Ima li negdje podatak koliko IZ ima članova?arte.fakt wrote:pa evo ova tema sama je dokaz uplitanja ... Zasto bi nekoga ko nije clan necega zanimao rad iste ... IZ je NVO sa dobrovoljnim clanstvom sve je na dobrovoljnoj osnovi ... Najveci kriticari rada iste su ljudi koji se sjete da su muslimani samo na bajram mozda ni tada ...Penicilin wrote:Ne vidim da se iko nešto petlja u poslove IZ niti im pravi bilo kakve probleme. Gdje god im je palo na pamet da bi mogli napraviti džamiju ne znam da su ikada imali problema sa građevinskom dozvolom bez obzira na besmislenost lokacije. A što se tiče doprinosa IZ politici imali su zaista sjajan performans i ne znam šta bi ova zemlja bez Cerićeve političke pameti. Podržavao je lijepog kandiata sa pedigreom za predsjednika SDA pa su ljudi izabrali ružnog. Molio je Harisa da nam napiše novi ustav, puhao u jedra Fahrina.. Sve same loše procjene i politički promašaji koji samo dalje urušavaju kredibilitet IZ.arte.fakt wrote: kad se prestane politika i oni koji nemaju veze sa istom petljati u IZ nek se IZ odma prestane da se petlja u politiku do tada
Kakva IZ BiH nam je potrebna?
-
veleno
#51 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
- rogoz
#52 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Kakva iz bih nam je potrebna...
...a ko to pita?
...a ko to pita?
- Penicilin
#53 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Ovu temu ne vode političari već građani. Ja imam pravo kao musliman i kao građan ove zemlje da kritikujem IZ koja je također i moja vjerska zajednica koja nastupa i u moje ime. IZ formalno jeste NVO ali ona kao što znaš predstavlja puno više od toga i muslimanima i svima ostalim u BiH. Mislim da je dobro da se javno kritikuju greške i gafovi rada IZ na čelu sa Cerićem kako bi se barem pokušalo uticati na njegovog nasljednika. Kritike koje se iznose večinom su prilično konstruktivne i odnose se upravo na Cerićev odnos sa javnošću, gluposti koje je izgovorio, njegovo petljanje u politiku i podrška određenim političarima i medijima, te evo sada ovo ordenje sa osmanskom titulom. Kao što sam već rekao nama treba jaka i dobro organizovana IZ ali bitno je da ona evoluira u ono što će biti prihvatljivo današnjem BH društvu. IZ mora prihvatiti činjenicu da u BiH postoji politički sistem koji može samostalno funkcionisati bez pomoći IZ. IZ mora prihvatiti da BiH nije više osmanska pokrajina već samostalna država. IZ mora prihvatiti da Bošnjaci nisu više samo vjerska zajednica već državotvorna nacija....itd Procenat članova i vernika te onih koji aktivno podržavaju IZ dovoljno govori o tome da se može dosta stvari popraviti u radu i nastupu ove organizacije.arte.fakt wrote:
pa evo ova tema sama je dokaz uplitanja ... Zasto bi nekoga ko nije clan necega zanimao rad iste ... IZ je NVO sa dobrovoljnim clanstvom sve je na dobrovoljnoj osnovi ... Najveci kriticari rada iste su ljudi koji se sjete da su muslimani samo na bajram mozda ni tada ...
-
metronom
#54 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Na IZ se moze uticati iznutra, kroz njene institucije. Ako si clan, onda vjerujem da znas kako to sve ide. IZ je kod nas organizovana ovako kako jest. Ne mora se svima svidjat, niko vas ni ne tjera da budete clanovi. Niko vam nece ni zabraniti da osnujete IZ svojeg haustora ako hocete, s tim da naravno znate da time radite na razjedinjavanju muslimana... Ali cisto pravno gledano sve je u redu.
Ono sto mi nije jasno je da se toliki ljudi koji niti su clanovi IZ, niti su muslimani ili bilo kakvi vjernici, petljaju u unutrasnja pitanja organizacije IZ BiH.
Takodje mi nije jasan stav i nekih forumasa koji se deklarisu kao muslimani, koji smatraju da vjera treba biti samo iza zatvorenih vrata i da vjernik musliman haman treba da krije da je to sto jeste. Treba kao odvojiti strogo vjeru od politike. To mozda moze funkcionisati kod hriscana, ali Islam je drugaciji. Islam nije samo molitva, Islam je mnogo vise od toga, Islam je nacin zivota, Islam je dio zivota vjernika muslimana i tice se svakog i najsitnijeg njegovog dijela! Politika je itekako u domenu onoga cime se Islam bavi, jer ona predstavlja bitnu stvar u zivotu jednog gradjanina, vjernika, muslimana. Nasa zemlja naravno nije dzamahirija ili nesto slicno, ali to ne znaci da IZ ne treba da izrazi svoj stav o pitanjima koja se direktno ticu vjernika! Neki bi izgleda najradije da se na Dzumi samo citaju hadisi i govori o necem neodredjenom, bez ikakve veze sa stvarnim zivotom... E Islam nije vjera "samo za kod kuce"!
Ono sto mi nije jasno je da se toliki ljudi koji niti su clanovi IZ, niti su muslimani ili bilo kakvi vjernici, petljaju u unutrasnja pitanja organizacije IZ BiH.
Takodje mi nije jasan stav i nekih forumasa koji se deklarisu kao muslimani, koji smatraju da vjera treba biti samo iza zatvorenih vrata i da vjernik musliman haman treba da krije da je to sto jeste. Treba kao odvojiti strogo vjeru od politike. To mozda moze funkcionisati kod hriscana, ali Islam je drugaciji. Islam nije samo molitva, Islam je mnogo vise od toga, Islam je nacin zivota, Islam je dio zivota vjernika muslimana i tice se svakog i najsitnijeg njegovog dijela! Politika je itekako u domenu onoga cime se Islam bavi, jer ona predstavlja bitnu stvar u zivotu jednog gradjanina, vjernika, muslimana. Nasa zemlja naravno nije dzamahirija ili nesto slicno, ali to ne znaci da IZ ne treba da izrazi svoj stav o pitanjima koja se direktno ticu vjernika! Neki bi izgleda najradije da se na Dzumi samo citaju hadisi i govori o necem neodredjenom, bez ikakve veze sa stvarnim zivotom... E Islam nije vjera "samo za kod kuce"!
-
oridjidji
#55 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Kao prvo, IZ BIH je na ovim prostorima dominantan faktor u BIH politickim prilikama, tu je preko 120 godina i u tih 120 godina iznalazili su nacina da opstanu kao i narod koji su predstavljali. A svega je bilo u tih 120 godina Balkanski ratovi, prvi svijetski rat, drugi svijetski rat i ovaj zadnji sto je bio prije 16 godina. Mi smo jedini narod u regiji koji se oduvijek vezao za druge, nikada za sebe. Dok smo se mi medjusobom dijelili drugi su njegovali i kreirali svoju državotvornu politiku, te stvarali svoju historiju. Bosnjaci su prvo stajali uz Osmanlije, potom uz Austrougare. Kada su napokon ostali sami da brinu o svojoj sudbini, postali su dio SHS u kojoj Bosna i Bosnjaci nisu imali nikakva prava. Tek su se poneki ljudi borili za prava ovoga naroda tj. IZBIH i JMO. Poslje su Bosnjaci kao i Bosna postali dio NDH.Penicilin wrote:Ovdje govorimo o mjestu i ulozi IZ u našem društvu. Pitanje je kakvo društvo mi želimo da budemo? Koje su to vrijednosti kojima težimo i gdje je u njemu mjesto islama i muslimanskog identiteta te shodno tome i IZ? Poštovanje tradicije i prakticiranje vjere nesmiju biti i nisu upitni i to mora biti potpuno dostupno i stvar slobodnog izbora. Međutim pitanje islama i muslimanskog identiteta i njihovi svijetovni izrazi i društvena pozicija moraju imati svoje granice u sekuarnom društvu i državi. Dakle pitanje je pozicioniranja te granice u našem društvu.Ahmmed wrote:Formalno, Islamska zajednica u BiH je nevladina organizacija koja ima pravo da ustanovi određeno priznanje.
Formalno,ne mislim da Islamskoj zajednici treba oduzimati pravo na korištenje termina bosanski.
Suštinski,kakva je to danas bošnjačka svijest, kada pored, recimo, Bošnjačkog Instituta ili BZK "Preporod" ( o državi u ovom slučaju ne možemo govoriti), inicijativu preuzima vjerska zajednica?
IZ je ta ustanova koja diktira odgovore na ova pitanja. Problem je u tome što je IZ evo upravo instalirala pojam "gazije" kao vrhunsku čast kojoj svaki musliman Bošnjak pa valjada i Bosanac u BiH treba da teži! Da li se neko ko je svoj život posvetio i dao državi Bosni i Hercegovini, svom narodu i svojoj zemlji zaista može i treba nazvati "gazijom"? Zar nama u Bosni i Hercegovini u 21. vijeku osmanske ili islamske titule trebaju činiti sistem vrijednosti i uzore kojima stremimo?
Šta je sa zlatni ljiljan, bosanski heroj, bosanski ljiljan, orden zmaja od bosne ili orden bosanskog junaka? Pojam "gazija" odnosi se na borca u službi islama. Šta je onda pojam "bosanski gazija" u kosmosu Bošnjaka ili Bosanca. Jesu li Divjak ili Vikić "gazije"? Ili šta? Da li smo mi društvo koje se bori za islam ili za svoju državu u kojoj je islam (jedna od) religija koja se konzumira individualno i po vlastitoj mjeri?
Mislim da ako Bošnjaci žele da se nameću kao baštinici bosanske državnosti i ako žele kredibilitet da drugima drže predavanja o toleranciji, multikultulralnosti i patriotizmu moraju prije svega riješiti pitanje svog odnosa prema svim ovim temama. Inače ne trebamo se izčuđavati što mnogi u ovoj zemlji ne doživjavaju državu Bosnu i Hercegovinu kao svoju.
Tada je IZBIH bila podijeljena izmedju bloka koji je pozivao Bosnjake muslimane u Ustase, dok je ostatak uleme bio protivan tome, stiteci interese B. muslimana, koje su u tom ratu ubijali i Ustase i Cetnici. O zamrsenim odnosima medju Bosnjacima muslimanima govori jedna dobra knjiga o Handzar diviziji koja vjerno svjedoci o podjeljenosti muslimana toga doba, kao i njihovih razlicitih nacina da zastite Bosnu i svoja prava u njoj.
Danas Bosnjaci nisu nista bolji, razdjeljeni na one koji su Bosanci i na one koji su Bosnjaci pokusavaju da grade danasnju BIH-a, cak i ideja i nacin na koji to rade nije jedinstvena. Politicki su i danas najrazdjeljeniji narod BIH-a, koji ne slusa ni IZBIH ni sebe.
Osvrnucu se na prosli rat. Srbi i Hrvati su imali jedinstvenu politiku podijele BIH-a, a ta je politika bila narocito zla prema BIH muslimanima. Srpska i Hrvatska ratna propagandna masina tome je ratu davala elemente vjerskog rata. Koliko je njihovo zlo bilo govori cinjenica da njima nije bilo bitno dali neko klanja ili ne klanja da li je vjernik musliman ili nije. Ubijali su sve. Protjerivali su sve. Otpor njima su izgradili Bosnjaci prvenstveno, pa i pojedini rijetki izuzetci iz srpskog i hrvatskog naroda poput Divjaka, Pejanovica, Sibera i drugih.
IZBIH je prvenstveno pretvodnica Bosnjaka muslimana i nije ni cudo zasto su borci muslimani dobijali epitete sehida i gazija. Kao prvo da bi o tim rijecima nesto govorio trebas znati sta te rijeci znace, a ne po defaultu ih kaciti za nesto osmanlijsko ili islamsko. To se veze za muslimane zahvaljujuci tome sto nema potrebe da se stidimo onoga sta jesmo i onoga cemu smo mi nasljednici, borba za BIH nije bila samo borba za nju vec borba za nas opstanak muslimana na ovome prostoru. Turcizmi koji su opceprihvaceni u nasoj kulturi su dio nasljedstva koji nosimo kao i svi drugi narodi Balkana koji su bili pod 500 godisnjom okupacijom Osmanlija. Mozda ti ne stremis nikakvim islamskim vrijednostima, ali nemoj misliti da medju muslimanima BIH-a nema takvih koji streme tim vrijednostima i koji se ne stide da kazu za sebe da su Bosanci, Bosnjaci, Muslimani i koji za razliku od tebe imaju radikalniji pristup vlastitoj proslosti, te politici u sadasnjim prilikama.
Vikic i Divjak su heroji nase drzave, ljudine prije svega, rijetki pojedinci iz ostala dva naroda koji su stali u odbranu ove zemlje, njima ce i za zivota i poslje toga biti odavana pocast u ovome narodu radi toga sto su bili na strani pravde i istine,te sto su bili svo vrijeme na strani slabijeg. S ovakvim ljudima Bosnjaci muslimani, prvenstvveno kao cuvari Bosne trebaju da grade buducnost BIH-a, a ne sa onim vozdom iz Laktasa i njegovim poCetnicima.
Ispade sad da mi moramo preispitivati sebe, radi toga sto su nas ubijali oni kojim se nismo dopadali i koji nam i danas zele podijeliti zemlju. Na kraju mi moramo da podrzimo neciji rasizam, sovinizam i ociti fasizam samo zato da bi zivjeli u miru s njima. Pa mi da smo to htijeli, ne bismo izasli iz Jugoslavije, vec bi cinili neki krhki savez sa Srbijom i danas bi se vjerovatno dicili nad Vukovarskim, Kninskim, Dubrovackim zrtvama ciji broj zahvaljujuci tome savezu bio mnogo mnogo veci.
Evo SDP je stavio crtu IZBIH-a i njihovom uticaju u nasoj politici, IZBIH se ne uplice u njegov rad, pa evo gdje smo stigli...Nigdje. Blize smo novom ratu, nego rijesenju postojece krize. Kada se nasa razjedinjena politicka bosnjacka scena rasplini, vidjecete vi ko ce ovaj narod okupiti oko sebe, a vjerujte mi do nece biti ni ovaj SDP, ni SDA, ni SzBIH, ni sugavi SBB, vec IZBIH...
-
oridjidji
#56 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Ti ko da si sa FTV iskocio ili sa SRNE. Pa molim te haj mi objasni u koje se politicke odluke mjesala IZBIH-a. Pratili iko ovdje lik i dijelo Cerketa pa da bi argumentovano mogao govoriti o tome, kako se on direktno uplice u rad vlasti. Covjek ima pravo da podrzava od politicara koga hoce i sta hoce, jer svome narodu prvenstveno dobro zeli. Podrzavao je on sviju redom od Alije, Harisa, Zlaje, Bakira, Radoncica, samo zato sto je trazio bolju alternativu za svaku vlast do sada koja se nicim dobrim nije pokazala. Ovaj sistem je politicki neovisan od IZBIH-a. IZBIH sa svim svojim unutrasnjim razlikama savrseno funkcionise, za razliku od politickog sistema medju Bosnjacima. Nije problem u IZBIH, vec u politicarima koji traze njenu naklonost jer im broj ljudi koji sljede IZBIH mnogo znaci na izborima i prevashodno mogu uticati na politcke prilike u BIH-a. IZBIH dobro brine o svojim vjernicima, ma koliko mi bili nezadovoljni njome, oni koji nisu informisani znaju da je ona jedina spona izmedju FBIH i povratnika na teritoriji RS-a, te prva ruka pomoci tome stanovnistvu. Sjecali se iko Cericevog gostovanja na teleringu prosle godine, kada je govorio o tome kako IZBIH funkcionise i na kakvu ona zeli da vidi Bosnjacku politicku scenu. Tada je rekao da Bosnjaci moraju biti ujedinjeni iza politike koju guraju da tri najvece stranke medju Bosnjacima moraju da se ujedine oko ideje kako ce da kreiraju buduce BH prilike. Nicim nije dao do znanja ko bi trebao da bude njihov prethodnik...Penicilin wrote:Ovu temu ne vode političari već građani. Ja imam pravo kao musliman i kao građan ove zemlje da kritikujem IZ koja je također i moja vjerska zajednica koja nastupa i u moje ime. IZ formalno jeste NVO ali ona kao što znaš predstavlja puno više od toga i muslimanima i svima ostalim u BiH. Mislim da je dobro da se javno kritikuju greške i gafovi rada IZ na čelu sa Cerićem kako bi se barem pokušalo uticati na njegovog nasljednika. Kritike koje se iznose večinom su prilično konstruktivne i odnose se upravo na Cerićev odnos sa javnošću, gluposti koje je izgovorio, njegovo petljanje u politiku i podrška određenim političarima i medijima, te evo sada ovo ordenje sa osmanskom titulom. Kao što sam već rekao nama treba jaka i dobro organizovana IZ ali bitno je da ona evoluira u ono što će biti prihvatljivo današnjem BH društvu. IZ mora prihvatiti činjenicu da u BiH postoji politički sistem koji može samostalno funkcionisati bez pomoći IZ. IZ mora prihvatiti da BiH nije više osmanska pokrajina već samostalna država. IZ mora prihvatiti da Bošnjaci nisu više samo vjerska zajednica već državotvorna nacija....itd Procenat članova i vernika te onih koji aktivno podržavaju IZ dovoljno govori o tome da se može dosta stvari popraviti u radu i nastupu ove organizacije.arte.fakt wrote:
pa evo ova tema sama je dokaz uplitanja ... Zasto bi nekoga ko nije clan necega zanimao rad iste ... IZ je NVO sa dobrovoljnim clanstvom sve je na dobrovoljnoj osnovi ... Najveci kriticari rada iste su ljudi koji se sjete da su muslimani samo na bajram mozda ni tada ...
Pa cak i Radoncic koji mu se ulizivo, nije dobro prosao jer ga je narod davno prozreo. Dzaba mu i IZBIH i sve on nije uspio da pobjedi iako se lizo Reisu vjesto ...
-
oridjidji
#57 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Pencilin de ti preispitaj malo svoju vjeru. Prouci je. Pogledaj kako su na Islam gledale prve generacije muslimana pa sve do gasenja hilafeta tj. posljednjeg islamskog carstva, pa ces vidjeti da je Islam stil zivljenja koji obuhvata apsolutno sve, pa i politiku. Islam obuhvaca sve od propisa unutrasnje i vanjske cistoce do propisa ratovanja, politickog dijelovanja, skolovanja i td. Islam kao religija ulazi u sve pore zivota jednog vjernika muslimana i ne obuhvaca samo propise klanjanja dzume i pet dnevnih namaza. Ako zelis znati sta je Islam i sta je njegova univerzalnost hvataj se knjige a ne glumljenja lokalnog mudrosera... Da bi bilo sta mogao reci o IZBIH i o Islamu uopste morao bi procitati puno vise o njima. Ovako pricas kao po matrici FTV-a i 60 minuta... Predji malo na racionalizaciju stvari i vidjeces da nasa bosnjacka politicka scena nije uopste slika i prilika zelja IZBIH.Penicilin wrote:Ja živim u Sarajevu i uopšte nemam ambiciju dodvoravati se i tražiti najmanji zajednički sadržilac sa nekim likom iz Laktaša ili Širokog koji smatra Sarajevo Teheranom. Međutim jako mi je stalo do mišljenja mojih sugrađana nemuslimana bez obzira da li ih bilo 2 ili 5% i netreba mi niko da me odvaja od mojih komšija kako su me odvajali Kačavenda i Karadžić. Ja nemam nikakvih predrasuda prema onima koji praktikuju islam i idu na džume međutim isto očekujem i od njih prema mojoj sobodi izbira da pijem ne praktikujem religiju i ne idem na džume. Ja se smatram muslimanom i trudim se da poštujem tradiciju i to je star mog ličnog izbora. Niko nema pravo da mi sudi zbog toga osim boga. Međutim ako sistem vrijednosti u našem društvu otjelovljen kroz aktivnu ulogu IZ u svijetovnom životu bude određivao reis onda sam ja automatski u nekakvoj nižoj hijararhijskoj poziciji od onoga u prvom safu na džumi. To je rezultat ulaska vjere u društveni život. Nema niakkve potrebe da se u jednom demokratskom društvu vjerska zajednica petlja u politiku i favorizuje svoje kandidate i političke stavove. Lagumdžija, Tihić, Izetbegović, Silajdžić i Radončić imaju priliku i mogućnost sami da demonstriraju svoje političke patriotske i ljedske sposobnosti i vrline. Stavljajući se u službu određene političke opcije IZ postaje produžena ruka nekog političkog lidera i gubi kredibilitet duhovne baze koju bi trebala a predstavlja. Na taj način mješamo boga, džamiju Avaz i Fahru Radončića. Jel to taj univerzalni islam? Ne hvala. Islam treba da ostane u džamijama i da se oglašava u bajramskim porikama, na dženazama i u mektebima. Svima je dostupan i stvar je lične slobode izbora.Nele9 wrote:IZ u ovoj formi postoji samo kod nas i navodno u sličnoj formi postoji kod libanskih sunita.
U islamskoj državi ili onoj koja se hvali time, islamska zajednica ne postoji već postoji ministarstvo koje se brine o vjerskim pitanjima.
IZ je uspostavljena od strane AU.
IZ je veoma decentralizovana i labava organizacija, čista suprotnost katoličkoj crkvi. Takodje, IZ ima veoma malo ili nikakve sličnosti sa pravoslvnim crkvama koje su strogo nacionalne i često osporavaju jedna drugoj autokefalnost (SPC vs crnogorska i makedonska pravoslavna crkva).
Islam prezire monaštvo, manastire i zatvaranje u okvire nedodirljive dogme. Islam je živ, reguliše sve pore ljudskog života i miješa se u sve. Da bi se shvatile posebnosti islama preporučujem (ponovo) film ˝Living Islam˝ili ˝Živi islam˝ (od BBC-a ako se ne varam).
Po nekim istraživanjima, samo 8% bošnjačkog stanovništva upražnjava islam. S obzirom samo na ovaj podatak ne mogu da se ne čudim stalnim pritiscima od strane nedobronamjernih. Često se pod plaštom vehabijske opasnosti, tobožeg uticaja IZ i reisa krije prikrivena mržnja i želja da reis obitava u kakvoj šupi (po mogućnosti da vrata škripe k´o sirena), da hodže budu hudi i jadni, da vjernici ne smiju dići svog glasa protiv odredjenih stvari koje smataraju devijantnim. Izgleda da i kerovi u ovoj zemlji mogu da imaju svoja prava, ali da vjernik i IZ ima samo da hrane kerove i ništa ne diraju.
Stvaljati ovog reisa ili bilo kojeg službenika IZ u isti nivo s Kačavendom je lična uvreda, preverzno-mazohistički bezobrazna izjava koja zaslužuje svaki prezir. Samo ću ovo potkrijepiti slijedećim:
- Gdje i koji imam poziva na osvetu, da se krv pere krvlju, i sl. kao što Kačavenda čini u poznatoj izjavi postiranoj na drugoj temi?
- Gdje imam iznosi paganske izjave tipa da je bošnjački narod nebeski, bolji ili vrijedniji od drugih, i sl?
- Koji imam blagosivlja dželate prije krvavog pira označenog, čak i od strane lakrdije od suda zvani Haški Tribunal, kao genocid?
Na kraju, neslaganje s odredjenim potezima bilo kojeg vjerskog službenika ne treba da nam zamagli osjećaj za stvarnost. Ovaj osjećaj Bošnjaci prečesto gube kao što nam historija dokazuje.
Žrtva nije dželat. Refleksni potez nije namjera. Namjera je plan.
- madner
#58 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Da to je katolicko shvatanje je da imas podjelu izmedju cezara i pape.
-
oridjidji
#59 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
ok sve ovo gore stoji, al sta je ovoj raji pa opet udaraju po vjernicima muslimanima s rijecima"vehabije kao sumnjivi element ili sekta ". Sta mnogi od vas znaju o Islamu, o pravnim skolama medju muslimanima, o meshebima na koje su podijeljeni? Znali iko u kojoj pravnoj skoli ima utemeljenje ucenje sviju onih koje danas nazivamo vehabijama? kako uopste te ljude nazivaju u arapskom svijetu, kako ih tamo dijele i na koji nacin? kod nas su vehabije jer se mi nismo udostojili da procitamo nista vise od Ilmihala Bilala Hasanovica ili Tahlimul Islama. Mnogi od muslimana nisu se udostojili da procitaju Kur`an, a ovdje glume vece muslimane od Muhammeda a.s..pustopoljina wrote:takva u kojoj bihacki muftija nece postavljati svog vozaca, bez potrebne vjerske izobrazbe, za clana iz USK kantona, jer mu ovaj "duguje" i sluzi kao marioneta.
takva u kojoj ce se birati najbolje dzematlije, a ne kriminalci, oni koji su se obogatili haramom- svercom, za koje citavo selo zna da ima ljubavnice, koji se klade, onaj koji u dzamiju dodje samo kad mu treba par ljudi za neki posao.
i takva koja nece imati imame takvih dzemata koji primi paru da se ne buni.
takva koja ce izdavati dobro prevedenu literaturu, stipendirati dzematlije i ulagati u njih, takva koja ce uvesti neki socijalni program koji djeluje. koja ce znati naplatiti materijalnu stetu koja je ucinjena za vrijeme rata i uloziti taj novac u jacanje sebe i onih koji joj se obracaju za pomoc (materijalnu, nematerijalnu).
sramota je da su vehabije kao sumnjivi element, sekta, dijelile letke protiv droge, alkohola... i sklanjale omladinu s ceste, pored citave institucije IZ koju imamo.
svi zaboravljaju par centara za lijecenje narkomana u BIH-a koje je IZBIH pokrenula, takodjer zaboravljaju i seriju predavanja koju je IZBIH-a odrzala na temu droga, alkohola i drugih. niko se ne sjeca reisa koji je bio u centru toga pokreta, ne mogu se tacno sjetiti u kojoj je gradskoj dvorani drzao konverenciju na tu temu. Sjecam se da je prenos bio na Hajatu, ima tome godina...
-
oridjidji
#60 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
pa valjda pencilin misli da mora i treba tako da bude...madner wrote:Da to je katolicko shvatanje je da imas podjelu izmedju cezara i pape.
- madner
#61 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Kao i svaki normalan i osvjesten gradjaninoridjidji wrote:pa valjda pencilin misli da mora i treba tako da bude...madner wrote:Da to je katolicko shvatanje je da imas podjelu izmedju cezara i pape.
- arzuhal
#62 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Ajmo, svi teke na klupe i pišite na temu: ''Zašto volimo našu IZ BiH i zašto?''
- madner
#63 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
IZ je kao vjecnica, dasak Austrijske monarhijearzuhal wrote:Ajmo, svi teke na klupe i pišite na temu: ''Zašto volimo našu IZ BiH i zašto?''
-
oridjidji
#64 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Bolje ikakva IZBIH nego nikakva. Bolje ikakva vlast, nego nikakva. Jednom kad anarhija zavlada, nas narod ce da cvili i za ovom IZBIH-a, pa i za ovakvom vlascu jer cemo debelo platiti cijenu sopstvene ludosti i gluposti. Ovdje ocito svi zaboravljaju kakvu smo mi cijenu platili prije 16 godina da bismo imali ovo sto imamo...arzuhal wrote:Ajmo, svi teke na klupe i pišite na temu: ''Zašto volimo našu IZ BiH i zašto?''
Svi mi znamo da ova IZBIH ima mana, ali i ona sa svim svojim manama izgleda bolje nego bosnjacka politicka scena...
- madner
#65 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Hmm, kako ove druge drzave duraju bez IZ?oridjidji wrote:Bolje ikakva IZBIH nego nikakva. Bolje ikakva vlast, nego nikakva. Jednom kad anarhija zavlada, nas narod ce da cvili i za ovom IZBIH-a, pa i za ovakvom vlascu jer cemo debelo platiti cijenu sopstvene ludosti i gluposti. Ovdje ocito svi zaboravljaju kakvu smo mi cijenu platili prije 16 godina da bismo imali ovo sto imamo...arzuhal wrote:Ajmo, svi teke na klupe i pišite na temu: ''Zašto volimo našu IZ BiH i zašto?''
Svi mi znamo da ova IZBIH ima mana, ali i ona sa svim svojim manama izgleda bolje nego bosnjacka politicka scena...
-
Ponosan
#66 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
IZ bi trebala biti po mjeri ministra Suljagica i ostalih radikalnih ateista! Reisa trebaju birati komunisti po svojoj mjeri,ironija naravno! ovo sto radi SDP tjera IZ na daljnje korake koji im se sigurno nece svidjeti! nakon svih ovih napada na vjeru u Sarajevu,izbacivanje vjeronauke na mala vrata iz srednjih i osnovnih skola(sto je protiv naseg Zakona) navest ce IZ da za narednog Reisa dodje covjek koji nece dati na sebe,a to je prof.dr Muamer Zukorlic! komunisti su se ponadali da ce nakon Cerica na celo IZ dovesti svog covjeka,ali nije im prvi put da su se zaeb...
- arzuhal
#67 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Više volim našu, američko-austrougarsko-bosansku IZ BiH sa mahanama, nego tursko-zapadno-kapitalistčku diktaturu proleterijata bez mahane 
- madner
#68 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Zukorlic bi bio pravi covjek. Sveo bi uticaj IZ na Sandzak 
-
oridjidji
#69 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
bas je osvjestenmadner wrote:Kao i svaki normalan i osvjesten gradjaninoridjidji wrote:pa valjda pencilin misli da mora i treba tako da bude...madner wrote:Da to je katolicko shvatanje je da imas podjelu izmedju cezara i pape.
pa reisa poistovjecuje sa Kacavendom
ne znam u kojem mi sistemu zivimo, ako nije sekularizam u pitanju sta je onda?
otkud tolika podjeljenost u bosnjackom glasackom korpusu kad IZBIH bira pobjednike? zar nebi trebao pobjediti neko ljep i visok i to apsolutnom vecinom... a ne neko mal i zajeban
- arzuhal
#70 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Da Zukorlić dođe za reisa, promjenila bi se precepcija. Ne bi nas više po forumima prozivali stadom, nego čoporom. Ja bih vozao džip, imao dvije utoke za pasom i našao bih madnera za tili čas, ukoliko bi izrekao nešto nedopustivomadner wrote:Zukorlic bi bio pravi covjek. Sveo bi uticaj IZ na Sandzak
Zapad bi nas uvažavao, a i komšije. Bili bismo dobri svima, kao što smo zanavijeka bili
-
oridjidji
#71 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Koje druge drzave?madner wrote:Hmm, kako ove druge drzave duraju bez IZ?oridjidji wrote:Bolje ikakva IZBIH nego nikakva. Bolje ikakva vlast, nego nikakva. Jednom kad anarhija zavlada, nas narod ce da cvili i za ovom IZBIH-a, pa i za ovakvom vlascu jer cemo debelo platiti cijenu sopstvene ludosti i gluposti. Ovdje ocito svi zaboravljaju kakvu smo mi cijenu platili prije 16 godina da bismo imali ovo sto imamo...arzuhal wrote:Ajmo, svi teke na klupe i pišite na temu: ''Zašto volimo našu IZ BiH i zašto?''
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#72 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
arzuhal wrote:Da Zukorlić dođe za reisa, promjenila bi se precepcija. Ne bi nas više po forumima prozivali stadom, nego čoporom. Ja bih vozao džip, imao dvije utoke za pasom i našao bih madnera za tili čas, ukoliko bi izrekao nešto nedopustivomadner wrote:Zukorlic bi bio pravi covjek. Sveo bi uticaj IZ na Sandzak.
Zapad bi nas uvažavao, a i komšije. Bili bismo dobri svima, kao što smo zanavijeka bili
dobro rečeno...Zukorlić je više političar nego muftija.....mislim da je čovjek fulio profesiju
-
oridjidji
#73 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
A zamisli tek Muderisa na mjestu Cerketaarzuhal wrote:Da Zukorlić dođe za reisa, promjenila bi se precepcija. Ne bi nas više po forumima prozivali stadom, nego čoporom. Ja bih vozao džip, imao dvije utoke za pasom i našao bih madnera za tili čas, ukoliko bi izrekao nešto nedopustivomadner wrote:Zukorlic bi bio pravi covjek. Sveo bi uticaj IZ na Sandzak.
-
zonbirile
#74 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
ihhhaj,a tek koke i bijelog što bi bilo
- madner
#75 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Vozao bi dzipa, ali onda bi te policajci izvukli iz istog. Kroz prozor. Dok bi raja navijala, oni bi ispitivali koliko udaraca bubrezi mogu izdrzat dok osoba ne pocne pisat krv.arzuhal wrote:Da Zukorlić dođe za reisa, promjenila bi se precepcija. Ne bi nas više po forumima prozivali stadom, nego čoporom. Ja bih vozao džip, imao dvije utoke za pasom i našao bih madnera za tili čas, ukoliko bi izrekao nešto nedopustivomadner wrote:Zukorlic bi bio pravi covjek. Sveo bi uticaj IZ na Sandzak.
A ja bi lezerno pio pivu