Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nikimostar

#51 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

duh_sa_sjekirom wrote:
nikimostar wrote:
thea wrote:sve domace kupujem, komsinsko samo ako ne postoji uopce nase.
nas sir, nase mlijeko, svjeze meso, kolacice, ma sve... a vasu janu ne kupujem, ponesem oobicno bocicu od kuce, ljeti na bas carsiji naspem sa cesme, nista ljepse

a ako govorite o vrhunskoj vodi u svijetu onda je to zasigurno EVIAN

nema dalje, jana je truba za sta daju ljudi pare

:lol: :lol: :-) :-) :-)
I? Šta je toliko smiješno?
Argumenti?

Ovo vasu janu,joj umirem od smijeha :lol:
easy

#52 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by easy »

Neki dan u konzumu, nameracio se da kupim keks (tipa napolotanke). Zali Boze 10min utrosenih u traganje za domacim proizvodom. Sve Srbija i Hrvatska! :x Na kraju izadjoh sa nekim makedonskim smecem... :cry:
Last edited by easy on 09/04/2012 17:29, edited 2 times in total.
duh_sa_sjekirom

#53 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by duh_sa_sjekirom »

nikimostar wrote: Ovo vasu janu,joj umirem od smijeha :lol:
Jest, fakat je smiješno, evo odoh i ja da umirem..ha ha ha ha
thea

#54 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by thea »

ja se samo pitam koja budala kupi flasiranu janu pored bih vode.
pa ljudi predvida se da ce 4 svjetski rat biti zbog pitke vode.

cuj jana à la EVIAN
tag33

#55 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by tag33 »

F&N wrote:Kod mene se u 95% slucajeva kupuje domace i tako ce biti i dalje aBd, samo ono sto nemaju nashi kupit cu od stranaca.

Jesam li dobro zapamtio informaciju da se godisnje uveze u BiH, oko 200 miliona KM na sokove i vode??? :shock:
Ova stvar mi nije jasna.
Ljudi kupuju masovno Janu, hajd raja ne konta efekat kupovine domaceg proizvoda nisu svi isli u ekonomsku i studirali ekonomiju, ali zasto onda ovi domaci ne naprave neki brend, kvalitetan.

Zasto ne osmisle neku dobru flasu, dobrog dizajna, i naprave dobru reklamu.
Realno 90% domacih proizvoda ima dizajn ko da je 1975 godina, stas nema se para, ali daj malo potruditi se, malo zelje angazmana da se pokusa napraviti neka makar neki omot modernog dizajna.

Ja sto bih uradio licno, platio nekim ovim kod nas kvazi zvijezdama, u koje masa bulji, da malo neofirno furaju tu vodu, mimo TV-a, kod nas se raja na takve stvari maksimalno lozi.
Sto svi piju Janu, zato sto je Jana iz nekog razloga sminka, jer je piju ovaj, onaj, peti deseti...
Garantujem vam kada bi ove neke "popularne trebe" pocele malo kroz grad nosat tu flasu, i ostale wonna be one, nosali to isto, a onda tako dalje bi se sirilo. Papanluk je cudo, on nas ubi, a mi ne znamo da ga iskoristimo dok drugi to rade.

Ovo je samo primjer na flasi vode ali moze se isto primjeniti na svim ostalim proizvodima.

98% svih vocnih sokova je najobicniji koncentrat sa dodatcima, sva ostala razlika izmedju sokova je u odredjenim mirisima, aditivima nekim, AMBALAZI I MARKETINSKOJ KAMPANJI.
Nasi domaci proizvodjaci isto ko da nemaju maste, kad daju imena sokovima, kad snimaju reklame itd, odmah vidis da je sve to amaterski i kontas kako je i sok amaterski a zapravo isto sra.nje drugo losije pakovanje.

ja se odmah ovoga sjetim :D

http://www.youtube.com/watch?v=7jEvWm4_mZI
kurty

#56 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by kurty »

iVar wrote:Kupujem domace proizvode ukoliko su kvalitetni proizvodi, a najvise mi smeta sto bijeli luk uvoze iz Kine i to prodaju kod nas. FUJ! :x
Kila uvoznog je 6KM
Kila domaceg je 15KM

Sta bi ti prije kupio???

p.s. Ja sam posijao bijeli luk i ocekujem da cu ga nabrati oko 100kg, pa cu ga pokusati prodati, a tesko da ga mognem prodati po 10KM, recimo
emirolini

#57 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

morate shvatiti da se sa kinom ne mozemo boriti, iako ce cijene iz kine ove godine pa i u buduce biti puno vece, s obzirom na inflaciju tamo i na povecanje placa radnicima ( ne rade ni oni vise za marku ) jos uvijek ce im stvari biti puno jeftinije nego kod nas. ALI... ostalim zemljama iz kojih uvozimo stvari koje i mi proizvodimo se mozemo boriti.
azurna_obala

#58 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by azurna_obala »

Ne kupujem vodu, rijetko baš, ako i kupim to je Sarajevski kiseljak ili neki sok, ja volim onaj mali ACE od pivare je Sarajevske čini mi se.
Ovaj bijeli luk nikad kupila nisam, jer imam iz svoje avlije.
Ovaj papir Viloeta ne kupujem, zato što mi je skup. Kupovala bih ja i proizvode od Alma Ras, ali su skupi....zapravo samo kad se sjetim za koju mizernu platu rade njihovi uposlenici, a ovamo glume nekakav brend i napucali cijene, nemam razloga ni da kupujem.
Adriatic

#59 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Adriatic »

Koliko se sjećam, bilo je neko ispitivanje kvaliteta ovih voda i Jana se pokazala kao najgora.
Bio je članak svojevremeno, ako neko ima nek postira.
emirolini

#60 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

Evo ovako cemo pokusati to staviti po nekoj mojoj procjeni.

Cijela BH ekonomija se sastoji od:
Uvoza: 55%
Domaca proizvodnja ( za domace trziste i za izvoz ): 35%
Usluge: 9%
BH politicari ( unapredjivanje ekonomije, odluke i privlacenje investicija ): 1%

Domaca proizvodnja u 100 % vrijednosti:
Domace trziste: 75%
Izvoz: 25%

BH prehranbeno trziste u 100 % vrijednosti:
Uvoz: 70%
Domaca proizvodnja: 30%

U prosjeku gradjanin BH kupuje tek 25% domacih proizvoda. Od ovih ostalih 60 % gradjana kupuje iz navike odnosno kupuje one uvozne artikle koje su prije koristili iako postoji domaca proizvodnja za iste.

Voda ( flasirana, male 0,5 l ) zastupljenost:
Uvozna: 80 %
Domaca: 20 %

Voda, prodaja:
Uvozna: 90 %
Domaca: 10 %

Zanimljivo da je Gospodja sa ovog foruma napisala da je ( uzimamo u primjer Jana ) veoma kvalitetna i da je brand. Jana jeste brand ali je takodjer na svakoj kontroli kvaliteta vode Jana daleko od prvih mjesta. Takodjer i Evian je veoma daleko od prvih mjesta po kvaliteti vode ( minerali, neutrinske vrijednosti ) ali je Evian najpoznatija i najprodavanija voda na svijetu zato sto je "jeftini luksuz" proizvodnja odnosno punjenje je jeftino a predstavlja luksuz po cijeni i po tome tko je pije. Ako ste primjetili upravo Jana ima slicnu etiketu kao Evian kao i moto Jane kako sam primjetio zdravo tijelo zdrav duh, isto tako je i moto od Eviana, odnosno Jana pretendira da bude Evian Balkana.

EDIT: @Adriatic ovo sam pisao jos prije tvog posta

Zato je i doticna Gospodjica kupuje, ne radi kvaliteta nego radi kako bi smo nasim jezikom rekli frajerisanja. Patriotizam bi trebao da bude veci od tog frajerisanja, bar po meni ali svako ima pravo na svoj izbor.

Za ove cifre iznad, to su moje licne predpostavke uz istrazivanje na netu, dakle nisu "bubnute" iz glave, neka me neko slobodno ispravi.
Pitar s Kariba

#61 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Pitar s Kariba »

nikimostar wrote:
Sto zato sto mi u nicku pise mostar,pa mislis da imam neke veze sa Mostarom i hrvatima,jadno sa tvoje strane,jos jednom se potvrduje da covjek ne moze imati svoje misljenje :roll:

Za tvoju info ja nemam nikakve veze sa Mostarom...

A za ove sto kazu cuj brendirana voda,pa naravno da je brend kad svi zivi znaju za to,kao sto je i coca-cola brend ili ces sada reci da to nije brend :-)

Ja sam samo svoje misljenje rekla,i za svoje pare cu kupovati Evian ako mi se kupuje,mislim smijesno o cemu se raspravlja :lol: :lol:
Jes vala, baš smo glupi! Kakva nam je to logika?! :-) :-)

Evo samo da kažem, da ne bi bilo zabune , ja isto nemam nikakve veze sa Karibima, ali kupujem isključivo karipsku vodu! :D :run:
spacek

#62 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 13:14, edited 1 time in total.
nikimostar

#63 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

Pitar s Kariba wrote:
nikimostar wrote:
Sto zato sto mi u nicku pise mostar,pa mislis da imam neke veze sa Mostarom i hrvatima,jadno sa tvoje strane,jos jednom se potvrduje da covjek ne moze imati svoje misljenje :roll:

Za tvoju info ja nemam nikakve veze sa Mostarom...

A za ove sto kazu cuj brendirana voda,pa naravno da je brend kad svi zivi znaju za to,kao sto je i coca-cola brend ili ces sada reci da to nije brend :-)

Ja sam samo svoje misljenje rekla,i za svoje pare cu kupovati Evian ako mi se kupuje,mislim smijesno o cemu se raspravlja :lol: :lol:
Jes vala, baš smo glupi! Kakva nam je to logika?! :-) :-)

Evo samo da kažem, da ne bi bilo zabune , ja isto nemam nikakve veze sa Karibima, ali kupujem isključivo karipsku vodu! :D :run:

Pa glupa logika naravno,momak je napisao da ja nisam bas sigurna koji su nasi,pa sam mu odgovorila,da se prevario
nikimostar

#64 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

spacek wrote:nije tu samo problem jana, dukat, argeta...voda, domaci proizvodi...problem su i politicari i vlast i biznismeni...
evo npr na relaciji ozujsko - lasko - karlovacko - sarajevsko - nektar
u cemu je problem?
problem je sto se sarajevsko i nektar zadovoljavaju trzistem koji pokrivaju. njih u potpunosti ne zanima marketing, promo materijal...ziv sam svjedok kad je lasko uletilo u kafanu i kaze predstavnik sljedece: evo ti 5 kisobrana, dobices 3 tocilice piva i procenat od prodanog litra piva. uslov je da ti cijena piva bude za marku manja od konkurencije (u prevodu, povisi cijene svih piva za marku), i da imas happy hour tad i tad paditi za naseg,to znam iz iskustva...o promotivnoj cijeni...u prevodu, guraj pivo pod nos musterijama! naravno to je kafandzija prihvatio, ali je upitao iz patriotskih razloga i sarajevsko (ponudio se), a ovi mu odgovorili - kisobrani su ti toliko, tende su ti toliko, pivo haman po maloprodajnoj cijeni, za tocilice moze i na rate...al nemoj sad, haj za mjesec dana da krenemo u realzijaciju. haman eto da kafandziji bude cast sto ce sarajevsko imati...i zato po sarajevu imamo i karlovacko i lasko i ozujsko kisobrane, tende i happy houre...

slicna situacija je i sa vodom...u firmi mi naumili uzete automat za vodu - i zovi redom...nema niko nas...tesanj jos nema u planu - do godine, ovaj nikad cuo za to...onaj pojma nema...i spadne knjiga na 2 slova...hrvatske i crnogorske vode sa talijanskim imenom...koristili hrvatsku 3 godine dok se konacno nije pojavila gorazdanska nakva - i sad uredno tu konzumiramo (bijela)...

a druga strana medalje je ekonomski lobi i politicari gdje su podmiceni da unistavaju sistemski nasu proizvodnju i na sve moguce nacine da blokiraju distribuciju istih po konkurentnim cijenama...probajte vi flasirati vodu (ulozite u reklame i brand i kvalitet) pa ce te vidjeti na koliko problema i podmetanja cete naletiti...

pa dukat placa uposlenicima da buse iglom milkosove proizvode na policama da se sto prije pokvare...donese turu i plati cvaju samo da probusi 10-tak pavlaka milkos i gurne ih u rafu iza dukatovih proizvoda...i ti kupis milkos pavlaku a ona ozelenila odozgo!

naravno svi trzni centri i marketi su pod vlasnicima susjednim nam zemalja i oni diktiraju pravila igre i krse sve zakone, a zakone nase institucije ne provode jer su podmiceni!

o svijesti gradjana i ne moram govoriti, a vrlo brzo se gubi svijest u ovakvim bitkama gdje je spreg svega: od nesposobnosti, od zelje za brzom zaradom, od zadovoljavanja sitnim, preko mita, korupcije i politickih struja!

Sve si ti upravu i sve si dobro rekao,osim sto ga pretjera,sa ovim da buse proizvode sa iglom to je notorna laz ko god da ti je to rekao,mislim haloo,nemaju pametnijeg posla...

Ovdje raja samo pametuje treba kupovati domace i oni pametni,i samo znaju napadati,a nemaju argumenata za to uopce.Ja sam u ovome poslu dugo i mogu reci da nasi blage veze nemaju sa poslom.Vec sam jednom napisala,da hoce laku zaradu bez puno ulozenog i svi se odmah svezu Jane kao da je Jana jedini uvozni proizvod u zemlji,lahko bi se rijesio problem sa Janom da je samo Jana problem...

Vec sam napisala da sam ja licno kupovala Milkos sve do neki dan,kada sam sjedila sa momkom koji samo sto ne place,jer nema para da jede na terenu,jer im kasni plata,a posla ima.Na takve stvari sam alergicna,nasi ti daju da radis za 600 KM,pa i tih 600 kasni,samo te :dance: u zdrav mozak..

Mozete se vi sada svi praviti pametni,ali probajte vi raditi kao sto je moj muz radio za jednu nasu Sarajevsku privatnu firmu,pa im nije dao plate 5 mjeseci,i na kraju ih proglasio tehnoloskim viskom,a on gospodin ima jahtu i imanje od 2 mil KM blizu Sarajeva.Treba platitit stan,obaveze zovu,lako je pricati,ali je isto tako proklestvo raditi za naseg,to znam iz iskustva...

Ja bi prva rekla super,kupovat cemo nase da oni znaju da ispostuju ljude koji rade za njih,a kada pogledam i za strane firme rade nasi ljudi ,neko zivi i od toga.
ActionWoman

#65 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by ActionWoman »

Vani, cini mi se u USA postoji nekakav tag koji dobiju oni koji se dobro brinu o svom osoblju i taj tag/znak/naljepnicu stampaju na svojim proizvodima sto opet (normalne) ljude potice da vise kupuju takve proizvode. Pitam se da li bi iko u ovoj zemlji zasluzio taj tag. I ja sam radila negdje gdje nam vlasnik nije isplacivao platu mjesecima, ali nas je redovno sikanirao kako mu ne bismo prilazili i trazili platu. Puno je ljudi zbog njega pustilo suzu. Trebam li da kazem da je propao, izgubio taj biznis i zavrsio na sudu. Istu sudbinu zelim svima onima koji uzimaju tudji hakk, ali im vise zelim da se dozovu pameti i da daju radniku ono sto mu pripada. Ovoj drzavi hmkhm majku jer dozvoljava da radnik ne dobija platu na vrijeme i da mu ne budu uplaceni doprinosi. Kad bismo se recimo svi pet dana solidarisali da ne kupujemo proizvode firme koja ne placa radnike,vlasnici tih firmi bi prezivjeli Fukushimu, mamu li im pohlepnu. I sad ti dumaj, da li kupiti strani proizvod (kad imas isti nas) i tako izbijes radno mjesto nasem drzavljaninu i brines se o tudjem drzavljaninu ili kupiti nas proizvod gdje dziber ima firmu i sve sebi trpa u dzep, a ne placa radnike. Mislim da bi bilo dobro navesti firme koje se ne brinu za svoje radnike tj. koje ne postuju svoje obaveze prema njima.
emirolini

#66 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

Ali opet to je za sve kriva drzava koja dozvoljava takvim vlasnicima da se ponasaju bahato, da li je normalna inspekcija da dodje jednom takvom vlasniku da ga pita gdje ti je HR odjel, tko upravlja njime, tko se brine za zadovoljstvo uposlenih, da li im je plata redovna, da li dobijaju na vrijeme godisnje odmore, da li se provode higijenske mjere objekata itd itd ovakve stvari se ne bi desavale.

Zadovoljni radnici = produktivniji rad = bolji imidz firme = bolji poslovni rezultati.

Jos jedan veliki problem je mentalitet nasih ljudi odnosno ono kada takav vlasnik misli da zna sve pa mu ne treba ni menadzer ni za HR ni za marketing ni vodjenje bilo kakvog odjela, sve ja mogu sam sto bi ja davao novac na takve gluposti.

Ovdje kod nas u Tuzli postoji par firmi koje se brinu o tome, imaju stvarno dobar team building, stalne izlete po prirodi, zajednicke ekskurzije, stvarno su primjer drugima. Sve te firme su usluzne djelatnosti nazalost, nema niti jedne koja nesto proizvodi
emirolini

#68 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

I eto ocit primjer jednog bh mentaliteta... @sokkia je li ti drago sto si ukazao da tamo postoji slicna tema ?
sokkia

#69 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by sokkia »

emirolini wrote:I eto ocit primjer jednog bh mentaliteta... @sokkia je li ti drago sto si ukazao da tamo postoji slicna tema ?
sliccne teme moderator spoji,to sam htjeo da kazzem,a kakav to mentalitet imass ti :?: bh ili ..... :?:
emirolini

#70 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

BH ali kakve veze ako je tema slicna, ista sigurno nije... naglasak je na ono sto se raspravlja a ne na slicnosti tema, to sam htio da kazem, nije bilo uvredljivog karaktera.
Cholina_Lokica

#71 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Cholina_Lokica »

E sto ga lik slaga za busenje milkosovih proizvoda od strane dukata :-) :lol: Bas ga precera
demode

#72 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by demode »

Gledam sto cescse domacih proizvoda da koristim. I kad uzimam strano izbjegavam one proizvode na kojima je sadrzaj na jezicima, RO, BG, H, PL i sl. Sti se tice Jane, uzimam je samo kad idemo na put i to onu malu bocicu sa pipom da djeca ne bi prosipala vodu po sebi i po autu. Kad nasi nesto slicno naprave onda cu uzimati nase.
sokkia

#73 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by sokkia »

da bi kupio stranu vodu u BIH morass bit:
ili sam svoj neprijatelj,
ili seronja,
ili imati pilecci mozak.
alibegoa

#74 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by alibegoa »

sokkia wrote:da bi kupio stranu vodu u BIH morass bit:
ili sam svoj neprijatelj,
ili seronja,
ili imati pilecci mozak.
ili ne htjeti da te truju domaći proizvođaći.
Da ponovom kupovao tešanjski dijamant dok jednom jedna flaša od 3 nije imala miris i ukus motornog ulja. Meni je dosta jednom, sad na žalost kupujem neku LIPA voda, valjda je iz RS. Ona sarajevska H2O duplo skuplja.
duboka_misao

#75 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by duboka_misao »

najdrazi clip vezan za flasiranu vodu
Post Reply