Kabrioleti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

posjedovanje kabrioleta

imao
3
7%
imam
2
5%
imat cu zelja mi je
10
24%
necu imati jer ga ne zelim
26
63%

Total votes: 41

respo

#51 Re: Kabrioleti

Post by respo »

goran16v wrote: Al ti je prijedlog..... Nemoj ljubim ti narav, dobro nisi rekao da CC-om mogu na skijanje tako sto su ga ostaviti kuci i uzeti rent-a-car.
Vidi, ti si izgleda kupio CC i imas svoje argumente, tema je za i pro kabrioleta, ja sam samo iznio argumente zbog kojih ga ja ne bih kupio kao i statistiku. Statistika kaze da ge u Sarajevu 1830 suncanih sati godisnje, sto je 76 dana, kao i da je 187 dana bez padavina, ali i da je prosjecna godisnja temperatura 9,5 stepeni, pa ako je poenta kabrioleta voziti se na 14 stepeni - knock yourself out, za par dana ces imati priliku.
U mom autu se pocesto vozei 3-4 odrasla covjeka i to je povodom odlaska na planinu, vikend izleta, odlaska na put, otici do grada otd...
idemo dalje i za cc postoji "galerija"
al ne ide na krov nego ide na gepek
Image
znaci skije mozes na to staviti

od tih 187 dana neka je 60 i zimskom periodu
ostaje 120 za spusten krov znaci juni juli august a moze se i u maju i septembru voziti al eto nek bude 3 mjeseca
u mom auto se cesto vozim samo ja ili sa jos jednom osobom zenska muska nevazno eventualno treca do grada
odlazak na planinu vikend izlete itd se kod mene podrazumjeva ili dvoje ili grupa od 10 ljudi gdje imamo 3-4+ auta i nemamo problema sa prostorom
do grada takodjer ja jos neko i eventualno jos jedno nazad kad se vracamo a ostali uglavnom dodju svojim autom ili gradskim prevozom i to je to
direstraits0078

#52 Re: Kabrioleti

Post by direstraits0078 »

CC kao auto br. 2: DA.
CC kao auto za samce, ili osobe bez djece: DA.
Odrasle osobe na zadnjem sjedistu CC auta: NE.

Ovo posljednje govorim iz iskustva, jedno ljeto sam rentao Megane II CC 1.6 16v '08. dok sam bio na moru, i mogu jos dodati slijedece: moja supruga koja nikako ne prelazi 50 kg nema mjesta za noge na zadnjem sjedistu ako bilo ko sjedi naprijed (bio sam prinudjen da je vozim pozadi nekih kilometar do agencije jer je kloc iz rent-a-cara bio 190 cm/120 kg). Zadnja sjedista su vam otprilike samo dekoracija ili mjesto za odlaganje stvari. Auto sa ovim motorom je prilicito tromo u odnosu na isti motor u obicnom Meganu, zbog vece mase vozila. Buka u autu nije povecana sa podignutim krovom, ali se sasija uvija sa spustenim krovom pri svakom imalo optimisticnijem ulasku u krivinu. Prtljaznik imate samo kad je krov podignut, a kad je krov spusten, tu mogu stati neke rucne torbe i to je to. Probao sam jednom i Pug 308 CC, bolje se vozi od Megana, ima krucu karoseriju, ima nesto vise mjesta pozadi, ali sve u svemu, takva auta su samo za one koji se voze sami ili eventualno sa svojom ljepsom polovinom. Meni se vise isplati rentanje nego posjedovanje. :thumbup:
lonely_rider

#53 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

molim te mi reci kako si vidio-osjetio da se uvija sasija? postavio si komparatere na desnu i lijevu stranu auta?
i sa dignutim i spustenim krovom je isto ,ne zavari se krov sam kad se zatvori hahahahhaha
Gost1515

#54 Re: Kabrioleti

Post by Gost1515 »

respo wrote: Image
respo wrote:ja ti kazem da se moze sjesti nazad fino 2 osobe

čitam ... gledam sliku ... kontam, možda dva anoreksična hobita ... :D

moj auto - najbolji auto :D
GaRGa

#55 Re: Kabrioleti

Post by GaRGa »

zadnje 2 godine sam vozio od marta do novembra bez krova, osim par kisnih dana krajen juna vrijeme je extra bilo
duplo vise kiliometara pravim u kabrioletu u tih 7 mjeseci nego sa "normalnim" autom u ovih drugih 5...
direstraits0078

#56 Re: Kabrioleti

Post by direstraits0078 »

lonely_rider wrote:molim te mi reci kako si vidio-osjetio da se uvija sasija? postavio si komparatere na desnu i lijevu stranu auta?
i sa dignutim i spustenim krovom je isto ,ne zavari se krov sam kad se zatvori hahahahhaha
Vidis tako sto vidis kako ti podrhtava sofersajba i okvir sofersajbe kad prelazis preko neravnina na cesti, a osjetis tako sto cujes skriputanje tapacirunga. Kad se krov zatvori torziona cvrstoca karoserije se poboljsa, jer na prednjem okviru sofersajbe su utori u koje nalegne krov. Oni koji su vozili Megane CC znaju o cemu govorim.

Za ovu smijesnu pricu da pozadi mogu sjesti 2 osobe (recimo prosjecne visine 180 cm i tezine 80 kg, dok naprijed sjede 2 osobe iste visine i tezine) i da pri tome sjede iole komforno tj. da im glave ne dodiruju krov ili ne vire van linije krova sa spustenim krovom, te da im koljena ne dodiruju bradu ili da noge nisu zadjenuli sebi za usi, aferim mu ko mi to demonstrira. Ja sam 190 cm i 100 kg i nema sanse da ce iza mene sjesti bilo ko a da ima obe noge sa stopalima.
lonely_rider

#57 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

sofersajba i okvir iste nisu sasija ,vidim da si veliki poznavalac auta ,iduci put kad iznajmis takav auto otidji negdje pa ga digni na dizalicu,pa onda digni obicni ,pa malo pregledaj razliku u sasiji..........
respo

#58 Re: Kabrioleti

Post by respo »

Gost1515 wrote:
respo wrote: Image
respo wrote:ja ti kazem da se moze sjesti nazad fino 2 osobe

čitam ... gledam sliku ... kontam, možda dva anoreksična hobita ... :D

moj auto - najbolji auto :D
nisam rekao da je najbolji ima i boljih
samo ti kazem da sjede fino u vecim klasama ala 307-308-megane itd za ove manje sam rekao da je skuceno pogledaj prvu ili drugu stranicu
i da postoje za nuzdu manje kilometraze recimo do "grada"
jedna moze fino sjesti na "kant" i na malo duze putovanje tipa neka vikendica van sarajeva
ljubav_aha

#59 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

Bullet Tooth Tony wrote:The only man to look good in a four seat convertible was Adolf Hitler
:lol: :thumbup:

kako divno izgledaju kad se pocne raspadati krov i vjestacko zadnje aka staklo :D takvi automobili su za ljetnu klimu 24 mejseca,inace,nij elogicno imati convertable koji mozes koristiti 3 mjeseca u cijeloj godini :D
goran16v

#60 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

ljubav_aha wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:The only man to look good in a four seat convertible was Adolf Hitler

kako divno izgledaju kad se pocne raspadati krov i vjestacko zadnje aka staklo :D takvi automobili su za ljetnu klimu 24 mejseca,inace,nij elogicno imati convertable koji mozes koristiti 3 mjeseca u cijeloj godini :D
Ma joook, to je opticka varka, kabroleti su zapravo unutra veci od konvencionalnog modela, imaju veci prtljaznik, idealni za skijase, a po Sarajevu se mogu koristiti min 9 mj godisnje sa spustenim krovom. Mene tako upravo ubjedise... :D
ljubav_aha

#61 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote:

Ma joook, to je opticka varka, kabroleti su zapravo unutra veci od konvencionalnog modela, imaju veci prtljaznik, idealni za skijase, a po Sarajevu se mogu koristiti min 9 mj godisnje sa spustenim krovom. Mene tako upravo ubjedise... :D
nimsa pisala o interijeru vec o mogucnostima koristenja auta sa spustenim krovom,npr u SA,meni prosto zvuci nemoguce da koristis cijelih 9 mjeseci :-D
respo

#62 Re: Kabrioleti

Post by respo »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote: :lol: :thumbup:

Ma joook, to je opticka varka, kabroleti su zapravo unutra veci od konvencionalnog modela imaju veci prtljaznika, idealan za skijase, a po Sarajevu ga moze koristiti min 9 mj godisnje sa spustenim krovom. Mene tako upravo ubjedise... :D
ljubav aha ne moze se raspasti metalni krov ;)i zadnje staklo nije vjestacko

gorane
nisam rekao da su veci od normalnog nego da fino mogu sjesti 2 osobe na zadnju klupu kod vecih kabrioleta kod manjih im je skuceno al mogu sjesti
da imaju veci prtljaznik u to sam se uvjerio racunajuci prtljaznik kod normalnog do police koja prekriva prostor prtljaznika
pokusavas biti sarkastican al ti ne ide jer nigdje nisi mogao procitati da je za skijase nego da mozes i na skiajnje ako hoces a po sarajevu se moze koristiti najminimalnije 4 mjeseca
respo

#63 Re: Kabrioleti

Post by respo »

ljubav_aha wrote: nimsa pisala o interijeru vec o mogucnostima koristenja auta sa spustenim krovom,npr u SA,meni prosto zvuci nemoguce da koristis cijelih 9 mjeseci :-D
zasto je nemoguce?
ljubav_aha

#64 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo wrote:
goran16v wrote:
ljubav_aha wrote: :lol: :thumbup:

Ma joook, to je opticka varka, kabroleti su zapravo unutra veci od konvencionalnog modela imaju veci prtljaznika, idealan za skijase, a po Sarajevu ga moze koristiti min 9 mj godisnje sa spustenim krovom. Mene tako upravo ubjedise... :D
ljubav aha ne moze se raspasti metalni krov ;)i zadnje staklo nije vjestacko

gorane
nisam rekao da su veci od normalnog nego da fino mogu sjesti 2 osobe na zadnju klupu kod vecih kabrioleta kod manjih im je skuceno al mogu sjesti
da imaju veci prtljaznik u to sam se uvjerio racunajuci prtljaznik kod normalnog do police koja prekriva prostor prtljaznika
pokusavas biti sarkastican al ti ne ide jer nigdje nisi mogao procitati da je za skijase nego da mozes i na skiajnje ako hoces a po sarajevu se moze koristiti najminimalnije 4 mjeseca
respo,ti pises o novim modelima, sa poktrenim metalnim djelovima i staklenim dijelom,koji se sapkuje iznad gepeka,ali sto je sa starijim cabrio-modelima :-D

odnos potraznje takvih auta defitivno ima veze sa lokacijom zivljenja :-D
ljubav_aha

#65 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo wrote:
ljubav_aha wrote: nimsa pisala o interijeru vec o mogucnostima koristenja auta sa spustenim krovom,npr u SA,meni prosto zvuci nemoguce da koristis cijelih 9 mjeseci :-D
zasto je nemoguce?
od 12 mjeseci,zidvoji broj dana koristenja takvog auta :-D ili u toku hladnih suncanih proljetnih dana stavis kacigu na glavu :lol:
goran16v

#66 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote: gorane
Citiram:

Postao/la respo dana 22/02/2012 20:11
komotno se ode na skijanje sa tim kabrioletom u mom slucaju bordanje
tijesan uopste nije u odnosu na osnovni model

A sad biser dana ili kako ici kabrioletom na skijanje:
Postao/la respo dana 23/02/2012 09:24
stavis skije na suvozacevo mjesto polozis sjediste i to je to ili iznajmis skije
ako vec ides s rajom stavis skije u automobil od prijatelja
respo

#67 Re: Kabrioleti

Post by respo »

goran16v wrote:
Citiram:

stavis skije na suvozacevo mjesto polozis sjediste i to je to ili iznajmis skije
citiraj koliko hoces ako ne znas procitati napisano onda mozes tumaciti kako zelis
ne znam koliko si sirok pa ti je tijesan cc model od obicnog jer se odnosi na vozaca jer je on tu glavni
mada je sirina oba modela ista ili cak u nekim slucajevima je siri cc model za obrnuto ne znam osim u visini
model je 206
Length (mm) 3,822
Width (mm) 1,652
Height (mm) 1,433
model 206 cc
Length 3835 mm
Width 1673 mm
Height 1373 mm

kada idem sam stavim bord pored sebe i to je to ne znam sta fali tome tako mogu i skije
a ako ti vec smeta postavio sam sliku gdje ima "galerija" i tu fino stavis skijekao i na obicno auto
lonely_rider

#68 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

joj respo al smaras nije ti ovo bh čuning.....
goran16v

#69 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:
goran16v wrote:
Citiram:

citiraj koliko hoces ako ne znas procitati napisano onda mozes tumaciti kako zelis
ne znam koliko si sirok pa ti je tijesan cc model od obicnog jer se odnosi na vozaca jer je on tu glavni
mada je sirina oba modela ista ili cak u nekim slucajevima je siri cc model za obrnuto ne znam osim u visini
model je 206
Length (mm) 3,822
Width (mm) 1,652
Height (mm) 1,433
model 206 cc
Length 3835 mm
Width 1673 mm
Height 1373 mm

kada idem sam stavim bord pored sebe i to je to ne znam sta fali tome tako mogu i skije
a ako ti vec smeta postavio sam sliku gdje ima "galerija" i tu fino stavis skijekao i na obicno auto
Sva sreca pa si dao vanjske dimenzije koje s unutrasnjim nemaju nista. Ja cijelo vrijeme pisem da je CC skuceniji na zadnjoj klupi od konevncionalnog modela i da mu je to mana u odnosu na konvencionalni mode, da je 307 CC za mene bio jako tijesan nazad (178, 85 kg) u poredjenju sa obicnim 307, a ti meni pises o vozacu.
Oboriti skije i staviti ih na sjedalo - ma daaaaj, zasto uposte kupovati auto, zasto ne kupiti ATV kad vec od cetverosjeda parvis jednosjed. Kako si zamislio montirati skije na onu mini galeriji za kofercic? Da vire nazad 30 cm dok vrhovi maze vrat vozaca i suvozaca i to do prvog kocenja kab bi bilo kvrc i soba na ahiret.
respo

#70 Re: Kabrioleti

Post by respo »

pa ja ti govorim citavo vrijeme da se cc ne kupuje da bi vozio 4+ osoba
da mogi sjesti mogu u manjim modelima tipa 206 207 mini itd im je skucenije sto sam i napisao i to je to
valjda te i ne treba brinuti to kad se vozis sam ili eventualno sa jos jednom osobom
fino se skije namontiraju na onu galeriju bez da vire 30cm nazad a do vrata vozaca i suvozaca nece ni doci
i kakav kvrc kod kocenja molim te?
lonely_rider

#71 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

puce guma a rezerve nema....
respo

#72 Re: Kabrioleti

Post by respo »

to se sve vise koristi i kod obicnih auta

chevy cruze bmw 335 itd nema rezervni tocak
i prije cc-a svi su polako poceli prelaziti na to da nema rezervni tocak posebno skuplje marke tipa bmw merc itd
ps sva auta bez rezervnog tocka
Acura
FCX Clarity: Inflator and sealant kit
Aston Martin – All models have an inflator and sealant kit
Audi
A5 (2008 – 2011): Runflats
A6 (2009 – 2011): Runflats
A7 (2011): Runflats
Q5 (2009 – 2011): Spare tire stored w/out air. Inflator is provided
Q7 (2007 – 2011): Spare tire optional, inflator kit provided when not equipped with a spare
S4 (2006 – 2011): Spare tire optional, inflator kit provided when not equipped with a spare
S5 (2008 – 2011): Runflats
TT (2008 – 2011): No spare. Inflator and sealant kit
BMW – All vehicles are equipped with Runflats, except:
1M: Inflator and sealant kit
M3: Inflator and sealant kit
X5 (2007 – 2011): Spare tire optional, Runflats are installed when not equipped with a spare
X6 (2009 – 2011): Spare tire optional, Runflats are installed when not equipped with a spare
Cadillac
CTS (2008 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
SRX (2010 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
STS (2005 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
XLR (2004 – 2009): Runflats
Chevrolet
Camaro (2010 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
Corvette (2005 – 2011): Runflats
Cruze (2011): Inflator and sealant kit
Equinox (2010 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
Volt (2011): Inflator and sealant kit
Chrysler: All SRT models with 20 inch wheels are not equipped with a spate
Dodge
Viper (1998 – 2010): Inflator and sealant kit
Ford
Explorer (2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
Focus (2008 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
GT (2005 – 2006): Inflator and sealant kit
Mustang (2011): Inflator and sealant kit (except GT Base, which has a spare)
Vehicles without a spare tire
GM
Terrain (2010 – 2011) Inflator and sealant kit
Honda
Odyssey Touring (2005 – 2010): Runflats
Hyundai
Accent (2011 – 2012): Inflator and sealant kit
Elantra (2011 – 2012): Inflator and sealant kit
Sonata Hybrid (2011): Inflator and sealant kit
Veloster (2012): Inflator and sealant kit
Jaguar
XF (2009 – 2011): Spare tire optional, Runflats or inflation kit provided when not equipped with a spare
XK (2007 – 2011): Spare tire optional, Runflats or inflation kit provided when not equipped with a spare
Lexus
LF-A (2011): Inflator and sealant kit
SC series (2003 – 2010): Spare tire optional, Runflats provided when not equipped with a spare
Lotus – All models equipped with inflator and sealant kit
Mazda
MX5 (2006 – 2011): Inflator and sealant kit
Mercedes
R350 BlueTEC (2011): Runflats
GL350 BlueTEC (2011): Runflats
E350 BlueTEC (2011): Runflats
SLS AMG (2011): Inflator and sealant kit
SLR McLaren (2005 – 2009): Inflator and sealant kit
Mini (all models) – Spare tire optional, Runflats or inflator and sealant kit provided when not equipped with a
spare
Nissan
370z (2009 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
GT-R (2009 – 2011): Runflats
Pontiac
Solstace (2007 – 2009): Tire inflation kit
Porsche
Boxster (2005 – 2011): Inflator and sealant kit
Carrera GT (2004 – 2008): Inflator and sealant kit
Cayman (2005 – 2011): Inflator and sealant kit
Panamera (2010 – 2011): Inflator and sealant kit
Saturn
Sky (2007 – 2009): Inflator and sealant kit
Scion
iQ (2011): Inflator and sealant kit
Smart
Fortwo (2005 – 2011): Inflator and sealant kit
Toyota
Sienna XLE (2004 – 2011): Runflats
Volkswagen
Touareg Hybrid (2011): Inflator and sealant kit
Volvo
C30 (2008 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
C70 (1998 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
S60 (2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
XC60 (2010 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
XC70 (2008 – 2011): Spare tire optional, inflator and sealant kit provided when not equipped with a spare
Last edited by respo on 23/02/2012 18:30, edited 1 time in total.
goran16v

#73 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:pa ja ti govorim citavo vrijeme da se cc ne kupuje da bi vozio 4+ osoba
da mogi sjesti mogu u manjim modelima tipa 206 207 mini itd im je skucenije sto sam i napisao i to je to
valjda te i ne treba brinuti to kad se vozis sam ili eventualno sa jos jednom osobom
fino se skije namontiraju na onu galeriju bez da vire 30cm nazad a do vrata vozaca i suvozaca nece ni doci
i kakav kvrc kod kocenja molim te?
Ja nikad nisam ni slova napisao da li se kupuje za 2. ili 4. ljudi samo sam napisao mane CC u odnosu na obicni auto, a jedna od njih je zato sto je tijesan nazad (pa ako hoces i tvojim standardima mana CC-a je jer dvosjed sa 4 sjedala).
Ovo za galeriju i skije. Nisam siguran pa izvini ali mora da te pitam, da li imas problema sa vidom ili sa elementarnom matematikom. Pa na prvi pogled se moze zakljuciti gdje ce vrhovi skija doci. Eto i da ne mozes to zakljuciti racunaj, skije od 1,65 su skoro 1/2 ukupne duzine auta pa kad od ostatka oduzmes i duzinu haube, dubinu kom. table do vrha volana i duzinu podkaktice sam izracunaj gdje ce doci vrhovi a da ne skije vire nazad. Kad skije kroz oboren naslon zadnje klupe gurnem u Fikusa koji je dug 4,33m vrhovi dodju do prednjih naslona, a kako da ne dodju do glave vozacu Deen-mobila koji je dug svega 3,82m osnosno koji je pola metra kraci???
respo

#74 Re: Kabrioleti

Post by respo »

pa sto ce uopste dolaziti do vrata kad ces dici krov dok budes isao na planinu
skije ce strsiti iznad krova a nece uopste biti u nikakvom doticaju sa vozacem i suvozacem
pogledaj bolje "galeriju" pa ces vidjeti kako je konstruisana
respo

#75 Re: Kabrioleti

Post by respo »

Image
Image
ovdje bi strsilo
Image
trebam li dalje?
Post Reply