Celik bi ti u toj ligi 10 ili 12 bio donji dio tabele pa bi ti bilo interesantno kao i sad gledati Slaviju._Reds_ wrote: Ja bih bio siguran. Radije bi dva puta gledao Celik, Siroki, Borac, nego Slaviju, Gošk, Kozaru i sl. ekipe.
Liga 12 bi bila sasvim uredu. 22 kola, i onda razigravanje 6 za pravaka, i evropu, 6 za opstanak.
To bi bilo 32 kola u sezoni. A ovi što spominju malverzacije, kakve je to razlika u odnosu na sada. Kažes ovaj sto bi bio prvi i ligi za opstanak bi vrsio malverzacije. Pa moze ih po istom principu vrsiti i ovaj sto je sada 7-8 u ligi, niti ima sanse za dolje, niti za gore.
U ligi 12 kvalitet bi bio izjenaceniji, i vjeruj da ne bi bilo toliko razlike u bodovima u toj ligi za opstanak.
Smanjenje broja klubova PL BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Arteta
#51 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
- Arteta
#52 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ta bi liga bila skuplja jer se igra vise utakmica._Reds_ wrote: U ligi 12 kvalitet bi bio izjenaceniji, i vjeruj da ne bi bilo toliko razlike u bodovima u toj ligi za opstanak.
Poznavajuci nase prilike,u ligi 10 bi jedan klub dozivio ekonomski slom i uopste nebi bilo borbe za opstanak.
- ultima_palabra
#53 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ima i toga, ali ti klubovi imaju bar neki priliv keša... nekad izađu u Evropu, prodaju igrača ili imaju posjetu preko 3-4 hiljade.Arteta wrote:Nije Bgm nista bolje ni sa finansijskom situacijom sa klubovima iz gornjeg dijela tabele.ultima_palabra wrote:Vidi ovako... ne znam da li ti je poznata finansijska situacija u klubovima iz donjeg dijela tabele. Dosta tih klubova bi voljelo da više od dvije ekipe ispada ove sezone jer ne mogu da podnesu troškove Premijer lige. Zato će i Slavija koja je bila otpisana, ali onda upumpala nešto love u klub, sigurno ostati.Arteta wrote:Izgleda da bi neki najvise voljeli da Premijer liga ima dvije ekipe(Zeljeznicar i Sarajevo) i da se svake sedmice igra derbi.
Dosta klubova nema nikakve izvore prihoda osim hedije iz opštine... što je ok, ali za drugi ili treći rang takmičenja.
- _Reds_
#54 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Liga bi imala 32 kola, dva vise nego sada, i ne bi predstavljalo ikakvo vece opterecenje za nase klubove.Arteta wrote:Ta bi liga bila skuplja jer se igra vise utakmica._Reds_ wrote: U ligi 12 kvalitet bi bio izjenaceniji, i vjeruj da ne bi bilo toliko razlike u bodovima u toj ligi za opstanak.
Poznavajuci nase prilike,u ligi 10 bi jedan klub dozivio ekonomski slom i uopste nebi bilo borbe za opstanak.
Prvi dio sezone 22 kola. Drugi dio sezone 10kola.
Ovi jaci klubovi bi imali i vecu posjetu, i ne bi imali problema sa otplatom troskova utakmice
Sto se tice Celika, pa jedne godine mozda u donjoj ligi, druge godine u gornjoj. Ali kako god utakmice protiv Celika su uvijek bile drugacije, makar Celik bio i zadnji na tabeli.
-
JEDRILICA
#55 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Mislim da PL moze da bude puno interesantnija od HNL zato sto je veci broj derbija,sto na gradskomm, sto na nacionalnom nivou. To je argument koji bi smanjenu ligu ucinio puno interesantnijom od HNL.
Uz ovo se moraju poboljsati uslovi i da svi premijerligasi zadovoljavaju najnovije zahtjeve UEFA.
Prva liga takodjer mora da se ujedini.
Treba da se nadju sponzori ove dvije lige.
Nakon ovoga cemo imati najjacu ligu na prostoru ex Ju
Uz ovo se moraju poboljsati uslovi i da svi premijerligasi zadovoljavaju najnovije zahtjeve UEFA.
- _Reds_
#56 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Eh da i ovo naravno, sponzor, koji bi pokrio troskove organizacije utakmica, tu bi se klubovi dosta rasteretili, dakle ima prostora za napredak, samo nam trebaju ljudi koji ce to zaista i provesti.JEDRILICA wrote:Mislim da PL moze da bude puno interesantnija od HNL zato sto je veci broj derbija,sto na gradskomm, sto na nacionalnom nivou. To je argument koji bi smanjenu ligu ucinio puno interesantnijom od HNL.
- Arteta
#57 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ako bi se to radilo,bolje da ima 33.kola i da se igra trokruzno svako sa svakim,manite se liga za opstanak i za prvaka,zasto komplikovati?_Reds_ wrote: Liga bi imala 32 kola, dva vise nego sada, i ne bi predstavljalo ikakvo vece opterecenje za nase klubove.
Prvi dio sezone 22 kola. Drugi dio sezone 10kola.
Previse si optimistican,ja ne vidim ni jedan razlog zasto bi skracena liga imala vecu posjetu?_Reds_ wrote: Ovi jaci klubovi bi imali i vecu posjetu, i ne bi imali problema sa otplatom troskova utakmice.
Sto se tice Celika, pa jedne godine mozda u donjoj ligi, druge godine u gornjoj. Ali kako god utakmice protiv Celika su uvijek bile drugacije, makar Celik bio i zadnji na tabeli.
- Arteta
#58 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
PL je i danas zanimljivija i od HNL.JEDRILICA wrote:Mislim da PL moze da bude puno interesantnija od HNL zato sto je veci broj derbija,sto na gradskomm, sto na nacionalnom nivou. To je argument koji bi smanjenu ligu ucinio puno interesantnijom od HNL.
-
bosanski.tornjak
#59 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Sarajevo-Celik
Sarajevo-Zeljeznicar
Zeljeznicar-Borac
Borac-Siroki
Siroki-Sarajevo
Zrinjski-Velez
i da ne nabrajam jos neke tekme ce imati 3 do 4 puta vecu posjetu nego da iko od ovih pomenutih klubova igra sa Iskrom,Goskom,Travnikom
Sarajevo-Zeljeznicar
Zeljeznicar-Borac
Borac-Siroki
Siroki-Sarajevo
Zrinjski-Velez
i da ne nabrajam jos neke tekme ce imati 3 do 4 puta vecu posjetu nego da iko od ovih pomenutih klubova igra sa Iskrom,Goskom,Travnikom
- _Reds_
#60 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Areteta,
Da li bi Celik imao visu posjetu u cetiri utakmice, dvije protiv Zelje, dvije protiv Sarajeva, ili u 4 utakmice tipa Celik - Sarajevo, Celik - Zeljo, Celik - Gosk, Celik - Slavija !
Trokruzno hm.... znam, ali to mi nekako ne djeluje fer, da igras sa nekim dva puta na strani, a jednom kuci, to bi bilo malo vise produkt nafake.
I slazem se HNL je najdosadnija liga u regionu.
Da li bi Celik imao visu posjetu u cetiri utakmice, dvije protiv Zelje, dvije protiv Sarajeva, ili u 4 utakmice tipa Celik - Sarajevo, Celik - Zeljo, Celik - Gosk, Celik - Slavija !
Trokruzno hm.... znam, ali to mi nekako ne djeluje fer, da igras sa nekim dva puta na strani, a jednom kuci, to bi bilo malo vise produkt nafake.
- Arteta
#61 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Zar nece Slavija i GOSK biti eliminirani kad se bude pravila liga 12?_Reds_ wrote:Areteta,
- Arteta
#62 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ne bih bas bio siguran,nema smisla igrati sa Zeljom 6x u sezoni.bosanski.tornjak wrote:Sarajevo-Celik
Sarajevo-Zeljeznicar
Zeljeznicar-Borac
Borac-Siroki
Siroki-Sarajevo
Zrinjski-Velez
To bi vec dosadilo.
- _Reds_
#63 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ja sam ti rekao da bi imao visu posjetu nego sto je ima sadaArteta wrote:Zar nece Slavija i GOSK biti eliminirani kad se bude pravila liga 12?_Reds_ wrote:Areteta,
P.S. Jesu ovo i Turci uveli ligu za prvaka ?
Last edited by _Reds_ on 31/03/2012 20:00, edited 1 time in total.
-
palermo
#64 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ma ova rasprava je pomalo šuplja. Iako sam čvrstog ubjeđenj da samnjenje lige ne donosi ,mnogo šta dobro, odnosno ne mijenja, nek se smanji pa da vidimo i to čudo.
- Arteta
#65 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Barem bi se neko iz Premijer lige susreo sa Zeljeznicarom u kupu,to je odmah 6 utakmica._Reds_ wrote:Ja sam ti rekao da bi imao visu posjetu nego sto je ima sadaArteta wrote:Zar nece Slavija i GOSK biti eliminirani kad se bude pravila liga 12?_Reds_ wrote:Areteta,
I slazem se HNL je najdosadnija liga u regionu.. I ne bi igrao 6 puta, nego 4 puta maksimalno, i ako se evetualno u kupu sretnu.
P.S. Jesu ovo i Turci uveli ligu za prvaka ?
- cyprus
#66 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK? 
- cyprus
#67 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Doduše, volio bih da se uvede i to smanjenje lige i ona regionalna liga, samo eto da se ovi uvjere da od govana pita ne može valjat kako god da je ti spremio...palermo wrote:Ma ova rasprava je pomalo šuplja. Iako sam čvrstog ubjeđenj da samnjenje lige ne donosi ,mnogo šta dobro, odnosno ne mijenja, nek se smanji pa da vidimo i to čudo.
-
todd_smith
#68 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
zato sto ne bi imali izbora?cyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK?
-
palermo
#69 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Da, i usput se ovdje operira kao recimo Sloboda je zanimljivija od GOŠK-a. Mislim, ubilo se od posjete na utakmicama Sarajevo- Slobodacyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK?
Ima jedan veliki derbi Sarajevo-Željo, ima jedan manji derbi Velež-Zrinjski, ima par tradicionalnih rivaliteta, Željo Velež, Sarajevo-Velež, Željo Čelik.......i tu prestaje priča.
Sve ostalo je isti nivo zanimanja.
-
todd_smith
#70 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
mene najvise zanima kako ce odluciti ko ostaje a ko ne...ako krenu sl. sezone, onda ta bi sezona mozda bila i najinteresantnija 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#71 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Zato sto je Zrinjski tri puta kvalitetniji, zato sto Zrinjski ima takav bekgraund, zato sto Zrinjski ima orgaizovanu navijacku skupinu, automatski i cinjenicu da se radi o navijackom prestizu..zato sto Zrinjski cak ako i jednu-dvije sezone bude u nekoj krizu, sigurno ta kriza nece biti tolika da se mozda vec slijedecu sezonu ne vrati u vrh tabele itd. itd.cyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK?
Ista stvar je i sa Celiko, Borcem, Sirokim...da ne pricam o derbiju, jer tu i "prijateljske" utakmice su pune naboja sa teznjom za prestizom, znaci posjeta je tu sigurna.
Druga stvar, liga od 10-12 klubova, stvorit ce takvu situaciju da se recimo 4 kluba bore za vrh i Evropu, ponekad i 5-6..a ovih ostalih 3-4 kluba ce se boriti za opstanak . Puno puno manje ce biti klubova koji mogu reci za sebe da su sigurni, i koji su tu negdje u komforu sredine tabele sto im omogucava da takticki razmisljaju o prodaji bodova klubovima koji se bore za vrh i opstanak. A takvih je klubova , godinama vec, po sezoni barem 5-6 .
Ja sam definitivno za ligu 10 ili 12, bez obzira o kakvom se formatu takmicenja radilo.
-
Baudelaire
#72 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Meni je najveći problem mali broj utakmica. Volio bih da liga ima makar 34 utakmice, 30 mi stvarno djeluje premalo, a valjda bi za mlađe igrače bilo više prostora u sezoni sa većim brojem utakmica. Mada na papiru liga 10 djeluje kao napredak u odnosu na trenutno stanje, ne mislim da bi to bio slučaj jer naš fudbal ima neke druge probleme. Kad bi se savez, a onda i klubovi pravilno ustrojili, mogli bi mi komotno igrati i ligu sa 16 klubova koja bi bila dobrog kvaliteta.
- _Reds_
#73 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Evo ja bi volio vise dva puta Zrinsjki nego Gosk i Zrinjski.palermo wrote:Da, i usput se ovdje operira kao recimo Sloboda je zanimljivija od GOŠK-a. Mislim, ubilo se od posjete na utakmicama Sarajevo- Slobodacyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK?.
Ima jedan veliki derbi Sarajevo-Željo, ima jedan manji derbi Velež-Zrinjski, ima par tradicionalnih rivaliteta, Željo Velež, Sarajevo-Velež, Željo Čelik.......i tu prestaje priča.
Sve ostalo je isti nivo zanimanja.
A Sloboda, oni trebaju otici malo u drugu ligu, pa neka malo dodju sebi, i kao klub i kao grad koji stoji iza njih, pa onda neka ih bujrum nazad. Slicno je sa Jedinstvom, neka ih tamo brate, dok ne uvide samo za cega su.
I ti nabrajas te utakmice, tu je i Borac, Zrinjski, pa i Široki.
- cyprus
#74 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Predomsilio sam se, i ja jedva čekam smanjenje lige i milinu od tih utakmica i kvalitete... 
-
Baudelaire
#75 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Fazon je što svi zamišljamo neku koncentraciju kvaliteta u tu ligu od deset klubova, a tog kvaliteta objektivno nema.