Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
naja22

#1 Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

Pozdrav, imam par pitanja pa bi volio ako mi neko moze odgovoriti, mozda su malo i 'glupa' pitanja ali eto, nesto me muce :-D

1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??

2.) Kako cemo izgledati na onome svijetu ? Mislim, ako smo umrli npr. u 80oj godini, tako cemi izgledati kao starci ? Ili nesto sto je vjerovatnije, kako mi zelimo ili ipak nesto trece ??

Otvorio sam temu jer ne znam gdje bi drugo postavio ovo pitanje, nadam se da ste razumjeli mozda sam mogao bolje preformulisati pitanja ali zurim sad pa zato. :)
tanana33

#2 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by tanana33 »

Ukucaj na netu, sve sto te interesuje, ima jako poucnih prica...( ja sam to istrazivala ) i teme je jako kompleksna...ali nacices sve sto te interesuje!!!
naja22

#3 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

tanana33 wrote:Ukucaj na netu, sve sto te interesuje, ima jako poucnih prica...( ja sam to istrazivala ) i teme je jako kompleksna...ali nacices sve sto te interesuje!!!
Hocu cim budem imao vise vremena, a sada odoh valjda ce do veceras biti nekih odgovora :-D
Vivian-X

#4 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vivian-X »

Energija je neuništiva i prelazi iz jednog oblika u drugi. Vjerujem u reinkarnaciju. A u postojanje raja i pakla, nikada nisam vjerovala.
naja22

#5 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

Vivian-X wrote:Energija je neuništiva i prelazi iz jednog oblika u drugi. Vjerujem u reinkarnaciju. A u postojanje raja i pakla, nikada nisam vjerovala.
Postujem i to misljenje ali, pored svih dokaza kako ne mozes vjerovati u Allaha dz.s. ??
Ja vjerujem i pokusajem biti sto bolji vjernik, ali opet imam toliko pitanja i nejasnoca..
arzuhal

#6 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by arzuhal »

naja22 wrote: 1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??
Kao što nas različiti putevi (i bukvalno i putevi u smislu načina života)i na ovom svijetu mogu udaljiti od nekoga bliskog i voljenog (po prirodi stvari, recimo roditelja ili braće, itsl), tako nekako biva i na ahiretu. Veliki Skup svih ljudi na Sudnjem danu će biti mjesto okupljališta svih nas, bez obzira kojim smo putem išli, ali onda će se učiniti i posljednji korak ka onom Posljednjem odredištu do kojeg nas vodi odabrani put: džennetu ili džehennemu. Hoćemo li biti sa voljenim, to će ovisiti od toga da li idemo istim putem do istog Cilja.
Neće biti iluzija.
2.) Kako cemo izgledati na onome svijetu ? Mislim, ako smo umrli npr. u 80oj godini, tako cemi izgledati kao starci ? Ili nesto sto je vjerovatnije, kako mi zelimo ili ipak nesto trece ??
Oni sretni će biti godina istih, mladi. Oni nesretni...njima je svejedno.
Vivian-X

#7 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vivian-X »

naja22 wrote:
Vivian-X wrote:Energija je neuništiva i prelazi iz jednog oblika u drugi. Vjerujem u reinkarnaciju. A u postojanje raja i pakla, nikada nisam vjerovala.
Postujem i to misljenje ali, pored svih dokaza kako ne mozes vjerovati u Allaha dz.s. ??
Ja vjerujem i pokusajem biti sto bolji vjernik, ali opet imam toliko pitanja i nejasnoca..
Monoteističke religije mi ne daju odgovore na određena pitanja.
Ateista

#8 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

naja22 wrote:Pozdrav, imam par pitanja pa bi volio ako mi neko moze odgovoriti, mozda su malo i 'glupa' pitanja ali eto, nesto me muce :-D

1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??

Otvorio sam temu jer ne znam gdje bi drugo postavio ovo pitanje, nadam se da ste razumjeli mozda sam mogao bolje preformulisati pitanja ali zurim sad pa zato. :)
To je veoma zanimljiva tema, da li bismo nakon smrti bili sa voljenima ili ne.

Hipoteticki slucaj, neko zasluzi raj ali recimo njegova supruga ode u pakao.
Mislim da ce se vecina ljudi sloziti sa tim da mu raj ne moze biti pravi raj ako tu nije sa svojom suprugom i ako zna da ona za to vrijeme gori u paklu.
arzuhal

#9 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by arzuhal »

Ne znaš ti kakvih žena ima :lol: :D
Ateista

#10 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

arzuhal wrote:Ne znaš ti kakvih žena ima :lol: :D
A ima vala i to, nekima bi to bila najbolja nagrada. :lol:
svojnasvom

#11 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by svojnasvom »

Odgovori:

1 ) Za onog ko prihvati, spozna, uzvjeruje u neke principe kao npr da je samo jedan Bog, da je slao vjerovjesnike, da je Muhammed a.s. pečat tih vjerovjesnika i da je Kur'an knjiga od Boga, takva osoba ideje o onom svijetu temelji na osnovu onoga što dolazi u tekstovima Kur'ana i Poslanikovih s.a.v.a. rijeci, djela i postupaka. Dakle osoba koja pocetno sumnja da li Bog i vjera postoje ili je to iluzija, neka prvo od ovoga krene, pa mic po mic do onog svijeta.

Poslanik s.a.v.a. je rekao: "Čovjek je sa onim koga voli." Izreceno je u kontekstu života na buducem svijetu.

Šta ako sam ja vjernik ali neko koga volim je nevjernik? Prije svega treba znati da je nevjernik u ar. kafir/onaj koji zatire, u ovom slucaju svjesno negira istinu. Zato mi ni za jednu osobu ne možemo tvrditi gdje njeno krajnje mjesto. Možemo samo generalno govoriti ( izuzev osoba za koje je Kuran eksplicitno rekao da su u vatri imenom i prezimenom kao šejtan, Ebu Leheb i njegova žena, faraon i još neki pojednici. ) . Onaj ko je kafir po islamu za njega važe određeni propisi koji se odnose na nemuslimana kao npr. ne klanja mu se dženaza i sl. Međutim ahiretsko odredište pripada jedino Allahu jer On samo zna ko je bio nevjernik iz osionosti i inata a ko je tragao pa nije našao. Dakle ima ljudi koji su vjernici na ovom svijetu ( vanjski/zahir ) nevjernici na budućem i obratno.

2 ) Sunitsko mišljenje sa svim njegovim frakcijama u vjerovanju ( ešarije, maturidije, hanbelije/selefije ) kao i centralni šitski teološki pravci tvde da je život na onom svijetu vjećan, dušom i tijelom uz sve materijalne i duhovne užitke i užitke koja naša percepcilna osjetila još nisu osjetila.

3 )Na onom svijetu kako dolazi u islamskim vjerskim tekstovima ( rijecima Poslanikovi/hadisima ) izgledat cemo mladi i lijepi u godina 33- godišnjaka. U hadisima se kaže da će to biti godine Isa/Isusa kada je podignut sa ovog svjeta, dakle oko 33 tj mladi. ( Svakako i naša vanjska forma bit će lijepša što ne znaci da cemo drugacije izgledati. kao plasticna operacija ).

Uzgred ljudi koji su bili vjernici a nisu se voljeli na ovom svijetu bit će duševno procišceni, te ce tako i nestati osjecaji koji su nekada među njima vladali.

Neko zasluži raj a supruga ode u pakao? I oni koji ne zasluže raj djelima uci ce jednog dana u raj ako su bili vjernici. Ako je rijec o razlicitim vjerama ili vjera ne vjera, opet ostaje ono što sam prethodno spomeno, a to je suština necije vjere ili nevjere. Npr. muž musliman, supruga inovjerac sljedbenik knjige, supruga ukoliko je sljedbenik knjige( jevrejka, krscanka ) na nju se odnose na ovom svijetu propisi inovjeraca sljedbenika knjige, a u to ulazi da je brak sa njom validan a ljubav legitimna sl. S druge strane ne kanja joj se dženaza ali krajnji sud i put onoga svijeta poznat je samo Bogu. Na onom svijetu razlucit ce se ljudske suštine i samo onaj ko nije vjerovao iz inata i oholosti ide u pakao, druga vrsta ljudi koji nisu bili muslimani, vjernici, ali ne iz inata i oholosti nego što im islam nije bio jasan, nije dovoljno jasno i ubjedljivo prezentovan, nazivaju se ehlul fetre i takvi će biti spašeni tj u raju... pojednostavljeno.
naja22

#12 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

@svojnasvom

Nisam pitao, da li su Bog i vjera iluzija, pitao sam ako budemo sa nasim voljenim osobama, da li ce oni biti samo 'iluzija' ili ce to doista biti oni. A znaci, ako neko udje u dzehennem nakon nekog vremena moguce je da dodje u dzennet ??
carlos acosta
Location: mozda je vrijeme da si priznas da na svijetu nema niceg osim sna

#13 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by carlos acosta »

naja22 wrote:

a daj, mogu i ja tebe pitati pored svih dokaza da ga nema kako mozes vjerovati
malo vise tolerancije
moonlight7

#14 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by moonlight7 »

opet počinjete :roll:
carlos acosta

#15 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by carlos acosta »

pa ako neko otvori temu da se raspita o necemu sto ga interesuje, sto se odmah mora pocinjati sa tim kako je moguce da ne vjerujete
ne vjerujemo,sta sad, ako znas odgovori covjeku, ako ne znas ne moras svaku priliku iskoristiti da se zapitas kako to da neko ne vjeruje
naja22

#16 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

carlos acosta wrote:pa ako neko otvori temu da se raspita o necemu sto ga interesuje, sto se odmah mora pocinjati sa tim kako je moguce da ne vjerujete
ne vjerujemo,sta sad, ako znas odgovori covjeku, ako ne znas ne moras svaku priliku iskoristiti da se zapitas kako to da neko ne vjeruje
Ja sam i otvorio temu :-D Ma nisam nista lose mislio, postujem ja njeno misljenje ali samo sam htjeo da je 'uputim' na pravi put..
carlos acosta

#17 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by carlos acosta »

naja22 wrote:
carlos acosta wrote:pa ako neko otvori temu da se raspita o necemu sto ga interesuje, sto se odmah mora pocinjati sa tim kako je moguce da ne vjerujete
Ja sam i otvorio temu :-D Ma nisam nista lose mislio, postujem ja njeno misljenje ali samo sam htjeo da je 'uputim' na pravi put..

ali to je osnovna bit svakog sukobljavanja izmedju vjernika i nevjernika, komunista i demokrata, niskih i visokih, ta zelja za upucivanjem u nesto sto drugi ne zeli da prihvati

nemas ti sta nju ili mene upucivati u nesto, da li ja tebe upucujem u nevjerovanje iako sam siguran da nema boga?
ne upucujem zato sto ti imas svoje stajaliste, ja svoje, mozemo se i zezati i sve ali necu ti nikada pricati o tome kako bi ti trebao prestati vjerovati

ovo je stvarno dobronamjeran savjet, jer nema razloga da se to cini, samo mozes veci jaz stvoriti
nadam se da ces i shvatiti kao dobronamjeran savjet
naja22

#18 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

Ma naravno, ne ljutim se shvatio sam kao savjet. A sada, ako bi neko mogao da jos malo bolje pojasni moja dva pitanja ?? :)
nata_sa

#19 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by nata_sa »

vezano za starost čula sam da ćemo tamo imati svi po 33 godine :-)
a ovo s kim ćemo biti, kažu da tamo žene biraju :-) muškarci su se na ovom svijetu pitali :run:
nije ovo šuplja, ja sam to stvarno čula od ljudi koji su u to upućeni bolje od mene....pa pitaj i ti :roll: :roll:
HM 2011

#20 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by HM 2011 »

Razmišljao o životu poslje smrti,

kao prvo niko nije bio tamo i vratio se pa da imamo neke dokaze.... (ili vjeruješ ili ne, nema negdje između)

Jeste, priča kaže da je neko pohodio Had, ali to je mitologija....

Ovako na osnovu Islama postoje dva života poslje smrti, kaburski (život u grobu dok čekaš sudnji dan, sa DVA meleka) njihova pitanja će čovjekovoj duši smanjivati prostor u kaburu, ili ga činiti prostranim, a sve u zavisnosti od djela na ovom svijetu (konkretno im li čovjek djela sa kojima se može ponositi a koja nikoga nisu ugrozila nego samo donjela dobra).

Onda ide priča o Sudnjem danu, tu će postojati čekaonica u sjeni velikog drveta, svi ljudi na jednom mjestu, izuzev onih koji su već primljeni u Džennet (raj), preko reda zbog svog izvandrednog zalaganja na ovom svijetu.

Na toj čekaonici koja će biti velika će biti svi ljudi od početka brojanja vremena, i svi oni će se znojiti pa će neko biti u znoju do članaka, neko u pasa, a neko do vrata, dok će neko sjediti na grani drveta i u debeloj hladovini. Tada se će se svi boriti za svoju poziciju do te mjere da majka neće poznati svoje djete....

Tu će biti i - Narod čuvar zidina - na svom zidu između Dženneta i Džehenema (Raja i Pakla), i vidjeti će i jedno i drugo, i biti će ostavljeni u povećanom strahu od Džehenemske vatre kojoj će svjedočiti (više će se bojati od ostalih).....

Onda ide prezentacija Boga Svemogućeg, koliko ja shvatam stvari, pa će neko pomisliti od bića bezbroj puta manjeg od Boga Najvećeg da je Bog Najveći, pa ode direkt u Džehenem (pakao), i tako će se prezentirati više puta, sve dok ne dođe do prezentacije stvarnog Stvaraoca Svega.

Onda valjda ide suđenje, vaganje djela za života, vaganje upućenih molbi za milost za života odnosno vaganje vjerovanja u u to suđenje, i sve to što se odvija.

U Kur"anu kaže (parafraziram) - pa zar nije dosta čovjeku svakom da ćemo svakom od njih suditi prema djeliam njegovim (to je ogromna čast za čovječanstvo koje je mnogobrojno, da stvoritelj Svega izdvoji vrijeme za svakog pojedinačno), a kamo li nagrada i kazna za počinjena djela.

Nakon toga ide se do čuvara kapija Dženneta (Raja - u pitanju je Melek-Anđeo) i ulazi se u Džennet - Raj, koji je stepenovan hijerahijski, ali nema Getoa, engo svi su zadovoljni samo neki imaju ogromne dvorce, a neki vile..... (izgleda dječije zar ne? - e svaki vjernik vjeruje u to)

Tu je i izvor slađi od meda bolji od mlijeka, izvire podno prijestola Boga Svemogućeg....

Kažu da će svi tamo biti kao u svojim najboljim godinama....

-------------------------------------------------------------------------------

Opisi džehenema (pakla) su takvi da se radi o sistematskoj patnji, nakon koje dolazi nešto što bi mi nazivali smrt, ali onda slijedi novo proživljenje da bi se nastavilo sa patnjom.

Nisam siguran da će neki nakon odležane kazne u Džehenemu dobiti dozvol za ulaz u Džennet, međutim ne ostavljam ništa zatvoreno, jer beskonačnost je manja od Božije Milosti.
Tu se spominju svakvi vidovi mučenja, a najpoznatije je hrana stanovnik džehenema koja će biti kao neke posebno teške (hranjive) hurme, nakon kojih kada se napiju sa vrela Džehenema u stomacima će im biti ossjećaj kao da imaju užareno kamenje....

U suštini paćenje do u besknačnost, ali bez smrti.....

Ima tu komplet nauka na tu temu.....
Last edited by HM 2011 on 01/11/2011 22:01, edited 2 times in total.
Wind

#21 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Wind »

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
MufljuzMali

#22 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by MufljuzMali »

HM 2011 wrote:Razmišljao o životu poslje smrti,

kao prvo niko nije bio tamo i vratio se pa da imamo neke dokaze.... (ili vjeruješ ili ne, nema negdje između)
evo ja bio klinicki mrtav i vratio se. (nije suplja)

i

nothing to write home about
Vivian-X

#23 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vivian-X »

naja22 wrote:
A kako znaš da je to pravi put ?
carlos acosta

#24 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by carlos acosta »

MufljuzMali wrote:
HM 2011 wrote:Razmišljao o životu poslje smrti,

evo ja bio klinicki mrtav i vratio se. (nije suplja)

i

nothing to write home about

lazes mufljuze, pa zar ni svjetla, niti tunela
Vivian-X

#25 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vivian-X »

Što se tiče tog opisivanja raja i pakla, meni raj djeluje prilično monotono... Svi se vole, svi se lijepo slažu, cvijeće cvjeta, med teče, samo ljubav, ljubav i ljubav... I tako u beskonačnost. U čovjekovoj prirodi je borba. Takvo idealno stanje čovjeku ne odgovara. :-) Nešto kao na komunizam :mrgreen: koji se pokazao kao neodrživ. :-)

A reinkarnacija daje odgovor na pitanje zašto svi nemamo iste mogućnosti, zašto se "dobrim" ljudima dešavaju loše stvari itd...
Post Reply