On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#501 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

UnscarD wrote:
hahaha to se ne racuna fakat :-D ma ne kontaju ljudi ovde sta imamo....nedavno sam se vratio iz jedne juzno americke zemlje treceg svijeta, mi smo ovde ipak Evropa ... sad to sto mi gledamo u Svedsku i Njemacku i njihov standard jbg ... ne kazem da treba da se ugledamo na Lesoto ali da nam nije lose ovde bas toliko koliko se predstavlja nije ... vamo ljudi bukvalno umiru od gladi. Pricam sa jednom djevojkom, fakultetski obrazovanom koja radi za 50 USD mjesecno i ima bebu ...pitam je kako pregura mjesec. Kaze, glavno joj je da obezbjedi proteine u vidu mesa za bebu za 30 dana ...da moze mozak da se razvija pravilno ...sve ostalo joj nije bitno. Kod nas sa transparentima "GLADNI SMO" jajima gadjaju predsjednistvo ... bjaaazi ba....

ah pa to su ona nasa revolucionarna hipstercad, snimaju jedne druge ajfonima dok nosaju te tranparente... i svi bi ko fol nesto radili, nema perspektive... dok ne pocnes malo pricati s njima i ne skontas da bi oni najradije radili posao kakav nemamo ni mi sa 10-20 godina iskustva... :lol:

al gladni su... nemaju za ajfon 5s, valja nositi 4s... bruka i sramota, a jaran neki dan uzeo galaxy s4, nema para za s5...

kako bi tu balavurdiju malo vratio u 1993, na jedno mjesec dana... to bi im bila najveca usluga ikad
Kinesko prkno

#502 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Kinesko prkno »

direktni wrote:
detroit-mercy wrote:Vidim da se je na ovoj temi pravo zakuhalo, i opet ide ona ja u klin ti u plocu. Ljudi se proglasavaju nesposobnim ili maminim mazama, malo se gleda na socijalno eknomski aspekt, kulturu, tradiciju, koja u svemu ovome igra i te kako vaznu ulogu.
Dosta njih kaze, mama mu kuha ili pegla, mamina maza i dr. gluposti., valjda ljudi ne mogu da razumiju da cemo za nase roditelje mi uvijek ostati "njihova djeca" kao sto ce i nasa djeca za nas uvijek ostati "nasa djeca" bez obzira kako odrasli bili. Btw, ja i danas kad odem kuci, stara pazi jesam li se pokrio ili da ne stanem bos na plocice kao sto i ja u po noci ustanem pa pogledam jesu li moja djeca pokrivena :mrgreen: .
Uvijek se vratim na slucaj mog komsije u proteklom ratu, i on i sin su zaglavili u logoru i onda nam stari prica kako bi on kada su im dijelili porcije batina uvijek podmetao svoja ledja da njega vise udare da mu ne udare sina, iako fizicki gledano sin ga je mogao u zubima nositi :skoljka:, ali to je ta roditeljska ljubav koju mi tek kada dobijemo svoju djecu pocnemo razumijevati.
Onda ide i taj famozni proces osamostaljenja, koji je u velikoj mjeri uslovljen ekonomskim uslovima. Ja sam zivio sa roditeljima ali sam u isto vrijeme bio i samostalan. Zaradjivao sebi preko "omladinske zadruge", placao sebi izlaske, odjecu, isao na ljetovanja/zimovanja sa rajom ali u isto vrijeme zivio sa roditeljima. Sto ne ko rece, ne moras zivjeti sam da bi bio samostalan. Kod nas u BiH pored rata, imamo ekonomsku krizu koja traje evo vec nekih 30tak godina, imamo jako niske zarade, limitirane ekonomske mogucnosti, jako slabo trziste rada bez ikakve regulacije. I u tim i takvim uslovima, mi pricamo o nekom osamostaljenu u ranim godinama. Dajte molim vas, pa kod nas jedna obicnija jakna ili kaput su trecina prosjecne place, da ne pricamo o drugim stvarima :-) . Famozna osamostaljivana na Zapadu, razlicita od drzave do drzave, karakteristicno recimo za Nijemce da duze ostaju u roditeljskom domu od Amerikanaca, ali ja ta dva svijeta uopste ne zelim da poredim sa nasim uslovima jer su uslovi neusporedivi :-) . Mada bih i o ovom ranu ostamostaljenu Amerikanca mogao dosta toga napisati i koja kategorija stanovnistva leti da se rano osamostali.
Onda na red dolaze nase kuce na sprat ili dva sprata i ismijavanje takvim kucama :-) . Ne znam cemu ismijavanje kada ti recimo tvoji roditelji vec u ranim godinama fakticiki obezbijede ono najvaznije a to je krov nad glavom. Dzeferson se vidim dosta ismijava ovoj pojavi kod nas, ali se niko ne ismijava pojavi da i pored rata, teske ekonomske situacije u zemlji evo vec 30tak godina, mi imamo zanemarljivo mali broj beskucnika, fakticiki na nivou statisticke greske.
Evo u mom komsiluku, u sve i jednoj kuci na sprat, zive roditelji i djeca (sad vec udata i ozenjena), jedino gdje su djeca vani tu su starci sami sve ostalo su "pune kuce". Za primjer, moj rodjak, tetak umro mladji, braca vani on sa svojom porodicom na jednom spratu, stara na drugom, komsija isto tako, stari umro, brat je odselio u neki drugi grad, on na jednom spratu, stara na drugom. Je su li svi oni trebali ostaviti same roditelje i otici u podstanare, pored rijesenog stambenog pitanja. Ili primjer dugog komse, kome je brat poginuo u ratu i sada on je na jednom spratu a starci na drugom. Zar je pored te licne tragedije koju su njegovi roditelji dozivjeli trebao i on otici da se osamostali :-). Mozda malo familijarnih vrijednosti da stavimo na vagu.
Ovo su neki slucajevi malo ekstremniji, dosta mojih komsija koje zive u tim "famoznim kucama na sprat", zivi ono roditelji dole oni gore. Velika vecina te raje nema neke plate, recimo BH prosjek, ali i sa takvim platama oni si mogu priustiti fin zivot jer ne moraju da daju 50 ili 60% zarade za ratu za stan, idu na odmore, voze auta, fakat ni sa cime pretjerano ne zaostaju za zivotom na Zapadu. Ljudi se ismijavaju sa ovim kucama ali sta je bolje duznicko ropstvo ili svoj krov nad glavom od momenta ostamostaljenja (prelaska na sprat). U svim ovim porodicama, ljudi su nasli nacin da premoste te genracijske jazove, svako je give up nesto ali je opste dobro puno vece. Ondje gdje ljudi hoce da nadju kompromis, kompromis ce biti postignut a gdje su odnosi u porodicama zategnuti taman da su hiljadu kilometara daleko oni ce biti zategnuti.
Onda na red dolazi ono lijepo je biti sam :D , naravno ali to biti sam traje jedan jako kratak period. Par godina i onda dolaze, zenidba/udaja pa poslije toga u vecini slucajeva i djeca. Kako je lijepo ustati ujutro rano pa dici jednogodisnjaka i dvogodisnjaka da ih vodis u vrtic ili da ih neko cuva umjesto da djeca ostanu da spavaju jer su nana i dedo na donjem spratu i kada mladi odu doci ce gore i paziti djecu ili ih spremiti i odvesti do skole i druge stvari. Ili je bolje ostavi ga u vrticu u 7.00 ujutro i pokupi ga u 5 po podne. Da ne pricamo o izlasicma i drugim stvarima :D .
Ali bitno se je ismijavati ako eto porodica ostane pod jednim krovom ili proglasavati nekoga nesposobnim :D . Ljudi lete ka nekoj samostalnosti/slobodi a ne znaju da sloboda ima svoju cijenu. Neki ne mogu ni da razumiju ovo o cemu pricam jer se osamostale npr, odsele dvije ulice dalje, ili u drugi dio grada, koji je fakat pet minuta voznje, Sta kada se tvoja samostalno mjeri stotinama ili hiljdama kilometara daleko. Ja ovdje znam dosta raje koja je eto samostalna i znam kroz kakve oni muke prolaze jer nemaju nikoga blizu da im makar malo pomogne, pa makar da ih ponekad vruca sirnica doceka kada dodju sa posla :mrgreen: .
Onda na kraju dolaze te neke porodicne vrijednosti, familijarne veze. Goran nas poredi sa Dancima ili Svedjanima. Mi nismo ni Danci, ni Svedjani ni Amerikanci. Poredi nas sa Grcima, Italijanima, Turcima :mrgreen:, to smo mi . Biti ekonomski jaci ne znaci da si nuzno i na visem stepenu humanih odnosa. Ja licno skidam kapu amerima u pogledu ekonomske slobode, invetivnosti, kako organizovati neke stvari ali u pogledu odnosa medju ljudima, odnosa familije, generalno gledano nabije na kurac takav svijet.
Ima jos dosta toga, ali mi mrsko pisati.
:thumbup:
Evo nek ovaj post posluzi kao ulazna informacija,ali stavimo na stranu familijarne vrijednosti i porodicne odnose,a posvetimo se matematici i cinjenicnom stanju.
Prije svega,teza on zivi sa roditeljima?Preskoci njega zvuci kao kakv jeftin clanak iz kosmopolitana i mozda je prikladniji za zemlje zapadne evrope.Ako izuzmemo slucajeve u kojim postoji mogucnost za osamostaljivanjem,u danasnje vrijeme u BIh teza "Osobe sa 30+ koje zive sa roditeljima kao zrtve ekonomsko-politicke situacije, nepotizma i vladajucih elita " zvuci puno prikladnije ,jer u zemlji gdje nezaposlenost vrtoglavo raste ,gdje se ljudi u manjim gradovima bore za komad kruha,stavljati ljude koji su PRISILJENI da zive sa roditeljima na stub srama,dovoditi u pitanje njihovu muskost,karakter i sposobnost je pandan Bakirovoj antologijskoj izjavi"nije kriva Sda ,kriv je narod sto nije slijedio Sda" a u stvari znaci ko vas sjebe sto niste dio tala,ko vas yebe sto ste posteni .Kako neka cura koja radi u slasticarnoj u Donjem Vakufu za 450 km da kupi stan,kako neki konobar u B.Petrovcu od 400 km plate da izdvoji pare za stan itd?Pa korijen problema i jest u socijalnoj nepravdi i tranziciji u kojoj imamo ljude koje su dali mladost i zdravlje u ratu(patetika ,ali istina),rade za 350 km ,kako da on nadje djevojku ,da izdvoji 100 km mjesecno da se zabavlja sa njom kao preduslov ka nekom zajednickom zivotu.Licno poznajem ogroman broj ljudi koji cure nisu imali godinama,zbog osjecaja sramote da ne mogu pruziti sigurnost sebi a kamoli zasnovati porodicu.Primjera je milion ,stanova je puno manje.Kad neki SDA-ovski lokalni gangster kupi svome sincicu stan ,poslovni prostor,automatski on ostavi sina postenog radnika na grbaci roditelja,ili jos bolji primjer kad neka sarajevska jet-seterka kupi sebi tangice od 100 km,Hilmo Hilmic ,posteni rudar iz Varesa,koji sa svojom mizernom platom prehranjuje 3 djece,automatski zaduzuje vecu lopatu,pojacava normu i spusta se dublje u okno.Poremetili smo sistem vrijednosti ,pa samim tim i postavljamo pogresna pitanja,pa tako umjesto da se zapitamo kako neko ima 3 stana ,kucu ,sator itd,mi se pitamo kako neko nema svoj stan.
detroit-mercy

#503 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by detroit-mercy »

Opet se ode od teme dobro, pricajmo o generalnoj populaciji i prosjeku od 800km i izuzetno visokoj stopi nezaposlenosti mladih i kako takavi mladi da se osamostale.
Alfons Kauders

#504 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Ljakan wrote:
jahh wrote:
Ljakan wrote:A posla ima jasta ljudi kuci sjede sa diplomama mrsko im radit :lol: :lol:
kakve gluposti ovde sve pisu boze sacuvaj.... :D
Ja odgovorno tvrdim da ima posla ko god hoce da nauci radit ono sto treba. I moze da bira jedno 50-100 razlicitih oblasti. Doduse sve je vezano za kompjuter.
Super samo se nadam da se obuka ne placa 5 milja :lol:
Postavi oglas kad vec ima,toliko ljudi na birou....ima da ode ko halva.
ne placa se nista... nula... nish... sirok ti internet, ima svega, vjeruj mi...

al nece ljudi...

nece pa nece...
jahh

#505 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jahh »

Ljakan wrote:
jahh wrote:
Ljakan wrote:A posla ima jasta ljudi kuci sjede sa diplomama mrsko im radit :lol: :lol:
kakve gluposti ovde sve pisu boze sacuvaj.... :D
Ja odgovorno tvrdim da ima posla ko god hoce da nauci radit ono sto treba. I moze da bira jedno 50-100 razlicitih oblasti. Doduse sve je vezano za kompjuter.
Sve sto ti treba je kompjuter :l. Sad u zavisnosti od toga sta tacno hoces raditi, zavisi koliko dobar. Ali i sa najgorim kompjuterom mozes programirati Android i iOS aplikacije. A ako si veoma sposoban, mozes izaci petocifrenu cifru mjesecno. A ovako zasigurno ceteverocifrena nije problema.

Pa onda recimo dizajn (web dizajn, 3d dizajn i slicno). Pa video editing. Pa generalno programiranje (Java, Python, C i slicno). I milion slicnih stvari.

Recimo, za igru Dota 2 ljudi prave iteme (izgled heroja). Dakle ti uzmes i napravis item. Oni najbolji izadju sest-sedam cifara godisnje (njih je mozda 5-10 doduse), ali i oni prosjecni mogu izaci petocifreno. I takvih primjera je milion.

Samo treba volje sjesti, zagrijat stolicu i u zavnisnosti koliko vec znas odvojiti 3-12 mjeseci zivota da naucis to raditi.
JohnnyS

#506 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Ponovit ću svoj upis od prije par stranica:

Što možeš misliti o nekome, kakve su sposobnosti tog nekoga kad u 35 godina života, odnosno 10-12 godina nakon fakulteta nije uspio ništa osim eventualno da ima televiziju u sobi pa da može pogledat Ligu prvaka dok starci gledaju Sulejmana u dnevnom. Znači osoba koja danas ima 35 godina je završila fakultet u doba Alijansine vlade ili freško poslije toga, eto koliko je vremena od tad prošlo...

Pa ta osoba je napunila punoljetnost kad je Zubandan bio :D

Zanimarimo sad socijalne priče tipa "ja znam lika kojem je majka obolila od Non-Hodgkin limfoma, otac mu ratni invalid, on je ostao doma, pomogao starce, školovao troje braće i sestara i još komšijama nosi kese s tržnice". Takvih priča je puno manje od onih u kojima je država kriva što netko kao diplomirani indolog nema posla, a neće otić na kruzer ili ima posao, ali fino mu doma. Ovima prvim svaka čast, ovi drugi su ti o kojima se radi u temi i normalno je da takve treba čudno gledati.
BadCopy

#507 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by BadCopy »

Sad sto sebi neki ne mogu priustiti to da zive sami trebaju svi prihvatiti to kao normalno i neku normu?
Niti jedan oblik zivota na planeti ne frcera normalno tako.
Zna se koje osobe zive sa roditeljima do tih godina i dalje.
Al eto hajde boze moj,vole se svi i niko nikom ne smeta.
Kad imamo los dan ne izlazimo iz sobe a kad ocemo malo intime posaljemo roditelje na bingo.

Od zla oca od gore matere
madner

#508 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by madner »

detroit-mercy wrote:Opet se ode od teme dobro, pricajmo o generalnoj populaciji i prosjeku od 800km i izuzetno visokoj stopi nezaposlenosti mladih i kako takavi mladi da se osamostale.
Ja fino postavio sta je kljuc uspjeha.
Kljuc uspjeha je da vam roditelji obezbjede stan i sprat. Onda fino zivite na spratu i rentate stan. Lovu ulazete mudro, skromno zivite u svojih 150 kvadrata i cekate da kupite auto.

Onda zivot pocinje, imate auto, imate pare od kirije.
Garantujem da ovo prolazi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#509 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

Alfons Kauders wrote:
a mozda da promijenis drustvo?
E vidis to mi nije palo na pamet :thumbup:
Alfons Kauders wrote: evo da pogledam malo svoju raju u sarajevu... i sorry, ne pada mi niko na pamet ko bi odgovarao tvom opisu i generalno tvojim idejama o zaposljavanju, stelama, podobnim i slicnim floskulama...
To sto srecom nema oko tebe ne znaci da ne postoji.
Ili, kao sto ti meni rece "A mozda da promijenis drustvo?"
Alfons Kauders wrote:
jer vi omladinci ste nekako apaticni i sjebani, pa et, more bit i to...
Ljudi sa 26, 27, 28 godina nisu bas omladinci.
Imas li jos koji izgovor?
BadCopy wrote: Zna se koje osobe zive sa roditeljima do tih godina i dalje.
Koje :zoka:
_mufljuz_

#510 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by _mufljuz_ »

Alfons Kauders wrote:
ladyblue18 wrote:
Alfons Kauders wrote:
reci to mom prijatelju, koji ni srednju nije zavrsio kako treba, a sad ima stan, kucu, dvoje djece i sasvim ok zivot, iznad prosjeka, hladno... ili to mozes reci mom drugom prijatelju, koji takodjer ima kucu, zenu, jak fakultet, jos bolji posao (cak i od mene)... a obojica su odrasla bez oca, bez ikakvih stela i para sa strane... ili mozda mojoj kolegici, koja nije imala telefon u jebenoj kuci, a sad predaje na fakultetu

to sto je neko bio dobar na faksu nije nikakva garancija uspjeha u zivotu niti mogucnosti pronalaska zaposlenja... nikakva, vjeruj mi... ni blizu...
Nisam ni mislila da se trebaju zaposliti zbog svog prosjeka nego sam njih uzela kao najbolje primjere, da ostale ne navodim, a znam ih toliko da bi forum sad hladno postao bogatiji za 20ak novih clanova kad bi se registrovali.

Fino je to kad se neko snadje i uspije u zivotu ali ne mozes pricati da posla ima, kad je stvarnost drugacija.
Danas je stanje takvo da kada se neko snadje svojim zaslugama to je debeli izuzetak a nikakvo pravilo.
Ne sjedi niko kuci i nije na birou od ljepote i jer nece da radi. Ti ako nisi dozivio da te odbijaju jer nisi podoban, jer nemas odgovarajuce ime, prezime, kovertu onda si sretan, ali drugi nisu takve srece.

Ja ti stvarno ozbiljno kazem, ti tvrdis da posla ima, pa eno ti tema odmah ispod, pomozi kojem nezaposlenom.
Samo nemoj price "sto cu im ja pomagat".

evo da pogledam malo svoju raju u sarajevu... i sorry, ne pada mi niko na pamet ko bi odgovarao tvom opisu i generalno tvojim idejama o zaposljavanju, stelama, podobnim i slicnim floskulama...

skoro svi ljudi koje poznajem rade u privatnom sektoru, preko 90%, hladno... a i oni koji ne rade nisu dobili posao jer su lijepi ili jer su necija djeca, vec zato jer su jebeno dobri u svom poslu, sto mogu potvrditi svojim rezultatima na domacem i stranom terenu... znam pracnih parova koji mjesecno jedva dobace do milje, ali znam i onih koji imaju peticu, mozda cak i vise... i tu govorim iskljucivo o ljudima u privatnom sektoru, skoro sve rodjene sarajlije, ljudi koji nemaju veze s politikom i nemaju utjecajne roditelje... al zato ako ti treba neko da projektuje zgradu, vodi firmu s par miliona prometa, programira, dizajnira... imam brate u raji svega - al nisu bas jeftini

tako da... zao mi je, ali nesto ne stima... debeeeelo ne stima... ili je to onaj "generation gap" sto bi rekli ameri? jer vi omladinci ste nekako apaticni i sjebani, pa et, more bit i to...

jebo majku ja nisam znao da imamo toliko jak proizvodni sektor koji pravi pare i nisam znao da imamo tako jake softver-inzinjere :mrgreen: bas bih volio da vidim plate u toj firmi sa par miliona prometa i proizvode koje ta firma proizvodi al sumnjam da ih ima - jer sam ja radio u jednoj "milionskoj firmi" prije nekih 15ak godina gdje je veliki gazda vrtio milione kupovo dzipove i pravio vile al radnicima dav'o 300 maraka plate na crno.... :mrgreen: :mrgreen: :thumbup:
valjda je to formula vodjenja firme :lol:

jebo majku tek sam sad skonto po postovima da mi zivimo u Silicijskoj dolini sve sami bogatasi posteno stecenih imetaka.... :lol: a svi uglavnom razvaljuju php pyhton unix sql jerbo je svak kadar da to nauci koliko je to lagano :mrgreen: toliko da ljudi sa baustele uzimaju kredit da si kupe komp da razvaljuju PhP i webdizajn i 3d arhitekturu :mrgreen:

haj sto sam skonto da smo mi bogata zemlja tek sad jebi ga :lol:
haj sto nisam znao da je svaki drugi IT Level 3 expert :lol:
al sto nisam znao da sam ja glup a sve oko mene megainteligentni IT strucnjaci koji vrte po "petaka" i sestocifrene cifre mjesecno i godisnje - e moram otic opticaru da malo bolje vidim te ljude okolo u BIH :mrgreen:
Last edited by _mufljuz_ on 26/03/2014 14:56, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#511 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

jahh wrote:
Ljakan wrote:
jahh wrote:
Sve sto ti treba je kompjuter :l. Sad u zavisnosti od toga sta tacno hoces raditi, zavisi koliko dobar. Ali i sa najgorim kompjuterom mozes programirati Android i iOS aplikacije. A ako si veoma sposoban, mozes izaci petocifrenu cifru mjesecno. A ovako zasigurno ceteverocifrena nije problema.

Pa onda recimo dizajn (web dizajn, 3d dizajn i slicno). Pa video editing. Pa generalno programiranje (Java, Python, C i slicno). I milion slicnih stvari.

Recimo, za igru Dota 2 ljudi prave iteme (izgled heroja). Dakle ti uzmes i napravis item. Oni najbolji izadju sest-sedam cifara godisnje (njih je mozda 5-10 doduse), ali i oni prosjecni mogu izaci petocifreno. I takvih primjera je milion.

Samo treba volje sjesti, zagrijat stolicu i u zavnisnosti koliko vec znas odvojiti 3-12 mjeseci zivota da naucis to raditi.
izgovori sefe, dzaba gubis vrijeme, dzaba pises

ljudi NECE

svi bi da rade ono sto im godi, ono sto su studirali... i onda kmece kako nema posla... a sto rece kolega, nema posla za diplomiranog indologa... kriminaliste, politologe i masu drugih zanimanja za koje nema niti ce biti posla

hm, sta ti konkretno radis, morebit bidne posla kakvog :D dok radis preko neta, nije video... 3d vjerovatno nije - cijene su pale u pm... dakle kodiras ili dizajniras... prije bi rekao da kodiras...
Alfons Kauders

#512 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ladyblue18 wrote:
Alfons Kauders wrote:
E vidis to mi nije palo na pamet :thumbup:
Alfons Kauders wrote: evo da pogledam malo svoju raju u sarajevu... i sorry, ne pada mi niko na pamet ko bi odgovarao tvom opisu i generalno tvojim idejama o zaposljavanju, stelama, podobnim i slicnim floskulama...
To sto srecom nema oko tebe ne znaci da ne postoji.
Ili, kao sto ti meni rece "A mozda da promijenis drustvo?"
Alfons Kauders wrote:
jer vi omladinci ste nekako apaticni i sjebani, pa et, more bit i to...
Ljudi sa 26, 27, 28 godina nisu bas omladinci.
Imas li jos koji izgovor?
BadCopy wrote: Zna se koje osobe zive sa roditeljima do tih godina i dalje.
Koje :zoka:
izgovor?

ti si ta s izgovorima, ne ja :D
LieToMe

#513 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

_mufljuz_ wrote:
Alfons Kauders wrote:
ladyblue18 wrote: Nisam ni mislila da se trebaju zaposliti zbog svog prosjeka nego sam njih uzela kao najbolje primjere, da ostale ne navodim, a znam ih toliko da bi forum sad hladno postao bogatiji za 20ak novih clanova kad bi se registrovali.

Fino je to kad se neko snadje i uspije u zivotu ali ne mozes pricati da posla ima, kad je stvarnost drugacija.
Danas je stanje takvo da kada se neko snadje svojim zaslugama to je debeli izuzetak a nikakvo pravilo.
Ne sjedi niko kuci i nije na birou od ljepote i jer nece da radi. Ti ako nisi dozivio da te odbijaju jer nisi podoban, jer nemas odgovarajuce ime, prezime, kovertu onda si sretan, ali drugi nisu takve srece.

Ja ti stvarno ozbiljno kazem, ti tvrdis da posla ima, pa eno ti tema odmah ispod, pomozi kojem nezaposlenom.

evo da pogledam malo svoju raju u sarajevu... i sorry, ne pada mi niko na pamet ko bi odgovarao tvom opisu i generalno tvojim idejama o zaposljavanju, stelama, podobnim i slicnim floskulama...

skoro svi ljudi koje poznajem rade u privatnom sektoru, preko 90%, hladno... a i oni koji ne rade nisu dobili posao jer su lijepi ili jer su necija djeca, vec zato jer su jebeno dobri u svom poslu, sto mogu potvrditi svojim rezultatima na domacem i stranom terenu... znam pracnih parova koji mjesecno jedva dobace do milje, ali znam i onih koji imaju peticu, mozda cak i vise... i tu govorim iskljucivo o ljudima u privatnom sektoru, skoro sve rodjene sarajlije, ljudi koji nemaju veze s politikom i nemaju utjecajne roditelje... al zato ako ti treba neko da projektuje zgradu, vodi firmu s par miliona prometa, programira, dizajnira... imam brate u raji svega - al nisu bas jeftini

tako da... zao mi je, ali nesto ne stima... debeeeelo ne stima... ili je to onaj "generation gap" sto bi rekli ameri? jer vi omladinci ste nekako apaticni i sjebani, pa et, more bit i to...

jebo majku ja nisam znao da imamo toliko jak proizvodni sektor koji pravi pare i nisam znao da imamo tako jake softver-inzinjere :mrgreen: bas bih volio da vidim plate u toj firmi sa par miliona prometa i proizvode koje ta firma proizvodi al sumnjam da ih ima - jer sam ja radio u jednoj "milionskoj firmi" prije nekih 15ak godina gdje je veliki gazda vrtio milione kupovo dzipove i pravio vile al radnicima dav'o 300 maraka plate na crno.... :mrgreen: :mrgreen: :thumbup:

jebo majku tek sam sad skonto po postovima da mi zivimo u Silicijskoj dolini sve sami bogatasi posteno stecenih imetaka.... :lol:
A da i ti ko i nas par (koji po ovim uzusima nismo "samostalni") promijenis drustvo :D (ironija za one koji ne prepoznaju)
BadCopy

#514 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by BadCopy »

Ljudima kojima je potrebna briga 24 sata dnevno i koji nisu u stanju da brinu sami o sebi.Osobe sa teskim invaliditetom.
U poredjenju sa zivotinjama kod kojih takva jedinka umre ili bude ubijena,mi kao ljudi eto brinemo o takvim.
A da zdravu jedinku pola zivota teglim za sobom to nema nigdje.

Od zla oca od gore matere
jahh

#515 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jahh »

Alfons Kauders wrote: svi bi da rade ono sto im godi, ono sto su studirali... i onda kmece kako nema posla... a sto rece kolega, nema posla za diplomiranog indologa... kriminaliste, politologe i masu drugih zanimanja za koje nema niti ce biti posla

hm, sta ti konkretno radis, morebit bidne posla kakvog :D dok radis preko neta, nije video... 3d vjerovatno nije - cijene su pale u pm... dakle kodiras ili dizajniras... prije bi rekao da kodiras...
Indolog.
Alfons Kauders

#516 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

_mufljuz_ wrote:
Alfons Kauders wrote:
ladyblue18 wrote: Nisam ni mislila da se trebaju zaposliti zbog svog prosjeka nego sam njih uzela kao najbolje primjere, da ostale ne navodim, a znam ih toliko da bi forum sad hladno postao bogatiji za 20ak novih clanova kad bi se registrovali.

jebo majku tek sam sad skonto po postovima da mi zivimo u Silicijskoj dolini sve sami bogatasi posteno stecenih imetaka.... :lol:
pa nisam rekao da je proizvodnja... taj primjer je distribucija, mislim da ih nema vise od 3-4 u sarajevskoj kancelariji... nista cudno, imas firmi sa milion prometa i jednim zaposlenim... ako ti je marza 4%, to je 40,000 dobiti na milion, nije neko bogatstvo... a plata je kod prijatelja sasvim ok, ne znam tacno, ali preko tri milje... relativno mlad covjek

informaticara imam od milju i kusur do pet cifara, zavisi sta ti treba... samo sto ovaj petocifreni nikad nije marke u bosni zaradio u struci... mada je sa mnom radio u srednjoj (stampali pizdarije)
sema911s

#517 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by sema911s »

jahh wrote:
Alfons Kauders wrote: svi bi da rade ono sto im godi, ono sto su studirali... i onda kmece kako nema posla... a sto rece kolega, nema posla za diplomiranog indologa... kriminaliste, politologe i masu drugih zanimanja za koje nema niti ce biti posla

Indolog.
=osoba koja zna sve odgovore da ti isprica uz kafu ali pri susretu sa pravim problemom bjezi ili se poziva na vitalni nacionalni interes, ugrozenost njihove vrste, pola,
svaku mogucu seriju pregldala, sakuplja panini slicice, kladionicu poznaje ko svoj dlan i uvjek ima neku dojavu, ili ti ga u prevodu baci pogled na prvi kafic svakim danom od 08-17 pun je tih indolog-a
Ljakan

#518 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

:lol: :lol: :lol: :lol:
jasko_ba

#519 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jasko_ba »

Vrhunac mi je kad vidim covjeka koji je zavrsio pravo u Travniku, imao stelu i zaposlio se odmah cim je diplomirao, kako ovako preko foruma i fba pametuje ljudima da samo traze izgovore i da ne zele raditi. Jebo lud zbunjenog :lol:
Alfons Kauders

#520 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

jahh wrote:

Indolog.
:D

iliti kodiras kad indijci nesto zajebu, pa klijent odluci zaposliti nekog ko zna sta radi ne kosta $2 na sat :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#521 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

Alfons Kauders wrote:
izgovor?

No shit :shock: :mrgreen:
Alfons Kauders

#522 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ladyblue18 wrote:
Alfons Kauders wrote:
izgovor?

No shit :shock: :mrgreen:
nije ni to lose

omladini je lakse tako
_mufljuz_

#523 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by _mufljuz_ »

Alfons Kauders wrote:
pa nisam rekao da je proizvodnja... taj primjer je distribucija, mislim da ih nema vise od 3-4 u sarajevskoj kancelariji... nista cudno, imas firmi sa milion prometa i jednim zaposlenim... ako ti je marza 4%, to je 40,000 dobiti na milion, nije neko bogatstvo... a plata je kod prijatelja sasvim ok, ne znam tacno, ali preko tri milje... relativno mlad covjek

informaticara imam od milju i kusur do pet cifara, zavisi sta ti treba... samo sto ovaj petocifreni nikad nije marke u bosni zaradio u struci... mada je sa mnom radio u srednjoj (stampali pizdarije)
pa taaaaaaako reci druze - taj je "nazapadu" a ne u vukojebini BIH....
znam i ja jednog takvog - mozak sto jes jes - menadzer u firmi tj civija - al kad sam ga pitao da mi pomogne malo - ne da mi steli u firmi, posutio se ko drolja - valjda mu znanje bilo preskupo.... iako bih mu dav'o platu da me malo uputi u znanje - ha ja....

znanje mu niko ne osporava kao ni talenat - al sto je supcina je posebna prica - mozda bas njega i znas :wink:
i eto summa summarum - jednog upoznas fakat talenat sto jes jes - al papcina obicna bh brzopotezno emancipovana seljacina koja je eto sticajem okolnosti talenta i nesto inteligencije svladala prijeko potrebne IT vjestine :wink:
Alfons Kauders

#524 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

_mufljuz_ wrote:
Alfons Kauders wrote:

pa taaaaaaako reci druze - taj je "nazapadu" a ne u vukojebini BIH....
znam i ja jednog takvog - mozak sto jes jes - menadzer u firmi tj civija - al kad sam ga pitao da mi pomogne malo - ne da mi steli u firmi, posutio se ko drolja - valjda mu znanje bilo preskupo.... iako bih mu dav'o platu da me malo uputi u znanje - ha ja....

znanje mu niko ne osporava kao ni talenat - al sto je supcina je posebna prica - mozda bas njega i znas :wink:
i eto summa summarum - jednog upoznas fakat talenat sto jes jes - al papcina obicna bh brzopotezno emancipovana seljacina koja je eto sticajem okolnosti talenta i nesto inteligencije svladala prijeko potrebne IT vjestine :wink:
pa jest - na zapadu... m.dvor ja zapadno od mene...

nema covjek veze s IT sektorom... znam par programera, ali on nije jedan od njih... niti se ja plaho kontam u to, nije mi struka

tako da ne kontam sta pokusavas reci

sorry... ti mislis na ovog petocifrenog, a ja pricam o ovom drugom...

al opet ne kontam odakle ta pljuvacina jer ocito ne pricamo o istoj osobi (ili si se ti malo zajebo pa mislis da pricamo)
_mufljuz_

#525 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by _mufljuz_ »

nije to pljuvacina nego tvoje utopijske bajke o tome kako bi svaki stanovnik BIH trebao da trazi selameta k'o da su svi predodredjeni da budu IT inzinjeri... vala i ti usra motku...

imao ili nemao tog "petocifrenog" na njega sam mislio da je vani i nije bila pljuvacina - nego ispricana cinjenica....trebalo mi je za lijeka i zivot njegova pomoc i to je to...

i mojne matere ti meni igrat nekog prizemnog cinizma - malo vise te cijenim :wink:
Post Reply