Pisao sam o tome ali da ponovim.Nije naodmet.

a vezano sa temom.
Novembar 1991.Na sve strane se trubi o "plebiscitu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini",o volji i želji srpskog naroda za zajedničkim životom u Jugoslaviji,o bratstvu i jedinstvu,Mirku i slavku,Bori i Ramizu...
U mojoj nekadašnjoj osnovnoj školi na Alipašinom polju održava se "plebiscit".Pred školom izvješena zastava Jugoslavije i SRBiH.Mirno,dostojanstveno...
Međutim,niko od mojih komšija Muslimana i Hrvata ne ide da "glasa".Srbi ne idu direktno prema objektu nego obiđu krug po Trgu,odu iza škole i šmugnu na glavni ulaz a izađu na zadnja vrata...
naravno,to nama omladincima što klošarimo pred zgradom upadne u oči a mladalačka radoznalost ne da mira...i odlučimo nas dvojca da odemo u školu i vidimo šta se dešava.Mi drito na glavni ulaz a ne kao komšija sa V sprata što sa svojom guzlom obilazi oko stubova...a šupak inače bio milicioner.
Na sve strane zastave Jugoslavije,cvijeće,grbovi,buktinje,parole...na prvi pogled sve ok a srce je svima igralo pred zastavom sa petokrakom.Moja školska drugarica izvali kez - drago joj što me vidi i traži mi ličnu kartu da me uvede u birački spisak.
Ispred mene dvije hrpe glasačkih lističa.Crvena ćirilićna a plava latinična.Gura mi Bilja onaj plavi listić u ruke a u njemu piše :" Jeste li za ostanak Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".I veliko ZA i PROTIV. Ko ne bi bio za opstanak onakve zemlje...
Ali,ne dade mi đavo mira nego uzeh i onaj crveni ćirilićni kad u njemu : "Jeste li za ujedinjenje SAO Krajine,SAO Semberije,SAO Romanije,SAO Herceovine,SAO Bosanske krajine i SAO Birač sa ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu državu srpskog naroda".
Meni roletne pale.Ne mogu da vjerujem.Počnem da psujem i zaokružim PROTIV.Kaže meni moja drugarica :" Nemoj bolan protiv" a jaran iza mene glasno kaže : Podebljaj i daj meni drugi mater im jebem".
U sali nastao muk.Pet -šest ljudi gleda u nas a kao nekakav šef glasačkog mjesta bio jedan naš komšija(debilčina koja se učlanila u SDS) : "Samo polako ljudi, došli su da provociraju a znamo i ko ih je poslao

...Na to se ovaj moj okomi na njega da mu jebe sve,jedva ga razdvojih jer ga je skoro dopao za jaknu i izađosmo a moj jaran se dere :"Špico jebaću ti majku pred zgradom"...
Nakon toga sam vidio da nam nema spasa.Prije toga je Šešelj dolazio na Romaniju (za đurđevdan 06.05.1991) i iznad muslimanskog sela prijetio "onima koji se ne slažu za granicama velike Srbije - Karlobag,Karlovac- Virovitica".Oko njega su bili ljudi sa šajkačama i kokardama,četničke zastave i automatske puške.
to je bio maj 1991!
I neka mi niko ne sere o ID ili o ubistvu srpskog svata kao razlogom za rat.Rat je planiran van Sarajeva i nismo mogli uticati na to.Alija (kojeg ne volim radi promašene lopovske politike) i da se naguzio u sred Beograda Srbi bi našli izgovor da nas počnu šopati granatama.