Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#51 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by JoseMujica »

ako je neko do sada tvrdio da nismo isti e sad jesmo...barem po reakcijama na hapšenja osumljičenih za ratne zločine. "Mi" žrtve i "naši" heroji. "Naši" heroji su za anamone zločinci. Ko god spomene zločin je svrstan među neprijatelje.

Sad koliko u svemu ima politike i političkih pritisaka ne bih ulazio u to jer je to područje špekulacije. Samo bih podsjetio da istu priču trube četnici od hapšenja svojih heroja. I od ove priče o Hadžićima sad smo konačno svi isti jer sustavno plaćamo osumljičenicima odbranu i izdržavanje.

Lijepo je biti deklerativno principijelan za rasvjetljavanje priča o zločinima, ali izgleda samo po principu: ne hapsite "naše"! Ljudi jel se iko zapita jel ovo licemjerje?!
madner

#52 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by madner »

Nije problem u procesiranju zlocina, problem je u tezi da je silos kao ideja bio neopravdan.
poznanik

#53 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by poznanik »

balkanski_spijun wrote:@ Provincijalac :thumbup:
Stojim iza svega što si pisao, jer sam bio u Tarcinu citav rat i znam sta se desavalo. Jos cu dodati da je policija na pocetku dosla do nekog spiska zaduzenja oruzja kod Srba i tako unaprijed znala kod koga sta treba naci. Pored tog spiska pronasli su i plan napada (pokolja) na Tarcin i Pazaric. To je bilo presudno da se formira zatvor u silosu i spasi taj kraj...
- Ko je formirao taj zatvor i po čijem nalogu?
- Koji kriteriji i propisi su primjenjivani kod određivanja i hapšenja, odnosno zatvaranja stanovnika s tog područja?
koel

#54 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by koel »

Ociti da niko odvas koji rasprevljete i pisete nebuloze nije bio u ratu ili je bio mali ili ste razgurili preko grane ili u cetnicku vojku zato ne lupetajre gluposti svega vam pozdrav od gardiste ARBiH
Comrad

#55 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by Comrad »

JoseMujica wrote:ako je neko do sada tvrdio da nismo isti e sad jesmo...barem po reakcijama na hapšenja osumljičenih za ratne zločine. "Mi" žrtve i "naši" heroji. "Naši" heroji su za anamone zločinci. Ko god spomene zločin je svrstan među neprijatelje.

Sad koliko u svemu ima politike i političkih pritisaka ne bih ulazio u to jer je to područje špekulacije. Samo bih podsjetio da istu priču trube četnici od hapšenja svojih heroja. I od ove priče o Hadžićima sad smo konačno svi isti jer sustavno plaćamo osumljičenicima odbranu i izdržavanje.

Lijepo je biti deklerativno principijelan za rasvjetljavanje priča o zločinima, ali izgleda samo po principu: ne hapsite "naše"! Ljudi jel se iko zapita jel ovo licemjerje?!
E pa nismo isti. Kako te samo nije stid to da napises? Da je u tom silosu ubijeno 100 ljudi, da su silovane zene, ubijana djeca, poklana novorodjencad...e onda bi bili isti.

Nije isto kad stanes na stranu ljudi koji su uhapsili osobe sa oruzjem, osobe spremne da krenu u napad...i kad branis zlocince tipa Seselja, karadzica, snajperista oko sarajeva, ubica iz srebrenice.

Ali eto...vi to izjednacite. Ja necu. I jos jednom MI smo bili napadnuti, ne oni nego MI. Mi smo se branili jebemu. Zato sutra nemoj se cuditi kad te dijete pita "a tata sto smo mi napali srbe 92'?" I naivni bosnjo ce svakome povjerovati, svakome. Zato nas i svako handri svakih 50-ak godina.

Za zlocine sa nase strane treba da odgovaraju ljudi. Ali zar nije glupo da za smrt 350 ljudi odgovaraju DVA samo dva covjeka? I to ljudi koji su krivi samo sto su se krivo zvali i sto nisu uspjeli pobjeci na vrijeme. A da za silos u kojem nije NIKO ubijen uhapse 8 ljudi? I to nisu ubijeni srbadija i četnici koji su bili spremni da nastave ubijanja i klanja svojih na svojoj teritoriji. Ovo stoti put pitam i niko da odgovori?

Ali neka...sud ce jos jednom dokazati kako smo odrzali dostojanstvo i u tako teskim situacijama. Ajd sto to moramo dokazati cetnicima, nego sto sopstvenom narodu to moras dokazivati...to je zalosno.
Comrad

#56 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by Comrad »

koel wrote:Ociti da niko odvas koji rasprevljete i pisete nebuloze nije bio u ratu ili je bio mali ili ste razgurili preko grane ili u cetnicku vojku zato ne lupetajre gluposti svega vam pozdrav od gardiste ARBiH
Drug, ja sam bio mali u ratu, 5-6 godina. Ali znam sta se desavalo oko mene.

Ako sam znao rastavit, ocistit i sastavit kalasnjikov od starog, jer druge igracke nisam imao, znao sam kolko-tolko sta se desava oko mene. I kasnije kad sam odrastao, zadao sam se da malo istrazim i detaljnije neke stvari koje tada nisam mogao shvatiti.
JoseMujica

#57 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by JoseMujica »

Comrad prvi korak u relativiziranju zločina jeste da porediš mjesta na kojima se zločin desio, nebitno dal kvantitativno jal kvalitativno.

Zločin je zločin sam po sebi i kao takvog ga treba istražiti i ako postoji validna osnova procesuirati.
Comrad

#58 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by Comrad »

JoseMujica wrote:Comrad prvi korak u relativiziranju zločina jeste da porediš mjesta na kojima se zločin desio, nebitno dal kvantitativno jal kvalitativno.

Zločin je zločin sam po sebi i kao takvog ga treba istražiti i ako postoji validna osnova procesuirati.
Ma ok, razumijem ja to. Neka istraze i to mi je drago, jer ce se opet izofirat, sto su vec jednom i uradili. ;-)

Ali to me nervira kod nas. Sto tim cetnicinama nije ofirno tuziti i tamo gdje nemaju uporista, ali oni ce to bez obzira uraditi. Zaboli ih briga, njima je bitno da na vijestima pise "Uhapseno 8 odgovornih za Silos...". To je najbitnije. Mislis da ce objaviti vijest kad kasnije bude izofirani. Pa naravno da nece.

U toj igri mi gubimo, jer smo neiskusni, ne znamo. Trebas bit umjetnik pa izgubit onu parnicu u kojoj smo tuzili Srbiju, umjetnik. I od ovog haaga nista, Karadzicu ce suditi bog zna kolko, mladic ce ionako uskoro umrijeti...seselj ih ismijava itd.

Zato ce ova drzava i propasti. Ajd sto se ne mozemo organizovati sa drugim narodima, nego ne mozemo sami izmedju sebe nista uradit kako treba.
JoseMujica

#59 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by JoseMujica »

ma tužiće te za još milion mjesta ali najgluplja stvar je dizati dreku oko svega toga jer time ulaziš na njihov teren laži i špekulacija.

Evo već su se izofirali na Dobrovoljačkoj 2x u dvije pravno uređene države i sumljam da će stati. A za ovo smo podosta sami krivi jer su ove slučajeve davno trebala da riješe domaća tužilaštva i time stanu u kraj četničkom ubleharenju.

A glede tužbe protiv Srbije :lol: :lol: :lol: ne trebaju ti tu umjetnici već politički podobnici. A takav nam je sistem Alija napravio i sad je samo došo vakat da plaćamo penale njegova minderanja.
karanana

#60 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by karanana »

JoseMujica wrote:ma tužiće te za još milion mjesta ali najgluplja stvar je dizati dreku oko svega toga jer time ulaziš na njihov teren laži i špekulacija.

Evo već su se izofirali na Dobrovoljačkoj 2x u dvije pravno uređene države i sumljam da će stati. A za ovo smo podosta sami krivi jer su ove slučajeve davno trebala da riješe domaća tužilaštva i time stanu u kraj četničkom ubleharenju.
pa jeli to izofiravanje za dobrovoljacku ista promijenilo njihove stavove o tom dogadjaju?
Comrad

#61 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by Comrad »

karanana wrote:
JoseMujica wrote:ma tužiće te za još milion mjesta ali najgluplja stvar je dizati dreku oko svega toga jer time ulaziš na njihov teren laži i špekulacija.

pa jeli to izofiravanje za dobrovoljacku ista promijenilo njihove stavove o tom dogadjaju?
Pa nece ih ni promjeniti, jer oni i idu na to. Oni nikad nece stati s tim tuzbama za dobrovoljacku. Kad zavrse sa ovim sad, trazit ce tamo nekog vojnika, bilo koga samo da nastave sa tim procesom i tuzbama.

To je njima bitno. Da se odrzava i da truju narod s tim vijestima. A to sto i malo upucenija djeca vise znaju da se tu nije desio nikakav zlocin, kakva korist kad je njima utuvljeno u glavu Dobrovoljacka - zlocin i tacka.

Za propagandu im skidam kapu. Mi smo u u toj oblasti, malo je rec smijesni.
HAVANA

#62 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by HAVANA »

JoseMujica wrote:Zločin je zločin sam po sebi i kao takvog ga treba istražiti i ako postoji validna osnova procesuirati.

:roll:
http://www.sarajevo-x.com/bih/samir-bej ... /111205084
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#63 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by emillio estevez »

Pa ne mislite valjda,,,, da drzava ne smije istrazivati eventualne zlocine nad osobama .
balkanski_spijun

#64 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by balkanski_spijun »

Mi znamo sta se je desavalo u silosu i oko silosa. Od kraja 92. ispred silosa su bila parkirana po par terenski vozila medjunarodnog crvenog kriza iz Zeneve i oni su sigurno vodili izvjestaje o tome, a i silos je bio stalno posjecivan od medjunarodnih predstavnika. Tretirani su kao ratni zarobljenici i postupalo se sa njima po zenvskoj konvenciji. Jedan dio njih nije mogao biti razmjenjen zbog toga sto se trazilo u zamjenu da nam isporuce nestale Hadzicane. Svaki pokusaj razmjene je podizao barikade, proteste i pobunu od lokalnih stanovnika i izbjeglica.
Sami su hadzicki srbi krivi zbog toga sto su ovi bili toliko u zatvoru, jer da nisu pobili nase, razmjena bi bila prvom prilikom.
Ovo zbog cega su podigli optuznice, mi smo svjesni da taj slucaj nece nikada dobiti, jer se to nije tako desavalo. Zivi bili pa vidjeli, samo dok dokazivali tu pravdu, odbrana ce nas puno kostati, jer su to milionski procesi u kojima ce stotine ljudi svjedociti jednu verziju, a stotine drugu. Sigurno da ce se prikupljati i dokazni materijal iz zeneve.
Mozda da jesu pojedinci ponesto cinili zatvorenicima. Ja sam za ako je neko nekome samar opalio da za to odgovara, a zna se kako se odgovara za samar. Ali sam siguran za ove sto su pohapseni da nisu krivi za ono zasto se terete.

poznanik wrote:
- Ko je formirao taj zatvor i po čijem nalogu?
- Koji kriteriji i propisi su primjenjivani kod određivanja i hapšenja, odnosno zatvaranja stanovnika s tog područja?
Silos je formiran po ratnim kriterijima i primjenjivani su ratni zakoni propisi koji su drugaciji od mirnodobski.
Dakle policija je vrsila pretrese po selima koji su se odvijali nekoliko dana selo po selo. Tim ljudima je ponuđeno dobrovoljno da predaju oruzje, a onda su vrsili pretrese, a znalo se kod kojih ljudi je to trebalo pronaci. Nakon sto im pronadju oruzje ili sredstva veze, te su ljude hapsili. Hapsenje je bilo iz tog razloga sto su zaduzili oruzje od formacija koje su pripremale pokolj koji se trebao ubrzo izvrsiti. U nekoliko sela su nasli, klaonice i sredstva za mucenje. Znam za dom kulture u selu Sivice i objekat ispod kojeg tece potok U selu Mrkajin Potok.
Posljednja sela u kojem je izvršen pretres su bila Odžak i Češće i oni su jedini dali otpor. Borbe su trjale do kraja dana i okoncane su uspjesno. Ne sjecam se dali je bilo stradalih, ali znam da je izgorjelo nekoliko kuca.
motachjointa

#65 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by motachjointa »

JoseMujica wrote:ako je neko do sada tvrdio da nismo isti e sad jesmo...barem po reakcijama na hapšenja osumljičenih za ratne zločine. "Mi" žrtve i "naši" heroji. "Naši" heroji su za anamone zločinci. Ko god spomene zločin je svrstan među neprijatelje.

ti odlucio da mlatis ko maksim po diviziji i đaba ti je, ohani bolan ne provalj se i ne mjesaj se tamo gdje ti nije mjesto
JoseMujica

#66 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by JoseMujica »

nek si mi vala reko...neću više Alaha mi :D
xDenisx

#67 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by xDenisx »

JoseMujica wrote:ako je neko do sada tvrdio da nismo isti e sad jesmo...
Izmedju tebe i cetnika razlike nema, tu se slazemo, ali nemoj govoriti u ime svih Bosnjaka :)
xDenisx

#68 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by xDenisx »

Comrad wrote:Pa nece ih ni promjeniti, jer oni i idu na to. Oni nikad nece stati s tim tuzbama za dobrovoljacku. Kad zavrse sa ovim sad, trazit ce tamo nekog vojnika, bilo koga samo da nastave sa tim procesom i tuzbama.

To je njima bitno. Da se odrzava i da truju narod s tim vijestima. A to sto i malo upucenija djeca vise znaju da se tu nije desio nikakav zlocin, kakva korist kad je njima utuvljeno u glavu Dobrovoljacka - zlocin i tacka.

Za propagandu im skidam kapu. Mi smo u u toj oblasti, malo je rec smijesni.
Rekoh ja davno: kakvi smo odlicno nam je.
JoseMujica

#69 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by JoseMujica »

xDenisx wrote:
JoseMujica wrote:ako je neko do sada tvrdio da nismo isti e sad jesmo...
Izmedju tebe i cetnika razlike nema, tu se slazemo, ali nemoj govoriti u ime svih Bosnjaka :)
....RVI, 2x ranjavan i sad sam četnik jer drugačije mislim...hvala lijepo...bar me uvjeri da u ovim torovima jesu svi isti: zajednički ne trpe neistomišljenike!

govorim samo u svoje ime i ne krijem se iza gomile ili bilo kakvog imaginarnog kolektiviteta. Naprotiv upravo ne želim, kao borac ARBiH, da pojedinci prljaju zastavu pod kojom smo se borili za državu BiH.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#70 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by emillio estevez »

....RVI, 2x ranjavan i sad sam četnik jer drugačije mislim...hvala lijepo...bar me uvjeri da u ovim torovima jesu svi isti: zajednički ne trpe neistomišljenike!

govorim samo u svoje ime i ne krijem se iza gomile ili bilo kakvog imaginarnog kolektiviteta. Naprotiv upravo ne želim, kao borac ARBiH, da pojedinci prljaju zastavu pod kojom smo se borili za državu BiH.

:thumbup:
svjezi_ustipak

#71 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by svjezi_ustipak »

Comrad wrote:
svjezi_ustipak wrote: po cijim podacima je ubijeno troje ljudi? kooliko je Srba iz sela iz okoline Pazarica i Tarcina nestalo kad su odvodjeni na Igman da kopaju rovove? Raspitaj se malo koliko Srba iz opcine Hadzici i danas trazi clanove svojih porodica koji su bili na teritoriji pod nasom kontrolom a koji su odvedeni iz svojih kuca da kopaju rovove po Igmanu. Kako to da se 1993 pokupe svi Hrvati iz Tarcina i upute u Kresevo? To se zove ratni zlocin i to je protjerivanje civila.
Izjednacavaj ti kolko hoces. I ne trpaj mi rijeci u usta, troje ljudi je UMRLO, nisu ubijeni. Ili bi ti volio da su ubijeni? Uglavnom sud ce pokazat, a srbi ce jos jednom ispast smijesni. Samo mi je zao nase omladine i buducih generacija koje nece nista naucit. Za pet godina mi cemo biti agresor.

Zalosno je sto opravdavamo hapsenje osam ljudi s jedne strane kojima ce se suditi za nebulozu kao sto je uslovi u zatvoru. Ej pazi cetama nije bilo lijepo lezat u zatvoru :-) A s druge strane uhapseno i osudjeno samo dvoje ljudi za zvjerska ubistva po garazama.

Ajd daj mi taj spisak nestalih srba sa opstine hadzici? Da vidim i to.
Spisak ubijenih nestalih sa podrucja opcine Hadzici mozes naci na stanici Istrazivacko-dokumentacionog centra
http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bs

Ukupni broj mrtvih u opcini Hadzici je 629 ukljucujuci sve narode i sve vojske. Do momenta kad je atlas izasao kao nestalih se vodilo 85 Bosnjaka, 11 Srba i 3 Hrvata. Spiskove mrtvih i nestalih sa imenima i prezimenima možeš sam prouciti.Broj mrtvih povezanih sa Silosom se krece od 27 do 39 i ovo je sudjenje idealna prilika da se stavi tacka na taj dio nase price o desavanjima na tom podrucju.

Nego, "u Izvještaju Stanica javne bezbijednosti (SJB) Hadžići o stanju kriminaliteta za period od maja do oktobra 1992. godine, stoji da je evidentirano ukupno 578 krivičnih djela protiv 611 osoba. Od tog broja počinjenih krivičnih djela, 124 se odnose na “udruživanja radi neprijateljske borbe”, a 259 na “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”. " Saberi 124 i 259 i dobices manji broj zarobljenih cetnika od onog kojim se ovdje licitira po forumu. Takodje, ove dvije tacke zakona se odnose u jednom broju slucajeva na istu osobu tako da je broj onoga sto se po forumu pise i onoga sto je zarobljeno tada manji. Sud zanima oni koji su zatvoreni mimo ovih tacaka zakona i po cijoj odluci. U slucaju Bugojna smo vidjeli da se grupa lokalnih lidera udruzila i pocinila zajednicki zlocinacki poduhvat. Bez da prejudiciram ishod sudjenja ali nije iskljuceno da bi se i u slucaju Hadzica nesto slicno moglo desiti.

Takodje, sto se tice izjednacavanja jedini koji se ovdje izjednacava sa cetnicima si ti jer radis identicno ono sto rade cetnici svaki put kad se desi hapsenje a to je opravdavanje svog zlocina zlocinom drugih. Naredbodavci sa srpske strane su vec osudjivani za Hadzice, Krajisnik npr. lezi u zatvoru i radi Hadzica. sada ce biti uhapseni oni sa strane vlasti RBiH koji su ili naredili ili propustili da sprijece krsenja zakona i medjunarodnih konvencija koja su se desavala. Direktni izvrsioci zlocina su na nizoj listi prioriteta Tuzilastva i sa tim ce se jos cekati. Nemoj sumnjati da ce cetnicima koji su ubijali Bosnjake SIPA doci na vrata, samo polako. A i onima koji su se noseci uniformu Armije RBiH ogrijesili o zakon. Neki od policajaca iz Hadzica su suspendovani jos 2000te od strane IPTF zbog sumnje na ucesce u ratnim zlocinima. Valjda raja mislila da se sve time zavrsilo....a ratni zlocin ne zastarijeva.

Koje tri osobe su umrle u Silosu i gdje mogu vidjeti taj spisak?

Nego, kako komentarises da seTadeusa Mazovietskom Silos nije svidio i u izvjestaju UN naveo je da je u Silosu “samo mali postotak ratnih zarobljenika, te civili...Zatvoreni su da bi se mogli razmijeniti za muslimane, ratne zarobljenike, da bi poslužili kao radna snaga na prvim linijama ratišta ili u napadima Armije BiH kao ‘živi štit’”. U istom izvještaju dalje stoji da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova u augustu 1993. godine specijalnom izvjestitelju “priznao da su civili zatvarani”, te da su dobrovoljno pristali da budu razmijenjeni." Sta kazes, jel i on lagao? Protivpravno zatvaranje civila, prisilni rad ratnih zarobljenika su ratni zlocini. Krsenje 3 i 4 Zenevske konvencije kao i Krivicnog zakona RBiH i BiH.

http://www.bim.ba/bh/168/10/19509/?tpl=30

Slazem se sa onim sto je LIBERO napisao. Ovo hapsenje ne pokazuje da smo isti kao cetnici niti umanjuje velicinu nase borbe. Prvi izruceni Tribunalu u Hagu su oni osudjeni za zlocine nad Srbima u logoru Celebici. I to sto su krivi i osudjeni nije promjenilo ni za trenutak cinjenicu ko je agresor a ko zrtva. Onaj ko je ucinio zlocine nije moj. I ne slazem se sa stavom Skupstine KS. Skandalozno je vrsiti takav pritisak na pravosudne organe koje na svaki nacin pokusavamo osposobiti da rade svoj posao.

@madner

Covjek je uhapsen od strane TO, nikakvog MUP-a. Proveo je ni kriv ni duzan nekoliko mjeseci u Silosu. Na izlasku nije dobio nikakav papir o boravku tamo. Ako je bio u pritvoru valjda je tadasnje Okruzno tuzilastvo trebalo da mu da neki papir? Traziti ime i adrese svjedoka po forumima nije pretjerano ozbiljno. Bolje neka se objelodane u sudnici.
Ti mi nisi rekao sta mislis da su pripadnici Armije RBiH na Igmanu kao sto su Jukini i Zukini mogli npr. uraditi onima Srbima koji su poslani na kopanje rovova?
balkanski_spijun

#72 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Dok oni u RS-u dodju do tog stadija da se njihovi hapse zbog tjeranja na prisilni rad zarobljenika, svi ce pomrijeti prirodnom smrcu.
Kako god, pravda gubi, svaka godina koja prođe da nije teški zločinac uhapsen je godina manje zatvora za zlocinca. Jebo ti tu pravdu kada zlocincu pocnu suditi tek pred smrt. Za neke docekivamo presudu, ali za mnoge to necemo docekati. Previse je zlocina ucinjeno na drugoj strani da bi se bavili sitnim zlocinima (prisilni rad i razlozi hapsenja).

Bez obzira sta ce sud presuditi ovoj osmorici, opet oni nece vjerovati u to, jer kako god oni ce za njih biti zlocinci, ali nazalost kako je krenulo i puno nasih ljudi i dalje ce misliti da su oni zlocinci, ali ne oni koji su svjedoci sta se desavalo u Tarcinu.
Tarcin je i danas mjesto u kojem zive Srbi, Hrvati i Bosnjaci, jest sa molo drugacijim ciframa, ali ipak zive.
balkanski_spijun

#73 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
KANTON SARAJEVO
Općina Hadžići
- Općinsko vijeće -

Broj: 01-01.2-8541/2011.
Hadžići: 30.11.2011. godina

Na osnovu ĉlana 24. Statuta Općine Hadžići („Službene novine“ Kantona Sarajevo, broj: 15/09) a
u skladu sa ĉlanom 86. i 94. Poslovnika Općinskog vijeća Hadžići („Službene novine“ Kantona
Sarajevo, broj: 15/09), Općinsko vijeće Hadžići na 30. sjednici održanoj dana 30.11.2011. godine
razmatrajući Informaciju o hapšenju osam graĊana Općine Hadžići d o n o s i
Z A K LJ U Ĉ A K
1. Općinsko vijeće osuĊuje postupak hapšenja osam graĊana Općine Hadžići na naĉin
nepotrebne i neprimjerene demonstracije sile.
Općinsko vijeće smatra ovo hapšenje rezultatom politiĉkog pritiska koji dolazi iz
Republike Srpske te u duhu toga izražava sumnju u nepristrasnost, pravednost i
praviĉnost u radu Tužilaštva i Suda BiH u konkretnom predmetu.
Time više što je hapšenje uslijedilo neposredno nakon posjete Udruženja logoraša
Republike Srpske Tužilaštvu i Sudu BiH kao i ĉinjenica da je hapšenju prisustvovala
jedino ekipa JS RTRS-a.
2. Obzirom da je uhapšen gotovo ĉitav civilni i vojni vrh tadašnje Općine Hadžići
smatramo da se ovim pokušava legalna odbrana R BiH podvesti pod organizirano i
sistematsko ĉinjenje zloĉina ĉemu se oštro protivimo i osuĊujemo.
3. Općinsko vijeće zahtijeva od svih relevantnih institucije i organizacija u BiH da se
odupru medijskoj i politiĉkoj hajci koja dolazi iz manjeg BH entiteta, a ĉiji je jedini
cilj izjednaĉavanje žrtve i agresora.
4. Ovlašćuje se Općinski Naĉelnik da u skladu sa Zakonom i Budžetom Općine Hadžići
iznaĊe mogućnost finansijske i druge pomoći svim nepravedno osumnjiĉenim za
dešavanja 1992.-1995. godina i njihovim porodicama, te da u tom cilju traži podršku i
drugih institucija i organizacija u Bosni i Hercegovini u kontinuitetu do okonĉanja
postupka.

PREDSJEDAVAJUĆI
OPĆINSKOG VIJEĆA HADŽIĆI
Jazid Bajrić
Comrad

#74 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by Comrad »

@svjezi_ustipak
Pa pretpostavljam da jest bilo dosta civila, ali civila kod kojih je nadjeno vojno oruzje. Ne pistoljcici i slicno. To cemo vidjeti i sad na sudjenju. Pitao bih te ja da ti takav civil zakuca na vrata. Vjerovatno je i bilo pogresno uhapsenih, ali jbt moras shvatiti i te ljude. Po Hadzicima im kolju prijatelje, bracu, opste rasulo...a komsije im spremaju isto.

Pa sta moze jedan blento iz UN-a misliti 92' kada oni ni dan danas nemaju pojma sta se ovdje desavalo. Kako? Sto nije taj blento otisao u Hadzice i sprijecio ubistva nevinih ljudi i sravljavanje stotina kuca. Nisam vjernik niti me to zanima, ali svaka dzamija u Hadzicima je srusena odmah. Ja mislim 3 da su bile.

I dobro rece balkanski_spijun, ako je ovaj 'zlocin' prioritet nad svirepim zlocinima koje je pocinio agresor, onda neka bude. A optuznice su u nekim slucajevima smijesne u odnosu na ono sta su oni nama radili. Ali neka, eto tebi je to isto.

Ti poredis vaznost Krajisnika i ovih 8 nesretnika. :-)

Imas onaj gore spisak, pa pregledaj i vidi koliko ih je umrlo U samom silosu. I to nisu ubijeni, nego su umrli. E sad naravno da ce ceto napisat umro usljed svirepog mucenja, ovo ono, a tamo đed od 60 godina kojeg niko nije htio povesti sa sobom. Al neka, ima sud i neka oni o tome odluce.

I ne ja ne radim isto sto i cetnicine. Jer oni izmisljaju stvari i ofiraju se po sudovima. A ja ti kazem ti dodji na ovu temu kad se ovaj slucaj zavrsi, pa cemo vidjeti sta ces pricati. I onda opet sutra kad agresor pokrene tuzbu za ovo, a pokrenut ce, ti ces opet pricati tu svoju pricu. Ti im vjeruj, ja ne zelim.
madner

#75 Re: Hadzići u ratnom periodu-Silos 1992-1995 !?

Post by madner »

svjezi_ustipak wrote:@madner

Covjek je uhapsen od strane TO, nikakvog MUP-a. Proveo je ni kriv ni duzan nekoliko mjeseci u Silosu. Na izlasku nije dobio nikakav papir o boravku tamo. Ako je bio u pritvoru valjda je tadasnje Okruzno tuzilastvo trebalo da mu da neki papir? Traziti ime i adrese svjedoka po forumima nije pretjerano ozbiljno. Bolje neka se objelodane u sudnici.
Ti mi nisi rekao sta mislis da su pripadnici Armije RBiH na Igmanu kao sto su Jukini i Zukini mogli npr. uraditi onima Srbima koji su poslani na kopanje rovova?
Jako je tesko ovako smisleno diskutovati. Ako ga je uhapsila TO, moralo se desiti na pocetku rata. Ako satro nije dobio papir, kako da se provjeri ta prica? Gdje je uhapsen? Odbrana ima pravo da zna sve svejedoke, ne mislis valjda da ce biti iznenadjenje :roll:

Ali evo ti paralele, ako ova osmorica budu pustena i provedu par mjeseci u zatvoru, hocemo li tuziti sud za ratne zlocine?

A sta da ti kazem? Pa nisam vidovita Dzemila. Samo kakve veze imaju ovi ljudi sa Jukom i Zukom? Po toj logici bi i ti mogao odgovarati za iste zlocine (ako ih je bilo).

Sto se tice broja uhapsenih od MUP i broja privedenih, razlika se moze objasniti time sto je TO na pocetku oslobodio nekoliko sela i tu ima dosta zarobljenika. Osim ako je i to sporno?

Jos jednom, ne branim zlocine, ali branim postojanje silosa. Ako je neko putem SDS dobio oruzje i ima radio vezu sa stabom, onda je taj covjek ili zena po ratnom pravu spijun. Spijun se moze likvdirati. To nije civil, to nije cak ni ratni zarobljenik.
Post Reply