Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Kemo BA

#51 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote:Koji nivo formalnog obrazovanja treba da ima jedan politicar. Ja mislim kao minimum doktor nauka! :D

Temu sam postavio iz razloga što su na drugoj temi ( http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 7#p7348427 ) mnogi otišli "off topic" a žele diskutovati na ovu temu.
Mislim da prilazis problemu sa pogresne strane :) pitanje bi trebalo biti "Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog glasaca??" :mrgreen: . Kada budes imao prave glasace onda ces imati i prave politicare na vlasti :mrgreen: . Ovako kakav narod/glasaci takva drzava/politicari :skoljka: .
E jbga kako je pošlo još ce u izborna pravila da unesu da samo VSS ima pravo glasa.Prema mišljenju koje zastupaš formalno obrazovanje je presudno.Kod nas u vladi svi osim jednog su VSS,Prof. .. pa nešto tu ne štima.Ili sa nivoom obrazovanja koji se dobija u obrazovnim institucijama ili možda nešto drugo.Vidi sada krivi glasaci a oni izabrali baš po vašoj želji što se tice formalnog obrazovanja. Mislim da je jedino rješenje jedan hrkljuš da mozak profunkcioniše.
Jay Gatsby

#52 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:
Jay Gatsby wrote: Da, ali bi i tada ministar morao biti sposoban odabrati sebi pomoćnike prema kriterijima stručnosti. Ne može rudar kao ministar zdravstva sebi dovesti stručne ljude u ministarstvo. On nije u toj struci, on ne zna kretanja, ne zna ljude, jednostavno ne zna prepoznati ko su te osobe (i to je sasvim normalno jer se rudar bavi drugim stvarima u životu). Morao bi u startu slušati druge ljude koji mu određuju saradnike, a (meni) takav ministar ne treba. Po tvojoj priči, ti, ja, svi ljudi na ovoj temi bi mogli biti i premijeri i ministri svih mogućih resora. Ja za sebe tako ne mislim i ne bi mi na kraj pameti palo da i u domenu teorije sebe zamišljam na mjestu npr. ministra energtike i rudarstva ili ministra zdravstva jer mi to jednostavno nije struka.
Ko je sposoban da zauzme mjesto u izvršnoj vlasti odlucuju svi glasaci. Nikada u demokratiji nece moci biti postavljeni takvi uslovi koje zagovaraš.Demokratija jarane narod bira. :lol:
Glasači uopće ne odlučuju o tome, ne o pojedinačnim imenima. Ili sam ja propustio vidjeti da sam mogao glasati za Bevandu kao predsjedavajućeg VM ili Nikšića kao premijera FBiH.
Jay Gatsby

#53 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

JohnnyS wrote:
Pa tako se i ministri biraju. Samo za ministre to ima smisla, ali za ove koje sam ja naveo nema nikakvog. BiH je složeno ustrojena zemlja, ali ajmo reći da postoji samo državni nivo. U svim normalnim državama su predsjednici vladajućih stranaka i članovi Vlade (samo u našim džabalebaroškim državama predsjednici stranaka idu na manje odgovorna mjesta kao što je Predsjedništvo, a ne odgovorno poput Vlade/Vijeća ministara), pa bi bilo logično da je Dragan Čović predsjedavajući, Lagumdžija MVP (dobro, on to stvarno jest), Tihić ministar sigurnosti, Dodik financija, Ljubić ministar nečega i onaj iz SDS-a isto tako da kad se dogovaraju o političkim stvarima da se to radi na sjednicama Vlade, a ne po opskurnim selendrama i kafanama. Položajem u Vladi oni bi pokazali da snose odgovornost za politiku koju ta vlada provodi. seln ti je naveo primjer Njemačke, ja bih još nadopunio: nije Angela Merkel neka superžena, Marsovka, ona je na taj položaj došla jer je predsjednica pobjedničke stranke, a za ekonomske probleme (ili izostanak istih) te države se brine cijeli niz savjetnika koji su stručnjaci u svojim poljima...
Da, predsjednik pobjedničke stranke bi svakako trebao u izvršnu vlast, to je tačno.

A što se tiče Angele Merkel... žena je doktor nauka. Već više od trideset godina.
Kemo BA

#54 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Jay Gatsby wrote: Glasači uopće ne odlučuju o tome, ne o pojedinačnim imenima. Ili sam ja propustio vidjeti da sam mogao glasati za Bevandu kao predsjedavajućeg VM ili Nikšića kao premijera FBiH.
Odlucio si i cak ako nisi izlazio na glasanje.Indirektno ili direktno si birao vladajuce stranke/partije/programe i dao im ovlaštenje da u tvoje ime a za racun provođenja svog(a možda i tvog) programa postave vodece ljude u izvršnu vlast.
Intimus

#55 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Intimus »

Ma biće to i kod nas dobro, samo da izađemo iz feudalizma... ;-)
detroit-mercy

#56 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:
detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote:Koji nivo formalnog obrazovanja treba da ima jedan politicar. Ja mislim kao minimum doktor nauka! :D

Temu sam postavio iz razloga što su na drugoj temi ( http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 7#p7348427 ) mnogi otišli "off topic" a žele diskutovati na ovu temu.
Mislim da prilazis problemu sa pogresne strane :) pitanje bi trebalo biti "Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog glasaca??" :mrgreen: . Kada budes imao prave glasace onda ces imati i prave politicare na vlasti :mrgreen: . Ovako kakav narod/glasaci takva drzava/politicari :skoljka: .
E jbga kako je pošlo još ce u izborna pravila da unesu da samo VSS ima pravo glasa.Prema mišljenju koje zastupaš formalno obrazovanje je presudno.Kod nas u vladi svi osim jednog su VSS,Prof. .. pa nešto tu ne štima.Ili sa nivoom obrazovanja koji se dobija u obrazovnim institucijama ili možda nešto drugo.Vidi sada krivi glasaci a oni izabrali baš po vašoj želji što se tice formalnog obrazovanja. Mislim da je jedino rješenje jedan hrkljuš da mozak profunkcioniše.
Jesi ti bukvalista :mrgreen: i stvarno te je neko sa VSS strucnom spremom dobro nagazio :mrgreen: .
Ja sam pricao o biracima koji su podlozni manipulacijama :mrgreen: i onda kada pocnu da misle svojim glavama onda ce svima biti bolje.
A to sto kod nas nesto ne stima, ne mora znaciti da u nigdje drugdje u svijetu ne stima, jer kada uzmes u obzir na celu svih jacih drzava svijeta su ipak ljudi koji su prosli kroz skole.
E sada, sto se mi jos nismo oslobodili starog nasljedja a to je da nam na celo drzave dolaze sposobni a ne podobni je drugi par opanaka :mrgreen: .
To sto Spiric ima fakultetsku diplomu ga ne pravi nikakvim strucanjakom u oblasti iz koje ima diplomu. Isti je slucaj i sa masom drugih koji su navikli da sve dobijaju da li putem veze ili po partijskoj liniji. Iz takvog pool-a jako je tesko izdvojiti sposobne ljude jer oni mogu ugroziti podobne, jos na to dodaj prosjecnog BH glasaca kome se veoma lako mogu prodati muda pod bubrege i eto ti perfektne situacije za pojedince.
Jay Gatsby

#57 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:
Jay Gatsby wrote: Glasači uopće ne odlučuju o tome, ne o pojedinačnim imenima. Ili sam ja propustio vidjeti da sam mogao glasati za Bevandu kao predsjedavajućeg VM ili Nikšića kao premijera FBiH.
Odlucio si i cak ako nisi izlazio na glasanje.Indirektno ili direktno si birao vladajuce stranke/partije/programe i dao im ovlaštenje da u tvoje ime a za racun provođenja svog(a možda i tvog) programa postave vodece ljude u izvršnu vlast.
U onome što bi se danas moglo nazvati normalna država i situacija u predizbornim aktivnostima postoje kandidati za premijera i ljudi barem znaju ko će biti na čelu vlade ako stranka dobije odgovarajući broj glasova. I znaju da će taj čovjek postavljati (bar neke) ljude u vladi, bude prilike da ih se pita i o mogućim kadrovskim rješenjima, vode se neke debate, sučeljavanja mišljenja itd. To što kod nas nije tako, ne znači i da je to ispravno.

Ako ministar ne mora biti čovjek iz/od date struke s formalnim obrazovanjem, to ne mora biti ni npr. čelnik Agencije za indirektno oporezivanje - i on može organizirati posao, postaviti sebi pomoćnike i ljude od povjerenja i voila. Ne mora ni direktor Vodovoda ništa znati o vodosnabdijevanju - zaposli fino dvojicu ljudi iz struke, a on samo koordinira. I a ne nabrajam dalje. Kod nas izgleda ne mora ništa. Ali mi vidimo i dobro osjetimo rezultate takvog stava. Živimo ih svaki dan.
Kemo BA

#58 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Jay Gatsby wrote: U onome što bi se danas moglo nazvati normalna država i situacija u predizbornim aktivnostima postoje kandidati za premijera i ljudi barem znaju ko će biti na čelu vlade ako stranka dobije odgovarajući broj glasova. I znaju da će taj čovjek postavljati (bar neke) ljude u vladi, bude prilike da ih se pita i o mogućim kadrovskim rješenjima, vode se neke debate, sučeljavanja mišljenja itd. To što kod nas nije tako, ne znači i da je to ispravno.

Ako ministar ne mora biti čovjek iz/od date struke s formalnim obrazovanjem, to ne mora biti ni npr. čelnik Agencije za indirektno oporezivanje - i on može organizirati posao, postaviti sebi pomoćnike i ljude od povjerenja i voila. Ne mora ni direktor Vodovoda ništa znati o vodosnabdijevanju - zaposli fino dvojicu ljudi iz struke, a on samo koordinira. I a ne nabrajam dalje. Kod nas izgleda ne mora ništa. Ali mi vidimo i dobro osjetimo rezultate takvog stava. Živimo ih svaki dan.
Dejtonski sporazum je u mnogome poništio neke osnovne principe demokratije i ljudskih prava i postavio po meni (možda i namjerno) politicki jako komplikovan život.Obican covjek se u svemu tome teško snalazi i kao minimalnu garanciju za fizicki opstanak nalazi u nacionalim strankama iako vecina njih smatra da u drugim segmentima politickog djelovanja i napretku privrede i dr.taj izbor i nije baš najbolji.Glasaci u zapadnim zemljama nemaju te probleme i zato nije moguce poređenje.
Što se tice politicara oni su tu da provode program stranke i tu nije u pitanju struka nego politika.Mjesta koja navodiš kao primjere direktor Vodovoda i dr pa i ne mora znati ništa o vodosnadbjevanju ali mora biti dobar menađer .
Jay Gatsby

#59 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:
Jay Gatsby wrote: U onome što bi se danas moglo nazvati normalna država i situacija u predizbornim aktivnostima postoje kandidati za premijera i ljudi barem znaju ko će biti na čelu vlade ako stranka dobije odgovarajući broj glasova. I znaju da će taj čovjek postavljati (bar neke) ljude u vladi, bude prilike da ih se pita i o mogućim kadrovskim rješenjima, vode se neke debate, sučeljavanja mišljenja itd. To što kod nas nije tako, ne znači i da je to ispravno.

Dejtonski sporazum je u mnogome poništio neke osnovne principe demokratije i ljudskih prava i postavio po meni (možda i namjerno) politicki jako komplikovan život.Obican covjek se u svemu tome teško snalazi i kao minimalnu garanciju za fizicki opstanak nalazi u nacionalim strankama iako vecina njih smatra da u drugim segmentima politickog djelovanja i napretku privrede i dr.taj izbor i nije baš najbolji.Glasaci u zapadnim zemljama nemaju te probleme i zato nije moguce poređenje.
Što se tice politicara oni su tu da provode program stranke i tu nije u pitanju struka nego politika.Mjesta koja navodiš kao primjere direktor Vodovoda i dr pa i ne mora znati ništa o vodosnadbjevanju ali mora biti dobar menađer .
Nema nama velike sreće sve dok je politika toliko upletena u obični, svakodnevni život. Dejtonski sporazum s tim nema nikakve veze. On je, izgleda, postao izgovor za sve probleme.

Bio sam ironičan. Direktor Vodovoda mora imati struku u malom prstu, znati gdje je koja cijev u gradu i kad je postavljena ako hoće da radi posao kako treba.
convict

#60 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by convict »

Jay Gatsby wrote:
Kemo BA wrote:

Nema nama velike sreće sve dok je politika toliko upletena u obični, svakodnevni život. Dejtonski sporazum s tim nema nikakve veze. On je, izgleda, postao izgovor za sve probleme.

Bio sam ironičan. Direktor Vodovoda mora imati struku u malom prstu, znati gdje je koja cijev u gradu i kad je postavljena ako hoće da radi posao kako treba.
A direktor Volkswagena mora znati žmireći rastaviti i sastaviti Golfa, a direktor Lufthanse mora znati kako se pravi luping s Boeingom 747. Ma daj...
Jay Gatsby

#61 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

convict wrote:
A direktor Volkswagena mora znati žmireći rastaviti i sastaviti Golfa, a direktor Lufthanse mora znati kako se pravi luping s Boeingom 747. Ma daj...
Martin Winterkorn je doktor nauka. Direktor VW-a je postao nakon 30 godina rada u struci.

Christoph Franz je, naravno, doktor tehničkih nauka. Za CEO-a je postavljen nakon 21 godine rada u firmi.
Kemo BA

#62 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Jay Gatsby wrote:
convict wrote:
Martin Winterkorn je doktor nauka. Direktor VW-a je postao nakon 30 godina rada u struci.

Christoph Franz je, naravno, doktor tehničkih nauka. Za CEO-a je postavljen nakon 21 godine rada u firmi.
Oni u Njemackoj pouceni našim primjerom postavljaju dogovorom stranackih lidera najpodobnije za obavljanje direktorskih pozicija.Cak traže neki grad koji bi mogao po osobenostima parirati našem Prudu. Nisu još uspjeli ali se trude.Možda ga i sagrade po uzoru na Prud. :D Možeš samo zamisliti kada bi naše "formalno visokoobrazovane strucnjake" postavili na te direktorske pozicije i kad bi njihove familije i stranke pocele da upravljaju VW i Lufthansom koja bi to blagodat bila za te firme. :D
detroit-mercy

#63 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

convict wrote:
Jay Gatsby wrote:
Kemo BA wrote: Dejtonski sporazum je u mnogome poništio neke osnovne principe demokratije i ljudskih prava i postavio po meni (možda i namjerno) politicki jako komplikovan život.Obican covjek se u svemu tome teško snalazi i kao minimalnu garanciju za fizicki opstanak nalazi u nacionalim strankama iako vecina njih smatra da u drugim segmentima politickog djelovanja i napretku privrede i dr.taj izbor i nije baš najbolji.Glasaci u zapadnim zemljama nemaju te probleme i zato nije moguce poređenje.

Bio bi veoma iznenadjen kada bi znao koliko znanja o proizvodu ili servisu koji doticna firma proizvodi/pruza imaju top executives iz uspjesnih svjetskih kompanija :mrgreen:.
Samo kod nas izgleda ne trebas nista znati o firmi u kojoj te postave za direktora :mrgreen: . Sve ce to savjetnici da urade za tebe :mrgreen: a savjetnike postave opet po partijskoj ili rodbinskoj liniji :-) .
Edin Wien

#64 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Edin Wien »

Nivo obrazovanja danasnjih politicara je neujedacen ali se generalno moze reci da je u prosjeku los.
Mislim da dolazi vrijeme kada ce vodjenje BiH politike preuzeti mladja generacija, skolovana u inostranstvu, koja govori i pise najmanje dva svjetska jezika i koja je vec tokom skolovanja bila u prilici da proputuje svijetom i stice iskustva i kontakte.
Skijaš

#65 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Skijaš »

Titule i zvanja su često nepotreban balast a kvaliteta čovjeka je samo u njegovoj spremnosti na žrtvu. Ako uzmemo za primjer recimo Besima Spahića i pokojnog Fadila Banjanovića, najbolje se vidi kako nečija prednost u akademskom obrazovanju ne mora značiti puno, odnosno kako može da ne znači ništa.
Skijaš

#66 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Skijaš »

Edin Wien wrote:Nivo obrazovanja danasnjih politicara je neujedacen ali se generalno moze reci da je u prosjeku los.
Mislim da dolazi vrijeme kada ce vodjenje BiH politike preuzeti mladja generacija, skolovana u inostranstvu, koja govori i pise najmanje dva svjetska jezika i koja je vec tokom skolovanja bila u prilici da proputuje svijetom i stice iskustva i kontakte.
Nikom nije bitno koliko Dennis Gratz govori jezika. Ali kada Dennis Gratz sjedne u kolica da bi pokazao kako se trudi shvatiti praktične probleme lica s invaliditetom, to prolazi, to izgleda kao da mu je zaista stalo i da nije tu zbog vozila, šofera i raznih beneficija koje će dobiti kada uđe u vlast. Takvi nam ljudi trebaju, to što znaju njemački ili francuski, to je plus ali nije toliko bitno koliko je bitna ta radna navika koju su (nadajmo se) prihvatili školujući se na Zapadu.
Kemo BA

#67 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Skijaš wrote:

Titule i zvanja su često nepotreban balast a kvaliteta čovjeka je samo u njegovoj spremnosti na žrtvu. Ako uzmemo za primjer recimo Besima Spahića i pokojnog Fadila Banjanovića, najbolje se vidi kako nečija prednost u akademskom obrazovanju ne mora značiti puno, odnosno kako može da ne znači ništa.
:thumbup: Nažakost,mnogi iz licnih ili stranackih interesa,neznanja i licemjerstva svjesni što su prave vrline jedne licnosti iste stavljaju u drugi plan tj. iza formalnog obrazovanja.Ukoliko u bilo kom segmentu društvenog ili poslovnog života krenete argumentovano ocjenjivati i upoređivati stvarne i dokazane vrline,sposobnosti i znanje svakog pojedinca nailazite na veliki otpor od strane ljudi koji sve mjere formalno stecenim nivoom obrazovanja ( bitna je njihova karijera i diploma sve ostalo je manje važno i to koliko stvarno znaju,pošteni.Samo karijera) .Sutra bi potpisao da obicni ljudi koji imaju srca,poštenja i spremnosti na žrtvu kao što su ovi koje nabrajaš do kraja života budu ti koji ce nas voditi.
Sapienti

#68 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Sapienti »

Meni žao ovog Keme, al fakat :sad:

Ova tema nema veze sa obrazovanjem političara, već sa našim posranim ((TM) Rambo Amadeus) sistemom obrazovanja koji vrši hiper-produkciju kadrova nesposobnih za život, a što je najtužnije to se vuče još od srednjeg - a usudio bih se reći i od osnovnog obrazovanja.

Sa rizikom da odem u off-topic, mislim da je to da imamo političare sa titulama glupe k'o sviralo posljedica iznad navedenog.

Da je obrazovni sistem kakav bi trebao biti, pedagoški nastrojen i sa ciljem koji proizilazi iz naziva - obrazovati ljude - Kemo sad ne bi sjedio ovdje i pljuvao po diplomi, već bi i sam imao diplomu koja odgovara njegovim interesima i kapacitetima.

Nažalost, mislim da svako ovdje zna makar jednog pojedinca koji je kreativan, nadaren u nekoj sferi nauke/stvaralaštva, a da je izgubio godinu/godine na uzaludnim pokušajima da završi fakultet i na kraju odustao od istog.

Naši društveni fakulteti su smijurija. Uporni završe, a kvalitet znanja koje iznesu je pod velikim :?: Kad se na to dodaju još privatni fakulteti koji niču kao gljive poslije kiše, imamo jedan sveopšti haos gdje je degradacija diplome upravo i razlog za ovu temu - svaka šuša je dobije ako ima novca da plati za nju.

Sa druge strane, neko ko je recimo dobar sa tehnikom a loš sa teoretskom naukom, nema ni daljinske šanse da završi bilo koji tehnički fakultet, zbog pretrpanosti socijalističkim načinom studiranja. Na prvoj godini radi silnih matematika, fizika i čega sve ne, ljudi jednostavno kažu nije ovo za mene i presele se na žurnalistiku, kriminalistiku ili odu na privatni fakultet i završe "u roku". Na tehničkim fakultetima ostanu uporni, potroše 4-7 godina svog života, dobiju diplomu i opet ništa ne znaju jer je plan i program većine fakulteta zaostao u vremenu i prostoru. Neki od njih se nakon toga zadrže na fakultetu i nastave održavati isti način rada jer ne znaju ništa bolje i tako se vrtimo u krug već godinama.

Fakultet bi trebao biti mjesto za osposobljavanje kadrova, makar one prve 3 godine po bologni. Ono što si već sam naučio intuitivno, trebaš razumjeti sa naučnog aspekta. Dodatno što moraš znati ukoliko poželiš da se baviš naukom i istraživanjem bi trebalo gurnuti u master studij. Kod nas je to ispreturano i postavljeno bez ikakvog cilja. Ide se sa logikom da 50% studenata mora završiti. Vani je isti taj cilj zato da se ljudi radno osposobe, ali je obrazovni sistem prilagođen tome. Kod nas je postavljen taj cilj a sistem obrazovanja ostao isti. Zato i imamo ovo što imamo.

Da sumiram... vezano za sve gore nabrojano, ja 100% podržavam što Kemo govori, u trenutnoj situaciji u kojoj se nastavimo. Diploma = nikakav garant da je neko stručnjak kod nas. Sa druge strane, govoriti da je to tako vani je glupost. U uređenim zemljama, ljudi sa doktoratima imaju prednost kad dođu kod stomatologa, i dužni su titulu prikazati na svim dokumentima pa čak i na natpisu na vratima. Ko ne vjeruje, nek se raspita malo.

EDIT: Imam diplomu btw.
bambina78

#69 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by bambina78 »

Ove sto tvrde da diploma nije bitna treba pitati da li bi otisli stomatologu koji nema diplomu, a tvrdi da zna zanat?
Kemo BA

#70 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Rizikujuci da odem off topic odgovoriti cu ovako: Sve dok pojedinci koriste svoju diplomu iza koje nema odgovarajuceg znanja i strucnosti za ostvarivanje "karijere" i dok se oni koji imaju diplomu i znanje,strucnost ne usprotive takvom sistemu u kome ovi prvi uspjevaju nema napretka.Druga stvar je cjeloživotno ucenje.Hajde neka mi neko od ovih koji misle da je diplomom postignut maksimalni nivo strucnosti što su na fakultetima studenti elektrotehnike ucili npr. o IT tehnologijama prije 20 god ( takvi su i danas radno aktivni i najcešce na odgovornim poslovima). O cemu pricamo.Kakve veze ima programiranje u C++ ili nekom drugom jeziku sa politikom.Kakve veze ima nuklearna medicina,doktorat iz oblasti veterine sa politikom? Dajte budimo bar malo pošteni i realni.
sinuhe

#71 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by sinuhe »

U nasoj kulturi obrazovanje i nije cijenjeno. Diploma naravno ne znaci ni da je neko strucan, ni da je dobar covjek, ali neka norma mora biti.

I zasto se uvijek na temama o obrazovanju spominje elektrotehnika?
Skijaš

#72 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Skijaš »

bambina78 wrote:Ove sto tvrde da diploma nije bitna treba pitati da li bi otisli stomatologu koji nema diplomu, a tvrdi da zna zanat?
Mislim da se mi svi generalno slažemo oko toga i da je akademsko obrazovanje političara bitna stavka ali i da nije od presudne važnosti.
Jay Gatsby

#73 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:Rizikujuci da odem off topic odgovoriti cu ovako: Sve dok pojedinci koriste svoju diplomu iza koje nema odgovarajuceg znanja i strucnosti za ostvarivanje "karijere" i dok se oni koji imaju diplomu i znanje,strucnost ne usprotive takvom sistemu u kome ovi prvi uspjevaju nema napretka.Druga stvar je cjeloživotno ucenje.Hajde neka mi neko od ovih koji misle da je diplomom postignut maksimalni nivo strucnosti što su na fakultetima studenti elektrotehnike ucili npr. o IT tehnologijama prije 20 god ( takvi su i danas radno aktivni i najcešce na odgovornim poslovima). O cemu pricamo.Kakve veze ima programiranje u C++ ili nekom drugom jeziku sa politikom.Kakve veze ima nuklearna medicina,doktorat iz oblasti veterine sa politikom? Dajte budimo bar malo pošteni i realni.
Ko uopće govori da je fakultetskom diplomom ostvaren maksimalni nivo stručnosti? Taj nivo se stalno pomiče prema gore. Zato i postoje naredni nivoi formalnog obrazovanja i praksa. Cjeloživotno učenje bi trebalo vrijediti za svakoga - imao on diplomu ili ne. To vrijedi za studente elektrotehnike, ali i za automehaničare kojima valja popravljati to što ti nekadašnji studenti prave za nove generacije automobila.

Ako ti treba (nekoj stranci) ministar zdravstva, valjda je bolje da to bude doktor nuklearne medicine nego stručnjak za promet (da obrnem situaciju koju smo imali). Ili šef službe veterinarske inspekcije - ne znam zašto doktor veterine taj posao ne bi mogao obavljati dobro. Ako to mjesto već pripadne nekoj stranci XYZ po našem vajnom sistemu raspodjele mjesta i funkcija.

Ključni problem je u tome što je politika ušla u svaku, ali baš svaku poru, naših života. I ne možeš je otjerati, posebno ne iz obrazovanja.
seln

#74 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by seln »

Jay Gatsby wrote:
A što se tiče Angele Merkel... žena je doktor nauka. Već više od trideset godina.
Da...doktor fizike.
detroit-mercy

#75 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:Rizikujuci da odem off topic odgovoriti cu ovako: Sve dok pojedinci koriste svoju diplomu iza koje nema odgovarajuceg znanja i strucnosti za ostvarivanje "karijere" i dok se oni koji imaju diplomu i znanje,strucnost ne usprotive takvom sistemu u kome ovi prvi uspjevaju nema napretka.Druga stvar je cjeloživotno ucenje.Hajde neka mi neko od ovih koji misle da je diplomom postignut maksimalni nivo strucnosti što su na fakultetima studenti elektrotehnike ucili npr. o IT tehnologijama prije 20 god ( takvi su i danas radno aktivni i najcešce na odgovornim poslovima). O cemu pricamo.Kakve veze ima programiranje u C++ ili nekom drugom jeziku sa politikom.Kakve veze ima nuklearna medicina,doktorat iz oblasti veterine sa politikom? Dajte budimo bar malo pošteni i realni.
Kakve veze ima fiskalna i monetarna politika jedne zemlje sa ekonomijom i bankarstvom. Znaci dovedi rudara da se bavi makroekonomskim problemima zemlje a on ne zna razliku izmedju fiskalne i monetarne politike :-) .
Hoces da kazes da ministar financija moze biti i agronom :mrgreen: :mrgreen: Kod nas da u malo ozbiljnijim zemljama dobro se pazi ko dolazi na takve pozicije.
Post Reply