Hamzza wrote:Hvala na toj dojavi, pogledao sam oglas.
Jedan poznanik mi je rekao da se raspitam i o Daihatsu Terios-u Mk1 (1997-2005). Može li mi neko šta reći o tom vozilu? Vidio sam da je poprilično malehan terenac (to je plus), ali tek prvi put čujem za tog japanskog proizvođača .... pitam se ima li igdje servisa za ta čuda kod nas i kakva je dobavljivost i cijena rezervnih dijelova.
Također, kakva je pouzdanost, terenske sposobnosti, itd.
Ja sam imao Daihatsu (doduše ne Terios), nego putnički Applause, kojeg mislim da imaju samo 4 ili 5 u gradu. Ako ništa drugo ne moraš nikada brinuti o krađi. Po kakvim sam ga zabitima ja parkirao
Što se tiče kvarova, bio je jako kvalitetan, ali dijelove jeste zeznuto nabaviti. Ja sam imao par problema, ali uglavnom svojom krivicom. Imao sam jedan sudar sa njim tako da sam morao mijenjati prednji desni far koji mi je poslije uvijek pravio probleme jer je ulazila voda u njega (izgleda da nije od odgovarajućeg modela bio pa je bio za cenat-dva manji od originala, iako istog oblika). Mijenjao sam mu i zadnje amortizere i opruge, što je opet bila moja krivica, jer sam ga par puta preopteretio pa su amortizeri otišli a zbog toga kasnije i opruge. Sad se sjetih da mi je i otišla prednja desna kugla/ležaj, a zbog toga jer je spala ili pukla ona guma oko nje (ne sjećam se sada kako se zove) tako da je prljavština ulazila u kuglu.
Jedini pravi kvar je bio na kablovima za svjećice. Jedan od kablova je puka (ili se istopio) pa struja nije dolazila do svjećice nego je nacala iskru negdje na luli. Auto je bez problema palio i vozio, samo je motor radio na tri cilindra dok nisam zamijenio. Još jedna stvar je što je auspuh i lonac ishrđao i istrunuo.
Što se dijelova tiče, ima Japcar u Vogošći i oni mogu naručiti dosta dijelva, posebno veće stvari, mada sam ja dosta stvari naručivao i privatno iz Češke. Dakle ne mogu se baš svi dijelovi naći kod nas.
Osim toga je auto bio jako kvalitetan i komforan, nikada se nije desilo da je iz druge upalio ili da nije mogao da vozi.
Znam da nisi zainteresovan za moj auto, ali sam ti htio opisati moja iskustva sa Daihatsuom. Ima par stvari koje se mogu pokvariti, ali generalno moje je iskustvo da je to jako kvalitetan auto, koji neće stati ili se pokvariti da ne može da vozi. Sa svim kvarovima koje sam imao uvijek je auto bio u voznom stanju, nikada se nije desilo da negdje zaglavim, tako da mislim da DAihatsu pravi jako kvalitetna auta.
Dalje, samo orijentacije radi da vidim otprilike koji modeli se mogu naći za taj novac, sam pogledao na autoscout.de i tamo je ima do 2500 € na ponudi npr.
Renault scenic 4x4, 2000. godište
Land Rover Freelander 1998
Daihatsu Feroza (mali terenac, slično kao Samurai ili Jimny, ovih je bilo par po Sarajevu) 1989
SUbaru Justy (Polo klasa koliko vidim) 4x4, 1998
Opel Frontera, 1996
Hyundai Galloper, 2001
Land Rover Discovery, 1996
Ford Explorer,
Daihatsu Terios, 2000
Suzuki Vitara, 2000
Kia Sportage, 1998
Renault Kangoo, 2002
Subaru Forester, 1998
Mitsubishi Pajero, 1996
Subaru LEgacy, 1998
Subaru Impreza, 1996
Nissan Terrano, 1995
Honda HRV, 1999
Toyota Rav-4, 1995
Znam da se ne mogu ovi modeli naći po ovoj cijenu u BiH, ali rekoh samo da vidim odprilike koji još slični modeli postoje radi inspiracije, a možda bi ih mogao naći u BiH za hiljadu-dvije više.
Od ovih moddela za terena bi ti vjerovatno bili najbolji ovi mali terenci, tipa Pajero (kratki), Suzuki Vitara, Daihatsu Feroza, Hyundai Galloper (kratki) i sl, ali bi ti sveukupno vjerovatno bio bolji neki "mekši" SUV tipa RAV-4 ili Kia Sportage, Daihatsu Terios, a vjerovatno bi najboji bio neki putnički auto sa 4x4 pogonom, kao Kangoo, Scenic, FOrester, Impreza i sl.
Od ovih modela mislim da ima nekih koji su (barem prije bili) relativno česti na BiH cestama, Kao Opel Frontera, Kia SPortage, Hyudnai Galloper, SUzuki Vitara, Toyota RAV-4, tako da bi možda takvo nešto i mogao naći u BiH.