Pomozite da se monstrumi kazne III

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#51 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

Cholina_Lokica wrote:Sto je najgore postoji kazna za to, medjutim ne zele da to sprovode...

Članak 3.
(Zabrana ubijanja i zlostavljanja)
Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu,
zlostavljati je i namjerno izlagati stresu i strahu.

(Prekršaj pravnih i fizičkih osoba)
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 200.000,00 KM kaznit će se za
prekršaj pravna osoba ako:
a) obavlja radnje iz članka 3. ovoga Zakona;
Dadoh već djelimično odgovor na ovo. Nemamo zakon o napuštanju životinja. Dakle, pas je čipovan, kad ga izbace, na čipu pročitaju ime i kazne te, ako nisi prijavio nestanak.
A o neprovođenju zakona, ma naći će se već puno sudija koji će reći da "jadan čovjek ne radi, ima djecu ne mogu ga kazniti" pored toliko "ozbiljnih slučajeva" :x :x
Tako, nitko u ovoj zemlji da shvati da je fizičko zlostavljanje vrlo ozbiljan slučaj. Ni naši bajni novinari ne rade puno na tome. :x :x
KatarinaKosaca

#52 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

NeyDan wrote:Ne mozete ocekivati da se sada, u ovakvoj situaciji, provodi Zakon o zlostavljanju zivotinja, kada se ne provode ni ostali Zakoni onako kako bi trebali.

Mozda se i prije donosenja (novih) Zakona treba poraditi sa/na ljudima i njihovom svjescu o zivotinjskom svijetu.
Hajde nemoj uplatiti državi poreze, pa ćeš vidjeti i brzinu zakona i ekspeditivnost suda. Dakle, može se, ali se neće.
Pasiflora

#53 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by Pasiflora »

NeyDan[b] wrote:I zato vas niko ne uzima za ozbiljno, zbog takvog razmisljanja tesko da cete nesto i uspjeti uraditi.
..., pokrenite akciju, udomite psice i slicno - ovo govorim stoga sto ste se nesto smirili u posljednje vrijeme, zima, jel?! :roll:
NeyDan wrote:Sta je bilo sa parama za azil?! Neko mi rece da su bile obezbijedjene, da bi potom 'misteriozno' nestale?!
NeyDan wrote:Ne mozete ocekivati da se sada, u ovakvoj situaciji, provodi Zakon o zlostavljanju zivotinja, kada se ne provode ni ostali Zakoni onako kako bi trebali.
Vidis - ovo te apsolutno diskreditira za bilo kakav razgovor na ovoj temi.
alibaba_i_30_godina

#54 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by alibaba_i_30_godina »

KatarinaKosaca wrote:

Mozda se i prije donosenja (novih) Zakona treba poraditi sa/na ljudima i njihovom svjescu o zivotinjskom svijetu.
Hajde nemoj uplatiti državi poreze, pa ćeš vidjeti i brzinu zakona i ekspeditivnost suda. Dakle, može se, ali se neće.
Ah pa to je druga prica, uvijek je svakoj drzavi u interesu prvo da ona naplati svoja potrazivanja, pa onda dolazi sve drugo. Mislis da se neka drzava razlikuje po osnovu toga?! Al' da ne zachatavam puno temu sa tim stvarima, kad si spomenula te chipovane pse, stalno po Ferhadiji vidjam nekoliko njih sa oznakom na uhu. Jel' u pitanju obicna oznaka ili pak cip kojim ih prate (u sto sumnjam, no ipak da pitam)?
Cholina_Lokica

#55 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by Cholina_Lokica »

NeyDan wrote:
KatarinaKosaca wrote:

Ah pa to je druga prica, uvijek je svakoj drzavi u interesu prvo da ona naplati svoja potrazivanja, pa onda dolazi sve drugo. Mislis da se neka drzava razlikuje po osnovu toga?! Al' da ne zachatavam puno temu sa tim stvarima, kad si spomenula te chipovane pse, stalno po Ferhadiji vidjam nekoliko njih sa oznakom na uhu. Jel' u pitanju obicna oznaka ili pak cip kojim ih prate (u sto sumnjam, no ipak da pitam)?
Ne, markica je znak da je pas sterilisan/kastriran, vakcinisan i sve sto ide uz to
KatarinaKosaca

#56 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

NeyDan wrote:Ah pa to je druga prica, uvijek je svakoj drzavi u interesu prvo da ona naplati svoja potrazivanja, pa onda dolazi sve drugo. Mislis da se neka drzava razlikuje po osnovu toga?! Al' da ne zachatavam puno temu sa tim stvarima, kad si spomenula te chipovane pse, stalno po Ferhadiji vidjam nekoliko njih sa oznakom na uhu. Jel' u pitanju obicna oznaka ili pak cip kojim ih prate (u sto sumnjam, no ipak da pitam)?
Nije to čip :D to je znak da su vakcinisani. I dalje ostaju uličari. Čip se ne vidi, ubrizga se, sadrži kod sa podacima i upisan je u pasoš. Dakle, moja cuka u sebi ima kod sa mojim podacima.
Cholina_Lokica

#57 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by Cholina_Lokica »

KatarinaKosaca wrote:
NeyDan wrote:Ah pa to je druga prica, uvijek je svakoj drzavi u interesu prvo da ona naplati svoja potrazivanja, pa onda dolazi sve drugo. Mislis da se neka drzava razlikuje po osnovu toga?! Al' da ne zachatavam puno temu sa tim stvarima, kad si spomenula te chipovane pse, stalno po Ferhadiji vidjam nekoliko njih sa oznakom na uhu. Jel' u pitanju obicna oznaka ili pak cip kojim ih prate (u sto sumnjam, no ipak da pitam)?
Nije to čip :D to je znak da su vakcinisani. I dalje ostaju uličari. Čip se ne vidi, ubrizga se, sadrži kod sa podacima i upisan je u pasoš. Dakle, moja cuka u sebi ima kod sa mojim podacima.
A najzalosnije je sto ne postoji baza podataka chipiranih pasa :( Znaci da ti pobjegne pas, neko ga najde, odvede kod vet-a, oni ocitaju broj chipa i dabogda da nadju ko je vlasnik, jer takvo nesto ne postoji gdje bi nasli ime vlasnika
alibaba_i_30_godina

#58 Re: Pomozimo malom cuki!

I pretpostavio sam da je o tome rijec. :mrgreen:

Ako nista pregledani su i pruzena im je potrebna njega. Samo stvarno je ruzno vidjeti copor kako mirno seta Ferhadijom.

Sto se tice ovog cukice, imal' nekih novosti?
KatarinaKosaca

#59 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

NeyDan wrote:Ako nista pregledani su i pruzena im je potrebna njega. Samo stvarno je ruzno vidjeti copor kako mirno seta Ferhadijom.
Šta će jadne životinje? Fakat, šta je sa azilom?
Ipak, ja ovdje volonterima zaista odajem priznaanje, jer raditi na dobrobiti životinja svakodnevno u ovakvom okruženju, nije nikako isto kao raditi to isto u Engleskoj. :thumbup:
Cholina_Lokica

#60 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by Cholina_Lokica »

Ženka koju je nedavno solnom kiselinom zalila žena u sarajevskom naselju Hrasnica i koja je zbog toga unakažena, uskoro će dobiti topli dom, saznaje www.muskiportal.com

Kako nam je potvrđeno u Udruženju za zaštitu životinja Av-Mau, nakon što je objavljena vijest o brutalnom mučenju životinje, javio se “izvjesni gospodin iz Slavonskog Broda koji je ponudio svu potrebnu pomoć oko liječenja, čak i topli dom”.

- Od jutros je pas dobro. Jeo je, na toplom je i u sigurnim rukama. Vid jeste dosta oštećen, ali imamo uvjerenja doktora da će biti dobro i da će mu se vid vratiti.

Iz Udruženja još jednom zahvaljuju dobrim ljudima na pomoći. Ističu kako su fascinirani reakcijom javnosti.

- Čak su se i država, Vrhovni sud Federacije BiH, sudije… uključili u ovaj slučaj. Ova osoba iz Hrasnice će biti kažnjena za ovo nedjelo. Udruženje je podnijelo prijavu, potvrđeno nam je u ovom Udruženju. Javnosti će uskoro biti poznato i njeno ime.
alibaba_i_30_godina

#61 Re: Pomozimo malom cuki!

:thumbup: :thumbup:

Lijepe vijesti! Na ovakav nacin i trebaju da se rjesavaju ovakvi i slicni problemi!

Azil izgleda jos uvijek nije ni u planu da bude u planu zasjedanja poglavara! :D :roll:
KatarinaKosaca

#62 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

Drago mi je jako radi ovog psa, ali pogledajte samo ovo:
Čak su se i država, Vrhovni sud Federacije BiH, sudije… uključili u ovaj slučaj. Ova osoba iz Hrasnice će biti kažnjena za ovo nedjelo. Udruženje je podnijelo prijavu, potvrđeno nam je u ovom Udruženju. Javnosti će uskoro biti poznato i njeno ime.
Čuj... čak se i sudije uključile u ono što im je posao :-) :-) :-) Strašno...
Još jednom svaka čast i najbolje želje za rad udruženja :thumbup:
pippi_sunce

#63 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by pippi_sunce »

NeyDan wrote:I zato vas niko ne uzima za ozbiljno, zbog takvog razmisljanja tesko da cete nesto i uspjeti uraditi. Braniti nesto na jednoj strani, a na drugoj tesko osudjujete i zelite sve najgore ... cemu to vodi?!

Da ste pravi humanisti i da zelite pomoci svakome, bez obzira dal' je u pitanju neka zivotinja ili covjek, nikad tako nesto ne biste pomislili. Zaliti se zbog nekog pocinjenog cina, a onda isto to pozeljeti toj osobi nije borba za pravednost. Ta osoba ce svakako biti kaznjena, a umjesto sto kukate i zelite isto njoj, pokrenite akciju, udomite psice i slicno - ovo govorim stoga sto ste se nesto smirili u posljednje vrijeme, zima, jel?! :roll:
pa eto mi bar skupljamo novac, hajde i ti nesto uradi umjesto da pametujes :!: Mozda ti je ona bliza rodbina, pa je branis!
KatarinaKosaca

#64 Re: Pomozimo malom cuki!

Post by KatarinaKosaca »

NeyDan wrote:I zato vas niko ne uzima za ozbiljno, zbog takvog razmisljanja tesko da cete nesto i uspjeti uraditi. Braniti nesto na jednoj strani, a na drugoj tesko osudjujete i zelite sve najgore ... cemu to vodi?!

Da ste pravi humanisti i da zelite pomoci svakome, bez obzira dal' je u pitanju neka zivotinja ili covjek, nikad tako nesto ne biste pomislili. Zaliti se zbog nekog pocinjenog cina, a onda isto to pozeljeti toj osobi nije borba za pravednost. Ta osoba ce svakako biti kaznjena, a umjesto sto kukate i zelite isto njoj, pokrenite akciju, udomite psice i slicno - ovo govorim stoga sto ste se nesto smirili u posljednje vrijeme, zima, jel?! :roll:
Ovu nebulozu i ne vidjeh do sad. A tako tipično našem mentalitetu. Dakle, @NeyDan, briga o životinjama ne isključuje po automatizmu brigu o ljudima. I prestanite više svi (kad kažem svi, od tebe, preko novinara, sudija , policajaca, naravno ne svih, ali hajmo reći prosječnog predstavnika) za brigu o životinje automatski prizivati na brigu za ljude.
Vidiš, ja životinje volim više nego ljude, i izabrala sam da njima pomažem. I šta sad? Ko si ti da me upućuješ na pomoć druge vrste?
Dalje, ova jadna i mnoge jadne životinje nisu u stanju da se obrane, a sam ti govoriš da je iluzorno očekivati od zakona da to učini, dakle po tebi, može se životinjama raditi što god neki manijak želi, a da to tako prođe i još ako netko digne glas , ti ćeš ga optužiti da to ne čini, jer pobogu ne sprovodi se niti jedan zakon, pa zašto bi ovaj.
Jadno i čemerno od tebe. Nisam prije pročitala ovaj tvoj drski post, zato nisam znala o čemu se radi. :x :x
Pasiflora

#65 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by Pasiflora »

@Katarina, hvala ti. Vec sam se zabrinula da sam ja namcor kojem sve smeta.
zvrk

#66 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by zvrk »

kako su se sudije Vrhovnog suda ukljucile kad ovo nema veze sa njihovom nadleznosti?

podrzavajuci svaku prijavu koju neko podnese, molim udruzenja da nastave vrsiti pritisak i kada se stisa medijska prasina...

sjeca li se iko Kemala Karovica, njegovog pit bula i napada na vezanog psa?
sjeca li se iko tipa koji je na butmiru izisao iz auta i upucao psa
sjeca li se iko renija?

od samog podizanja prijave - iako je ono uslov za bilo sta drugo, nema nista

nisam čula da ijedno udruženje p(r)oziva za neki od ovih slučajeva - čiji kraj nije nikada objelodanjen...
zateznistub

#67 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by zateznistub »

Mog punca je prije dva dana ujeo pas lutalica na Dobrinji. MOje dijete od 5 godina napao je pas lutalica kod đamijue kralja Fahda i samo zahvaljujuci prisebnosti cistaca ulice koji je psa otjerao brezovom metlom moje dijete nije nastradalo. Pitam sve ove ljubitelje pasa sta uraditi da se ovo vise nikome ne desi? Ni pomisliti ne smijem sta bi bilo da mi je taj pas ujeo dijete.
MuaDib

#68 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by MuaDib »

Protiv sam svakog mučenja životinja. A u to ubrajam i azli, jer azil nije ništa drugo do malo veči kavez i zatvor za životinje. I ovdje po svemu sudeći ne radi se o namjernom trovanju, već o nekoj epidemiji, koja se brzo širi zbog velikog broja pasa na jednom mjestu.
Drugo insistiranje na azilu, u zemlji u kojoj je na hiljade i hiljade siromašnih ljudi je licimjerno. Humanije je uspavati životinje, nego ih pustiti da se pate na ulici ili u azilu. A da ne govorim o mogućnosti pojave bjesnila i drugih zoonoza koje prenose psi. Također u Sarajevu oko 40 000 ljudi koristi jedan obrok u javnoj kuhinji, a pojedinci traže azil za životinje, koji zahtjeva novac. Po meni to nije uredu, jer su kako se god okrene ljudi su preći od životinja.
Pasiflora

#69 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by Pasiflora »

zateznistub wrote:Mog punca je prije dva dana ujeo pas lutalica na Dobrinji. MOje dijete od 5 godina napao je pas lutalica kod đamijue kralja Fahda i samo zahvaljujuci prisebnosti cistaca ulice koji je psa otjerao brezovom metlom moje dijete nije nastradalo. Pitam sve ove ljubitelje pasa sta uraditi da se ovo vise nikome ne desi? Ni pomisliti ne smijem sta bi bilo da mi je taj pas ujeo dijete.
Uglavnom znam pse na toj lokaciji i bas mi je cudno da su nekoga napali, jer se vise oni plase ljudi, nego ljudi njih. Mada, naravno nije nemoguce.
U mome kvartu ima nekoliko pasa koji tu zive nesto vise od 2 godine i laju SAMO na 1 covjeka (komsiju). Nevjerovatno. Nemam pojma zasto :roll: bas samo na njega laju, niti zasto nikoga drugog ni ne primjecuju...
Cudno.
zateznistub

#70 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by zateznistub »

sitno wrote:
zateznistub wrote:Mog punca je prije dva dana ujeo pas lutalica na Dobrinji. MOje dijete od 5 godina napao je pas lutalica kod đamijue kralja Fahda i samo zahvaljujuci prisebnosti cistaca ulice koji je psa otjerao brezovom metlom moje dijete nije nastradalo. Pitam sve ove ljubitelje pasa sta uraditi da se ovo vise nikome ne desi? Ni pomisliti ne smijem sta bi bilo da mi je taj pas ujeo dijete.
Uglavnom znam pse na toj lokaciji i bas mi je cudno da su nekoga napali, jer se vise oni plase ljudi, nego ljudi njih. Mada, naravno nije nemoguce.
U mome kvartu ima nekoliko pasa koji tu zive nesto vise od 2 godine i laju SAMO na 1 covjeka (komsiju). Nevjerovatno. Nemam pojma zasto :roll: bas samo na njega laju, niti zasto nikoga drugog ni ne primjecuju...
Cudno.
Ako se nesto pod hitno ne uradi (sta god to bilo) ovakvih slucaja ce biti puno vise. Ide zima a time i glad. Ljudi koji nose kese su u posebnoj opasnosti jer pasce misli da je hrana u pitanju i eto ti belaja.
KatarinaKosaca

#71 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by KatarinaKosaca »

MuaDib wrote:Protiv sam svakog mučenja životinja. A u to ubrajam i azli, jer azil nije ništa drugo do malo veči kavez i zatvor za životinje. I ovdje po svemu sudeći ne radi se o namjernom trovanju, već o nekoj epidemiji, koja se brzo širi zbog velikog broja pasa na jednom mjestu.
Drugo insistiranje na azilu, u zemlji u kojoj je na hiljade i hiljade siromašnih ljudi je licimjerno. Humanije je uspavati životinje, nego ih pustiti da se pate na ulici ili u azilu.
Evo čuvena rečenica o čemu stalno govorim. I opet
Jedno ne isključuje drugo
Postoje organizacije koje se bore za prava životinja i postoje organizacije koje se bore za prava ljudi. Postoji i vlada koja treba voditi računa o siromaštvu svojim programom.
Zbog ovog i ovakvog razmišljanja imamo valjda najnesretnije životinje u Europi. Zašto ne azil? Šta je prirodno okruženje psa? Pa, nisu leopardi u pitanju pa da si ih izvukao iz njihovog prirodnog okruženja.
Pas ne može naći posao niti ga tražiti, pas se bori da preživi. Ili mačka, svejedno.
zateznistub

#72 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by zateznistub »

KatarinaKosaca wrote:
MuaDib wrote:Protiv sam svakog mučenja životinja. A u to ubrajam i azli, jer azil nije ništa drugo do malo veči kavez i zatvor za životinje. I ovdje po svemu sudeći ne radi se o namjernom trovanju, već o nekoj epidemiji, koja se brzo širi zbog velikog broja pasa na jednom mjestu.
Drugo insistiranje na azilu, u zemlji u kojoj je na hiljade i hiljade siromašnih ljudi je licimjerno. Humanije je uspavati životinje, nego ih pustiti da se pate na ulici ili u azilu.
Evo čuvena rečenica o čemu stalno govorim. I opet
Jedno ne isključuje drugo
Postoje organizacije koje se bore za prava životinja i postoje organizacije koje se bore za prava ljudi. Postoji i vlada koja treba voditi računa o siromaštvu svojim programom.
Zbog ovog i ovakvog razmišljanja imamo valjda najnesretnije životinje u Europi. Zašto ne azil? Šta je prirodno okruženje psa? Pa, nisu leopardi u pitanju pa da si ih izvukao iz njihovog prirodnog okruženja.
Pas ne može naći posao niti ga tražiti, pas se bori da preživi. Ili mačka, svejedno.
Upravo ih zato i treba skloniti sa ulica ili odobravas njegovo prezivljavanje kad ujede mog punca, napadne moje dijete ili bilo koga drugog?
luna09

#73 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by luna09 »

Sinoć sam malo zraknula sjednicu OV Vogošća i čula relativno prihvatljiv prijedlog vezan za pse.Vjećnik je predložio prelazno riješenje do gradnje azila.Da se napravi akcija pri kojoj bi stanovnici rubnih naselja uz nadoknadu prihvatali na brigu veterinarski obrađene i sterilisane pse.Normalno pse bi uzimali oni koji to žele uz kontrolu ispunjavanja obaveza. Ideja nije loša bar bi se ovi što se "boje" pasa smirili a živjeli bi u čistom :-D lijepom :-D gradskom okruženju :x jer :-x :-x životinje su drušvo papaka (ako nisu markirane).a sinoć idem za lolom od jedno 120 kg(sve sami napuhani mišići) između njega i mene ide cuko sav jadan, mršav ni 3 metra do njega.al lola da se pokaže pred curom okrenu se pa potrča prema jadniku, pa zagalami i kad mu reko "šta ti je bolan uradio" ode da prostite ko popišan :shock: :shock: nije imao šta reći
zvrk

#74 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by zvrk »

@zatezni stub:
ispitaj razloge,
pisi peticiju nacelniku opcine
objavi medijima
tuzi opcinu jer nije uradila svoju duznost - pa je zbog tvoga tvoje dijete zadobilo ugriz

i u konačnici, samo oni kojima psi semtaju na ulicama (iz bilo kojeg razloga) zajedničkim snagama mogu maknuti pse

generalno, problem NAS je što većina reaguje kada njega zadesi... a nki ni tada
johnny_blazze

#75 Re: Pomozite da se monstrumi kazne III

Post by johnny_blazze »

mislim ovo sa ovom petardom se ne moze opravdat cak ni kao bolest opisat :S jer je ovo gore od bolesti....
Last edited by Anonymous on 17/11/2011 15:54, edited 1 time in total.
Reason: .
Post Reply