Hamdija Pozderac

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

rogoz wrote:
Uzalud pokusavas nametnuti svoje poimanje Bosne kakva bi trebala biti,dzaba ti jarke boje kojima zelis istaci ono sto ti smatras jedinim ispravnim.Cinjinice te demantuju.
Jugosloven,svaka cast...treba imati takvu moc koja stvara imaginarni svijet... :roll:
:-) :-) :-)

nametnuti kome? kakav trebaš biti da ti neko na forumu nameće nacionalnu odrednicu? svašta :roll:
Hodidid

#52 Re: Hamdija Pozderac

Post by Hodidid »

U svakom slucaju pozitivna licnost. Porodica Pozderac spada svakako u red najzasluznijih bosnjackih i bosanskohercegovackih porodica kad je u pitanju borba za dignitet Bosne i Hercegovine u okviru FNRJ a zatim SFRJ.
Njihov udio u borbi za jednakopravnost BiH sa ostalim republikama u onoj drzavi je nemjerljiv.

Posebno institucionalna borba ( ZAVNOBiH, veliko M 1971,Ustav 1974) za integritet i cjelovitost kao i drzavotvornost BiH se treba istaci. Neprijatelja je bilo puno a prijatelja malo.

Malo ko se moze porediti sa Pozdercima u modernom dobu. Bilo je dosta velikih ljudi koji su ,na svoj nacin u skladu s vremenom u kojem su zivjeli i okolnostima koje su ih okruzivale, dali pecat u borbi za drzavotvornost BiH.Recimo Mehmed Spaho i njegova uspjesna borba za tzv. turski paragraf u ustavu SHS iz 1921 godine.

Da li su Pozderci bili komunisti ili ne je potpuno irelevantno u poredjenju s onim sto su ucinili za BiH.
Komrad

#53 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

psydelija wrote:
Komrad wrote:
psydelija wrote:(h)amdija kao predstavnik m(M)uslimana je bio srpskohrvatski igrac (pijun) i nista vise od toga...

Smijesan si ..
Interesatno da svi vi koji mrzite komuniste iz dna duse ujedno mrzite i Hamdiju
ja ne mrzim, ali, prezirem taj sistem do granice gde pocinje mrznja.
o pozderacu nista licno, on je samo bio deo sistema koji je satanizovao grupu ljudi (narod) kojoj je isti i sam "pripadao"... tuzan je to vakat bio.
Jasno mi je ... Vi koji prezirete kao i oni sto obozavaju onaj sistem ne mozete dati objektivnu ocjenu
Komrad

#54 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

JoseMujica wrote:Cmoljo, upravo sama konstrukcija "vraćanja" je princip o kome govorim. Šta su oni uopće vratili i ko su ti likovi da imaju legitimitet da nešto vraćaju? Zašto nisu bili toliko samosvjesni pa isti naziv vratili 1990. godine, kada im je stranku financirao Adil beg, koji je ujedno i glavni zagovarač priče o Bošnjacima? Zašto uopće priča o Bošnjacima kada je naziv države Bosna i Hercegovina? Zašto je problem biti Bosanac i Hercegovac? Sad meni je barem maloumno obajašnjenje da je ostavljen prostor za zajednički identitet sa Srbima i Hrvatima.

Šta "dobri Bošnjani" imaju zajedničko sa današnjim Bošnjacima? Leksički veoma slični pojmovi ali sadržajno niđe veze? Nemaju ništa, ali imaju Kalyevi Bošnjaci, mahom muslimani, intelektualci tog doba i minorna je manjina onih koji su prihvatili tu ideologiju. Naziv Bošnjak je vraćen upravo da bi se jasno ocrtala različitost i odvojenost Bosanaca i Hercegovaca muslimanske vjeroispovjesti od njihovih sugrađana drugih konfesionalnih denominacija kakva je postojala u vrijeme Austro-Ugarske. A vraćen je samo da bi se imalo s čime parirati srpskim i hrvatskim mitovima i "potvrđivati" primordijalnost. Time se ušlo u jedno široko područje ublehaštva.

Ima tu bezbroj primjera i priča se može širiti na npr. imaginacija vezanja Raške sa današnjom Srbijom? Ili ako je to predaleko evo bliži primjer Banovina Hrvatska iz Austro-Ugarske sa današnjom Hrvatskom? Da podsjetim samo evo koliko već prde o srpskom i hrvatskom standardiziranom jeziku (mnogo duže nego o bosanskom i crnogorskom) a de mi izvucite par Dalmatinaca ili ovih Bugara iz srednje ili južne Srbije koji pravilno govore te jezike? Uopće logično su upitne i ove kvazilingvističke priče o nekakvim nacionalnim jezicima a sva četiri zasnovana na lokalnom hercegovačkom dijalektu. Tako da se je ove političke jezike (bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski) moglo jedino namutnuti putem prisilnog državnog aparata i isto tako nekakve umišljene nacionalne identitet s usko vezanim konfesionalnim identifikacijama. Pogledajte samo s kakvom preciznošću i strašću su utrpani u ustave svih balkanskih banana država.Najbolji primjer ovog političkog drila vam je današnji popis stanovništva u RH. Otvorite index i pročitajte kakve se budalaštine dešavaju, gdje su popisivači stavljeni u funkciju propovjednika ili barem trgovačkih putnika hrvatstva-katoličanstva (pojmova koji faktički stoje kao sinonimi).
Zasto u vrijeme kraljevine Bosne Bosnjani nisu bili Bosanci? Zasto u vrijeme Turske Bosnjaci nisu bili Bosanci?odnosno zasto se nisu zvali tako?

Ovo nije tema Bosnjak-Bosanac ali cu ipak reci ... sve i da se na tom Bosnjackom saboru izglasalo naziv Bosanac
danas bi Vi isti koji sada pisete protiv naziva Bosnjak isto pisali i za naziv Bosanac
Bilo bi: zasto Bosanac, gdje su Hercegovci, Krajisnici itd.. Bosanac nema historijsko uporiste, nas naziv je Bosnjanin itd...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#55 Re: Hamdija Pozderac

Post by Dado dijasporitus »

madner wrote:Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo je pristao na 3 konstituitivna naroda, inace bi on bio najveci :D
Ovo je tacno, ali se mora uzeti u obzir da se naziv Bosanac htio uvesti za oko 1 milion stanovnika u BiH koji su se u prijasnjem popisu (1971) izjasnili kao neodluceni. To je bio izgovor i osnova. Ako se uzme da su Srbi imali svoju grupu a Hrvati svoju, najlogicnije je bilo da se radilo o muslimanskom dijelu stanovnistva sto uostalom i opravdano nazivom Muslimani. Hamdija jeste insistirao na nazivu Bosanci, u nadi da ce u taj korpus privuci i mnoge Srbe i Hrvate u BiH, medjutim nacionalne struje u bivsoj Jugi to nisu dozvolile. Uostalom to se i vidi iz njegove izjave u razgovoru sa Titom

"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

E sad, ja Hamdiji uopste nebih pripisao to kao najveci doprinos BiH. Najveci doprinos je nesumljivo sto je nakon 30 godina poslijeratne ekonomske stagnacije BiH, ekonomski preporodio ovo podrucje. Sa svojim politickim kadrom ukljucujuci i Dzemala Bijedica i Branka Mikulica, izvukao je BiH iz tamnog vilajeta. Od Olimpijade do Agrokomerca BiH je dobila politicku snagu i respekt koji nije imala gladnih 50-ih i 60-ih godina. Da bi se unistio Hamdija nacionalisti su morali da uniste njegov najveci doprinos a to je bio Agrokomerc a sa unistenjem Hamdije unistena je i kompletna jedna garnitura politickih profesionalaca u BiH, sve pred klanje 1992. Koji amateri poslije toga dolaze na vlast i sta su nam ostavili u amanet dobro znamo.
Arm@n

#56 Re: Hamdija Pozderac

Post by Arm@n »

Najvažniji fragmenti iz odličnog teksta mr.Alage Derviševića:
U pogledu kašnjenja u priznavanju Bošnjaka kao nacije i našeg nacionalnog imena Musliman, zašto ne Bošnjak ili Bosanac, jednom prilikom sam za to pitao Hamdiju, jer mi je on dao prijedlog da na fakultetu 1975. godine uzmem diplomski rad o razvoju muslimanskog nacionalnog pitanja, pošto sam se sa njim poznavao i često viđao, posebno kada sam bio student, jer sam i ja iz Cazina kao i on, a on je volio nas Krajišnike na šta mi je rahmetli Hamdo, kako smo ga mi Krajišnici zvali, rekao:
«To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin Ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je, bolan zemljače, bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi,to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u, naprimjer, Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bi li se time kod tebe išta promijenilo i bi li se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater? Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više»

.........................................

Nakon dogovora sa Titom, krajem 60-ih godina nađeno je kompromisno rješenje da se dâ mogućnost nacionalnog izjašnjavanja pod imenom Muslimani (sa velikim slovom M), odnosno u obliku Musliman (u smislu narodnosti).

Pozderac, svjestan činjenice da u Jugoslaviji u tom trenutku nije pogodna klima za punu nacionalnu afirmaciju Bošnjaka, prihvatio je kompromis kazavši čuvenu rečenicu
"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces"

čitav tekst se može pročitati ovdje klikni
Komrad

#57 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

Dado dijasporitus wrote:
madner wrote:Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo je pristao na 3 konstituitivna naroda, inace bi on bio najveci :D
Ovo je tacno, ali se mora uzeti u obzir da se naziv Bosanac htio uvesti za oko 1 milion stanovnika u BiH koji su se u prijasnjem popisu (1971) izjasnili kao neodluceni. To je bio izgovor i osnova. Ako se uzme da su Srbi imali svoju grupu a Hrvati svoju, najlogicnije je bilo da se radilo o muslimanskom dijelu stanovnistva sto uostalom i opravdano nazivom Muslimani. Hamdija jeste insistirao na nazivu Bosanci, u nadi da ce u taj korpus privuci i mnoge Srbe i Hrvate u BiH, medjutim nacionalne struje u bivsoj Jugi to nisu dozvolile. Uostalom to se i vidi iz njegove izjave u razgovoru sa Titom

"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

E sad, ja Hamdiji uopste nebih pripisao to kao najveci doprinos BiH. Najveci doprinos je nesumljivo sto je nakon 30 godina poslijeratne ekonomske stagnacije BiH, ekonomski preporodio ovo podrucje. Sa svojim politickim kadrom ukljucujuci i Dzemala Bijedica i Branka Mikulica, izvukao je BiH iz tamnog vilajeta. Od Olimpijade do Agrokomerca BiH je dobila politicku snagu i respekt koji nije imala gladnih 50-ih i 60-ih godina. Da bi se unistio Hamdija nacionalisti su morali da uniste njegov najveci doprinos a to je bio Agrokomerc a sa unistenjem Hamdije unistena je i kompletna jedna garnitura politickih profesionalaca u BiH, sve pred klanje 1992. Koji amateri poslije toga dolaze na vlast i sta su nam ostavili u amanet dobro znamo.

:thumbup: Upravo sam jucer ovo mislio napisati
ReD aka Socijalista

#58 Re: Hamdija Pozderac

Post by ReD aka Socijalista »

Arm@n wrote:Najvažniji fragmenti iz odličnog teksta mr.Alage Derviševića:
U pogledu kašnjenja u priznavanju Bošnjaka kao nacije i našeg nacionalnog imena Musliman, zašto ne Bošnjak ili Bosanac, jednom prilikom sam za to pitao Hamdiju, jer mi je on dao prijedlog da na fakultetu 1975. godine uzmem diplomski rad o razvoju muslimanskog nacionalnog pitanja, pošto sam se sa njim poznavao i često viđao, posebno kada sam bio student, jer sam i ja iz Cazina kao i on, a on je volio nas Krajišnike na šta mi je rahmetli Hamdo, kako smo ga mi Krajišnici zvali, rekao:
«To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin Ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je, bolan zemljače, bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi,to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u, naprimjer, Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bi li se time kod tebe išta promijenilo i bi li se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater? Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više»

Nakon dogovora sa Titom, krajem 60-ih godina nađeno je kompromisno rješenje da se dâ mogućnost nacionalnog izjašnjavanja pod imenom Muslimani (sa velikim slovom M), odnosno u obliku Musliman (u smislu narodnosti).

Pozderac, svjestan činjenice da u Jugoslaviji u tom trenutku nije pogodna klima za punu nacionalnu afirmaciju Bošnjaka, prihvatio je kompromis kazavši čuvenu rečenicu
"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces"

Proces je poceo :thumbup: Ne daju nam dostojanstvo, ali cemo uzeti svoje Bosanstvo! :)
Komrad

#59 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

ReD aka Socijalista wrote:
Arm@n wrote:Najvažniji fragmenti iz odličnog teksta mr.Alage Derviševića:

Proces je poceo :thumbup: Ne daju nam dostojanstvo, ali cemo uzeti svoje Bosanstvo! :)
Mi smo svoje uzeli 1993
psydelija

#60 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

Chmoljo wrote:

jesil se trzno? prepo?
cega trznuo/prepao.., miseva?! ma daleko bilo, ali, pesmica je :thumbup: :D
Chmoljo

#61 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

psydelija wrote:
Chmoljo wrote:

jesil se trzno? prepo?
cega trznuo/prepao.., miseva?! ma daleko bilo, ali, pesmica je :thumbup: :D
:lol:

ĐŽesi IB-ovac, nisam te pozno :roll:
mekaba

#62 Re: Hamdija Pozderac

Post by mekaba »

Hadzi Lojo wrote:Da vraceno ime nakon mnogo , mnogo godina.
Ja mogu priznati da nasi stari nisu nikada imali muda da se deklarisu kao Bosnjaci.
I dan danas mnogi nisu svjesni ko su i gdje idu.
Ljudi koji su citav rat proveli u Sarajevu, hoce oci da ti izvade kad ih nazoves Bosnjacima umjesto Muslimanima a nisu ni Ilmihal procitali do kraja, a radi se o ljudima od 50 i malo jace.
Cuudni smo mi.

Nidje veze haha odakle ove info?????Gro ljudi se izjasnjava kao Bosnjak ili ogromna vecina.Sjecam se jednog starog gospodina koji je radio u istoj firmi kao i ja i njegovih rijeci 1991 mislim ili ranije."Hvala Allahu da sam docekao i da cu umrijeti kao Bosnjak". Gospodin je bio jedan od rijetkih u firmi koji su prakticirali islam.Dakle pravi vjernik musliman bio je presretan kada je vraceno istorijsko ime jednog naroda.Muslimani nece da budu muslimani u nacionalnom smislu jer to nema nigdje u svijetu.
Komrad

#63 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

mekaba wrote:
Hadzi Lojo wrote:Da vraceno ime nakon mnogo , mnogo godina.
Ja mogu priznati da nasi stari nisu nikada imali muda da se deklarisu kao Bosnjaci.
I dan danas mnogi nisu svjesni ko su i gdje idu.
Ljudi koji su citav rat proveli u Sarajevu, hoce oci da ti izvade kad ih nazoves Bosnjacima umjesto Muslimanima a nisu ni Ilmihal procitali do kraja, a radi se o ljudima od 50 i malo jace.
Cuudni smo mi.

Nidje veze haha odakle ove info?????Gro ljudi se izjasnjava kao Bosnjak ili ogromna vecina.Sjecam se jednog starog gospodina koji je radio u istoj firmi kao i ja i njegovih rijeci 1991 mislim ili ranije."Hvala Allahu da sam docekao i da cu umrijeti kao Bosnjak". Gospodin je bio jedan od rijetkih u firmi koji su prakticirali islam.Dakle pravi vjernik musliman bio je presretan kada je vraceno istorijsko ime jednog naroda.Muslimani nece da budu muslimani u nacionalnom smislu jer to nema nigdje u svijetu.
Ipak ima istine u ovome sto je HadziLojo napisao...
Ne bih rekao da nisu imali hrabrosti da se tako izjasnjavaju vec su uvijek pitanje nacionalnsti shvatali kao nesto nevazno i nekako su gadljivi prema istom...bas kao i danas
Kao sto smo Bosnjaci, trebali bi biti Bosanci, a da smo Bosanci onda bi trebali biti Jugoslaveni, da smo Jugoslaveni trebali bi biti Europljani... uglavnomsve bi trebali biti samo ono sto jesmo to NE

Takvi ljudi kao sto si ti spomenuo tog covjeka.. su ipak bili manjina kako medju ostalim Muslimanima tako i medju politicarima jer vecina ljudi danas a i tada .. i vodecih politicara u tom vremenu mahom mladih muslimana nije shvatala vaznost vracanja tog povijesnog imena...
Sreca da smo uz Aliju imali Adila Zulfikarpasica, Aliju Isakovica i druge inace nikad nebi vratili svoje ime i udarili mu temelj da se vise nikad ne urusi

Sad da se vratim na temu
Hamdija Pozderac je uradio maximum koji je mogao izvuci u tom vremenu za muslimanski narod u BiH i BiH kao drzavu u jugoslovenskoj federaciji
najveci privredni, sportski, kulturni, filmski, muzicki procvat smo dozivjeli u vrijeme njegove epohe od 1971 g pa dalje gdje je on zajedno sa Mikulicem jacao polozaj BiH u SFRJ
nemam_ideje

#64 Re: Hamdija Pozderac

Post by nemam_ideje »

psydelija wrote:
Komrad wrote:
psydelija wrote:(h)amdija kao predstavnik m(M)uslimana je bio srpskohrvatski igrac (pijun) i nista vise od toga...

Smijesan si ..
o pozderacu nista licno, on je samo bio deo sistema koji je satanizovao grupu ljudi (narod) kojoj je isti i sam "pripadao"... tuzan je to vakat bio.
Jel ti šta znači sporazum Cvetković-Maček; Lijepo nas rasturili ko bugarsku skupštinu. 2 Svjetski rat i komunjare su nas spasile. Za vrijeme drgugog svjetskog rata su velikosrbi i dalje imali slične ambicije da nas razvale pa su predvođeni Đilasom, Pijadom, Žujovićem i ostalom bratijom predlagali da pored pet federalnih jedinica: Makedonije, CG, Hrvatske, Slovenije i Srbije. BiH "dobije" autonoman status pod direktnom upravom organa federacije( u prijevodu, pa-pa BiH). Tome su se usprotivli Avdo Humo i Rodoljub Čolaković. Komunjare. Dobre komunjare :D Fine komunjare :D

Nije to baš bilo "fino" vrijeme. Velikosrpski faktor je bio konstantno protiv BiH od Ilije Garašanina i čuvenih "Načertanija".

Mrske ti komunjare a spasile tu guzicu kad malo relaije sagledaš stvari :skoljka:

Usput, ta će Pozderac, srpski igrač :D Isto ko Džemal Bijedić :skoljka:

Da nije smiješno, bilo bi žalosno imati stavove kao što ih ti imaš.
psydelija

#65 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

@nemam ideje,
zaboravio si aleksandra rankovica spomenuti...

inace, ne sami sto nemas ideje, vec i koncept replike ti je bez ideje. :D
NIN

#66 Re: Hamdija Pozderac

Post by NIN »

psydelija wrote:@nemam ideje,

A jel'?

Idi bolan ne bio na onu svoju temu o Perziji pa misli kako si glavni, a ne znas je ni na karti nac.

...Sta djeca znaju o zavicaju? :lol:
Vitez Koja

#67 Re: Hamdija Pozderac

Post by Vitez Koja »

a, sada ti nam objasni, razvoj dogadjaja, da je poslije drugog svjetskog rata, umjesto komunista, na vlast opet dosao kralj!? Sta bi bilo sa BiH, bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a!?
Chmoljo

#68 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

Vitez Koja wrote:

a, sada ti nam objasni, razvoj dogadjaja, da je poslije drugog svjetskog rata, umjesto komunista, na vlast opet dosao kralj!? Sta bi bilo sa BiH, bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a!?
pa Zukorlić bi tražio autonomiju.
seln

#69 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

psydelija wrote:
Komrad wrote:

Smijesan si ..
I ja prezirem sve vas koji od svih osjecaja, kvalifikacija, ljudskih kvaliteta...imate samo tu mrznju. I ja vas prezirem i preko te granice, hocu reci, mrzim vas.
seln

#70 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

zambaklija wrote:
madner wrote:Cudna je odluka da se uzme ime Bosnjak, isto da Francuzi sebi daju ime Gali.
Problem Bosnjaka je sto mi neamo jasan cilj, nego uvijek barem dvije struje vuku u razlicitim pravcima. Uz tradicionalno izrazito retrogardno ponasanje i veliko umjece da se naklonimo gubitnicima svjetskih tokova.

ejvala svaka ti čast :thumbup: ja još nikada kraću i jasniju definiciju stanja nisam pročitao,od sad ovo citiram! :) :bih:
Ma Zlaja je car :wink:
palermo

#71 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

Naravno nemjerljive su zasluge Hamdije Pozderca, Džemala Bijedića, Branka Mikulića na jačanju državnosti Bosne i Hercegovine, konačnom priznavanju tada Muslimanke nacije, usponu koji je Bosna i Hercegovina u periodu od početka sedamdesetih pa sve do skoro početka rata.

A opet, ima i ona druga strana, a to je da su svi oni takođe stvorili unutar sistema i jednu posebnu kastu koja je bila izvan zakona, koja je živjela jedan poseban život potpuno odvojen od stvarnosti većine građana.

I onako pomislim, šta li bi se tada pisalo o njima da je kojim slučajem postojao internet. Ili možda drugačije da formulišemo, da li će se za trideset godina npr o Ejupu Ganiću pisati na isti način kako se danas piše o Hamdiji Pozdercu.
Chmoljo

#72 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

palermo wrote:Naravno nemjerljive su zasluge Hamdije Pozderca, Džemala Bijedića, Branka Mikulića na jačanju državnosti Bosne i Hercegovine, konačnom priznavanju tada Muslimanke nacije, usponu koji je Bosna i Hercegovina u periodu od početka sedamdesetih pa sve do skoro početka rata.

A opet, ima i ona druga strana, a to je da su svi oni takođe stvorili unutar sistema i jednu posebnu kastu koja je bila izvan zakona, koja je živjela jedan poseban život potpuno odvojen od stvarnosti većine građana.

I onako pomislim, šta li bi se tada pisalo o njima da je kojim slučajem postojao internet. Ili možda drugačije da formulišemo, da li će se za trideset godina npr o Ejupu Ganiću pisati na isti način kako se danas piše o Hamdiji Pozdercu.
te kaste ne postoje nigdje? pa ima ih u svakom društvu u svakom razdoblju.

zar ćeš mi reći da je veći jaz bio između "njih" tada i "nas", i onih koji drmaju danas i "nas" sada? pa čovječe danas ne smiješ u oči pogledati predsjednika mjesne zajednice, jer on umišlja da je veličina :-?
Vitez Koja

#73 Re: Hamdija Pozderac

Post by Vitez Koja »

palermo wrote:Naravno nemjerljive su zasluge Hamdije Pozderca, Džemala Bijedića, Branka Mikulića na jačanju državnosti Bosne i Hercegovine, konačnom priznavanju tada Muslimanke nacije, usponu koji je Bosna i Hercegovina u periodu od početka sedamdesetih pa sve do skoro početka rata.

Da nije bilo njih i te njihove "kaste" danas Bosnjaci-muslimani, odnosno, muslimani ne bi bili ni nacionalna manjina. Takodje, od Avde Hume i Rocka,pa preko Pozderca, Bijedica, Mikulica, BiH je opstala, a vremenom se unutar SFRJ, pocela privredno, kulturno i sto je najvaznije i politicki razvijati. Zasluge, gore navedenih ljudi, za BiH, je ogroman i bilo kakavo spocitavanje stvaranja nekih sistema unutar sistema, ne moze umanjiti velicinu te njihove zasluge.
seln

#74 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

Chmoljo wrote:

te kaste ne postoje nigdje? pa ima ih u svakom društvu u svakom razdoblju.

zar ćeš mi reći da je veći jaz bio između "njih" tada i "nas", i onih koji drmaju danas i "nas" sada? pa čovječe danas ne smiješ u oči pogledati predsjednika mjesne zajednice, jer on umišlja da je veličina :-?
Ima jedna razlika izmedju ondasnjih i danasnjih. Mozda samo ta jedna, ali velika ko kredit.
Naime, oni prvi su radili na afrimaciji drzave. Ovi drugi rade na njenom blamiranju i poricanju.
VjecitiStudent

#75 Re: Hamdija Pozderac

Post by VjecitiStudent »

Vitez Koja wrote:

I mene zanima odgovor na ovo pitanje.
Post Reply