SUV polovan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kruskimir

#51 Re: SUV polovan

Post by kruskimir »

evo ima jedna na autopijaci.ba, sad je oko 36 milja ali to je za oglasa..

Kad se uporedi sa recimo audi a6 mali motor dizel (2.0 ili 1.9, ne sjećam se sad), održavanje bi trebalo da je tu negdje, ili se varam? Za 30-ak milja se može i dobar a6 naći
johntra

#52 Re: SUV polovan

Post by johntra »

Sumnjam da je Honda skuplja od Audija za održavanje, ali problem je dostupnost dijelova...mada se i kod nas pojavljuje sve više prodavnica dijelova za japanska auta, ali problem je što nema ovlaštenog servisa...
kreso_atac

#53 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

emko1234 wrote:majke mi niste normalni..ko da je lik rekao da ce osvajat mont everest..treba covjeku vece auto,cesto putuje..treba mu prostranost i udobnost i komfor..
brate jebo svu ovu pricu..osim land rovera defendera il ladu nivu...znas kakve terenske sposobnosti imaju..nek ti kreso isprica..jes da su goli ko pistolj unutra al su u blato od pola metra do jaja..ne treba ti cesta..u miljacku parkiras i komotno vozis..na more dodje preko njiva i oranica..bacis neki piknik nesto..strasna auto..uzmi.neces se zajebat..
nema možda toliko veze sa temom, ali samo bih da repliciram na ovo u vezi Nive. Jeste ona jeftina (za uzeti i za održavati), ali koliko para toliko muzike, ima blokadu centralnog diffa i to joj je sve. Vitalni dijelovi kao poluosovine, kardani ili šrafovi joj pucaju, i ne bih je nikada svrstao u best buy za teren. Defender je već druga priča ;-) I što se tiče teme, glupo je ovdje lupati auta, odeš u salon, sjedneš u land cruisera, santa fe, captivu nebitno, isprobaš vidiš koliko ima prostora i uzmeš.
citroen

#54 Re: SUV polovan

Post by citroen »

kreso_atac wrote:
emko1234 wrote:majke mi niste normalni..ko da je lik rekao da ce osvajat mont everest..treba covjeku vece auto,cesto putuje..treba mu prostranost i udobnost i komfor..
brate jebo svu ovu pricu..osim land rovera defendera il ladu nivu...znas kakve terenske sposobnosti imaju..nek ti kreso isprica..jes da su goli ko pistolj unutra al su u blato od pola metra do jaja..ne treba ti cesta..u miljacku parkiras i komotno vozis..na more dodje preko njiva i oranica..bacis neki piknik nesto..strasna auto..uzmi.neces se zajebat..
nema možda toliko veze sa temom, ali samo bih da repliciram na ovo u vezi Nive. Jeste ona jeftina (za uzeti i za održavati), ali koliko para toliko muzike, ima blokadu centralnog diffa i to joj je sve. Vitalni dijelovi kao poluosovine, kardani ili šrafovi joj pucaju, i ne bih je nikada svrstao u best buy za teren. Defender je već druga priča ;-) I što se tiče teme, glupo je ovdje lupati auta, odeš u salon, sjedneš u land cruisera, santa fe, captivu nebitno, isprobaš vidiš koliko ima prostora i uzmeš.
Ovaj defender je za mene jedno smece zesce,pogotovo sa onim motorom 2.5TDi.Vishe puta imao sam priliku izvalciti ga iz blata i snijega sa Nissan Terrano II.
kreso_atac

#55 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

Ne znam, moguće je, ali ono što ja znam jeste da je land rover 90 (sa 2.4 dizelom ili 3.5 v8 benzincem, tog TDI nisam ni probao) dobar TERENAC, a i terrano 2.7 dizel je dobra mašina totalno.
beco

#56 Re: SUV polovan

Post by beco »

Mislim da su Defenderi, Discovery, Patroli, Terrani overkill tezi u ovom slucaju, covjek ako se popenje na trotuar svaka mu cast. Ali mislim ni da postavljac teme bas nije sve razrijesio sam sa sobom, on ustvari trazi prostor za familiju (3 dijece) a ne bi MPV vozila koja su predvidena za to, mislim da bi se morao pomoriti da je za njega MPV, sto automatski ne mora biti losa stvar. Vec ako hoce neki sportskiji MPV nek uzme Ford Galaxy i tacka. Mislim da ce se sa SUV a pogotovo sa terencem uvaliti. Recimo uzme Land Rover koji je poznat po svojoj "kvaliteti" mislim i Englezi se zezaju kako je Land Rover nepouzdano auto, pa mu ode dio komplikovanog prenosa pa ode milja na popravku i tako ukrug a da ne spominjemo odrzavanje, gume i sve ostalo. Moja preporuka neki MPV sa modernim turbo dizelom od 2.0 litra. :mrgreen:
rotor

#57 Re: SUV polovan

Post by rotor »

Peugeot 3008, nema pogon 4x4, ali zato ima u opciji grip control (blokada diferencijala) za one koji imaju potrebe za neke terenske voznje:
Image

Jedino je problem sto je kod nas teze naci polovan...
respo

#58 Re: SUV polovan

Post by respo »

zar nema sada neka akcija 35 milja sa bruku neke opreme taj isti 3008
rotor

#59 Re: SUV polovan

Post by rotor »

respo wrote:zar nema sada neka akcija 35 milja sa bruku neke opreme taj isti 3008
Da, ima vrte se oglasi, 34 hiljade i nesto, benzinac, a sa dizel motorom je od 38 hiljada pa navise...
kreso_atac

#60 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

grip control je samo oblik ESPa, koja crna blokada diferencijala.
rotor

#61 Re: SUV polovan

Post by rotor »

kreso_atac wrote:grip control je samo oblik ESPa, koja crna blokada diferencijala.
:thumbup:
Samo cekam kad ces odreagovati, malo "inteligentniji" ESP....
johntra

#62 Re: SUV polovan

Post by johntra »

A Ford Kuga?
beco

#63 Re: SUV polovan

Post by beco »

johntra wrote:A Ford Kuga?
Mal za 3 dijece
sabanss

#64 Re: SUV polovan

Post by sabanss »

Mustafapasa wrote: Moje iskustvo. Licno vozim limuzinsko auto, ali ova vrsta auta je ipak bolja po svemu.
Neko se nece sloziti samnom ali evo par cinjenica:
sigurnost: suv bolji
prostor: suv bolji
brzina: isti, ovaj suv ide bez problema 200km/h
preticanje i krivine: zbog stalnog pogona na 4 tocka, odlican na nasim cestama, brz zbog okretnog momenta, snazan motor
zima i snijeg: nema potrebe da pricam, ja i grtalica jedino sto vozimo. Babo od kako ovo vozi, ne cisti vise u avliji snijeg :)
potrosnja: isti
snaga motora:suv bolji
upotrebljivost:suv bolji-prtljaznik se otvara kao kucna vrata i frizideri super stanu za transport
Hajde da se ne slozimo :)

Pa gdje ces porediti prtljaznik RAVa sa bilo kojom limuzinom srednje klase? Meni se nako na prvu cini bar duplo manji od Oktavijinog, o Passatu da ne govorimo. Dalje, lezanje u krivinama ne moze biti ni priblizno dobro kao kod limuzine. Motori su vecinom isti i u limuzinama i SUVovima, ali je potrosnja kod SUVova skoro uvijek veca zbog 4x4 pogona i dodatne tezine koju on nosi. Od svega ovog sto si nabrojao jedino je pristup prtljazniku bolji kao i makadamske (namjerno necu reci terenske) sposobnosti.

Po meni SUV ima smisla samo ako covjek ima vikendicu sa srednje losim makadamom kao pristupnim putem, za sve ostalo je limuzina zakon.
kruskimir

#65 Re: SUV polovan

Post by kruskimir »

Slažem se ovo za gepek, premali je kod RAV-a.
Zar samo mene boli duša kad zavalim prednjim točkom? Svako jutro redovno vozim 20-ak km po gradu, relacija Pehlivanuša - H. Kreševljakovića - Pehlivanuša, + redovno 5-6 penjanja po trotoaru... ovo je minimum a rupe i šahtove je nemoguće izbjeći. Imam osjećaj kao da je ovo previše za limuzinu, još kad je puna...
zippo

#66 Re: SUV polovan

Post by zippo »

iz iskustva
nissan x - trail 2,2 dizel 84kw - 114 ks
kupljen , poslije mnogo pregledanih u njemačkoj, na cesti sa svim carinama i porezima, sa promjenjenim diskovima, filterima , uljima, remen kajševima (na vodenoj - motor ima lanac) oko 19000 km.
kod mene godinu i nešto,
ja zadovoljan, žena se isto bunila da je ružan, ali kad je sjela vise ne prigovara
prostora dovoljno i naprijed i pozadi, prtljažnik - solidan pristupaćan
održavanje u ovlaštenim servisima - bezobrazna cijena sata rada,
cijena dijelova koje nabavljam sto u njemačkoj što ovdje zamjenske može se trpiti, (normalno mislim na potrošne dijelove tipa diskovi , koćioni klip, filteri, kugla i sl.
na ternu je solidan - da se razumjemo ja ga ne vozam mimo puta, ali makadam-normalan, snijeg i blato od jedno 10 cm nikakvih problema nisam imao uz normalno dobre zimske gume,
potrošnja 9 l maksimalno sa uključenim pogonom na 4 točka, pored toga ima i automatski pogon i pogon na prednje točkove koji je stalni.
ja zadovoljan, pogotovo kubicima prostora u kabini,
moram još napomenuti da je ful opreme za 2002 godište kao koža i panorama krov
Landcruiser

#67 Re: SUV polovan

Post by Landcruiser »

Prijatelju ja imam vrlo slicnu situaciju: 3 djece, vozanje po gradu, vikendica, skijanje itd... Bilo kakva varijanta sa landcruiser-om je najbolja moguca opcija. Meni je ovo vec 4-ti. Nikada nisam okrenuo kljuc 2 puta. Cudo od auta. Nedavno sam vidio jednog koji je presao skoro 2.000.000 km. Za nase ceste i VOZACE idealan automobil. Otkada sam ga kupio prestao sam kupovati i gledati auto casopise. Nema bolje.

Gepek k'o garsonjera. Moze Jugo stati unutra. Motor D4D 3.0. Ubrzanje od 0-100 11 sec.
Potrosnja 12.5 po gradu, 8 van grada.
Sigurnost. Svi stanu kad ides.
Odrzavanje: cca. 500 KM godisnje u servisu sa originalnim dijelovima ili manje kod nekog privatno.
Gume 400-500 KM komad. Obavezno imati zimske bez obzira na pogon 4WD, redukcije, blokade.
Registracija: 800-1000 KM zavisno od starosti.

Mane: Otkriven gepek - ne smijes nista ostaviti u njemu sto je atraktivno za ukrasti. Klima mozda malo nedovoljna jer je kabina ogromna.

Moj Username sve govori.
Desert Wind

#68 Re: SUV polovan

Post by Desert Wind »

Landcruiser wrote:Prijatelju ja imam vrlo slicnu situaciju: 3 djece, vozanje po gradu, vikendica, skijanje itd... Bilo kakva varijanta sa landcruiser-om je najbolja moguca opcija. Meni je ovo vec 4-ti. Nikada nisam okrenuo kljuc 2 puta. Cudo od auta. Nedavno sam vidio jednog koji je presao skoro 2.000.000 km. Za nase ceste i VOZACE idealan automobil. Otkada sam ga kupio prestao sam kupovati i gledati auto casopise. Nema bolje.

Gepek k'o garsonjera. Moze Jugo stati unutra. Motor D4D 3.0. Ubrzanje od 0-100 11 sec.
Potrosnja 12.5 po gradu, 8 van grada.
Sigurnost. Svi stanu kad ides.
Odrzavanje: cca. 500 KM godisnje u servisu sa originalnim dijelovima ili manje kod nekog privatno.
Gume 400-500 KM komad. Obavezno imati zimske bez obzira na pogon 4WD, redukcije, blokade.
Registracija: 800-1000 KM zavisno od starosti.

Mane: Otkriven gepek - ne smijes nista ostaviti u njemu sto je atraktivno za ukrasti. Klima mozda malo nedovoljna jer je kabina ogromna.

Moj Username sve govori.
operisan od bh mentaliteta... alal vera šinko :thumbup:
ja sam se vozio u GVX-u V8 benzin - al brate on smrzava kad je vani 30+ - pa mi nije jasno da je lose hladjenje - pogledaj stanje kompresora remena i situacije gasa za hladjenje :thumbup: - kazem ti smrzavao je - i to onaj prvi Land Cruiser nakon kocke 92 godiste
Mustafapasa

#69 Re: SUV polovan

Post by Mustafapasa »

sabanss wrote:
Mustafapasa wrote: Moje iskustvo. Licno vozim limuzinsko auto, ali ova vrsta auta je ipak bolja po svemu.
Neko se nece sloziti samnom ali evo par cinjenica:
sigurnost: suv bolji
prostor: suv bolji
brzina: isti, ovaj suv ide bez problema 200km/h
preticanje i krivine: zbog stalnog pogona na 4 tocka, odlican na nasim cestama, brz zbog okretnog momenta, snazan motor
zima i snijeg: nema potrebe da pricam, ja i grtalica jedino sto vozimo. Babo od kako ovo vozi, ne cisti vise u avliji snijeg :)
potrosnja: isti
snaga motora:suv bolji
upotrebljivost:suv bolji-prtljaznik se otvara kao kucna vrata i frizideri super stanu za transport
Hajde da se ne slozimo :)

Pa gdje ces porediti prtljaznik RAVa sa bilo kojom limuzinom srednje klase? Meni se nako na prvu cini bar duplo manji od Oktavijinog, o Passatu da ne govorimo. Dalje, lezanje u krivinama ne moze biti ni priblizno dobro kao kod limuzine. Motori su vecinom isti i u limuzinama i SUVovima, ali je potrosnja kod SUVova skoro uvijek veca zbog 4x4 pogona i dodatne tezine koju on nosi. Od svega ovog sto si nabrojao jedino je pristup prtljazniku bolji kao i makadamske (namjerno necu reci terenske) sposobnosti.

Po meni SUV ima smisla samo ako covjek ima vikendicu sa srednje losim makadamom kao pristupnim putem, za sve ostalo je limuzina zakon.
Ja ne djelim misljenje s tobom zbog cinjenicnog stanja na terenu koje vidim svaki dan, a to sam voljan da pokazem i da svi vidimo...Mozemo se nas 4 s foruma dogovoriti, ja, ti, postavljac teme i jos jedan, da se provozamo do Visokog...u dva pravca idemo razlicitim putevima... i onda cemo sve vidjeti...
sabanss

#70 Re: SUV polovan

Post by sabanss »

@Mustafapasa

Prtljaznik koji moja Oktavija ima je 200 l veci prtljaznik od RAVa. Potrosnja takodjer je minimalno 1.5 l manja za bilo koji motor iz RAVa (1.9 TDI). Ubrzanje necemo ni spominjati, stani na crtu bilo gdje. Samo mi reci jos metodologiju lezanja u krivinama?

Pa sve sto si ti nabrojao su nedostaci SUVova a ne njihove prednosti kako si naveo. Prednosti su kakve-takve terenske sposobnosti i relativno veca sigurnost kod frontalnog sudara zbog povisenog polozaja vozaca.

Inace na ovoj temi smo OT :D
Mustafapasa

#71 Re: SUV polovan

Post by Mustafapasa »

sabanss wrote:@Mustafapasa

Prtljaznik koji moja Oktavija ima je 200 l veci prtljaznik od RAVa. Potrosnja takodjer je minimalno 1.5 l manja za bilo koji motor iz RAVa (1.9 TDI). Ubrzanje necemo ni spominjati, stani na crtu bilo gdje. Samo mi reci jos metodologiju lezanja u krivinama?

Pa sve sto si ti nabrojao su nedostaci SUVova a ne njihove prednosti kako si naveo. Prednosti su kakve-takve terenske sposobnosti i relativno veca sigurnost kod frontalnog sudara zbog povisenog polozaja vozaca.

Inace na ovoj temi smo OT :D
Ja stojim iza svojih rijeci u potpunosti i poziva iz prethodnog posta...
Zasto se ne bi nasli da to sto i ti i ja govoris provjerimo...?
johntra

#72 Re: SUV polovan

Post by johntra »

RAV ima 410 litara zapremine prtljažnika, što je za 90 litara manje od Octavie...
Svi zaboravljate da je kod tog modela jako visok prtljažnik i da se mogu redati stvari na stvari, a kome to nije dovoljno ima i opcija povećanja putem pomjeranja stražnjih sjedišta...evo slika nekih modela i prtljažnika:

Tiguan

Image

Duster

Image

CRV

Image

RAV

Image

Q5

Image

Sportage-novi

Image

Yeti

Image
johntra

#73 Re: SUV polovan

Post by johntra »

Qashqai FL

Image

Mitsu ASX

Image

SX4

Image

XTrail

Image

XC60

Image
beco

#74 Re: SUV polovan

Post by beco »

A sta kazemo o Seat Altei 4x4
Image
Image
svastarija

#75 Re: SUV polovan

Post by svastarija »

samo jedan komentar...
RAV nije SUV.. niti je offroad auto.. RAV se radi na sasiji od obicnog auta, samo se dodaju velike gume..
Post Reply