce biti onda neke sustinske stvari reci oko JNA tada, jer ocito imas bas "izbalansiran stav" :lol:
De, bola, ne provaljuj se bezveze, pa o '91.i govorimo. Nije rat u Slo bio '87...
Zna se ko je komandovao JNA u to vrijeme. Vrati se na postove unazad pa vidi u kojem kontekstu je spomenuto...
:-)
Ja sam mislio da ti nesto znas, a ono... :-)
Koji je kontext, ne mogu naci osim tvog humora.
hizo ramidovic

#502 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

General War wrote: :-)
Pa vidis da nemam veze, heboga ti, zato te i pitam...a ti jos gori...
mO k3

#503 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

hizo ramidovic wrote:
:lol:
PM72

#504 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Pisao sam o tome ali da ponovim.Nije naodmet. :D a vezano sa temom.

Novembar 1991.Na sve strane se trubi o "plebiscitu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini",o volji i želji srpskog naroda za zajedničkim životom u Jugoslaviji,o bratstvu i jedinstvu,Mirku i slavku,Bori i Ramizu...

U mojoj nekadašnjoj osnovnoj školi na Alipašinom polju održava se "plebiscit".Pred školom izvješena zastava Jugoslavije i SRBiH.Mirno,dostojanstveno...

Međutim,niko od mojih komšija Muslimana i Hrvata ne ide da "glasa".Srbi ne idu direktno prema objektu nego obiđu krug po Trgu,odu iza škole i šmugnu na glavni ulaz a izađu na zadnja vrata...

naravno,to nama omladincima što klošarimo pred zgradom upadne u oči a mladalačka radoznalost ne da mira...i odlučimo nas dvojca da odemo u školu i vidimo šta se dešava.Mi drito na glavni ulaz a ne kao komšija sa V sprata što sa svojom guzlom obilazi oko stubova...a šupak inače bio milicioner.

Na sve strane zastave Jugoslavije,cvijeće,grbovi,buktinje,parole...na prvi pogled sve ok a srce je svima igralo pred zastavom sa petokrakom.Moja školska drugarica izvali kez - drago joj što me vidi i traži mi ličnu kartu da me uvede u birački spisak.

Ispred mene dvije hrpe glasačkih lističa.Crvena ćirilićna a plava latinična.Gura mi Bilja onaj plavi listić u ruke a u njemu piše :" Jeste li za ostanak Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".I veliko ZA i PROTIV. Ko ne bi bio za opstanak onakve zemlje... :zid:

Ali,ne dade mi đavo mira nego uzeh i onaj crveni ćirilićni kad u njemu : "Jeste li za ujedinjenje SAO Krajine,SAO Semberije,SAO Romanije,SAO Herceovine,SAO Bosanske krajine i SAO Birač sa ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu državu srpskog naroda". :skoljka:

Meni roletne pale.Ne mogu da vjerujem.Počnem da psujem i zaokružim PROTIV.Kaže meni moja drugarica :" Nemoj bolan protiv" a jaran iza mene glasno kaže : Podebljaj i daj meni drugi mater im jebem".

U sali nastao muk.Pet -šest ljudi gleda u nas a kao nekakav šef glasačkog mjesta bio jedan naš komšija(debilčina koja se učlanila u SDS) : "Samo polako ljudi, došli su da provociraju a znamo i ko ih je poslao :-) ...Na to se ovaj moj okomi na njega da mu jebe sve,jedva ga razdvojih jer ga je skoro dopao za jaknu i izađosmo a moj jaran se dere :"Špico jebaću ti majku pred zgradom"...

Nakon toga sam vidio da nam nema spasa.Prije toga je Šešelj dolazio na Romaniju (za đurđevdan 06.05.1991) i iznad muslimanskog sela prijetio "onima koji se ne slažu za granicama velike Srbije - Karlobag,Karlovac- Virovitica".Oko njega su bili ljudi sa šajkačama i kokardama,četničke zastave i automatske puške.

to je bio maj 1991!

I neka mi niko ne sere o ID ili o ubistvu srpskog svata kao razlogom za rat.Rat je planiran van Sarajeva i nismo mogli uticati na to.Alija (kojeg ne volim radi promašene lopovske politike) i da se naguzio u sred Beograda Srbi bi našli izgovor da nas počnu šopati granatama.
exliberal-ex

#505 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

ABH017 wrote:
exliberal-ex wrote: nisam kao sto nisam ni memorandum, raspravljam na osnovu onog sto znam kao i 90% ucesnika ove rasprave

sto se tice vizionara i rasprave napisao sam zasto je pm reagovao kao sto je , zanimljivo nekazes da nisam reagovao na ogromnu vecinu postova ali ti smeta sto sam reagovao na ovaj?

a provjeri ko je napisao koliko komentara na ovoj temi pa onda nesto pricaj o poklopcima
Ma ne smeta mi uopšte. Smeta mi što se kao neki argument :-) u raspravi uzima "svakom loncu moraš biti poklopac". Pa po tome smo svi poklopci. Ja prvi. Ovo je forum druže. Svako ima pravo da komentariše i piše šta hoće i kome hoće. Sve dok je to u skladu sa pravilima foruma, jer u drugom slučaju imaš šansu da obiđeš banoviće.
No. Moja poenta zbog koje sam ti se obratio je ta što nisi pročitao ni ID ni memorandum SANU. O jednom već imaš izgrađeno mišljenje (valjda na osnovu priča koje si iz medija čuo o piscu ID-a) i komentarišeš ga, dok kad te se upita o mišljenju za memorandum SANU, izbjegavaš da daš mišljenje "jer ga nisi pročitao".
No, nije ni to problem, imaš ti pravo na to, ali i mi imamo pravo da ti kažemo šta mislimo o tim tvojim stavovima. Bez obzira na to ko si i šta si. To je, vjeruj mi, najmanje bitno.

Ma nema problema razumijem sta kazes
Jedan od razloga sto nisam procitao ni jedno djelo je sto nisam nikad bio ljubitelj tih politickih proglasa.
Drugi razlog zasto nisam procitao memorandum je sto je pisan u srbij, za mene je to po automatizmu znacilo da se odnosi na srbijance ( ocito da sam bio u krivu), ja sam srbin ali sam isto tako zadrti bosanac koliko god to smetalo velikim srbima ili velikim bosnjacima....zeljovac :wink:
i trece , spomenuo sam ID da kazem da su ljudi koji su bili bliski aliji ( osudjeni zajedno zbog te knjige) fakticki upravljali djelom bosne od 90 pa po autimatizmu mozemo reci da su oni imali mogucnost da provodu neke ideje koje je on iznjeo u svojoj knjizi (jedni razlog da znam za njih je sto su mnogi ovdje citirali neke od tih ideja.)
General War

#506 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

hizo ramidovic wrote:
Jesi ti saldjija :D
ABH017

#507 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

General War wrote:
ABH017 wrote: Pa ti si pitao šta bi to smetalo Muslimanima (tada) u toj krnjoj Jugoslaviji. Pokušao sam sa par pitanja da ti objasnim šta bi im, možda, smetalo.
Tvoje posljednje pitanje iz ovog, najzornije daje odgovor na tvoje pitanje iz prethodnog posta. Sam si najbolje odgovorio.
"Slanje na sunčanje" je termin iz rata na Kosovu, koji su koristili pripadnici raznoraznih srpskih vojnih i paravojnih formacija, kada bi htjeli da nekog pošalju na strijeljanje ili likvidaciju. (kao "ideš za kanadu", kod beogradske mafije.
Mislim da su moji odgovori bili na tom fonu, sve sto je smetalo muslimanima na federalnom nivou, je smetalo srbima na republickom.

A ima i Alijino kad pita te hoces da ides u diplomatsku misiju?,( jer ti ne moze garantovat bezbjednost u Sarajevu)
Ja sam tebe stvarno smatrao ozbiljnijim u svakom smislu. Ali pitati kakva je razlika između muslimana i Bošnjaka??? :-)
To me baš razočaralo.
General War

#508 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

ABH017 wrote: Ja sam tebe stvarno smatrao ozbiljnijim u svakom smislu. Ali pitati kakva je razlika između muslimana i Bošnjaka??? :-)
To me baš razočaralo.
:?
Mislim da nisi razumio pitanje, procitaj jos jednom.
Mirza007

#509 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Situacija se iskristalisala.
Dakle kako napisah ranije Duka Dizel je Kralj, nema dalje.
Za prijestolonasljednika bih predlozio Genreal War.
Odstaje jos regent. Konkurencija je velika. Medjutim, Exliberal-ex se namece.
Ovom Trijuviratu bi bile prihvacene sve njihove politicke aspiracije tako da ne bi bilo potrebe za upotrebom sile.
LBVIEW

#510 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote: Ama, nema se tu sta diskutovati, ludjak je javno prezentirao svu bahatost i agresivnost srpske politike, kao i spremnost na kompromis po onoj "ako necete kako mi kazemo nece vas ni biti". S toga je i najlogicniji politicki potez bio nezavisnost, jer ko bi normalan htio/smio ostati u zajednici s takvima. Kako bilo, Bosnjaci, odnosno njihov politicki vrh je imao pravo na donosenje politickih odluka, a to sto se iste nisu svidjale Karadzicu & co ne moze biti alibi za pocetak rata i genocid nad Bosnjacima.
Da li je tebi jasno, da si ostao u zajednici sigurno goroj danas poslije dejtona, nego da se je nesto probalo drugacije...sva moja zapazanja su usmjerena prema tome da je SADA gore uredjenje nego sto je se nudilo onim dogovorom Tunjo-Milosevic...i ne kazem da sam u pravu, alo malo ima argumenata da je tada moglo biti gore od ovoga sto je zadesilo Bosnjake i ostale u Bih...puca mi neka stvar za Srbiju i Hrvatsku...gledam bosanske interese, a oni su katastrofalni danas.
Ti to gledas u kasike pa znas kako bi bilo bolje? Uz to jos vjerujes kako bi se Sloba drzao kao nekog dogovora, pa ne pricamo o Mendeli. Dakle, nemas nikakvih garancija osim srpske casne reci, ostajes u savezu srpskih drzava(vidjeti pod plebiscit) s onima koji ti otvoreno prijete nestankom ako se suprostavis njihovoj volji, i to tebi prihvatljivo? Dalje, dobrovoljno pristajes biti unutrasnji problem te nove zajednice ukoliko u doglednoj buducnosti dodje do novog politickog sukoba, ili mozda mislis da se nakon to bi zavrsili s drugima, ne bi poceli baviti i Bosnjacima? Hebo te, ti kao da se ne sjeca/pravis se mutav nacioalne ostrascenosti i ludila kako srpskih masa tako i onih koji su ih vodili.
PM72

#511 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Ja sam ubjeđenja da su Bošnjaci trebali odabrati Srbe kao saveznike a ne Hrvate.Manje bi stradali i vjerovatno bolje prošli.Ovako smo ,od dva zla,odabrali oba i prošli kao bos po trnju.
horkesh

#512 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by horkesh »

I tako, još par stranica u kojima Srbi objašnjavaju Bošnjacima zašto su bili prosto primorani da ih napadnu, protjeraju i pobiju. Divota.
Connaisseur Karlin

#513 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

PM72 wrote:Ja sam ubjeđenja da su Bošnjaci trebali odabrati Srbe kao saveznike a ne Hrvate.Manje bi stradali i vjerovatno bolje prošli.Ovako smo ,od dva zla,odabrali oba i prošli kao bos po trnju.
a Islamska Deklaracija nije bila problem :D
PM72

#514 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Pisao je i Vuk roman "Nož" u kojem je na najgori način vrijeđao Muslimane i Islam pa ga sad citiraju kao pacifistu i humanitarca.Vučić je srao kako treba ubijati Muslimane i još hodao oko Sarajeva sa automatom pa je sad "čovjek budućnosti i napretka".I Alijina ID ne bi bila problem da je bio mudriji.
Connaisseur Karlin

#515 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

PM72 wrote:Pisao je i Vuk roman "Nož" u kojem je na najgori način vrijeđao Muslimane i Islam pa ga sad citiraju kao pacifistu i humanitarca.Vučić je srao kako treba ubijati Muslimane i još hodao oko Sarajeva sa automatom pa je sad "čovjek budućnosti i napretka".I Alijina ID ne bi bila problem da je bio mudriji.
bitte, elaboriraj
PM72

#516 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Srbi bolje drže riječ i korektniji su.Da Alija nije koketirao sa HDZ-om bolje bi prošao.Od 1990 su im vezane zastave a zabili nam nož u leđa u najgorem momentu a da taj nož još vrte dokaz je ponašanje Čovića i proustaškog dijela HDZ-a.

Šta ti još nije jasno?
Connaisseur Karlin

#517 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

PM72 wrote:Srbi bolje drže riječ i korektniji su.Da Alija nije koketirao sa HDZ-om bolje bi prošao.Od 1990 su im vezane zastave a zabili nam nož u leđa u najgorem momentu a da taj nož još vrte dokaz je ponašanje Čovića i proustaškog dijela HDZ-a.

Šta ti još nije jasno?
znaci, srbima nije smetala Alijina ID !?
PM72

#518 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Pošalji njima upite:

Image
Connaisseur Karlin

#519 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Connaisseur Karlin wrote:
PM72 wrote:Pisao je i Vuk roman "Nož" u kojem je na najgori način vrijeđao Muslimane i Islam pa ga sad citiraju kao pacifistu i humanitarca.Vučić je srao kako treba ubijati Muslimane i još hodao oko Sarajeva sa automatom pa je sad "čovjek budućnosti i napretka".I Alijina ID ne bi bila problem da je bio mudriji.
bitte, elaboriraj
ovo sam te pitala :)
Škobo Habu

#520 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Škobo Habu »

Nije. Cjela srpska intelektualna elita tog doba je stala u odbranu Alije Izetbegovića.

Prvi Dobrica Čosić.

Postoji jedno veoma paradoksalno tumačenje Alijine "Islamske Deklaracije" u srpskoj i hrvatskoj javnosti, pogotovo desničarskom meinstreamu, a to je da je ista "Deklaracija" bila ideološko tlo za nastanak Islamske Države.
Imamo konekciju između dolaska mudžahedina, Islamske Deklaracije, Alije Izetbegovića, rata u Bosni, kao nekakav "dokaz" nastojanjima da se ovdje naparavi neki Islamski kalifat!?

Ono što je, zapravo, paradokslano u svemu tome jeste da je Alija "Deklaraciju" napisao nadahnut Homeinijevom islamskom revolucijom u Iranu.
Sad zamisli koliki je to paradoks da je Bagdadi bio ispirisan knjigom Alije Izetbegovića koji ju je napisao u jeku svog oduševljenja Homeinijem...
PM72

#521 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Kad ga je i Šešelj branio...
Connaisseur Karlin

#522 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Škobo Habu wrote:
Nije. Cjela srpska intelektualna elita tog doba je stala u odbranu Alije Izetbegovića.

Prvi Dobrica Čosić.

Postoji jedno veoma paradoksalno tumačenje Alijine "Islamske Deklaracije" u srpskoj i hrvatskoj javnosti, pogotovo desničarskom meinstreamu, a to je da je ista "Deklaracija" bila ideološko tlo za nastanak Islamske Države.
Imamo konekciju između dolaska mudžahedina, Islamske Deklaracije, Alije Izetbegovića, rata u Bosni, kao nekakav "dokaz" nastojanjima da se ovdje naparavi neki Islamski kalifat!?

Ono što je, zapravo, paradokslano u svemu tome jeste da je Alija "Deklaraciju" napisao nadahnut Homeinijevom islamskom revolucijom u Iranu.
Sad zamisli koliki je to paradoks da je Bagdadi bio ispirisan knjigom Alije Izetbegovića koji ju je napisao u jeku svog oduševljenja Homeinijem...
hvala, e svasta Boze, da su Bosanjaci zaista planirali islamsku drzavu, do sad bi je napravili bez pomoci srba i hrvata zadnjih 25 godina :)

Alija jeste bio nesposoban i kao clan Mlado Muslimana , a koj isu bili povezani za Egopatksim Bratstvom , a istovremeno, mnogi muslimmani su bili oznaceni kao pan-islamisti, i mislim da je to njihovo interesovanje tokom SFRJ nije bilo politicki ppotrebno, iako je organizacija bila iznad svega pokret, ali unutar iste organizacije su formirane razne politicke grupe sirom svijeta, ne u SFRJ! Formiranje SDA i kasnije rehibiliranje Mladih Muslimana je reakcija na sprski i hrvatski nacionalizam. Danas je pogresno prakticirati Bosnjastvo u okvirima SDA politke. Ovo odgovora hrvatskim i srpskim nacionalistima, jer svaki pedmet njihove rasrpave se uvijek usmjeri ka danasnjem bosnjackom nacionalizmu. Bosanjci bi se trebali promjenit radi sebe i da prestanu biti marioneta hrvatksi i srpskih nacionalista.
Connaisseur Karlin

#523 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

PM72 wrote:Kad ga je i Šešelj branio...
politika bez granica :lol:
zavrzlama

#524 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by zavrzlama »

Bih je nezavisna drzava i plan Sanu nije ostvaren i nikad nece biti...kraj.

Malo je cudno da Alijin ID pobijedi Sanu memorandum...Ako kakvi sihiri nisu u pitanju :D
horkesh

#525 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by horkesh »

Škobo Habu wrote:
To jeste paradoksalno, ponajviše zato što je Alija deklaraciju napisao devet godina prije revolucije u Iranu :-)
Post Reply