Istina najvise boli u sumsko cobanskoj,......Nova cenzura nakon "Grbavice" Jasmile Žbanić: Anđelinin film neće biti prikazan u RS!
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... -u-rs.html

Istina najvise boli u sumsko cobanskoj,......Nova cenzura nakon "Grbavice" Jasmile Žbanić: Anđelinin film neće biti prikazan u RS!
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... -u-rs.html
Pod opasnošću da se opet zaključa svašta bi se desilo bilo bi opet rata bez dvojbe i to naši političari trebaju uvijek isticati mirno razjedinjavanje je mit, basna, bajka jer mi nemamo šta izgubiti osim zemlje, mir u ovakvoj države ne predstavlja nikakvo dobro za koje bi se pretjerano puno ljudi zalagalo. Sve što nas drži u životu (kao narod ne kao pojedinca) je ta zemlja da je ipak cjelovita da je ipak nezavisna da ipak nije sve bilo uzalud ako nam to pokušaju oduzeti biće rata.karanana wrote:nebi se nista desilo.MyCore wrote:Pitanje je sta bi se desilo da proglase nezavisnost, postave policiju na svim ulazima i izlazima. Dali bi se ista desilo?
o ovome se 100 puta pricalo, i mislim da je uvijek zakljucavano.
Konačna faza genocida je - osigurati da se žrtve više nikad ne vrate na svoja ognjišta. Za razliku od prethodnih faza genocida koje su osnivači RS-a uspješno "apsolvirali", ovu ipak nisu do kraja proveli. Naš ( ljudi koji živimo na neokupiranom dijelu BiH ) problem je što se često RS-a odričemo. To je politički Frankenstein, ali je dio naše zemlje, kao što su i tamošnji ljudi koji žele živjeti u BiH, naši narodi. Tu prije svega mislim na Bošnjake, povratnike, koji rade više na izgradnji BiH u svim njenim dijelovima, nego gotovo sva poslijeratne vlast.Za i Protiv wrote:Haj, sve u redu... zajebancija na racun suncanog....
Htio sam otvoriti novu temu, ali mislim da se moze i pod ovo podvuci.
Ali da ja jedno pitanje postavim, ali iskren odgovor zelim, bez zajebancija na koje smo navikli!
Ja zajedno sa zenom i djecom zivim u suncanom... Sta sa nama?
Koliko je do mene trudim se da prosvjetlim ljude, pricam, razgovaram, ubjedjujem... Ali, ubjedjen sam u to da normalizacije nema bez novog sukoba, u kojem se vec nazire sta ce da bude...
Ali moje pitanje je, sta sa nama? Sta sa ljudima koji su se zarad ljubavi prema rodnom zavicaju i BiH vratili u RS, dan danas prolaze kroz nevidjene patnje i sikanizacije???
Znate da cemo mi opet prvi popusiti ako dodje do sukoba kojeg mnogi predvidjaju, pa cak i ja. Sta da cinimo, dal da se preseljavamo, dal da ostanemo?
A niko nista.... a znate i sta pod time mislim
P.S. Ponavljat cu ovaj post sve dok ne dobijem zasluzenu paznju i raspravu po ovom pitanju!
Pa hajmo lagano, odgovori...
Prijatelju, sve je to fino sto ti pricas, ali mislim da stvari bas ne stoje tako. Tacno je da smo mi koji smo se vratili podnijeli najvece zrtve. Moj primjer ti je da je na kucu napadnuto ukupno 12 puta. Od lupanja stakla, do lupanja kola... jer smo bili prvi povratnici u nase naselje, vecinom bosnjacko... Paradoks je to sto je moja porodica dobitnica plakete ARBiH (ne pojedinci, nego porodica). Otac komandir nekakav, mati u sanitetu kao med. sestra, ja dobrovoljac sa 16 godina, brat mladji sa 13 glumio nekakvog kurira. Baska na stranu sto smo za to sve dobili do lakta pa dalje... Na kraju, nismo to ni trazili. Vratili se, nismo ni eksera dobili, fala bogu, kuca je citava bila, uz standardne "restauracije".Sasvim_Obican wrote:Konačna faza genocida je - osigurati da se žrtve više nikad ne vrate na svoja ognjišta. Za razliku od prethodnih faza genocida koje su osnivači RS-a uspješno "apsolvirali", ovu ipak nisu do kraja proveli. Naš ( ljudi koji živimo na neokupiranom dijelu BiH ) problem je što se često RS-a odričemo. To je politički Frankenstein, ali je dio naše zemlje, kao što su i tamošnji ljudi koji žele živjeti u BiH, naši narodi. Tu prije svega mislim na Bošnjake, povratnike, koji rade više na izgradnji BiH u svim njenim dijelovima, nego gotovo sva poslijeratne vlast.Za i Protiv wrote:Haj, sve u redu... zajebancija na racun suncanog....
Ali da ja jedno pitanje postavim, ali iskren odgovor zelim, bez zajebancija na koje smo navikli!
Koliko je do mene trudim se da prosvjetlim ljude, pricam, razgovaram, ubjedjujem... Ali, ubjedjen sam u to da normalizacije nema bez novog sukoba, u kojem se vec nazire sta ce da bude...
Ali moje pitanje je, sta sa nama? Sta sa ljudima koji su se zarad ljubavi prema rodnom zavicaju i BiH vratili u RS, dan danas prolaze kroz nevidjene patnje i sikanizacije???
Znate da cemo mi opet prvi popusiti ako dodje do sukoba kojeg mnogi predvidjaju, pa cak i ja. Sta da cinimo, dal da se preseljavamo, dal da ostanemo?
P.S. Ponavljat cu ovaj post sve dok ne dobijem zasluzenu paznju i raspravu po ovom pitanju!
No, ja ne dijelim tvoju bojazan za sukobom. Barem ne nekim skorim. Ovo stanje "rahat - patnje" ide na ruku BiH. Sve što je RS uradila na rušenju BiH je - pričanje i vrijeđanje. Najsvježiji primjer je prenos nadležnosti RS-a na BiH po pitanju Zakona o sistemu državne pomoći što je opravdano Čedom Jovanovićem i raspravom sa istim. Većina Srba iz RS-a će vrijeđati, napadati, paliti, mrziti i prijetiti još dugo godina. Nezamislivo je teško živjeti u državi koja se zove BiH i koje su svjesni, a praviti se da je nema, da ne postoji, da ne vrijedi, a istovremeno do svake ambasade putovati do Sarajeva sa pasošem sa natpisom Bosna i Hercegovina. Elem, Dodik će pričati, udarati ispod pojasa, ponižavati, ali ništa konkretno neće poduzimati jer je svjestan poslijedica, prvo po sebe, pa onda i za narod koji predstavlja. Ako mu zavrnu ruku kao i 2006. promijenit će ploču i tako stalnu u krug.
Vi živite u svojoj zemlji. Živite na teritoriji Bosne i Hercegovine. Vaše postojanje na privremenom teritoriju Republike Srpske je udarac genocidnoj politici tog entiteta koji se nastavio i nakon što su cijevi utihnule. Glupo mi je da vam ja, iz sigurnosti Krajine, dijelim neke savjete jer je situacija neusporediva - ali dok je onih koji se vraćaju na svoja ognjišta, biće i duha BiH za čije su ubijanje potrošili na desetine hiljada života.
MILOVANOVIĆ: Neće biti poplava, zemljište i rijeke apsorbovaće snijeg nakon otapanja
Bijeljina- ministar Miroslav Milovanovic
Pročitajte još:
Prestanak padavina u srijedu
Close
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je da eventualno naglo otapanje snijega nakon višednevnih padavina ne bi uzrokovalo poplave, jer je zemljište, kao i rijeke, spremno da apsorbuje sve otopljene količine.
„Prema informaciji koju imamo direktno od ljudi koji rade na navodnjavanju – vode ispod zemlje nema, odnosno nivo podzemnih voda opao je u prošloj godini i očekujemo da bi voda nakon otapanja snijega trebalo da popuni ovaj deficit“, rekao je Milovanović Srni.
On je dodao da je to činjenica koju treba imati na umu u slučaju skorijeg otapanja i pod uslovom da padavine ne potraju duži period.
„Prema sadašnjim informacijama, ali i dosadašnjim padavinama razloga za paniku nema jer treba imati na umu i činjenicu da su rijeke spremne, kao i zemljište, da prime svu vodu nakon otapanja snijega“, rekao je Milovanović.
Za sada, dodao je Milovanović, ne bi trebalo biti problema sa otapanjem snijega.
„Trenutne procjene ne govore da bismo mogli imati probleme u vezi sa poplavama, ne bar za sada i ne u situaciji ako padavine uskoro prestanu“, rekao je Milovanović.
Jedan duboki naklon ljudima poput tebe, samo se bojim da tesko mozes naci razumijevanje sa patriotama kojima se shvatanje Bosne i bosnjackih prostora svodi do padina Trebevica a Prijedor neznaju pokazati ni na mapi.Za i Protiv wrote:Prijatelju, sve je to fino sto ti pricas, ali mislim da stvari bas ne stoje tako. Tacno je da smo mi koji smo se vratili podnijeli najvece zrtve. Moj primjer ti je da je na kucu napadnuto ukupno 12 puta. Od lupanja stakla, do lupanja kola... jer smo bili prvi povratnici u nase naselje, vecinom bosnjacko... Paradoks je to sto je moja porodica dobitnica plakete ARBiH (ne pojedinci, nego porodica). Otac komandir nekakav, mati u sanitetu kao med. sestra, ja dobrovoljac sa 16 godina, brat mladji sa 13 glumio nekakvog kurira. Baska na stranu sto smo za to sve dobili do lakta pa dalje... Na kraju, nismo to ni trazili. Vratili se, nismo ni eksera dobili, fala bogu, kuca je citava bila, uz standardne "restauracije".Sasvim_Obican wrote:Konačna faza genocida je - osigurati da se žrtve više nikad ne vrate na svoja ognjišta. Za razliku od prethodnih faza genocida koje su osnivači RS-a uspješno "apsolvirali", ovu ipak nisu do kraja proveli. Naš ( ljudi koji živimo na neokupiranom dijelu BiH ) problem je što se često RS-a odričemo. To je politički Frankenstein, ali je dio naše zemlje, kao što su i tamošnji ljudi koji žele živjeti u BiH, naši narodi. Tu prije svega mislim na Bošnjake, povratnike, koji rade više na izgradnji BiH u svim njenim dijelovima, nego gotovo sva poslijeratne vlast.Za i Protiv wrote:Haj, sve u redu... zajebancija na racun suncanog....
No, ja ne dijelim tvoju bojazan za sukobom. Barem ne nekim skorim. Ovo stanje "rahat - patnje" ide na ruku BiH. Sve što je RS uradila na rušenju BiH je - pričanje i vrijeđanje. Najsvježiji primjer je prenos nadležnosti RS-a na BiH po pitanju Zakona o sistemu državne pomoći što je opravdano Čedom Jovanovićem i raspravom sa istim. Većina Srba iz RS-a će vrijeđati, napadati, paliti, mrziti i prijetiti još dugo godina. Nezamislivo je teško živjeti u državi koja se zove BiH i koje su svjesni, a praviti se da je nema, da ne postoji, da ne vrijedi, a istovremeno do svake ambasade putovati do Sarajeva sa pasošem sa natpisom Bosna i Hercegovina. Elem, Dodik će pričati, udarati ispod pojasa, ponižavati, ali ništa konkretno neće poduzimati jer je svjestan poslijedica, prvo po sebe, pa onda i za narod koji predstavlja. Ako mu zavrnu ruku kao i 2006. promijenit će ploču i tako stalnu u krug.
Vi živite u svojoj zemlji. Živite na teritoriji Bosne i Hercegovine. Vaše postojanje na privremenom teritoriju Republike Srpske je udarac genocidnoj politici tog entiteta koji se nastavio i nakon što su cijevi utihnule. Glupo mi je da vam ja, iz sigurnosti Krajine, dijelim neke savjete jer je situacija neusporediva - ali dok je onih koji se vraćaju na svoja ognjišta, biće i duha BiH za čije su ubijanje potrošili na desetine hiljada života.
Ali nismo se dali, ja fakultet zavrsio, brat svojim poslom, svi smo tu gdje jesmo, porodice osnovali, djecu imamo, zajedno sa roditeljima se borimo za buducnost... I sve ove godine sam bio nevjerovatan optimista... do prije par dana.
Sada mene samo interesuje jedno! Ako bide sukoba, kako dalje, ili smo opet zrtveno jagnje!
Pravo da kazem, jebe mi se za mene, za djecu me je strah.
A ta prica, @Obicni, izvini kod mene vise ne pali. Alija je isto tako pricao, pa ja jedva zivu glavu izuko.... Daj ti meni nesto konkretnije osim toga "nece biti rata"
A sto se Dodika i RS-a tice, ma u pravu si ti... vremenom ce se sve to urusiti, ali treba to dozivjeti. I ja sam ubijedjen da rata nece biti (ali ne i sukoba), ali ko meni moze garantovati da zbog svih sranja koja se ovdje serviraju neko ne dodje i ne rokne bobmu na moju kucu, kad ga Dodik napali sa svojim nacistickim sranjima, da skrene paznju sa ekonomskog i socilajnog stana?!? Kako se pripremiti? Sta ciniti?
To je ono sto mene boli... Ona narodna, "uzdaj se, ne nadaj se"...hAZNADAR wrote: Jedan duboki naklon ljudima poput tebe, samo se bojim da tesko mozes naci razumijevanje sa patriotama kojima se shvatanje Bosne i bosnjackih prostora svodi do padina Trebevica a Prijedor neznaju pokazati ni na mapi.
Kada zamisljaju strategiju novog rata i bosansku Oluju, unaprijed racunaju na ljude poput tebe kako leze uz neku cestu na vijestima CNN-a i da imaju povod za oslobodjenje zemlje.
Oni neznaju da cetnici vise ne podmazuju oruzje, da oni vise nece napasti jer nemaju ni potrebe, dovoljno im je samo da postave granicnu rampu pa da bosnjacka strana izigrava agresora. Oni neznaju da je u novom ratu nemoguce pobijediti cak i da imas ljudstvo i tehnologiju za to, jer onaj ko pokrene u bijeg milion i kusur ljudi ima protiv sebe oruzanu reakciju svijeta u rekordnom vremenu. Oni neznaju da se bitka za RS moze dobiti samo na duze staze uz pomoc ljudi poput tebe koji imaju muda za to i da je napr. Kozarac najbolji primjer za to.
Usudicu se reci i nesto sto se mozda i ti neces sloziti samnom a siguran sam vecina ovdje navijaca za komsiji crkve krava. Za Bosnjake je bolje da RS stvarno i postane suncani entitet, bolji entitet, sve sto Dodik i prica. Koja korist od lose ekonomske situacije u RS, propadanja firmi, propalih projekata autoputeva, gladnih penzionera, za sta se ovdje dugo vremena strastveno navija, ako to ide preko ledja povratnika i potencijalnih povratnika Bosnjaka?
Bosnjak zivi tamo gdje mu je bolje u vecini slucajeva, isto kao sto su Albanci radije izbirali da zive na Kosovu negoli u Albaniji. Zasto su se trbuhom sa kruhom u bivsoj drzavi mnogi Bosanci selili u Sloveniju - zato sto im je tamo bilo ekonomski bolje. Ako RS postane prosperitetna i bogatija, sigurnija, sa boljim platama,.. itd. tu je veca sansa da se mnogi vrate na svoje, i ne samo oni, cak i prosjecne porodice iz Zenice, Bugojna napr. da se tu presele zbog posla i lakseg zivota. Uporedo sa boljom ekonomijom je i veca sansa za bolju demokratiju, kao sto mnogi Bosnjaci danas imaju veca prava i perspektivu po razvijenim zemljama zapadne Evrope kao stranci negoli u po domovine.
Bosnjacki nacionalni itenresi realno gledajuci nemaju velik izbor.
Da isposlujes ukidanje entiteta u vlaznim snovima, recimo MZ kazni zloceste Srbe i ukine im enittet, opet ista stvar, ista apsolutna vecina u Prijedoru, isti aparthejd, ista islamofobija, ista diskriminacija opstinskih vlasti. Ko ne vjeruje u takav ishod neka vidi kako je povratnicima u opstinama sa hrvatskom vecinom koje usput receno i nemaju svoj enitet.
Da se desi kriza koja bi dovela do sukoba, ni tu nemas velike sanse. Ne mozes pobijediti sistemom Oluje i da mozes, pa da potjeras milion ljudi, mozes zauzeti samo par strateskih cuka i isposlovati novi Dejton gdje bi bosnjacka dobila koji procenat vise, ali imovina u RS stradala i politicki i pravno bi se vratili opet u 96-tu.
Znaci jedini nacin je povratak ili prostije receno zivot Bosnjaka u RS-u u vecem broju, gdje bi vremenom za par generacija ili demokratijom, ili glasanjem i vecinom dolazili do svojih prava. Druge nema. RS je surova realnost prihvatali je ili ne, ne mozemo je ni ukinuti ni promijeniti iz Sarajeva, a niti ima smisla muntati strance da pritiskaju, lobirati, koja korist ako tamo ne zive Bosnjaci. Valja znaci samo biti oportunista i pomoci ljude poput tebe, nadati se da ce biti bolji uslovi za nove potencijalne poput tebe. Zato je u bosnjackom interesu da je taj entitet stabilan i ekonomski i politicki, cak da je i zivot bolji negoli u federaciji. Da nasi preci nisu bili oportunisti, nebi prezivjeli ni zadnje decenije Turske, Austriju, kraljevinu, pocetke komunisticke vlasti, i ostale nepovoljne i zahebane periode u historiji.
Nadam se da se neko nije uvrijedio.
Vracanje duga novim dugom i zaduzivanje da se zaakrpi sve veca budzetska rupu je siguran put u bankrot i provaliju,.......100 miliona KM: Vlada RS-a zatražila od parlamenta da odobri novo zaduženje entiteta
Ionako finansijski neodrživa tvorevina drugačije i ne može završiti još ako se zna da se od sirotinje uzima iBosnolog wrote:Vracanje duga novim dugom i zaduzivanje da se zaakrpi sve veca budzetska rupu je siguran put u bankrot i provaliju,.......100 miliona KM: Vlada RS-a zatražila od parlamenta da odobri novo zaduženje entiteta
Da "nažalost" sve su jači iz dana u dan, a najbolje je da RS oslabimo tako što ćemo se okrenuti ekonomiji.hAZNADAR wrote:
Jedan duboki naklon ljudima poput tebe, samo se bojim da tesko mozes naci razumijevanje sa patriotama kojima se shvatanje Bosne i bosnjackih prostora svodi do padina Trebevica a Prijedor neznaju pokazati ni na mapi.
Kada zamisljaju strategiju novog rata i bosansku Oluju, unaprijed racunaju na ljude poput tebe kako leze uz neku cestu na vijestima CNN-a i da imaju povod za oslobodjenje zemlje.
Oni neznaju da cetnici vise ne podmazuju oruzje, da oni vise nece napasti jer nemaju ni potrebe, dovoljno im je samo da postave granicnu rampu pa da bosnjacka strana izigrava agresora. Oni neznaju da je u novom ratu nemoguce pobijediti cak i da imas ljudstvo i tehnologiju za to, jer onaj ko pokrene u bijeg milion i kusur ljudi ima protiv sebe oruzanu reakciju svijeta u rekordnom vremenu. Oni neznaju da se bitka za RS moze dobiti samo na duze staze uz pomoc ljudi poput tebe koji imaju muda za to i da je napr. Kozarac najbolji primjer za to.
Usudicu se reci i nesto sto se mozda i ti neces sloziti samnom a siguran sam vecina ovdje navijaca za komsiji crkve krava. Za Bosnjake je bolje da RS stvarno i postane suncani entitet, bolji entitet, sve sto Dodik i prica. Koja korist od lose ekonomske situacije u RS, propadanja firmi, propalih projekata autoputeva, gladnih penzionera, za sta se ovdje dugo vremena strastveno navija, ako to ide preko ledja povratnika i potencijalnih povratnika Bosnjaka?
Bosnjak zivi tamo gdje mu je bolje u vecini slucajeva, isto kao sto su Albanci radije izbirali da zive na Kosovu negoli u Albaniji. Zasto su se trbuhom sa kruhom u bivsoj drzavi mnogi Bosanci selili u Sloveniju - zato sto im je tamo bilo ekonomski bolje. Ako RS postane prosperitetna i bogatija, sigurnija, sa boljim platama,.. itd. tu je veca sansa da se mnogi vrate na svoje, i ne samo oni, cak i prosjecne porodice iz Zenice, Bugojna napr. da se tu presele zbog posla i lakseg zivota. Uporedo sa boljom ekonomijom je i veca sansa za bolju demokratiju, kao sto mnogi Bosnjaci danas imaju veca prava i perspektivu po razvijenim zemljama zapadne Evrope kao stranci negoli u po domovine.
Bosnjacki nacionalni itenresi realno gledajuci nemaju velik izbor.
Da isposlujes ukidanje entiteta u vlaznim snovima, recimo MZ kazni zloceste Srbe i ukine im enittet, opet ista stvar, ista apsolutna vecina u Prijedoru, isti aparthejd, ista islamofobija, ista diskriminacija opstinskih vlasti. Ko ne vjeruje u takav ishod neka vidi kako je povratnicima u opstinama sa hrvatskom vecinom koje usput receno i nemaju svoj enitet.
Da se desi kriza koja bi dovela do sukoba, ni tu nemas velike sanse. Ne mozes pobijediti sistemom Oluje i da mozes, pa da potjeras milion ljudi, mozes zauzeti samo par strateskih cuka i isposlovati novi Dejton gdje bi bosnjacka dobila koji procenat vise, ali imovina u RS stradala i politicki i pravno bi se vratili opet u 96-tu.
Znaci jedini nacin je povratak ili prostije receno zivot Bosnjaka u RS-u u vecem broju, gdje bi vremenom za par generacija ili demokratijom, ili glasanjem i vecinom dolazili do svojih prava. Druge nema. RS je surova realnost prihvatali je ili ne, ne mozemo je ni ukinuti ni promijeniti iz Sarajeva, a niti ima smisla muntati strance da pritiskaju, lobirati, koja korist ako tamo ne zive Bosnjaci. Valja znaci samo biti oportunista i pomoci ljude poput tebe, nadati se da ce biti bolji uslovi za nove potencijalne poput tebe. Zato je u bosnjackom interesu da je taj entitet stabilan i ekonomski i politicki, cak da je i zivot bolji negoli u federaciji. Da nasi preci nisu bili oportunisti, nebi prezivjeli ni zadnje decenije Turske, Austriju, kraljevinu, pocetke komunisticke vlasti, i ostale nepovoljne i zahebane periode u historiji.
Nadam se da se neko nije uvrijedio.
ČETVRTAK, 09 VELJAČA 2012 22:57
Bivši načelnik Bratunca priznao ubistva Bošnjaka u Kravici: Od mene su tražili utovarivače za leševe
Na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haagu, bivši predsjednik gradske vlade u Bratuncu Srbislav Davidović ustvrdio je da je za masovno ubistvo Bošnjaka u selu Kravica počinjeno 13. jula 1995. saznao sutradan i da su mu istog dana dvojica srpskih oficira zatražila utovarivače.
Davidović je objasnio da su ga ujutro 14. jula 1995. godine dvojica direktora Zadruge u Kravici obavijestila da su “imali neprijatnosti od srpskih vojnika koji su to radili”.
- Oni su mi rekli da je nekoliko stotina ljudi bilo ubijeno i da su leševi još tamo, kazao je svjedok, dodavši da su on i sagovornici bili “šokirani”.
Istog dana, Davidovića je, kako je rekao, potpukovnik Ljubiša Beara odveo kod dvojice drugih oficira, koji su mu zatražili da obezbijedi mašine za utovaranje i kopanje. Svjedok je kazao da je pretpostavio da će te mašine biti upotrijebljene za uklanjanje tijela iz kravičke zadruge.
Beara je u to vrijeme bio bezbjednosni oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Tribunal ga je 2010. godine nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.
Prema optužnici protiv Karadžića, u vezi sa genocidom nad 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995., u skladištu Zadruge u Kravici srpske snage su ubile oko 1.000 zarobljenika.
Davidović je izjavio i da je 12. jula 1995. u Bratuncu vidio autobuse sa zarobljenim muškarcima iz Srebrenice, koji su sutradan ujutro otišli iz grada. Dok je zarobljenicima doturao vodu, kazao je svjedok, jedan mu je policajac rekao da zarobljeni idu na razmjenu u Batković. Po odlasku zarobljenika, u učionicama osnovne škole pronađeno je više beživotnih tijela.
Poslije desetak dana, međutim, svjedok je, kako je kazao, čuo za masovna ubistva Bošnjaka na više lokacija između Bratunca i Zvornika.
Opisujući sastanak u bratunačkom hotelu “Fontana” kojem je prisustvovao 12. jula 1995. ujutro, Davidović je potvrdio da je komandant VRS-a Ratko Mladić poručio predstavnicima srebreničkih Bošnjaka da “mogu opstati ili nestati”, te da su oni sami odlučili da napuste Srebrenicu.
Mladić čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja počinjenih u BiH.
Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je pitao svjedoka da li je povjerovao “u glasine” o masovnom ubijanju srebreničkih Bošnjaka.
- Nažalost, jesam, zato što sam to čuo od ljudi iz VRS-a, a oni ne bi proturali glasine, nego se to desilo. Pominjali su Kozluk, Čelopek i Pilicu, odgovorio je Davidović.
Upitan da li je “ikada primijetio namjeru srpskih zvaničnika da se muslimani protjeraju ili iskorijene”, svjedok je odgovorio odrično. Kazao je i da je poslije sastanka Mladića s Bošnjacima vjerovao da će evakuacija proteći u redu, ali da je “priča bila druga”.
Karadžić je sugerisao da masakr u Kravici nije bio “planiran”, već da je bio izazvan time što je jedan zarobljenik oteo pušku srpskom policajcu i ubio ga. Potvrđujući da je čuo tu priču, svjedok je rekao da mu nikada neće biti jasno zašto je do toga došlo.
Na sugestiju optuženog, Davidović je kazao da je general Mladić na sastanku 12. jula Bošnjacima “ponudio da ostanu, uz sve garancije ako predaju oružje i ako oni koji su okrvavili ruke budu procesuirani”.
- Muslimani su bili isključivi da žele da odu, rekao je svjedok. Ispričao je da je zatim, po Mladićevom nalogu, hiljadama Bošnjaka u Potočarima odnio izvjesnu, ali nedovoljnu, količinu vode i hrane.
Na pitanje Karadžića da li je u Potočarima “postojala opasnost od lične osvete” Bošnjacima, Davidović je odgovorio odrično, objasnivši da su mu srpski vojnici bili nepoznati, odnosno da nisu bili iz Bratunca.
Poslije Davidovića, svjedočenje je započeo Milenko Katanić, koji će davanje iskaza nastaviti u petak, 10. februara, javio je BIRN Justice Report.
IstocnaBosna.com
Ovako se najbolje pere(krade) novac i pravdaju kreditna zaduzenja,koje ce da vracaju i oni koji jos nisu ni rodeni,.....PipiDugaDevetka wrote:Sunčani entitet plaća slovenačku struju 4 puta skuplje:
http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91

Tek u ovoj situaciji vidiš u kakvom smo sosu svi skupa. Vjerujem da i pored ovakvih izvještaja prosječan stanovnik RS-a će opet stati uz Dodika i njegov zahtjev da ima vlastiti elektroprenos iako nisu u stanju osigurati dovoljne količine el. energije u vandrednim okolnostima. Nedaj bože da nas poklopi veći kijamet, mislim da bi se kompletan el. prenos raspao uzduž i poprijeko. Ali budalama i diletantima je bitno tjerati inat iako je očigledno da RS ili F.BiH samostalno ne mogu osigurati normalne uslove življenja za svoje građane.PipiDugaDevetka wrote:Objavljeno 11.02.2012. u 21:18
"Trošite racionalno"
RS uvozi struju koja je četiri puta skuplja od domaće
Elektroprivreda Republike Srpske trenutno uvozi struju iz Slovenije i kupuje je na međunarodnom tržištu četiri puta skuplje od cijene domaće električne energije.
Elektroprivreda Republike Srpske trenutno uvozi struju iz Slovenije i kupuje je na međunarodnom tržištu četiri puta skuplje od cijene domaće električne energije.
"Samo za jučer i danas smo kupili po 1.500 megavat sati električne energije. Cijena megavat sata električne energije je sada od 120 do 130 eura za megavat sat, što je veliki trošak“, potvrdila direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić za banjalučku Alternativnu televiziju.
Prosječna dnevna potrošnja od 11.000 gigavat sati u posljednja dva dana u RS je pramašila preko 15.000 gigavat sati.
Stoga iz ovog preduzeća ponovo apel da se struja racionalno koristi.
"Za sada nismo predvidjeli restrikcije električne energije iako smo očekivali veće razumijevanje potrošača da nakon našeg apela smanje potrošnju“, navela je Milekić.
(Sarajevo-x.com)
REIS je i kriv za takvo stanje,stiglo je naređenje iz IZ-a da se troši struja i šakom i kapom,riječ je o novomPipiDugaDevetka wrote:Nešto nema izvještaja o štednji, prioritetima, restrikcijama u Sunčanom dijelu države. U Srbiji kukaju kako nemaju struje, pa prave plan restrikcija,...snižavaju temperaturu po kućama, apeluju na svijest građana.
U Sunčanom entitetu ništa od toga?!
U medijima samo reže na reisa efendiju.