Srbija treba POSLEDNJA da udje u EU jer je planirala ratove

amko76

#51 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by amko76 »

au, sto ga ti zavrnu i izvuce mudar zakljucak. svakdje a ti cast! ))

Ne prica se ovdje s kim se BiH treba i ne treba integrisati, vec razmatra ulazak srbije - kao zacetnika svih ratova na podrucju bivse Jugoslavije - u EU.

Ja hocu da kazem da ne treba biti cudno sto EU prihvata i srbiju, jer je i sama EU skup zemalja koje kroz histoiju redovno zapocinju ratove, plackaske povode, isl..

Ako zelis objasnjavati svoju tezu, otvori novu temu.
Kao što rekoh od zavisti pljuješ po EU. Vjerovatno bi pljuvao gdje god da se integrišu. Čista zavist i zloba, ali toliko daleko ići...teško mi je da povjerujem.
kiky

#52 Re: Srbija treba POSLEDNJA da udje u EU jer je planirala rat

Post by kiky »

nevidim zašto bi neko bio zavidan srbiji na bilo čemu ...
logično je zapitati se kako eu, kao "ozbiljna institucija" može status kandidata dodijelit zemlji poput srbije ...
( razloge je nemoguće navest u jednom, malom postu) ...
doduše, nema datuma o početku pregovora, što više liči na puhanje tadiću u leđa pred izbore ...
Skijaš

#53 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by Skijaš »

amko76 wrote:Čista zavist i zloba, ali toliko daleko ići...teško mi je da povjerujem.
Srbiju treba zavezati za četiri konja, dobra dorata i onda ih potjerati u četiri različita smjera. Ne zato što mrzim Srbijance, božesačuvaj, tamo ima jako dobrih ljudi, nego zato što ćemo mi u BiH tada biti mirniji. Jer pazi, da je Beograd svoj potpis na Dejtonski sporazum prihvatio kao obavezu da se prestane miješati u unutrašnju politiku BiH, pa OK. Ali kad nas gnjave onim nakostriješenim kurčenjem kako su oni tu da garantuju implementaciju Dejtonskog sporazuma, dođe mi da nekog golim rukama zadavim. Tri suda, onaj u Hagu, onaj u Londonu i ovaj u Sarajevu donesu zaključak da u Dobrovoljačkoj nije bilo ratnog zločina, a oni još prijete svojim procesima tretirajući nas kao svoju koloniju. Kako rekoh, četiri dobra dorata, da smo mirni.
chuchumbamayumbe

#54 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by chuchumbamayumbe »

Nebitan32 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Razumijem ja tebe.
Isto tako, ima mnogo ljudi koji su se vratili tamo gdje su živjeli prije rata (a nisu prošli ništa bolje u ratu), i nisu se pokajali.
Stanje na terenu je takvo kakvo jeste.
Da se narod u većoj mjeri vraćao na svoja ognjišta stanje bi bilo mnogo drugačije. Prošlo je 17 godina od završetka rata.
Opet kazem da je postojanje genocidne tvorevine osnovni problem u vezi povratka. To jasno dokazuju primjeri Ustikoline, Odzaka, Brckog a i ovih sarajevskih opcina koje su integrirane u tzv. federaciju.

Kao sto sam rekao ja prvi ne zelim da zivim u uslovima kakvi jesu u genocidnoj tvorevini. Niti priznajem tu tvorevinu niti zelim da zivim s onima koji su tvorci iste i obozavatelji iste. I prvi sam za to da se ne prisiljavaju ljudi na povratak ako im se ne obezbjede minimalna sredstva. Zasto gurati ljude u bijedu, strah i beznade? U mom mijestu je obnovljeno 9% porusenih i opljackanih kuca. Prije tri godine je preminuo komsija koji je kao povratnik 4 godine zivio u garazi i kasnije pod plocom opljackane i zapaljene kuce. 4 godine je cekao neku pomoc za obnovu i ona nikad nije stigla. I pomena radi sin mu je sahranjen na sehidskom mezarju u Pazaricu. To je za mene ponizenje. Zasto dovoditi ljude u takvu situaciju? Nije samo da se vrati i upise u spisak. Ljudi nisu procenti i brojevi! Treba se vratiti s dostojanstvom i kao covjek a ne kao bijednik i zadnja suga.

A to jedino moze desti ako se uradi kao u Brckom. Da 50% policajaca u Bratuncu npr budu Bosnjaci. Da ta ista policija ne nosi cetnicke simbole na uniformama,da 50% zaposlenih u opcini, zdravstevnim, skolskim ustanovama itd budu Bosnjaci i tako redom. To treba traziti a ne gurati ljude pod noz. Pogledajmo donju sliku. U sredini je rijeka Drina. Lijevo je Bratunac a desno Ljubovija( srbija).
I sad ti malo zamisli sta je ucinjeno u vezi sigurnosti nekoga ko se vratio u Bratunac u slucaju da opet pocne divljanje iz, par stotina metara udaljene Srbije? Eto recimo kako i cime su zasticeni tamosnji povratnici. Samo nemoj pricu kako ce biti mira u buducih 1.000 godina. Reci mi konkretno kakva je sigurnost onoga sto se vrati s 3 dijece u Bratunac? Lahko je pricati basne s Bascarsije ali reci mi konkretno kakva je sigurnost tog covjeka u mijestu gdje su 95%+ policijaca Srbi (od kojih mnogi direktni saucesnici u genocidu u Srebrenici i Bratuncu) , gdje je Srbija na daljini puskometa, gdje su krsne slave praznici i cetnistvo svakodenvna prilika.

Image

Skorom 200 povratnika je ubijeno a da nikad niko nije odgovarao. Medu njima i mala Meliha Duric iz Vlasnice. Koja je upucana kao pseto u sopstvenoj kuci. A da ne pricamo o "blazim" diskriminacijama kao crkvi u dvoristu Fate Orlovic. To je ponizenje za sve nas. Mislim toliko je ljudi ubijeno tokom rata pa sad treba gurati ljude opet pod noz. Zasto? Ljudi su najveca vrijednost. Vise nego li zemlja ili bilo sto.

Istina politicari kao oni sto sam spomenuo u prethodnoj poruci su obicne pa mozemo slobodno reci jajare i promaseni slucajevi. Osnovni krvci za ovako lose stanje. Sjetimo svih reformi nakon rata a koje su uglavnom bile proglasene od stranih nametnika.
Nakon svih reformi dosla je i na red reforma policije. Belgijanac je bio ogovoran za tu reformu i napravio je plan gdje bi policija bila regionalizirana. Medutim tu su se nasli idioti koji su rekli da mogu naci dogovor s velikosrpskom opcijom ciji je dodik tenutni predstavnik. Rezultat vidimo i sami. Od tada su i strani nametnici digli ruke i ne vrse nikakav pritisak na velikosrpsku opciju. Zasto bi ako mi sami zelimo naci dogovor s onima koji nam kopaju sopstvenu raku?

Razlog je sto zelite pronaci rijesenje s velikosrpskom opcijom. A njega ne moze biti. Kako mozes razgovarati s nekim go negira agresiju, genocid zlocine, dovodi u pitanje zlocin na Markalama itd? Zasto ponizavate sami sebe sastajuci se njima? To je sosptveno ponizenje. Razumijem da se moralo pristati na to u ratu ali danas? Ne postoji niti jedan razlog.

Stasala je čitava jedna generacija. Njima ne pada na pamet da iz St.Louisa ili Vogošće idu u I. Bosnu, taman da ih tamo rahmetli Alija čeka sa zlatnim kašikama.
Najviše su krivi naši nesposobni političari.
Odoh sada da ručam. :run:
Oh moj Boze. Alija i zlatne kasike. Dokle vise ta izlisena i suplja prica?
Mislim da ti i nisi sve to najbolje shvatio. Dosta lici na carsijsku pricu koja je usla u sve pore naseg drustva. Nazalost.
Razumijem ja tebe, ali mi objasni kako će se u Bratuncu popuniti sastav policije sa 50% Bošnjaka? Koliko ih se uopšte prijavilo da tamo budu policajci?! Koliko ljudi uopšte želi da se vrati? Ne možeš biti policajac u Bratuncu, a živjeti u Sarajevu, jel tako? Kako to zamišljaš da će tih 50% zaštititi ako dođe belaj iz Srbije? Ne znam kako ti zamišljaš povratak u Bratunac, šta to treba da se desi?! Šta se čeka nakon 17 godina od završetka rata, šta to treba da se desi da bi se ljudi vraćali (oni koji su preživjeli)? Samo konkretno.
Ode priča u offtopic.
Nebitan32

#55 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by Nebitan32 »

chuchumbamayumbe wrote: Razumijem ja tebe, ali mi objasni kako će se u Bratuncu popuniti sastav policije sa 50% Bošnjaka? Koliko ih se uopšte prijavilo da tamo budu policajci?! Koliko ljudi uopšte želi da se vrati? Ne možeš biti policajac u Bratuncu, a živjeti u Sarajevu, jel tako? Kako to zamišljaš da će tih 50% zaštititi ako dođe belaj iz Srbije? Ne znam kako ti zamišljaš povratak u Bratunac, šta to treba da se desi?! Šta se čeka nakon 17 godina od završetka rata, šta to treba da se desi da bi se ljudi vraćali (oni koji su preživjeli)? Samo konkretno.
Ode priča u offtopic.
Izostavimo cinjenicu da su nesrbi dobrodosli na funckije u genocidnoj ko krmad u Meki.
Ljudi nece da budu policajci u cetnickim odorama i oznakama genocidne tvorevine. To sam jasno objasnio. Primjer je Brcko gdje policajci nisu u cetnickim odorama i gdje je nametnutno da u policiji ima preko 50% nesrba sto instantno stvara drugaciju, sigurniju klimu. Povratnik u Brcko zna da vise od 50% policajaca nisu Srbi. A sami policajci normalno prihvataju nositi uniformu bez oznaka neke genocidne tvorevine. I tako u svim institucijama. Brcko nema obiljezlja neke genocidne tvorevine.

Povratka,stabilnosti i sigurnosti nece biti dok god postoji genocidna tvorevina. Iluzija je smatrati suprotno.
A kao sto sam rekao moze se demontirati ili ratom( sto je uvijek najgora opcija) ili efikasnom parcelizacijom. A neke obrise toga samm objasnio na donjoj temi. poveznica
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=95701
chuchumbamayumbe

#56 Re: Srbija treba POSLEDNJA da udje u EU jer je planirala rat

Post by chuchumbamayumbe »

OK, razumijem te, ali od toga u bližoj budućnosti nema ništa...
seshb85

#57 Re: Srbija treba POSLEDNJA da udje u EU jer je planirala rat

Post by seshb85 »

Ma to sto ce uci u EU nije neka nafaka.Cijene ce im sigurno biti Na EU nivo ,kao sto su u Sloveniji,Madjarskoj a plate upola manje :-) :lol: .Slovenci dolaze u Austriju da kupuju namirnice (osim cigara one su u SL.jeftinije).
A koliko ce se nacekati do ulaska u EU ,zivi bili pa vidjeli. :lol: :lol: :lol: :lol:
raskopusa

#58 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by raskopusa »

Skijaš wrote:
amko76 wrote:Čista zavist i zloba, ali toliko daleko ići...teško mi je da povjerujem.
Srbiju treba zavezati za četiri konja, dobra dorata i onda ih potjerati u četiri različita smjera. Ne zato što mrzim Srbijance, .
cerecio bi ih al ne iz mrznje vec iz ljubavi i vlastita mira.ta ti valja :lol: ImageImageImage
seln

#59 Re: Srbija treba POSLJEDNJA da udje u EU jer je planirala ra

Post by seln »

raskopusa wrote:
Skijaš wrote:
Srbiju treba zavezati za četiri konja, dobra dorata i onda ih potjerati u četiri različita smjera. Ne zato što mrzim Srbijance, .
cerecio bi ih al ne iz mrznje vec iz ljubavi i vlastita mira.ta ti valja :lol: ImageImageImage
Srbiju, ne srbijance. U pravu je.
Post Reply