Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
-
kosava
#501 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Valja ustedje ti za trospratnice u Bosni. 
-
Bodkin
#502 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ali i ova kvalifikacija je dobra. Cuj moda je iseljavanje 
- Ommadawn
#503 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
I dok se ovdje diskusija vodi - ljudi jos uvijek napustaju BiH. I ne samo BiH, nego i iz ostalih zemalja u regionu. Iz samog Kosova je za nekih pola godine iselilo nekoliko hiljada ljudi. Uglavnom prelaze granice na crno u Madjarsku, tu ih prebacuju vojvodjanski taksisti za lovu.
Sjecam se prije par godina su masovno ljudi iz Kalesije, Sapne, Tuzle, Banovica, Zivinica i ostalih mjesta na tom podrucju prodavali kuce i imanja i dolazili traziti azil u Svedskoj. Neko ih je navodno anonimno zvao telefonom i obecavao "kule i gradove" a ovi opet povjerovali - i zajebali se.
Moram reci da svaki put kada dodjem u posjetu BiH, a dolazim od 2000-e godine, me ljudi pitaju "kako bih ja mogao/la u Svedsku?". Sjecam se prvi put kad sam bio i na povratku kuci, ukrcavamo se na autobuskoj stanici u Sarajevu - nekoliko ljudi dolazi i pita nas "Ima li mjesta za mene, mogu se ja zgurati i dole medju torbe". Meni je to bilo stravicno.
Ne mislim da je moda u pitanju nego potreba. Negdje sam vec spomenuo da niko od nas ne bi zivio u inostranstvu da u BiH moze imati i pola ove plate koju imamo u Skandinaviji.
Sjecam se prije par godina su masovno ljudi iz Kalesije, Sapne, Tuzle, Banovica, Zivinica i ostalih mjesta na tom podrucju prodavali kuce i imanja i dolazili traziti azil u Svedskoj. Neko ih je navodno anonimno zvao telefonom i obecavao "kule i gradove" a ovi opet povjerovali - i zajebali se.
Moram reci da svaki put kada dodjem u posjetu BiH, a dolazim od 2000-e godine, me ljudi pitaju "kako bih ja mogao/la u Svedsku?". Sjecam se prvi put kad sam bio i na povratku kuci, ukrcavamo se na autobuskoj stanici u Sarajevu - nekoliko ljudi dolazi i pita nas "Ima li mjesta za mene, mogu se ja zgurati i dole medju torbe". Meni je to bilo stravicno.
Ne mislim da je moda u pitanju nego potreba. Negdje sam vec spomenuo da niko od nas ne bi zivio u inostranstvu da u BiH moze imati i pola ove plate koju imamo u Skandinaviji.
- muha_sa
#504 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ommadawn wrote:I dok se ovdje diskusija vodi - ljudi jos uvijek napustaju BiH. I ne samo BiH, nego i iz ostalih zemalja u regionu. Iz samog Kosova je za nekih pola godine iselilo nekoliko hiljada ljudi. Uglavnom prelaze granice na crno u Madjarsku, tu ih prebacuju vojvodjanski taksisti za lovu.
baš na stanici u Sarajevu bi se zguro medj torbe i furo u EVropu
- Ommadawn
#505 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bas na stanici u Sarajevu, 4-og augusta 2000 godine. I to momak hoce da udje u autobus u prtljaznik da se zgura medju torbe. Da fura u Jevropu.muha_sa wrote:Ommadawn wrote:I dok se ovdje diskusija vodi - ljudi jos uvijek napustaju BiH. I ne samo BiH, nego i iz ostalih zemalja u regionu. Iz samog Kosova je za nekih pola godine iselilo nekoliko hiljada ljudi. Uglavnom prelaze granice na crno u Madjarsku, tu ih prebacuju vojvodjanski taksisti za lovu.
Ne mislim da je moda u pitanju nego potreba. Negdje sam vec spomenuo da niko od nas ne bi zivio u inostranstvu da u BiH moze imati i pola ove plate koju imamo u Skandinaviji.![]()
![]()
![]()
![]()
baš na stanici u Sarajevu bi se zguro medj torbe i furo u EVropu![]()
Te godine je dobar dio ljudi dosao na crno u Svedsku, placalo se 5000 maraka po glavi. Neki su uspjeli i ostati.
Nasli su nekog momka ugusenog u gepeku automobila u Malmö-u, neki jadnik iz Srebrenice. Pokusao ga neko prebaciti na crno. Kazem ti - stravicno.
- muha_sa
#506 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ommadawn
hvala ti
popravio si mi ovaj kišni dan, ne prestajem se smijat gluposti doticnih (ti napisa nekoliko) ljudi kojim je taj idiotizam pao na pamet
hajd to u gepeku auta i razumijem
znam i razumijem sve te pokušaje da se ostane na crno
sprco sam ja dosta godina u guJcu a dolazim i u ŠveCku--sad avionom a prije busom, al još do sad ne cuh da je neko sa gramom mozga došo na stanicu i pita da se zgomba medj torbe u bunker
nemoj me pogrešno razumjet--vjerujem ja tebi, al mi ne ide u glavu taj retardinjos
hvala ti
hajd to u gepeku auta i razumijem
znam i razumijem sve te pokušaje da se ostane na crno
nemoj me pogrešno razumjet--vjerujem ja tebi, al mi ne ide u glavu taj retardinjos
-
prog321
#507 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne ide ni tebi nešto bajno u Swe čim ti dolazis u BiH sa autobusom 
-
sumirprimus
#508 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
.greska... 
Last edited by sumirprimus on 18/06/2015 08:57, edited 1 time in total.
- Ommadawn
#509 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
2000 godine prvi i jedini put dosao autobusom. 21 godina, tek dobio prvi pravi posao.prog321 wrote:Ne ide ni tebi nešto bajno u Swe čim ti dolazis u BiH sa autobusom
U pravu si, ne ide mi.
-
prog321
#510 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Nisi ti isti sad i 2000e, tako nije ista ni BiH.
MIslim, poredis vrijeme tik poslije rata i sada.
U cemu je uopste razlika izmedju tebe i onog sto se sakrio izmedju prtljaga ?
To sto si ti razgulio ranije i dobio vizu? Stvarno. Koji uspjeh.
MIslim, poredis vrijeme tik poslije rata i sada.
U cemu je uopste razlika izmedju tebe i onog sto se sakrio izmedju prtljaga ?
-
xenforo
#511 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Šta fali tražit sreću i prosperitet sebi negdje drugo, domovina mi je tamo gdje mi je dobro a ne gdje sam rođen.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#512 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kakav zakljucak
Elem nikako mi nisu jasni ti sto su nasjeli na price i prodavali kuce da traze azil. Pa danima su mediji bukvalno TRUBILI da se ne moze dobiti azil
I onda kad ih je Svedska sve vratila, uzimaju im izjave na aerodromu, kao jadni oni, zrtve 
Elem nikako mi nisu jasni ti sto su nasjeli na price i prodavali kuce da traze azil. Pa danima su mediji bukvalno TRUBILI da se ne moze dobiti azil
- Kinesko prkno
#513 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Idu ljudi svakodnevno,tuzna je to prica kad moras otici trbuhom za kruhom,ali mentalitet"bolje mi je zaduziti svapsku gujcu za dnevnicu nego boriti se za sebe u svojoj zemlji"je blago receno mazohisticki.
Zivot je borba,jal u BiH jal u skandinaviji,pitanje je jel se vise volis boriti na domacem terenu ili u gostima.
Zivot je borba,jal u BiH jal u skandinaviji,pitanje je jel se vise volis boriti na domacem terenu ili u gostima.
-
saja_dj
#514 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ovo samo moze neko izvaliti ko nije iz kasabe svoje izas'o. Vani se boris za bolji zivot, u bosni za opstanak.Kinesko prkno wrote:Idu ljudi svakodnevno,tuzna je to prica kad moras otici trbuhom za kruhom,ali mentalitet"bolje mi je zaduziti svapsku gujcu za dnevnicu nego boriti se za sebe u svojoj zemlji"je blago receno mazohisticki.
Ne brini, zato kad se napravi ozone i nasele arapi, moci ce se guzice brisati i sobe cistiti i u domovini braci sultanima i seikovima"bolje mi je zaduziti svapsku gujcu za dnevnicu nego boriti se za sebe u svojoj zemlji"je blago receno mazohisticki.
- Kinesko prkno
#515 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
U pravu si,lakse je brisat guzcu kad te niko ne gleda=jednosmjerna karta za bolji i kvalitetniji zivotsaja_dj wrote:Ovo samo moze neko izvaliti ko nije iz kasabe svoje izas'o. Vani se boris za bolji zivot, u bosni za opstanak.Kinesko prkno wrote:Idu ljudi svakodnevno,tuzna je to prica kad moras otici trbuhom za kruhom,ali mentalitet"bolje mi je zaduziti svapsku gujcu za dnevnicu nego boriti se za sebe u svojoj zemlji"je blago receno mazohisticki.
Ne brini, zato kad se napravi ozone i nasele arapi, moci ce se guzice brisati i sobe cistiti i u domovini braci sultanima i seikovima"bolje mi je zaduziti svapsku gujcu za dnevnicu nego boriti se za sebe u svojoj zemlji"je blago receno mazohisticki.I to na crno kako je bosnjo navikao
![]()
- U-zap
#516 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne kontam zasto bosnje koji su zadnja rupa na svirali vazda misle da su bolji od ostalih. Na zapadu te poslove tipa ciscenja kuca i pranja guzica radi i domaca omladina jer fino zarade i nauce se radu redu i disciplini. Jedino glupi bosnjo bi odmah u firektorsku fotelju a sve sto zna je kukati. Ili kad kaze "uh ne bih ja to mog'o" pa ne moras drug zato hoce neki mladi svabo koji ce kasnije to reci svom sefu sta je radio i ovaj ce ga vise cijeniti. Bosnjo bi odmah da je menadjer vodafone-a.
- sheilak
#517 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
eno sad hrvatima ukinuli radne dozvole u njemackoj, barem 2 osobe u zg koje ja znam vec se pakiraju. a imaju dobre poslove i stabilna primanja. idu jednostavno jer se tamo nadaju boljoj perspektivi i ne zele tek prezivljavati, znajuci da se za dugo nista nece promijeniti.
- madner
#518 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa nema smisla ta recenica. Ako imaju dobre poslove onda ne prezivljavaju samo ni u Zg.
Radna dozvola za Njemacku odavno nije problem, za plate koje su oko 3000 eura bruto i vise. 3000 eura bruto nije aman zaman plata.
Radna dozvola za Njemacku odavno nije problem, za plate koje su oko 3000 eura bruto i vise. 3000 eura bruto nije aman zaman plata.
- sheilak
#519 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
pa sad im je svakako lakse. a za njih je prezivljavanje i to sto si ne mogu priustiti sve bez da dvaput prevrnu svaku kunu.
samo kazem da su oni u dosta boljoj ili barem nesto boljoj poziciji nego mi, no svejedno zele ici tamo gdje misle da mogu vise.
samo kazem da su oni u dosta boljoj ili barem nesto boljoj poziciji nego mi, no svejedno zele ici tamo gdje misle da mogu vise.
- madner
#520 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa ne mozes ni sa manje 3000 eura, bar ako ne radi oboje.
- uglavnomja
#521 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ako ne govore perfektno njemacki i ako nemaju trazenu struku i iskustvo, vec pomenuto pranje gujica ili slicno ... mogu mahati usima. mislim, treba vremena dok dodju u neki plus, i matematicki, a pogotovo po pitanju standarda. 3 milje eura bruto u eu nije nista, bar ne sa tacke gledista oooiii 6 milja markica ... zivot kosta tamo puno vise. a bruto je bruto, ni blizu neto.sheilak wrote:pa sad im je svakako lakse. a za njih je prezivljavanje i to sto si ne mogu priustiti sve bez da dvaput prevrnu svaku kunu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#522 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Dakle, ti mašeš ušima, jer si sama rekla da jezik još nisi savladala nakon 5, 6 godinauglavnomja wrote:ako ne govore perfektno njemacki i ako nemaju trazenu struku i iskustvo, vec pomenuto pranje gujica ili slicno ... mogu mahati usima. mislim, treba vremena dok dodju u neki plus, i matematicki, a pogotovo po pitanju standarda. 3 milje eura bruto u eu nije nista, bar ne sa tacke gledista oooiii 6 milja markica ... zivot kosta tamo puno vise. a bruto je bruto, ni blizu neto.sheilak wrote:pa sad im je svakako lakse. a za njih je prezivljavanje i to sto si ne mogu priustiti sve bez da dvaput prevrnu svaku kunu.
- insomnia78
- ultima_palabra
#524 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
To u Hrvatskoj meni već baca na pomodarstvo.
-
prog321
#525 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
3000 bruto, i nesh imati ni za kifle