spacek wrote:nije tu samo problem jana, dukat, argeta...voda, domaci proizvodi...problem su i politicari i vlast i biznismeni...
evo npr na relaciji ozujsko - lasko - karlovacko - sarajevsko - nektar
u cemu je problem?
problem je sto se sarajevsko i nektar zadovoljavaju trzistem koji pokrivaju. njih u potpunosti ne zanima marketing, promo materijal...ziv sam svjedok kad je lasko uletilo u kafanu i kaze predstavnik sljedece: evo ti 5 kisobrana, dobices 3 tocilice piva i procenat od prodanog litra piva. uslov je da ti cijena piva bude za marku manja od konkurencije (u prevodu, povisi cijene svih piva za marku), i da imas happy hour tad i tad paditi za naseg,to znam iz iskustva...o promotivnoj cijeni...u prevodu, guraj pivo pod nos musterijama! naravno to je kafandzija prihvatio, ali je upitao iz patriotskih razloga i sarajevsko (ponudio se), a ovi mu odgovorili - kisobrani su ti toliko, tende su ti toliko, pivo haman po maloprodajnoj cijeni, za tocilice moze i na rate...al nemoj sad, haj za mjesec dana da krenemo u realzijaciju. haman eto da kafandziji bude cast sto ce sarajevsko imati...i zato po sarajevu imamo i karlovacko i lasko i ozujsko kisobrane, tende i happy houre...
slicna situacija je i sa vodom...u firmi mi naumili uzete automat za vodu - i zovi redom...nema niko nas...tesanj jos nema u planu - do godine, ovaj nikad cuo za to...onaj pojma nema...i spadne knjiga na 2 slova...hrvatske i crnogorske vode sa talijanskim imenom...koristili hrvatsku 3 godine dok se konacno nije pojavila gorazdanska nakva - i sad uredno tu konzumiramo (bijela)...
a druga strana medalje je ekonomski lobi i politicari gdje su podmiceni da unistavaju sistemski nasu proizvodnju i na sve moguce nacine da blokiraju distribuciju istih po konkurentnim cijenama...probajte vi flasirati vodu (ulozite u reklame i brand i kvalitet) pa ce te vidjeti na koliko problema i podmetanja cete naletiti...
pa dukat placa uposlenicima da buse iglom milkosove proizvode na policama da se sto prije pokvare...donese turu i plati cvaju samo da probusi 10-tak pavlaka milkos i gurne ih u rafu iza dukatovih proizvoda...i ti kupis milkos pavlaku a ona ozelenila odozgo!
naravno svi trzni centri i marketi su pod vlasnicima susjednim nam zemalja i oni diktiraju pravila igre i krse sve zakone, a zakone nase institucije ne provode jer su podmiceni!
o svijesti gradjana i ne moram govoriti, a vrlo brzo se gubi svijest u ovakvim bitkama gdje je spreg svega: od nesposobnosti, od zelje za brzom zaradom, od zadovoljavanja sitnim, preko mita, korupcije i politickih struja!
Sve si ti upravu i sve si dobro rekao,osim sto ga pretjera,sa ovim da buse proizvode sa iglom to je notorna laz ko god da ti je to rekao,mislim haloo,nemaju pametnijeg posla...
Ovdje raja samo pametuje treba kupovati domace i oni pametni,i samo znaju napadati,a nemaju argumenata za to uopce.Ja sam u ovome poslu dugo i mogu reci da nasi blage veze nemaju sa poslom.Vec sam jednom napisala,da hoce laku zaradu bez puno ulozenog i svi se odmah svezu Jane kao da je Jana jedini uvozni proizvod u zemlji,lahko bi se rijesio problem sa Janom da je samo Jana problem...
Vec sam napisala da sam ja licno kupovala Milkos sve do neki dan,kada sam sjedila sa momkom koji samo sto ne place,jer nema para da jede na terenu,jer im kasni plata,a posla ima.Na takve stvari sam alergicna,nasi ti daju da radis za 600 KM,pa i tih 600 kasni,samo te

u zdrav mozak..
Mozete se vi sada svi praviti pametni,ali probajte vi raditi kao sto je moj muz radio za jednu nasu Sarajevsku privatnu firmu,pa im nije dao plate 5 mjeseci,i na kraju ih proglasio tehnoloskim viskom,a on gospodin ima jahtu i imanje od 2 mil KM blizu Sarajeva.Treba platitit stan,obaveze zovu,lako je pricati,ali je isto tako proklestvo raditi za naseg,to znam iz iskustva...
Ja bi prva rekla super,kupovat cemo nase da oni znaju da ispostuju ljude koji rade za njih,a kada pogledam i za strane firme rade nasi ljudi ,neko zivi i od toga.