Temu sam postavio iz razloga što su na drugoj temi ( http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 7#p7348427 ) mnogi otišli "off topic" a žele diskutovati na ovu temu.
Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
- Kemo BA
#1 Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Koji nivo formalnog obrazovanja treba da ima jedan politicar. Ja mislim kao minimum doktor nauka! 
Temu sam postavio iz razloga što su na drugoj temi ( http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 7#p7348427 ) mnogi otišli "off topic" a žele diskutovati na ovu temu.
- Kemo BA
#2 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Analizom licnosti i djela pojedinih istorijskih licnosti ja dolazim do zakljucka da formalni nivo obrazovanja u politici nije uopšte bitan u mjeri u kojoj se danas u BiH pridaje važnost istom. Mnogi formalni nivo obrazovanja postavljaju kao prvi uslov ( kao kod konkursa na radno mjesto) cime u biti i krše osnovna pravila na kojima pociva demokratija.Ja kažem "niđe veze" a oni navalili formalno obrazovanje i ko pijan plota.
- fatamorgana
#3 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Da zna da tečno čita i piše ....
- piupiu
#4 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
S obzirom na kompleksnost danasenjeg globalnog ekonomskog i financijskog sistema, i brzinu napretka tehnologije u zadnjih 50 godina, cini mi se da 'cita i pise ono sto mu neko drugi napise' nije dovoljno.
- seln
#5 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Politicar je neko ko donosi odluke od opsteg znacaja. Dakle, najvaznija stvar kod jednog politicara je leadership.piupiu wrote:S obzirom na kompleksnost danasenjeg globalnog ekonomskog i financijskog sistema, i brzinu napretka tehnologije u zadnjih 50 godina, cini mi se da 'cita i pise ono sto mu neko drugi napise' nije dovoljno.
Nije zgoreg ni diploma ni doktorat, ali dzaba mu sve ako nema menadzerskih sposobnosti.
Utoliko vise, jer je formalno obrazovanje u BiH bas formalno.
Imas gomilu diplomaca koji su funkcionalno nepismeni.
- piupiu
#6 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Slazem se za 'leadership' i to vise nego sto mozes zamisliti. Karizma, ulijevanje povjerenja, mobilizacija snaga ... sve je to 'leadership' ... Ali i toga je kod nas vrlo malo ... Lider Dodik, koji je po mom misljenju (ne i na moje zadovoljstvo) najznacajniji politicar u BiH, je zapravo lider po mjeri naroda ... posebno kad onako fino, prijatno i sa puno 'slifa' u eter gledaocu na pitanje odgovori sa 'ne seri'.seln wrote:Politicar je neko ko donosi odluke od opsteg znacaja. Dakle, najvaznija stvar kod jednog politicara je leadership.piupiu wrote:S obzirom na kompleksnost danasenjeg globalnog ekonomskog i financijskog sistema, i brzinu napretka tehnologije u zadnjih 50 godina, cini mi se da 'cita i pise ono sto mu neko drugi napise' nije dovoljno.
Nije zgoreg ni diploma ni doktorat, ali dzaba mu sve ako nema menadzerskih sposobnosti.
Mislim da se i leadership uci, mada postoje indikacije da su najbolji lideri oni koji imaju odredjene poremecaje karaktera i nisu, generalno, vrlo izbalansirani kao ljudi. Ali, o tome se vec mogu knjige pisati. Fromm je vec ponesto napisao.
-
casanova123
#7 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
ma Dodik je najbolji politicar u BiH ali kao vodja, kao lider.. Nemojte me pogresno shvatiti pa da kazete dodik nista nije uradio i ova prava ona prava itd... nego govorim u smislu da je jak kao osoba i kao politicar.. ima glas, ima karakter, ima liderske osobine.. poput hitlera je 
- seln
#8 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Naravno, postoji leadership i populizam. Dodik ima ovo drugo.piupiu wrote:Slazem se za 'leadership' i to vise nego sto mozes zamisliti. Karizma, ulijevanje povjerenja, mobilizacija snaga ... sve je to 'leadership' ... Ali i toga je kod nas vrlo malo ... Lider Dodik, koji je po mom misljenju (ne i na moje zadovoljstvo) najznacajniji politicar u BiH, je zapravo lider po mjeri naroda ... posebno kad onako fino, prijatno i sa puno 'slifa' u eter gledaocu na pitanje odgovori sa 'ne seri'.seln wrote:Politicar je neko ko donosi odluke od opsteg znacaja. Dakle, najvaznija stvar kod jednog politicara je leadership.piupiu wrote:S obzirom na kompleksnost danasenjeg globalnog ekonomskog i financijskog sistema, i brzinu napretka tehnologije u zadnjih 50 godina, cini mi se da 'cita i pise ono sto mu neko drugi napise' nije dovoljno.
Mislim da se i leadership uci, mada postoje indikacije da su najbolji lideri oni koji imaju odredjene poremecaje karaktera i nisu, generalno, vrlo izbalansirani kao ljudi. Ali, o tome se vec mogu knjige pisati. Fromm je vec ponesto napisao.
I naravno, bilo je u istoriji sjajnih primjera politicara koji su imali leadership i obrazovanje.
- seln
#9 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Ne slazem se da je najbolji politicar, ali se slazem da je kao Hitler.casanova123 wrote:ma Dodik je najbolji politicar u BiH ali kao vodja, kao lider.. Nemojte me pogresno shvatiti pa da kazete dodik nista nije uradio i ova prava ona prava itd... nego govorim u smislu da je jak kao osoba i kao politicar.. ima glas, ima karakter, ima liderske osobine.. poput hitlera je
Dodik na isti nacin huska mase da bi prikrio nedostatak kompetencije u svim oblastima politike.
Samo, Milence nema iza ledja 4 milona dobro istreniranih i discipliniranih vojnika, hiljade tenkova, aviona...kao sto je imao njegov uzor sa smijesnim brkovima.
- snaga_znanja
#10 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Molim te lijepo, oni brkovi su bili super samo ih blentav covjek ogadi cijelom svijetu. Klasicni primjer kako se negativno moze utjecati na modnu industriju.seln wrote:Ne slazem se da je najbolji politicar, ali se slazem da je kao Hitler.casanova123 wrote:ma Dodik je najbolji politicar u BiH ali kao vodja, kao lider.. Nemojte me pogresno shvatiti pa da kazete dodik nista nije uradio i ova prava ona prava itd... nego govorim u smislu da je jak kao osoba i kao politicar.. ima glas, ima karakter, ima liderske osobine.. poput hitlera je
Dodik na isti nacin huska mase da bi prikrio nedostatak kompetencije u svim oblastima politike.
Samo, Milence nema iza ledja 4 milona dobro istreniranih i discipliniranih vojnika, hiljade tenkova, aviona...kao sto je imao njegov uzor sa smijesnim brkovima.
-
someone_
#11 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
A koji je recimo potreban nivo obrazovanja jednog hirurga. Zasto bi diploma bila prepreka covjeku da radi ono sto voli. Evo ja recimo nisam polozio vozacki, a svaki dan vozim auto i to vrlo dobro. Stvarno nema smisla ovo oko diploma i toga. Neka radi ko sta hoce. Ne znam ni sto je osnovno obrazovanje obavezno. Djeci se namecu kojekakvi predmeti i opterecuju se nepotrebnim znanjem (sta ce jednom 10-godisnjaku biologija. Ako zivi u gradu pogotovo, nit ce kad vidjet biljku nit zivotinju). Bolje ih je pustiti da sami spoznaju svijet i ako jedan dan odluce da budu nuklearni fizicari sto da ne.
Uvjek je zivotni moto bio: neobrazovanjem do uspjeha. Zasto gubiti vrijeme na fakultetu i srednjoj skoli kada umjesto toga mozete startovati ranu politicku karijeru. Sa 18 vec mozete u opcinsko vjece, 22 kantonalna skupstina, 24 kantonalni ministar, 28 federalni ministar, 32 premijer i nakon dostizanja ovog vrhunca karijere fino se povuc u drzavni parlament i tu cekati penziju. Ha ja.
Uvjek je zivotni moto bio: neobrazovanjem do uspjeha. Zasto gubiti vrijeme na fakultetu i srednjoj skoli kada umjesto toga mozete startovati ranu politicku karijeru. Sa 18 vec mozete u opcinsko vjece, 22 kantonalna skupstina, 24 kantonalni ministar, 28 federalni ministar, 32 premijer i nakon dostizanja ovog vrhunca karijere fino se povuc u drzavni parlament i tu cekati penziju. Ha ja.
- zahvalan
#12 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
sto rece Rambo ne moze inzinjer kopati kanal jebu ga uska ramena
ne moze se jesti bez kuhara,ne mozes se posrati kako treba bez vodoinstalatera,ne mozes kenjati po internetu bez elektro struke itd itd ne mozes znati koji lijek treba bez doktora itd itd
svi su nam potrebni da bi smo bili normalna drzava,u kanadi vise zaradi fizicki radnik nego moja poznanica racunovodja (zato ona kucka po racunaru on tegli teske stvari)
nama treba vise postenih osoba na pozicijama,dzaba mi doktor nauka ako ce biti korumpiran.
mi prvo treba da naucimo cijeniti cast i postenje
ne moze se jesti bez kuhara,ne mozes se posrati kako treba bez vodoinstalatera,ne mozes kenjati po internetu bez elektro struke itd itd ne mozes znati koji lijek treba bez doktora itd itd
svi su nam potrebni da bi smo bili normalna drzava,u kanadi vise zaradi fizicki radnik nego moja poznanica racunovodja (zato ona kucka po racunaru on tegli teske stvari)
nama treba vise postenih osoba na pozicijama,dzaba mi doktor nauka ako ce biti korumpiran.
mi prvo treba da naucimo cijeniti cast i postenje
- fatamorgana
#13 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
A evo malo i o obrazovanju građana: http://www.klix.ba/vijesti/bih/svetlana ... /120429044
-
Canton
#14 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
biti dobar politicar je stvar talenta...
Tito nije imao fakultet, Tihic ima fakultet... ko je bolji politicar?
Obrazovanje dobro dodje u svemu i to mora biti prioritet svakom covjeku, ali ako nema talenta dzaba mu sve skole.
Talenat broj 1
Skola broj 2
Po mom misljenju
Tito nije imao fakultet, Tihic ima fakultet... ko je bolji politicar?
Obrazovanje dobro dodje u svemu i to mora biti prioritet svakom covjeku, ali ako nema talenta dzaba mu sve skole.
Talenat broj 1
Skola broj 2
Po mom misljenju
- Kemo BA
#15 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Svaka stranka,partija ili pojedinac imaju svoj program sa kojim izlaze na izbore.Za provođenje svog programa predlažu pojedince za organe u izvršnoj vlasti. Ti pojedinci trebaju da imaju savjetodavni strucni tim za oblast u kojoj donose odluke.Znaci strucna strana pokrivena savjetnicima.Osoba koja je dokazani iskreni i pošteni borac za program koji predstavlja je moj izbor bez obzira na njegov formalni nivo obrazovanja ( ako smatram da je taj program dobar).Uspjeh provođenja tog programa u velikoj mjeri zavisi od strucnosti savjetnika i tu ustvari i leži veliki dio problema. Najcešce su to isti oni koji su vec upropastili po nekoliko firmi i gledaju samo da izvuku licnu korist. Zato je jako bitno da su isti dokazali svoju strucnost i poštenje ranijim radnim rezultatima.
Toliko od mene!
Toliko od mene!
- Intimus
#16 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Kakav narod takvi i država i polititčari...
U normalnim zapadnim zemljama sa visokim stepenom demokratije političari su visokoobrazovane osobe, imformatički pismene i govore od 1 do 5 stranih jezika...
U ovoj našoj BiH situacija je otprilike slijedeća: nije važan stepen stručne spreme (može biti analfabetski kurs, vanredno završena ili položena SŠ u Vučitrnu, "redovno" završen, u dvije kafe pauze, fakultet na prestižnim univerzitetima u Kiseljaku, Travniku ili Laktašima, magisterij ili doktorat stečen u ratu...), za strani jezik postoje prevodioci, a što se kompjutera tiče... hm... nije zgoreg imati kakav najnoviji laptop pa na njemu ponekad napregnuti moždane vijuge i razbaciti "Spider Solitaire" u jednoj boji.
Važno je da je "NAŠ", "čovjek iz naroda" (valjda da ne dolazi sa kakve druge planete?!), da kaže svom narodu da bi sve teklo med i mlijeko samo da nije onih anamo, da su oni (ti naši" političari) jedini iskreni i nezamjenljivi garanti opstanka naroda, vjere, slobode, napretka i svakojakog rahatluka.
Narod, naravno, sve to vjeruje, podržava, aplaudira; vjeruje i da je "100% Bosna" i da "Bosne biti neće"...
Pa i ako im te najobičnije seoske varalice ponekad i malo slažu, važno je da su redovno viđeni na džumi, kakvoj slavi, misi isl...
Mah, kakva škola i kakve trice?! Zar ne vidite da kako nam dobro ide?
U normalnim zapadnim zemljama sa visokim stepenom demokratije političari su visokoobrazovane osobe, imformatički pismene i govore od 1 do 5 stranih jezika...
U ovoj našoj BiH situacija je otprilike slijedeća: nije važan stepen stručne spreme (može biti analfabetski kurs, vanredno završena ili položena SŠ u Vučitrnu, "redovno" završen, u dvije kafe pauze, fakultet na prestižnim univerzitetima u Kiseljaku, Travniku ili Laktašima, magisterij ili doktorat stečen u ratu...), za strani jezik postoje prevodioci, a što se kompjutera tiče... hm... nije zgoreg imati kakav najnoviji laptop pa na njemu ponekad napregnuti moždane vijuge i razbaciti "Spider Solitaire" u jednoj boji.
Važno je da je "NAŠ", "čovjek iz naroda" (valjda da ne dolazi sa kakve druge planete?!), da kaže svom narodu da bi sve teklo med i mlijeko samo da nije onih anamo, da su oni (ti naši" političari) jedini iskreni i nezamjenljivi garanti opstanka naroda, vjere, slobode, napretka i svakojakog rahatluka.
Narod, naravno, sve to vjeruje, podržava, aplaudira; vjeruje i da je "100% Bosna" i da "Bosne biti neće"...
Pa i ako im te najobičnije seoske varalice ponekad i malo slažu, važno je da su redovno viđeni na džumi, kakvoj slavi, misi isl...
- Kemo BA
#17 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Ne slažem se.Skoro pa ništa od onoga što je najbitnije za dobrog politicara ne možeš nauciti u školi.Ako misliš suprotno reci koja je to škola/fakultet konkretno da se oni koji se žele baviti politikom upišu. Samo nemoj molim te napisati FPN.Intimus wrote:Kakav narod takvi i država i polititčari...
- Intimus
#18 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Pa fino sam ti objasnio, ako je za ove naše prilike dobar je i kakav kurs za traktoriste.
- Kemo BA
#19 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Molim te da mi objasniš kakve veze dr.medicine ili prof.farmacije ima više sa politikom od nekog ko je završio kurs traktoriste. Niđe veze!Intimus wrote:Pa fino sam ti objasnio, ako je za ove naše prilike dobar je i kakav kurs za traktoriste.
- JohnnyS
#20 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Kojeg su stupnja obrazovanja predsjednik, premijer i ministri totalno je irelevantno. Predsjednika bira narod direktno i ako žele nekoga tko ni u vrtić nije išao to se treba poštovati. Po meni, premijersko i ministarska mjesta su najobičnije političke funkcije. Savršeno bi mi bilo logično da predsjednici vladajućih stranaka budu ministri u vladi nevezano koliko su upućeni u tu problematiku, samo da budu u vladi jer time nose i odgovornost za politiku. Ono što je meni puno bitnije su pomoćnici ministara i voditelji raznoraznih agencija. Dakle, ministar zdravstva može biti rudar što se mene tiče samo da je iz vladajuće stranke (koja god bila), ali jedan od pomoćnik mu mora biti liječnik s dugogodišnjim radom u struci i nek on pravi strategiju razvoja zdravstva. Ministar nek šeta uokolo, slikava se po novinama i otvara ambulante... Isto tako, bitnije je da su direktori Agencija npr. one za lijekove također stručnjaci i tu ne smije biti nikakvog politikanstva. Dakle, predsjednik, ministri, premijeri, predsjedavajući vijeća ministra trebaju bit obrazovani taman da znaju pročitati ono što im pomoćnici napišu, a pomoćnici ministara, direktori agencija (SIPA, one za direktno i indirektno oporezivanje etc) stručnjaci sa što višim stupnjem formalnog obrazovanja plus višegodišnje iskustvo u struci.
- Kemo BA
#21 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
JohnnyS wrote:Kojeg su stupnja obrazovanja predsjednik, premijer i ministri totalno je irelevantno. Predsjednika bira narod direktno i ako žele nekoga tko ni u vrtić nije išao to se treba poštovati. Po meni, premijersko i ministarska mjesta su najobičnije političke funkcije. Savršeno bi mi bilo logično da predsjednici vladajućih stranaka budu ministri u vladi nevezano koliko su upućeni u tu problematiku, samo da budu u vladi jer time nose i odgovornost za politiku. Ono što je meni puno bitnije su pomoćnici ministara i voditelji raznoraznih agencija. Dakle, ministar zdravstva može biti rudar što se mene tiče samo da je iz vladajuće stranke (koja god bila), ali jedan od pomoćnik mu mora biti liječnik s dugogodišnjim radom u struci i nek on pravi strategiju razvoja zdravstva. Ministar nek šeta uokolo, slikava se po novinama i otvara ambulante... Isto tako, bitnije je da su direktori Agencija npr. one za lijekove također stručnjaci i tu ne smije biti nikakvog politikanstva. Dakle, predsjednik, ministri, premijeri, predsjedavajući vijeća ministra trebaju bit obrazovani taman da znaju pročitati ono što im pomoćnici napišu, a pomoćnici ministara, direktori agencija (SIPA, one za direktno i indirektno oporezivanje etc) stručnjaci sa što višim stupnjem formalnog obrazovanja plus višegodišnje iskustvo u struci.
- Intimus
#22 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
U normalnim, uređenim zemljama politika je ozbiljna profesija za koju se ljudi školuju i pripremaju.
Obzirom da BiH od njenog osamostaljenja pa do danas to nije kod nas sve može. Narod je ovdje navikao na vođe, kojekakve "babe", "dede", "amidže", "guardiane" i sl., kult ličnosti i podanički odnos.
Ekonomsko stanje u kojem smo danas 50% je uzrokovano stranačko-kriminalnim talovima i radnjama, a 50% nestručnošću i ministara i ministrovih savjetnika.
Ministar vanjskih poslova sa SSS, koji ni svoj jezik nije dovoljno savladao a kamoli kakav strani... da, to je moguće u Bosni i Hercegovini. Zato kažem, tu smo gdje jesmo.
Obzirom da BiH od njenog osamostaljenja pa do danas to nije kod nas sve može. Narod je ovdje navikao na vođe, kojekakve "babe", "dede", "amidže", "guardiane" i sl., kult ličnosti i podanički odnos.
Ekonomsko stanje u kojem smo danas 50% je uzrokovano stranačko-kriminalnim talovima i radnjama, a 50% nestručnošću i ministara i ministrovih savjetnika.
Ministar vanjskih poslova sa SSS, koji ni svoj jezik nije dovoljno savladao a kamoli kakav strani... da, to je moguće u Bosni i Hercegovini. Zato kažem, tu smo gdje jesmo.
- Kemo BA
#23 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Intimus wrote:U normalnim, uređenim zemljama politika je ozbiljna profesija za koju se ljudi školuju i pripremaju.
"Intimus" ,daj molim te prosvjetli me. Koje su to škole (navedi primjer)gdje se u "normalnim" zemljama ljudi školuju i pripremaju i u kojoj zemlji (navedi primjer). Dobar politicar i treba da bude vođa koji ce provoditi program i ideje na kojima je dobio povjerenje biraca (da se ne ponavljam ranije sam i ja a i "JohnnyS" postali mišljenja koja su u "dvije deke"). Da ne odem off topic necu diskutovati uzroke ovakvog ekonomskog stanja samo se ne slažem sa tobom. Što se tice konkretno institucije Ministra vanjskih poslova na toj poziciji bi najviše volio vidjeti osobu koja je bila u rovu i svojim životom i oružjem branila ovu zemlju (danas poštenog ili nezaposlenog radnika) jedini uslovi bi bili poštenje i spremnost da provodi program i ideju na kojoj je dobio povjerenje biraca.
-
drastic
#24 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
sto vise oraha u djepu bilji politicar
- bambina78
#25 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??
Sve tacno 100%. Mi ocekujemo u drzavi gdje najobicnijem varalici koji komunicira sa bicima sa petih planeta, a to sve poveze sa religijom, dolazi na noge 40.000 ljudi dnevno, mjesecima tako, da taj narod i takvi ljudi izaberu dobru vlast?Intimus wrote:Kakav narod takvi i država i polititčari...
...
I takav narod da cijeni obrazovanost, znanje i moralni intergritet? Ne, ne, takav narod cijeni samo sarenu ambalazu i hljeb bez motike i znoja...