Zena zivi u automobilu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

MAN-lion's coach

#51 Re: Zena zivi u automobilu

Post by MAN-lion's coach »

Jesili vidio kako ta žena izgleda?Ima jedna na potezu od Otoke do skoro Socijalnog,često je vidim nosa uvijek sa sobom 3-4 kese natrpane,starija,plave-sijede kose?
Gospoda Ministarka

#52 Re: Zena zivi u automobilu

Post by Gospoda Ministarka »

Bas me zanima, da li je iko od ovih sto se nude da pomognu, zalutao na temi o humanitarnim akcijama?
Ako imas viska para, ili samo zelis pomoci, uplati malom Vedadu ili nekom drugom, da spasimo jedan zivot. Gospoda moze vrlo lako prodati taj automobil pa i za 1000 KM, ili ne mora... pustite je da spava tu gdje spava. Imamo mi puno beskucnika, ona je samo jos jedna na ulicama grada, ali eto ona jos ima srece pa zna gdje ce svako vecer spavati.
Zauzimajte se za neke vece stvari, za izgradnju prihvatilista, volontirajte, skupljajte hranu za pučku kuhinju...
HomeSweetHome

#53 Re: Zena zivi u automobilu

Post by HomeSweetHome »

Ministarko, jesi ti uopste procitala temu?

Mozda je auto kupljeno na leasing, pa ga ne moze prodati cak i da je Ferari a ne neka krntija koja i nije u voznom stanju? Da vrijedi pet miliona, ono ustvari vrijedi onoliko koliko bi neko dao za njega, ako postoji neko ko bi ga kupio.
A mozda je auto jednostavno ostavljeno tu, mozda i nije njeno, i ona ga koristi da se preko noci negdje skrije?

A na kraju krajeva, sta vas boli dupe, ako mozete pomoci pomozite. Ako necete - pa i ne morate.

I otkud ti pravo da pitas odazivamo li se humanitarnim akcijama? Mozda nismo svi takvi da imamo potrebu da pokazemo da smo bili tu i napisemo koliko smo donirali? Neki od nas to ne radi da bi to ostalo zabiljezeno na ovom svijetu...
vratnik

#54 Re: Zena zivi u automobilu

Post by vratnik »

Slazem se sa gospodjom ministarkom.
I prije nego sto mi neko sad pocne prebacivati sto se uopce javljam na temu, ako ne mislim pomoci: bas zato sto je ova tema. Nije o Vedadu, ili sehidskoj porodici koja nema sta da jede, ili jedan od primjera kojih na podforumu humanitarne akcije ima i vise nego dovoljno.. Da ti srce pukne..
Postoje ljudi koji spavaju na ulici jer moraju, njima se treba pomoci, mada mislim da je ovaj forum dosao do granica svojih mogucnosti, Vrijeme je konacno da drzava, bez obzira sta to bilo, pocne preuzmati odgovornost.
Ali postoje i ljudi koji sami, svjesno zele biti na ulici. Oni koji drustvu, ovakvom kakvo jeste, svjesno kazu zbogom. Ne kazem da je ovo sigurno takav slucaj, ali postoji mogucnost da jeste.
Gospoda Ministarka

#55 Re: Zena zivi u automobilu

HomeSweetHome wrote:Ministarko, jesi ti uopste procitala temu?

Mozda je auto kupljeno na leasing, pa ga ne moze prodati cak i da je Ferari a ne neka krntija koja i nije u voznom stanju? Da vrijedi pet miliona, ono ustvari vrijedi onoliko koliko bi neko dao za njega, ako postoji neko ko bi ga kupio.
A mozda je auto jednostavno ostavljeno tu, mozda i nije njeno, i ona ga koristi da se preko noci negdje skrije?
...
Da, procitala sam temu, sta se tu u stvari ima procitati.

Kao sto rekoh, jos jedan u nizu beskucnika, ali eto ona ima srece pa zna da ima gdje spavati.
Imate temu, staru par dana, o beskucnicima u Sarajevu, ukupno 16 postova. Bas Vas dotice ova problematika.

HomeSweetHome wrote:A na kraju krajeva, sta vas boli dupe, ako mozete pomoci pomozite. Ako necete - pa i ne morate.
Je li sad trebamo svaki slucaj individualno rjesavati, ili kao drustvo trebamo pokrenuti neki socijalni projekat izgradnje centra/prihvatilista sa puckom kuhinjom za beskucnike?
HomeSweetHome wrote:I otkud ti pravo da pitas odazivamo li se humanitarnim akcijama? Mozda nismo svi takvi da imamo potrebu da pokazemo da smo bili tu i napisemo koliko smo donirali? Neki od nas to ne radi da bi to ostalo zabiljezeno na ovom svijetu...
Zasto ne bi imala pravo? Skrecem paznju da postoji neko kome zaista treba pomoc, kome je pitanje zivota i smrti... i usput vidi da li sam igdje ostavila napisano koliko sam donirala.
HomeSweetHome

#56 Re: Zena zivi u automobilu

Post by HomeSweetHome »

Ma, nemam namjeru da tragam i provjeravam tvoj ucinak u humanitarnim akcijama, to je tvoja stvar... Svako zna svoje...

Jednostavno dozvoli da nekoga ovo pitanje tangira i da je imao zelju postaviti temu, i isto tako dozvoli, da neko, iz ovih ili onih razloga, zeli pomoci bas ovoj osobi. To ne znaci da nece svoju pomoc pruziti i Vedadu ili Ajsi ili sehidskoj porodici ili Domu Bjelave... Ne znaci niti da hoce. Ali, dozvoli da svako o tome odluci za sebe. Ne treba nam kandzijas da nas tjeta sa teme na temu i da nam govori kome bismo trebali pomoci a kome ne... Moja slobodna volja... i ne pokusavaj mi to oduzimati.

Ipak, slazem se u ovom dijelu da se svaki slucaj pojedinacno ne moze rijesiti, ali svako radi koliko moze, bolje je pomoci jednom nego nijednom...
Gospoda Ministarka

#57 Re: Zena zivi u automobilu

HomeSweetHome wrote:Ma, nemam namjeru da tragam i provjeravam tvoj ucinak u humanitarnim akcijama, to je tvoja stvar... Svako zna svoje...
Pošteno, ali onda nisi ni sama trebala aludirati na to.
HomeSweetHome wrote:Jednostavno dozvoli da nekoga ovo pitanje tangira i da je imao zelju postaviti temu
Nemoj misliti da mene ne pogada, ali zadnje sto mi pada na pamet je biti toliko dvolican da u parku prodem pored takvih 5, od kojih okrenem glavu, i onda nakon sto tema osvane na Sa-xu, trcati da pomognem i pokrenem neku akciju pomoci.

Neko je vec rekao to je najprije slucaj za psihologa, sociologa, pa onda da se pomogne materijalno.
HomeSweetHome

#58 Re: Zena zivi u automobilu

Post by HomeSweetHome »

Glede ovog predjasnjeg, oprosti ako sam te uvijedila, nisam mislila konkretno na tebe, ali ima i takvih, nazalost...
Gospoda Ministarka wrote:Nemoj misliti da mene ne pogada, ali zadnje sto mi pada na pamet je biti toliko dvolican da u parku prodem pored takvih 5, od kojih okrenem glavu, i onda nakon sto tema osvane na Sa-xu, trcati da pomognem i pokrenem neku akciju pomoci.
I ovo je posteno, ali pusti druge da rade kako misle da trebaju i mogu... bolje je i biti dvolican pa pomoci jednom covjeku, nego biti dosljedan pa ne pomoci nikome...

Uostalom, pomoci potrebnome je najveca radost za covjeka, a uraditi to u tisini je najveca radost za njegovu dusu...
A potreba ima raznih...
alica.k

#59 Re: Zena zivi u automobilu

Post by alica.k »

Gospoda Ministarka wrote:Auto da kosta 1.000 KM opet je to najamnina za barem 6 mj. i auto je pokretan, cim nije tu u toku dana, sto znaci da novac ide na gorivo, 2,5 KM za litru goriva nije malo.
procitaj malo, auto je tu, nje nema unutra....ccccc
sto mrzim kad neko selektivno cita postove
tazmaniaBAN4

#60 Re: Zena zivi u automobilu

Post by tazmaniaBAN4 »

sve je vise beskucnika u Sarajevu, to je prvi vjesnik da idemo ka EU :(
Gospoda Ministarka

#61 Re: Zena zivi u automobilu

HomeSweetHome wrote:Glede ovog predjasnjeg, oprosti ako sam te uvijedila, nisam mislila konkretno na tebe, ali ima i takvih, nazalost... .
Nista, i ja tebi dugujem ispriku iz istih razloga...
HomeSweetHome wrote:I ovo je posteno, ali pusti druge da rade kako misle da trebaju i mogu... bolje je i biti dvolican pa pomoci jednom covjeku, nego biti dosljedan pa ne pomoci nikome...
Uostalom, pomoci potrebnome je najveca radost za covjeka, a uraditi to u tisini je najveca radost za njegovu dusu...
A potreba ima raznih...
Znas, ono sto mene najvise izbaci iz takta je situacija kad pokazem u kancelariji "slucaj", s ciljem da nesto organizujemo i pomognemo kolektivno jer 20 x 20 KM je solidna mrvica, i onda cujem ove zene po kancelariji "Joooj, ja to ne mogu ni da gledam, evo sva sam se najezila :cry: ", sva je potresena, glas drhti i onda ode i pije kafu. E, ova me tema podsjeca na tu reakciju, i zato sam popizdila, da se prosto izrazim.

Biti licemjer, proci pored pet takvih slucajeva na putu do posla, okrenuti pet puta glavu od ljudi sto prose na ulici, i onda napadati ljude na forumu, koji realno posmatraju problem beskucnika u gradu, a oni sami na tom istom forumu preskacu druge teme o beskucnicima...
U ostalom... kako to zamisljate? Karananu, kako joj kuca na prozor auta ujutro i nudi pomoc? Mozete li rijesiti njen stambeni problem, problem posla, problem socijalizacije?
dječak sa šibicama

#62 Re: Zena zivi u automobilu

Post by dječak sa šibicama »

Gospoda Ministarka wrote:Da li ste ikad prosli rano u jutro i pogledali ispod mostova?
Da li ste ikad vidjeli bracni par da spava ispod mosta? I koliko je takvih za koje ne znamo, jer nam ne dopuste da ih vidimo.
Vi biste skupljali pare za najamninu za zenu koja ima auto u vrijednosti 10.000 KM? Da hoce, i da zeli, sama bi ga prodala i platila sebi najamninu unaprijed za par godina i sredila si zivot. Idite pomozite kome treba, a ne onima koji odaberu da zive onako kako zive.
Nekad zaista... imas cudne stavove.

Postavljas se i kao tuzitelj, porotnik i sudija :wink:

Polako, nemoj u ofsajd.
Qler

#63 Re: Zena zivi u automobilu

Post by Qler »

Neko rece da je Hyudai i10 u pitanju, pa se mozda zato neko i zaletio i rekao da je auto skupocjeno. Auto je ili Atos ili onaj slican njemu, u glavnom, harabatija je... bas sam sad prosao tuda... :|
HomeSweetHome

#64 Re: Zena zivi u automobilu

Post by HomeSweetHome »

Gospoda Ministarka wrote:U ostalom... kako to zamisljate? Karananu, kako joj kuca na prozor auta ujutro i nudi pomoc? Mozete li rijesiti njen stambeni problem, problem posla, problem socijalizacije?
Eto, ja to zamisljam upravo tako, ne nuzno s @karananom u glavnoj ulozi, moze i neko drugi ko redovito prolazi tim potezom u vrijeme kad je zena tu.
Mozda mozemo, mozda i ne, ali necemo znati dok ne pitamo i ne pokusamo. Na kraju krajeva, osobama koje su u stanju potrebe ponekad je sasvim dovoljno da osjete da im neko iskreno zeli pomoci, cak i ako ne moze, da se trudi... ponekad je i to dovoljno da prezive dan...
ljubav_aha

#65 Re: Zena zivi u automobilu

Post by ljubav_aha »

Gospoda Ministarka wrote:Bas me zanima, da li je iko od ovih sto se nude da pomognu, zalutao na temi o humanitarnim akcijama?
Ako imas viska para, ili samo zelis pomoci, uplati malom Vedadu ili nekom drugom, da spasimo jedan zivot. Gospoda moze vrlo lako prodati taj automobil pa i za 1000 KM, ili ne mora... pustite je da spava tu gdje spava. Imamo mi puno beskucnika, ona je samo jos jedna na ulicama grada, ali eto ona jos ima srece pa zna gdje ce svako vecer spavati.
Zauzimajte se za neke vece stvari, za izgradnju prihvatilista, volontirajte, skupljajte hranu za pučku kuhinju...
humanitran akcije podrzavam od kad sam u SAD,kako za BiH tako i u svom gradu u SAD , ne razumijem sto je problem :| razumijem tvoju sumnju o vlasnici auta,a koja zivi u istom autu mejsecima,zato sma predlozila da nekoliko forumasha odu i razgovaraju sa doticnom

zaboravila si predloziti osnovanje ustanove sa osobe bez doma :) shelter for homeless,u ovoj brutlanoj americi je jako pubo beskucnika jer su drogerasi ,alkoholicari,idu u rehab i sl.,ali se opet grad angazuje tokom zime smrzvacie ili tokom opasnih ljetnih vrucina

ceto puta im dadnem novac,iako ne znam kako ce ga potrositi, i mozda jesu ziasta krivi sto su zavrsili na ulici,ali i dlaje mislim da im je potrebna pomoc
ljubav_aha

#66 Re: Zena zivi u automobilu

Post by ljubav_aha »

vratnik wrote:Slazem se sa gospodjom ministarkom.
I prije nego sto mi neko sad pocne prebacivati sto se uopce javljam na temu, ako ne mislim pomoci: bas zato sto je ova tema. Nije o Vedadu, ili sehidskoj porodici koja nema sta da jede, ili jedan od primjera kojih na podforumu humanitarne akcije ima i vise nego dovoljno.. Da ti srce pukne..
Postoje ljudi koji spavaju na ulici jer moraju, njima se treba pomoci, mada mislim da je ovaj forum dosao do granica svojih mogucnosti, Vrijeme je konacno da drzava, bez obzira sta to bilo, pocne preuzmati odgovornost.
Ali postoje i ljudi koji sami, svjesno zele biti na ulici. Oni koji drustvu, ovakvom kakvo jeste, svjesno kazu zbogom. Ne kazem da je ovo sigurno takav slucaj, ali postoji mogucnost da jeste.
tacno drzava treba preuzeti odgovornost,cak i za osobe koje svijesno zive na ulici
Gospoda Ministarka

#67 Re: Zena zivi u automobilu

ljubav_aha wrote: zaboravila si predloziti osnovanje ustanove sa osobe bez doma :) shelter for homeless,u ovoj brutlanoj americi je jako pubo beskucnika jer su drogerasi ,alkoholicari,idu u rehab i sl.,ali se opet grad angazuje tokom zime smrzvacie ili tokom opasnih ljetnih vrucina
Nisam zaboravila predloziti, mozes vidjeti u jednom od prethodnih postova. Bas zato sto smatram da ne mozemo rijesiti svaki slucaj individualno, ali kao zajednica mozemo im ponuditi mjesto za spavati i mjesto gdje ce uvijek imati nesto pojesti. Broj beskucnika je u porastu, ali jos uvijek problem nije dramatican kao sto je u drugim vecim gradovima,Budimpesta ima cca 3.000 beskucnika, Zagreb cca 1.000, a Beograd 2.000.
poznanik

#68 Re: Zena zivi u automobilu

Post by poznanik »

ljubav_aha wrote:
vratnik wrote:.... Ali postoje i ljudi koji sami, svjesno zele biti na ulici. Oni koji drustvu, ovakvom kakvo jeste, svjesno kazu zbogom. Ne kazem da je ovo sigurno takav slucaj, ali postoji mogucnost da jeste.
tacno drzava treba preuzeti odgovornost,cak i za osobe koje svijesno zive na ulici
Mislim da svi beskućnici svjesno žive na ulici.

Pretpostavljajući grešku u izražavanju, možete li naći primjer da neko svjesno živi na ulici, da neko odbija život u kući, opredjelivši se na život na ulici, na život skitnice?

Ja mislim da nema takvih, naročito još ako su prethodno živjeli u nekom stambenom objektu.
HomeSweetHome

#69 Re: Zena zivi u automobilu

Post by HomeSweetHome »

Sta bi s ovim, zna li se?
max07

#70 Re: Zena zivi u automobilu

Post by max07 »

Kod ove zene se, nazalost, radi o tezem slucaju. Bolesna je i ostavljena od porodice. Do prije nekoliko godina zivjela je s djecom u Holandiji, a onda je dosla da zivi u Sarajevu, pa se preselila negdje u Hercegovinu pa, mislim, u Brcko, i sad je ponovo u Sarajevu i zivi u autu. Uvjerena je da je neko proganja, posebno policija, da je redovno tuku (i oni u Hercegovini, i oni u Brckom pa i ovi u Sarajevu) , da su joj oduzeli imovinu itd. Djeca su je ostavila i vratila se u Holandiju. Vec neko vrijeme je na sudu i odbija da plati kaznu zbog saobracajnog prekrsaja. Mislim da upravo zbog neplacanja te kazne ne moze da ostvari nikakva prava i da barem pronadje neki smjestaj. Veci broj ljudi joj je pokusao pomoci, medjutim, ona odbija tu vrstu pomoci i trazi da se ukine kazna. To joj je izgleda na neki nacin postala opsesija. Ne dopusta da joj neko plati kaznu i time zavrsi tu pricu

Jako tuzna prica... Najtragicnije je to sto su je djeca ostavila iako znaju u kakvom je stanju. Muz (zivi u Zagrebu) se takodjer ne zeli brinuti o njoj. Jedino rjesenje za nju je hospitalizacija. Jos bolje bi bilo kada bi porodica preuzela brigu o njoj.
krompir i riza

#71 Re: Zena zivi u automobilu

Post by krompir i riza »

max07 wrote:Kod ove zene se, nazalost, radi o tezem slucaju. Bolesna je i ostavljena od porodice. Do prije nekoliko godina zivjela je s djecom u Holandiji, a onda je dosla da zivi u Sarajevu, pa se preselila negdje u Hercegovinu pa, mislim, u Brcko, i sad je ponovo u Sarajevu i zivi u autu. Uvjerena je da je neko proganja, posebno policija, da je redovno tuku (i oni u Hercegovini, i oni u Brckom pa i ovi u Sarajevu) , da su joj oduzeli imovinu itd. Djeca su je ostavila i vratila se u Holandiju. Vec neko vrijeme je na sudu i odbija da plati kaznu zbog saobracajnog prekrsaja. Mislim da upravo zbog neplacanja te kazne ne moze da ostvari nikakva prava i da barem pronadje neki smjestaj. Veci broj ljudi joj je pokusao pomoci, medjutim, ona odbija tu vrstu pomoci i trazi da se ukine kazna. To joj je izgleda na neki nacin postala opsesija. Ne dopusta da joj neko plati kaznu i time zavrsi tu pricu

Jako tuzna prica... Najtragicnije je to sto su je djeca ostavila iako znaju u kakvom je stanju. Muz (zivi u Zagrebu) se takodjer ne zeli brinuti o njoj. Jedino rjesenje za nju je hospitalizacija. Jos bolje bi bilo kada bi porodica preuzela brigu o njoj.
:-? uh brate :-? :sad:
može li se neka socijana ustanova pobrinuti da se ona smjesti u adekvatnu bolnicu ili sl.?
max07

#72 Re: Zena zivi u automobilu

Post by max07 »

krompir i riza wrote:
max07 wrote:Kod ove zene se, nazalost, radi o tezem slucaju. Bolesna je i ostavljena od porodice. Do prije nekoliko godina zivjela je s djecom u Holandiji, a onda je dosla da zivi u Sarajevu, pa se preselila negdje u Hercegovinu pa, mislim, u Brcko, i sad je ponovo u Sarajevu i zivi u autu. Uvjerena je da je neko proganja, posebno policija, da je redovno tuku (i oni u Hercegovini, i oni u Brckom pa i ovi u Sarajevu) , da su joj oduzeli imovinu itd. Djeca su je ostavila i vratila se u Holandiju. Vec neko vrijeme je na sudu i odbija da plati kaznu zbog saobracajnog prekrsaja. Mislim da upravo zbog neplacanja te kazne ne moze da ostvari nikakva prava i da barem pronadje neki smjestaj. Veci broj ljudi joj je pokusao pomoci, medjutim, ona odbija tu vrstu pomoci i trazi da se ukine kazna. To joj je izgleda na neki nacin postala opsesija. Ne dopusta da joj neko plati kaznu i time zavrsi tu pricu

:-? uh brate :-? :sad:
može li se neka socijana ustanova pobrinuti da se ona smjesti u adekvatnu bolnicu ili sl.?

stvarno ne znam :sad:
kad vidim koliko takvih ljudi ima na ulici, tesko...

ja sam je uputila u centar za socijalni rad i bila je tamo, ali jedino sto je dobila je mogucnost da se s vremena na vrijeme okupa i dobije nesto hrane.
mislim da ni oni ne znaju sta da rade s njom. naravno i ne trude se nesto pretjerano :sad:
karanana

#73 Re: Zena zivi u automobilu

Post by karanana »

a reci mi, ti si znaci dosla do auta i pricala sa njom?
max07

#74 Re: Zena zivi u automobilu

Post by max07 »

karanana wrote:a reci mi, ti si znaci dosla do auta i pricala sa njom?
imas pp
max07

#75 Re: Zena zivi u automobilu

Post by max07 »

karanana wrote:a reci mi, ti si znaci dosla do auta i pricala sa njom?
mene je jako pogodila sve to, ali stvarno ne znam kako da joj se pomogne. ona prica ali je jako tesko razmijeti - i izgovor i nepovezane recenice.

par puta sam je vidjala i ispred bbi centra u toku dana.

ako neko zeli pomoci, ja bih se svakako rado pridruzila. mozda da joj se odnese nesto novca ili hrane?
Post Reply