Teea wrote:ah to kao pravda,ono i zene i one ce se pitati tamo nekad kad svi pomremo.Bas su ovi muski pametni.Sto oni nisu odabrali taj "glavni svijet" zbog kog smo kao svi ovdje nego oni odabrali ovaj prolazni koji ne vrjedi ni koliko krilo musice , a zenama dali taj glaFni, vjeciti.nata_sa wrote:vezano za starost čula sam da ćemo tamo imati svi po 33 godine![]()
a ovo s kim ćemo biti, kažu da tamo žene birajumuškarci su se na ovom svijetu pitali
nije ovo šuplja, ja sam to stvarno čula od ljudi koji su u to upućeni bolje od mene....pa pitaj i ti![]()
E kad bi zene bile glupe koliko ih muskarci smatraju glupima..
Bolje ptica u ruci nego golub na grani.
Ne dajte se zene zavesti
Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- harač
#51 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- naja22
#52 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
chengaba wrote:De promijeni avatar ako postaš po Religijinaja22 wrote:Pozdrav, imam par pitanja pa bi volio ako mi neko moze odgovoriti, mozda su malo i 'glupa' pitanja ali eto, nesto me muce![]()
1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??
2.) Kako cemo izgledati na onome svijetu ? Mislim, ako smo umrli npr. u 80oj godini, tako cemi izgledati kao starci ? Ili nesto sto je vjerovatnije, kako mi zelimo ili ipak nesto trece ??
Otvorio sam temu jer ne znam gdje bi drugo postavio ovo pitanje, nadam se da ste razumjeli mozda sam mogao bolje preformulisati pitanja ali zurim sad pa zato.![]()
Ovo je ozbiljna tema, iako sam inače troll
-
talić
#53 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Poslije smrti će nam biti isto kao što nam je bilo prije rođenja. Ako je rođenje početak onda je smrt kraj. Kako jedan nobelovac reče: "Svi smo po jedan talas koji se za trenutak izdigao iznad okeana i ponovo spustio u masu". Sve je energija, električni, magnetni talasi. Sva masa, sva kretanja, sve emocije,.... A ako je nešto bilo prije rođenja onda će biti i poslije smrti.
- Ma.Le.Na
#54 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
ima li kakvih odgovora iz prve ruke? 
- citadela
#55 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
A ima li neko da je prosao onaj tunel sa svjetlom na kraju, pa se vratio... Eh, mene zanima sta je iza njega, svi se vracaju s pocetka ?Ma.Le.Na wrote:ima li kakvih odgovora iz prve ruke?
-
MGB
#56 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
ova prica, a i sami Nickname 'Ma.Le.Na' me podsjeca na jednu poznanicu po imenu Amra M. Da to nisi ti?Ma.Le.Na wrote:ima li kakvih odgovora iz prve ruke?
- Vitezanin
#57 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Zivot poslije smrti...Hm...I dunno.
Mislim da vjerujem
da ovozemaljska smrt nije zapravo kraj nego samo "stanica".
Ali bumo vidili.
Ali bumo vidili.
-
MGB
#58 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Tema je o Zivotu poslije smrti, a ne o postojanju Allaha dz.s. -.-'kakavdanakneiskustvu wrote:naja22 wrote:Postujem i to misljenje ali, pored svih dokaza kako ne mozes vjerovati u Allaha dz.s. ??Vivian-X wrote:Energija je neuništiva i prelazi iz jednog oblika u drugi. Vjerujem u reinkarnaciju. A u postojanje raja i pakla, nikada nisam vjerovala.
Ja vjerujem i pokusajem biti sto bolji vjernik, ali opet imam toliko pitanja i nejasnoca..
koji su to dokazi o postojanju Allaha dz.s.?
Ti ako ne vjerujes u postojanje Boga, Allaha, nebitno kako ga vec zoves, onda se zapitaj zasto postojis uopste, jer si izgleda zalutao u zivotu, bas kao sto si i zalutao na ovaj forum i ovu temu...
Ili mozda cak nisi, jer se mozda vec pitas sta ce biti kada umres, ili se kolebas o postojanju/nepostojanju Allaha dz.s.?
Da ti mozda i to vec nije neki ZNAK?! Aaa?
- Ma.Le.Na
#59 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
jokMGB wrote:ova prica, a i sami Nickname 'Ma.Le.Na' me podsjeca na jednu poznanicu po imenu Amra M. Da to nisi ti?Ma.Le.Na wrote:ima li kakvih odgovora iz prve ruke?
mislim nisam
ne jok nisam nego nisam
- banjaluka078
#60 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Hm...o ovome ja često promišljam...
I ja imam neka pitanja, ako može neko ko se stvarno razumije, da mi odgovori, bila bih zahvalna.
Npr. čula sam da će "gore" svako biti sa svojim bračnim drugom (naravno, ako oboje zasluže Džennet). Šta ako je čovjek imao više žena, s kojom će biti? Ili, šta ako je žena bila razvedena, ili udovica pa se ponovo udala, s kojim će mužem onda biti u vječnosti?
Ili to što je rečeno da ćemo "biti s onim koje volimo"...a šta ako onaj koga voliš nije onaj s kim provodiš život na ovom svijetu? "Pika" li se veza zakonom ili dušom, srcem?
Da li će tamo i naši kućni ljubimci?
Aha, evo, sjetih se još. Pročitala sam: "Svaki covjek ce biti prozivljen u onom stanju u kojem preseli. Dakle ako covjek umre pijan bice prozivljen pijan, ako bude preselio dok klanja bice prozivljen klanjajuci itd." Nažalost, muslimani su ubijani na najzvjerskij načine, konkretno mislim na rat u Bosni, kad su umirali u najstrašnijim mukama, da bi nakon smrti njihova tijela bila raskomadana i pronalaze se u nekoliko odvojenih grobnica. Sahranjuju se nepotpuni skeleti. U kakvom će obliku oni biti proživljeni? Ovo me naročito interesuje, jer, nažalost, imam ovakvih žrtava u porodici.
Uh, kamara pitanja........unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
I ja imam neka pitanja, ako može neko ko se stvarno razumije, da mi odgovori, bila bih zahvalna.
Npr. čula sam da će "gore" svako biti sa svojim bračnim drugom (naravno, ako oboje zasluže Džennet). Šta ako je čovjek imao više žena, s kojom će biti? Ili, šta ako je žena bila razvedena, ili udovica pa se ponovo udala, s kojim će mužem onda biti u vječnosti?
Ili to što je rečeno da ćemo "biti s onim koje volimo"...a šta ako onaj koga voliš nije onaj s kim provodiš život na ovom svijetu? "Pika" li se veza zakonom ili dušom, srcem?
Da li će tamo i naši kućni ljubimci?
Aha, evo, sjetih se još. Pročitala sam: "Svaki covjek ce biti prozivljen u onom stanju u kojem preseli. Dakle ako covjek umre pijan bice prozivljen pijan, ako bude preselio dok klanja bice prozivljen klanjajuci itd." Nažalost, muslimani su ubijani na najzvjerskij načine, konkretno mislim na rat u Bosni, kad su umirali u najstrašnijim mukama, da bi nakon smrti njihova tijela bila raskomadana i pronalaze se u nekoliko odvojenih grobnica. Sahranjuju se nepotpuni skeleti. U kakvom će obliku oni biti proživljeni? Ovo me naročito interesuje, jer, nažalost, imam ovakvih žrtava u porodici.
Uh, kamara pitanja........unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
- banjaluka078
#61 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
'ajde?! Napisala sam - od nekog ko se razmije. Znam da ovdje ima ljudi koji su duboko u vjeri, koji imaju dovoljno obrazovanja i znanja na tu temu, da sigurno mogu pojasniti, ili barem pojednostaviti, laiku kao što sam ja, šta vjera i vjerski tekstovi i učenjaci kažu o pitanjima koja sam postavila.kakavdanakneiskustvu wrote:banjaluka078 wrote:Hm...o ovome ja često promišljam...
od koga očekuješ odgovore,niko ne zna kako je tamo "gore"
-
komsiluk
#62 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Života poslije smrti nema, kao što ga nije ni bilo pre nego što si se rodio.
Živi ovaj život izkoristi sve potenciale, i nemoj žaliti zbog smrti. Zapamti. Jedni ljudi niso ni imali još šansu, da se rodiju.
Peace.
Živi ovaj život izkoristi sve potenciale, i nemoj žaliti zbog smrti. Zapamti. Jedni ljudi niso ni imali još šansu, da se rodiju.
Peace.
- Ma.Le.Na
#63 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
zakuhalo se

- sheilak
#64 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ako neko moze neka pogleda Tibetansku knjigu mrtvih. Vrlo interesantno štivo.
A ostalim, koji su tako sigurni u svojim tvrdnjama, bilo da poriču ili da slave život nakon smrti, rekla bih da ne namecu svoja mišljenja drugima, niti da proglasavaju ostale, koja ne dijele ta mišljenja, ludim, glupim i jadnim, prokletim, nevjernicima, budalama, etc.
Mislim da svako duboko u sebi osjeća šta je ispravno, a šta je zabluda.
A ostalim, koji su tako sigurni u svojim tvrdnjama, bilo da poriču ili da slave život nakon smrti, rekla bih da ne namecu svoja mišljenja drugima, niti da proglasavaju ostale, koja ne dijele ta mišljenja, ludim, glupim i jadnim, prokletim, nevjernicima, budalama, etc.
- Opetja033
#65 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ovu knjigu vec duze vremena zelim procitati. Ima li prijevod na bosanski? Trazio sam je i po sajmovima, ali nista.sheilak wrote:Ako neko moze neka pogleda Tibetansku knjigu mrtvih. Vrlo interesantno štivo.![]()
(naravno, u obzir dolazi i titlovani prijevod sa srpskog ili hrvatskog
- Opetja033
#66 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Gazel o smrti
Hazreti Mevlana k.s.
Kad me spuste u grob, niko
nek ne kaže:"Sasvim nesta!"
jer društvima džennetlija
grob samo paravan tvori!
Kada vidiš da me spuste,
smatraj da me tada dižu.
Zar na nebu sunce, mjesec,
kada zađe manje gori?
Ti sve misliš to je suton,
Ne, svitanje to je pravo,
jer spuštanjem tijela u grob,
radi se o duše zori.
Koje sjeme ne proklija,
kad ga zemlja u se primi?
Pa kako u proživljenje
da mi dušu sumnja mori?
Hazreti Mevlana k.s.
Kad me spuste u grob, niko
nek ne kaže:"Sasvim nesta!"
jer društvima džennetlija
grob samo paravan tvori!
Kada vidiš da me spuste,
smatraj da me tada dižu.
Zar na nebu sunce, mjesec,
kada zađe manje gori?
Ti sve misliš to je suton,
Ne, svitanje to je pravo,
jer spuštanjem tijela u grob,
radi se o duše zori.
Koje sjeme ne proklija,
kad ga zemlja u se primi?
Pa kako u proživljenje
da mi dušu sumnja mori?
- shecher
- Drvosjeca iz Dejcica
#68 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Meni se nešto ne rađa ponovo, kada pogledaš koliko je muke, patnje, straha i nepravde na ovom svijetu pomislim da smo mi već u džehenemu (paklu) samo što toga nismo svjesni. Gje ćeš veću patnju od patnje koje nisi ni svjestan. 
- bijela
#69 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
googlaj pod "Knjiga Tibeta o preminulima"Opetja033 wrote: (naravno, u obzir dolazi i titlovani prijevod sa srpskog ili hrvatskog)
-
Champion
#70 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Pozdrav svimakakavdanakneiskustvu wrote:naja22 wrote:Postujem i to misljenje ali, pored svih dokaza kako ne mozes vjerovati u Allaha dz.s. ??Vivian-X wrote:Energija je neuništiva i prelazi iz jednog oblika u drugi. Vjerujem u reinkarnaciju. A u postojanje raja i pakla, nikada nisam vjerovala.
Ja vjerujem i pokusajem biti sto bolji vjernik, ali opet imam toliko pitanja i nejasnoca..
koji su to dokazi o postojanju Allaha dz.s.?
Ne mogu ostati ravnodusan na ovakvo pitaje. Interesuje me da li si ti pokusao pronaci dokaze o postojanju Gospodara?
Meni je recimo dovoljan dokaz kad saznam da moderna nauka potvrdi neke stvari koje su navedene u Kur'anu prije 1400 godina, evo da ne navodimo druge primjere. Tipkaj na google Kur'anske mudzize pa ce ti nadam se mnogo toga biti jasnije. Evo jedan primjer, u Kur'anu je jasno navedeno da se kosmos siri sto su naucnici utvrdili tek u novije vrijeme, da ne govorimo o Kur'anskoj numerologiji i nevjerovatnim podudarnostima tipa dennet i dzehennem pomenuti isti broj puta, melek i sejtan, masa drugih stvari, a sve opet sa smislom. To je dokaz da je Kur'an objava Svemocnoga. To je dokaz postojanja Allaha dz.s.
pozdrav
-
mistek
#71 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Meni samo nije jasno što se oni koji ne vjeruju, prvi jave na neku temu o vjeri? Čovjek postavio pitanje, fina tema, očito da ga interesuje stav Islama o tome, ali se dežurni provokatori jave i počnu priču o vjerovanju ili ne.
Allah dž.š. u posljednjem ajetu sure Kafirun kaže "vama - vaša vjera, a meni - moja!”.
I još, za ove kojima silni dokazi nisu jasni, koje nikad niko ubjediti ne može, ima jedan jako lijep ajet opet, u suri Bekere: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."
Allah dž.š. u posljednjem ajetu sure Kafirun kaže "vama - vaša vjera, a meni - moja!”.
I još, za ove kojima silni dokazi nisu jasni, koje nikad niko ubjediti ne može, ima jedan jako lijep ajet opet, u suri Bekere: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."
-
LSD
#72 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Džabe ti postavljaš te linkove
- shecher
#73 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Moje je da ih ponudim (za one koji ne znaju ovo je isto da neko traži štivo o struji, banalan primjer, i ja mu postavim neke - kad bi ih bilo - knjige Edisona, Tesle i sl.)LSD wrote:Džabe ti postavljaš te linkove...ove "propitivace" ne zanimaju ta štiva, niti odgovori na pitanja koja postavljaju...oni odavno imaju neke svoje strašne stavove po pitanju smrti, života, svega, na sve imaju odgovor i šuk.... a ovdje su samo da prave cirkus i zabavu svojim pitalicama....misliš da njih zanima Gazali i njegova dijela
haha
Obično niko ne čita knjige, svi mlate svoju slamu
Naš najjači argument počinje: Ja mislim...
Namjerno sam napisao "obavezno" štivo jer je pitanje života poslije smrti za ljude od ključnog značaja. Oni koji su čitli životopis Poslanika, a.s., mogli su vidjeti da je najveći problem njegovim sunarodnjacima bilo povjerovati u život poslije smrti i ODGOVORNOST prije svega. Onaj ko se ne boji Boga, polaganja računa, odgovornosti, ne čezne za nagradom, sumnjam da će korigovati svoja djela na ovom svijetu i da mu za ispunjenje vlastitog interesa na ovosvjetskom putu neće ništa zasmetati.
Jedno od odličnih tumačenja sure Ma'un je i ovo (prepričavam naravno): Zar ne vidiš onoga koji negira da će odgovarati za svoja djela (negira Sudnji dan), pa to je onaj koji grubo odbacuje/gura/oduzima prava siročeta (zar ima veće nepravde i nasilja), i koji ne samo da ne daje siromasima nego i ne podstiče druge da to rade...
Al' eto, opet ćemo mi s onim: Ja mislim... i hajmo mlatit slamu.
-
LSD
#74 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Naravno da je Život poslije smrti obavezna literatura, kao i Ihja i svi tomovi El- Gazalija...u drugim djelima je posbno objašnjavao gdje se sad nalazi Poslanici, a evo i ovdje je pomenuo Ibrahima a.s. kako stoji naslonjen na Bejti Mam'ur koji je tacno u osi Bejtullaha (istog onog kojeg je svojevremeno Ibrahim a.s. podigao u Meki) - samo 7 nebesa iznad.
" Neki od njih odaberu sedmo nebo, kao npr. Ibrahim, a.s., za kojeg se u hadisima navodi da ga je Muhammed, s.a.v.s., prilikom Mi'radža sreo na sedmom nebu, oslonjenog leđima na Bejti ma'mur"
" Neki od njih odaberu sedmo nebo, kao npr. Ibrahim, a.s., za kojeg se u hadisima navodi da ga je Muhammed, s.a.v.s., prilikom Mi'radža sreo na sedmom nebu, oslonjenog leđima na Bejti ma'mur"
-
talić
#75 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Nešto razmišljam, ...... šta će biti sa životinjama poslije njihove smrti. Ako ih je Bog stvorio da li i one imaju šansu zaraditi dženet ili po automatizmu idu u dženet da ih mi opet kasapimo i jedemo ili možda po automatizmu otpadaju. Ne znam šta kuran po tom pitanju kaže. Gdje je granica inteligincije koja zaslužuje božiji sud jer ima pasa i majmuna pametnijih od dobrog djela ljudi. Koliko primjećujem i oni su emotivna bića, znaju se radovati i tugovati.
Čini mi se da su vjernici ko kockari, možeš im reći milion puta da kockar na kraju gubi ali oni se nadaju kao što se vjernici nadaju da samo oni imaju tu privilegiju da budu nagrađeni vječnim životom s one strane života.
Čini mi se da su vjernici ko kockari, možeš im reći milion puta da kockar na kraju gubi ali oni se nadaju kao što se vjernici nadaju da samo oni imaju tu privilegiju da budu nagrađeni vječnim životom s one strane života.