Ima li nam spasa?

Post Reply
stochar

#51 Re: "Jebem vam život, šta mi radite od zemlje?"

Post by stochar »

Anonimus24 wrote:
stochar wrote:najjace mi je kad neko kritiku teksta pocne ili zavrsi sa 'tekst nisam pricitao/la'. tu pada sva ozbiljnost govornika, ako vam to niko nije rekao.

tekst sam procitao, pun je sranja k'o sto nerijetko ova autorica priredi, ali ko mi moze reci sta iz ovog posljednjeg pasusa nije tacno i argumentovati to sa bar jednom recenicom:

Sva previranja u bosanskohercegovačkom SDP-u i tresak od zid surove stvarnosti možda će konačno mnoge dovesti do suštinske istine. Ne postoji drugačija politika u ovom moru istoznačne bagre. Ne postoje bolji od gorih u blatu jednakih. Sve naše političke stranke skup su isluženih taština i krvožedne gladi za moći i novcem. Zajebite političke ideale. Balkansko stanje uma u politici poznaje samo jednu ideologiju - vlastiti džep. Jedini pravi ljudi u našoj zemlji su onaj običan svijet na sve tri strane, koji se samo bori da preživi, a kojeg su politički manipulatori i danas u miru, uspjeli posvađati do krvi jedne s drugima. Je li konačno došlo vrijeme da im se vikne - Jebem vam život, šta nam od zemlje radite?

Tekst sam procitao od pocetka do kraja....to sto ti ne razumijes sta sam htio reci to je druga stvar....opet ponavljam: "PRAVA ISTINA LEZI U NASLOVU TEKSTA"..... to sto kazes za zadnji pasus sve stoji....ovakvih tekstova smo se nacitali do sada...i u zadnje vrijeme sve vise i vise...ti tekstovi me mogu doticati i boljeti, ali me najvise boli istina da nam se zemlja raspada a da smo mi nemocni...samo se ne slazem da balkasni mentalitet poznaje samo jednu ideologiju-vlastiti dzep.....ta ideologija moze da ozivi u neuredjenom sistemu, i u onom srazmjeru koliko mu to zakon dozvoli....vjerujem da u BiH jos uvijek postoje ljudi kojima je stalo da stvari dovedu u red...
anonimuse anonimni druze, nisam na tebe ni mislio, nick pasiflora il' tako nekako je napisao 'tekst nisam ni procitala', ali joj/mu to nije smetalo da isti i pokenja...
Anonimus24

#52 Re: "Jebem vam život, šta mi radite od zemlje?"

Post by Anonimus24 »

stochar wrote:
Anonimus24 wrote:
stochar wrote:najjace mi je kad neko kritiku teksta pocne ili zavrsi sa 'tekst nisam pricitao/la'. tu pada sva ozbiljnost govornika, ako vam to niko nije rekao.

tekst sam procitao, pun je sranja k'o sto nerijetko ova autorica priredi, ali ko mi moze reci sta iz ovog posljednjeg pasusa nije tacno i argumentovati to sa bar jednom recenicom:

Sva previranja u bosanskohercegovačkom SDP-u i tresak od zid surove stvarnosti možda će konačno mnoge dovesti do suštinske istine. Ne postoji drugačija politika u ovom moru istoznačne bagre. Ne postoje bolji od gorih u blatu jednakih. Sve naše političke stranke skup su isluženih taština i krvožedne gladi za moći i novcem. Zajebite političke ideale. Balkansko stanje uma u politici poznaje samo jednu ideologiju - vlastiti džep. Jedini pravi ljudi u našoj zemlji su onaj običan svijet na sve tri strane, koji se samo bori da preživi, a kojeg su politički manipulatori i danas u miru, uspjeli posvađati do krvi jedne s drugima. Je li konačno došlo vrijeme da im se vikne - Jebem vam život, šta nam od zemlje radite?

Tekst sam procitao od pocetka do kraja....to sto ti ne razumijes sta sam htio reci to je druga stvar....opet ponavljam: "PRAVA ISTINA LEZI U NASLOVU TEKSTA"..... to sto kazes za zadnji pasus sve stoji....ovakvih tekstova smo se nacitali do sada...i u zadnje vrijeme sve vise i vise...ti tekstovi me mogu doticati i boljeti, ali me najvise boli istina da nam se zemlja raspada a da smo mi nemocni...samo se ne slazem da balkasni mentalitet poznaje samo jednu ideologiju-vlastiti dzep.....ta ideologija moze da ozivi u neuredjenom sistemu, i u onom srazmjeru koliko mu to zakon dozvoli....vjerujem da u BiH jos uvijek postoje ljudi kojima je stalo da stvari dovedu u red...
anonimuse anonimni druze, nisam na tebe ni mislio, nick pasiflora il' tako nekako je napisao 'tekst nisam ni procitala', ali joj/mu to nije smetalo da isti i pokenja...
U tom slucaju sorry....ali mislim da se slazemo da nam unistavaju zemlju.....pozz tebi
Skijaš

#53 Re: "Jebem vam život, šta mi radite od zemlje?"

Post by Skijaš »

Pasiflora wrote:U principu se sa naslovom slazem, ali text nisam procitala kad sam vidjela ko je autor.
Odlično. Ona to i nije pisala za svakog.

Prosto je nevjerovatno kako se na vještački stvorenom animozitetu među narodima može bogatiti čitava armija političara, dan za danom, godinu za godinom, a da to svi trpe bez želje da se napravi iskorak i pokuša zaobići te branitelje vitalnih i nevitalnih interesa.
Dozer

#54 Re: Ima li nam spasa?

Post by Dozer »

I u tom zecu lezi grm ;)
etovidis

#55 Re: Ima li nam spasa?

Post by etovidis »

Drustvo u kojem Lagumdzija i njegova bijedna potrckala Komsic, Hadziomerovic i drugi predstavljaju socijaldemokraciju i 'multietnicku' opciju treba se najozbiljnije upitati o sebi, svojim vrijednostima i perspektivama.
Istina je da sada nema ni dobre alternative i da nema istinski multietnicke vece stranke u BiH, ali strasno je da gorepomenute osobe svojim nacionalizmom (Lagumdzija), primitivizmom (Komsic) i kukaviclukom (svi) ubijaju samu nadu u nesto bolje u dogledno vrijeme.
amko76

#56 Re: Ima li nam spasa?

Post by amko76 »

Spas? Za 20 godina koliko imamo državu, upropastili smo sve što se može upropastiti. Da li to govori dovoljno?
RtrnOfSalisbury

#57 Re: Ima li nam spasa?

Post by RtrnOfSalisbury »

pa naravno da nemeremo propast. imamo nekoliko tajkuna koji nece dozvolit da svi pomru. imamo kapital u ljudstvu,
sto domaci, sto uvozni. imamo drugu najmocniju folk scenu na svijetu. imamo politicare koji ce uskoro nadmasiti broza u duzini vladavine. imamo sarejvsku raju. imamo dijasporu velicansvenu koja ce se vratit a mozda i nece.
imamo daleko najbolju izvornu muziku sirom vaseljene. imamo piramide i tunele. imamo hercegovce, jal istocne jal zapadne. imamo dzeka il se rekne dzeku?
eto, nismo svicarska al necemo ni propast.
detroit-mercy

#58 Re: Ima li nam spasa?

Post by detroit-mercy »

RtrnOfSalisbury wrote:pa naravno da nemeremo propast. imamo nekoliko tajkuna koji nece dozvolit da svi pomru. imamo kapital u ljudstvu,
sto domaci, sto uvozni. imamo drugu najmocniju folk scenu na svijetu. imamo politicare koji ce uskoro nadmasiti broza u duzini vladavine. imamo sarejvsku raju. imamo dijasporu velicansvenu koja ce se vratit a mozda i nece.
imamo daleko najbolju izvornu muziku sirom vaseljene. imamo piramide i tunele. imamo hercegovce, jal istocne jal zapadne. imamo dzeka il se rekne dzeku?
eto, nismo svicarska al necemo ni propast.
Ponekad se i za malo moze reci mashala :bih: .
Nebitan32

#59 Re: Ima li nam spasa?

Post by Nebitan32 »

Henry Chinaski wrote:Hipotetički:

Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.

Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
Mogu se birati samo oni koji se profesionalno bave politikom: Osobe koje treba podrzati da dodu na znacajnije funkcije : Nerin Dizdar-Stolac; Amor Masovic-Sarajevo,Nisvet Hrnjic-Jajce.
Elme

#60 Re: Ima li nam spasa?

Post by Elme »

Image
Ali Kemal

#61 Re: Ima li nam spasa?

Post by Ali Kemal »

Zavisi sta se podrazumijeva pod spas. Ako se mislim na goli opstanak, onda nema problema slijedecih 40-50 godina, a poslije ko zna. Sa ovakvim trendovima stanovnistvo ce se smanjivati i koncetrisati u nekoliko vecih gradova. Tzv provincija ce postajati sve pustija i pustija, infra struktura ce da popusta i na kraju ce ostati crne rupe. Pogotvu u istocnoj Bosni i Hercegovin tako da ce granica postati totalno porozna i bez vecih problema ce se useljavati narodi iz Azije, kojima je prirodan put, put na Zapad. Od Kineza, pa sve redom.

Ako se misli da li ima sanse za jedan normalan zivot, ekonomski napredak kao osnovu svega ostalog, onda tu nema nikakvog spasa. Dovoljno je porediti ekonomski razvoj u poslijednje dvije decenije i pametnom je sve jasno.
Da se vide neke naznake pozitivnih promjena, ne vide, vide se samo negativni trendovi.
liberty02

#62 Re: Ima li nam spasa?

Post by liberty02 »

Hemel wrote:Spasa nam ima u novim ljudima, novim strankama, novim idejama...e sad
sve je to fino i lijepo.. ali gdje su pare?
Hemel

#63 Re: Ima li nam spasa?

Post by Hemel »

liberty02 wrote:
Hemel wrote:Spasa nam ima u novim ljudima, novim strankama, novim idejama...e sad
Pare nisu problem, para nema. :D

Kakve pare? Para ima i viska samo ih treba znati domacinski rasporediti.
liberty02

#64 Re: Ima li nam spasa?

Post by liberty02 »

Hemel wrote:
liberty02 wrote:

lahko receno.. a vrlo tesko u praksu stvoreno..
jel ti znas slucajno dug BIH svjetskoj banci?
Hemel

#65 Re: Ima li nam spasa?

Post by Hemel »

liberty02 wrote:
Hemel wrote:
liberty02 wrote:sve je to fino i lijepo.. ali gdje su pare?

lahko receno.. a vrlo tesko u praksu stvoreno..
jel ti znas slucajno dug BIH svjetskoj banci?
znam, onoliko koliko su nam dali plus kamate...
a dje su te pare otisle? za sta su se koristile?
liberty02

#66 Re: Ima li nam spasa?

Post by liberty02 »

@hemel pa to i mene zanima..
Hemel

#67 Re: Ima li nam spasa?

Post by Hemel »

sada se vracamo na ovo...
liberty02 wrote:

pare su koristene za krpanje rupa u budzetima, za isplacivanje enormnih plata, dodataka...pare (od svjetske banke, mmf i svih drugih kreditora) najvise idu tamo gdje ne bi smjele ici (na rashode administracija) a najmanje ili nikako u razvojne projekte gdje bi se pare plodile i time vracala zaduzenja.

na ovakav nacin, mi samo tonemo a do kada, ne zna se.
SprecoM

#68 Re: Ima li nam spasa?

Post by SprecoM »

O parama se odlučivalo na "telefonskim sjednicama" u dva prethodna mandata (sami sebi podijelili - po zakonu i zaostatak i za ubuduće - dok se ponovo ne uhljebe)! Pitajte Sulju gdje su pare!
Last edited by SprecoM on 29/03/2012 23:19, edited 1 time in total.
Josko Domorocki

#69 Re: Ima li nam spasa?

Post by Josko Domorocki »

Henry Chinaski wrote:Hipotetički:

Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.

Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
http://www.youtube.com/watch?v=JwomQxv5jPo
Ne znam nista o ovom Mirnesu osim sto je iz Tuzle,ali mislim da je mozda i namjerno izbacen iz svega--
SprecoM

#70 Re: Ima li nam spasa?

Post by SprecoM »

Sam se izbacio "iz svega" (kvalitetom svog rada)!
liberty02

#71 Re: Ima li nam spasa?

Post by liberty02 »

Hemel wrote:sada se vracamo na ovo...
liberty02 wrote:

pare su koristene za krpanje rupa u budzetima, za isplacivanje enormnih plata, dodataka...pare (od svjetske banke, mmf i svih drugih kreditora) najvise idu tamo gdje ne bi smjele ici (na rashode administracija) a najmanje ili nikako u razvojne projekte gdje bi se pare plodile i time vracala zaduzenja.

na ovakav nacin, mi samo tonemo a do kada, ne zna se.
fino si objasnio.. ali ako sa hrpe uvijek uzimas i nista ne stavljas, doci ce do cistog haosa.
otisli smo opet daleko nazad. pa doklen vise :x
Hemel

#72 Re: Ima li nam spasa?

Post by Hemel »

Josko Domorocki wrote:http://www.youtube.com/watch?v=JwomQxv5jPo
Ne znam nista o ovom Mirnesu osim sto je iz Tuzle,ali mislim da je mozda i namjerno izbacen iz svega--
kako neces znati mirnesa... :-) izasla enciklopedija i to 6 tomova o doticnom... :D

ko nam se sve bavi politikom nije ni cudo kako nam je.
HM 2011

#73 Re: Ima li nam spasa?

Post by HM 2011 »

Možemo mi to bolje i to je sve što trebamo da radimo svako na svom radnom mjestu, okruženju,

Svako imalo pismen zna šta je loše a šta dobro, i opredjelimo se za dobro i to bi bilo to....

Ako gledamo na osnovni preduvjet koji trebamo da ispunjavamo za to - recimo da je to opredjeljenje da svima bude bolje, kod nekog drugog vjera u Božije naredbe, i eto poluge broj 1.

Jel želiš da svima bude bolje ?
Jel vjeruješ u Božije naredbe o društvenom uređenju u ojem nema patnje ?

Da ? Da ?

Ili lažeš ili nisi sposoban da to provedeš u djelo ili

Te potpuno boli briga za komplet društvo i društvenu zajednicu, odustao si od svega, previše razočaran, igraš igru koju igraju svi "ostali", kolektivno sve boli briga za razvoj društva - otimaj, uzimaj čim se pruži prilika, društveno je jednako ničije odnosno svačije, kradi, zavrći društvo i državu ?

i imamo situaciju koju imamo..... (puno priče 0 djela)

Alternativa je ili u jednoj dugotrajnoj medijskoj kampanji sa ciljem buđenja svijesti o osnovnom problemu - nepostojanju društven kohezije, tzv. nacionalnog duha na teritoriji BiH, zajedničke ideje o nekom boljem sutra i kako doći do toga kroz svoju lokalnu zajednicu,

ili oktroiranje - odnosno lider ala staljin, koji naravno ne daje povoljne rezultate.....

Kampanja košta a ako je budu provodili likovi koji nemaju interesa za boljim sutra svih - ili koji istoj nisu posvećeni maksimalno kao svakodnevni posao, rezultata nema....

Takođe rezultata ne može biti ako rezultati kampanje ne budu društveni bunt - mini ustanak koji će svakom utjerati taj famoni strah u kosti po pitanju nebrige o društvu, o nama, ali i o našim potomcima te o činjenici kako došlo tako i otišlo tj. o sebi samome....

Došlo je vrijeme da se sami kaznimo da bi mogli da se promjenimo,

trula jaja i paradajzi i jabuke za sve........

----------------------------------------------------------------------

Džaba nama komplet priča o svemu, ako krenemo u provedbu bilo kakve ideologije ili upravne politike ako izvršioci te politike pljuju po istoj, smatraju je preseravanjem, podsmijavaju se svakom pa i najmanjem potezu koji podiže rejting bilo čega.....

Bez paradajza i jajeta u rukama baš tog frustriranog seljačine ili seljanke koji je terenski izvršilac politike po kojoj pljuje - teško da ima šanse za promjenu -

Svaki imalo razuman političar bi sam sebe gađao ali to je fizički nemoguće (ima i takvih),
drutvena alternativa (tzv. urbana gerila) nije od posla gađanja nego dijaloga pa dijalogom do poboljšanja, ali pošto dijalog ne daje efekte -

treba nekako nahuškati frustirane seljačine i seljanke ali ne da skinu bilo koga sa vlasti - nego da promjene stav tog koji je trenutno na vlasti - znači nije cilj svrgavanje i postavljanje nego PROMJENA STAVA...........
eh sad,

kako papka koji pojma nema o bilo čemu osim o
u se, na se, pod-a-se (ima ih u čaršijama jako puno - vode glavnu riječ, glavni su kada treba otračati bilo šta - određuju ko je šta i kako) - natjerati da se bori za opšte dobro - ????????????? (pitanje od 1.000.000 Dolara zar ne)

Moguće je da mi kao društvo, bez obzira na generaciju, postavljamo pogrešne ljude na veće hijerarhijske ljestvice i dajemo pogrešnim ljudima podršku od samoga početka.....

Jel želiš da svima bude bolje ?
Jel vjeruješ u Božije naredbe o društvenom uređenju u ojem nema patnje ?

Da ? Da ?

Ili lažeš ili nisi sposoban da to provedeš u djelo ili

Te potpuno boli briga za komplet društvo i društvenu zajednicu, odustao si od svega, previše razočaran, igraš igru koju igraju svi "ostali", kolektivno sve boli briga za razvoj društva - otimaj, uzimaj čim se pruži prilika, društveno je jednako ničije odnosno svačije, kradi, zavrći društvo i državu ?

Ima nama spasa (u smislu ima nama strijelovitog društvenog napredka prema gore), ali neko mora donjeti odluku da je vrijedno boriti se za naš spas i odlučiti da se ista sprovede u djelo....

napomena - Suprotno od napredka je propadanje - propast - eufemizam stagnacija
HM 2011

#74 Re: Ima li nam spasa?

Post by HM 2011 »

treba nekako nahuškati frustirane seljačine i seljanke ali ne da skinu bilo koga sa vlasti - nego da promjene stav tog koji je trenutno na vlasti - znači nije cilj svrgavanje i postavljanje nego PROMJENA STAVA...........

usput - moguće je da ja ovo pišem po ko zna koji put bez ikakvog rezultata....
SprecoM

#75 Re: Ima li nam spasa?

Post by SprecoM »

HM 2011 wrote:usput - moguće je da ja ovo pišem po ko zna koji put bez ikakvog rezultata....
Sva ova pisanja i ne mogu polučiti neki rezultat (malo se "javno" izduvamo i ništa više).
Ako imaš u svojoj sredini nekog poštenog, sposobnog, pametnog - pokušaj ga nagovoriti da se uključi u neku stranku i počne baviti politikom "na pošten način" (podjednakom brigom i za "prijatelje" i za "neprijatelje") - i ti si polučio neki rezultat, ako u tome uspiješ!
Post Reply