Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post Reply
General War

#501 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by General War »

Karabaja wrote:Image
Image
meni serbe

#502 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by meni serbe »

Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
meni serbe wrote:Ja ovaj rat ne kontam evo vec tri godine, a sto ih vise ucestvuje sve me vise boli ovaj mali mozak u velikom prostoru medju usima.
Nego, sad i pitanje:
Od svih opcija koje se predstavljaju po forumima: od smisljenog poteza NATO i Amerike, preko ludog brke koji mlatara prangijom da ga vas svijet vidi, do jos ludjih turskih generala koji samovoljom hoce brki da ga suknu... niko ne spomenu mogucnost da su rusi namjerno naputili taj avion da bi bio srusen. zasto?
General War

#503 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by General War »

Image

-• On 3 March 2014 a close encounter occurred between a SAS passenger plane
taking off from Copenhagen and a Russian reconnaissance aircraft which did
not transmit its position

• On 5 September 2014 an Estonian security service operative, Eston Kohver,
was abducted by Russian agents from an Estonian border post, on Estonian, and
therefore NATO, territory. He was later taken to Moscow and accused of espionage

• Between 17-27 October, 2014 a major submarine hunt by Swedish authorities
was prompted by credible intelligence reports of “underwater activity” in the
Stockholm archipelago in Swedish territorial waters

On 12 April 2014 an unarmed Russian fighter aircraft made 12 passes of the
American warship the USS Cook in the Black Sea.

• On April 23 2014 an armed Russian fighter undertook very threatening manoeuvres
in the vicinity of an American reconnaissance aircraft in the Sea of
Okhotsk.

• In June 2014 armed Russian aircraft approached the heavily populated Danish
island of Bornholm before breaking off in what appears to have been a simulated
attack

• On 16 July 2014 an armed Russian aircraft intercepted a Swedish surveillance
plane conducting operations between Gotland and Latvia in international airspace,
and flew within 10 metres of the plane.

• On 18 July 2014 an American surveillance plane conducting operations near
Kaliningrad was chased into Swedish air-space after being approached by Russian
fighters.

• In early September, 2014 Russian strategic bombers in the Labrador Sea near
Canada practiced cruise missile strikes on the United States.

• On 7 September 2014 HMCS Toronto (a frigate) was buzzed by a Russian
aircraft in the Black Sea, with the plane coming within 300 metres of the warship.

• On 17 September 2014 two Russian military aircraft crossed into Swedish
air-space south of the island of Oland.14 The Russian Su-24 bombers intentionally
violated Swedish airspace possibly to test the capabilities of the air defence
system strengthened after previous incidents.

• On 19 September 2014 Russian officers detained a Lithuanian shipping vessel
in international waters in the Barents Sea,

• On 3 October 2014 a Russian fighter flew “within metres” of Swedish surveillance
aircraft in the Baltic in an incident deemed “unusually provocative”.

• From 28-30 October 2014, Russia conducted a major air exercise in the North
Sea, Atlantic, Black Sea and Baltic Sea

• On 10 April 2014 two Russian Navy vessels involved in live missile firing exercises
entered Lithuania’s Baltic maritime economic zone, causing serious disruption
to shipping

• On 9 May 2014 Russian aircraft approached to within 50 miles of the Californian
coast, the closest such Russian military flight since the Cold War.

• On 9 May 2014 Russian aircraft approached to within 50 miles of the Californian
coast, the closest such Russian military flight since the Cold War.19

• On 18 May 2014 RAF fighters intercepted a Russian helicopter and shadowed
it back to its parent corvette in the Baltic Sea; the fighters later performed several
passes of the Russian warship.20

• In late May, early June 2014 Russian aircraft carried out several incursions
into the US and Canadian Air Defence Identification Zones in the Arctic.21

• On 19 June 2014; HMS Montrose, a British frigate, was sent to investigate a
Russian corvette in international waters near Denmark’s Baltic coast. HMS Montrose
was subsequently circled by Russian maritime patrol aircraft.22

• From 21 May to 13 August 2014, a series of short airspace violations by Russian
aircraft were reported over the Estonian23 island of Vaindloo.24
General War

#504 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by General War »

meni serbe wrote:Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
meni serbe wrote:Ja ovaj rat ne kontam evo vec tri godine, a sto ih vise ucestvuje sve me vise boli ovaj mali mozak u velikom prostoru medju usima.
Nego, sad i pitanje:
Od svih opcija koje se predstavljaju po forumima: od smisljenog poteza NATO i Amerike, preko ludog brke koji mlatara prangijom da ga vas svijet vidi, do jos ludjih turskih generala koji samovoljom hoce brki da ga suknu... niko ne spomenu mogucnost da su rusi namjerno naputili taj avion da bi bio srusen. zasto?
Ajd jos jednom, Putin pokusava zavaditi nato drzave...ne vjerujem da je htio da mu se srusi avion, ali svjetska javnost mora viditi da jos Putin "nevadi" :D
Ali Kemal

#505 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Ova tvoja tvrdnja kolega je cisti fasizam, pa ti vidi.
De ba uozbilji se da covjek moze s'tobom promuhabetiti. :wink:

Balvani, zasjede, nekontrolisana podrucja, ubistva iz zasjede, podmetanje eksploziva...nije nista drugo nego terorizam.

...a automomija, malo poslije herceg-bosne. :D
Jasno si rekao Kurdi su teroristi, a proglasiti cijeli narod teroristima je cisti fasizam.

Drugo, zasto tebi smeta da Kurdi imaju autonomiju? Pricamo o 15-tak miliona ljudi.
megaman4

#506 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by megaman4 »

Hajmo trezevno razmišljati. Ovo što je Turska uradila nije nimalo dobro. Morali su unaprijed znati kakve će posljedice ovo imati. Međutim, stvar je u tome što ovo Turska nije sama uradila, nego je imala podršku NATO-a, s obzirom da je njen član, što još više usložnjava situaciju na terenu. Erdogan se i previše digao, a može, jer iza njega stoje Amerika i Izrael. Ali svi zaboravaljaju, pa i Erdogan, da ovo nije ona ista Rusija koju je vodio šaljivdžija Jeljcin, koji je također bio Američki igrač, nego je ovo sasvim druga zemlja, koju vodi lik, koji je na sve spreman, i ne preza ni od čega. Može mu se, jer je digao Rusiju ekonomski na noge, što također važi i za Tursku, koju je Erdogan također digao na noge, zahvaljujući prilivu stranog kapitala. U ovom sukobu najveći gubitnik će biti Turska, jer će sada Putin intenzivno krenuti sa naoružavanjem Kurda ali će i u Siriji biti još žešći, što nimalo ne valja za Tursku. Najveći dobitnici iz ovoga su Amerika i Izrael, jer su na fin način uvukli Tursku u sukob sa Rusijom. Mora se priznati naivno od Turske. Još jedna stvar, koja se prešućuje a to je, da je ovim činom zapaljen malo po malo fitilj zvani Armagedon, i bojim se svašta narednih dana, mjeseci i godina. :(
Lincoln-Burrows

#507 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Lincoln-Burrows »

Autonomija Kurda je sada na tapetu a za 10 godina će možda Turci htjeti dati
im autonomiju ali će za autonomiju biti kasno.
Kikibombona

#508 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote:Autonomija Kurda je sada na tapetu a za 10 godina će možda Turci htjeti dati
im autonomiju ali će za autonomiju biti kasno.
Kurdi su odustali od autonomije.

PKK je zvanicno odustao od borbe za autonomiju i nezavisnost.

Kurdi imaju duplo bolji natalitet od Turaka. Kampanja etnickog inzinjeringa je zvanicno propala. Turci se iseljavaju na zapad dok istok zemlje, turski Kurdistan/Bakur, postaje gotovo etnicki cist. Kurdi se sire prema unutrasnjosti jer je istok za njih postao pretjesan. Sada u okolini Ankare cine vecinu na teritoriju velicine BiH.

Kurdi u Turskoj ce u skorijoj buducnosti doci 30-40 miliona i pokrivati dosta veci dio Turske nego je slucaj sada. Valjda ne postoji niko do te mjere glup da misli da ce toliku grupu neko vjecito drzati zatocenu.

Definitivno, Kurdima ne bi odgovaralo da sada dobiju nezivasnost.
155_mm

#509 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

vidim dva glavna zahtjeva trenutno su vracanje aja sofije i naoruzavanje kurda. vrlo tesko je procijeniti sta je veca glupost.

kurdi ako uzmu samo jedan metak 7.62x39 od putina amerikanci ce ih pustiti niz vodu. kurdi jesu bitan americki saveznik ali nikad ne smiju ni pomisliti da dovedu amerikance da moraju da biraju izmedju turaka i njih.

ja ipak mislim da bi kurdima bilo bolje da sacekaju da vide kako ce rusija naoruzati srbiju :lol: :lol: :lol: pa da vide da li im se isplati da oni puste amerikance niz vodu. jer ipak je veliki ulog u toj igri za kurde tu idu na sve ili nista. ili izboriti drzavu u otvorenom sukobu sa turskom vojskom ili da traze od kolege forumasa "aliije" da ih on primi kod sebe jer po njegovom misljenju teritorije ima i viska.
insomnia78

#510 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by insomnia78 »

Jes' i to al' ne zaboravi da samo Peshmerga moze ubiti Peshmergu

Dobro, ne racunajuci Druze :D
Samprotivsviju

#511 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Samprotivsviju »

meni serbe wrote:Postavio sam pitanje na anamo tamo temi o Siriji, al´ posto me tamo uredno ignorisu reko da vidim imali ovdje kakve fajde...
Nego, sad i pitanje:
Gle avion je bio 17 sekundi u turskom zracnom prostoru...ja da zelim nekog isprobocirati narusavanjem ne bih bio tamo 17 sekundi, vec mnogo duze.
@mba

#512 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

AleksoMKD wrote:
@mba wrote:
kad se sve sabere i oduzme, mislim da turska u opste nije znala ciji je avion na nebu, osim ako svi avioni posjedjuju neku vrstu identifikacije koju rarad na zemlji moze da prepozna i da dalje, jer ako nisu znali da je ruski i kontali da je sirijski a tvrde da nije reagirao na opomene za zemlje od strane turske PZO, meni jedino objasnjenje!

mali nesporazum, velike posljedice!
Meni je interesantno da je jedan od Suhoja promenio pravac posle upozorenja i udaljio se. Ovaj drugi ko da nije cuo. Mozda je imao probleme sa radio vezom.

znas kako,turci i rusi previse ponosni da bi popustali,mislim da turci u opste nisu znali koga ruse,e sada treba to priznati da nisu znali,bruka velika! :-D
rusi nece da priznaju da lete sa olupinama gdje ne funkcionise ni kontakt sa radarskom stanicom! :-D
da ce doci do ozbiljnijih incidenata nece najvjerovatnije jer su ekonomski interesi puno jaci!
veceras na vijestima cujem, o nekoj eventualnoj blokadi na izvoz turske robe u rusiju
u tom fazonu, moguce je ovo moguce je ono nista konkretno,tako da trenutno obe strane rade na tome da se situacija smiri!

tresla se gora rodio se mis najvjerovatnije, a tako je i najbolje da bude!
155_mm

#513 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

Samprotivsviju wrote:
Nego, sad i pitanje:
Gle avion je bio 17 sekundi u turskom zracnom prostoru...ja da zelim nekog isprobocirati narusavanjem ne bih bio tamo 17 sekundi, vec mnogo duze.
pa cilj je izprovocirati a da ne dobijes po fufnjici. i kako stvari stoje 17 s je ipak bilo predugo. neko se zajebo u proracunu.
Samprotivsviju

#514 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Samprotivsviju »

I sta su postigli kao rezultat te provokacije? Osim sto su pilota izgubili, ne vidim neku korist
@mba

#515 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

***BREAKING NEWS***

kako REUTERS prenosi sa nestrpljenjem se ceka izjava vodje manjeg BH-entiteta milorada dodika, kako se dalje navodi veceras oko 20h (casova :-D ) bi trebao da se obrati direktno sa aerodroma u trebinju, tamo ce navodno i sletjeti ako ga turci nisu opet vratili nazad! :D
Kikibombona

#516 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Kikibombona »

155_mm wrote:vidim dva glavna zahtjeva trenutno su vracanje aja sofije i naoruzavanje kurda. vrlo tesko je procijeniti sta je veca glupost.

kurdi ako uzmu samo jedan metak 7.62x39 od putina amerikanci ce ih pustiti niz vodu. kurdi jesu bitan americki saveznik ali nikad ne smiju ni pomisliti da dovedu amerikance da moraju da biraju izmedju turaka i njih.

ja ipak mislim da bi kurdima bilo bolje da sacekaju da vide kako ce rusija naoruzati srbiju :lol: :lol: :lol: pa da vide da li im se isplati da oni puste amerikance niz vodu. jer ipak je veliki ulog u toj igri za kurde tu idu na sve ili nista. ili izboriti drzavu u otvorenom sukobu sa turskom vojskom ili da traze od kolege forumasa "aliije" da ih on primi kod sebe jer po njegovom misljenju teritorije ima i viska.
Ma Rusi bi oruzje isporucili PKK koju ista ta Amerika tretira kao teroristicku organizaciju. Moras znati da nisu svi Kurdi isti. Kurdi iz Iraka koje otvoreno podrzavaju Amerikanci ganjaju rivalitet sa PKK. Kurdi u Siriji (YPG), koje iz zraka pomaze Amerika, furaju neku svoju pricu itd.

PKK je vec proklet od svih. Rusi ako im preko crnog trzista daju oruzje, Turska vojska ce biti u velikom problemu. Sada na istoku prase helikopterima i avionima po planinama. Izbjegavaju slati vojsku na planine jer PKK poznaje svaku rupu na istima. I opet Turci imaju velike gubitke. Jos ako bi imali cime rokati po helikopterima i oklopu, to bi bio strasan problem za tursku vojsku.
@mba

#517 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

Samprotivsviju wrote:I sta su postigli kao rezultat te provokacije? Osim sto su pilota izgubili, ne vidim neku korist

ma ko ce ga zanti, znas da oni piju i kad lete!
najvjerovatnije nije ni skonto da je u turskoj, jos ako nije radio taj prijem na avionu ili kako se zove taman se sve uklopilo!
@mba

#518 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

Kikibombona wrote:
155_mm wrote:vidim dva glavna zahtjeva trenutno su vracanje aja sofije i naoruzavanje kurda. vrlo tesko je procijeniti sta je veca glupost.

Ma Rusi bi oruzje isporucili PKK koju ista ta Amerika tretira kao teroristicku organizaciju. Moras znati da nisu svi Kurdi isti. Kurdi iz Iraka koje otvoreno podrzavaju Amerikanci ganjaju rivalitet sa PKK. Kurdi u Siriji (YPG), koje iz zraka pomaze Amerika, furaju neku svoju pricu itd.

PKK je vec proklet od svih. Rusi ako im preko crnog trzista daju oruzje, Turska vojska ce biti u velikom problemu. Sada na istoku prase helikopterima i avionima po planinama. Izbjegavaju slati vojsku na planine jer PKK poznaje svaku rupu na istima. I opet Turci imaju velike gubitke. Jos ako bi imali cime rokati po helikopterima i oklopu, to bi bio strasan problem za tursku vojsku.

eh ode ti daleko sada, to je vec ozbiljnije upletanje, nisu rusi bas tolike budale!
155_mm

#519 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

@mba wrote:
AleksoMKD wrote:
@mba wrote:
kad se sve sabere i oduzme, mislim da turska u opste nije znala ciji je avion na nebu, osim ako svi avioni posjedjuju neku vrstu identifikacije koju rarad na zemlji moze da prepozna i da dalje, jer ako nisu znali da je ruski i kontali da je sirijski a tvrde da nije reagirao na opomene za zemlje od strane turske PZO, meni jedino objasnjenje!

mali nesporazum, velike posljedice!
Meni je interesantno da je jedan od Suhoja promenio pravac posle upozorenja i udaljio se. Ovaj drugi ko da nije cuo. Mozda je imao probleme sa radio vezom.

znas kako,turci i rusi previse ponosni da bi popustali,mislim da turci u opste nisu znali koga ruse,e sada treba to priznati da nisu znali,bruka velika! :-D
rusi nece da priznaju da lete sa olupinama gdje ne funkcionise ni kontakt sa radarskom stanicom! :-D
da ce doci do ozbiljnijih incidenata nece najvjerovatnije jer su ekonomski interesi puno jaci!
veceras na vijestima cujem, o nekoj eventualnoj blokadi na izvoz turske robe u rusiju
u tom fazonu, moguce je ovo moguce je ono nista konkretno,tako da trenutno obe strane rade na tome da se situacija smiri!

tresla se gora rodio se mis najvjerovatnije, a tako je i najbolje da bude!
ih da se ovakva prilika propusti da se povrati aja sofija i da se naoruzaju kurdi da uniste tursku. ma nejma sanse. sudeci po komentarima po internetu nisi ni svjestan koje bi to bilo razocarenje samo za srbe a o ostaloj pravoslavnoj braci i pokojemu covicevom idolopokloniku da i ne govorim.
Kikibombona

#520 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Kikibombona »

@mba wrote:
eh ode ti daleko sada, to je vec ozbiljnije upletanje, nisu rusi bas tolike budale!
Pa to se odradi na hinjaka, daleko od ociju javnosti. I Turska naoruzava Al Kaidu, trguje sa ISILom svim i svacim, ali za to ne postoje jasni dokazi, iako je vise nego ocigledno.

Isto tako Rusi mogu isporuciti za PKK stratesko oruzje i reci da sa tim nemaju nikakve veze, optuziti PKK za terorizam, reci da su oruzje kupili na crnom trzistu itd...

Vec vidjeno bezbroj puta.

Za PKK je dovoljno da ima protuoklopno i oruzje kojim efikasno moze skidati helikoptere... i to bi uzrokovalo teske gubitke za tursku vojsku...
@mba

#521 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

Kikibombona wrote:
@mba wrote:
Pa to se odradi na hinjaka, daleko od ociju javnosti. I Turska naoruzava Al Kaidu, trguje sa ISILom svim i svacim, ali za to ne postoje jasni dokazi, iako je vise nego ocigledno.

Isto tako Rusi mogu isporuciti za PKK stratesko oruzje i reci da sa tim nemaju nikakve veze, optuziti PKK za terorizam, reci da su oruzje kupili na crnom trzistu itd...

Vec vidjeno bezbroj puta.

Za PKK je dovoljno da ima protuoklopno i oruzje kojim efikasno moze skidati helikoptere... i to bi uzrokovalo teske gubitke za tursku vojsku...

ne vjerujem da tako lako danas mozes doci do teskog naurozanja a da niko ne zna za koga je i kuda ide i od koga je, nema sanse!

svako rusko upletanje u tursko-pkk rat je direktan napad na samu tursku od strane rusa, tako da njet sto bi reko bachushka :-D

prestanite koristiti izraz KURDI ako se misli na pkk, jedan mali dio kurda je za pkk, ostali kurdi su lojalni gradjani turske!
The 51st State

#522 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by The 51st State »

Za turke bi bio dar sa neba da rusi kurdima isporuce par igrackica..
Kikibombona

#523 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Kikibombona »

@mba wrote:
ne vjerujem da tako lako danas mozes doci do teskog naurozanja a da niko ne zna za koga je i kuda ide i od koga je, nema sanse!

svako rusko upletanje u tursko-pkk rat je direktan napad na samu tursku od strane rusa, tako da njet sto bi reko bachushka :-D

prestanite koristiti izraz KURDI ako se misli na pkk, jedan mali dio kurda je za pkk, ostali kurdi su lojalni gradjani turske!
Kako su Amerikanci snabdjevali Afgane Stingerima?

Kako su Rusi snabdjevali Vjetnamce?

Kako Turci i Saudi naoruzavaju i pomazu Al Kaidu, ISIL i dr...?

Rusi apsolutno mogu naoruzati PKK crnim kanalima. I tu Turci nista ne bi mogli. Mogli bi eventualno naoruzati pobunjenike u Ceceniji i Dagestanu i to je to. Razlika je u tome sto PKK imao neuporedivo vise pristalica i sto pokriva neuporedivo veci teritorij. Uz to, Ceceni su sada uz Ruse, pa bi sam Kadirov poderao te pobunjenike od Turaka naoruzane.
megaman4

#524 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by megaman4 »

Kikibombona wrote:
@mba wrote:

Rusi apsolutno mogu naoruzati PKK crnim kanalima. I tu Turci nista ne bi mogli. Mogli bi eventualno naoruzati pobunjenike u Ceceniji i Dagestanu i to je to. Razlika je u tome sto PKK imao neuporedivo vise pristalica i sto pokriva neuporedivo veci teritorij. Uz to, Ceceni su sada uz Ruse, pa bi sam Kadirov poderao te pobunjenike od Turaka naoruzane.
Turska će na kraju ostati sama, jer ih je Amerika lako navukla na tanak led da se hrvu sa Ruskim Medom, a to nije nimalo dobro za ovaj svijet.
@mba

#525 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by @mba »

Kikibombona wrote:
@mba wrote:

mozda bi i mogli, ali sta imaju od toga, apsolutno nista!

ovde se vise radi o ponosu i pozicioniranju na svjetsku binu, i jedni i drugi previse ponosni da bi popustali!
Post Reply