Ja i dalje mislim da je sve na sta se ti oslanjas samo romantican san.
Kao prvo, kad smo kod paralela, pokusaj izbjeci povrsno gledanje stvari i teziste stavi ne na posljedicu, nego na uzrok. (pogotovo kada govoris o linijarom crtanim granicama)
Globalizacija, barem u svom cistom, nepatvorenom obliku ekonomskog liberalizma, u svom korijenu nosi prije svega otvoreno trziste, razmjenu dobara, a tek onda kultura i ideja, s tim sto ti zaboravljas cinjenicu, ili se jednostavno njome ne bavis u ovom slucaju, da ta ista globalizacija kao po pravilu zavrsava monopolom i izdvajanjem razlicitih elita danasnjih drustava, pa, i kada se stvari pokusaju uskladiti, sve se to manje vise desava u nekoj nekoj nama dalekoj stratosferi, izmedju te iste elite koja vedri i oblaci, pa sama cinjenica da povlacis paralele i kazes kako ovakvi tokovi daju krila jednom islamskom odgovoru na to, meni kao nekome ko nema iluzija da ce ovaj tvoj san izgledati ista bolje samo zato sto nosi predznak islama, govori da bi i takav jedan pokusaj na kraju zavrsio kao i svaka druga eksploatacija pod maskom "jedne ideje".
Drugo... mnostvo drugih problema koji se ne uklapaju u sliku jednog drustva pod cvrstom cizmom prije svega DOGME....
... ovaki globalisticki poduhvati, barem na skali individualizma, iza sebe cesto siju i sjeme slobode i teznje za novim i otvorenim, sto samo po sebi dovodi u pitanje potrebe za tom cvrstom palicom nekakvog halife, pogotovo onakvom palicom koja stoji kao centralni koncept jedne vjerski motivisane ideje jedinstva
istih naspram
drugacijih.
Onda, ne zaboravi da ako prizivas globalizaciju kao paralelu, automatski u opasnost dovodis sve one rigidne, rudimentarne zakone i vrijednosti koji se vrlo lako pocnu brisati otvaranjem prema drugima, a upravo na mnostvu tih i takvih zakona pocivaju mnogi snovi mnogih koji bi zeljeli ovakav jedan tok stvari... Ne zaboravi, moj i san nekog Pakistanca ne moze biti isti, kao sto nam ni sudbine, ni proslost, a ni buducnost ne mogu biti iste, bez obzira koliko se mi ovdje lagali.
Tu je i paradoks jednog ovakvog drustva koje igra na zici izmedju jedne, makar ona bila i prividna, neogranicene slobode s jedne strane, te potpunog monopola i eksploatacije sa druge strane... Takav nesavrsen ram jednoj romanticnoj slici predvorja
onog svijeta? Nekako ne stoji, a?
Eto, cak ni meni koji u
onaj svijet ne vjeruje.
Mislim, sve ovo sto pisem, pisem pod pretpostavkom da makar i trunka ovog tvog sna ima uporiste. Ali, na zalost onih koji bi rado vidjeli nekakav hilafet, tog uporista nema. Ni kulturnog, ni istorijskog, ni politickog, ni vojnog, a ni ekonomskog, mada se u sferi ekonomije, naravno, moze dosta uraditi, ali, govoriti o tome, varati, cjenkati se i zaradjivati na necijoj muci, ili barem na necijem neznanju, kako to uvijek biva, a to zvati hilafetom... ne ide. Dakle, ni tu mi se ne uklapa ova prica i stvarnost koju zivimo.
Moras da shvatis jedno... ja ne kazem da muslimanski svijet ne treba da jaca i da se povezuje, ali ni u kojem slucaju ne vidim to jacanje i povezivanje u nekom davno zamrlom modelu, koncentrisanom oko nekakvog apstraktnog muslimanskog
umeta koji u krajnjoj liniji negira sve nase razlicitosti kojih se ne trebamo stidjeti, razlicitosti radi kojih smo danas ono sto jesmo, ili nismo, te oko vjere prije svega, ciji istorijski "rok trajanja", te ono sto je ostalo iza njega, dovoljno govori o njemu samom.[/quote]
Nisam imao namjeru da s tobom oko ovoga vise polemisem. Ali dodjem danas nakon 12 sati posla i 200 predjenih kilometara. Procitam sta si napisao i moram da ti odgovorim. Pa evo i ovo sto mi ovako raspravljamo o ovome pitanju Hilafeta(Internet-Globalizacija) govori u prilog tome ko je u pravu. Evo sama ova prica, ovaj spot sto je postavljen rade na propagiranju toga. I neki Bosnjo ce doci otici na
http://www.sarajevo-x.com procitace ovo i pocece da razmislja o tome. Ovu pricu naci ces naravno i na ostalim jezicima. Internet je nepresusan. Znaci ta ideja se siri putem Interneta koji je dijete GLOBALIZACIJE. Kazem ti sve pocinje od ideje. Ona ce imati sve vise pristalica i vremenom ce sazrijevati. Ti to mozes nazivati snom. Ali i M. L. King je govorio da sanja nesto pa je to danas i vise od toga sto je sanjao tada. Imas Obamu. Inace mozda smo nas dvojica potpuno razliciti tipovi po zivotnoj filozofiji. Ja sam romanticar, a ti si onda predstavnik realizma. Vidim da si duboko naklonjen idejama lijevice. Postujem. Ali pogledaj ideja Hilafeta je kompatibilna i sa nekim lijevim idejama. Tu bi se npr. ova bogastva koja dolaze od nafte i plina koristila za recimo skolovanje i zdravstevnu zastitu djece u Egiptu ili Pakistanu ili Mauritaniji. A recimo ove peskirdzije ovdje nebi vozile Ferrarije nego bi se trebali zadovoljiti Toyotom. To ti je na tragu i cika Marxa. Kazem ti integracioni procesi su realnost u muslimanskom svijetu. Po meni najveci problem je sto sada nema dovoljno jake muslimanske drzave koja bi bila matica za dalje integracije. Sta imamo? Imamo neke regionalne sile. Turska je regionalna sila po svim parametrima. Ona ce privlaciti sebi Azerbejdzan, drzave centralne Azije, drzave Balkana i imati sigurno izvjestan uticaj prema sjevernoj africi i Bliskom istoku. Sadasnja Turska ima osjecaj za muslimanske integracione procese. Pogotovo sto stalno nailazi na zatvorena vrata prema EU. Znaci moze jedna Grcka biti u EU i Euro zoni i zaduzivati se za stotine milijardi dolara i biti na grbaci. A Turska cija ekonomija cvijeta i koji su radnici a ne leziljebovici kao Grci nemoze. Pa sta onda reci nego da je Hungtington upravu. Znaci Turska koju je Zapad smatrao njima najblizom nemoze s njima. Ona ce traziti alternativu. Vidili smo da su u stanju rasturiti odnose i sa Izraelom. Znaci imamo drugaciju Tursku. Dalje, imamo Egipat koji ima izvrsnu poziciju i populaciju ali je ekonomski slab. Egipat bi mogao predstavljati silu samo ako bude snazno pomognut od Saudijske Arabije i zemalja Zaliva, a opet ove zemlje su ekonomski jake ali ih ima samo oko 40 miliona. Dalje, tu je Iran koji opet ima sve parametre regionalne sile , ali je siitska zemlja i nemoze biti lider sunitskim zemljama. Na dalekom istoku Indonezija zajedno sa Malezijom ce rasi i u dogledno vrijeme bice sila u jugoistocnoj Aziji. Ima sve uslove za snazan razvoj. Imamo jos i Pakistan koji je naravno u velikim problemima. Ali je ipak nekakva vojna sila. Evo kada spomenusmo Pakistan. Kako je taj narod i Vlada imali osjecaja za stradanje Bosnjaka u BiH 92-95. Oni su prvi isporucili oruzje BiH kada je to bilo skoro nemoguce. A treba li napominjati da su i oni sirotinja. E vidis to je taj osjecaj muslimana za drugog muslimana u nevolji. Te njihove protuoklopne rakete su nas spasile oko Gradacca, Tesnja, Sarajeva... Eto kako onda ja npr. nebi dao barem 100 eura da pomognem tom narodu kada poplave sve nose tamo. Ja sam napocetku rekao malo o Hilafetu. Kako je to bilo ranije i kako bi moglo biti u buducnosti. Nigdje nisam rekao da se Hilafet moze uspostaviti u svom punom kapacitetu. To je vrlo tesko i bilo bi i neprakticno. Ali neki oblik je moguc. A integracije unutar muslimanskog svijeta su realnost i bice sve jace. Na kraju krajeva nece ih sa sobom niti jedna od tih Huntigtonovih civilizacija. Nece ih ni Zapad,ni Rusko -pravoslavni blok,ni Kina ni Indija. Ostaju dakle sami sebi i prije ili kasnije ce se okrenuti sami sebi.