TOP LISTA POUZDANOSTI U 2004-oj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dugi

Post by dugi »

vier_ringe wrote:VR6, pusti ih prijatelju nek furaju te toyote.Djaba im je sve to.Svako zna svoje, tako i mi.Vidis da sam se i ja presto raspravljat, a mogo bi strane i strane (kao i ninaec) napisat i o toyoti i o vw-u..al eto, samo kazem pusti..Samo treba vozat sto vise ovih auta i uporedjivat..onda ce im svima sve biti jasno!Zakljucite temu :D
Mozda si prestao jer nemas argumenata. Mi upravo pisemo strane i strane o autima pa bih volio da i ti napises nesto vise i o toyoti i o vw-u itd.. zivo me interesuju argumenti koji su na strani vw-a, slabija prodaja, vise kvarova. mozda njhov revolucionarni FSI motor :lol: sa direktnim ubrizgavanjem, koji je mitsubishi uveo jos 1993.
digger

#52 Re: TOP LISTA POUZDANOSTI U 2004-oj

Post by digger »

dugi wrote:1.MAZDA
2.TOYOTA
3.HONDA
4.HYUNDAI
5.NISSAN
6.MITSUBISHI
7.OPEL
8.VOLVO
9.SMART
10.FORD
11.CITROEN
12.MERCEDES!!!
13.SEAT
14.AUDI
15.BMW
16.PEUGEOT
17.RENAULT
18.SKODA
19.VW!!!
20.FIAT

Ovo su podaci iz Auto Blica( preuzeti od Auto Bilda).
Vjerovatno ce biti negodovanja na ove podatke ali statistika je cudna stvar.
Tacno je da sve zavisi gdje je lista napravljena (u kojoj zemlji). Na primjer SUBARU je na kanadsko-americkim listama uvijek na vrhu. A sto i ne bi. Nakon sto sam u zivotu imao: Ficu, Vauxall, Alfa Romeo, SAAB, Honda Accord, Acura Legacy i Toyota Camry, danas vozim Subaru Legacy i smatram ga boljim od svih koje sam prethodno posjedovao. Kod mene "bolji" znaci da su redovni servisi i popravke jeftini i rijetki, a ne kako da mogu da vozim "slalom." S druge strane, tesko je uporediti 4-wheel drive sa gornjim.
Cudi me gdje je Acura na toj listi? Pod Hondom? Ja vjerujem da je Acura cak i u Evropi izmedju prvih 5.
zlata

Post by zlata »

VR6 wrote:
nineac: "Ne kontam to koji ljudi kupuju toyotu? Očito pametni!"
Moras biti "pametan" ko glineni golub da uzmes jednu Toyotu. Ne cudi me sto amerikancima prodaju nekoliko miliona vozila, al me zacudio podatak da su ove godine u Europi prodali oko 700 hiljada vozila. Sto je malo slabiji rezultat od Fiata...
Ljudi...iz iskustva...Toyote su super vozila. Jeste...da ne uzivaju taj $$$ prestiz kao BMW, Mercedes, Audi..itd...ali marka za marku...dolar za dolar...k'o ne gleda imidz...nego dobro pazar'ti...sa Toyotom se nece prevar'ti.
dugi

Post by dugi »

whow wrote:VR6, pozdrav iz Canade , znam nije se lako nadmudrivati sa dugim , njemu je lakse utjerati u g.... nego u glavu . Pusti ga nek misli da je najpametniji. Ninec da kaze Yugo je najbolje auto, dugi bi nakon toga napravio post " Yugo auto stoljeca".
Cheers
Kao prvo ovo nije nadmudrivanje nego iznosenje argumenata, kojih ja imam na pretek za razliku od pojedinih. Lako se povuci kad vidis da gubis.

Vidim da se ti kao vecina bosanskih "gradjana" koji su otisli iz BIH prilagodjavas okolini i da pokusavas prikriti ko si i sta si, pa si poceo sa nabijanjima u gu..., sto je moda na sjeverno americkom kontinentu.Posto vidim da imas iskustva sa utjeravanjem u gu...u, i znas procijeniti gdje je kome lakse nabiti, savjete i argumente kojih ti ne manjka na tu temu mozes ostaviti na podforumu sex. Nije mi jasno sto me drzis tako nisko, cime sam to zasluzio :-)

Sto se tice nineac-a, covjek zna o autima i za sve sto kaze ima argumente, i za razliku od tebe zna o cemu prica.
A Yugo je najbolje novo auto za te pare :D
nineac

Post by nineac »

Svako ima svoj ukus, ali poenta je ovdje što VR6 tvrdi da su kupci Toyote glupi! Eto, ja sad dođe i kažem eto kupci VW su glupi! kakve to veze ima, svako kupuje ono što je njemu najbolje. Međutim, tvrditi kako je Toyota zastarjela i tako te nebuloze, je stavrno čisti kretenizam i nepoznavanje onoga o čemu pokušavaš pričati!
Toyota je jedan od Big three u svijetu, a sigurno tu nije dospjela zahvaljujući zastarjeloj tehnici!
Inače, za onog ko spominje acuru. Acura se neprodaj eu evropi, iako se razmišlja o tome.
whow

Post by whow »

E vidis sada ti dugi generalizujes svrstavajuci sve one koji nisu vise u BiH u isti kos .A ja taman pomislio kako si liberalan , itd. U svakom slucaju , glede komentara "lakse utjerat u g..." - doticni komentar nema ama bas nikakvu sexualnu konotaciju te ako si ti ovo " g... " protumacio drugojacije to nema nikakve veze sa mojim komentarom :D Naravno niti nisi propustio da prokomentariras o Sjeverno Amerikancima i njihovim sexualnim preferencijama , koje dugi ti kao liberalni demokrata morao bi znati jesu privatna stvar i ne inkriminiraju one koji ih upraznjavaju jadnako kao sto voziti Golfa biti glup kao sto ninec rece nije uzrocno posljedicna relacija. U svakom slucaju nije mi bila zelja da te uvrijedim te ako jesam primi moje izvinjenje :( . Ja vjerujem da si ti dugi " good people" .
Cheers
whow

Post by whow »

E vidis sada ti dugi generalizujes svrstavajuci sve one koji nisu vise u BiH u isti kos .A ja taman pomislio kako si liberalan , itd. U svakom slucaju , glede komentara "lakse utjerat u g..." - doticni komentar nema ama bas nikakvu sexualnu konotaciju te ako si ti ovo " g... " protumacio drugojacije to nema nikakve veze sa mojim komentarom :D Naravno niti nisi propustio da prokomentariras o Sjeverno Amerikancima i njihovim sexualnim preferencijama , koje dugi ti kao liberalni demokrata morao bi znati jesu privatna stvar i ne inkriminiraju one koji ih upraznjavaju jadnako kao sto voziti Golfa biti glup kao sto ninec rece nije uzrocno posljedicna relacija. U svakom slucaju nije mi bila zelja da te uvrijedim te ako jesam primi moje izvinjenje :( . Ja vjerujem da si ti dugi " good people" .
Cheers
whow

Post by whow »

Cheers
audi_s2

Post by audi_s2 »

opel meni uopste nije se nista poboljsao mogao bi rec da je za njih to prosjecno samo ih vectra izvlaci dok su drugi modeli na dnu tabele.
kazem za opel da se nije poboljsao jer su 3. na tabeli u kojoj su se vlasnici zalili tacnije
1.RENAULT 11,5%
2.FIAT 11,0
3.OPEL 10,4
4.VW 9,7
5.CITROEN 9,0
6.MERCEDES 8,6
7.FORD 7,4
8.SEAT 7,4
9.AUDI 6,7
10.BMW 6,6
11.HYUNDAI 5,8
12.PEUGEOT 5,5
13.SKODA 5,3
14.VOLVO 4,9
15.MITSUBISHI 3,2
16.NISSAN 3,2
17.MAZDA 2,9
18.SMART 1,9
19.HONDA 0,8
20.TOYOTA 0,8

MISLIM DA JE OVO VAZNIJA TABELA JER OVA POKAZIVA KO JE CAR U POUZDANOSTI:TOYOTA
A DIGGER OVDJE IMA PUNO PRAVO JER OVDJE NARAVNO ZAVISI I KOLIKO JE PRODANA AUTA RADI PROSJEKA
audi_s2

Post by audi_s2 »

opel meni uopste nije se nista poboljsao mogao bi rec da je za njih to prosjecno samo ih vectra izvlaci dok su drugi modeli na dnu tabele.
kazem za opel da se nije poboljsao jer su 3. na tabeli u kojoj su se vlasnici zalili tacnije
1.RENAULT 11,5%
2.FIAT 11,0
3.OPEL 10,4
4.VW 9,7
5.CITROEN 9,0
6.MERCEDES 8,6
7.FORD 7,4
8.SEAT 7,4
9.AUDI 6,7
10.BMW 6,6
11.HYUNDAI 5,8
12.PEUGEOT 5,5
13.SKODA 5,3
14.VOLVO 4,9
15.MITSUBISHI 3,2
16.NISSAN 3,2
17.MAZDA 2,9
18.SMART 1,9
19.HONDA 0,8
20.TOYOTA 0,8

A DIGGER OVDJE IMA PUNO PRAVO JER OVDJE NARAVNO ZAVISI GDJE JE LISTA NAPRAVLJENA(NJEMACKA) PA SU DOMACINI MALO "DIGNUTI "
Engram::X

Post by Engram::X »

Image :oops:
Engram::X

Post by Engram::X »

...u paketu dolazi i cehinja :oops:

za prvih 120.000 kupaca :oops:
mehopuzic

Post by mehopuzic »

Engram::X wrote:Image :oops:
ovo je ako se ne varam kao nova Skoda Superb??
Qler

Post by Qler »

lijepa skoda, sto jes', jes' :D:D:D meni se pravo svidja i nova octavia, beton je! One stope su za 10 :D
Dizajnerski mi je bolja od golfa V, Peugeota 307, megan, jes da nisu u istoj klasi(???) ali podvozje je golfovo :roll:
audi_s2

Post by audi_s2 »

znam da se o ukusima ne raspravlja
ali ti qler kako god,jel ti stvarno mislis da je ovo lijep auta ,sigurno jest od golfa ali da je lijep
pogledaj ga naprijed iskreno :katastofa
Qler

Post by Qler »

pa poslije starog superba, koji je po meni sam raaaaazvuuuceeenaa fabia ovo je extra, a i volim ovaj novi dizajnerski trend, kao opetl, BMW, nova A klasa, focus, i tako, ostrije linije :D
audi_s2

Post by audi_s2 »

de mi reci kako ti se repovi chrica banglea svidjaju kod 6 i sedmice
ja ne znam sto se toliko raspravlja ja mislim da savrseno stoje uz njih jer glupo bi bilo u sedmicu staviti straznjicu petice ili ne znam ti ja sta
sigurno ti se svidja citrone c4
ali bmw 1 je najlijepsi auto po meni u kompakt klasi samo tu je:cijena
al oprostit cu mu jednostavno moram jer sam srcem birao
znas ono alfa se bira srcem a volvo glavom
ja kazem bmw se srcem bira a volvo glavom
Qler

Post by Qler »

nek prica ko sta hoce, ali meni se pravo svidja ovaj novi BMW-ov dizajn :) Ali za mene trenutno ne postoji ljepse auto od Mercedesa SLK :D:D kako je ono meni dobro auto, u PM!

BMW 1 mi se svidja pravo, al mi se kod njega najvise svidja zadnja vuca :D:D:D a i ima lijepu bocnu liniju :D
audi_s2

Post by audi_s2 »

i meni sa bas svidja bmw dizajn
e al stvarno i kad sam objektivan 3er i 5er u m verziji su najlijepsa auta
de mi reci jesi gledao dizajn starih bmw-eova pogledaj 507 nikad lijepse auto nije proizvedena neko prica ko sta hoce
Qler

Post by Qler »

i stara 6 mi se svidja, al imo je i BMW fula pogotovo ono malo auto, sto je i Steve Urkel vozo :) joj kako je meni ono shega auto :D

Samo kad govorimo o bas starim autima, onda nema boljih meni od merca, skode, citroena, ima tu jos par njih, al ti su tada postavljali standarde :D sve sminka! I primjetio sam mecka je i tada imala u seriji maglenke koje su danas kod mnogih jos uvijek dodatna operma :D:D:D:D:D:D:D:D:D
dugi

Post by dugi »

audi_s2 wrote:opel meni uopste nije se nista poboljsao mogao bi rec da je za njih to prosjecno samo ih vectra izvlaci dok su drugi modeli na dnu tabele.
1.RENAULT 11,5%
2.FIAT 11,0
3.OPEL 10,4
4.VW 9,7
5.CITROEN 9,0
6.MERCEDES 8,6
7.FORD 7,4
8.SEAT 7,4
9.AUDI 6,7
10.BMW 6,6
11.HYUNDAI 5,8
12.PEUGEOT 5,5
13.SKODA 5,3
14.VOLVO 4,9
15.MITSUBISHI 3,2
16.NISSAN 3,2
17.MAZDA 2,9
18.SMART 1,9
19.HONDA 0,8
20.TOYOTA 0,8

A DIGGER OVDJE IMA PUNO PRAVO JER OVDJE NARAVNO ZAVISI GDJE JE LISTA NAPRAVLJENA(NJEMACKA) PA SU DOMACINI MALO "DIGNUTI "
Ova tabela nema puno veze sa realnoscu, to su samo zalbe korisnika, znaci pisma kupaca koja su poslali ADAC-u ili TUV-u ili Auto Bildu.
Malo je ljudi koji ce pismo pisati ako ih auto zeza, a jos manje onih koji kupe premium marku, istresu dosta kesa i onda da tim pismom priznaju da su se zeznuli.
Dokaz za ovo je nesrazmjer ocjena od gore navedenih organizacija i ocjena zadovoljstva kupaca. Upravo BMW, Mercedes i Audi imaju najbolje ocjene od kupaca ali realno se bas nisu dokazali po pouzdanosti, ovdje ne mislim na prestiz,luksuz i ugodjaj koji nude. Radi se cisto o kvarovima i vanrednim posjetama servisu, od 1997-2004god.
Domacini istrazivanja( tabela prikazana u prvom postu) su bili nijemci i nisu bas "pogurali"svoje proizvodjace.
btw.kod opela najpouzdanije auto je agila, koja je druga medu autima od 1-3 god.
kod vw-a je najbolji golf sa 21 mjestom
kod mercedesa to je SL na 14-om mjestu itd...
audi_s2

Post by audi_s2 »

stvarno mi je zao sto su mi audi i bmw ovako srednje rasporedjeni

citao sam prije u nekim novinama kako su vlasnici bwm i audija prezadovoljni dok autoblic za audi tvdi suprotno

ali kako god ti htio ova je abela stvarnost po mom misljenju
VR6

Post by VR6 »

dugi: Sve sto si napisao ima mjesta, ali koja je korist od napretka u tehnici ako nemas napretka sa pouzdanoscu. A ovdje je tema POUZDANOST, a ti mi nadji auto koje je pouzdanije od toyote.
Pa po ovom testu sto je neko ovdje dao iz Auto Blica, od Toyote je recimo Honda realno gledajuci bolje plasirana. Po nekim statistikama vucne sluzbe su isti bodovi, no pod zalbe kupaca kod Honde je sve pozitivno, a kod Toyote se zale na probleme sa upravljacem novog Avensisa i jos par stvarcica na modelima. Iz istog casopisa, Mazda je po nekim statistikama ispred, jer su sve skupa skupili jedno 3-4 istrazivanja i o tome pisali. Svi japanci su u vrhu, no ako pogledas kakav usporedni test samog proizvoda, kao ovaj http://www.vrelegume.co.yu/strana.php?r ... &tip_id=23 onda vidis ko je tu zapravo najlosiji.

Ovo sto pise u testu iznad za mjenjac, znam i sam da se ne odnosi samo na taj model, nego i druge. Mjenjac ne da je spor, nego ekstremno spor, a ako Golf 2 ima bolji manualac od nekog automobila iz 2005-e, to je po meni korak unazad. O problematicnom ovjesu Corolle su pisali svi auto magazini od stranih do domacih, tek na novom modelu je to kao nesto rijeseno. Al opet u krivini gdje ce nova Corolla pri 115 km/h imati problema da ostane na cesti, Golf V ce proci i brze od 120 km/h bez ikakvog klizanja. Ovo nisu nagadjanja, nego testovi koji su dokazali da je ovjes i u najjacoj verziji Corolle dno klase.

Negdje sam nedavno procitao, koliko god to nekome bilo smjesno, "jedina losija kupnja od Toyote je Dacia". Da se cekala Toyota da razvije nesto, danas automobili jos nebi imali ni ABS, a o ESP-u ili necem trecem da ne govorim. Pouzdanost jeste malo ugrozena novim tehnikama kod nekih proizvodjaca, ali u rijetkim slucajevima je to toliko lose da bi se trebao zrtvovati da samo zbog pouzdanosti vozis neki mnogo losiji automobil.
dugi

Post by dugi »

Ovo za Hondu i japance si u pravu, Mazda je trenutno broj jedan i uvijek je bila u vrhu.
Mozda smo svi shvatili pogresno ovu temu, na kraju je ispalo Toyota protiv ostalih :-)
Nije Toyota top sto se tice auta, ali joj se pouzdanost ne moze osporiti bez obzira na ove nedostatke ovjesa.
Isto tako se ne moze reci da je najbolje auto koje je 21 na listi pouzdanosti i koje zivi od "stare slave".
nineac

Post by nineac »

Dobro si to VR6 za toyotu corollu. Garant toyta nezna napraviti ovjes, mislim ipak je to zaostala i zastarjela firma. Ja znam kada sam vozao od prijatelja toyotu corollu 1.3 iz 1991 sa 75 ks, ma e trabant brži od nje, a mala krivina moraš stati i pogurati auto da se ne prevrne. To kako leži Golf V, pa dobro to je ipak vrhunac tehnike, zlata vrijedan auto, svemirska tehnologija. Focus je imao prije golfa multilink, ali to nije bio pravi multilink, sad je kod golfa PRAVI multilink, jer to je GOLF, nemože nijedno drugo auto ležati kao Golf, a posebno ne neka tamo toyota. To za mjenjače, ma VW je perfekcija, kada ga pogledaš on odmah prebaci, a tek upravljački sistem, ma strahota, pa karting nije toliko precizan! Mislim, toyota je opasno auto, a golf, pa njemu kamion ništa nemože :lol:
Samo mi reci VR6 kako onda VW nije veća firma niti zarađuje toliko kao Toyota? Bez razvoja nema ni zarada, a toyota očito bolje razvija tehnologiju od VW-a! Da li se tebi to sviđa, jer Toyota nema 6 stepeni automatik (zapravo uskoro ulazi u upotrebu) ili DSG, to je tvoja stvar.
Šta misliš sad ja kažem VW je zastario jer nema 2.0 diesel sa 180 ks kao Toyota?
Post Reply