Karabaja wrote:

Karabaja wrote:

meni serbe wrote:Ja ovaj rat ne kontam evo vec tri godine, a sto ih vise ucestvuje sve me vise boli ovaj mali mozak u velikom prostoru medju usima.
Nego, sad i pitanje:
Od svih opcija koje se predstavljaju po forumima: od smisljenog poteza NATO i Amerike, preko ludog brke koji mlatara prangijom da ga vas svijet vidi, do jos ludjih turskih generala koji samovoljom hoce brki da ga suknu... niko ne spomenu mogucnost da su rusi namjerno naputili taj avion da bi bio srusen. zasto?

Ajd jos jednom, Putin pokusava zavaditi nato drzave...ne vjerujem da je htio da mu se srusi avion, ali svjetska javnost mora viditi da jos Putin "nevadi"meni serbe wrote:Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
meni serbe wrote:Ja ovaj rat ne kontam evo vec tri godine, a sto ih vise ucestvuje sve me vise boli ovaj mali mozak u velikom prostoru medju usima.
Nego, sad i pitanje:
Od svih opcija koje se predstavljaju po forumima: od smisljenog poteza NATO i Amerike, preko ludog brke koji mlatara prangijom da ga vas svijet vidi, do jos ludjih turskih generala koji samovoljom hoce brki da ga suknu... niko ne spomenu mogucnost da su rusi namjerno naputili taj avion da bi bio srusen. zasto?
Jasno si rekao Kurdi su teroristi, a proglasiti cijeli narod teroristima je cisti fasizam.Danguba wrote:De ba uozbilji se da covjek moze s'tobom promuhabetiti.Ali Kemal wrote: Ova tvoja tvrdnja kolega je cisti fasizam, pa ti vidi.![]()
Balvani, zasjede, nekontrolisana podrucja, ubistva iz zasjede, podmetanje eksploziva...nije nista drugo nego terorizam.
...a automomija, malo poslije herceg-bosne.
Kurdi su odustali od autonomije.Lincoln-Burrows wrote:Autonomija Kurda je sada na tapetu a za 10 godina će možda Turci htjeti dati
im autonomiju ali će za autonomiju biti kasno.
Gle avion je bio 17 sekundi u turskom zracnom prostoru...ja da zelim nekog isprobocirati narusavanjem ne bih bio tamo 17 sekundi, vec mnogo duze.meni serbe wrote:Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
Nego, sad i pitanje:
AleksoMKD wrote:Meni je interesantno da je jedan od Suhoja promenio pravac posle upozorenja i udaljio se. Ovaj drugi ko da nije cuo. Mozda je imao probleme sa radio vezom.@mba wrote:
kad se sve sabere i oduzme, mislim da turska u opste nije znala ciji je avion na nebu, osim ako svi avioni posjedjuju neku vrstu identifikacije koju rarad na zemlji moze da prepozna i da dalje, jer ako nisu znali da je ruski i kontali da je sirijski a tvrde da nije reagirao na opomene za zemlje od strane turske PZO, meni jedino objasnjenje!
mali nesporazum, velike posljedice!
pa cilj je izprovocirati a da ne dobijes po fufnjici. i kako stvari stoje 17 s je ipak bilo predugo. neko se zajebo u proracunu.Samprotivsviju wrote:Gle avion je bio 17 sekundi u turskom zracnom prostoru...ja da zelim nekog isprobocirati narusavanjem ne bih bio tamo 17 sekundi, vec mnogo duze.meni serbe wrote:Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
Nego, sad i pitanje:
Ma Rusi bi oruzje isporucili PKK koju ista ta Amerika tretira kao teroristicku organizaciju. Moras znati da nisu svi Kurdi isti. Kurdi iz Iraka koje otvoreno podrzavaju Amerikanci ganjaju rivalitet sa PKK. Kurdi u Siriji (YPG), koje iz zraka pomaze Amerika, furaju neku svoju pricu itd.155_mm wrote:vidim dva glavna zahtjeva trenutno su vracanje aja sofije i naoruzavanje kurda. vrlo tesko je procijeniti sta je veca glupost.
kurdi ako uzmu samo jedan metak 7.62x39 od putina amerikanci ce ih pustiti niz vodu. kurdi jesu bitan americki saveznik ali nikad ne smiju ni pomisliti da dovedu amerikance da moraju da biraju izmedju turaka i njih.
ja ipak mislim da bi kurdima bilo bolje da sacekaju da vide kako ce rusija naoruzati srbiju![]()
![]()
pa da vide da li im se isplati da oni puste amerikance niz vodu. jer ipak je veliki ulog u toj igri za kurde tu idu na sve ili nista. ili izboriti drzavu u otvorenom sukobu sa turskom vojskom ili da traze od kolege forumasa "aliije" da ih on primi kod sebe jer po njegovom misljenju teritorije ima i viska.
Samprotivsviju wrote:I sta su postigli kao rezultat te provokacije? Osim sto su pilota izgubili, ne vidim neku korist
Kikibombona wrote:Ma Rusi bi oruzje isporucili PKK koju ista ta Amerika tretira kao teroristicku organizaciju. Moras znati da nisu svi Kurdi isti. Kurdi iz Iraka koje otvoreno podrzavaju Amerikanci ganjaju rivalitet sa PKK. Kurdi u Siriji (YPG), koje iz zraka pomaze Amerika, furaju neku svoju pricu itd.155_mm wrote:vidim dva glavna zahtjeva trenutno su vracanje aja sofije i naoruzavanje kurda. vrlo tesko je procijeniti sta je veca glupost.
kurdi ako uzmu samo jedan metak 7.62x39 od putina amerikanci ce ih pustiti niz vodu. kurdi jesu bitan americki saveznik ali nikad ne smiju ni pomisliti da dovedu amerikance da moraju da biraju izmedju turaka i njih.
ja ipak mislim da bi kurdima bilo bolje da sacekaju da vide kako ce rusija naoruzati srbiju![]()
![]()
pa da vide da li im se isplati da oni puste amerikance niz vodu. jer ipak je veliki ulog u toj igri za kurde tu idu na sve ili nista. ili izboriti drzavu u otvorenom sukobu sa turskom vojskom ili da traze od kolege forumasa "aliije" da ih on primi kod sebe jer po njegovom misljenju teritorije ima i viska.
PKK je vec proklet od svih. Rusi ako im preko crnog trzista daju oruzje, Turska vojska ce biti u velikom problemu. Sada na istoku prase helikopterima i avionima po planinama. Izbjegavaju slati vojsku na planine jer PKK poznaje svaku rupu na istima. I opet Turci imaju velike gubitke. Jos ako bi imali cime rokati po helikopterima i oklopu, to bi bio strasan problem za tursku vojsku.
ih da se ovakva prilika propusti da se povrati aja sofija i da se naoruzaju kurdi da uniste tursku. ma nejma sanse. sudeci po komentarima po internetu nisi ni svjestan koje bi to bilo razocarenje samo za srbe a o ostaloj pravoslavnoj braci i pokojemu covicevom idolopokloniku da i ne govorim.@mba wrote:AleksoMKD wrote:Meni je interesantno da je jedan od Suhoja promenio pravac posle upozorenja i udaljio se. Ovaj drugi ko da nije cuo. Mozda je imao probleme sa radio vezom.@mba wrote:
kad se sve sabere i oduzme, mislim da turska u opste nije znala ciji je avion na nebu, osim ako svi avioni posjedjuju neku vrstu identifikacije koju rarad na zemlji moze da prepozna i da dalje, jer ako nisu znali da je ruski i kontali da je sirijski a tvrde da nije reagirao na opomene za zemlje od strane turske PZO, meni jedino objasnjenje!
mali nesporazum, velike posljedice!
znas kako,turci i rusi previse ponosni da bi popustali,mislim da turci u opste nisu znali koga ruse,e sada treba to priznati da nisu znali,bruka velika!![]()
rusi nece da priznaju da lete sa olupinama gdje ne funkcionise ni kontakt sa radarskom stanicom!![]()
da ce doci do ozbiljnijih incidenata nece najvjerovatnije jer su ekonomski interesi puno jaci!
veceras na vijestima cujem, o nekoj eventualnoj blokadi na izvoz turske robe u rusiju
u tom fazonu, moguce je ovo moguce je ono nista konkretno,tako da trenutno obe strane rade na tome da se situacija smiri!
tresla se gora rodio se mis najvjerovatnije, a tako je i najbolje da bude!
Pa to se odradi na hinjaka, daleko od ociju javnosti. I Turska naoruzava Al Kaidu, trguje sa ISILom svim i svacim, ali za to ne postoje jasni dokazi, iako je vise nego ocigledno.@mba wrote:
eh ode ti daleko sada, to je vec ozbiljnije upletanje, nisu rusi bas tolike budale!
Kikibombona wrote:Pa to se odradi na hinjaka, daleko od ociju javnosti. I Turska naoruzava Al Kaidu, trguje sa ISILom svim i svacim, ali za to ne postoje jasni dokazi, iako je vise nego ocigledno.@mba wrote:
eh ode ti daleko sada, to je vec ozbiljnije upletanje, nisu rusi bas tolike budale!
Isto tako Rusi mogu isporuciti za PKK stratesko oruzje i reci da sa tim nemaju nikakve veze, optuziti PKK za terorizam, reci da su oruzje kupili na crnom trzistu itd...
Vec vidjeno bezbroj puta.
Za PKK je dovoljno da ima protuoklopno i oruzje kojim efikasno moze skidati helikoptere... i to bi uzrokovalo teske gubitke za tursku vojsku...
Kako su Amerikanci snabdjevali Afgane Stingerima?@mba wrote:
ne vjerujem da tako lako danas mozes doci do teskog naurozanja a da niko ne zna za koga je i kuda ide i od koga je, nema sanse!
svako rusko upletanje u tursko-pkk rat je direktan napad na samu tursku od strane rusa, tako da njet sto bi reko bachushka![]()
prestanite koristiti izraz KURDI ako se misli na pkk, jedan mali dio kurda je za pkk, ostali kurdi su lojalni gradjani turske!
Turska će na kraju ostati sama, jer ih je Amerika lako navukla na tanak led da se hrvu sa Ruskim Medom, a to nije nimalo dobro za ovaj svijet.Kikibombona wrote:Kako su Amerikanci snabdjevali Afgane Stingerima?@mba wrote:
ne vjerujem da tako lako danas mozes doci do teskog naurozanja a da niko ne zna za koga je i kuda ide i od koga je, nema sanse!
svako rusko upletanje u tursko-pkk rat je direktan napad na samu tursku od strane rusa, tako da njet sto bi reko bachushka![]()
prestanite koristiti izraz KURDI ako se misli na pkk, jedan mali dio kurda je za pkk, ostali kurdi su lojalni gradjani turske!
Kako su Rusi snabdjevali Vjetnamce?
Kako Turci i Saudi naoruzavaju i pomazu Al Kaidu, ISIL i dr...?
Rusi apsolutno mogu naoruzati PKK crnim kanalima. I tu Turci nista ne bi mogli. Mogli bi eventualno naoruzati pobunjenike u Ceceniji i Dagestanu i to je to. Razlika je u tome sto PKK imao neuporedivo vise pristalica i sto pokriva neuporedivo veci teritorij. Uz to, Ceceni su sada uz Ruse, pa bi sam Kadirov poderao te pobunjenike od Turaka naoruzane.
Kikibombona wrote:Kako su Amerikanci snabdjevali Afgane Stingerima?@mba wrote:
Kako su Rusi snabdjevali Vjetnamce?
Kako Turci i Saudi naoruzavaju i pomazu Al Kaidu, ISIL i dr...?
Rusi apsolutno mogu naoruzati PKK crnim kanalima. I tu Turci nista ne bi mogli. Mogli bi eventualno naoruzati pobunjenike u Ceceniji i Dagestanu i to je to. Razlika je u tome sto PKK imao neuporedivo vise pristalica i sto pokriva neuporedivo veci teritorij. Uz to, Ceceni su sada uz Ruse, pa bi sam Kadirov poderao te pobunjenike od Turaka naoruzane.